هورمون لاغری

هورمون لاغری

هورمون لاغری
هورمون لاغری

در این مقاله، به بررسی موضوع هورمون لاغری می پردازیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های جراحی لاغری با ما در تماس باشید.

09120174510

همان طور که همه شما می دانید، هورمون ها نقش موثری در سوخت و ساز بدن (metabolic)، تقلیل و یا افزایش وزن به همراه دارند. هورمون ها به دو صورت مستقیم و یا غیر مستقیم روی افزایش و یا کاهش وزن تاثیر می گذارند.

هورمون های لاغری نام های متعددی دارند که هر یک از آن ها کارکردهای متفاوتی را در بدن ایجاد می کنند؛ اما در اصل نقش مهمی در سوخت و ساز بدن افراد دارند. در مجموع با متعادل نگه داشتن هورمون های بدن می توانید در کوتاهترین زمان به نتایج کاهش وزن دست یابید.

مقدمه

هورمون لاغری
هورمون لاغری

به عبارت دیگر می توان گفت که در برخی موارد، چاقی رابطه مستقیمی با انجام تمرینات فیزیکی و یا کالری ندارد، بلکه تنها مورد حائز اهمیت، به ناقص بودن هورمون ها در امر سوخت و ساز بدن اختصاص دارد. بهتر است بدانید که کنترل وزن شما تحت تاثیر هورمون ها روی اشتها و مقدار چربی انباشته در بدن است.

در این راستا و در ارتباط با مطالب مربوط به لاغری، می توانید با دکتر سلیمی در ارتباط باشید. دکتر سلیمی، معتبرترین متخصص انواع جراحی های لاغری شناخته می شود. با ما همراه باشید تا درباره هورمون لاغری و تاثیر آن روی کاهش وزن، اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم.

7 هورمون لاغری و تأثیرگذار بر وزن

  • کورتیزول – هورمون استرس
  • انسولین- هورمون ذخیره چربی
  • لپتین- هورمون سرکوب اشتها
  • گرلین- هورمون گرسنگی
  • آدیپونکتین- هورمون چربی سوز
  • استروژن
  • تیروئید

عناوین مقاله:

هورمون لاغری چیست و انواع آن را نام ببرید.

اثر هورمون لاغری در حذف بافت های چربی را توضیح دهید.

شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

رابطه هورمون با اضافه وزن چیست؟

انواع هورمون های چاقی را نام ببرید.

معالجه کاهش وزن از طریق هورمون ها را توضیح دهید.

تست هورمون برای کاهش وزن

جراحی گاستریک بای پس چیست و چه افرادی می توانند تحت این متد جراحی قرار گیرند؟

اهداف جراحی Gastric Bypass

مزیت های جراحی Gastric Bypass

اقدامات پیش از جراحی Gastric Bypass

رژیم غذایی پیش از جراحی Gastric Bypass

فرایند لاغری پس از جراحی Gastric Bypass

دوران بازیابی جراحی Gastric Bypass

عوامل تاثیرگذار در هزینه جراحی بای پس معده را بیان نمایید.

نتیجه گیری

 

هورمون لاغری

Epinephrine (اپی نفرین)

هورمون لاغری که در موقعیت های هیجانی و یا دلهره آزاد می شود، هورمون اپی نفرین است که منجر به آزادسازی انرژی و متابولیسم چربی های موجود در بدن می شود.

تقلیل اشتها یا عدم گرسنگی، یکی از مهمترین اثرات این هورمون لاغری است. کارکرد epinephrine برای کاهش وزن شبیه رابطه Hormone Cortisol و لاغری است. انجام تمرینات فیزیکی مناسب، سطح تولید این هورمون در بدن را افزایش می دهد.

پیشنهاد می کنیم از پست عوارض قرص لاغری و هورمون چاقی دیدن کنید.

هورمون رشد

این هورمون در رشد بدن و افزایش استخوان ها موثر است و باید گفت که رشد افراد در پی سوختن بافت های چربی و صرف انرژی همراه است و همین موضوع سبب گردیده تا متخصصین معتبر همچون دکتر سلیمی، آن را به عنوان هورمون لاغری معرفی کنند.

هورمون رشد با سوخت و سازی که روی بافت های چربی موجود در بدن ایجاد می کند، در واقع آن ها را آماده آزادسازی انرژی و یا خرد شدن می کند. مقدار تولید این هورمون با انجام تمرینات مستمر فیزیکی سنگین افزایش می یابد و در نهایت ترشح بسیار هورمون رشد، منجر به افزایش متابولیسم بافت های چربی بدن و در نهایت لاغری می شود.

هورمون رشد
هورمون رشد

انواع هورمون های چربی سوز

گرلین (Ghrelin)

هورمون گرسنگی نام دیگر Hormone Ghrelin است، به این دلیل که در معده تولید و ارسال پیام گرسنگی به مغز را انجام می دهد.

در واقع گرلین با همکاری دیگر هورمون های چربی سوز شکم و زمانی که شخص کمترین کالری را دریافت می کند، این پیام از طریق ghrelin به مغز ارسال می شود و در نتیجه مقدار این هورمون در خون افزایش می یابد.

بنابراین با انجام فعالیت های ورزشی می توانید مقدار هورمون گرلین را تا حد زیادی تقلیل دهید. حتی شاید بعد از دوازده ماه با پیروی از یک برنامه غذایی کم کالری، بدن شما عادت به مصرف مواد غذایی داشته باشد و در نهایت مقدار این هورمون افزایش یابد. معمولا تثبیت و حفظ وزن به مراتب از لاغری سخت تر است.

در مجموع افزایش سطح هورمون فوق سبب حس گرسنگی بیشتر و کاهش آن منجر به حس سیری مضاعف در فرد می شود. پس چنانچه مایلید بخشی از اضافه وزن خود را از دست دهید، تقلیل مقدار Hormone ghrelin می تواند امری موثر و مفید باشد.

فاکتورهای موثر در افزایش ترشح Ghrelin

در رابطه با این هورمون باید گفت که به طور معمول سطح این هورمون زمانی که معده خالی از مواد غذایی است، یعنی پیش از غذا، تا حد زیادی افزایش می یابد و بعد از مدتی با پر شدن معده، میزان آن تا حد چشمگیری تقلیل می یابد.

البته شاید تصور شود که مبتلایان به اضافه وزن بالا، با سطح بیشتری از هورمون فوق روبرو هستند، اما این چنین نیست و شاید این بیماران در مقایسه با نتایج حاصل از آن با حساسیت بیشتری همراه باشند.

بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که هورمون فوق در این گروه از افراد به نسبت اشخاص لاغر در سطح کمتری قرار دارد. البته احتمال دارد اشخاص چاق با گیرنده های فعال بیشتری از این هورمون مواجه شوند که معروف به (GHS-R) است و سبب دریافت کالری بیشتر می شود.

فاکتورهای موثر در افزایش ترشح Ghrelin
فاکتورهای موثر در افزایش ترشح Ghrelin

در پی رعایت یک برنامه غذایی، به تدریج اشتهای شخص بیشتر می شود و Leptin (هورمون سیری) تقلیل می یابد.

البته شما با کاهش مقدار سوخت و ساز بدن هم مواجه خواهید شد، به خصوص زمانی که در یک بازه زمانی طولانی، کالری تقلیل یابد. به این ترتیب، تغییراتی که در لاغری و پیشگیری از آن رخ می دهد، تا حد زیادی برای افراد مبتلا به عارضه چاقی بسیار سخت است.

روش های کاهش هورمون گرلین

بهتر است بدانید  که این هورمون، به شکل مستقیم با مصرف مکمل ها، داروها و یا پیروی از برنامه های رژیم غذایی استاندارد مهار شدنی نیست. اما شیوه های متعددی می تواند در حفظ سطح طبیعی این هورمون موثر باشد که عبارتند از:

دوری از تغییرات بسیار وزنی:

علاوه بر اضافه وزن بالا، بی اشتهایی هم می تواند تغییراتی را در سطح این هورمون ایجاد کند.

خواب مناسب:

بهتر است بدانید که کم خوابی سبب افزایش Hormone ghrelin می شود و رابطه مستقیمی با افزایش وزن و گرسنگی دارد.

توده های عضلانی بیشتر:

بخش زیادی از ماهیچه ها (بدون چربی) در پی ترشح طبیعی این هورمون با سطح پایین تری همراه خواهد شد.

مصرف بیشتر پروتئین:

برنامه های غذایی که بر پایه پروتئین بیشتری استوار است، به حس سیری و تقلیل گرسنگی کمک می کند. ساز و کار دیگر در زمینه فوق، پایین آمدن مقدار Hormone ghrelin است.

ثابت نگه داشتن وزن:

نوسانات بسیار وزنی و استفاده از یک برنامه غذایی غیر استاندارد، سبب مختل شدن تعادل مهمترین هورمون های بدن از جمله ghrelin می شود.

اطلاعات تکمیلی تر را از دکتر سلیمی کسب نمایید.

لپتین (Leptin)

این هورمون در بدن خلاف Hormone ghrelin عمل می کند و همین موضوع سبب گردیده به عنوان هورمون سیری معرفی شود.

عمدتاً هورمون لپتین از طریق بافت های چربی آزاد شده و با ارسال پیام به مغز، باعث تقلیل غذا خوردن و پیام سیری در شخص می شود. مقدار هورمون فوق در مبتلایان به اضافه وزن بالا از حد طبیعی آن بیشتر است، از این رو مغز با احساس سیری حاصل از Leptin که نوعی هورمون لاغری است، بی تفاوت می شود.

اما به شیوه های مختلف امکان به حداکثر رساندن راندمان Hormone Leptin وجود دارد. با آغاز روند لاغری؛ هر چه مقدار این هورمون افزایش یابد، مغز حساسیت بیشتری نسبت به Hormone Leptin پیدا می کند و در نتیجه شخص با روند کاهش وزن همراه خواهد شد.

خواب کافی و مصرف مواد غذایی رژیمی حاوی آنتی اکسیدان های زیاد

گفتنی است که خواب کافی و مصرف مواد غذایی رژیمی حاوی آنتی اکسیدان های زیاد، سبب افزایش این هورمون در بدن می شود.

با توجه به این که تولید این هورمون از طریق بافت های چربی انجام می شود، مقدار Leptin آزاد شده رابطه مستقیمی با مقدار چربی موجود در بدن دارد. لذا به هر میزان که فرد با تجمع بیشتر بافت های چربی در بدن همراه باشد، ترشح این هورمون در خون افزایش می یابد.

چنانچه شخصی در یک بازه زمانی مشخص، بافت های چربی را افزایش دهد، به طور طبیعی سطح این هورمون افزایش پیدا می کند و با کاهش توده های چربی، میزان هورمون لپتین هم تا حد قابل توجهی تقلیل می یابد.

انسولین (Insulin)

اغلب افراد، شناخت کافی نسبت به هورمون انسولین دارند و می دانند که کارکرد انسولین با افت گلوکز خون در بدن انجام می شود. با افزایش مقدار گلوکز خون، سطح ترشح این هورمون در بدن بیشتر می شود و در نهایت کربوهیدرات های مازاد در خون، در ماهیچه ها و کبد چرب انباشته می شوند.

دیابتی ها قادر به تولید این هورمون به مقدار کافی نیستند و این امر منجر به افزایش گلوکز خون آن ها می شود.

علاوه بر این، افرادی که به علت پیروی از شیوه زندگی غیر استاندارد و چاقی به عارضه دیابت نوع دو گرفتار می شوند، با روند افزایشی مقدار انسولین در خون مواجه خواهند شد، ولی حساسیت بافت ها نسبت به هورمون فوق تقلیل می یابد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان زخم دیابت را مطالعه کنید.

انسولین (Insulin)
انسولین (Insulin)

با این که Hormone Insulin به منظور اعتدال گلوکز خون در بدن مورد استفاده قرار می گیرد، اما می توان از این هورمون به علت اثری که روی انباشته شدن گلوکز در بدن دارد، آن را به عنوان هورمون لاغری معرفی کرد. دکتر سلیمی، اطلاعات بیشتری در این زمینه به شما خواهند داد.

آدیپونکتین (Adiponectin)

هورمون های Leptin و Adiponection در یک گروه قرار دارند، اما با یکدیگر تفاوت هایی دارند. در اشخاص لاغر، بافت های چربی موجود در بدن، Adiponection بیشتری تولید می کند و در نهایت در بدن آن ها ماهیچه ها جذب بیشتری از کربوهیدرات ها را انجام می دهند و بدین وسیله با تقویت متابولیسم، چربی های بیشتری در بدن خرد می شوند.

به منظور افزایش مقدار این هورمون در بدن و داشتن شکم تخت از طریق هورمون لاغری فوق، بهتر است فعالیت های ورزشی خود در صبح را افزایش دهید و از کربوهیدرات های مفید در برنامه رژیم غذایی خود استفاده کنید.

علاوه بر این، آووکادو و روغن زیتون که از جمله چربی های اشباع نشده سالم به شمار می آیند، در برنامه رژیم لاغری خود استفاده کنید.

گلوکاگون (Glucagon)

هورمون فوق خلاف Hormone Insulin در بدن عمل می کند و در اصل بافت های چربی که در کبد و ماهیچه ها انباشته می شوند، به وسیله glucagon خرد می شوند و با خرد شدن کربوهیدرات ها و سلول های چربی، انرژی لازم از بدن آزاد می شود. برای افزایش مقدار سطح این هورمون می توانید از گروه های غذایی مملو از پروتئین ها که حاوی کربوهیدرات های پایینی هستند، در برنامه غذایی خود استفاده کنید.

کوله سیستوکینین (Cholecystokinin)

هورمون لاغری فوق بعد از خوردن مواد غذایی سرشار از پروتئین و یا چرب، با آزاد شدن سلول ها از روده ها  پیام سیری را به مغز ارسال می کنند.

همچنین این هورمون لاغری اثر زیادی روی معده گذاشته و گوارش مواد غذایی را تا حد زیادی کاهش می دهد و در نهایت شخص، زمان بیشتری را با حس سیری همراه خواهد بود. بعضی از رژیم های لاغری که حاوی پروتئین و چربی بالایی هستند، مانند Keto Diet از اثر این هورمون در روند لاغری استفاده می کنند.

کوله سیستوکینین (Cholecystokinin)
کوله سیستوکینین (Cholecystokinin)

تاثیر هورمون لاغری برای تقلیل وزن

به منظور برانگیختن هورمون رشد و تغییر بافت های چربی به انرژی، لازم است که شخص در طی روز هشت ساعت خواب کافی داشته باشد. لازم به توضیح است که روش مصرف مواد غذایی روزانه هر شخص با کاهش و یا افزایش وزن رابطه مستقیمی دارد.

اما مورد فوق تنها گزینه مرتبط به کنترل وزن به حساب نمی آید و باید گفت که هورمون ها نقش مهمی را در مهار وزن ایفا می کنند. طبق نظر دکتر سلیمی، برخی از هورمون ها در مهار فعالیت های بدن مانند اشتها، متابولیسم بدن، دستگاه گوارش و … مسئولیت های بسیاری را به همراه دارند.

بعضی دیگر هم با شاخص توده بدنی شما در ارتباط هستند و عدم اعتدال میان هورمون های فوق ممکن است افزایش وزن را به دنبال داشته باشد. به این نکته توجه کنید که ناهماهنگی ایجاد شده در هورمون ها سبب افزایش BMI می شود.

تاثیر هورمون لاغری برای تقلیل وزن
تاثیر هورمون لاغری برای تقلیل وزن

با توجه به این که هورمون های نامبرده تاثیر شایانی برای حفظ سلامتی شخص ایجاد می کند، سعی کردیم به مهمترین هورمون های لاغری که شامل لپتین، انسولین، کورتیزول، androgen و oestrogen، کولکی سیتوکینین، ایریسین، آدیپونکتین، اپی نفرین و هورمون رشد هستند، اشاره کنیم و در مورد هر یک از آن ها توضیحات لازم را در اختیار شما قرار دهیم.

شاخص توده بدنی (BMI)

Body Mass Index، مناسب ترین اندازه گیری است که به منظور مقایسه قد و وزن افراد انجام می شود. در این سنجش، سلامت وزنی هر فرد نسبت به قدش ارزیابی می شود. باید گفت که نتیجه به دست آمده از شاخص توده بدنی در اشخاص رده سنی بیش از بیست سال، در مردان و زنان صحیح است.

شیوه فوق برای برآورد بی ام آی کودکان بالای بیست و چهار ماه انتخاب مناسبی نیست. متخصصین در این محاسبه، برای کودکان به جنسیت، قد و سن توجه بسیار دارند.

به این ترتیب چنانچه bmi کودک کمتر از صدک (دو) باشد، بیانگر فقدان وزن، صدک دو تا نود (سلامت وزن)، صدک نود و یک تا نود و هفت (اضافه وزن) و همچنین بیش از نود و هفت، مبتلا به عارضه چاقی است. اما وضعیت وزن پس از سنجش شاخص توده بدنی در بزرگسالان به این گونه است که:

1) bmi کمتر از kg 16.5  (کمبود وزن شدید)  2) bmi (16.5-18.5 kg) کمبود وزن  3) bmi (18.5-25 kg)  عادی  4) bmi (25-30 kg)  اضافه وزن 5) bmi (30-35 kg)  چاقی معمولی 6) bmi (35-40 kg)  چاقی شدید یا نوع دو  7) bmi بالغ بر 40 kg) ) چاقی بسیار شدید یا نوع سه را نشان می دهد.

اعداد ذکر شده بیانگر این است که شما با اضافه وزن و یا فقدان وزن همراه هستید و برای پروسه درمان و بررسی های لازم در خصوص هورمون های موجود در بدن، تحت نظر متخصصین مربوطه نظیر دکتر سلیمی، بایستی اقدامات لازم را در راستای حفظ سلامتی بدن انجام دهید.

رابطه هورمون ها با اضافه وزن

در ابتدای مقاله، به هورمون لاغری و اثرات آن روی روند کاهش وزن اشاره کردیم. حال در این بخش سعی داریم تا به رابطه مستقیم هورمون ها و اضافه وزن بپردازیم:

طبق نظر متخصصین، لاغری و یا حتی اضافه وزن ناگهانی یکی از نشانه های افزایش هورمون ها در بدن است. بنابراین، ممکن است استفاده از یک برنامه غذایی کم کالری و مفید و تمرینات فیزیکی مستمر، در فرآیند بهبودی موثر نباشد.

به همین منظور توصیه می شود ملاحظات لازم را در خصوص سطح هورمون ها انجام دهید. هورمون هایی که سبب متعادل نگه داشتن کارکرد بدن می شوند، (homeostasis)  به تنظیم سوخت و ساز بدن، مدیریت وزن و حتی حفظ سلامت باروری در شخص کمک شایانی می کنند.

بیشتر بانوان به علت بارداری، ژنتیک، سن و یا یائسگی ممکن است با ناهماهنگی هورمون ها در بدن مواجه شوند که این امر سبب اضافه وزن در شخص می شود.

رابطه هورمون ها با اضافه وزن
رابطه هورمون ها با اضافه وزن

دقت داشته باشید که انتخاب های نادرست در شیوه زندگی، ژن ها، سن و استرس های روزانه، به مرور سبب مختل شدن تعادل هورمونی می شود و در نتیجه ممکن است شخص با حس گرسنگی کنترل ناپذیر، سوء هاضمه و سوخت و ساز کند بدن همراه شود که این روند، دیر یا زود سبب چاقی خواهد شد.

انواع هورمون های چاقی

ممکن است با کنترل هورمون لاغری در بدن و رعایت برخی از دستورالعمل های پزشکی بتوانید وزن خود را در محدوده نرمالی نگه دارید

اما بایستی به این نکته توجه داشته باشید که برخی از هورمون های چاقی می تواند در افزایش وزن شما تاثیرگذار باشد و فرآیند فوق را با مشکل همراه سازد. گفتنی است که عدم تعادل در هورمون ها، حذف بافت های چربی موجود در بدن را سخت تر می کند. هورمون های چاقی عبارتند از:

Hormone Thyroid (هورمون تیروئید):

این غده تولید هورمون های کلیسی تونین، T3 و T4 در بدن را انجام می دهند که تنظیم رشد، ضربان قلب، متابولیسم و برخی دیگر بر عهده این هورمون ها است.

ترشح کمتر هورمون در بدن از طریق غده تیروئید سبب می گردد که شخص با Hypothyroidism  (کم کاری تیروئید) روبرو شود که به طور معمول با تقلیل ضربان قلب، چاقی، افزایش کلسترول، خستگی، یبوست و یا افسردگی همراه است.

چنانچه علت اصلی اضافه وزن شما Thyroid باشد، شاید شما بین 2.5 – 5(kg) اضافه وزن داشته باشید. در این راستا برای کنترل بیشتر کارکرد این هورمون در بدن بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

1)      از خوردن سبزیجات خام در برنامه غذایی خود بپرهیزید. 2) سعی کنید نمک یددار مصرف کنید. 3) از مواد غذایی حاوی زینک نظیر تخم کدو استفاده کنید. 4) Vitamin D و مکمل روغن ماهی بخورید.

همچنین داروهای مخصوص تیروئید را در صورت تجویز پزشک معالج در طی روز استفاده کنید و از مشاوره های دکتر سلیمی غافل نمانید.

Hormone Thyroid (هورمون تیروئید):
Hormone Thyroid (هورمون تیروئید):

Hormone Melatonin:

این هورمون از طریق غده Pineal ترشح شده و به دوام و برقراری برنامه های طول روز کمک می کند. به طور معمول افزایش این هورمون از عصر تا ساعات پایانی شب است و به تدریج در ساعات ابتدایی روز کاهش می یابد. هورمون های رشد همراه با این امر آزاد شده و سبب بهبود موقعیت بدنی، تولید ماهیچه و همچنین تراکم استخوان بیشتر می شوند.

اما به علت بی نظمی در برنامه های روزانه، اغلب اشخاص با عدم خواب کافی در طی روز همراه هستند. مشکل فوق باعث چاقی و افزایش استرس و دلهره در فرد می شود.

به این ترتیب داشتن خواب کافی، مصرف وعده های اصلی غذایی در زمان مشخص و مصرف تخم آفتابگردان، بادام، گشنیز، هل و گیلاس به دلیل داشتن ملاتونین می تواند از روند اضافه وزن در شخص جلوگیری کند.

پیشنهاد می کنیم از پست علائم چاقی هورمونی دیدن کنید.

Hormone Glucocorticoids:

یکی از دلایل اضافه وزن می تواند بر اثر التهابات مزمن باشد که این هورمون به تقلیل التهاب کمک می کند. در حقیقت این هورمون در تنظیم پروتئین ها، چربی و قند موثر است.

علاوه بر این، بررسی های انجام شده در مورد گلوکوکورتیکوئیدها نشان می دهد پروتئین ها و چربی ها با سرعت بیشتری تجزیه شده و مصرف glucose را همچون انرژی تقلیل می دهند.

این امر سبب افزایش گلوکز خون و در نتیجه مقاومت هورمون انسولین می شود. از این رو عدم معالجه مقاومت انسولین منجر به عارضه دیابت و اضافه وزن بالا می شود.

نوشیدن آب کافی، انجام تمرینات فیزیکی مستمر، داشتن خواب کافی، عدم استفاده از برنامه های غذایی کم کالری و … می تواند به کاهش سطح این هورمون در بدن کمک کند.

معالجه لاغری از طریق هورمون

بیشتر اشخاص بر این باورند که به منظور تحریک سوخت و ساز بدن، به معالجه کاهش وزن با هورمون نیاز دارند.

این در حالی است که با پیروی از یک برنامه رژیم غذایی کم کالری و استاندارد و یا انجام فعالیت های ورزشی مستمر، می توانید تنظیم بیشتری بر هورمون های موجود در بدن داشته باشید و به این ترتیب روند کاهش وزن را تجربه کنید.

مبتلایان به اضافه وزن بالا با ایجاد تغییرات کلی در شیوه زندگی و رعایت برخی از نکات پزشکی در رابطه با مصرف مواد غذایی سالم و مفید و یا انجام منظم آزمایشات هورمونی می توانند به حفظ سلامت بدن خود کمک بسیار کنند.

معالجه لاغری از طریق هورمون
معالجه لاغری از طریق هورمون

تست هورمون برای کاهش وزن

گفتیم شاید کارکرد فرعی هورمون لاغری برای چربی سوزی باشد. به همین منظور کارشناسان تغذیه برای اشخاصی که بعد از انجام تمرینات فیزیکی و یا استفاده از برنامه های رژیم لاغری نتوانسته اند تقلیل وزن قابل توجهی را تجربه کنند، این آزمایش را به آن ها تجویز کنند تا بتوانند بررسی های لازم را روی انواع هورمون های موجود در بدن انجام دهند.

با این وجود گفتیم که رعایت موارد ذکر شده به تنظیم انواع هورمون لاغری بدون انجام آزمایشات مرتبط کمک می کند و در نتیجه شما با کمک دکتر سلیمی، شاهد تقلیل وزن خواهید شد.

در ضمن بعضی از خوراکی ها که خوردن آن ها منجر به تحریک هورمون لاغری در بدن می شوند عبارتند از:

هویج

آنتی اکسیدان و Carotenoid موجود در این میوه بسیار بالا است و مصرف آن سبب می گردد تا در بدن همچون یک ضد التهاب عمل کند. شما می توانید در طی روز هویج خام (نصف فنجان) به همراه روغن گردو و یا زیتون ( دو ق چ خ ) به منظور ترشح بیشتر هورمون های لاغری بخورید.  

تخم کتان

ماده فوق مملو از امگا سه است، از این رو همچون ماده ضد التهابی قوی در بدن عمل می کند. لیگنان (ligni ) موجود در تخم کتان سبب گردیده تا سرعت سوخت و ساز کبد تا 2 برابر افزایش یابد و به حذف چربی ها و یا  Toxins کمک کند. بهتر است در طی روز تخم کتان آسیاب شده (2 ق چ خ) را همراه با سالاد و یا در سوپ و یا به شکل خالی با کمی آب میل کنید.

چای

از آسان ترین و بهترین نوشیدنی ها که سبب تحریک هورمون لاغری می شود، چای است. مصرف 3 فنجان چای در طی روز سبب تقلیل سیگنال های Leptin به مغز و در نهایت افزایش متابولیسم بافت های چربی در بدن می شود. اثر ضد التهابی چای سبز سبب گردیده که پیامدهای مثبتی را روی کاهش وزن به همراه داشته باشد.

با توضیحات لازم در خصوص هورمون لاغری و مواردی که می تواند به تحریک این هورمون ها در بدن و روند کاهش وزن کمک بسیار کند، باید متذکر شد که چنین اقداماتی نمی تواند لاغری پایدار و دائمی را به همراه داشته باشد.

طبق نظر دکتر مهدی سلیمی، بهترین و مناسب ترین اقدام برای رسیدن به وزن طبیعی، انجام جراحی لاغری است که در ادامه به یکی از بهترین متدهای جراحی باریاتریک اشاره خواهیم کرد.

چای
چای

جراحی بای پس معده (Gastric Bypass)

از متداول ترین و تاثیرگذارترین متدهای لاغری که اغلب به افراد مبتلا به شاخص توده بدنی بالا توصیه می شود، Gastric Bypass است.

پیش از هر توضیحی باید متذکر شد که این عمل چاقی از جراحی های ساده نیست، بلکه جراح متخصص در پی این عمل جراحی، تغییرات دائمی را در روده کوچک و معده شخص بیمار با هدف کاهش وزن همیشگی ایجاد می کند.

در متد درمانی فوق، پزشک با تقلیل اندازه معده و در عین حال تغییرات لازم در بخش دستگاه گوارش، میزان مصرف مواد غذایی دریافتی را تا حد بسیار تقلیل می دهد و از جذب خوراکی ها با کالری بالا جلوگیری می کند.

این امر سبب می گردد تا شخص، مواد غذایی کمتری مصرف کند و خیلی سریع سیر شده و در کوتاهترین زمان با لاغری چشمگیری همراه شود. به طور کلی این جراحی با دو شیوه محدودیت (مصرف مواد غذایی کمتر) و سوء جذب (جذب کمترین خوراکی ها) منجر به کاهش وزن در فرد بیمار شود.

محدود شدن معده جراحی شده سبب می گردد شما میل کمتری به خوردن مواد غذایی در هر وعده داشته باشید. زیرا مواد غذایی که دریافت می کنید، به برخی از بخش های معده و یا دوازدهه که جذب مواد غذایی را بر عهده دارند، وارد نمی شوند و به عبارتی می توان گفت که بدن بعد از جراحی تمام کالری موجود در غذاها را که میل می کنید، دریافت نخواهد کرد.

شیوه انجام جراحی بای پس معده

دکتر مهدی سلیمی جراح چاقی و متابولیک برای انجام پروسه جراحی از طریق داروهای بیهوشی، عمل گاستریک بای پس را به شیوه Laparoscopy روی بیماران کاندیدای این جراحی شروع می کنند.

شیوه انجام جراحی بای پس معده
شیوه انجام جراحی بای پس معده

نخست برای انجام فرآیند جراحی، شکاف های محدودی با ابعاد (5mm) در ناحیه تحت درمان ایجاد می کنند تا بدین وسیله تمامی وسایل مخصوص جراحی را وارد بدن بیمار کنند. معمولاً جراحی در دو گام برای شخص بیمار انجام می شود به این صورت که:

در گام نخست، پزشک قسمت بالایی معده را که در حد یک تخم مرغ است را از بخش کلی معده تفکیک می کند

در گام نخست، پزشک قسمت بالایی معده را که در حد یک تخم مرغ است را از بخش کلی معده تفکیک می کند تا از این طریق در بخش فوق، کیسه کوچکی که ظرفیت نگهداری حجم کمتری از مواد غذایی را دارد، ایجاد شود. این امر مقدار مواد غذایی مصرفی را تا حد زیادی کاهش می دهد.

در گام بعدی، از دوازدهه (روده کوچک) بخشی به صورت (Y) به کیسه ایجاد شده در بخش فوقانی متصل می شود تا بدین وسیله برای مواد غذایی دریافتی، مسیر فرعی ایجاد شود. به این ترتیب تغییرات ایجاد شده سبب می گردد تا به منظور جذب کمتر مواد مغذی و کالری موجود در خوراکی ها، مواد غذایی دریافتی قسمتی از سیستم گوارشی را دور بزنند.

بنابراین، دو مرحله ایجاد شده در جراحی چاقی فوق باعث می شود که شما در یک بازه زمانی کوتاه، کاهش وزن قابل توجهی را تجربه کنید. به طور کلی غذا در مرحله نخست وارد معده کوچک شده و گوارش آن به وسیله روده انجام می شود و جذب کالری انجام نمی شود.

حال سوالی که ممکن است مطرح شود این است که Gastric Bypass به چه صورت به روند کاهش وزن کمک می کند؟

این متد جراحی لاغری به شیوه های متعدد عمل می کند. مانند دیگر جراحی های چاقی، کیسه ایجاد شده تنها ظرفیت حجم محدودی از گروه های غذایی سالم را دارد. به عبارتی مصرف کمتر مواد غذایی، بیانگر دریافت کالری کمتر است.

افزون بر کاهش ظرفیت بخش فوقانی معده، مواد غذایی وارد دوازدهه می شوند و در نتیجه روده با جذب کمتری از مواد غذایی همراه خواهد شد. باید بدانید تغییری که در شیوه عبور مواد غذایی از مجاری گوارشی انجام می شود، اثر قابل توجهی در حس سیری مضاعف، تقلیل حس گرسنگی و دستیابی به وزن طبیعی دارد.

گفتنی است که اثر جراحی بای پس روی هورمون های موجود در بدن اثبات شده است و نشان داده که پیش از لاغری، دیابتی ها با روند بهبودی همراه خواهند شد.

البته جراحی فوق در درمان سوزش معده یا رفلاکس موثر است و به طور معمول نشانه های عارضه فوق خیلی سریع بهبود می یابد. بعد از جراحی، علاوه بر مصرف مواد غذایی مطلوب، فرد بایستی از خوردن داروهایی مانند naproxen، Ibuprofen و محصولات حاوی تنباکو بپرهیزد.

برای کسب اطلاعت بیشتر، با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.

افراد کاندیدای جراحی بای پس معده

همان طور که گفتیم، این عمل چاقی از موثرترین روش های لاغری است که تنها در شرایط به خصوص از سوی دکتر سلیمی به بیماران پیشنهاد می شود که ابتلا به چاقی مفرط، وضعیت سلامت شخص را تا حد بسیار تهدید می کند. شاخص توده بدنی بالا و وجود چربی های انباشته در نواحی مختلف بدن، مشکلاتی از جمله کمر درد و یا زانو درد را به همراه دارد.

به طور کلی افرادی واجد شرایط این جراحی چاقی هستند که بی ام آی آن ها بیش از سی کیلوگرم است یا به عبارتی به دلیل ابتلا به اضافه وزن بالا، با مشکلات زمینه ای نظیر اختلالات قلبی، دیابت نوع 2 و یا پرفشاری خون و سایر بیماری های مرتبط گرفتار هستند و به منظور پیشگیری از روند بیماری های نامبرده، می توانند تحت این متد جراحی قرار گیرند. معمولاً Gastric Bypass به بیمارانی توصیه می شود که شاخص توده بدنی آن ها بیش از (40kg) است.

افراد کاندیدای جراحی بای پس معده
افراد کاندیدای جراحی بای پس معده

اهداف جراحی Gastric Bypass

همان طور که همه شما می دانید، هدف خاصی در پی هر عمل جراحی وجود دارد که در رابطه با جراحی لاغری بای پس معده، اهداف متعددی در نظر گرفته می شود که مهمترین آن ها عبارتند از:

اهداف جراحی Gastric Bypass
اهداف جراحی Gastric Bypass

کوتاهتر شدن مسیر مواد غذایی:

زمانی که دفع غذا از مسیر محدودتری انجام می شود، برای عبور، سرعت بیشتری خواهد داشت و در نتیجه برای ماندن در بدن، زمان کمتری دارند. این امر سبب می گردد که از مقدار جذب آن ها کاسته شود.

زمانی که بدن قادر به جذب حجم بسیاری از مواد مغذی موجود در خوراکی ها نباشد، شما لاغری بیشتری را تجربه خواهید کرد. در اصل بدن نمی تواند جذب بیشتری از مواد غذایی را انجام دهد و در نهایت با روند کاهش وزن همراه خواهد شد.

کاهش ظرفیت معده:

تقلیل ظرفیت معده از مهمترین اهداف جراحی بای پس معده است. تقلیل وزن با انجام این امر با سرعت بیشتری در شخص بیمار انجام می شود، به این علت که معده ظرفیت نگهداری حجم بسیاری از خوراکی ها را ندارد. به این ترتیب با متوقف کردن مواد غذایی دریافتی، امکان هضم چربی و کربوهیدرات ها بسیار و یا فرستادن به روده وجود ندارد و در نهایت در از دست دادن وزن، نقش مهمی ایفا می کند.

کاهش ظرفیت معده:
کاهش ظرفیت معده:

تغییر در سطح هورمون ها و سوخت و ساز کارکرد روده:

پس از جراحی، مقدار ترشح هورمون های گرسنگی مانند لپتین و یا گرلین به دلیل تقلیل ظرفیت معده، تا حد زیادی کاهش می یابد.

مزیت های جراحی Gastric Bypass

این متد جراحی که از موثرترین و رایج ترین تکنیک های عمل چاقی است، مزایای بسیاری را به دنبال دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:

تسریع در روند لاغری و بهبود وضعیت جسمانی و سلامت شخص در طولانی مدت برای مبتلایان به شاخص توده بدنی بالا از مهمترین مزایای این روش درمانی است.

تقلیل میزان مواد غذایی دریافتی و ترشح هورمون های اشتها از عمده ترین دلایل اضافه وزن بالا است که شما می توانید در پی انجام جراحی بای پس معده از آن بهره مند شوید.

برگشت اضافه وزن در این عمل جراحی چاقی بسیار کم است و این موضوع، مهمترین مزیت Gastric Bypass محسوب می شود.

متابولیسم بدن به علت تقلیل وزن تا حد بسیار افزایش می یابد.

در مقایسه با دیگر جراحی های چاقی اثربخش تر عمل می کند

در مقایسه با دیگر جراحی های چاقی اثربخش تر عمل می کند و به عنوان مهمترین شیوه معالجه دیابت نوع (2) به مبتلایان به عارضه چاقی مفرط معرفی می شود.

با رسیدن به وزن ایده آل و طبیعی، مصرف داروهای تجویزی حاصل از پیامدهای مرتبط به اضافه وزن بالا کاهش می یابد و با استفاده از یک برنامه غذایی سالم و تمرینات فیزیکی مستمر می توانید در کوتاهترین زمان به وزن نرمال خود دست یابید.

از دیگر مزیت های جراحی بای پس معده به بهبود مشکلات تنفسی مانند آپنه خواب انسدادی و اختلالات مفاصل می توان اشاره کرد و به علت دستیابی به تناسب اندام این گروه از بیماران، با افزایش اعتماد به نفس روبرو خواهند شد.

در مقایسه با دیگر جراحی های چاقی اثربخش تر عمل می کند
در مقایسه با دیگر جراحی های چاقی اثربخش تر عمل می کند

دکتر مهدی سلیمی متخصص جراحی عمومی، با ذکر مزایای نامبرده در خصوص این متد جراحی لاغری، شیوه فوق را از روش های اصلاح شده و استاندارد معرفی می کنند که در درمان اغلب اختلالات مرتبط به چاقی مفرط و رسیدن به وزن طبیعی موثر است.

اقدامات پیش از جراحی گاستریک بای پس معده

به منظور حفظ سلامتی شخص پس از جراحی و کسب بهترین نتایج از پروسه فوق، لازم است که شخص بیمار مصرف قهوه و یا سیگار که حاوی نیکوتین است را از چهارده روز پیش از جراحی ترک کند.

اقدامات پیش از جراحی گاستریک بای پس معده
اقدامات پیش از جراحی گاستریک بای پس معده

انجام منظم تمرینات فیزیکی با هدف از دست دادن بخشی از اضافه وزن پیش از جراحی امری الزامی است. البته این امکان را دارید که پیش از Gastric Bypass با خوردن مواد غذایی مفید و کم کالری، اندازه کبد خود را کاهش دهید.

گفتنی است که کاهش وزن طبیعی پروسه ای تدریجی است که بایستی برای رسیدن به بهترین نتایج برخی از اقدامات، همراه با هم انجام شود؛ حتی در زمان و یا پس از آن که توصیه اغلب جراحان متخصص است. طبق نظر دکتر سلیمی، بهترین اقدام این است که پیش از جراحی، عادات تغذیه ای صحیح را در برنامه رژیم لاغری خود با کمک کارشناسان حاذق و خبره تغذیه شروع کنید.

ممکن است انجام چندین آزمایش پیش از جراحی برای افراد کاندیدای عمل بای پس معده ضروری باشد

ممکن است انجام چندین آزمایش پیش از جراحی برای افراد کاندیدای عمل بای پس معده ضروری باشد. دقت داشته باشید که تست ها تجویزی در خصوص موقعیت جسمی و در عین حال برخورداری از وضعیت سالم و کم ریسک به جراحی فوق کمک زیادی می کند. مهمترین آزمایشات شامل:

1) تست خون  2) تست ادرار  3) نوار قلب 4) سونوگرافی شکم  5) آندوسکوپی  6) تست ریه می باشد.

لازم به توضیح است که متخصصین مجرب و کارآمد ما در حوزه جراحی های باریاتریک سعی می کنند پیش از هر اقدامی، وضعیت شخص بیمار را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. لذا، چنانچه با انجام آزمایشات مورد نیاز، شما با مشکل خاصی در موقعیت جسمانی خود مواجه باشید تا هنگامی که عارضه شما به طور کامل برطرف نشود، هیچ اقدامی در راستای عمل جراحی چاقی انجام نمی شود.

رژیم غذایی پیش از جراحی Gastric Bypass

عادت دادن معده و حفظ سلامتی شخص پیش و یا پس از جراحی مستلزم رعایت یک برنامه رژیم غذایی سالم و مفید است که در زیر به مهمترین موارد اشاره خواهیم کرد:

  •   بهتر است تقریباً چهارده روز پیش از جراحی به منظور عادت کردن معده به شرایط جدید، میزان مواد غذایی مصرفی را تا حد قابل توجهی تقلیل دهید. در این راستا کاهش وعده های اصلی غذایی می تواند اقدام مناسبی باشد.
  •   مصرف بسیار میوه ها و سبزیجات در برنامه رژیم غذایی و در عین حال تقلیل کربوهیدرات ها، پیش از جراحی به هموارتر کردن شرایط شخص بیمار کمک بسیار می کند.
  •   عدم مصرف غذاهای سرخ کردنی و بسیار چرب پیش از جراحی اجباری است و لازم است مصرف مواد غذایی مغذی و مفید را آغاز کنید.
  •   آب فراوان بنوشید. بین غذا، هنگام شروع غذا و یا حتی پس از آن، مصرف این نوشیدنی مفید می تواند موثر نباشد و کارکرد معده را دچار مشکل کند.
  •   عدم مصرف مواد غذایی فست فودی از مهمترین الزامات پیش از جراحی چاقی فوق است که بایستی در برنامه رژیم غذایی خود به آن توجه بسیار داشته باشید.
رژیم غذایی پیش از جراحی Gastric Bypass
رژیم غذایی پیش از جراحی Gastric Bypass

فرآیند لاغری پس از جراحی بای پس معده

جراح متخصص در طی پروسه جراحی، معده شما را به دو بخش نابرابر تقسیم می کند که قسمت محدودتر که به روده کوچک متصل است، معده اصلی شما می باشد. حال شما دارای معده کوچک تری هستید که ظرفیت نگهداری حجم بسیاری از مواد غذایی را ندارد. به این ترتیب:

فرآیند لاغری پس از جراحی بای پس معده
فرآیند لاغری پس از جراحی بای پس معده

– معده شما محدودتر خواهد شد و اندازه غذای مصرفی هم به دلیل شرایط جدید معده تقلیل می یابد. لذا، غذای کمتری مصرف می کنید و در پی آن جذب کالری کاهش می یابد و به تدریج شما شاهد تقلیل وزن خواهید شد.

جذب مواد غذایی دریافتی در طی این پروسه جراحی به منظور تسریع در روند لاغری تا حد بسیار کاهش می یابد

– جذب مواد غذایی دریافتی در طی این پروسه جراحی به منظور تسریع در روند لاغری تا حد بسیار کاهش می یابد. به این علت که علاوه بر میزان جذب از طریق روده، تغییراتی هم روی معده شخص بیمار ایجاد می شود.

–  ممکن است مقدار بعضی از هورمون های لاغری موجود در روده افزایش یابد و دریافت مواد غذایی کمتر بعد از جراحی برای شما رضایت بخش باشد. به این ترتیب سریع تر با حس سیری همراه خواهید شد.

بنابراین، با اتفاقاتی که بعد از جراحی بای پس ممکن است برای شما پیش آید، درصد از دست دادن وزن با رعایت برخی از دستورالعمل های پزشکی بسیار است و رسیدن به وزن طبیعی و لاغری می تواند برای شما بسیار هیجان انگیز باشد.

دوران بازیابی Gastric Bypass

طبق تجویز دکتر سلیمی، بیشتر پزشکان به منظور مراقبت های ویژه پزشکی بین یک الی دو روز بایستی در بیمارستان بستری شوند. امکان فعالیت مجدد برای این گروه از بیماران بعد از دو تا چهار هفته البته با تشخیص پزشک مهیا است. بهتر است از یک برنامه غذایی مرحله به مرحله بعد از بای پس استفاده کنید که عبارتند از:

–  تا بیست و چهار ساعت بعد از جراحی تنها مجاز به مصرف مایعات شفاف مانند آبگوشت و یا آب به مقدار کم هستید.

– تا نه روز می توانید از نوشیدنی های حاوی پروتئین استفاده کنید.

–  مصرف غذاهای نرم مانند بلغور جو دوسر و یا ماست به برنامه رژیم غذایی بعد از جراحی از روز یازدهم با تجویز پزشک امکانپذیر است.

سبزیجات پخته شده، تخم مرغ و یا مرغ بسیار نرم

– بعد از بیست و یک روز می توانید سبزیجات پخته شده، تخم مرغ و یا مرغ بسیار نرم را به رژیم غذایی در حجم محدود در هر وعده اضافه کنید.

– معمولاً بیمار بعد از پنجاه روز از جراحی لاغری فوق می تواند از بیشتر خوراکی های سالم و کم کالری در برنامه غذایی خود استفاده کند.

در انتها خاطر نشان می شویم به منظور رسیدن به نتایج بهتر حاصل از این جراحی بایستی پیوسته فعالیت های ورزشی خود را به شکل منظم انجام دهید. توصیه می شود به دلیل وضعیت جدید معده تان وعده های اصلی غذایی خود را محدود کنید.

با کمک متخصصین تغذیه از پروتئین و فیبر کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنید. ممکن است به مواد معدنی، ویتامین ها و یا مکمل ها همچون Vitamin B12، کلسیم، Multivitamin با آهن احتیاج داشته باشید، به این علت که معده جراحی شده شما امکان جذب مواد مغذی مورد نیاز را از طریق مواد غذایی ندارد.

برای موفقیت بیشتر در امر کاهش وزن، توصیه می شود با مجرب ترین متخصصین تغذیه در ارتباط باشید تا از سالم ترین و مناسب ترین گروه های غذایی استفاده کنید.

عوامل تاثیرگذار در هزینه جراحی بای پس معده

لازم است در این بخش از مقاله، به ریسک فاکتورهای موثر روی هزینه جراحی گاستریک بای پس بپردازیم:

عوامل متعددی از جمله دستمزد جراح متخصص، مدت زمان بستری بیمار، هزینه دستیاران جراح متخصص، هزینه متخصص بیهوشی، نوع بیمه و انجام جراحی در بیمارستان های خصوصی و یا دولتی از مهمترین مواردی است که می تواند روی قیمت نهایی جراحی تاثیرگذار باشد.

البته در حین جراحی، پزشک از وسایل و یا تجهیزات مخصوص عمل جراحی که معمولاً به دلیل کوتاه بودن دوران نقاهت به شیوه لاپاراسکوپی انجام می شود، استفاده می کند که این مورد هم می تواند در هزینه جراحی موثر باشد.

رژیم غذایی که شخص بیمار بایستی پیش و پس از جراحی تحت نظر کارشناسان تغذیه انجام دهد

رژیم غذایی که شخص بیمار بایستی پیش و پس از جراحی تحت نظر کارشناسان تغذیه انجام دهد هم از موارد دیگری است که روی هزینه بای پس معده تاثیرگذار است.

گفتنی است که در اغلب بیمه های درمانی، چنانچه شخص با مشکل چاقی مفرط همراه باشد و یا با پیامدهای مرتبط به شاخص توده بدنی بالا مواجه شود که در واقع این امر سلامتی آن ها را تهدید می کند، بیمه بخشی از هزینه های جراحی را متقبل می شود.

توصیه ما به شما این است که پیش از هر اقدامی، مشاوره های لازم در خصوص هزینه این جراحی لاغری را با دکتر سلیمی انجام دهید.

نتیجه گیری

در این مقاله، انواع هورمون لاغری که می تواند در روند کاهش وزن شما موثر باشد را معرفی کردیم. اگر چه رعایت برخی از موارد پزشکی روی هورمون های فوق تاثیر می گذارد اما باید گفت که موثرترین اقدام در روند لاغری، انجام جراحی چاقی است که در کوتاهترین زمان، کاهش وزن قابل توجه و دائمی را به دنبال دارد.

لطفا پس از مطالعه این مقاله، از پست جراحی اسلیو معده و پرولاکتین بالا و چاقی دیدن کنید.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید