در این مقاله می خواهیم مزایا و عوارض قرص ریپاگلینید را مورد بررسی قرار دهیم. لطفا تا انتهای این مقاله علمی پزشکی، ما را همراهی نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های صحیح لاغری می توانید با ما در تماس باشید
هشدار: با توجه به اینکه در بسیاری از قرص های لاغری از مواد مخدر شیشه استفاده می شود، این وب سایت، استفاده از این قرص ها را به هیچ وجه توصیه نمی کند. همچنین فروش این قرص ها توسط ما انجام نمی شود .
دیابت یکی از بیماری هایی است که در صورت کنترل نشدن، می تواند عوارض جبران ناپذیری را به وجود بیاورد. میزان بیماری دیابت در همه افراد یکسان نیست. این بیماری در واقع به درجات مختلفی دسته بندی می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله های زیر را مطالعه کنید:
مقدمه
برای هر درجه نیز روش درمانی خاصی وجود دارد. پزشک بعد از انجام آزمایشات مختلف، درجه بیماری افراد را مشخص کرده و سپس روش درمان را انتخاب می کند.
تزریق انسولین متداول ترین روش درمان است اما گاهی پزشک، روش دارو درمانی را نیز استفاده می کند و اغلب داروی قرص ریپاگلینید را تجویز می کند. در این مقاله، توضیحات بیشتری پیرامون این قرص می دهیم.
اینفوگرافیک قرص ریپاگلینید
در این مقاله به توصیه های دکتر سلیمی بهترین متخصص درمان دیابت در ایران، در مورد عوارض مصرف این قرص اشاره خواهیم داشت. پس با ما همراه باشید.
موارد مصرف قرص ریپاگلینید
- ضد دیابت خوراکی
- درمان کمکی جهت کاهش قند خون در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس نوع 2 که هایپرگلیسمی آنها با رژیم غذایی و ورزش به تنهایی تنظیم نمی شود.
عناوین مقاله:
قرص ریپاگلینید چیست؟
موارد و میزان مصرف قرص ریپاگلینید
نکات قبل از استفاده از قرص ریپاگلینید چیست؟
هشدارهای استفاده از قرص ریپاگلینید
چگونه باید از قرص ریپاگلینید استفاده کنیم؟
عوارض جانبی مصرف قرص ریپاگلینید چیست؟
بررسی عوارض قرص ریپاگلینید در بیماران دیابتی
علائم افت قند خون چیست؟
تاثیر افت قند خون روی ارگان های مختلف بدن
اختلال تنفسی و تاثیر آن بر دیابت
بیماری قلبی عروقی و دیابت
تداخلات دارویی قرص ریپاگلینید
حساسیت به قرص ریپاگلینید
چگونه بفهمیم دارو عمل کرده است؟
موارد منع مصرف قرص ریپاگلینید
دیابت چیست؟
انواع دیابت
برای جلوگیری از بروز دیابت چه کنیم؟
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
چه غذاهایی در ایجاد دیابت و افزایش قند خون موثرند؟
درمان دیابت بدون دارو
عوارض دیابت
داروهای خوراکی برای کاهش قند خون
رژیم غذایی دیابتی ها
دیابتی ها چه مواردی را در برنامه غذایی خود باید رعایت کنند؟
دلایل مقاومت بدن به انسولین چیست؟
سخن پایانی
قرص ریپاگلینید چیست؟
قرص دیپا برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود. این قرص را پزشک زمانی تجویز می کند که انسولین هنوز در پانکراس تولید می شود. اما به دلیل کافی نبودن میزان ترشح آن، گلوکز در بدن به صورت کامل تجزیه نمی شود.
بنابراین فرد به بیماری دیابت نوع 2 مبتلا می گردد. در این صورت پزشک برای کمک به تجزیه کامل قند خون، قرص ریپاگلینید را تجویز می کند.
بیماران با مصرف این قرص، انسولین مورد نیاز بدن خود را تامین می کنند. این دارو گاهی به تنهایی و گاهی نیز با داروهای دیگری مانند متفورمین تجویز می گردد. داروی ریپاگلینید تنها به شکل قرص است.
موارد و میزان مصرف قرص ریپاگلینید
- این قرص در واقع یک درمان کمکی برای کاهش قند خون می باشد. افرادی که هایپرگلیسمی شان تنها با ورزش و رژیم غذایی کنترل نمی گردد، باید از قرص ریپاگلینید استفاده کنند. دوز مصرفی قرص ریپاگلینید بر اساس معیارهای زیر می باشد:
- بیمارانی که قبلا درمان نشده اند و میزان هموگلوبین A1C آن ها کمتر از 8% است: دوز مصرفی 0.5 میلی گرم نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی
- بیمارانی که قبلا داروهای کاهش قند مصرف کرده اند و میزان هموگلوبین آن ها بیشتر از 8% است: دوز اولیه 1 تا 2 میلی گرم قبل از هر وعده غذایی می باشد.
- پزشک، بعد از این مرحله، میزان دوز را بر اساس آزمایشات شما تغییر می دهد. در بیمارانی که نارسایی شدید کلیوی دارند، دارو به صورت 0.5 میلی گرم با هر وعده غذایی تجویز می شود.
- میزان دوز در اطفال: میزان دوز مصرفی اطفال بسیار مهم است و باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. با توجه به این که مصرف زیاد قرص ریپاگلینید عوارضی را در بر دارد، برای تعیین دوز از دکتر سلیمی بهترین متخصص درمان دیابت، کمک بگیرید.
نکات قبل از استفاده از قرص ریپاگلینید چیست؟
تکمیل اطلاعات در مورد قرصی که مصرف می کنید بسیار مهم است. زیرا این کار سبب می شود تا از عوارض و مشکلات پیش رو آگاه شوید و بتوانید آن ها را کنترل کنید.
بسیاری از داروها ممکن است با یکدیگر تداخل داشته باشند. بنابراین چک کردن لیست تداخلات دارویی الزامی است تا از بروز عوارض جبران ناپذیر جلوگیری گردد. به همین دلیل بسیار مهم است که قرص ریپاگلینید زیر نظر پزشک مصرف گردد. داروهایی که در حال حاضر از آن ها استفاده می کنید را نیز به پزشک اطلاع دهید.
هنگام استفاده از قرص ریپاگلینید به موارد زیر دقت داشته باشید:
آلرژی و حساسیت
در صورتی که به دارو، غذا یا حیوانی حساسیت دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید. در صورتی که دارویی را بدون تجویز پزشک مصرف می کنید، حتما بروشور آن را مطالعه نمایید.
مصرف کودکان
میزان مصرف و دوز این دارو برای کودکان مشخص نیست و میزان آن را باید پزشک تجویز کند.
سالمندان
میزان عوارض جانبی این دارو برای سالمندان تفاوت چندانی با بزرگسالان ندارد. با این حال برخی از سالمندان بالای 65 سال با مصرف این دارو قند خونشان پایین نمی آید. بنابراین برای این افراد باید ویزیت و آزمایش زود به زود انجام شود.
مادران باردار و شیرده
میزان مصرف این قرص را پزشک باید تعیین کند. ممکن است پزشک صلاح بداند که داروی دیگری را جایگزین قرص ریپاگلینید نماید تا آسیبی به جنین و نوزاد نرسد.
مصرف داروی غیر مرتبط با دیابت
در صورتی که داروی خاصی به جز داروی دیابت مصرف می کنید، به پزشک اطلاع دهید. همچنین اگر از مکمل های غذایی و داروهای گیاهی استفاده می کنید، با پزشک در مورد ادامه مصرف آن ها مشورت نمایید.
هشدارهای استفاده از قرص ریپاگلینید
- داروهای خوراکی ضد دیابت گاهی روی افزایش مورتالینی ناشی از عوارض قلبی عروقی تاثیر می گذارند. این اثرات در قرص ریپاگلینید کمتر دیده شده است. با این حال باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
- میزان قند خون بیماران باید طی هر دوره بررسی گردد تا در صورت لزوم، میزان دوز مصرفی کاهش یابد. با کم شدن میزان دوز، عوارض این دارو بر بدن نیز کاهش می یابد.
- بهتر است اثرات طولانی مدت قرص با اندازه گیری هموگلوبین A1C هر 3 ماه یک بار بررسی گردد.
- ممکن است بر اثر عواملی مانند استرس، عفونت، جراحی و تروما، میزان قند خون بدن کاهش یابد. در این صورت باید مصرف دارو قطع گردد و انسولین مصرف شود.
- بیمارانی که مبتلا به نارسایی کلیوی هستند و دیالیز می شوند، افزایش دوز دارو باید با احتیاط انجام گیرد.
چگونه باید از قرص ریپاگلینید استفاده کنیم؟
- در مصرف قرص ریپاگلینید نکاتی را که در زیر بیان می کنیم، باید به دقت رعایت کنید. علاوه بر این، دستورالعمل های نوشته شده روی برچسب را به دقت مطالعه کرده و طبق دستور پزشک پیش بروید.
- در زمان مصرف دارو، شما باید حتما از یک برنامه غذایی خاص و ورزش پیروی کنید.
- علائم هیپوگلیسیمی را به دقت به خاطر سپرده و آن را به خانواده خود نیز آموزش دهید.
- دارو را حتما نیم ساعت قبل از غذا میل کنید. با این حال ممکن است پزشک زمان دیگری را تجویز کند که باید طبق دستور او پیش بروید. در هر حال مصرف به موقع قرص بسیار مهم است.
- در صورتی که یک وعده غذایی را میل نکردید، دارو نیز مصرف نکنید. همچنین اگر غذای اضافه و زیادی خوردید، دوز را با مشورت پزشک افزایش دهید.
- قرص ریپاگلینید را نجوید و خرد نکنید، بلکه به صورت درسته قورت دهید.
- افرادی که در بلع قرص مشکل دارند، آن را در آب یا آبمیوه حل نمایند و سپس میل کنند.
- قبل از این که قرص ریپاگلینید را مصرف کنید، از موارد منع آن حتما اطلاع یابید. در صورتی که سوال خاصی داشتید، حتما از پزشک یا داروخانه سوال کنید.
- دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده است، مصرف کنید. قطع خودسرانه یا افزایش دوز مصرفی خطرناک است.
- در صورتی که با هر گونه علائمی مواجه شدید، فورا به پزشک اطلاع دهید.
- در صورتی که بیماری دیگری دارید، مصرف قرص ریپاگلینید را به پزشک مربوطه اطلاع دهید.
- قرص ریپاگلینید را در دمای اتاق نگهداری نمایید.
- قرص ریپاگلینید باید دور از رطوبت، گرما و نور مستقیم قرار بگیرد.
عوارض جانبی مصرف قرص ریپاگلینید چیست؟
هر قرصی علاوه بر این که مزایایی دارد، معایبی را نیز دارا می باشد. اما در مورد مصرف قرص ریپاگلینید باید دقت زیادی داشت. زیرا در صورت عدم دریافت دوز کافی یا دریافت دوز بیش از مورد نیاز بدن، خطراتی به وجود می آید.
البته توجه داشته باشید که قبل از مصرف این قرص، حتما با دکتر سلیمی مشورت نمایید. به صورت کلی عوارض مصرف قرص ریپاگلینید شامل موارد زیر می باشد:
- تاثیر روی سیستم اعصاب مرکزی: سردرد
- تاثیر روی غدد متابولیسم: افت شدید قند خون
- تاثیر روی تنفس: ایجاد عفونت مجاری تنفسی فوقانی، سینوزیت و برونشیت
- تاثیر روی قلب و عروق: درد قفسه سینه و ایسکمی
- تاثیر روی دستگاه گوارش: یبوست و اسهال، سوء هاضمه، تهوع، استفراغ
- تاثیر روی مجاری ادرار: عفونت مجاری ادراری
- تاثیر روی سیستم عضلات: کمر درد و درد مفاصل
- ایجاد آلرژی
بررسی عوارض قرص ریپاگلینید در بیماران دیابتی
عوارضی که بر اثر قرص ریپاگلینید در بیماران دیابتی ایجاد می شود، سلامت فرد را به خطر می اندازند. برخی از این عوارض با خود دیابت نیز ارتباط مستقیم دارند و سبب تشدید برخی از علائم در بدن می شوند. افرادی که این قرص را به موقع و طبق دوز تجویز پزشک استفاده می کنند، نباید نگران بروز این عوارض باشند.
چنان چه قبل از مصرف، با دکتر سلیمی مشورت نمایید، دکتر سلیمی بهترین متخصص درمان دیابت برای شما دوز مناسب با درجه بیماریتان را تجویز می کند تا کمتر دچار عوارض این قرص شوید.
دکتر سلیمی همچنین طی دوره های کوتاه مدتی میزان قند خون بدنتان را بررسی می کند تا در صورت لزوم، دوز مصرفی کاهش یافته یا از داروهای ضعیف تری استفاده گردد تا عوارض قرص ریپاگلینید را کمتر تجربه کنید.
از جمله عوارض قرص ریپاگلینید که با دیابت تاثیر مستقیم دارند:
اثرات افت قند خون در بدن
در بررسی های عوارض قرص ریپاگلینید متوجه شدیم که افت قند خون یکی از عوارض شایع مصرف این قرص می باشد. در صورت بروز افت قند خون در بدن، عوارض خطرناکی به وجود می آید.
البته این عوارض در صورتی ایجاد می شوند که میزان قند خون کنترل نگردد. از جمله اثرات افت قند خون در بدن می توان به موراد زیر اشاره کرد:
اثرات کوتاه مدت
- خونریزی مغز
- حمله قلبی
- کاهش انرژی بدن
- بیماری چشم
- بیماری کلیوی
- آسیب های عصبی
اثرات بلند مدت
افت قند خون اثرات بلند مدت چندانی ندارد. با این حال می تواند در بلند مدت روی قلب اثر منفی بگذارد. برخی از مطالعات نشان داده است که افت قند خون در بدن بیماران دیابتی، سبب آسیب بیشتری به قلب نسبت به افراد سالم داشته است.
سلول های عصبی در موارد افت شدید قند خون ممکن است از بین بروند زیرا دچار کمبود شدید گلوکز که منبع انرژی آن ها می باشد، خواهند شد. در صورتی که این آسیب ها به اعصاب کنترل کننده اندام های داخلی وارد شود، بدن ممکن است وارد نوروپاتی خودکار گردد.
پیشنهاد می کنیم از پست چگونگی تشخیص دیابت دیدن کنید.
علائم افت قند خون چیست؟
زمانی که بدن شما با افت قند خون مواجه می شود، ممکن است یک یا چند علامت مختلف را تجربه کنید. علائم افت قند خون در افراد مختلف متفاوت می باشد و اغلب بستگی به میزان کاهش قند خون در بدن می باشد. افراد ممکن است چندین علائم با هم داشته باشند یا فقط یکی از علائم را تجربه کنند. علائم افت قند خون شامل موارد زیر می باشند:
- گرسنگی
- تعریق
- لرزش دست و پا
- سرگیجه
- تاری دید
- سردرد
- خواب آلودگی یا خستگی
- تحریک پذیری
- عصبی شدن
- اختلال در تپش قلب
- احساس ضعف
- رنگ پریدگی
- اختلال در هماهنگی عضلات
- پرخاشگری
- مشکل در تمرکز
در صورتی که افت قند خون درمان نگردد و شدید شود، علائم زیر به وجود می آیند:
- تشنج
- ناتوانی در خوردن و آشامیدن
- بیهوشی
- حمله عصبی
- از دست دادن هوشیاری
تاثیر افت قند خون روی ارگان های مختلف بدن
یکی از علائم قرص ریپاگلینید افت قند خون بود که قند خون به خودی خود می تواند تاثیرات منفی زیادی روی بدن بگذارد. افت قند خون ممکن است روی اندام های مختلف بدن تاثیر منفی بگذارد. در ادامه، تاثیر افت قند خون را روی قسمت های مختلف بدن بررسی می کنیم:
دستگاه گوارش
کاهش میزان گلوکز در بدن ممکن است سبب ایجاد بیماری گاستروپارزی یا تاخیر تخلیه معده گردد. در اثر کاهش قند خون، سیگنال های عصبی دچار اختلال می گردند. در نتیجه شاهد تاخیر در تخلیه معده و ورود آن به روده کوچک و هضم غذا خواهیم بود. از علائم شایع این بیماری می توان به دل درد، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد.
غدد درون ریز و گردش خون
همان طور که بیان شد، کاهش میزان گلوکز در بدن به اعصاب آسیب وارد می کند. در اثر این آسیب، سیستم غدد درون ریز و گردش خون نیز دچار اختلال در عملکرد خواهند شد.
سیستم اعصاب مرکزی
منبع تامین انرژی سیستم اعصاب مرکزی که شامل مغز و نخاع می باشد، قند خون است. به همین دلیل با کاهش قند خون، عملکرد سیستم عصبی دچار اختلال می گردد.
در این صورت به افت قند خون سریعا واکنش نشان داده و اقدامات مختلف نظارتی را فعال می کند. به همین دلیل شما علائمی نظیر پرخاشگری و عصبانیت را در خود تجربه می کنید.
اختلال تنفسی و تاثیر آن بر دیابت
اختلال در تنفس و آپنه خواب یکی دیگر از عوارض مصرف قرص ریپاگلینید می باشد. آپنه خواب یک نوع اختلال خواب است که در آن ریتم مشخصی برای تنفس وجود ندارد. در این بیماری، تنفس افراد دائم قطع و مجدد شروع می شود. به همین دلیل سطح اکسیژن خون در بدن کاهش می یابد.
در صورتی که یک بیمار دیابتی روی سطح قند خون خود کنترلی نداشته باشد و قند خون کاهش یابد، رگ های ظریف و شکننده ای که در پشت شبکیه چشم قرار دارند، آسیب پذیر خواهند شد.
در این صورت به اصطلاح گفته می شود که رتینوپانی دیابتی رخ داده است. زمانی که این رگ های شکننده پاره شوند، خون به داخل بافت شبکیه نشت خواهد کرد. سپس در ناحیه نشت خون ورم ایجاد می شود.
در این صورت وضوح دید کم شده و در صورت عدم درمان، نابینایی اتفاق می افتد. مطالعات نشان داده است که آپنه خواب در بیماران دیابتی سبب تشدید رتینوپاتی می گردد. زیرا آپنه خواب سبب افزایش مقاوت بدن به انسولین، افزایش التهاب و افزایش فشار خون می گردد.
بیماری قلبی عروقی و دیابت
یکی دیگر از عوارض مصرف قرص ریپاگلینید، ایجاد بیماری قلبی و عروقی در بیماران دیابتی است. مطالعات نشان می دهد که بین بیماری قلبی عروقی و دیابت، ارتباط مستقیمی وجود دارد. طبق مطالعات حداقل 68 درصد از افراد بالای 60 سالی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، در اثر وجود بیماری قلبی نیز جان خود را از دست می دهند.
16 درصد این بیماران نیز در اثر سکته فوت می کنند. به صورت کلی بیماران دیابتی نسبت به افراد سالم دو تا چهار برابر بیشتر در معرض خطر مرگ بیماری قلبی قرار می گیرند.
تداخلات دارویی قرص ریپاگلینید
قرص ریپاگلینید با بسیاری از داروها تداخل دارد و مصرف همزمان آن سبب بروز عوارضی خواهد شد. در زیر به معرفی تداخلات دارویی قرص ریپاگلینید اشاره داریم و عوارض مصرف دو دارو را بیان کرده ایم.
گروه اول: باربیتورات ها، کاربامازپین وریفامپین افزایش متابولیسم قرص ریپاگلینید
گروه دوم: بتابلوکرها، کلرامفنیکل، کومارینها، مهارکنندههای MAO، NSAIDs، داروهایی با اتصال پروتئینی بالا، پروبنسید، سالیسیلات ها و سولفونامیدها تشدید هایپوگلیسمی
گروه سوم: بلوک کنندههای کانال کلسیم کورتیکواستروئیدها، استروژن ها، کنتراسپتیوها، ایزونیازید، نیکوتینیک اسید، فنوتیازینها، فنی توئین، مقلدهای سمپاتیک، تیازیدها و سایر دیورتیکها افزایش قند خون در بدن
گروه چهارم: کلاریترومایسین، جم فیبروزیل افزایش سطح قرص ریپاگلینید
گروه پنجم: مهار کنندههای آنزیم ۳A4 CYP (اریترومایسن، کتوکونازول، ایتراکونازول، مایکونازول و سیمواستاتین) کاهش متابولیسک قرص ریپاگلینید
تداخل مصرف قرص ریپاگلینید با غذا چیست؟
در صورتی که قرص ریپاگلینید همراه با غذا مصرف گردد، سبب کاهش متابولیسم قرص می شود. در صورتی که بیمار قرص را مصرف نماید اما غذا میل نکند، دچار هیپوگلیسمی خواهد شد.
به همین دلیل دکتر سلیمی به عنوان بهترین متخصص، توصیه می نمایند که حتما قرص را نیم ساعت قبل از صرف وعده غذایی میل کنید. در صورتی که قصد حذف وعده غذایی را دارید، قرص را مصرف نکنید.
اثر قرص ریپاگلینید بر آزمایشات تشخیصی چیست؟
مصرف این قرص قبل از انجام آزمایش سبب می شود تا جواب آزمایشات، سطح بالا یا پایین قند خون را نشان دهد. پزشک در زمان انجام آزمایش، از بیمار می خواهد که از 8 ساعت قبل چیزی نخورد و قرص ریپاگلینید را مصرف نکند.
حساسیت به قرص ریپاگلینید
یکی دیگر از عوارض احتمالی مصرف قرص ریپاگلینید، حساسیت دارویی می باشد. حساسیت دارویی یکی از عوارض شایع در برخی از بیماران می باشد.
اولین باری که بیمار داروی خاصی را مصرف می کند، ممکن است با علائمی روبرو شود که به آن ها حساسیت دارویی گفته می گویند. زمانی که بیمار دارویی را مصرف می کند، بدن شروع به تولید آنتی بادی خواهد کرد.
در این صورت دفعه بعد که بیمار دارو را مصرف می کند، بدن آن را به عنوان یک عامل مهاجم شناسایی می کند و برای دفاع از آن مواد شیمیایی خاصی را تولید می کند.
در نتیجه علائم زیر در بدن اتفاق می افتد:
- تهوع
- ورم
- خارش
- جوش های زیر پوستی
- مشکلات تنفسی
- سرگیجه
در صورتی که با هر یک از علائم بالا مواجه شدید، به پزشک مراجعه نمایید تا داروهای جایگزین برای شما در نظر گرفته شود.
نحوه اثر گذاری قرص ریپاگلینید چگونه است؟
قرص ریپاگلینید بعد از ورود به بدن روی کانال های پتاسیم وابسته به آدنوزین تری فسفات اثر گذاشته و آن ها را در غشاء سلول های بتا پانکراس بلوکه می کنند.
این کار سبب می شود تا سلول های بتا دپولاریزه شده و سلول های کلسیمی باز شوند. با ورود کلسیم از سلول های بتا، انسولین ترشح می گردد و میزان قند خون کاهش می یابد.
قرص ریپاگلینید بعد از مصرف از طریق دستگاه گوارش جذب می شود. بیش از 98% دارو به پروتئین های پلاسما متصل شده و تحت متابولیسم کبدی قرار می گیرد.
دلیل مصرف قرص ریپاگلینید طبق دستور پزشک برای چیست؟
قرص ریپاگلینید با توجه به میزان بیماری و شرایط عمومی بیمار در دوره زمانی مشخصی تجویز می گردد. میزان دوز مصرفی هر بیمار نیز با توجه به همین شرایط در نظر گرفته می شود.
در صورتی که دارو طبق دستور پزشک مصرف نشود، خطرات جدی را به همراه دارد. در صورتی که مصرف دارو به صورت خودسرانه قطع شود، خطر افزایش قند خون و عوارض آن به وجود خواهد آمد. در صورتی که دارو به موقع مصرف نگردد نیز خطر افزایش یا کاهش شدید قند خون وجود دارد.
برخی از بیماران تصور می کنند که اگر در وعده ای مصرف قرص را فراموش کردند، باید در وعده بعدی دوز آن را دو برابر کنند. باید گفت که این تصور، اشتباه است. در صورتی که مصرف دوزی را فراموش کردید، در وعده بعدی به همان میزان تجویز شده مصرف کنید و میزان دوز را دو برابر نکنید.
چگونه بفهمیم دارو عمل کرده است؟
در صورتی که بعد از مصرف دارو علائم بیماری دیابت کاهش یافت، به معنی این است که دارو اثر کرده است. نکته قابل توجه برای مصرف دارو این است که اگر علائم از بین رفت، به هیچ وجه مصرف دارو را قطع نکنید.
زیرا با خوردن وعده بعدی، میزان قند خون مجدد افزایش می یابد. بنابراین بسیار مهم است که نیم ساعت قبل از غذا دوز تجویز شده را مصرف نمایید.
به صورت کلی دیابت علائم زیر را دارد. در صورتی که دیگر این علائم در شما مشاهده نشد، پزشک متوجه می شود که دارو با میزان دوز تجویز شده اثر کرده است:
- تشنگی و ادرار فراوان
- احساس گرسنگی
- کاهش وزن
- خستگی
- تاری دید
- بهبودی دیر هنگام زخم ها
در صورتی که بعد از مصرف هنوز با علائم بالا روبرو می شوید، حتما به پزشک اطلاع دهید. در این صورت پزشک میزان دوز مصرفی را افزایش می دهد و نحوه مصرف قرص شما را بررسی می کند.
موارد منع مصرف قرص ریپاگلینید
بیماران در شرایط زیر باید از مصرف دارو پرهیز کنند. زیرا خطرات زیادی را به همراه دارد.
- در شرایط حساسیت به دارو یا دیگر ترکیبات فرومولاسیون، کتواسیدوز دیابتی همراه یا بدون کوما
- در صورت ابتلا به دیابت نوع 1
- رد شدن تاریخ انقضای دارو
- عدم تجویز به دیگر بیماران هم تیپ خود
- احتیاط در مصرف برای بیماران با نارسایی آدرنال یا هیپوفیز
- احتیاط در مصرف برای بیماران با نارسایی متوسط یا شدید کبدی
- احتیاط در مصرف برای بیماران با نارسایی شدید کلیوی
- در شرایط استرس زا
- در شرایط داشتن تب
- در شرایط داشتن تروما
- در شرایط داشتن عفونت
- قرار گرفتن در معرض انواع جراحی
- مصرف انسولین
- احتیاط مصرف در بیماران مبتلا به سوء تغذیه
در صورتی که شرایط زیر را دارید، با پزشک در مورد مصرف یا عدم مصرف دارو مشورت کنید:
- سن زیر 18 سال و بالای 70 سال
- داشتن سابقه حساسیت دارویی
- بارداری و شیردهی
- بیماری کبدی
- بیماری کلیوی
- داشتن عفونت
- داشتن بیماری های مزمن دیگر
شرایط نگهداری قرص ریپاگلینید
- دارو باید دور از دسترس کودکان قرار گیرد.
- دارو را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید.
- دارو باید به دور از گرما و نور تابش خورشید قرار داشته باشد.
- دارو باید در دمای طبیعی اتاق بین 20 درجه تا 25 درجه سانتیگراد نگهداری شود. معادل این دما به فارنهایت بین 68 تا 77 درجه فارنهایت می شود.
اشکال دارویی قرص ریپاگلینید
داروی ریپاگلینید اغلب به شکل قرص، توزیع و در دوزهای 0.5، 1 و 2 میلی گرم ارائه می گردد.
شارژ مجدد قرص ریپاگلینید چگونه است؟
پزشک اغلب میزان قرص های تجویزی را بر اساس دوره درمان تجویز می کند. در صورتی که قرص های شما رو به اتمام است، باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک ممکن است لازم بداند که میزان قند خون شما را بررسی کند تا در صورت لزوم، دوز مصرفی کاهش یا افزایش یابد. بنابراین بعد از اتمام قرص ها از خرید خودسرانه مجدد آن پزهیز کرده و حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که دوره درمان بدون اطلاع پزشک افزایش یابد، ممکن است میزان قند خون دچار کاهش یا افزایش شدید گردد. بنابراین مراجعه به پزشک بعد از اتمام داروها الزامی است.
در صورت مصرف بیش از حد دوز قرص ریپاگلینید، چه باید کرد؟
در صورتی که بیش از میزان دوز توصیه شده، قرص ریپاگلینید را مصرف کردید، ممکن است دچار مسمومیت دارویی بشوید یا میزان قند خونتان بسیار افت کند. در این صورت با مراقبت های پزشکی تماس گرفته و در صورت در دسترس بودن پزشک به او مراجعه کنید. اوردوز با قرص ریپاگلینید اغلب سبب کاهش قند خون می گردد.
در صورت مصرف بیش از اندازه دوز، ممکن است دچار مسمومیت شوید. با مراقبت های پزشکی اورژانس برای مسمومیت تماس بگیرید و فورا به اورژانس مراجه نمایید.
قرص ریپاگلینید و بارداری
در صورتی که باردار هستید، در مورد مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید. در این خصوص دکتر سلیمی بهترین متخصص درمان دیابت می تواند شما را به خوبی راهنمایی کند.
کنترل قند خون در مادران باردار بسیار اهمیت دارد. دکتر سلیمی ممکن است دوز دارو را در هر دوره سه ماهه بارداری تغییر دهد. هنوز اطلاعات دقیقی برای این که آیا این دارو وارد شیر مادر می شود، وجود ندارد. بنابراین در مورد این موضوع نیز باید با پزشک خود مشورت کنید.
سفر و داروی ریپاگلینید
زمانی که به سفر می روید، همیشه داروهای خود را به همراه داشته باشید. داروها باید جزء اولین لوازمی باشد که برای سفر آماده می کنید.
بهتر است داروها در کیف دستی و کنارتان باشد تا در صورت لزوم به راحتی به آن ها دسترسی داشته باشید. دستگاه های ایکس ری موجود در فرودگاه ها به قرص ها آسیبی نمی رسانند.
بنابراین از این موضوع نگرانی نداشته باشید. زمانی که با ماشین شخصی سفر می کنید، باید حواستان به دمای محیط اطراف دارو باشد. در مکان های بسیار گرم یا بسیار سرد، ممکن است دارو اثر خود را از دست بدهد.
آیا برای قرص ریپاگلینید جایگزین وجود دارد؟
قرص ناتگلینید هم گروه قرص ریپاگلینید می باشد. در صورتی که بیمار به هر دلیلی نتواند قرص ریپاگلینید را مصرف نماید، پزشک این دارو را جایگزین خواهد کرد.
به هیچ وجه اقدام به جایگزین کردن خودسرانه این دو دارو نکنید زیرا لازم است بررسی های زیادی برای جایگزین کردن صورت بگیرد و این کار توسط پزشک متخصص انجام خواهد گرفت.
آیا قرص ریپاگلینید برای درمان دیابت نوع 1 نیز موثر است؟
بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 باید از انسولین استفاده کنند و به هیچ وجه پزشک، قرص ریپاگلینید را برای این افراد تجویز نمی کند. قرص ریپاگلینید نباید به صورت همزمان با انسولین مصرف گردد.
زیرا سبب افت شدید قند خون می گردد. قرص ریپاگلینید فقط در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه در مورد دیابت نوع 2 اطلاعات بیشتری را در اختیارتان قرار می دهیم.
دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری متابولیکی می باشد که اصلی ترین مشخصه آن بالارفتن میزان قند خون است که طی آن علائم زیادی در بدن رخ می دهد و فعالیت های مختلف بیمار را دچار اختلال می کند.
دلیل اصلی عدم کنترل میزان قند خون، اختلال در ترشح هورمون انسولین می باشد. میزان قند خون توسط لوزالمعده و انسولین کنترل می گردد. زمانی که گلوکز وارد بدن می شود، لوزالمعده به میزان کافی انسولین ترشح می کند تا انسولین گلوکز را تجزیه کرده و به خون انتقال دهد.
زمانی که ترشح انسولین مختل شود و به درستی ترشح نگردد، فرد به بیماری دیابت مبتلا شده است. دیابت یک نوع بیماری مزمن است که در صورتی که کنترل گردد، هیچ خطری برای انسان ندارد. اما در صورت عدم کنترل، شاهد قطع عضو یا حتی مرگ در این بیماران خواهیم بود.
انواع دیابت
دیابت درجه بندی دارد و بر اساس میزان ترشح انسولین، به چند نوع تقسیم بندی می شود. گاهی نیز اصولا در بدن انسولین ترشح نمی شود که در این صورت دیابت نوع 1 ایجاد شده است.
دیابت نوع 1
زمانی که سلول های لوزالمعده دیگر هیچ انسولینی ترشح نکنند، فرد به دیابت نوع 1 مبتلا شده است. اکثر افرادی که به دیابت نوع 1 مبتلا می شوند، کودک یا نوجوان یا افراد زیر 30 سال هستند. از عوامل موثر بر ایجاد دیابت نوع 1 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب دیدگی پانکراس بر اثر صدمات ویروس ها
- اختلال در عملکرد سیستم دفاعی بدن
- وراثت
علائم دیابت نوع 1
از جمله علائم دیابت نوع 1 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشنگی زیاد
- گرسنگی شدید
- تکرر ادرار
- کاهش وزن
- بی حوصلگی
- خستگی
درمان دیابت نوع 1
برای درمان دیابت نوع 1 لازم است بیمار انسولین تزریق کند. همچنین لازم است از یک برنامه غذایی خاص پیروی کرده و ورزش را وارد برنامه هفتگی خود کند. تزریق انسولین برای این بیماران بسیار مهم است. تشخیص دقیق دوز انسولین با توجه به سوخت و ساز بدن صورت می گیرد.
به همین دلیل بسیار مهم است که میزان دقیقی از انسولین وارد بدن گردد. دکتر سلیمی با توجه به مهارت و تجربه بالایی که در درمان دیابت دارد، درجه بیماری افراد را با توجه به آزمایشات بررسی کرده و دوز دقیق انسولین را بر اساس سیستم متابولیسم بیماران تجویز می کند. بنابراین توصیه می شود که برای درمان بیماری دیابت نوع 1 خود به دکتر سلیمی مراجعه کنید.
دیابت نوع 2
به این نوع دیابت، دیابت بزرگسالی نیز می گویند. در واقع حدود 90 درصد دیابتی ها به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. در این نوع دیابت، در بدن، انسولین برای جذب گلوکز ترشح می شود، اما بنا به دلایلی این انسولین موثر واقع نمی گردد.
در واقع عواملی میزان مقاومت انسولین را بالا می برند که سبب اختلال در قند خون در بدن می گردد. دیابت نوع 2 در افرادی که چاق هستند، بیشتر شایع است. همچنین وراثت نیز در ایجاد آن موثر می باشد.
بسیاری از افرادی که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند، خیلی دیر متوجه بیماری خود می شوند. زیرا علائم آن چندان مشهود نیست یا بروز آن دیر اتفاق می افتد.
تنها در صورتی متوجه بیماری خود می شوند که یکی از عوارض زیر در آن ها بروز پیدا کرده باشد:
- تشنگی فراوان
- تکرر ادرار
- بی حوصلگی
- اختلال در بینایی
- بی حسی انگشتان دست
- عدم بهبودی زخم ها به خصوص روی پا
پزشکان اغلب زمانی دیابت نوع 2 را تشخیص می دهند که در حال درمان یک بیماری دیگر هستند یا به صورت تصادفی در آزمایشات، ایراداتی یافت کنند.
برای درمان دیابت نوع 2 نیازی به تزریق انسولین نیست زیرا انسولین در بدن وجود دارد و فقط باید آن را تقویت کرد و اختلالات را از بین برد. پزشک برای درمان، داروهایی مانند قرص ریپاگلینید را تجویز می کند و توصیه می کند که از برنامه غذایی خاص پیروی کرده و ورزش نمایید. گاهی پزشک به بیمار توصیه می کند که برای کاهش میزان گلوکز در بدن، وزن خود را کاهش دهد.
دیابت حاملگی
نوع دیگری از دیابت، دیابت بارداری نام دارد که حدود 3 تا 5 درصد زنان آن را در دوران بارداری خود تجربه می کنند. زنانی که استعداد ابتلا به دیابت را دارند یا در خانواده آن ها فردی به دیابت مبتلا است، لازم است آزمایش دیابت بدهند.
زیرا احتمال وجود دیابت بارداری در آن ها زیاد است. این نوع دیابت با به دنیا آمدن فرزند از بین می رود. اما ممکن است در بارداری های بعدی نیز بروز پیدا کند.
گاهی نیز دیابت ادامه دار می شود. مادر بعد از زایمان نیز با بیماری دست و پنجه نرم می کند. این افراد لازم است که فرزند خود را نیز برای بررسی بیماری دیابت به نزد پزشک ببرند.
با توجه به این که یکی از عوامل بروز دیابت ژنتیک می باشد، انجام این کار ضروری است. دیابت یک بیماری مزمن است اما به راحتی قابل کنترل می باشد. بنابراین از این بابت نباید نگرانی داشته باشید.
پیش دیابت چیست؟
بسیاری از افراد قبل از این که دیابت بگیرند، به پیش دیابت مبتلا می شوند. میزان قند خون این افراد بالاتر از افراد عادی می باشد. با این حال میزان قند خون آن ها در حدی نیست که در گروه بیماری های دیابت نوع 1 و 2 قرار بگیرند. پیش دیابت بر خلاف انواع دیابت، قابلیت درمان قطعی دارد.
برای جلوگیری از بروز دیابت چه کنیم؟
نکات زیر نکاتی هستند که برای جلوگیری از دیابت و پیش دیابت باید آن ها را رعایت کنیم:
کاهش وزن: وزن زیاد یکی از دلایل اصلی ابتلا به دیابت است. کاهش وزن حتی 5 تا 7 کیلوگرم نیز در جلوگیری از دیابت موثر است.
ورزش مداوم: ورزش ضامن سلامتی انسان ها است. پزشکان همیشه برای جلوگیری از بروز دیابت، ورزش را توصیه می کنند.
تغذیه مناسب: دلیل اصلی بروز دیابت، وجود قند خون زیاد در بدن است. به همین دلیل لازم است تا یک تغذیه سالم داشته باشیم.
کنترل استرس: ترشح کورتیزول نیز یکی از دلایل ایجاد دیابت می باشد. حتی در تشدید علائم دیابت نیز موثر است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
متاسفانه تشخیص دیابت از روی علائم امکانپذیر نیست. بسیاری از علائمی که در مورد دیابت بیان کردیم، علائم بسیاری از بیماری های دیگر نیز می باشد.
گاهی نیز اصولا علائم بروز پیدا نمی کنند و بیماری روز به روز رشد می کند. به همین دلیل لازم است که اگر افراد شرایط زیر را دارند، برای تشخیص بیماری دیابت به پزشک متخصص مراجعه کنند:
- در صورت بروز هر یک از علائم دیابت نوع 1 و 2
- در صورت چاقی بیش از حد
- در صورت داشتن معیارهای ابتلا به بیماری دیابت به طور مثال سابقه خانوادگی
- افراد کم تحرک
- سابقه دیابت بارداری
- سابقه تولد نوزاد با وزن زیاد
- افرادی که فشار خون بالایی دارند.
- زنانی که به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند.
- سابقه بیماری های قلبی عروقی
- چربی خون بالا
چه غذاهایی در ایجاد دیابت و افزایش قند خون موثرند؟
غذاها در گروه های مختلف غذایی دسته بندی می شوند. در هر یک از دسته های مواد غذایی، غذاهایی روی ایجاد دیابت موثر هستند که در زیر به معرفی آن ها پرداخته ایم:
نشاسته ها:
در این گروه، موادی مانند سیب زمینی سرخ شده، آرد سفید، نان سفید و برنج سفید سبب افزایش قند خون می گردند.
سبزیجات:
سبزیجات به خودی خود قند زیادی ندارند اما اگر به آن ها افزودنی هایی مانند نمک، کره، پنیر و سس اضافه شود، می تواند خطرناک باشد. سبزیجات آماده کنسروی نیز دارای مقادیر زیادی مواد افزودنی و نگهدارنده هستند که برای بدن مضر می باشند.
میوه ها:
میوه ها نه تنها روی ایجاد دیابت موثر نیستند، بلکه مفید هم می باشند. اما مصرف میوه های کنسروی، میوه های خشک، مربا، ژله و انواع آبمیوه دارای مقادیر زیادی قند و مواد مضر هستند.
پروتئین ها:
گوشت هایی که به صورت سرخ شده و استیک مصرف می شوند، برای بدن ضرر دارند. همچنین مشتقات گوشت مانند سوسیس، کالباس و انواع گوشت پرندگان بر بروز بیماری دیابت موثر هستند.
لبنیات:
در گروه لبنیات، برای جلوگیری از بروز دیابت باید مصرف شیر پرچرب، ماست پرچرب، پنیر پرچرب و بستنی پرچرب محدود شود.
چربی و شیرینی جات:
از مصرف مواد غذایی که دارای چربی ترانس می باشند، باید پرهیز کنید. مصرف این نوع غذاها علاوه بر ایجاد دیابت، سبب آسیب به قلب و عروق نیز می گردد.
نوشیدنی ها:
انواع نوشابه های گازدار، آبمیوه، چای شیرین، قهوه با شکر و انواع نوشیدنی های انرژی زا در بروز دیابت موثرند.
درمان دیابت بدون دارو
برای درمان دیابت، لازم است که سبک زندگی خود را تغییر دهید. در اولین قدم، از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید.
به نکات زیر برای درمان و جلوگیری از بروز علائم دقت داشته باشید:
- ترک سیگار
- کاهش وزن
- خواب کافی
- کاهش استرس
- ورزش منظم
- رژیم غذایی سالم
- درمان دارویی دیابت
استفاده از دارو فقط برای بیماران دیابتی نوع 2 می باشد. افرادی که به دیابت نوع 1مبتلا هستند، برای کاهش گلوکز در بدن باید انسولین تزریق کنند.
ممکن است پزشک در دیابت نوع 2 نیز تشخیص دهد که باید انسولین تزریق گردد. اما اغلب، علائم بیماری با دارو درمان می شود. در این نوع دیابت علاوه بر انسولین از داروهای خوراکی نیز استفاده می گردد. هر یک از این داروها تاثیر متفاوتی روی انسولین یا گلوکز دارند.
به صورت کلی پزشک با اهداف زیر دارو تجویز می کند:
- اثرگذاری روی پانکراس برای تولید بیشتر انسولین
- اثرگذاری روی کبد و آزادسازی گلوکز از آن
- از بین بردن آنزیم هایی در معده برای جلوگیری از تجزیه کربوهیدارت ها
- از بین بردن حساسیت سلول ها به انسولین
- جلوگیری از جذب گلوکز در کلیه ها
- تنظیم سرعت عبور مواد غذایی از معده
برای هر کدام از عملکردهای بالا، داروی خاصی مانند قرص ریپاگلینید یا متفورمین تجویز می شود که در بخش های بعدی به معرفی آن ها خواهیم پرداخت. تنها نکته مهم این است که کنترل بیماری دیابت بسیار مهم می باشد. بنابراین لازم است که تجویز داروی شما توسط یک پزشک مجرب و ماهر انجام گیرد.
برای این کار توصیه می شود تا به دکتر سلیمی مراجعه کنید تا دارویی مطابق با سیستم متابولیسمتان برای شما تجویز کند. همچنین میزان دوز و نوع دارو بر اساس سن و درجه بیماری در نظر گرفته می شود. در صورت عدم درمان یا درمان اشتباه، عوارض بسیار خطرناکی از جمله قطع عضو بدن، گریبانگیر بیماران خواهد شد.
عوارض دیابت
عدم تشخیص به موقع بیماری دیابت می تواند خطر آفرین باشد. در اکثر بیماران، دیابت علائم خود را بروز نمی دهد. به همین دلیل بیماری اوج پیدا کرده و میزان قند خون در بدن به بالاترین حد خود می رسد. وجود قند خون زیاد در بدن در طولانی مدت می تواند عوارض زیر را بر جای بگذارد:
بیماری بینایی:
افزایش قند خون در بدن روی بینایی افراد تاثیر گذاشته و در نهایت سبب کوری می گردد.
بیماری های قلبی عروقی:
علت اصلی مرگ در بیماران دیابتی، آسیب های جدی ناشی از افزایش قند خون در بدن روی قلب و عروق می باشد.
بیماری کلیوی:
دیابت بر کلیه ها تاثیر گذاشته و سبب می شودتا فرد به دیالیز یا پیوند کلیه محتاج گردد.
بیماری اعصابی محیطی:
دیابت روی اعصاب محیطی تاثیر گذاشته و در نتیجه سبب ایجاد زخم های مزمنی روی قسمت های مختلف بدن می گردد. عفونتی که این زخم ها ایجاد می کنند، سبب قطع عضو در این بیماران می گردد.
مقاومت به انسولین در دیابت نوع 2 چگونه است؟
علت اصلی بروز دیابت نوع 2 این است که بدن به انسولین مقاومت نشان می دهد. بنابراین انسولین نمی تواند به درستی وظیفه اش را برای جذب گلوکز انجام دهد.
انسولین در بدن وظیفه انتقال گلوکز و قند به خون را دارد که در نهایت این گلوکز به انرژی تبدیل می شود. از این رو افراد، انرژی برای انجام فعالیت های مختلف را تامین می کنند. در صورتی که گلوکز آزادانه در بدن بچرخد، بدن دیگر انرژی برای فعالیت ندارد.
از این رو یکی از علائم دیابت نوع 2 خستگی و بی حوصلگی می باشد. زمانی که بدن به انسولین مقاومت نشان می دهد، هورمون انسولین کارایی اش را از دست می دهد. به همین دلیل شاهد افزایش قند خون در این بیماران خواهیم بود.
هموگلوبین AC1 چیست؟
هموگلوبین AC1 یک واحد اندازه گیری در علم آزمایشگاهی است که میزان قند خون را در بدن افراد نشان می دهد. این شاخص، میزان قند خون را طی 2 الی 3 ماه گذشته بیان می کند و در انتخاب روش درمان به پزشک کمک می کند.
افرادی که به دیابت مبتلا هستند، بهتر است که طی دوره های 3 ماهه این آزمایش را تحت نظر پزشک انجام دهند تا در صورت لزوم، دارو و میزان دوز مصرفی آن ها تعویض گردد.
داروهای خوراکی برای کاهش قند خون
در مقاله قرص ریپاگلینید متوجه شدیم که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 باید داروهای خورکی مصرف کنند تا انسولین در بدن بتواند فعالیت خود را به درستی انجام دهد.
مصرف صحیح و به موقع داروها در این بیماری بسیار اهمیت دارد. همان طور که گفته شد، بیماری دیابت در صورتی که کنترل شود، خطرناک نیست. اما اگر فردی به تشخیص و درمان این بیماری و مصرف صحیح داروها اهمیتی ندهد، باید منتظر عواقب جبران ناپذیر دیابت باشد.
متفورمین
متفورمین روی مقاومت انسولین اثر گذاشته و سبب آزادسازی قند از کبد می گردد. متفورمین در دسته داروهای بیگوانید قرار دارد. این دارو از جمله داروهای اولیه برای درمان دیابت نوع 2 محسوب می شود. متفورمین روی کاهش اشتها نیز موثر است.
بنابراین برای کاهش وزن در افراد چاق مفید می باشد. تنها نکته مهم در رابطه با متفورمین این است که به تنهایی قادر به کاهش گلوکز در بدن نمی باشد.
از این رو با داروهایی مانند انسولین تجویز می گردد. عوارض جانبی این دارو حالت تهوع و دل درد می باشد که به مرور زمان و عادت بدن، عوارض از بین می روند.
مصرف طولانی مدت متفورمین ممکن است سبب کاهش ویتامین B12 در بدن گردد. به همین دلیل، پزشک ممکن است مصرف مکمل ویتامین B12 را نیز توصیه کند.
سولفونیل اوره
داروهای موثر بر تولید انسولین در کبد با نام سولفونیل اوره شناسایی می شوند. داروهایی مانند گلیبورید (دیابتا)، گلیپیزید (گلوکروتول)، و گلیمپرید (اماریل) در این گروه قرار دارند.
داروهای قدیمی تر این گروه شامل کلرپروپامید (دیابینیز) و تولبوتامید روی قلب و عروق تاثیر منفی می گذاشتند. به همین دلیل دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند.
مگلیتینیدها
این نوع داروها نیز مانند سولفونیل اوره ها روی ترشح انسولین در کبد کار می کنند. اختلاف این دو گروه این است که سولفونیل اوره ها مدت طولانی تری در بدن باقی می مانند.
اما مگلیتینیدها عمر کوتاهی داشته و نهایت 1 ساعت اثر می کنند. به همین دلیل پزشک مصرف آن ها را سه بار در روز تجویز می کند. از جمله اثرات جانبی این گروه دارویی، افزایش وزن و ایجاد هیپوگلیسمی می باشد.
تیازولیدین دیون
این نوع گروه دارویی روی بهبود پاسخ سلول های هدف به انسولین کار می کنند و حساسیت آن ها را نسبت به انسولین کاهش می دهند.
پیوگلیتازون (آکتوز) و روزیگلیتازون (آواندیا) از جمله داروهای این گروه می باشند. از جمله عوارض این گروه دارویی می توان به کاهش مقاومت استخوان ها و سکته قلبی اشاره کرد.
افراد در اثر این قرص، شاهد افزایش وزن خود نیز هستند. این داروها معمولا کمتر تجویز می شوند، به خصوص در مراحل اولیه درمان اما پزشک به عنوان یک داروی کمک کننده ممکن است آن را تجویز کند.
بازدارندههای آلفا گلوکزیداز
آنزیم هایی که در روده کوچک وجود داشته و وظیفه جذب کربوهیدارت را دارند، سبب آزادسازی بیشتر گلوکزها از کربوهیدارت ها می شوند. این آنزیم ها آلفا گلوکزیداز نام دارند که پزشک با تجویز بازدارنده آن ها روی عدم هضم کربوهیدارت ها کار می کند.
در این صورت جذب گلوکز به تاخیر می افتد. از جمله داروهای این گروه می توان به آکاربوز (پری کوز) و میگلیتول (لکسی کامپ) اشاره کرد. اثرات جانبی این دارو شامل نفخ، اسهال و درد شکمی می باشد.
بازدارندههای SGLT2
این نوع داروها روی عدم جذب گلوکز در کلیه کار می کند. همچنین سبب افزایش انسولین و کاهش قند خون در بدن می شوند. از جمله داروهای گروه بازدارندههای SGLT2 می توان به کانگلیفلوزین (اینووکانا) و داپاگلیفلوزین (فارکسیگا) اشاره کرد.
بازدارندههای DPP-4
برای تولید انسولین در بدن، هورمون اینکرتین باید فعال باشد. آنزیمی به نام دیپپتیدیل پپتیداز -۴ (DPP-4) وجود دارد که اینکرتین در بدن را حذف می کند. از این رو پزشک بازدارندههای DPP-4 را تجویز می کند تا هورمون اینکرتین عمر بیشتری در بدن داشته باشد. از این رو به تولید انسولین و کاهش قند خون کمک می گردد.
آگونیست های گیرنده GLP-1
GLP-1 پپتید ۱ نوعی اینکرتین می باشد. داروهای گروه آگونیست های گیرنده GLP-1 نیز مانند بازدارندههای DPP-4 به تحریک اینکرتین ها کمک می کنند. با این تفاوت که اثرات آگونیست های گیرنده GLP-1 نسبت به بازدارندههای DPP-4قوی تر است.
از مهم ترین داروهای گروه آگونیست های گیرنده GLP-1 می توان به اگزناتید (بیتا) اشاره کرد که ریشه در بزاق سوسمار دارد. بزاق این جانور که شبیه به هورمون GLP-1 است، سبب می شود که تخلیه معده با تاخیر انجام گیرد.
پراملینتاید (سیملین)
این دارو تزریقی است و برای درمان دیابت نوع 1 و 2 کاربرد دارد. پراملینتاید حاوی آنالوگ آمیلین می باشد. ماده ای که توسط لوزالمعده به صورت طبیعی برای کاهش سطح گلوکز بعد از غذا ترشح می گردد. پراملینتاید به ترشح بیشتر این ماده کمک می کند. آمیلین نیز مانند انسولین در برخی افراد به کندی ترشح می گردد.
رژیم غذایی دیابتی ها
همان طور که قبلا بیان شد، تغذیه در بروز یا عدم بروز بیماری دیابت نقش اساسی دارد. همچنین در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، تغذیه ناسالم تاثیر زیادی در تشدید علائم بیماری دارد. کنترل میزان قند خون در بدن تنها در گرو پیروی از یک برنامه غذایی سالم می باشد.
برنامه غذایی مناسب به کاهش وزن افراد چاق و ثبات وزن در افراد متوسط نیز کمک می کند. با این کار به درمان بیماری دیابت کمک شایانی خواهد شد.
تغذیه مناسب همچنین سبب تضمین سلامت قلب و عروق در این بیماران می شود. بیماری قلب و عروق در بیماران دیابتی در اثر افزایش قند خون ایجاد می گردند که علت اصلی مرگ در این بیماران می باشد.
برای بیماران دیابتی، برنامه رژیم غذایی خاصی طراحی نشده است. هر بیمار با توجه به درجه بیماری اش باید از یک برنامه منظم و سالم پیروی کند.
برای دریافت برنامه غذایی متناسب با درجه دیابت می توانید به دکتر سلیمی مراجعه کنید
برای دریافت برنامه غذایی متناسب با درجه دیابت می توانید به دکتر سلیمی مراجعه کنید. دکتر سلیمی برنامه غذایی هر بیمار را متناسب با نیازها و عادات غذایی او برنامه ریزی می کند. برنامه رژیم غذایی متناسب دیابتی ها باید با میزان دریافت انسولین وسایر داروها متعادل باشد.
در هر برنامه غذایی هفتگی دیابتی ها باید تمام گروه های غذایی شامل غلات، میوه، لبنیات بدون چربی، حبوبات، گوشت کم چرب، مرغ یا ماهی وجود داشته باشند. برای افراد دیابتی در مصرف غذاها محدودیتی وجود ندارد. فقط باید به نسبت های غذایی دقت ویژه ای شود تا میزان قند خون کاهش یا افزایش نیابد.
دکتر سلیمی در برنامه غذایی افراد دیابتی دو شاخصه مهم گلیسمی و بار گلیسمیک را نیز در نظر می گیرد. پایین بودن این شاخص ها در برنامه غذایی سبب می شود تا قند خون آهسته تر جذب گردد.
در صورتی که شاخص گلیسمیک بالا باشد، روند قند خون نیز زودتر جذب می گردد. زمان بندی مناسب برای صرف وعده غذایی و میزان دوز مصرفی انسولین مواردی هستند که دکتر سلیمی در برنامه غذایی این بیماران توجه زیادی به آن ها دارد.
دیابتی ها چه مواردی را در برنامه غذایی خود باید رعایت کنند؟
در این بخش در کنار مصرف قرص ریپاگلینید برای بیماران دیابتی به نکاتی در مورد تغذیه این افراد اشاره داریم. مصرف قرص ریپاگلینید به تنهایی در کاهش علائم دیابت نوع 2 موثر نیست و بیمار باید به نوع تغذیه خود نیز توجه زیادی داشته باشد. در زیر به ذکر نکات تغذیه در دیابتی ها می پردازیم.
کاهش حجم وعده های غذایی
نکته بسیار مهم در تغذیه دیابتی ها این است که باید حجم وعده های غذایی خود را کاهش داده و در مقابل، به تعداد وعده ها اضافه کنند. این توصیه را اکثر متخصصان تغذیه برای بیماران دیابتی دارند. برای کاهش حجم غذا از یک بشقاب کوچک تر استفاده کنید.
مصرف سالاد قبل از غذا
سعی کنید قبل از مصرف هر وعده غذایی حتما یک بشقاب سالاد میل کنید. مصرف سالاد معده را پر می کند در نتیجه بیمار میلش به غذا کمتر شده و کالری کمتری را وارد بدن می کند.
در سالاد می توانید از تمام سبزیجات به جز سیب زمینی، ذرت و چغندر استفاده کنید. این نوع سبزیجات قند زیادی دارند. به همین دلیل مصرف آن ها برای بیماران دیابتی مجاز نمی باشد.
مصرف غذاهای سبک برای شام
شب ها سعی کنید غذای سبکی میل کنید و بیشتر از میوه ها و سبزیجات خام استفاده نمایید. نیم ساعت قبل از شام نیز ورزش های ساده مانند پیاده روی و دوچرخه سواری انجام دهید.
مصرف میان وعده
برای میان وعده از خوراکی های سالم استفاده نمایید. مصرف میان وعده سبب می شود تا در وعده اصلی میزان اشتهای شما کاهش یابد. در نتیجه کالری و قند کمتری را وارد بدن می کنید. آجیل، انواع مغزها، میوه و قهوه گزینه های مناسبی برای میان وعده می باشند.
مصرف میوه ها
میوه ها را هم در وعده اصلی و هم در میان وعده می توانید مصرف کنید. استفاده از میوه هایی که آب بیشتری دارند، سبب می شود تا اشتهایتان برای وعده های اصلی کاهش یابد.
اما در مصرف میوه ها باید دقت داشت که میوه های شیرین کمتر مصرف شود. زیرا داراری قند طبیعی زیادی هستند که سبب افزایش قند خون در بیماران دیابتی می گردد. میوه هایی با قند زیاد نظیر موز، انبه، هندوانه، انگور و پرتقال می باشند که می توانید سیب، گلابی، انار و آلو را جایگزین آن ها نمایید.
مصرف پروتئین
مصرف پروتئین در طول مدت درمان بسیار اهمیت دارد. موادی مانند سفیده تخم مرغ، گوشت کم چرب، مرغ آبپز، ماهی و حبوبات دارای مقادیر زیادی پروتئین هستند.
بنابراین آن ها را در برنامه غذایی خود جایگذاری نمایید. بهتر است بیماران دیابتی برای جلوگیری از افزایش کلسترول بالا فقط از زرده تخم مرغ استفاده کنند. لبنیات کم چرب نیز دارای مقادیری پروتئین می باشند.
مصرف چربی های مفید
روغن های سالم نظیر روغن زیتون، روغن ذرت، آووکادو، ماهی و چربی انواع مغزیجات برای کنترل بیماری دیابت مفید می باشند. بهتر است مصرف روغن در غذاها را هوشمندانه انتخاب کنید تا علاوه بر حفظ سلامتی بدن، دیابت را کنترل نمایید.
پیشنهاد می کنیم از پست آیا قرص چربی خون باعث لاغری می شود دیدن کنید.
دلایل مقاومت بدن به انسولین چیست؟
دلایل زیادی برای ایجاد مقاومت بدن به انسولین وجود دارد. با مقاومت بدن به انسولین، شاهد بروز بیماری دیابت نوع 2 خواهیم بود. دکتر سلیمی برای از بین بردن مقاوت بدن نسبت به انسولین، قرص ریپاگلینید را تجویز می کند.
در این صورت، میزان قند خون در بدن کنترل خواهد شد. در این بخش دلایل موثر بر ایجاد مقاومت بدن به انسولین را بررسی خواهیم کرد.
یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد مقاومت بدن به انسولین، وجود چربی زیاد در خون می باشد
می توان گفت که یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد مقاومت بدن به انسولین، وجود چربی زیاد در خون می باشد. دانشمندان معتقدند اسیدهای چربی که در خون آزادانه فعالیت می کنند، فعالیت سلول های بدن را متوقف می کنند.
این کار اغلب در سلول های ماهیچه ای رخ می دهد که چربی ها و متابولیت های اسیدهای چرب مسبب آن می باشند. چربی هایی به نام انترامیوسلولار یا بین میوسلولی که مسیر ارسال علائم برای تولید انسولین را مسدود می کنند.
به همین دلیل در دستور تولید انسولین توسط لوزالمعده اختلال به وجود می آید. چربی آزاد با مصرف کالری بیش از نیاز بدن افزایش خواهد یافت. به همین دلیل گفته می شود که چاقی روی بروز دیابت و تشدید علائم آن موثر است.
چربی های موجود در اطراف شکم نیز اسیدهای چرب زیادی را وارد خون می کنند. به همین دلیل مقاوت انسولین در افراد چاق بیشتر از افراد لاغر اتفاق می افتد. البته مقاومت انسولین در افراد لاغر نیز رخ می دهد. از دیگر دلایل افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فروکتوز:
فروکتوز موجود در برخی از مواد آماده که دارای شکر افزودنی هستند، سبب افزایش مقاومت بدن به انسولین می گردد.
التهاب:
التهاب در بدن و افزایش تنش اکسیداتیو نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر افزایش مقاومت انسولین در بدن می باشد.
عدم تحرک:
با افزایش فعالیت های فیزیکی بدن، حساسیت سلول ها به انسولین افزایش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل پزشکان، ورزش را در کنار مصرف قرص ریپاگلینید توصیه می کنند. عدم تحرک بیش از حد، مقاومت انسولین بدن را افزایش می دهد.
باکتری های روده:
در صورتی که باکتری های مفید روده دچار اختلال در زیست خود شوند، افزایش التهاب در بدن به وجود می آید. از جمله عوارض وجود التهاب در بدن، افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین می باشد.
عامل ژنتیک:
ژنتیک یکی دیگر از دلایل افزایش مقاومت انسولین می باشد که در نژادهایی با پوست سیاه، اسپانیایی ها و پرتغالی ها بیشتر دیده شده است.
سخن پایانی
قرص ریپاگلینید علاوه بر این که مزایای زیادی دارد، دارای عوارض زیادی نیز می باشد. بنابراین قبل از مصرف از یک متخصص ماهر و با تجربه همچون دکتر سلیمی مشورت بگیرید.
بعد از این که دوره درمان به اتمام رسید، به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم، میزان دوز مصرفیتان کاهش یابد. بهتر است برای درمان دیابت نوع 2 به دکتر سلیمی به عنوان بهترین متخصص درمان دیابت مراجعه کنید تا متناسب با درجه بیماری و سیستم متابولیسم بدنتان، دارو تجویز نماید.
منبع: