در مقاله امروز قصد داریم به بررسی موضوع (تغذیه بعد از عمل اسلیو) بپردازیم.
زمانی که کسی به عمل جراحی اسلیو معده روی می آورد میزان درصد رسیدن به وزن ایده آل او 50 % به عمل جراحی بستگی دارد و 50 % دیگر به تغذیه و مراقبت های او پس از عمل بستگی دارد.
اگر شخص تحت عمل قرار گرفته پس از عمل تغذیه مناسب طبق نظر دکتر مصرف نکند ممکن است بدنش دچار کمبود ویتامین گردد که این کمبود ویتامین خودش به تنهایی عوارض های زیادی دارد و یا تا حدود 15 % وزن کاهش یافته برگردد و حتی شخص ممکن است ریفلاکس معده بیش از حد برایش رخ دهد.
در هفته های اول پس از عمل جراحی اسلیو معده چه غذاها و خوراکی هایی محدودیت دارند؟
پس از عمل جراحی اسلیو معده طی چند ماه اول پس از عمل برای خوردن غذا یکسری محدودیت ها اعمال می شود که به مرور از این محدودیت ها کاسته می شود و این عمل تا جایی ادامه پیدا می کند که تغذیه بیمار تا حدودی به تغذیه پیش از عمل ولی با حجم کمتری باز می گردد
اما باید در نظر داشت که همچنان برخی خوراکی های مضر تا سال ها و یا حتی تا آخر عمر باید از برنامه غذایی بیمار حذف شوند در ادامه به محدودیت های تغذیه ای بیمار تا پس از ماه ها از عمل اشاره می کنیم.
هفته اول پس از عمل جراحی اسلیو معده:
در طی هفته اول پس از عمل جراحی اسلیو معده تمامی غذاهای جامد اعم از گوشت، برنج، سبزیجات نوشیدنی های شیرین و دارای شکر صنعتی و نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و نسکافه ممنوع می باشد
هفته دوم پس از عمل اسلیو معده:
در هفته دوم پس از انجام عمل اسلیو معده همچنان خوردن غذاهای جامد و حتی پوره شده و له شده ممنوع می باشد از خوردن ماست های پرچرب، آب میوه های پاکتی ناسالم و نوشیدنی های شکر دار و کافئین دار اجتناب شود
هفته سوم پس از عمل جراحی اسلیو معده:
در این هفته برنامه غذایی بیمار تا حدودی متغیر می شود. اما همچنان استفاده از غذاهای جامد، لبنیات پرچرب ، نوشیدنی های شیرین و پر شکر و همچنین نوشیدنی های حاوی کافئین ممنوع می باشد و به طور دقیق تر می توان گفت که چربی و شکر جزء مواردی هستند که بیمار می بایست برای همیشه از لیست برنامه غذایی خود حذف نماید و یا مصرف آن را تا حد زیادی کاهش دهد.
هفته چهارم پس از عمل جراحی اسلیو معده:
از این هفته به بعد بیمار طبق نظر پزشک متخصص داخلی مربوطه خود و همچنین مقدار گنجایش معده و سازگاری معده با غذاهای متنوع به مرور می تواند غذاهای بیشتری را به برنامه غذایی خود اضافه نماید.
پس از عمل جراحی اسلیو معده در ماه های اول پس از عمل تغذیه بیمار چگونه باید باشد و چه غذاهایی را می تواند مصرف نماید؟
در مبحث قبلی گروهی از غذاهای ممنوعه در طی 3 هفته بعد از عمل جراحی اسلیو معده را معرفی کردیم اما حالا می خواهیم به بررسی غذاهایی که در خوردن آن ها برای بیمار تا هر حد و اندازه ای محدودیت ندارد بپردازیم.
هفته اول:
در هفته اول پس از عمل جراحی اسلیو معده بیمار می تواند مایعات بسیار رقیق تا هر چه مقدار که می خواهد میل نماید مانند: آب گوشت، چای سبز و یا آب میوه طبیعی رقیق شده با آب
هفته دوم:
پس از گذشت یک هفته از خوردن غذاهای بسیار روان معده آمادگی هضم نوشیدنی ها و غذاهای مغذی و انرژی زا را پیدا می کند این نوشیدنی ها و غذا ها می تواند شامل شیر کم چرب، آب میوه های طبیعی، اسموتی ها و شیک ها و پودینگ های کم شکر و یا حتی انواع سوپ های بدون گوشت و مواد غذایی سفت می باشد.
هفته سوم و چهارم:
برنامه غذایی که بیمار باید در طی این دو هفته رعایت نماید دقیقا همانند هستند در هفته سوم و چهارم معده ی بیمار می تواند غذاهای له شده و پوره شده را به راحتی هضم نماید.
برخی از غذاهای نرم و له شده که بیمار می تواند در این دو هفته بخورد شامل: انواع سبزیجات و میوه های پخته و له شده، ماست یونانی و یا ماست های دیگر کم چرب، انواع املت سبزیجات و پاستای له شده می باشد.
هفته پنجم و ششم:
پس از گذشت چند هفته بیمار می تواند انواع غذاهای نرم مانند انواع سالاد سبزیجات، سالاد الویه و ماکارونی را بخورد و معده آن ها را به راحتی هضم نماید.
هفته ششم به بعد:
از هفته هفتم تغذیه بیمار به حالت عادی خود بازگشته و می تواند با پیشنهاد تیم پزشکی هر چه که را دوست دارد با حجم کمتر از گذشته و به اندازه مناسب میل نماید و دچار هیچگونه ناراحتی و دردی نشود.
در رابطه با تغذیه بیمار پس از عمل جراحی اسلیو معده چه نکاتی باید مورد توجه قرار بگیرد؟
در طی هفته اول که بیمار به تازگی می خواهد آب بخورد باید در ابتدای امر آب را به صورت جرعه ای بنوشد یعنی یک لیوان را سریعا سر نکشد و طی یک ساعت تمام کند. زیرا به صورت یکباره نوشیدن آب چون معده آمادگی لازم را پیدا نکرده با شرایط جدید کنار بیاید ممکن است حالت تهوع در بیمار ایجاد نماید
بیمار باید سعی نماید بعد از عمل در همان هفته ی اول مایعاتی را مصرف نماید که روزانه حدود 60 گرم پروتئین بدن بیمار را تامین نماید. منظور از مایعات حاوی پروتئین آب گوشت ها می باشد
بیمار باید وعده های غذایی خود را به بخش های بیشتری تقسیم نماید و در هر وعده مقدار غذای کمی در حد 2 الی 3 قاشق میل نماید
پس از هفته ششم از رژیم میان وعده های سالم و سبک مانند میوه و سبزیجات دانه های خوراکی با موافقت پزشک و آمادگی کافی معده می تواند در برنامه غذایی گنجانده شود.
پس از عمل جراحی اسلیو معده بیمار تا دو ماه اول از کشیدن سیگار و قلیان خودداری نماید زیرا ممکن است در هضم مواد غذایی توسط معده اختلال به وجود آورد و باعث حالت تهوع و استفراغ شود و یا مشکلات گوارشی مانند خونریزی ایجاد نماید.
در طی 6 ماه اول پس از عمل جراحی اسلیو معده بیمار می بایست از مصرف نوشیدنی های الکل دار به شدت خودداری نماید
چون مصرف این گونه نوشیدنی ها پس از عمل ممکن است حتی موجب مرگ بیمار شود.
پس از انجام عمل و در هفته سوم بعد از عمل جراحی اسلیو معده زمانی که بیمار توانایی خوردن غذاهای پوره ای و له شده را پیدا کرد باید به آرامی غذا خورده شود و خیلی زیاد جویده شود.
زمانی که بیمار توانایی خوردن را به دست آورد باید غذاها را نوبتی به برنامه تغذیه اش اضافه نماید تا در صورتی که غذایی با معده نساخت و باعث ریفلاکس معده و سوزش معده شد آن غذا به کلی کنار گذاشته شود و از برنامه غذایی حذف شود.
بیمار باید سعی کند که خود را با شرایط جدید فیزیک بدنی و سیستم بدنی جدیدش تطبیق دهد و یاد بگیرد در زمان هایی که احساس سیری کرد دست از خوردن بکشد حتی اگر در هنگام خوردن قاشق سوم بود زیرا خوردن غذا بیش از حجم معده پس از عمل موجب می شود معده کش بیاید غذا به کلی از معده برگردد و همچنین درد در ناحیه معده احساس شود.
پس از عمل اسلیو معده بیمار باید سعی نماید روزانه به طور متوسط 6 تا 8 لیوان آب بخورد.
مصرف روزانه حدود 8 لیوان آب به کاهش وزن و رسیدن به وزن دلخواه به بیمار کمک می کند و همچنین از یبوست بعد از عمل که معمولا برای بیماران رخ می دهد جلوگیری می کند.
بیمار باید از نوشیدن آب در بین غذا و به مدت نیم ساعت قبل و بعد از غذا بپرهیزد. زیرا نوشیدن آب در بین غذا باعث ورم معده و به حالت خمیری درآمدن غذا می شود و به مرور عملکرد معده را بر هم می زند و در سیستم عملکرد معده اختلال ایجاد می کند
و هم اینکه پس از عمل اسلیو معده سایز معده کوچک شده و بخشی که هرمون گرلین تولید می کند به کلی برداشته شده است و اگر بیمار بخواهد همین سایز کم معده را با آب پر نماید دیگر حجمی برای خوردن غذا باقی نمی ماند در نتیجه بیمار دچار سو تغذیه و کمبود ویتامین می گردد.
پس از عمل اسلیو معده و بعد از خوردن غذا علت سوزش معده، حالت تهوع و دل درد چه می باشد؟
انواع مشکلات معده پس از عمل اسلیو عده مانند سوزش معده، حالت تهوع، ریفلاکس معده و دل درد های متعدد می تواند دلایل مختلفی را به همراه داشته باشد و بیمار باید همه ی جوانب را بررسی نماید تا بتواند بفهمد این مشکلات و ناراحتی ها از چه طریقی سرچشمه می گیرد و در صدد رفع مشکل برآید.
انواع ناراحتی های معده پس از عمل اسلیو معده می تواند به خاطر دلایلی مانند: خوب جویده نشدن غذا و سریع خوردن غذا، بین غذا و یا پیش از نیم ساعت قبل و بعد غذا آب خوردن و یا بیش از حد غذا خوردن و رعایت نکردن دقیق رژیم غذایی مربوط به پس از عمل اسلیو معده رخ می دهد.
برای جلوگیری از سوزش معده دل درد و حالت تهوع پس از خوردن غذا چه راهکار هایی وجود دارد؟
در مبحث قبلی تمامی علل های رخ دادن ناراحتی های معده اعم از دل درد، سوزش معده و حالت تهوع را به طور کامل بررسی کردیم اما حال می خواهیم بفهمیم در صورتی که هر یک از این مشکلات برای بیمار رخ داد چه راه حلی برای رفع مشکل وجود دارد؟
اگر در طی چند ماه اول پس از عمل جراحی اسلیو معده هر یک از مشکلات بالا برای بیمار رخ داد با رعایت موارد زیر می تواند خیلی سریع مشکل را رفع نماید و بهبودی مجدد خود را به دست آورد:
به طور کلی بیمار باید بعد از عمل اسلیو معده برخی از نکات تغذیه ای را که در ادامه ذکر می کنیم رعایت نماید تا مشکلات معده و ناراحتی های معده برایش رخ ندهد اما چنانچه به طور ناخواسته هریک از موارد فراموش شد و بیمار دچار دل درد و سوزش معده شد می تواند با برگشت سریع به برنامه و رعایت این نکات مشکل را رفع نماید.
به دلیل اینکه پس از عمل اسلیو معده قدرت هضم معده کاهش یافته در ماه های اول پس از عمل بیمار باید به نحوه صحیح خوردن خود توجه نماید و سعی کند که هر لقمه را به خوبی بجود و از قورت دادن سریع لقمه خودداری نماید.
بیمار می بایست در صورت رخ دادن هریک از موارد ذکر شده در بالا تایم غذا خوردن خود را به بیش از حد معمول افزایش دهد
و به طور میانگین هر وعده غذایی را در حدود 20 الی 30 دقیقه افزایش دهد
چون پس از عمل، معده بیمار از حجم اصلی خود خیلی کوچک تر شده و تولید هورمون گرلین (هورمون گرلین یک هورمون اشتها آور است که در قسمتی از معده ترشح می شود و در عمل اسلیو معده بخشی از معده که مسئول تولید و ترشح این هورمون می باشد به منظور کاهش اشتهای بیمار برداشته می شود)
در معده کاهش یافته بیمار بسیار سریع تر از قبل احساس سیری می کند بنابراین به محض این که بیمار احساس سیری کرد باید از خوردن دست بکشد و از اضافه خواری خودداری نماید حتی اگر این احساس سیری در طی لقمه های اول رخ دهد.
به دلیل آن که پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده و تغییراتی که بر روی معده اعمال شده است، معده بسیار حساس شده و به محض عمل قابلیت هضم غذاهای سنگین و پر چرب را ندارد
بنابراین بیمار باید رژیم غذایی را به دقت اجرا نماید و تا پس از هفته ششم حتی به منظور چشیدن غذا های جامد نخورد مگر با رضایت و هماهنگی دکتر.
به دلیل این که مصرف آب در بین غذا و در حدود 30 دقیقه قبل یا بعد از آن باعث اختلال در عملکرد معده و به حالت خمیری درآمدن محتویات معده می شود پزشکان توصیه می کنند حتی در صورت سلامت کامل هم از نوشیدن آب بین غذا خودداری شود.
در پس از عمل اسلیو معده به حساس شدن معده این عمل بیشتر از مواقع معمول باید مورد توجه قرار بگیرد و در زمینه آن دقت و احتیاط کافی در نظر گرفته شود.
چرا پس از عمل اسلیو معده از ادویه ها باید کمتر استفاده شوند؟
ادویه ها برخلاف خواص درمانی که دارند اگر در مقدار بیش از حدی مصرف می شوند می توانند زیان هایی را به بدن وارد کنند. از آنجایی که تمامی خوراکی ها پس از عبور از مری و روده وارد معده می شوند و در این قسمت شروع به هضم و تجزیه می کنند در نتیجه بیشترین آسیب ممکنه به معده وارد می شود.
پس از عمل جراحی اسلیو معده رعایت میزان مصرف ادویه ها و کاهش دادن آن ها تا حدودی بسیار حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار بگیرد
زیرا در پس از عمل معده بسیار حساس شده و قابلیت هضم و دفع بسیاری از مواد غذایی را از دست داده است بنابراین در همچین شرایطی معده بیشتر از قبل مستعد آسیب می باشد.
در ادامه با خواص و مضرات برخی از ادویه ها آشنا می شویم و متوجه می شویم مصرف چه نوع ادویه ای بیشترین آسیب را به معده وارد می کند و چه نوع ادویه ای برای معده ضرری ندارد و به راحتی می توان از آن در برنامه غذایی پس از عمل اسلیو معده استفاده نمود.
نمک:
نمک یک ماده معدنی ارزشمند برای بدن محسوب می شود مصرف به اندازه آن برای بدن فواید بسیاری را به همراه دارد از خواص نمک می توان به خاصیت ضد بلغم و ضد سودا بودن آن و اشتها آوری برای بیماران و کسانی که دچار سوء تغذیه شده اند و ضد استفراغ برای کسانی که ناراحتی های معده دارند اشاره نمود همچنین از نمک برای سلامت دهان و دندان استفاده می شود.
در کنار این فواید مصرف بی رویه نمک مضراتی نیز به همراه دارد به همین دلیل پزشکان برخی بیماران که از سنگ کلیه، فشار خون و چربی خون، دیابت و بیماری قلبی رنج می برند از مصرف بی رویه نمک منع کرده اند.
پودر لیمو عمانی:
این ادویه در غذاهایی مانند قورمه سبزی و خورش کرفس و… استفاده می شود و اشتها آور می باشد. همچنین این پودر انگل را دفع می کند و ضد صفرا است.
پودر لیمو عمانی برای تسریع بهبودی برخی از بیماری ها مانند کلسترول بالای خون، سوء هاضمه و سردرد های میگرنی و سرفه های خشک مفید واقع شده است
اما چون این ادویه موجب به ریفلاکس معده (ترش کردن معده) می شود برای بیمارانی که به تازگی جراحی های لاغری مانند اسلیو معده یا بای پس معده انجام داده اند مناسب نمی باشد و مصرف آن توصیه نمی شود همچنین پودر لیمو عمانی موجب اختلال قوای جنسی می گردد و گاها موجب تعضیف قوای جنسی می گردد.
زردچوبه:
زردچوبه نوعی ادویه است که خواص درمانی آن از مضراتش بیشتر است و پزشکان طب سنتی از این ادویه در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کنند خواص ضد نفخ شکم زردچوبه از مهم ترین خواصی است که برای رفع مشکلات نفخ پس از عمل اسلیو معده به بیمار کمک بسیاری می کند همچنین این ادویه از امکان مبتلا به بیماری سرطان معده می کاهد.
از دیگر خواص درمانی زردچوبه می توان به تصفیه کنندگی خون، محرک و ازدیاد ادرار اشاره کرد، اگر زرد چوبه را طبق فرمول خاص بر روی زخم بزنید خاصیت ترمیم کنندگی و ضد عفونی کنندگی دارد، همچنین از زردچوبه در درمان بیماری های یرقان و تقویت کیسه صفرا استفاده می شود.
زرد چوبه علاوه بر مزایایی که دارد در صورت اسراف در مصرف آن می تواند زیان بار باشد. از زیان هایی که در مصرف بیش از حد زرد چوبه رخ می دهد خارش شدید در پوست است. (اگر زردچوبه بیش از حد در غذا استفاده شود موجب می شود غذا طعم تلخی به خود بگیرد)
شما در حال مطالعه مقاله تغذیه بعد از عمل اسلیو هستید
دارچین:
دارچین نوعی دیگر از ادویه ها است که طعم بسیار لذیذی به غذا می دهد و از آن می توان در تهیه انواع غذاها استفاده نمود.
از جمله مهم ترین خواص درمانی دارچین کنترل دیابت و قند خون است و طی تحقیقات صورت گرفته ثابت شده است که بیماران دیابتی که به طور روزمره در غذاهای خود از دارچین استفاده کرده اند و به طور روزانه چای دارچین نوشیده اند قند خون شان به نسبت دیگر اشخاص کاهش بیشتری داشته است.
از دیگر خواص درمانی دارچین می توان به تسریع جریان خون و تحریک مجاری تنفسی اشاره کرد همچنین دارچین به گوارش غذا کمک بسیاری می کند و این خاصیت یکی از دلایلی است که نشان دهنده این می باشد افراد پس از عمل اسلیو معده می توانند به میزان متعادل از این ادویه استفاده نمایند.
هل:
دانه ی هل در سالیان گذشته در بین عموم مردم شناخته شد این دانه به علت عطر خوبی که دارد بین مردم محبوبیت بسیاری پیدا کرد از هل برای تقویت قلب، سیستم عملکرد مغز و تحریک مجاری تنفسی استفاده می کنند.
هل خاصیت ضد اسید معده را دارد و از ترشح بیش از حد اسید معده جلوگیری می کند این داروی گیاهی برای بیمارانی که از ناراحتی معده رنج می برند مناسب بوده است و پزشکان طب سنتی آن را به بیماران توصیه می کنند.
فلفل سیاه:
فلفل سیاه یک ادویه خوش طعم و عطر می باشد که در ایران طرفداران بسیاری دارد. فلفل سیاه نیز همانند دیگر ادویه ها در صورت رعایت تعادل مصرف خاصیت های درمانی بسیاری دارد اما در صورت مصرف بی رویه این خواص درمانی جای خود را به زیان های جانی می دهند بنابراین افراد در مصرف فلفل سیاه باید با احتیاط عمل کنند و از هرگونه مصرف بی رویه خودداری نمایند.
از خواص درمانی فلفل سیاه می توان به اشتها آور بودن این پودر به علت طعم و عطری که به غذا می دهد اشاره کرد. فلفل سیاه ضد تب و سفیدی مو ها نیز می باشد و در این زمینه بارها مورد امتحان قرار گرفته و موفقیت آمیز بوده است.
از فلفل سیاه برای بهبودی سرما خوردگی ها دل پیچه و نفخ استفاده می کنند همچنین این پودر به علت تبع گرمی که دارد برای افرادی که دچار ضعف جنسی می باشند مناسب است و موجب تقویت قوای جنسی می گردد.
فلفل سیاه برای خانم های باردار بسیار مضر است و در رشد جنین اختلال ایجاد کرده و پس از تولد، نوزاد ممکن است دچار عوارض جبران ناپذیری شود همچنین کسانی که از بیماری های سنگ کلیه، بواسیر و زخم معده رنج می برند باید در مصرف فلفل سیاه احتیاط نمایند.
زعفران:
زعفران گیاهی است با طبع گرم و خشک که بیشتر در مناطق جنوبی غرب آسیا و جنوب اسپانیا و مناطق جنوبی اروپا می روید. اصل این گیاه به دلیل خواص بسیار زیادی که دارد و کمیاب بودن آن با قیمت بسیار بالایی در بازار عرضه می شود.
مصرف این گیاط در حد متعادل برای کسانی که از مشکلات معده رنج می برند بسیار توصیه می شود زیرا این گیاه از خواص تقویت معده برخوردار است.
از دیگر خواص زعفران می توان به نشاط آور بودن آن، تقویت کنندگی قوای جنسی و هواس پنجگانه و ضد صرفه بودن این گیاه اشاره کرد. در صورت مصرف بیش از اندازه زعفران عوارضی مانند حالت تهوع، اسهال و خونریزی دیده می شود.
زنجبیل:
زنجبیل یکی دیگر از خوراکی هایی است که خاصیت تقویت کنندگی معده، رفع نفخ شکم و ضد سرطان را دارد و اگر به اندازه مصرف شود برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید واقع می شود. زنجبیل هیچ گونه زیانی به همراه ندارد و فقط کسانی سرما خورده اند و یا فشار خون و تب بالایی دارند باید در مصرف زنجبیل احتیاط کنند.
باز هم تاکید می کنیم بیماران پس از عمل اسلیو معده می بایست در صورت مصرف هریک از این ادویه ها و خوراکی ها طبق نظر پزشک عمل نمایند و از مصرف بی رویه و سر خود انواع ادویه ها خودداری نماید زیرا در این زمان معده زخم است و بیش از همیشه حساس است و مصرف اشتباه هر خوراکی ممکن است جان بیمار را به خطر اندازد
علت منع بیمار پس از عمل اسلیو معده از مصرف ترشی همراه با غذا چیست؟
درست کردن ترشی از دیر باز روشی برای نگه داری میوه ها و سبزیجات بوده است. این ماده مصرفی جزء مواد غذایی محسوب نشده و صرفاً در دسته چاشنی ها قرار می گیرد.
شخصی که تحت عمل جراحی اسلیو معده قرار گرفته است در حقیقت از چاقی رنج برده و عامل اصلی چاقی وجود اشتهای مفرط در مصرف مواد غذایی است.
ترشی با توجه به مواد تشکیل دهنده آن باعث ایجاد اشتهای کاذب در فرد شده و مصرف کنترل شده مواد غذایی را در فرد مختل می کند و باعث می شود که حد سیری را تشخیص ندهد و اضافه بر نیاز اصلی بدن مواد غذایی را مصرف نماید.
از طرفی دیگر مصرف ترشی به همراه غذا باعث دفع کلسیم از بدن می شود. همان طور که می دانیم کلسیم از آن دسته املاح معدنی است که برای بدن لازم بوده و کمبود آن بدن را با مشکلات جدی روبه رو می کند.
می دانیم که یکی از مشکلات مهمی که با دفع کلسیم از بدن رخ می دهد بروز پوکی استخوان حتی در سنین جوانی است.
دفع بیش از حد کلسیم از بدن با مصرف ترشی علاوه بر ایجاد پوکی استخوان باعث ایجاد ضعف اعصاب در شخص می گردد.
هم چنین خوراکی های دارای منشأ اسیدی مانند ترشی باعث افزایش ترشح اسید معده شده و به مخاط دستگاه گوارش آسیب می رساند.
مصرف سرکه که اصلی ترین ماده در ساخت ترشی است با توجه به طبع بسیار سرد آن باعث ایجاد ضعف در قوای بدن و هم چنین ضعف در سیستم ایمنی می گردد
و به دنبال آن باعث می شود بدن در برابر هر نوع ویروس ضعیف شده و همین طور ممکن است حتی باعث بروز بیماری های خود ایمنی مانند سرطان در شخص بشود.
ضعف در سیستم ایمنی بر اثر مصرف ترشی ممکن است تمام بدن را درگیر نکند و مستقیم سراغ عضوی برود که در حال حاضر بسیار آسیب پذیر است.
زمانی که جراحی در معده انجام شده باشد قاعدتاً آن ناحیه به عضوی آسیب پذیر تبدیل شده است که تا زمان حصول بهبودی باید بسیار مراقبش بود. با توجه به مسائلی که عنوان شد مصرف ترشی پس از انجام جراحی اسلیو معده تا زمان حصول کامل بهبودی اصلاً توصیه نمی شود.
چرا بیمار پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده نباید قهوه و نسکافه مصرف نماید؟
ماده اصلی تشکیل دهنده قهوه کافئین است که استفاده زیاد از آن باعث ایجاد واکنش های عصبی و خشونت و اضطراب در افراد می شود در افرادی که معده حساس تری دارند
مانند افرادی که عمل جراحی اسلیو معده را انجام داده اند حتی میزان خیلی کمی از مواد کافئین دار مانند قهوه باعث افزایش سطح اضطراب و استرس در شخص می شود.
عده ای بر این باورند که مصرف قهوه و مواد کافئین دار به بافت جداره معده آسیب رسانده و باعث ایجاد زخم های گوارشی در شخص می شود.
به همین جهت و با توجه به اینکه شخص پس از انجام عمل جراحی نیاز به آرامش دارد تا به سرعت به حالت عادی خود برگردد ممنوعیت مصرف قهوه و مواد کافئین دار را در افراد پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده داریم.
چند آسیب جدی که مصرف قهوه پس از انجام عمل جراحی به وجود می آورد:
افزایش فشار خون:
هر چند ممکن است این میزان افزایش فشار خون خیلی هم کم باشد ولی برای کسی که به تازگی عمل جراحی آن هم در معده انجام داده است همین میزان ناچیز افزایش فشار خون ممکن است مشکل ساز شود.
پوکی استخوان:
پس از انجام هرگونه عمل جراحی و علی الخصوص جراحی در معده به صورت طبیعی معده توان جذب یک سری از ویتامین ها و املاح معدنی را به صورت مقطعی کاهش می دهد. مصرف قهوه و مواد کافئین دار دیگر باعث دفع بیش از حد کلسیم از بدن می گردد و عدم مصرف قهوه و سایر مواد کافئین دار برای حفظ سلامتی پس از عمل جراحی امری مهم است.
بر هم زدن خواب:
قهوه و سایر مواد کافئین دار با ایجاد استرس و اضطراب در شخص موجب بهم خوردن خواب راحت در فرد شده و عدم استراحت کافی باعث عدم جذب مواد مغذی در بدن فرد می شود.
کاهش جذب آهن:
مصرف قهوه و سایر مواد حاوی کافئین باعث کاهش جذب آهن در بدن فرد می شود. عدم جذب کلسیم و آهن موجب بروز مشکلاتی مانند ریزش مو در بیمار پس از انجام جراحی اسلیو معده می گردد. برای جلوگیری از چنین مسأله ای لازم است که در مصرف قهوه و سایر مواد حاوی کافئین پس از انجام جراحی و تا مدتی که پزشک معالج اجازه دهد خودداری نمود.
به چه علت پزشکان پس از عمل اسلیو معده بیمار را از خوردن نوشیدنی های گازدار منع می کنند؟
نوشابه حاوی مقدار زیادی کافئین است (که در بحث مربوط به قهوه و نسکافه به طور کامل به آن پرداختیم و مضرات آن را کامل توضیح دادیم).
نوشابه یک نوشیدنی ادرار آور است که باعث می شود عمل دفع ادرار افزایش پیدا کرده و مواد مغذی بدن از طریق آن دفع شده و از سویی بدن با کمبود آب مواجه شده و آب لازم سلول ها از بین رفته و بدن خشک شده و از سوی دیگر با کمبود مواد مغذی مواجه شود.
قند موجود در نوشابه باعث ایجاد تغییر در متابولیسم بدن شده و اجازه نمی دهد بدن به راحتی چربی بسوزاند و به وزن ایده آل برسد. نوشابه های گازدار نیز همانند ترشی ها به معده حالت اسیدی داده و باعث می شود معده ضمن ترشح اسید بیش از حد نیاز به خود و دستگاه گوارش آسیب برساند.
اسید موجود در نوشابه اسید فسفریک است که دارای طعم و مزه ترش است و برای کاهش آن و ایجاد شیرینی در مزه نوشابه استفاده بیش از حد از قند را اجتناب ناپذیر می نماید. فروکتوز ماده دیگری است که در تولید نوشابه های گازدار مورد استفاده قرار می گیرد.
فروکتوز
فروکتوز باعث می شود تا سلول های چربی با سرعت بالائی تکثیر شده و نتیجه آن همان چاقی است که بیمار برای جلوگیری و رفع آن تن به جراحی اسلیو معده داده است.
یکی دیگر از عوامل مهمی که باعث می شود مصرف نوشابه را در اشخاص مخصوصاً کسانی که جراحی اسلیو معده را انجام داده اند ممنوع کنیم این است که دمای لازم بدن برای شروع پروسه هضم غذا 37 درجه است حال آن که نوشابه ها هنگام مصرف خنک بوده و دمای بسیار پائین تری از دمای لازم بدن برای هضم غذا را دارند
و این مسأله پروسه هضم غذا را دچار اختلال نموده و می توان گفت که غذا هضم نشده در معده باقی می ماند!! این غذای هضم نشده در معده به مرحله ای می رسد که انگار فاسد شده است
و باعث بروز نفخ و ایجاد گاز معده می گردد. با توجه به تمامی مضراتی که در اثر مصرف نوشابه های گازدار در افراد ایجاد می شود استفاده از آن در افراد سالم هم ممنوع است چه رسد به فردی که تحت عمل جراحی اسلیو معده قرار گرفته و باید خیلی بیشتر مراقب سلامت و تغذیه خود باشد.
چرا نباید در تغذیه پس از عمل اسلیو معده شکر و قند های صنعتی گنجانده شوند؟
قند و شکرهای صنعتی از جمله مضرترین مواد موجود برای بدن هستند. آسیبی که از مصرف این دسته از مواد متوجه بدن انسان می شود با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نیست. با مصرف قند و شکر بدن تا 5 ساعت در پائین ترین سطح ایمنی خود قرار می گیرد و آمادگی جذب هر گونه ویروس و بیماری را دارد و باعث ایجاد اضطراب و استرس ( مانند قهوه و مواد کافئین دار) در بدن می شود.
مصرف مواد قندی و شکر باعث می شود که اسید معده بیش از حد لازم ترشح شده و به این وسیله به دستگاه گوارش و علی الخصوص مخاط معده آسیب جدی می رساند.
ترشح بی رویه اسید معده درست پس از انجام عمل جراحی که معده را در حساس ترین زمان خود قرار داده است باعث بروز آسیب های جدی به آن می گردد پس باید با اجتناب از مصرف مواد قندی و شکر صنعتی از بروز این دسته از آسیب ها جلوگیری به عمل آوریم.
از سوی دیگر انجام این عمل جراحی برای پائین آوردن وزن صورت گرفته است حال آنکه با مصرف مواد قندی و شکر صنعتی در رسیدن به این هدف مشکل ایجاد کرده و جلوی تحقق آن را می گیریم.
مواد قندی و شکر صنعتی
مواد قندی و شکر صنعتی باعث ایجاد مقاومت به لپتین در فرد می گردد و شخص دچار حس گرسنگی سیری ناپذیر می شود. این شخص هرگز نمی فهمد که سیر شده و باید از خوردن دست بکشد.
از سوی دیگر مواد دارای قند و شکر صنعتی کالری بسیار زیادی دارند و این برای شخصی که عمل جراحی را پشت سر گذاشته و عملاً در روزهای اولیه پس از جراحی نیاز به استراحت بیشتر و عدم تحرک دارد خود به یک معضل بزرگ تبدیل می شود
چرا که نمی تواند کالری اضافی را سوزانده و این کالری اضافی به چاقی و جلوگیری از لاغری که همان هدف اصلی جراحی اسلیو معده است منجر می شود.
یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود از خوردن هرگونه مواد قندی و شکر صنعتی پرهیز کنیم این است که این مواد باعث می شود تا بدن مواد غذائی لازم را دریافت نکرده و در پروسه بهبود و درمان دچار مشکل شود. عمده ترین موادی که بدن با کمبود آن ضمن مصرف مواد قندی و شکر صنعتی روبرو می شود ویتامین D ، کلسیم و پتاسیم کافی است
پس از عمل جراحی اسلیو معده بدن بیمار دچار کمبود چه نوع ویتامین ها و مواد معدنی می شود؟
افرادی که مبتلا به جاقی مفرط درجه 3 می باشند یعنی BMI بدن آنان بالای 40 می باشد و و برای لاغر شدن ورزش و رژیم جوابگوی آنان نمی باشد مجبور می شوند اقدام به جراحی های لاغری اعم از بالون معده، بای پس معده و یا اسلیو معده نمایند که کم خطر ترین این عمل ها اسلیو معده می باشد که عمل را طی دو مرحله با فاصله یک سال انجام می دهند
و اگر بیمار بتواند در طی سال اول پس از انجام مرحله اول و رعایت رژیم های پس از عمل به وزن دلخواه خود برسد نیازی به اقدام برای مرحله دو عمل ندارد در طی این دو عمل به علت آن که حجم معده به صورت ناگهانی کاهش یافته و توانایی غذا خوردن فرد نیز تا حدود زیادی کاهش می یابد
و در نتیجه ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز فرد نیز در اثر غذا خوردن به قدر کافی تامین نمی شود این ویتامین ها و مواد مغذی شامل:
ویتامین D، پروتئین، کلسیم، آهن و روی می باشد که عمده ترین عوارض کمبود این ویتامین ها و مواد مغذی ریزش مو می باشد که پزشکان پس از عمل جراحی لاغری سعی در رفع کمبود این ویتامین ها با قرص، آمپول و موادغذایی دارند
در هفته های اول که بیماران هنوز به طور کامل توانایی خوردن خود را به دست نیاورده اند لازم است حتما از قرص های مکمل استفاده نمایند اما پس از گذشت 4 هفته ی اول بیمار می تواند این ویتامین ها را با استفاده از یک برنامه غذایی اصولی که توسط پزشک ارائه می شود به دست آورد.
اگر بیمار پس از عمل اسلیو معده دچار کمبود آهن شود این ویتامین را در چه مواد غذایی طبیعی می تواند به دست آورد؟
یکی از مواد مغذی بدن که پس از عمل اسلیو معده در بدن بیمار دچار کمبود می شود آهن می باشد کمبود اهن برخی از علائم را به همراه دارد که بیمار پس از شناخت این علائم و اطمینان از کمبود آن توسط دکتر می تواند این کمبود را به وسیله دارو های شیمیایی و یا در صورت توان پس از عمل اسلیو معده به وسیله مواد غذایی جبران نماید.
از علائم کمبود آهن می توان به خستگی بیش از حد بدن، رنگ پریدگی پوست بدن، سر درد های مداوم همراه با سرگیجه و تپش قلب اشاره کرد اما به طور کلی بیماران پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده باید در طی انجام آزمایش ها از کمبود ویتامین ها در بدنشان اطلاع یابند.
خوردنی هایی که سرشار از آهن می باشند شامل: سبزیجات پهن برگ مانند اسفناج، گوشت قرمز (گوشت گوساله و گوسفند)، تخم مرغ (خصوصا زرده ی آن)، حبوبات (نخودو لوبیا) و غذاهای دریایی مانند میگو و ماهی می باشد.
کلسیم مورد نیاز بیمار پس از عمل اسلیو معده از طریق چه مواد غذایی به دست می آید؟
پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده مطابق با رژیم غذایی که پزشک معالج به شما می دهد می توان از مواد غذایی مختلفی برای تأمین کلسیم روزانه بهره گرفت.
پس از آن که ممنوعیت مصرف میوه و آب میوه برایتان برداشته شد می توانید از پرتقال استفاده کنید این ماده غذایی حاوی 60 گرم کلسیم به ازای هر عدد می باشد.
پس از آن که مجاز به استفاده از لبنیات شدید شیر بدون چربی گزینه مناسبی برای کمک به تأمین کلسیم روزانه بدنتان است. یک فنجان شیر بدون چربی حاوی 306 میلی گرم کلسیم است که تقریبا 31 درصد نیاز روزانه بدن را تأمین می نماید.
استفاده از بلغور جو دوسر در تهیه سوپ می تواند به ازای سه چهارم فنجان 20 میلی گرم کلسیم را بدنتان را جبران کند. زمانی که توانستید گرانولا مصرف کنید به راحتی می توانید بخش اعظم نیاز روزانه بدنتان به کلسیم را توسط آن جبران نمائید.
گرانولا یک صبحانه سبک و در عین حال بسیار مغذی است که تا چند ساعت از ایجاد حس گرسنگی جلوگیری می کند. گرانولا ترکیب مغذها با جو دوسر و کمی عسل و مویز است که هنگام مصرف با شیر کم چرب یا بدون چربی ترکیب شده و آماده سرو می شود. لوبیا سفید، انجیر، سویا، ماهی سالمون و پنیر از دیگر مواد غذایی سرشار از کلسیم می باشد
پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده پروتئین مورد نیاز بدن بیمار از از چه طریقی به دست می آید؟
با توجه به اینکه پس از انجام عمل جراحی معده بیمار باید برای مدتی از رژیم غذایی خاصی پیروی کند و در این رژیم غذایی روزانه باید 60 گرم پروتئین دریافت کند پس باید از طریق این رژیم این حجم پروتئین تأمین شود.
در هفته اول پس از جراحی بیمار باید صرفاً از مایعات در رژیم غذایی روزانه اش استفاده نماید. استفاده از مواد مغذی در تهیه سوپ های رقیق بهترین کار برای دریافت پروتئین مورد نیاز بدن است.
یکی از مفید ترین مواد غذایی که می توان در رژیم غذایی از آن بهره برد پای مرغ است. این ماده غذایی دارای بسیاری از پروتئین ها و ویتامین ها و مواد معدنی است.
پای مرغ
البته با توجه به اینکه پای مرغ دارای مقدار زیادی چربی است باید در مصرف آن احتیاط کرد. پای مرغ سرشار از ویتامین های A ، ویتامین D، فسفر، کلسیم، منیزیم و غیره می باشد.
در این هفته برای تأمین این ماده غذایی از آب گوشت و آب مرغ مخصوصاً سینه مرغ هم می توان استفاده کرد. نصف یک سینه مرغ 28 گرم پروتئین دارد و برای این دوره از درمان بسیار مفید است .
پس از اتمام هفته اول رژیمو با توجه به دستورات غذایی آن به تدریج می توان تخم مرغ و لبنیات را وارد رژیم غذایی روزانه نمود. لبنیات شامل شیر، ماست و پنیر است.
شیر سویا ماده ی غذایی دیگری است که می تواند در تأمین پروتئین روزانه کمک زیادی به شما بکند. استفاده از غذاهای دریائی هم مورد دیگری است که در تغذیه پس از عمل جراحی اسلیو برای شما مفید است.
پس از عمل اسلیو معده کمبود ویتامین های آهن، کلسیم، پروتئین و ویتامین D چه اثراتی بر روی بدن بیمار می گذارد؟
در حالت عادی بدن کمبود هر کدام از ویتامین ها و پروتئین برای سلامت بدن مضر است. پس از انجام عمل جراحی اسلیو معده با برداشتن بخش بزرگی از معده باید کاملا در دریافت پروتئین ها و ویتامین ها دقت نمود تا احیاناً دچار مشکلات بعدی نشویم.
غالباً پزشک معالجتان پس از انجام عمل جراحی یک رژیم غذایی را به شما می دهد تا در تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدنتان مطمئن باشد.
کمبود آهن
کمبود آهن در وهله اول باعث ایجاد استرس و اضطراب در شما شده و نمی گذارد با آرامش روزهای پس از انجام عمل جراحی را سپری کنید. کمبود آهن و در کنار آن کمبود کلسیم به پوست و موی شما آسیب رسانده و باعث ایجاد ریزش مو پس از جراحی اسلیو معده می شود.
ویتامین D منابع چندان مشخصی ندارد از مواد غذایی گرفته تا نور آفتاب می تواند در تأمین کمبود این ماده غذایی به شما کمک کند. چنانچه بدن شما به اندازه کافی ویتامین D دریافت نکند باعث بروز مشکلاتی از جمله ضعف در سیستم ایمنی می شود. ضعف در سیستم ایمنی بدن شما را در برابر ویروس ها و میکروب های مختلف به شدت آسیب پذیر می کند
ویتامین D در جذب کلسیم بدن نقش مهمی را ایفا می کند چنانچه بدن شما با کمبود ویتامین D روبرو شود نمی تواند کلسیم لازم را جذب کرده و این عدم جذب کلسیم در ابتدائی ترین شکل خود باعث ریزش موهای شما می شود.
چه مواد غذایی حاوی مواد معدنی زینک می باشد و فایده این ویتامین بر بدن چیست؟
روی یا همان زینک از آن دسته مواد غذایی است که بدن قادر به تولید آن نیست هم چنین نمی تواند آن را در خود ذخیره کند. به همین دلیل باید تلاش کنید تا زینک مورد نیاز بدن را از طریق مواد غذایی به صورت روزانه دریافت کنید. روی یا همان زینک به صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد.
در سایر مواد غذایی که به صورت طبیعی زینک در آن ها وجود ندارد می توان به روش های مصنوعی آن ها را از روی غنی کرد.
اولین خاصیتی که برای زینک پس از جراحی اسلیو معده می توان در نظر گرفت توانایی آن در بهبود جای عمل جراحی و برش و بخیه ناشی از آن است. مورد بعدی که می توان از آن نام برد واکنش های آنزیمی است.
این آنزیم ها به سوخت و ساز بدن کمک شایان توجهی نموده و به سیستم گوارش کمک می کند تا در شرایط ایده آل خود قرار بگیرد. زینک برای تقویت سیستم ایمنی بدن خیلی مفید است.
انجام هرگونه عمل جراحی باعث می شود به صورت مقطعی و گذار سیستم ایمنی بدن ضعیف شود. همان گونه که پیش تر هم عنوان شد ضعف در سیستم ایمنی بدن شرایط را برای ویروس ها و باکتری ها فراهم می کند و زمینه بیمار شدن را ایجاد می کند. هم چنین وجود زینک برای پوست و موی سر بسیار مهم بوده و برای پیشگیری از ریزش مو مفید است.
آیا علت بازگشت وزن پس از انجام عمل اسلیو معده به تغذیه بیمار پس از عمل مربوط می شود و چند درصد امکان دارد وزن به حالت اولیه خود برگردد؟
کسی که به پزشک برای عمل لاغری مراجعه می کند باید این را بداند که درصد کاهش وزنی که ایجاد می شود 50 % مستقیما مربوط به عمل جراحی می شود و 50 % مابقی مربوط به تغذیه بیمار پس از عمل لاغری و اراده شخص بیمار می شود.
اگر بیمار به طور دقیق توصیه های دکتر و برنامه غذایی پس از عمل را رعایت نکند علاوه بر این که عوارض بدی بر روی معده و سیستم داخلی بدن بیمار می گذارد و ممکن است بیمار را به کام مرگ بکشاند، باعث می شود معده تا حدودی کش آمده و حدود 10 تا 15 % وزن بیمار برگردد.
اما باید توجه کرد که در عمل اسلیو معده حدود 75 % حجم معده برداشته می شود و این 15 % در برابر آن خیلی زیاد به چشم نمی آید
رژیم سنگین بیمار پس از عمل تا چه مدت ادامه دارد و آیا این رژیم دائمی است؟
رژیم دو ماهه پس از اسلیو معده که در ابتدا یک رژیم بسیار سخت بوده و به مرور در هر هفته از میزان سختی آن کاهش یافته یک رژیم موقتی بوده و پس از گذراندن دوره خود قطع می شود
و بیمار به تغذیه معمولی خود با برخی محدودیت ها بر می گردد و بیمارانی که می خواهند که برای عمل اسلیو معده اقدام نمایند می توانند با خیال راحت و بدون نگرانی درباره رژیم های سخت پس از عمل به یک جراح داخلی متخصص برای این که تحت درمان قرار بگیرند مراجعه نمایند.
مصرف مولتی ویتامین پس از عمل جراحی اسلیو معده چه تاثیری بر روی تغذیه بیمار دارد؟
مولتی ویتامین یک داروی اشتها آور است و در زمانی که بدن شخصی در اثر بیماری ضعیف شده و یا به دلایل دیگری اشتهای شخص کاهش یافته دکتر برای افزایش اشتهای بیمار و رفع کمبودات بدن او داروی مولتی ویتامین را به صورت شربت یا قرص تجویز می نماید
اما در بیمارانی که عمل اسلیو معده انجام داده اند به دلیل از بین رفتن ترشح هورمون گرلین که یک هورمون اشتها آور می باشد داروی مولتی ویتامین نیز نمی تواند به آن مقدار که بر روی بدن افراد دیگر تاثیر گذار است اثر گذار باشد و درصد اشتها آوری این دارو برای افرادی که عمل اسلیو معده انجام داده اند کاهش می یابد
پس از عمل اسلیو معده عادات غذایی بیمار تا چه میزانی تغییر می کند؟
پس از جراحی اسلیو معده، حجم معده بیمار کوچک شده و اشتهای خوردن در بیمار کاهش پیدا می کند و فرد بیمار باید در نوع تغذیه خود تجدید نظر کرده و با رعایت یک سری نکات به کاهش وزن خود کمک کند.
لازم است این تغییرات به صورت مادام العمر اتفاق بیفتد تا بهترین نتیجه در کوتاهترین زمان ممکن حاصل شود. مهمترین موضوع در این زمینه این است که فرد حجم غذا را کاهش داده و تعداد دفعات صرف غذا را افزایش دهد تا به این وسیله جذب ویتامین های لازم برای بدن را افزایش دهد.
با رعایت نکاتی که گفته می شود پس از انجام جراحی اسلیو معده نه تنها مشکلی برای بیمار پیش نمی آید بلکه با گذشت زمان بیماریهای مزمنی همچون دیابت نوع 2، آسم، آرتریت، فشار خون بالا، کلسترول بالا و همچنین بیماری های گوارشی بهبود پیدا می کند.
رژیم غذایی پس از عمل اسلیو معده چه تاثیری بر روی دیابت می گذارد؟
از آنجایی که دیابت و چاقی با هم دیگر رابطه مستقیمی دارند ( یعنی افزایش اضافه وزن موجب دیابت می شود) و تمامی افرادی که برای عمل اسلیو معده به دکتر مراجعه می کنند همه از بیماری چاقی مفرط رنج می برند و درنتیجه درصد احتمال مبتلا شدن این افراد به دیابت بسیار بالا می رود.
پس از عمل اسلیو معده بیماران برای زودتر به نتیجه رسیدن خواسته های خود که رسیدن به وزن ایده آل است طبق نظر دکتر خود از یک برنامه رژیمی ساده پیروی می کنند.
پزشکان در این برنامه غذایی بیمار را به سالم خواری هدایت می کنند که این دقیقا همان خواسته متخصصین غدد برای بیماران دیابتی می باشد بنابراین دنبال کردن رژیم پس از عمل اسلیو معده در درمان دیابت نیز بسیار موثر می باشد.
حالا که با تغذیه پس از عمل جراحی اسلیو معده و اتفاقاتی که برای بدن در طی این عمل رخ می دهد آشنا شدید می توانید برای انجام این عمل با آگاهی و اطلاعات بیشتری اقدام نمایید
و دیگر نگران شایعات و طولانی بودن رژیم سخت بعد از عمل نباشید و این را بدانید که رژیم پس از عمل فقط و فقط به منظور حفظ سلامت بیمار و زود تر به وزن ایده آل رسیدن بیمار ارائه می شود و شما می توانید با خیال راحت برای انجام عمل لاغری اسلیو معده به پزشک مجرب و متخصص در این زمینه مراجعه نمایید.
از این که تا پایان مقاله با ما همراه بودید بسیار سپاس گذاریم و امید داریم که از خواندن مطالب لذت برده باشید و اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورده باشید.
پیشنهاد می کنیم از پست دیابت کنترل شده چیست دیدن کنید.
6 پاسخ
مقاله رو خوندم خیلی جامع بود تشکر
تشکر میکنم از اقای دکتر عزیز
بسيار مطالب مفيد و ارزشمندي بود .
بسيار مطالب ارزشمندي بود .
آقا سیگار می شه کشید؟ سیگار نکشم می میرم …
سلام دکتر جان بسیار مفید وجامع راجب همه چیز توضیح دادین من ۲۴خرداد اسلیو شدم والان که دکترم اجازه خوردن بعضی چیزهای مواد غذایی رو داده بودن با مقاله کامل شما کاملا آگاه شدم باسپاس🙏🙏🙏🌺🌺