همراه ما باشید تا در مورد قرص دیابت گلوکوفاژ اطلاعات مفید و سودمندی را خدمتتان ارائه دهیم.
در این مقاله سعی داریم تا در مورد قرص دیابت گلوکوفاژ اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم.
مقدمه
اینفوگرافیک قرص گلوکوفاژ
همچنین در خصوص دیابت، انواع آن، قرص دیابت گلوکوفاژ ساختار گلوکوفاژ، نکات مرتبط با شیوه مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ تداخل دارویی، مکانیسم اثر این دارو و هر سوال دیگری که در این راستا برای شما مطرح می شود، اطلاعات کاملی را ارائه می نماییم. با ما همراه باشید.
اینفوگرافیک عوارض قرص گلوکوفاژ
قرص دیابت گلوکوفاژ چیست؟
نام تجاری قرص متفورمین که مخصوص بیماران دیابتی است، (گلوکوفاژ) نام دارد. البته بایستی متذکر شویم که مطالعات گسترده ای بر روی این دارو صورت گرفته است که حاکی از این است که مصرف کنندگان این داروی خوراکی با کاهش وزن همراه می شوند.
به این علت که استفاده از آن سبب تقلیل میل بیماران به مواد غذایی حتی در افرادی که به دیابت مبتلا نیستند نیز می شود. بهتر است بدانید که این قرص خوراکی داروی ضد دیابت از گروه (بی گوانیدها) است که در داروخانه ها ارائه می گردد.
همان طور که بیان نمودیم، هورمون انسولین ترشحات خود را به شکل طبیعی از پانکراس انجام می دهند. وظیفه اصلی این هورمون در بدن، بازرسی بر روی مقدار گلوکز خون است.
در صورتی که بدن به میزان کافی نتواند این هورمون را تولید کند و یا انسولین فرآوری شده موثر واقع نگردد، به این شکل (دیابت شیرین) می گویند. به منظور جلوگیری از اختلالات برآمده از قند خون بالا، مقدار گلوکز افراد دیابتی بایستی مرتباً کنترل شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله قرص گلوکوفاژ 500 برای لاغری را مطالعه کنید.
آن چه در نوشتار علمی پزشکی قرص دیابت گلوکوفاژ مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد:
دیابت چیست؟
قرص دیابت گلوکوفاژ چیست؟
تداخل دارویی قرص گلوکوفاژ را نام ببرید؟
متفورمین بهتر است یا گلوکوفاژ؟ توضیح دهید.
تاثیر قرص گلوکوفاژ در PCOS (سندرم تخمدان پلی کیستیک) را بیان نمایید؟
آیا گلوکوفاژ در درمان کبد چرب نیز تاثیرگذار است؟
نکات مرتبط در خصوص شیوه استفاده از قرص گلوکوفاژ را بیان نمایید؟
نتیجه گیری
دیابت چیست؟
پیش از توضیح درباره قرص دیابت گلوکوفاژ لازم است که در خصوص دیابت نیز مطالبی را ارائه نماییم. دیابت؛ عارضه ی مزمنی به شمار می آید که در ارتباط با آن، بدن فرد قادر نیست تا از گلوکز (قند) استفاده و یا آن را انباشته نماید.
یا به عبارت دیگر هنگامی که بدن فرد نتواند به میزان کافی هورمون انسولین را تولید و یا استفاده نماید، می توان گفت که فرد با مشکل دیابت همراه است.
گلوکز قندی است که در صورتی که در خون انباشته شود، سبب افزایش گلوکز خون می شود. دیابت نوع یک و همچنین نوع دو، دو نوع اصلی بیماری فوق هستند که علاوه بر آن ها می توان به دیابت بارداری و پیش دیابت نیز اشاره کرد.
دیابت نوع یک:
در این دیابت بدن فرد به شکل کامل ایجاد هر نوع هورمون انسولین را مختل می کند. اگر بخواهیم در خصوص این هورمون توضیحی ارائه دهیم، بایستی بیان نماییم که انسولین به عنوان هورمونی شناخته می شود که این توانایی را برای بدن فرد فراهم می سازد تا از قند موجود در محصولات غذایی برای فرآوری انرژی بهره ببرد.
در مجموع به این بیماری، دیابت مرتبط به هورمون انسولین نیز می گویند که در میان بیماران سرایت کمتری را به همراه دارد. از نظر متخصصین، عوامل محیطی و همچنین ژنتیکی از دلایل شروع این عارضه به شمار می آیند که در حال حاضر نیز به شکل کامل نیز مورد ارزیابی و تشخیص واقع نشده است.
بیمارانی که به عارضه ی دیابت نوع یک مبتلا هستند، بایستی به طور منظم روزانه مقدار مشخصی از انسولین را به بدن خود تزریق نمایند تا از این طریق بتوانند زنده بمانند و به حیات خود ادامه دهند. به طور معمول دیابت نوع یک در بین نوجوانان و همچنین کودکان بسیار متداول است، اما بایستی متذکر شد که در هر رده سنی نیز احتمال دارد که این عارضه رخ دهد.
پیشنهاد می کنیم از پست داروی تقویتی برای افراد دیابتی دیدن کنید.
دیابت نوع دو:
نوع دو این بیماری مزمن به این صورت است که بدن به مقدار کافی هورمون انسولین تولید نکرده و قادر نخواهد بود تا به صورت درست از این هورمون استفاده نماید. به طور معمول نوع دو این بیماری مزمن بیشتر در بیمارانی اتفاق می افتد که بالای چهل سال سن دارند و یا دارای سابقه خانوادگی دیابت و از همه مهمتر با شاخص توده بدنی بالا همراه هستند. بهتر است متذکر شویم که در حال حاضر، عارضه فوق در بین افراد جوان نیز روند صعودی داشته است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله میزان قند خون در دیابت نوع 2 را مطالعه کنید.
دیابت بارداری:
همان طور که بیان نمودیم، دیابت بارداری نوع دیگری از این عارضه است. این دیابت در مدت بارداری و بدون هیچ گونه سابقه دیابت در بانوان باردار نمایان می شود.
این مشکل می تواند در دوران بارداری بر روی رشد جنین تاثیرات منفی را بر جای بگذارد. دیابت بارداری بروز ناهنجاری مادرزادی در جنین، اختلالات تنفسی و همچنین زایمان های زودتر از موعد برای بانوان باردار را به همراه دارد. در مواردی که مادران باردار به دیابت بارداری توجهی نکنند، ممکن است در آینده در اثر این سهل انگاری با دیابت نوع 2 همراه شوند.
پیش دیابت:
معمولاً اغلب افراد پیش از ابتلا به این بیماری، به پیش دیابت مبتلا می شوند که مقدار گلوکز خون این گروه از افراد به مراتب بیشتر از میزان نرمال است اما نه به آن مقدار که در دیابت در نظر گرفته می شود.
پیش دیابت در بین افراد نیز بسیار متداول است. اما بایستی بیان نمود که این مشکل قابل برگشت است. در زیر به موارد اساسی که در مهار پیش دیابت و پیشگیری از دیابت به شما کمک زیادی می نماید، اشاره می نماییم:
1) انجام فعالیت های ورزشی پیوسته به مدت صد و پنجاه دقیقه در طی هفته مانند راه رفتن سریع می تواند در جلوگیری از پیش دیابت اثرگذار باشد.
2) کنترل استرس و اضطراب و همچنین تغذیه سالم و مناسب نیز در این راستا می تواند مثمر ثمر واقع گردد.
3) تقلیل وزن حتی به مقدار پنج الی هفت درصد در کنترل پیش دیابت نیز می تواند تاثیرات شایانی را به همراه داشته باشد.
علائم بیماری دیابت
از مواردی که سبب می گردد تا پزشکان متخصص غدد، قرص دیابت گلوکوفاژ را برای بهبود بیماران توصیه نمایند، نشانه های عارضه ی فوق است. زیرا این بیماران به طور مداوم نشانه های ویژه ای را تجربه خواهند کرد. این نشانه ها شامل:
1) تاری دید 2) تشنگی شدید 3) تقلیل وزن 4) تکرر ادرار 5) خستگی بسیار و بی علت 6) افزایش گرسنگی 7) عدم تحرک 8) عفونت لثه ها 9) سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در ناحیه دست و پاها؛ می باشد.
همچنین تاول زدن پیاپی پوست می تواند از نشانه های عارضه دیابت به شمار آید. علاوه بر این، در بعضی از موارد نیز نشانه هایی در بیماران به وجود نمی آید که به طور معمول در (دیابت نوع دو) روی می دهد.
در این حالت شاید بیمار ماه ها و یا سال ها متوجه بروز بیماری دیابت در خود نشود و همچنین این نشانه ها در آن ها به تدریج رشد می کند که تشخیص آن مقدور نخواهد بود.
به این ترتیب پیشنهاد متخصصین این است که در موارد ذکر شده، به منظور تشخیص پیش دیابت و یا دیابت بایستی به پزشک متخصص مراجعه نمایند:
در مواردی که بیماران با نشانه هایی که در فوق متذکر شدیم، همراه هستند.
در صورتی که نشانه های نامبرده را مشاهده نکردید، اما با شاخص توده بدنی در هر رده سنی همراه هستید.
اگر نشانه های ارائه شده را در وضعیت جسمی خود مشاهده نکردید، ولی با یک یا چند معیار ریسک ابتلا به دیابت که متذکر شدیم دچار هستید، بایستی به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
در این راستا سوالی که ممکن است برای همه شما مطرح شود، این است که چه افرادی به بیماری دیابت دچار می شوند؟
بروز یک و یا چند گزینه از نشانه های زیر که به نشانه های ریسک در بیماری دیابت شناخته شده اند، درصد بروز بیماری دیابت را در بیماران به مراتب افزایش می دهد:
- افراد کم تحرک؛ همان طور که می دانید کم تحرکی علاوه بر اضافه وزن بالا سبب بروز مشکلات متعدد از جمله دیابت در افراد می گردد.
- سوابق بیماری دیابت در نزدیکان درجه یک نیز می تواند درصد ابتلا به بیماری دیابت را در این گروه از بیماران به مراتب افزایش دهد.
- سوابق دیابت بارداری و یا تولد نوزادان دارای اضافه وزن بالا نیز مورد دیگری است که می توان به آن اشاره کرد.
- بیمارانی که بر اثر فشار خون بالا تحت معالجه قرار دارند نیز شانس بیشتری در ابتلا به عارضه دیابت همراه هستند.
- یکی دیگر از مواردی که در افراد مبتلا به دیابت می توان به آن اشاره کرد، بانوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
- سوابق اختلالات قلبی عروقی و همچنین بالا بودن چربی خون نیز درصد ابتلا به بیماری دیابت را در بیماران به مراتب افزایش می دهد.
- در صورتی که هموگلوبین (A1C) بالغ بر (5.7 %) و یا مساوی و بی نظمی تحمل قند (گلوکز) در تست خون و گلوکز ناشتا در تست های پیشین ذکر شده باشد، از نشانه های دیگر در بیماران مبتلا به عارضه دیابت است.
در نهایت بایستی متذکر شد که شاخص توده بدنی بالا و یا چاقی مفرط نیز می تواند ریسک ابتلا به دیابت را در بیماران به مراتب بیشتر نماید.
موادغذایی که سبب افزایش گلوکز خون می شوند
در بین تمامی محصولات غذایی که در گروه های مختلف هرم غذایی وجود دارد، خوراکی هایی هستند که مصرف آن در برنامه غذایی سبب افزایش میزان گلوکز خون و یا بروز بیماری دیابت در افراد می شود. این مواد غذایی عبارتند از:
نشاسته ها
در مجموع؛ غلات تصفیه شده نظیر آرد سفید، برنج سفید، سیب زمینی سرخ شده و همچنین نان سفید از محصولات غذایی نشاسته داری به شمار می آیند که می تواند در افزایش گلوکز خون نیز تاثیرگذار باشد.
سبزیجاتی که به صورت کنسروی با میزان قابل توجهی از افزودنی نمک، ترشی و یا شوری تهیه شده و همچنین سبزیجات طبخ شده با مقدار بسیاری از سس، کره و پنیر نیز در بروز عارضه دیابت در افراد تاثیرگذار است.
میوه ها
میوه های کنسروی و یا کمپوت ها که شرکت های تولیدی برای ارتقای طعم دهی به آن ها شکر اضافه می نمایند. میوه های خشک شده، پاستیل، ژله و مربا و همچنین آب میوه های غیر طبیعی در برنامه غذایی می تواند سبب افزایش گلوکز خون و همچنین بروز دیابت در بیماران شود.
پروتئین
سوسیس، پنیر پرچرب، گوشت سرخ شده، کالباس، بخش های چرب گوشت نظیر قلوه گاه و دنده ها، بیکن، ماهی سرخ شده، گوشت انواع پرندگان با پوست به صورت مکرر می تواند سبب بروز بیماری دیابت و یا افزایش گلوکز خون در بیماران شود.
لبنیات
از محصولات لبنی که در افزایش گلوکز خون تاثیرگذار است، می توان به پنیر پرچرب، شیر، ماست و بستنی پرچرب و همچنین خامه اشاره کرد.
شیرینی جات و چربی
هر محصول غذایی که در بردارنده چربی ترانس است که بهتر است برچسب محصولات غذایی را در این خوراکی ها در نظر بگیریم. زیرا حجم بسیاری از چربی های اشباع شده که به طور معمول از فرآورده های حیوانی تهیه می شوند، در تهیه آن ها دخیل هستند. در صورتی که شما با مشکل دیابت و همچنین اختلالات قلبی عروقی نیز همراه هستید، بهتر است که در این خصوص با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
نوشیدنی ها
از دیگر محصولات غذایی که سبب افزایش گلوکز خون و همچنین دیابت در بیماران می شود، می توان به آب میوه های تازه، نوشابه های گازدار، چای شیرین، آب میوه های ترکیبی، کافی میت، قهوه به همراه شکر و همچنین نوشیدنی های انرژی زا نیز اشاره کرد.
به تدریج مصرف مداوم این خوراکی ها در برنامه غذایی افراد سبب بروز بیماری دیابت و یا افزایش گلوکز خون در آن ها می شود که در این راستا جراحان متخصص غدد برای اقدامات پیشگیرانه از بروز بیماری های مرتبط با این عارضه، قرص دیابت گلوکوفاژ را توصیه می نمایند.
مناسب ترین خوراکی و محصولات غذایی برای بیماران مبتلا به دیابت
متخصصین غدد علاوه بر تجویز قرص دیابت گلوکوفاژ برای این گروه از بیماران، بهترین و مطلوب ترین خوراکی ها و محصولات غذایی را به این بیماران توصیه می نمایند که شامل موارد زیر است:
نشاسته ها
یکی از مواد غذایی ضروری بدن، کربوهیدرات هاست که بهتر است در خصوص استفاده از آن ها دقت بسیاری نماییم. زیرا مناسب ترین نشاسته هایی که متخصصین تغذیه به این گروه بیماران توصیه می نمایند شامل:
- غلات کامل نظیر کینوا، جو دوسر و همچنین برنج سبوس دار است.
- از دیگر کربوهیدرات های مناسب که این بیماران می توانند در برنامه غذایی خود استفاده نمایند، سیب زمینی شیرین کبابی است.
- محصولات غذایی که برای تهیه آن ها از غلات کامل شده استفاده شده است و در آن ها به هیچ عنوان شکر افزودنی اضافه نشده است را می توانند در برنامه غذایی خود استفاده نمایند.
سبزیجات
از دیگر محصولات غذایی مناسب که این گروه بیماران می توانند در برنامه غذایی خود برای کنترل دیابت از آن استفاده نمایند، می توان به:
1) سبزیجات منجمد بخارپز 2) کنسرو شده و همچنین تازه نظیر کلم پیچ به شکل بخارپز، خام و یا کبابی و همچنین اسفناج اشاره کرد.
میوه ها
میوه ها نیز گزینه ی مناسبی به منظور کنترل میزان گلوکز خون به شمار می آیند. البته میوه هایی که دارای درصد قند پایین تری نیز باشند. بنابراین در این هرم غذایی می توان به:
میوه های تازه، مارمالاد و مربای فاقد شکر و یا کم شکر، میوه های کنسرو شده و یا منجمد فاقد از شکر افزودنی نیز اشاره داشت.
پروتئین
متخصصین تغذیه سعی می کنند که در برنامه رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت، مواد غذایی حاوی پروتئین را نیز بگنجانند. پروتئین ها عبارتند از:
تخم مرغ، غذاهای دریایی و یا ماهی، پروتئین های گیاهی همچون خشکبار توفو و خام، حبوبات و همچنین گوشت سایر پرندگان و مرغ
از دیگر مواد غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به دیابت که در کنار مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ می توانند از آن ها استفاده نمایند، لبنیات کم چرب است.
در مواردی که مایلید از لبنیات پرچرب استفاده کنید، بهتر است تا در مصرف آن دقت نموده و در حجم بسیار اندک در برنامه غذایی خود از آن استفاده کنید. پنیر و ماست کم چرب و همچنین شیر (1.5%) چربی می تواند گزینه ی مناسبی برای استفاده از محصولات لبنی کم چرب به شمار آید.
شیرینی جات و چربی ها
بیماران بایستی در برابر استفاده از این گروه مواد غذایی دقت بسیار زیادی نمایند و به این نکته توجه کنند که مصرف بیش از اندازه این خوراکی ها سبب افزایش وزن آن ها نیز خواهد شد و همچنین مهار کردن دیابت را کمی سخت و دشوار می نماید. از محصولات غذایی سالم در این هرم غذایی بایستی به:
روغن زیتون، هسته انگور و کانولا، محصولات غذایی حاوی چربی امگا سه نظیر ماهی ها، دانه های روغنی گیاهی که جزء منابع طبیعی به شمار می آیند را در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایند تا از این طریق بتوان از افزایش گلوکز خون پیشگیری کرد.
نوشیدنی ها
زمانی که شما نوشیدنی مورد نظر خود را میل می نمایید، بایستی به این مورد توجه داشته باشید که نمک، کالری، چربی و شکر بسیار زیادی را به بدن خود وارد کرده اید که می تواند در افزایش گلوکز خون شما تاثیرگذار باشد.
بنابراین در گام نخست به منظور استفاده از مناسب ترین نوشیدنی ها برای بیماران دیابتی توجه نمودن به جدول ارزش مواد غذایی ذکر شده بر روی آن ها است. اما بایستی در خصوص نوشیدنی های سالم برای دیابتی ها:
1) چای تلخ به همراه یک برش لیمو 2) آب گازدار 3) شیر کم چرب 4) قهوه فاقد شیر را معرفی نمود.
کلیه محصولات غذایی نامبرده از بهترین و مناسب ترین خوراکی ها برای بیماران مبتلا به دیابت است. زیرا با مصرف آن ها بیماران می توانند از افزایش گلوکز خون در بدن جلوگیری نمایند.
در بعضی از بیماران با تغییر در سبک مواد غذایی روزانه، مقدار گلوکز خون به میزان قابل توجهی کنترل می گردد
در بعضی از بیماران با تغییر در سبک مواد غذایی روزانه، مقدار گلوکز خون به میزان قابل توجهی کنترل می گردد. اما در اغلب افراد مبتلا به دیابت، علاوه بر تغییر در برنامه رژیم غذایی، پزشکان متخصص؛ داروهایی خوراکی همچون قرص دیابت گلوکوفاژ را به بیماران تجویز می نمایند.
گلوکوفاژ این امکان را برای بدن فرد ایجاد می کند که از میزان پایین هورمون انسولین که در بیماران دیابتی نوع دو مشاهده می شود، به شکل صحیح و درست استفاده نماید.
بهتر است بیان نماییم که در بعضی موارد، متخصصین برای بیمارانی که به دلیل عدم تخمک گذاری دیگر باردار نمی شوند و یا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار شده اند نیز از سوی متخصصین تجویز می گردد.
نکته در مورد گلوکوفاژ:
بهتر است بدانید که ماندگاری این دارو بر روی بدن بیماران تنها به مدت دو ساعت و نیم بوده و بعد از آن به شکل کلی از کلیه ها دفع می گردد. البته این دارو به هیچ عنوان نبایستی برای کودکان رده سنی کمتر از ده سال تجویز گردد.
بازبینی اطلاعات دارویی گلوکوفاژ
این دارو، به منظور معالجه دیابت (غیر وابسته) به هورمون انسولین تجویز می گردد. این داروی خوراکی به خصوص برای معالجه بیمارانی که به دیابت غیر وابسته دچار شده اند و بدن آن ها با رژیم غذایی مناسب و کم کربوهیدرات پاسخ نداده است، توصیه می شود.
در ادامه بررسی اطلاعات این دارو بایستی بیان نماییم که داروی فوق برای افرادی که دارای شاخص توده بدنی بسیار بالایی هستند نیز توصیه می گردد. براساس نظر پزشکان متخصص، گلوکوفاژ به تنهایی و یا به همراه دیگر داروهای پایین آورنده فشار خون و همچنین انسولین به بیماران تجویز می گردد.
ساختار اثر گلوکوفاژ
کارکرد این دارو به روش تقلیل گلوکونئوژنز و همچنین بالارفتن استفاده محیطی قند (گلوکز) اثر می گذارد. از آنجا که فقط در مقابل انسولین آندوژن تاثیرگذار است، فقط در بیمارانی که قسمتی از بافت های پانکراس آن ها در شرایط سالمی قرار دارند، اثرگذار است. گمان می شود که Glucophage قدرت اتصال به هورمون انسولین و تعداد آن به گیرنده غشاء سلولی به خصوص گیرنده های محیطی را تا حد قابل توجهی بالا می برد.
شیوه مصرف Glucophage
هنگامی که این دارو برای بیماران دیابتی تجویز می گردد، به طور معمول بایستی روزانه به طور منظم یک الی سه بار به همراه وعده های غذایی خود استفاده نمایند.
به این گروه از بیماران پیشنهاد می شود که در طی استفاده از گلوکوفاژ، مایعات بسیار زیادی را میل نمایند. گلوکوفاژ در دوزهای پانصد و هزار میلی گرمی در اختیار بیماران دیابتی قرار می گیرد که تعیین دوز مصرفی آن بایستی از سوی پزشکان متخصص و همچنین براساس شرایط پزشکی و سلامتی بیمار و همچنین با لحاظ نمودن دیگر داروهای مصرفی تعیین می گردد.
به طور معمول برای کنترل پیامدهای جانبی این دارو، پزشک متخصص به منظور تجویز این دارو در ابتدا میزان دوز کمتر گلوکوفاژ را برای بیماران دیابتی تجویز می نمایند و سپس به تدریج مقدار آن را بالا می برند.
بهتر است ساعت مشخصی را در طی روز به مصرف گلوکوفاژ اختصاص دهید و آن زمان را همیشه به یاد داشته باشید، تا در زمان مشخص این دارو را استفاده نمایید. در طی استفاده از این دارو بهتر است که به طور پیوسته میزان گلوکز خون خود را بررسی نمایید و در صورت هر گونه کاهش و یا افزایش آن، موضوع را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.
تداخل دارویی قرص دیابت گلوکوفاژ
بیمارانی که به منظور کنترل دیابت از گلوکوفاژ در طی روز استفاده می نمایند، بایستی به این نکته توجه نمایند که این قرص با داروهایی که در زیر به آن اشاره می نماییم، تداخل دارند:
1) دیورتیک ها 2) ایزونیازید 3) فنوتیازین ها 4) استروئیدها 5) داروی تیروئید 6) داروهای جلوگیری از بارداری OCP 7) داروهای کاهش وزن 8) داروی ضد تشنج 9) داروهایی نظیر سولفونامیدها، سرماخوردگی، ضد آلرژی، ضد آسم 10) مهارکننده های آنزیم تریامترن، بتابلوکرها، مونوآمین اکسیداز، نیفدیپین، فوروزماید، پروبنسیدها
از داروهایی به شمار می آیند که بیماران بایستی دقت نمایند که مصرف آن ها با گلوکوفاژ تداخل دارویی دارد.
در این راستا سوالی که ممکن است برای شما مطرح شود این است که این دارو به چه صورت به بیماران مبتلا به دیابت کمک می نماید؟
لوزالمعده در میان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو قادر به تولید هورمون انسولین به میزان کافی نیست. همچنین سلول های موجود در بدن شاید در مقابل این هورمون مقاوم باشند.
معمولاً این هورمون(انسولین) این دستور را می دهد تا گلوکز (قند) را از طریق جریان خون از بدن خارج نماید
معمولاً این هورمون(انسولین) این دستور را می دهد تا گلوکز (قند) را از طریق جریان خون از بدن خارج نماید. اما با توجه به مقاومت در مقابل هورمون انسولین در بیماران مبتلا به دیابت، مقدار گلوکز خون می تواند به مراتب افزایش یابد. این قرص حاوی ماده ( متفورمین) است.
بایستی متذکر شویم که متفورمین هیدروکلراید دارویی است که در گروه مواد شیمیایی (بیگوانید) قرار دارد. گلوکوفاژ بر تقلیل میزان گلوکز خون در دیابتی ها مثمر ثمر است.
زیرا این امر را با افت میزان گلوکز فرآوری شده در کبد و نیز بالا رفتن حساسیت بافت های عضلانی به هورمون انسولین صورت می پذیرد. به این ترتیب سلول های موجود در بدن؛ تحت تاثیر این دارو، قادر به افت گلوکز در خون می شوند.
همچنین متفورمین نیز سبب افت جذب گلوکزها از بخش روده ها می شود. نکته مهم این است که متفورمین میزان گلوکز خون را میان و پس از مصرف مواد غذایی به مراتب کاهش می دهد.
متفورمین یا گلوکوفاژ
از نظر متخصصین، این دو دارو برای بیماران مبتلا به دیابت دارای اثربخشی یکسانی است. تنها تفاوتی که میان این دو وجود دارد، این است که گلوکوفاژ دارای پیامدهای جانبی کمتری بر روی دیابتی هاست
یا به عبارتی بیماران دیابتی که از این داور استفاده می نمایند، با مشکلات گوارشی کمتری بعد از مصرف آن ها مواجه می شوند که می تواند بیانگر اثرات مثبت گلوکوفاژ باشد. البته چنان چه متخصصین، متفورمین پانصد را به بیماران برای کنترل گلوکز خون تجویز نمایند، اثرگذاری آن می تواند همانند گلوکوفاژ باشد.
در اغلب موارد؛ متخصصین متفورمین را به همراه انسولین برای معالجه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تجویز می نمایند. این در حالی است که برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع یک، به هیچ عنوان توصیه نمی گردد.
لازم به ذکر است، بانوانی که به دیابت بارداری مبتلا شده اند نیز این امکان را ندارند که از گلوکوفاژ برای کنترل میزان گلوکز خون نیز استفاده نمایند.
تاثیر Glucophage بر کاهش وزن
همان طور که توضیح دادیم، اصلی ترین داروی موجود در گلوکوفاژ (متفورمین) است که برای افت مقدار گلوکز خون بعد از مصرف مواد غذایی، به مراتب افزایش می یابد. در حال حاضر اکثر متخصصین به منظور کاهش وزن بیماران این دارو را به افراد دارای شاخص توده بدنی بالا تجویز می نمایند که از اصلی ترین فواید دارویی برای تقلیل وزن می توان به موارد زیر متذکر شد:
– عادی سازی سوخت و ساز چربی نامتعادل از سوی دیابت می تواند یکی از اثرات مثبت گلوکوفاژ باشد.
– مهار و همچنین عادی سازی میزان کلسترول بد و یا گلوکز خون از تاثیرات مثبت دیگر گلوکوفاژ بر روی بیماران است.
– کنترل تجزیه کربوهیدرات دریافتی با محصولات غذایی و تبدیل آن به انباشته های چربی موجود خون از دیگر فواید این دارو است.
بیمارانی که برای کاهش وزن، گلوکوفاژ را تحت نظر پزشکان متخصص انتخاب نموده اند
– بیمارانی که برای کاهش وزن، گلوکوفاژ را تحت نظر پزشکان متخصص انتخاب نموده اند، با مصرف منظم این دارو با تقلیل طبیعی اشتها و همچنین میل به شیرینی جات که با طبیعی شدن پروسه سنتز هورمون انسولین همراه می گردد، روبرو می شوند.
تمامی موارد ذکر شده، علاوه بر کاهش وزن به بیماران مبتلا به دیابت نیز کمک می نماید تا از این طریق بر روی میزان گلوکز خون نظارت داشته و همچنین کیفیت ادامه حیات را با نرمال نمودن پروسه های غدد درون ریز به شکل چشمگیری اصلاح نمایند.
در مجموع؛ بیماران دارای اضافه وزن بالا که این دارو را به منظور حذف چربی های انباشته در بدن و از دست دادن وزن استفاده می نمایند، با مصرف منظم این دارو به تدریج با بی اشتهایی همراه می شوند که می تواند اثربخشی دارو را به خوبی بر روی وزن خود مشاهده نمایند.
میزان دوز مصرفی گلوکوفاژ در کاهش وزن
اضافه وزن بالا و تجمع چربی های انباشته در نواحی مختلف بدن سبب بروز بیماری های متعدد از جمله دیابت می شود. به همین منظور متخصصین برای کاهش وزن بیماران و پیشگیری از بروز بیماری دیابت، گلوکوفاژ را تجویز می نمایند.
در ابتدا بایستی بیان نمود که این دارو حتماً بایستی از سوی متخصصین برای بیماران تجویز گردد. رژیم استاندارد و نرمال؛ پروسه درمانی است که از مدت ده الی بیست و دو روز زمان می برد.
بایستی بین یک الی دو ماه استراحت نمایید
بنابراین بایستی بین یک الی دو ماه استراحت نمایید و پس از مدتی این روال را مجدداً تکرار نمایید. بایستی متذکر شد که مصرف بیش از اندازه این دارو سبب احتمال عادی کردن و یا سازگاری بدن با گلوکوفاژ و همچنین افت تاثیرگذاری آن همراه باشد یا به عبارت دیگر این دارو قدرت خود را برای از دست دادن کامل چربی سوزی بدن از دست خواهد داد و پیامدهای جانبی را برای بیمار ایجاد می کند.
پزشک متخصص با توجه به موقعیت سلامتی و همچنین فاکتورهای وزن، سن و قد (آنتروپومتریک) میزان مناسب آن را به شکل کاملاً مجزا مخصوص هر بیمار تعیین می نماید.
میزان مناسب گلوکوفاژ مناسب برای کاهش وزن که متخصصین به بیماران تجویز می نمایند، پانصد میلی گرم است. به طور معمول بیماران بایستی به صورت منظم شبی یک عدد از این قرص را برای دستیابی به وزن مناسب میل نمایند.
در برخی موارد؛ متخصصین به منظور کاهش وزن سریع، این دارو را دو بار در طی روز در ساعات مشخصی توصیه می نمایند. مصرف گلوکوفاژ پیش از غذا و یا در طی وعده های غذایی به همراه آب بسیار زیاد تجویز می شود. افزایش میزان دوز این دارو به صورت آهسته می تواند بر میزان توان دستگاه گوارش نیز تاثیر گذار باشد.
افرادی که کاندیدای مناسب مصرف گلوکوفاژ برای کاهش وزن نیستند
بهتر است متذکر شد که داروی فوق مکمل رژیم غذایی و یا کیت ویتامین محسوب نمی شود، اما برای مصرف بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می تواند گزینه مناسبی به شمار آید.
اشخاصی که در شرایط سالم و طبیعی قرار دارند و از گلوکوفاژ استفاده می نمایند، ریسک ابتلا به نبود تعادل در سوخت و ساز کربوهیدرات ها را به همراه دارند که با تعامل تاخیری بدن فرد، هورمون انسولین ویژه را از خود ترشح می کند که این امر منجر به بروز عارضه دیابت در فرد می شود.
بنابراین بیمارانی که حساسیت دارویی به اجزای تشکیل دهنده Golokofazh و Golokofazh Long دارند، بایستی از مصرف این دارو خودداری نمایند. بیمارانی که با مشکلات کارکرد کبد، کلیه ها و اختلالات قلبی و عروقی همراه هستند نیز بایستی از مصرف این دارو خودداری نمایند.
بیماری هایی که در مرحله بسیار حاد قرار دارند
بیماری هایی که در مرحله بسیار حاد قرار دارند، بانوان باردار و یا شیرده و همچنین بیمارانی که دوران بازتوانی پس از عمل را سپری می نمایند، بایستی از مصرف گلوکوفاژ به منظور از دست دادن وزن خودداری نمایند.
در ادامه بایستی بیان نمود که برای بیماران مبتلا به دیابت نوع یک، مشکلات حاد برونش ریوی، بیماران مبتلا به کم خونی و همچنین افرادی که با اختلالات خون شناختی همراه هستند و این امر سبب افزایش مقدار اسیدیته خون از میزان نرمال و طبیعی می شود نیز ممنوع است.
بیمارانی که برای کاهش وزن، قرص گلوکوفاژ را انتخاب می نمایند
بیمارانی که برای کاهش وزن، قرص گلوکوفاژ را انتخاب می نمایند، بایستی به این مورد دقت نمایند که میزان استفاده از آن بایستی کم باشد. در صورتی که بیماران از برنامه رژیم غذایی مناسب پیروی نمی کنند، به هیچ عنوان به نتیجه قابل قبولی در کاهش وزن نخواهند رسید.
این گروه از افراد بایستی از محصولات غذایی که حاوی مقادیر بسیار زیادی کربوهیدرات هستند را از برنامه غذایی خود قطع نمایند. همچنین، این گروه از بیماران بایستی میوه های خشک و همچنین شیرینی جات را که دارای درصد کالری بسیار زیادی هستند را از برنامه رژیم غذایی خود حذف نمایند.
بیماران بایستی سعی نمایند که سیب زمینی، فرنی برنج و همچنین ماکارونی را به هیچ عنوان استفاده نکنند. در طی دوره درمانی گلوکوفاژ برای کاهش وزن، از نوشیدنی های حاوی الکل استفاده نکنند. زیرا این دارو با الکل بسیار ناسازگار است. لازم به ذکر است که بیماران برای تهیه و طبخ خوراکی های رژیمی هیچ منعی به منظور استفاده از ادویه و نمک در کنار مصرف گلوکوفاژ ندارند.
اثر قرص گلوکوفاژ در بارداری
یکی از مشخصه های مهم بیماران مبتلا به ناباروری و همچنین PCOS (تخمدان پلی کیستیک) عدم تخمک گذاری است. در حال حاضر موثرترین دارویی که متخصصین به این گروه از بیماران توصیه می نمایند، گلوکوفاژ است. این داروی کاهش دهنده هورمون انسولین، برای القا بخشیدن به روند تخمک گذاری در بانوانی که به این عارضه مبتلا هستند، تجویز می گردد.
قرص دیابت گلوکوفاژ علاوه بر تاثیرات مثبت بر روی میزان گلوکز خون، می تواند سبب تنظیم موقعیت سوخت و ساز داخل تخمدان ها شود و در نهایت سیکل دوران قاعدگی را در بانوان تنظیم نماید.
در مجموع؛ گلوکوفاژ سبب افزایش مقدار تخمک گذاری در بانوان می شود. لازم به ذکر است که متخصصین، داروی فوق را زمانی توصیه می کنند که مقاومت به هورمون انسولین به دلیل (ناباروری) در بانوان باشد. مغایرت گلوکوفاژ خارجی با متفورمین در مقدار سازگاری بیماران با مصرف این دارو است.
به این صورت که بعضی از بیماران بر اثر مصرف متفورمین با تهوع، سردرد و ضعف همراه می شوند. این در حالی است که گلوکوفاژ یک داروی خارجی است که این پیامدها را تا میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
بیمارانی که کاندیدای استفاده از گلوکوفاژ نیستند
مواردی که در زیر به آن اشاره می نماییم، از افرادی محسوب می شوند که اجازه مصرف گلوکوفاژ را ندارند و استفاده از این دارو برای آن ها منع شده است:
1) بیمارانی که دارای عفونت، تب، شوکه شدن، حمله قلبی می شوند 2) افرادی که با گلوکز خون پایین همراه هستند 3) فقدان هورمون هیپوفیز 4) کمبود ویتامین B12 5) کاهش کارکرد غده آدرنال 6) اسید اضافی بدن 7) کم آبی شدید بدن 8) مسمومیت با الکل 9) مشروبات الکلی 10) حملات قلبی
11) نشانه های جدی نارسایی های قلبی 12) اختلالات کبدی 13) استفراغ و اسهال شدید 14) فقدان اکسیژن خون 15) عفونت خون (سپسیس) 16) بیماری مزمن کلیه در مراحل متوسط، شدید و نارسایی آن 17) مشکلات کلیوی با تقلیل کارکرد کلیه ها
و همچنین بیماران ضعیف اجازه مصرف این دارو را تحت هیچ شرایطی ندارند. مگر در مواردی که این دارو با صلاحدید پزشک متخصص با میزان دوز مشخص شده تجویز گردد.
تاثیر گلوکوفاژ بر روی کبد چرب
در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، کبد چرب غیر الکلی شیوع بیشتری دارد و به تدریج می تواند منجر به اختلالات حاد کبدی به نام استاتو هپاتیت غیر الکلی گردد.
براساس مطالعات انجام شده؛ بیماران مبتلا به کبد چرب که از داروی empagliflozin در کنار گلوکوفاژ استفاده می نمایند، پس از گذشت بیست هفته از دوره درمان خود با کاهش یازده الی پانزده درصدی تقلیل در مقدار چربی کبد همراه می شوند.
به این ترتیب محققین با مطالعاتی که بر روی بیماران رده سنی چهل سال به بالا که با کبد چرب غیر الکلی و همچنین دیابت نوع دو همراه هستند، انجام دادند؛ به این نتیجه دست یافتند که مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ سبب افزایش دفع گلوکز (قند) از طریق مجرای ادرار می شود و در نهایت با تقلیل وزن بدن و مقدار گلوکز خون همراه می شود که این امر سبب بهبود کبد چرب در بیماران می شود.
کبد چرب
اختلالی که در جامعه مدرن امروزی شیوع بسیار زیادی داشته، (کبد چرب) است که بر اثر تجمع چربی های انباشته در بافت های کبدی و همچنین التهاب کبد نمایان می شود.
این مشکل در افراد الکلی متداول و به طور کلی بسیار خطرناک است. اما از دیگر دلایل کلی از نظر متخصصین که می تواند برای کبد چرب غیر الکلی تاثیرگذار باشد، میتوان به اضافه وزن بالا، دیابت و به ویژه سوء تغذیه در بیماران اشاره نمود.
شیوع کبد چرب در بانوان و در رده سنی میانسال بسیار متداول است و به طور معمول به عنوان یک اختلال مزمن و همچنین پایدار شناخته می شود که در موارد حاد می تواند سبب بروز نارسایی کبد در بیماران شود. متخصصین نظرات مختلفی در خصوص علت بروز کبد چرب در بیماران دارند.
دلیل اساسی بروز کبد چرب در بیماران نامعلوم است اما به طور کلی عوامل متعددی می تواند زمینه ساز این بیماری باشد نظیر:
1) هفتاد درصد اضافه وزن بالا سبب بروز بیماری کبد چرب در بیماران است.
2) دیابت
3) افزایش کلسترول و تری گلیسرید خون
می تواند از علل اصلی بروز کبد چرب در بیماران باشد. همچنین مشکلات تغذیه ای نظیر تغذیه وریدی در دراز مدت، سوء تغذیه، گرسنگی بیش از اندازه، افت وزن ناگهانی، استرس های درونی، پیروی از برنامه غذایی نامناسب، استفاده بسیار زیاد از مواد غذایی فرآوری شده و کنسروی و نیز برخی از داروها می تواند از عوامل بسیار مهم در کبد چرب باشد.
به این ترتیب مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ به این گروه از بیماران در کنار پیروی از برنامه رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت های ورزشی می تواند در این راستا به بیماران کمک به سزایی نماید.
کیست تخمدان
در ادامه مقاله قرص دیابت گلوکوفاژ لازم است که در خصوص کیست تخمدان و ارتباط داروی گلوکوفاژ نیز اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. کیسه های بسیار کوچک که محتوای آن ها مایع است و در قسمت Ovaries (تخمدان ها) رشد می کنند را کیست تخمدان می نامند. اغلب کیست ها هیچ ضرری را برای بیماران به همراه نمی آورند.
اما برخی از آن ها اختلالاتی همچون خونریزی، پاره شدن و یا درد را در بانوان به همراه دارند که در اکثر موارد؛ متخصصین، عمل جراحی را به منظور حذف کیست به بیماران توصیه می نمایند.
این کیسه های حاوی آب و یا خون که در تخمدان ها وجود دارند، بیشتر در زمان تخمک گذاری ایجاد می شوند. به عبارتی هنگامی که تخمک ها از تخمدان رها می شوند.
به طور کلی بانوان دارای دو تخمدان هستند که محل ذخیره و همچنین آزاد کردن تخمک هستند. بهتر است بدانید که از نظر سایز، هر تخمدان به اندازه یک گردو می باشد که در دو سمت رحم بانوان قرار دارند. تخمک ها در درون تخمدان ها رشد می کنند تا هنگامی که رحم برای پذیرش آن ها آمادگی کامل را داشته باشد.
بهتر است بدانید؛ در این دوره مخاط رحم به مراتب ضخیم تر می شود و خود را به منظور باروری آماده می نماید. این دوره به صورت منظم ماهانه انجام می گیرد و با بارور نشدن تخمک به پایان می رسد. در صورتی که تمامی محتویات رحم بارور نگردد، خارج می شود که این پروسه (سیکل قاعدگی) نامگذاری می شود.
نشانه های کیست تخمدان
تنها نشانه این عارضه در بانوان، دردهای لگنی و همچنین به تعویق افتادن سیکل ماهانه است. البته در اکثر موارد ممکن است که بانوان با هیچ گونه درد و یا عارضه ای همراه نشوند.
اما هنگامی با علائم همراه می شوند که کیست به دور پایه خود خمیده می شود و کیست، تورسیون و یا حالت پیچ خوردگی پیدا می کند که در این صورت بیماران با درد بسیار زیادی همراه خواهند شد.
بهتر است بدانید که کیست تخمدان در بانوان سبب بروز اضافه وزن، استخوان ها و عضلات درشت، رویش موی بسیار در بدن و صورت، سیکل قاعدگی نامنظم، ویژگی های مردانه، آکنه نیز می شود. این مشکل سبب بروز بیماری دیابت، ناباروری، سرطان رحم و همچنین حملات قلبی در بیماران می شود.
محققان ایتالیایی تحقیقی برای مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ یا همان متفورمین انجام دادند. همچنین برنامه رژیم غذایی که برگرفته از کربوهیدرات های کامل نظیر غلات سبوس دار و کامل هستند، می تواند تاثیرات مثبتی را برای درمان کیست تخمدان در بانوان به همراه داشته باشد.
تحقیقات صورت گرفته اثبات نموده که رژیم غذایی و همچنین داروها که به منظور معالجه دیابت توصیه می شود و نیز داروهایی که از بروز هورمون های مردانه در بانوان پیشگیری می نماید، سبب پیشگیری از پیامدهای کیست تخمدان در بانوان می شود.
توصیه های پزشکی در خصوص پیشگیری از کیست تخمدان
گلوکوفاژ دارویی است که سبب تقلیل میزان هورمون انسولین و همچنین افت هورمون تستوسترون (مردانه) در خون می گردد. به این ترتیب باید در بیماری فوق از برنامه رژیم غذایی بر مبنای دانه ها و غلات کامل و همچنین سبوس دار اشاره کرد که بیماران از آن استفاده نمایند.
همچنین بایستی متذکر شد که بیماران مبتلا به کیست تخمدان، مصرف خوراکی های فرآوری شده و یا پخته نظیر ماکارونی و یا شیرینی جات را از برنامه غذایی خود حذف نمایند.
براساس مطالعات صورت گرفته؛ داروهای ضد دیابت مانند گلوکوفاژ می تواند در روند بهبودی بیماران مثمر ثمر واقع شود. کیست تخمدان در بانوان درصد احتمال بروز ابتلا به بیماری سرطان رحم را به مراتب افزایش می دهد. بر همین اساس انواع داروهای ضد باروری که حاوی هورمون پروژسترون هستند، برای این گروه از بیماران توصیه می شود.
در صورتی که بانوان با افزایش وزن همراه هستند، بایستی برای کاهش وزن، اقدامات پیشگیرانه ی لازم را انجام دهند و در کنار تمامی دستورالعمل های پزشکی به منظور حذف توده های چربی از قرص دیابت گلوکوفاژ نیز استفاده نمایند تا در کوتاهترین زمان به نتایج مثمر ثمری دست یابند.
بیماران مبتلا به کیست تخمدان بایستی شرایطی که در ادامه بیان می نماییم را در رژیم برنامه غذایی خود رعایت نمایند که شامل:
- انواع شیرینی جات، کلوچه، کیک، خوراکی های حاوی شکر، ماکارونی، آب میوه های غیر طبیعی مانند ساندیس، انواع نان سفید، نوشابه را از برنامه غذایی خود حذف و یا مصرف آن را تا حد بسیار زیاد کاهش دهند.
- از میوه ها و سبزیجات سالم نظیر اسفناج، هویج، کلم، فلفل، کاهو نیز در برنامه غذایی خود استفاده نمایند.
- از همه مهمتر؛ پیش از هر وعده غذایی بهتر است تا از داروی گلوکوفاژ که به عنوان داروی ضد دیابت شناخته شده است نیز استفاده نمایند.
کلیه دستورالعمل های پزشکی ذکر شده می تواند به بیماران مبتلا به کیست تخمدان کمک شایانی نماید.
نکات مربوط به نحوه ی استفاده از گلوکوفاژ
استفاده منظم از این داروی خوراکی به همراه دیگر موارد مانند برنامه رژیم غذایی مناسب، فعالیت های ورزشی منظم و همچنین نظارت بر روی وزن می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.
به طور معمول این دارو در کنار وعده های غذایی به بیماران توصیه می شود و برخی از گونه های آن مانند XR (آهسته رهش) احتمال دارد که تنها یک بار در زمان شام به بیماران تجویز گردد. نوع XR نبایستی قبل از قورت دادن، گاز زده و یا جویده شود.
به این علت که خرد شدن این قرص شاید منجر به آزاد شدن بخش بسیاری از قرص در یک بازه زمانی کوتاه شده و درصد تشکیل هیپوگلیسمی را نیز به مراتب افزایش دهد. با استفاده از اندازه گیری منظم گلوکز، می توان به میزان مناسب و مفید قرص دیابت گلوکوفاژ پی برد.
ارزیابی BUN و کراتینین
در بعضی از مواقع نیز بهتر است که در فاصله ویزیت بیمار با پزشک متخصص، کارکرد کلیه ها را نیز با اندازه گیری (BUN) و همچنین کراتینین، مورد ارزیابی و بررسی قرار داد. نکته حائز اهمیت این است که در موارد حاد، اعمال جراحی و یا مصدومیت شاید میزان نیاز بیمار به قرص دیابت گلوکوفاژ متغیر باشد.
در برخی موارد بهتر است که پزشک مرتبط در دوره ی خاصی استفاده از این دارو را قطع و یا از دیگر موارد جایگزین برای بیماران استفاده نمایند که در این شرایط بهترین گزینه تزریق انسولین برای دیابتی هاست.
زمانی که وعده ی غذایی حذف و یا به فعالیت های ورزشی شدید می پردازید و همچنین از الکل به عنوان نوشیدنی خود در طی روز استفاده می نمایید، بایستی به این مورد توجه کنید که مصرف این دارو در کنار این عوامل باعث تشدید (هیپوگلیسمی) می شود.
تقلیل گلوکز خون
در موارد تقلیل گلوکز خون بایستی از منابع سرشار از گلوکز مانند ژل گلوکز، شیر، آب پرتقال، آب نبات نیز استفاده نمود. در صورت هیپوگلیسمی حاد، بیمار دیگر قادر به مصرف آشامیدن و همچنین خوردن هیچ نوع موادغذایی نیست و بایستی از تزریق گلوکز وریدی و یا عضلانی گلوکاگون نیز استفاده نمایند.
از نکات مرتبط دیگر در خصوص مصرف این دارو این است که در صورتی که بیمار یک نوبت از این دارو را فراموش کرد، بایستی سریعاً به همراه یک وعده سبک غذایی میل نماید و اگر به مصرف زمان بعدی دارو نزدیک بود، بایستی از دو برابر کردن گلوکوفاژ خودداری نمود.
مصرف الکل، گلوکز خون را به مراتب کاهش می دهد و همچنین خطر اسیدوز لاکتیک را نیز افزایش می دهد. بر همین اساس بایستی از مصرف نوشیدنی های الکلی در زمان استفاده از گلوکوفاژ خودداری نمود.
رژیم غذایی بیماران دیابتی
همان طور که در مطلب قرص دیابت گلوکوفاژ به طور کامل درخصوص قرص دیابت گلوکوفاژ اشاره نمودیم و در مورد شیوه مصرف و همچنین تداخل دارویی آن به صورت کامل اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم، بهتر است تا درباره رژیم غذایی دیابتی ها نیز اطلاعاتی را برای شما ارائه نماییم.
در مجموع؛ بیمارانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، بایستی مقدار استفاده از گوشت های چرب و همچنین گوشت خوک و میزان استفاده از چربی های حیوانی مانند خامه، کره، مارگارین، پنیر و همچنین قندهایی که سریع جذب بدن می شوند نظیر شیرینی، شکر سفید، مربا را از برنامه غذایی خود حذف و یا مصرف آن را محدود نمایند.
میوه های خشک، غلات و نشاسته را که جزء قندهای کامل به شمار می آیند را در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایند. دیابتی ها بایستی در برنامه رژیم غذایی خود از مصرف مواد غذایی فرآوری شده صنعتی نیز پرهیز نمایند و بیشتر خودشان آشپزی نمایند.
عدم درمان دیابت
در صورتی که افراد مبتلا به بیماری دیابت نسبت به مصرف قرص دیابت گلوکوفاژ و همچنین کنترل میزان گلوکز خون بی توجهی نمایند، با پیامدهایی که در ادامه به آن اشاره می نماییم، همراه می شوند.
کلسترول و فشار خون بالا
هنگامی که بیماران به دیابت نوع دو مبتلا هستند، بدن آن ها دیگر قادر نیست به خوبی از این هورمون استفاده نماید. در نهایت، مقدار کلسترول خون تقلیل یافته و میزان چربی های بد بدن نیز به مراتب افزایش یافته است.
در مقابل؛ مقاومت بدن به هورمون انسولین، شریان ها نسبت به قبل باریک تر و سخت تر می شوند و این امر سبب می گردد که فشار خون افزایش یابد. بنابراین هفتاد درصد از بیماران مبتلا به دیابت با فشار خون بالا همراه هستند.
لازم است بیان نماییم که فشار خون بالا سبب بروز اختلالاتی نظیر افزایش بیماری قلبی، ریسک سکته مغزی و همچنین مشکلاتی در حافظه به همراه دارد. به همین منظور بیشتر متخصصین مصرف قرص گلوکوفاژ را به این گروه از بیماران تجویز می نمایند.
مشکلات سلامت مغز
از دیگر پیامدهایی که عدم درمان دیابت به همراه دارد، مشکلات سلامت مغز در این گروه از بیماران است. خونرسانی به سیستم مغز دیابتی ها نسبت به سایر افراد سالم کمی غیر نرمال است و با افزایش سن و استمرار یافتن این پروسه، صدمات وارد شده به مغز نیز به مراتب افزایش می یابد.
بهتر است بدانید که دیابت توانایی ذهن را در این افراد کاهش می دهد و در نتیجه اولویت بندی، برنامه ریزی، حفظیات، توجه و آغاز نمودن وظایف را نیز مختل می کند.
به این ترتیب با مدیریت نمودن بیماری دیابت و مصرف منظم گلوکوفاژ می توان از سلامت مغز محافظت نمود. دستورالعمل های برنامه غذایی، تغییر در سبک زندگی، انجام فعالیت های ورزشی و همچنین داروها را به صورت منظم استفاده نمایید و بهتر است تا در این راستا، با پزشک متخصص خود نیز در ارتباط باشید.
مشکلات لثه ای
گلوکز خون بالا سبب تغییر کلاژن در کلیه سلول های بدن می شود. تغییر کلاژن ها در سلول های بدن؛ خرابی دندان، دهان، استخوان ها و عفونت لثه ها را نیز به همراه دارد. علاوه بر این که دیابت مشکلات لثه را در بیماران بدتر می نماید، این عارضه سبب افزایش گلوکز خون و همچنین سخت تر شدن مهار دیابت در بیماران می شود.
اختلال در روابط جنسی
بیش از هفتاد و پنج درصد از آقایانی که با مشکل دیابت همراه هستند، به خصوص افرادی که با شاخص توده بدنی بالایی همراه هستند، در زندگی خود با بی نظمی در نعوظ همراه می شوند که این مشکل بیشتر بر اثر مشکلات روانی و همچنین تقلیل هورمون تستوسترون است.
بنابراین افرادی که مدت طولانی با این عارضه همراه هستند، با مشکلاتی مانند اعصاب و همچنین خونرسانی و تحول در رگ های خونی آلت تناسلی مبتلا هستند.
بانوان میانسال مبتلا به دیابت نیز در ارتباط جنسی خود با اختلالاتی همراه می باشند. در مجموع؛ عارضه دیابت در بانوان و آقایان سبب صدمه رسیدن به اعصاب می گردد و همچنین اثربخشی به ارگاسم را در آن ها با اختلال همراه می سازد. به همین منظور؛ بیشتر متخصصین، قرص گلوکوفاژ را به این گروه از بیماران تجویز می نمایند.
از دست دادن شنوایی
یکی دیگر از پیامدهای عدم درمان دیابت در بیماران را می توان به از دست دادن شنوایی این گروه از افراد اشاره کرد. با توجه به این که تمام افراد با افزایش سن ممکن است درصدی از حس شنوایی خود را به تدریج از دست دهند، کم شدن میزان شنوایی در دیابتی ها نسبت به سایر افراد دو برابر است.
تا آنجا که این مشکل در پیش دیابتی ها نیز سی درصد در مقایسه با اشخاص معمولی بیشتر برآورد شده است. لازم است بدانید که دیابت به رگ های خونی بسیار ریز درون گوش آسیب وارد می کند و در نهایت سبب تسریع مشکل شنوایی در دیابتی ها می شود. همچنین عدم درمان این بیماری سبب صدمه رسیدن به کلیه و همچنین چشم در بیماران نیز می گردد.
بنابراین با توجه به موارد ذکر شده، مناسب ترین راهکار برای محافظت بیشتر از مشکلات شنوایی، کنترل میزان گلوکز خون و مصرف قرص گلوکوفاژ در طی روز است.
عفونت های پوستی
بیماری دیابت؛ ریسک ابتلا به مشکلات پوستی نظیر عفونت مجرای ادرار، باکتریایی، خارش پوست، عفونت قارچی را به مراتب افزایش می دهد. اما لازم به ذکر است که بروز عفونت های قارچی در بین دیابتی ها شیوع بیشتری داشته و حتی شاید از علائم نخست ابتلا به این عارضه در افراد به شمار آید.
در بعضی موارد، این عارضه می تواند مرتبط با اضافه وزن بالا باشد. به همین منظور بین دو قسمت پوست بدن که به دلیل تجمع چربی های انباشته روی هم قرار گرفته اند، رطوبت ایجاد می شود و در نهایت محیطی مناسب برای رشد قارچ ها و باکتری ها محسوب گردد.
از علل دیگر این عارضه نیز می توان به ضعف دستگاه ایمنی بدن اشاره کرد. البته بایستی بیان نمود که بعضی از داروهای دیابت نیز سبب افزایش ریسک عفونت های قارچی در بیماران می شود که علت آن بالا رفتن دفع قند (گلوکز) از سوی ادرار است که سبب رسیدن محصولات غذایی به قارچ ها و همچنین باکتری ها در آن بخش می شود. با توجه به این که عفونت های قارچی در بین بانوان بسیار مشاهده شده است، این عارضه در بین آقایان نیز روند صعودی داشته است.
بنابراین با توجه به مشکلات ذکر شده، کنترل میزان گلوکز خون و همچنین استفاده منظم از قرص گلوکوفاژ که مخصوص بیماران دیابتی است و هیچ گونه عارضه ای را برای بیماران به همراه ندارد، می توانیم از بروز عفونت پوستی در دیابتی ها پیشگیری نماییم.
گرفتگی های تنفسی و آپنه خواب
از دیگر مواردی که قرص گلوکوفاژ می تواند به درمان بیماران دیابتی کمک شایانی نماید، آپنه خواب در افراد است. یکی از اختلالات جدی در زمان خواب (آپنه) است که در این حالت عضله های گردن به شکل پی در پی در موقعیت استراحت قرار می گیرند و در طی خواب، مسیر هوایی را می بندند. این عارضه در پنجاه درصد از دیابتی ها و همچنین افرادی که دارای شاخص توده بدنی بسیار بالایی هستند، مشاهده می شود.
از بارزترین نشانه های آپنه خواب در افراد را می توان به (خر و پف) اشاره کرد. البته مشکلات لثه در این گروه از بیماران به همراه گرفتگی تنفس هم می تواند مهار دیابت را به مراتب با مشکل همراه نماید.
بر همین اساس با توجه به مشکلات ذکر شده، بهتر است تا بیماران مبتلا به دیابت با تحت نظر قرار گرفتن متخصصین غدد و مصرف میزان دوز مصرفی قرص گلوکوفاژ، اقدامات پیشگیرانه را برای کنترل گلوکز خون انجام دهند.
مشکلات بینایی
براساس مطالعات صورت گرفته، بالغ بر چهار میلیون نفر از افراد مبتلا به دیابت با مشکل رتینوپاتی چشم همراه هستند. این عارضه بیشتر بر اثر بالا بودن گلوکز خون ایجاد می شود که در نهایت به عروق بسیار نازک پشت چشم آسیب وارد می کند.
مراحل نخست این مشکل هیچ نشانه ای نداشته اما در صورتی که بیماران نسبت به کنترل میزان گلوکز خون و همچنین مصرف قرص گلوکوفاژ بی توجهی نمایند، این روند پیشرفت صعودی خواهد داشت و در نهایت، مشکلات بینایی در دیابتی ها را با تاری دید همراه خواهد کرد.
پیشنهاد می کنیم از پست قرص دیابت گلوریپا دیدن کنید.
مشکلات کلیوی
مقدار قند خون بالا در دراز مدت سبب ضخامت و همچنین جراحت نفرون ها می گردد. نفرون ها اشکال کوچکی درون کلیه ها هستند که تصفیه کردن خون را بر عهده دارند. بنابراین با ضخیم شدن این ساختار، هفت درصد پروتئین داخل ادرار این افراد می شود که می تواند یکی از علائم زود هنگام اختلالات کلیوی در بیماران دیابتی باشد.
تقریباً پنجاه درصد از دیابتی ها که به منظور مهار گلوکز خون اقدامات پیشگیرانه را انجام نمی دهند، در مدت ده سال با مشکلات کلیوی همراه می شوند و حدود چهل درصد از آن ها نیز با از دست دادن کلیه ها مواجه خواهند شد.
بر همین اساس؛ یکی از داروهای بی ضرری که تمامی متخصصین به این گروه از بیماران توصیه می نمایند، گلوکوفاژ است که می تواند از بروز این عارضه تا حد قابل توجهی پیشگیری نماید.
تمامی مشکلات ذکر شده، از عدم درمان دیابت در بیماران است که می تواند صدمات جدی را بر روی بیماران وارد نماید.
نتیجه گیری
در حال حاضر دیابت یکی از بیماری هایی است که در تمامی جوامع به دلیل پیروی از برنامه غذایی نادرست، روند صعودی داشته است.
بر همین اساس، یکی از داروهایی که می تواند در این راستا به بیماران کمک زیادی نماید را در این مقاله معرفی نمودیم. قرص دیابت گلوکوفاژ یکی از پرکاربردترین داروهای مخصوص بیماران دیابتی است که می تواند میزان گلوکز خون بیماران را کنترل و همچنین از بروز بیماری های متعدد در بیماران، پیشگیری نماید.
در انتهای این مقاله شما را به خواندن مقالات زیر دعوت می کنیم:
- اسلیو معده مناسب چه کسانی است
- هزینه عمل اسلیو در بیمارستان نیکان
جناب دوکتور معلومات خیلی مفید و ارزشمند ارائه کردید استفاده خوب بردم
در علم تان برکت
اطلاعات جامع و بسیار خوبی که با زبانی ساده و قابل فهم بیان شده است ممنون از آگاهی دادنتان موفق باشید.