رژیم جراحی چاقی دکتر سلیمی

رژیم جراحی چاقی دکتر سلیمی

رژیم جراحی چاقی
رژیم جراحی چاقی

در این مقاله قصد داریم رژیم جراحی چاقی دکتر سلیمی را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار دهیم:

در پیش گرفتن دستورات تغذیه ای بعد از انجام عمل جراحی چاقی برای کمتر شدن مشکلاتی که بعد از آن ممکن است بروز کند و نیز برای این که بیمار سریعتر روند بهبودی را در پیش بگیرد

رژیم جراحی چاقی
رژیم جراحی چاقی

بسیار امر مهمی است و در واقع در پیش گرفتن توصیه های صحیح تغذیه ای موجب می شود تا بیمار عادات غذایی نادرستی که قبل از جراحی داشته را تغییر داده و  برنامه غذایی مناسب و درستی را در پیش گرفته که موجب می شود او را به کاهش وزن مورد انتظارش برساند.

شخصی که تحت عمل جراحی چاقی قرار گرفته، معده اش نسبت به قبل از عمل کوچکتر شده است. که بر این اساس می بایست برنامه تغذیه ای او نیز تغییر کند، لذا بعد از این عمل جراحی، حجم وعده های غذایی را بسیار کمتر نموده ولیکن در مقابل دفعات آن را بیشتر کنید.

دستورالعمل غذایی صحیح و مناسب

بعد از جراحی چاقی، در پیش گرفتن دستورالعمل غذایی صحیح و مناسب از اهمیت فراوانی برخوردار است، زیرا دستورالعمل های صحیح تغذیه ای این کمک را به شما خواهد کرد که بدانید چه نوع مواد غذایی و به چه اندازه می توانید در وعده های غذاییتان مصرف نمایید .

قبل از این که بخواهیم در این مقاله رژیم غذایی بعد از عمل جراحی چاقی را مورد بررسی قرار دهیم، لازم است این را بدانید که بنا به عقیده بسیاری از پزشکان متخصص در این زمینه کسانی که تحت این عمل جراحی قرار می گیرند، می بایست قبل از عمل نیز از نظر تغذیه تحت نظر پزشک باشند

دستورالعمل غذایی صحیح و مناسب
دستورالعمل غذایی صحیح و مناسب

زیرا  افرادی که قبل از این جراحی دارای تغذیه مناسب و درستی بوده اند، سریعتر بهبودی و سلامتی خود را به دست می آورند و دچار عوارضی مانند سو تغذیه نخواهند شد

معمولا به دلیل مشکلات عمومی که اکثریت بیماران این نوع جراحی در معرض آن هستند مانند بی اشتهایی،  استفراغ و تب،  بیمار نمی تواند از نظر تغذیه ای تامین شود

از طرفی اگر عمل جراحی بر روی دهان،  فک،  مری و دستگاه گوارش انجام گرفته باشد، بیمار برای تغذیه دچار محدودیت می شود و می بایست از این نظر تحت مراقبت ویژه قرار گیرد و در این دوران نبایستی به هیچ عنوان مواد غذایی حاوی چربی و قند را مصرف نماید، زیرا  این مواد به سختی در بدن هضم خواهد شد.

در این مقاله به سوالات ذیل پاسخ خواهیم داد :

  • رژیم غذایی بعد از جراحی چاقی چگونه است؟
  • دستورالعمل مصرف مایعات در رژیم جراحی چاقی به چه صورت است؟
  • دستورالعمل های غذایی در رژیم جراحی چاقی کدامند؟
  • رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده به چه صورت می باشد؟
  • فازهای تغذیه و رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده چگونه است؟
  • آیا می دانید رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده به چه طریق می باشد؟
  • عادات غذایی جدید بعد از رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده شامل چه مواری می شود؟

 

رژیم غذایی بعد از جراحی چاقی چگونه است؟

رژیم غذایی بعد از جراحی چاقی اگر به صورت اصولی تهیه و تنظیم و مورد استفاده قرار گیرد، از لحاظ تغذیه ای هیچگونه مشکلی برای بیمار پیش نمی آید و می تواند برای مدت زمان زیادی از  آن رژیم استفاده کند.

در حالت کلی در اکثریت جراحی های چاقی به این صورت است که به مدت 2 هفته بیمار از غذاهای مایع که هم دمای اتاق باشند مانند آب و یا آب میوه رقیق شده (آب میوه که میزان یک ششم آن فقط آب میوه بوده و مابقی آن آب باشد)، شیر و ماست کم چرب استفاده می کند.

رژیم غذایی بعد از جراحی چاقی چگونه است؟
رژیم غذایی بعد از جراحی چاقی چگونه است؟

(نباید در مدت این دو هفته از نوشیدنی های گازدار، کافئین و آبی که در آن تکه یخ باشد مصرف نماید، همچنین در زمان مصرف مایعات نبایستی از نی استفاده کند، زیرا  موجب ایجاد حباب هوا در زمان استفاده می شود که باعث ایجاد ناراحتی گوارشی خواهد شد).

بعد از گذشت مدت زمات 2 هفته اول بعد از جراحی بیمار می تواند غذاهای نیمه مایع مانند سوپ سبزیجات مصرف کند. از هفته چهارم رژیم غذایی نرم شروع خواهد شد و بیمار مجاز است که غذاهایی به صورت مایع، خمیری و یا پوره است مصرف نماید این مواد غذایی می بایست از موادی تشکیل شده باشند که هضم آن ها برای بیمار راحت باشد.

همچنین در این هفته می تواند غذاهایی که راحت جویده شده و به صورت رقیق می باشد(مانند گوشت چرخ شده، سبزی پخته و کمپوت میوه) را مصرف نماید، رژیم غذایی هفته چهارم را می توان به مدت 8 هفته تا زمانی که رژیم اصلی را شروع می کند مورد استفاده قرار دهد.

در این مدت تعداد وعده ها بیشتر شده و می تواند مایعات بیشتری مصرف نماید. این بیماران می بایست روزانه حداقل یک و نیم لیتر آب بنوشند.

رژیم غذایی در این دوران ابتدا با چهار وعده شروع می شود و این روند بعد از گذشت مدت زمان تعیین شده و رسیدن بیمار به بهبودی به سه وعده خواهد رسید. معمولا هر وعده از غذاهای پروتئین دار تشکیل شده است.

مانند گوشت بدون چربی (، زیرا همانطور که گفتیم در این دوران نباید مواد غذایی حاوی قند و چربی را مصرف کرد، زیرا  هضم آن برای بیمار مشکل ساز می باشد) گوشت مرغ و ماهی، لبنیات کم چرب مانند ماست و پنیر، و تخم مرغ. بیماران این جراحی خوردن غذا به صورت منظم سه وعده ای و مصرف هر نوع مواد غذایی را می توانند سه ماه بعد از جراحی شروع کنند.

ممکن است بیمار بعد از جراحی دچار تب، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی و نفخ و اسهال شود، لذا می بایست در این زمان حتما برای تغذیه از مایعات رقیق استفاده نماید

که این مایعات شامل آب معمولی، چای بسیار کم رنگ، شربت رقیق شده (با مقدار خیلی اندکی قند)، آب میوه های رقیق شده و سوپ صاف شده ( سوپ باید حاوی گوشت تازه بدون چربی باشد) می باشد.

حتما به این نکته مهم توجه کنید که سبزیجات را به صورت کم کم به رژیم خود اضافه کنید و در ابتدای مصرف میبایست از سبزیجات نرم و رنده شده استفاده کنید. بیمارانی که موفق شده اند دوران حاد و سخت بیماری را پشت سر بگذارند، می توانند در رژیم غذایی خود از از مایعات غلیظ استفاده کنند.

رژیم بعد از عمل

همانطور که گفتیم پس از این که بیمار از بیمارستان ترخیص شد به مدت 14 روز می بایست فقط مایعات مصرف کند که این مایعات ابتدا رقیق بوده و رفته رفته می توان بعد از سپری شدن 14 روز مایعات را غلیظ تر استفاده کرد .

که این مایعات عبارتند از : آب،  آب گوشت ( شامل گوشت قرمز و یا مرغ با با مقدار کمی نمک و ساقه خته شده کرفس و یا هویج )،  چای کم رنگ معمولی ( می توان چای سبز نیز مصرف نمود ولی به دلیل کافئینی که در چای وجود دارد بهتر است در روز 2 فنجان بیشتر استفاده نشود )،

رژیم بعد از عمل
رژیم بعد از عمل

شیر کم چرب و یا بدون چربی(ولی اگر چنانچه  در مصرف شیر اذیت شدید می توانید از شیر سویا و یا شیر بدون لاکتوز استفاده کنید)، دوغ بدون گاز و رقیق شده (برای این مورد بهتر است دوغ خانگی مصرف کنید)،  آب میوه طبیعی رقیق شده که نصف آن را آب تشکیل دهد ( آب کرفس،  آب سیب،  آب هویج،  اب پرتقال )،  آب هندوانه که خود رقیق می باشد و نیازی به رقیق کردن ندارد.

دستورالعمل مصرف مایعات در رژیم جراحی چاقی دکتر سلیمی به چه صورت است؟

به صورت تدریجی و در روزهای بعد از مرخص شدن از بیمارستان با توجه به بالا رفتن توانایی بدن در مصرف مایعات می توان میزان آن را رفته رفته افزایش داده به طوری که مقدار مصرفی آن به 2 لیتر در روز برسد.

برای اینکه بدانید که به اندازه نیاز بدنیتان آب مصرف می کنید، می توانید با توجه به شفاف بودن ادرارتان آن را کنترل نمایید. اگر ادرار شما کدر و دارای غلظت بود و  حجم آن کمتر شده و دارای بوی بدی بود به این معنا است که به اندازه لازم و کافی مایعات مصرف نمی کنید و باید میزان مصرف مایعات را بیشتر کنید.

در طول روز مایعات را به صورت کم کم بنوشید به صورتی که یک لیوان آب را در مدت زمان یک ساعت میل کنید. هرگز مایعات را به یک باره سر نکشید، زیرا  موجب دل درد شدید و حالت تهوع خواهد شد.

دستورالعمل مصرف مایعات در رژیم جراحی چاقی به چه صورت است؟
دستورالعمل مصرف مایعات در رژیم جراحی چاقی به چه صورت است؟

مواد غذایی پروتئین دار را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید

در روزهای ابتدایی عمل ممکن است نتوانید مواد غذایی حاوی پروتئین را مصرف نمایید ولی رفته رفته باید آن را به برنامه غذایی خود اضافه کنید

زیرا  مصرف روزانه 60 گرم پروتئین برای بدن شما لازم و ضروری است، این مقدار پروتئین را می توانید با مصرف آب گوشت و شیر که کاملا رقیق شده باشند و یا از طریق دوغ خانگی تامین نمایید.

برای اینکه اطمینان حاصل کنید که مقدار پروتئین مورد نیاز بدنتان تامین شده است، می توانید با تایید پزشک از پودرهای پروتئین استفاده کنید.

مواد غذایی پروتئین دار را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید
مواد غذایی پروتئین دار را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید

در روزهای ابتدایی بعد از جراحی نباید به هیچ عنوان از مایعاتی که حاوی قند می باشند استفاده کرد، زیرا  موجب سرگیجه،  تعرق و تپش قلب خواهد شد.

زودتر از زمان تعیین شده نباید غذای جامد را مصرف کنید. (حتی برای چشیدن)

مصرف مایعات گاز دار مانند ( نوشابه و دوغ های گازدار) باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی می شود، لذا در این دوران از مصرف آن جدا خودداری کنید.

از مصرف سیگار و قلیان خودداری کنید، زیرا  مصرف آن باعث برگشت غذا از معده به دهان شده و همچنین خطر خونریزی گوارشی را نیز افزایش می دهد.

در 6 ماه اول بعد از جراحی چاقی نباید نوشیدنی های حاوی الکل را مصرف نمود، زیرا  ممکن موجب ایجاد شوک جدید و یا در موردی خطر مرگ را در پی داشته باشد.

در صورتی که پزشک تجویز کند می توانید مولتی ویتامین مینرال را به صورت قرص های جویدنی و یا پاستیلی و یا به صورت شربت (روزانه دو قاشق غذاخوری ) مصرف نمائید.

دستورالعمل های غذایی در رژیم جراحی چاقی دکتر سلیمی  کدامند؟

همانگونه که پیشتر نیز گفتیم بیمار بعد از جراحی چراقی می بایست تا سه ماه ابتدایی آن از دستورالعمل غذایی خاصی برای رسیدن به بهبودی عمل کند.

در این بخش از مقاله دستورالعمل های غذایی که برای انواع عمل های چاقی به کار می رود را مورد بررسی قرار دهیم، دستورالعمل های غذایی که در این بخش از مقاله می خواهیم در اختیار شما قرار دهیم از روز اول جراحی تا موقع بهبودی بیمار می باشد. پس با ما همراه باشید:

(دستورالعمل های فوق به صورت نمونه ای بوده و بیمار می تواند با تایید پزشک و با توجه به شرایط خود آن را تغییر دهد)

 

مرحله اول دستورالعمل غذایی برای روز اول تا دوم بعد از جراحی:

  • 8 صبح: 1 فنجان آب (به صورت جرعه جرعه میل شود)
  • 9 صبح: 1 فنجان چای بسیار کم رنگ بدون قند یا شکر (می توان چای سبز نیز استفاده کرد)
  • 10 صبح: 1 فنجان شیر رقیق شده یا دوغ رقیق (شیر بایستی بدون چربی بوده و در صورت مصرف دوغ بهتر است از دوغ خانگی استفاده کنید)
  • 11 صبح: نصف فنجان آب میوه رقیق شده (به صورتی که نصف آب میوه را آب تشکیل دهد)
  • 12 ظهر: 1 فنجان آب گوشت (آب گوشتی که چربی آن گرفته شده باشد. می توان از ادویه نیز استفاده کرد ولی نباید ادویه مورد استفاده حاوی فلفل باشد.)
  • 1 بعد از ظهر: نصف فنجان آب میوه رقیق شده (نصف آب میوه بایستی از آب تشکیل شده باشد)
  • 2 بعد از ظهر: 1 فنجان آب
  • 3 بعد از ظهر: 1 فنجان آب
  • 4 بعد از ظهر: 1 فنجان شیر رقیق شده.( در صورتی که قبل از عمل بیمار با خوردن شیر مشکل نداشته باشد.)
  • 5 بعد از ظهر: 1 فنجان آب هندوانه (نیازی به رقیق شدن ندارد)
  • 6 بعد از ظهر: 1 فنجان آب گوشت ( سوپ کاملا صاف شده باشد)
  • 7 بعد از ظهر: 1 فنجان چای بسیار کم رنگ بدون قند یا شکر

در این دستورالعمل آب میوه مصرفی بهتر است آب سیب و یا آب انگور باشد.

دستورالعمل غذایی برای روز دوم تا چهاردهم بعد از عمل جراحی چاقی

در این مرحله نیز برنامه غذایی شامل مایعات می باشد ولی می توان آن را با غلظت بیشتری نسبت به قبل مصرف نمود.

  • 8صبح: 1فنجان آب (به صورت جرعه جرعه میل شود)
  • 9 صبح: 1 فنجان شیر کم چرب رقیق شده
  • 10 صبح: 1 فنجان دوغ رقیق (دوغ بایستی خانگی باشد و از مصرف دوغ گازدار خودداری نمایید)
  • 11 صبح: 1 فنجان چای کم رنگ
  • 12 ظهر: 1 فنجان عصاره مرغ
  • 1 بعد از ظهر: 1 فنجان آب میوه رقیق شده
  • 2 بعد از ظهر: 1 فنجان آب
  • 3 بعد از ظهر: 1 فنجان آب
  • 4 بعد از ظهر: 1 فنجان شیر رقیق شده
  • 5 بعد از ظهر: 1 فنجان آب سبزیجات مخلوط(کرفس و گوجه فرنگی)
  • 6 بعد از ظهر: 1 فنجان آب گوشت (سوپ کاملا صاف شده)
  • 7 بعد از ظهر: 1 فنجان چای کم رنگ بدون قند یا شکر

در این دوران حتما موارد ذیل را مد نظر قرار دهید و از مصرف آن ها پرهیز کنید :

  • آب میوه طبیعی رقیق نشده
  • آب میوه های صنعتی
  • نوشابه های معمولی، رژیمی و انرژی زا
  • نوشیدنی های الکلی

مرحله دوم – سه تا هفت هفته بعد از جراحی،  رژیم نیمه جامد یا پوره

از هفته سوم بعد از جراحی چاقی، بیمار می تواند در صورتی که از نظر گوارشی دچار مشکلی نشده باشد و با صلاحدید پزشک معالج مصرف غذاهای پوره مانند و یا نیمه جامد را شروع کند، نمونه از این غذاها شامل موارد ذیل است:

  • تخم مرغ آب پز کاملا سفت رنده شده و نرم شده با کمی شیر یا روغن زیتون (بیمارانی که کیسه صفرا ندارند فقط سفیده را میل کنند.)
  • سوپ مرغ یا گوشت یا سویا با یک عدد هویج و کمی برنج یا عدس که در مخلوط کن کاملا میکس شود یا از صافی رد شده باشد.
  • تن ماهی له شده
  • ماست کم چرب 1%
  • ماهی کبابی یا آب پز له شده
  • پوره سیب زمینی یا هویج یا گل کلم
  • میوه پوست کنده و پخته و له شده بدون شکر
  • فرنی با آرد برنج یا نشاسته بدون شکر
  • حلیم بدون روغن و شکر

طریقه مصرف پوره

پوره ای که برای رژیم جراحی چاقی مصرف می شود می بایست دارای پروتئین باشد ولیکن نبایستی حاوی چربی و یا قند بوده و یا آن که بیشترین مقدار آن از فیبر تشکیل شود.

حجم غذای مصرفی در هر وعده بایستی بسیار کم بوده ولیکن می توانید در وعده های 4 الی 6 بار در روز غذا میل نمایید .

طریقه مصرف پوره
طریقه مصرف پوره

سعی کنید غذای جدید را به صورات روزانه یا دو روز یک بار به برنامه خود اضافه کنید و وقتی که مطمئن شدید بدنتان هیچ واکنشی در برابر غذاهایی که مصرف می کنید نداشت، می توانید غذای جدید را به برنامه خود اضافه کنید و چنانچه دچار نفخ و یا دل درد شدید، آن غذا را باید حذف نمایید.

ابتدای برنامه غذایی تا مدت سه روز حجم غذایتان باید خیلی کم باشد تا دستگاه گوارش آمادگی لازم را برای گوارش مواد غذایی آماده نماید و دچار مشکل نشوید.

بعد از گذشت چندروز از این مرحله مصرف آب میوه را کمتر نموده و به جای آن میوه طبیعی رنده شده و له شده مصرف کنید.

در طول روز نبایستی ریزه خواری کنید و مدام در حال خورن هر چند با حجم کم باشید، زیرا  این امر موجب می شود کاهش وزن شما متوقف شده و حتی اگر کماکان این روند را ادامه دهید، موجب اضافه وزن نیز می شود و حتی در مواردی به دلیل ترشح اسید معده موجب نفخ و دل دردهای شدید نیز می شود.

در این دوران بهترین زمان برای آن است که خود را به آرام غذا خوردن عادت دهید، برای اینکار در زمانی که در حال جویدن هستید قاشق خود را زمین گذاشته و تلاش کنید که خوردن هر وعده غذایی 20 دقیقه به طول بیانجامد و حتما از خوردن لقمه های بزرگ پرهیز نمایید و لقمه هایتان را بسیار کوچک انتخاب نمایید.

با خود تمرین کنید به محض این که حس کردید سیر شده اید خوردن  را متوقف کنید حتی اگر بعد از اینکه دو یا سه لقمه خوردید و این حس را داشتید از خوردن دست بکشید، زیرا  اگر به خوردن ادامه دهید دچار حالت تهوع، دل درد در قسمت شکم یا ناحیه شانه خواهید شد.

حجم هر وعده غذایی

حجم هر وعده غذایی را به اندازه یک فنجان کوچک در نظر بگیرید و بشقاب های خیلی کوچک را جایگزی بشقاب های مخصوص غذا خوری کنید.

حتما می بایست هر وعده غذایی که مصرف می کنید حاوی پروتئین باشد و در ابتدا شروع به خوردن آن را میل نمایید. حداقل میزان پروتئین در هر وعده غذایی در این مرحله می بایست 60 تا 80 گرم در روز باشد و بیشترین مقدار مواد غذایی مصرفی شما را پروتئین تشکیل دهد.

اگر دچار حالت تهوع شدید و در مورد میزان پروتئین که مصرف می کنید مطمئن نیستید، حتما باید با پزشک معالج خود تماس بگیرید.

حجم هر وعده غذایی
حجم هر وعده غذایی

در این دوران نباید مصرف مایعات را قطع نمایید بلکه می بایست مصرف روزانه مایعات دو لیتر برابر 6 الی 8 لیوان در روز باشد.

چنانچه بعد از این که غذای خود را میل کردید دچار یکی از حالات دل درد، سوزش سر دل، حالت تهوع و برگشت غذا به دهان شدید این می تواند به این معنی باشد که :

  • غذای زیادی خورده اید.
  • غذا را خوب نجویده اید.
  • غذای خود را سریع میل نموده اید.
  • خیلی سریعتر از موعد شروع به خوردن غذاهای جامد کرده اید.
  • در بین غذا، آب و یا مایعات مصرف کرده اید.

و برای جلوگیری از پیش آمدن چنین وضعیتی می بایست :

  • به محض اینکه احساس سیری کردید و یا اینکه حس حالت تهوع و استفراغ به سراغتان آمد از خوردن غذا دست بکشید.
  • غذا را خوب و به آرامی بجویید و از بلعیدن آن خودداری کنید.
  • سرعت غذا خوردنتان را کمتر کنید و سعی کنید مدت زمان خوردن هر وعده غذایی بین 20 الی 30 دقیقه باشد.
  • به هیچ عنوان تا قبل از 6 هفته بعد از جراحی خوردن غذای جامد را شروع نکنید.
  • یک ساعت قبل از هر وعده و یک ساعت بعد از آن و همچنین در حین غذا آب و یا دیگر مایعات مصرف نکنید.

غذاهایی که در این مرحله از رژیم جراحی چاقی می بایست از خوردن آن پرهیز کنید عبارتند از :

  • غذاهای چسبناک و خیلی غلیظ ماننده ذرت بو داده.
  • خامه و  نان.
  • پاستا و ماکارونی و نودل نارگیل
  • مغزها (گردو، بادام، پسته، فندق و….) و برنج کته
  • پنیر پیتزا و چیپس
  • کره بادام زمینی کره و مارگارین
  • سبزیجات خام غذاهای سرخ شده و یا چرب
  • میوه با پوست نوشابه های گازدار
  • سس های قرمز (کچاپ) و آب میوه های صنعتی
  • سس سفید (مایونز) یا خردل شیر پر چرب
  • ادویه و فلفل دسرهای شیرین، شکلات
  • نوشابه های حاوی الکل میوه های اسیدی مانند کیوی و …

دستور غذایی برای هفته سوم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه : 1 فنجان شیر کم چرب 1% + نصف تخم مرغ پوره شده (بهتر است فقط سفیده باشد)
  • میان وعده 10 صبح : نصف فنجان شیر کم چرب یا 2 عدد میوه طبیعی رنده یا له شده + یک فنجان آب (جرعه جرعه میل شود)
  • ناهار : یک کاسه بسیار کوچک سوپ مرغ یا گوشت با هویج و کرفس میکس شده (حالت پوره نرم و کمی رقیق)
  • میان وعده عصر (5 تا 6 بعد از ظهر ) : نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب یا آبمیوه
  • شام : نصف فنجان پوره ماهی کباب شده یا یک پیمانه کوچک سوپ مرغ یا گوشت با سبزیجات متنوع
  • قبل از خواب : نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب
دستور غذایی برای هفته سوم بعد از جراحی چاقی
دستور غذایی برای هفته سوم بعد از جراحی چاقی

دستور غذایی برای هفته چهارم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه : به اندازه قوطی کبریت پنیر + نصف تخم مرغ پوره شده
  • میان وعده 10 صبح : نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی (البته می توان یک فنجان چای کم رنگ نیز در این وعده استفاده نمود)
  • ناهار : 4/1 سینه با 2/1 ساق مرغ پخته شده ( با کمی آب مرغ نرم و پوره مانند باشد)
  • میان وعده عصر(5 تا 6 بعد از ظهر) : نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی (آب سیب یا اب انگور)
  • شام : 1 فنجان سوپ جوجه میکس شده یا یک فنجان ماست کم چرب
  • قبل از خواب : نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی یا یک فنجان آب

چکاب و معاینات بعد از عمل

بعد از گذشت هفته چهارم، بایستی برای انجام چکاب و معاینات بعد از عمل به مطب پزشک جراح مراجعه کنید. در این چکاب پزشک معالج دستگاه گوارش و میزان وزنی را که در طی چند هفته بعد از عمل کم کرده اید را مورد بررسی قرار داده

و پزشک با توجه به شرایط بیمار و همچنین بیماری هایی که با با چاقی مرتبط هستند، برنامه تغذیه مناسبی را برای شما تنظیم خواهد نمود.

پزشک سعی می کند برنامه غذایی را به گونه تنظیم نماید که شامل تمام ویتامین ها و املاح معدنی باشد تا بیمار دچار هیچ گونه سوء تغذیه ای در دوران رژیم جراحی چاقی نشود.

دستور غذایی برای هفته پنجم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه: 1 عدد تخم مرغ آب پز سفت له شده  که با مقدار کمی شیر کم چرب مخلوط شده باشد+ 4/1 فنجان سیب یا گلابی له شده
  • میان وعده 10 صبح: یک فنجان چای کم رنگ یا چای سبز یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر + یک فنجان آب ( به آرامی و جرعه جرعه میل شود)
  • ناهار: 4/1 فنجان مرغ پخته له یا چرخ شده که با کمی آب مرغ نرم شده باشد. می توانید در کنار آن سبزیجات پخته له شده نیز استفاده کنید.
  • میان وعده عصر( 4 تا 6 بعد از ظهر): یک فنجان آب کرفس و یک فنجان آب یا یک فنجان ماست کم چرب
  • شام: یک ورقه نازک گوشت ماهی سالمون یا سفید یا قزل آلا کاملا ریش شده
  • قبل از خواب: نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر + یک فنجان آب

دستور غذایی برای هفته ششم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه: یک عدد تخم مرغ آب پز سفت رنده شده + به اندازه یک قوطی کبریت پنیر کم چرب + یک فنجان آب میوه
  • میان وعده 10 صبح: یک فنجان چای کم رنگ یا چای سبز یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون قند یا شکر+یک فنجان آب ( به آرامی و جرعه جرعه میل شود)
  • میان وعده عصر( 4 تا 6 بعد از ظهر): یک فنجان آب کرفس + یک فنجان آب
  • شام: یک فنجان سوپ گوشت یا مرغ + 2/1 فنجان ماست کم چرب
  • قبل از خواب: نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر + یک فنجان آب
دستور غذایی برای هفته ششم بعد از جراحی چاقی
دستور غذایی برای هفته ششم بعد از جراحی چاقی

مرحله سوم – از هفته سوم به بعد – رژیم جامد

اکنون حدود دوماه از جراحی چاقی شما سپری شده است و اگر مراحل قبل را به خوبی پشت سر گذاشته باشید، می توانید وارد مرحله رژیم جامد شوید. در این مرحله سیستم گوارش شما آمادگی این را دارد که غذاهای جامد را هضم نماید. شما در این مرحله می توانید هر آنچه را قبل از جراحی می خوردید الان نیز بخورید، منتهی به مقدار کمتر و اصولی تر.

در این مرحله شما باید غذاهای مفید و سالم مصرف نمایید. مانند پروتئین و سبزیجات،  لبنیات و میوه. شما باید از خوردن تنقلات و غذاهایی که حاوی چربی و قند هستند پرهیز نمایید

زیرا این مواد غذایی دارای کالری بالایی هستند و از آن جا که میزان حجم معده شما برای دریافت مواد غذایی کمتر شده، لذا این مواد برای شما مضر می باشند .

پس می بایست غذاهایی را مصرف کنید که علاوه بر اینکه دارای حجم کمی هستند مفید نیز باشند و حاوی پروتئین و املاح معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن نیز می باشند.

دستورالعمل مصرف غذای جامد

اولین نکته ای که می بایست در این مرحله رعایت کرده و مدنظرتان باشد این است که آهسته غذا بخورید و لقمه هایتان را بجوید. می بایست حتما این اطمینان را اشته باشید که قبل از اینکه لقمه تان را ببلعید کاملا آن را جویده اید. رعایت این مسئله هم موجب می شود غذا بهتر هضم شده و هم این که مدت زمان هضم را کوتاه تر می کند.

به محض این که این حس به شما دست که سیر شده اید، دیگر به غذا خوردن ادامه ندهید، زیرا اگر بی توجهی کنید و به خوردن ادامه دهید موجب می شود دچار حالت تهوع و استفراغ و درد در ناحیه شکم شوید و از سوی دیگر حجم معده تان نیز بیشتر شده که موجب افزایش وزن خواهد شد.

بهتر است 30 دقیقه قبل و بعد از وعده های غذایی مایعات ننوشید، زیرا اگر معده تان را با مایعات پر کنید دیگر معده تان که اکنون حجم آن کوچک شده است، جایی برای وعده غذایی نداشته و نمی توانید مواد غذایی مورد نیاز بدنتان را مصرف کرده و در نتیجه دچار سو تغذیه خواهید شد و از سوی دیگر مخلوط غذا با مایعات موجب ایجاد حالت تهوع خواهد شد.

مایعات را در بین وعده های غذایی مصرف نمایید (روزانه باید 2 لیتر آب مصرف کرده که معادل 6 الی 8 لیوان می باشد)

از خوردن غذاها و مایعات خیلی شیرین خودداری نمایید، زیرا موجب سردرد،  سرگیجه،  تعرق و تهوع خواهد شد.

سعی کنید مواد غذایی که مصرف می کنید دارای کمترین مقدار چربی باشد، زیرا موجب خواهد شد به راحتی وزنتان را کاهش دهید.

از خوردن نوشابه های گازدار، مایعات حاوی الکل و نیز غذاهای آماده خودداری کنید.

برای این که در معرض بیماری های گوارشی قرار نگیرید، از مصرف ادویه و ترشی خودداری کنید.

حتما مکمل هایی که پزشکتان تجویز می کند و همچنین مولتی ویتامین ها را مصرف نمایید.

حتما برای کنترل وزن و معاینات بعد از جراحی و چکاب های دوره ای به پزشک معالجتان مراجعه کنید.

دستور غذایی برای هفته هفتم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه: یک کاسه بسیار کوچک فرنی.
  • میان وعده 10 صبح: یک فنجان چای کم رنگ یا چای سبز یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر + یک فنجان آب.
  • ناهار: دو تکه جوجه کباب و چند حلقه سبزیجات پخته (هویج، کدوی سبز، نخود فرنگی) یک حلقه خیار و یک عدد گوجه فرنگی گیلاسی برای چشیدن و عادت کردن به سبزیجات خام.
  • میان وعده عصر(4 تا 6 بعد از ظهر): یک فنجان آب کرفس + یک فنجان آب.
  • شام: یک پیاله کوچک عدسی.
  • قبل از خواب: نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر + یک فنجان آب

 

دستور غذایی برای هفته هشتم بعد از جراحی چاقی

  • صبحانه: یک برش نان تست شده یا سوخاری + یک برش پنیر کم چرب + 4/1 فنجان میوه خرد شده.
  • میان وعده 10 صبح: یک فنجان چای کم رنگ یا چای سبز یا یک فنجان شیر کم چرب + یک فنجان آب.
  • ناهار: دو تکه کباب برگ یا 4/1 سخ کباب کوبیده + سالاد کاهو (یک برگ کاهو، نصف خیار حلقه شده و یک برش گوجه فرنگی).
  • برای سس سالاد یک قاشق مربا خوری روغن زیتون و چند قطره لیمو ترش تازه و کمی نمک و فلفل استفاده نمایید.
  • میان وعده عصر( 4 تا 6 بعد از ظهر): یک فنجان شیر کم چرب یا چای کم رنگ با یک عدد بیسکویت ساقه طلایی یا یک خرما.
  • شام: یک فنجان ماست کم چرب با کمی اسفناج پخته له شده.
  • قبل از خواب: نصف فنجان شیر کم چرب یا یک فنجان آب میوه طبیعی بدون شکر اضافه + یک فنجان آب
دستور غذایی برای هفته هشتم بعد از جراحی چاقی
دستور غذایی برای هفته هشتم بعد از جراحی چاقی

در یک جمع بندی کلی از مطالب بالا در مورد رژیم جراحی چاقی، مواد غذایی که در این دوران می توان مصرف کرد و نیز مواد غذایی که باید از خوردن آن ها پرهیز کنیم را در ذیل برای شما خواننده عزیز به صورت جداگانه در دسته بندی های جداگانه قرار داده ایم که عبارتند از:

مایعات صاف:

  • نوشیدنی های گازدار و دارای کافئین نباید مصرف شود.
  • نوشیدن آب به همراه تکه های یخ ممنوع می باشد.
  • نبایستی با استفاده از نی، هرگونه آشامیدنی را بنوشید، زیرا  موجب ایجاد حباب شده که این عمل باعث می شود دچار ناراحتی در ناحیه دستگاه گوارش شوید.
  • اگر در ابتدا نوشیدن آب برایتان سخت و دشوار بود، می توانید چند قطره آب لیموی تازه را به آن اضافه کرده و آب را با دمای محیط تنظیم کنید.
  • حتما مطابق توصیه ها و تجویز پزشک معالج رژیم خود را در این دوران رعایت نمایید.

رژیم غذایی نرم:

غذاهای نرم شامل :

عدسی،  پودر مالت،  تخم مرغ آب پز بدون زرده،   ماهی پخته،  پنیر کم چربی ماست و یا پودینگ بدون شکر، آب سیب بدون شکر و سبزیجات پخته نرم این ها مواد غذایی هستند که می توانید در رژیم غذهای نرم در هفته های اول مصرف نمایید.

در این دوران از خوردن مواد غذایی حاوی چربی و قند خودداری نمایید، زیرا  این مواد به سختی در بدن هضم می شوند. مورد دیگری که باید به آن حتما توجه نمایید، آهسته غذا خوردن انواع غذاها است.

پروتئین ها :

  • پروتئین برای ترمیم و بازسازی سلول های آسیب دیده که در حین عمل صدمه دیده اند بسیار ضروری می باشد.
  • پروتئین برای سیستم ایمنی بدن مهم می باشد.
  • گوشت بدون چربی مانند ماهی، صدف و  مرغ برای تامین پروتئین بدنتان مصرف کنید.
  • مواد غذایی پروتئین دار را به صورت آب پز مصرف نمایید و از سرخ کردن آنها اجتناب کنید. برای تامین پروتئین مورد نیاز بدنتان از مصرف گوشت بره ، سوسیس و پپرونی خودداری کنید.

چربی ها:

در رژیم جراحی چاقی می بایست از خوردن چربی های اجتناب کرد، زیرا  :

  • در رژیم غذایی جراحی چاقی نیازی به چربی نمی باشد .
  • چربی ها در انواع شیرینی، غذاهای سرخ شده با روغن و کره یافت می شوند.
  • چربی به سختی پس از عمل جراحی بای پس معده هضم میشود.
  • چربی بیش از حد ممکن است باعث ریفلاکس شود.
  • چربی اضافی ممکن است باعث اسهال، تهوع و ناراحتی گوارشی شود.
  • از مصرف غذاهای پر چرب مانند سس سالاد معمولی، کره، پنیر خامه ای و سس مایونز خودداری نمایید
  • انتخاب گزینه های کم چرب مانند: سس سالاد کم چربی و روغن زیتون.
  • چربی اضافی ممکن است باعث اسهال، تهوع و ناراحتی گوارشی شود.
در رژیم جراحی چاقی می بایست از خوردن چربی های اجتناب کرد، زیرا  :
در رژیم جراحی چاقی می بایست از خوردن چربی های اجتناب کرد، زیرا  :

کربوهیدرات ها ی پیچیده:

  • مصرف کربوهیدرات ها باید بسیار کم باشد.
  • کربوهیدرات ها از جمله غلات و نشاسته به عنوان منبع اصلی برای تامین انرژی بدن هستند.
  • کربوهیدراتها منبع تامین انرژی، ویتامین B، فیبر و مواد معدنی هستند.
  • کربوهیدرات های دارای مواد مغذی است و موجب سیری می شوند ( غذاهایی از غلات کامل و یا آرد گندم ۱۰۰ ٪).
  • نمونه هایی از کربوهیدرات های پیچیده : نان گندم، کراکر کم چربی، غلات با قند پایین، کشمش، سبوس، برنج و پاستا می باشند.

میوه و سبزیجات :

  • برای تامین فیبر، انرژی، ویتامین A و ویتامین C،  باید از سبزیجات استفاده کرد.
  • سبزیجات مختلفی را برای تامین رژیم غذایی خود انتخاب نمایید.
  • در استفاده از روش های پخت و پز با چربی بالا مانند کره یا روغن و یا اضافه کردن سس های پر چرب مانند کرم و پنیر خودداری کنید.
  • حتما این را مدنظر داشته باشید که سبزیجات را به رژیم غذایی خود به آهستگی اضافه نمایید و در ابتدا از انواع نرم ویا رنده شده استفاده نمایید.
  • میوه ها کربوهیدرات های پیچیده، فیبر، انرژی و ویتامین C را برای بدن شما تامین می کند
  • میوه ها و تنقلات روزانه بسیار مفید و بی ضرر هستند ولی نباید در خوردن آن زیاده روی کرد و مصرف 3 عدد در روز کافی می باشد.
  • می توانید انواع مختلف میوه ها را مصرف کنید.
  • توجه داشته باشید میوه ها را به رژیم غذایی خود به آهستگی اضافه نمایید و در ابتدا از انواع نرم و یا له شده آن استفاده نمایید.
میوه و سبزیجات :
میوه و سبزیجات :

مطالب ذکر شده فوق در مورد نوعی رژیم عمومی برای انواع جراحی های چاقی می باشد اما اگر شما تحت هرنوع عمل جراحی چاقی قرار گرفتید، علاوه بر مطالب فوق می بایست رژیم غذایی خود را مطابق با نوع جراحی نیز تطبیق دهید.

از آنجا که رایج ترین نوع جراحی چاقی اسلیو معده و بای پس عده می باشد،

در ذیل رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده و بای پس معده را برای شما مورد بررسی قرار می دهیم:

افرادی که عمل اسلیو معده را انجام می دهند، قبل از عمل نیز مطابق تجویز پزشک رژیم غذایی خاصی را رعایت می کنند، لذا بعد از عمل هم می بایست مطابق با دستورالعمل های غذایی که پزشک برای وی تجویز می کند، عمل نماید

پس با این حساب چنین می توان گفت که در عمل اسلیو معده، مشاوره پزشک برای رژیم غذایی مناسب جهت کاهش وزن لازم و ضروری می باشد

زیرا  اگر چنانچه در این دوران از رژیم غذایی پیروی نکنید کاهش وزن کمتری صورت گرفته و یا این که به دلیل پرخوری نیز ممکن است دچار افزایش وزن نیز بشوید. عمل اسلیو معده به گونه ای است که اگر بعد از عمل کاهش وزن داشته و لاغر شوید، موضوع غیر قابل باوری نمی باشد.

رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده به چه صورت می باشد؟

در این نوع جراحی فورا بعد از عمل نباید از مواد غذایی جامد استفاده کرد بلکه می بایست به مدت دو روز تنها از مایعات صاف شده آن هم در حجم بسیار کم مصرف نمود.

در دو روز اول بعد از جراحی اسلیو معده مصرف آب، آب گوشت و یا آب مرغ بدون چربی توصیه می شود و بعد از گذشت 3 الی 8 هفته می توان غذاهای نرم و پوره شده را مصرف کرد.

بهتر است بعد از عمل جراحی اسلیو معده از خوردن غذاهای حاوی چربی و قند پرهیز نمایید. مصرف ویتامین ها، پروتئین ها، کلسیم،  اسید فولیک و ویتامین D توسط پزشک معالج تجویز خواهد شد .

رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده به چه صورت می باشد؟
رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده به چه صورت می باشد؟

بازگشت وزن بعد از عمل اسلیو معده

رژیم غذایی در افرادی که عمل اسلیو معده انجام داده اند با هم فرق دارد و در واقع رژیم غذایی هر فردی مطابق با وضعیت جسمانی و نتیجه آزمایشاتش می باشد .

بعد از عمل اسلیو حتما باید فعالیت بدنی مانند ورزش را به طور مداوم انجام داد، لذا ورزش هایی مانند دوچرخه، یوگا، و پیاده روی بسیار مناسب می باشند. برای اینکه به وزن ثابتی برسید می بایست روزانه و یا حداقل 3 بار در هفته  به مدت 30 دقیقه ورزش کرد.

بازگشت وزن بعد از عمل اسلیو معده
بازگشت وزن بعد از عمل اسلیو معده

یکی از بهترین روش ها برای درمان چاقی عمل اسلیو معده می باشد ولی بعد از انجام جراحی خود بیمار نقش اصلی را در بازگشت وزن دارد. اگر بعد از جراحی، بیمار اصول تغذیه ای را درست رعایت کند، هرگز وزن وی بازگشت نکرده و دچار اضافه وزن نخواهد شد.

نوع تغذیه بعد از عمل اسلیو معده

بعد ازانجام عمل اسلیو معده برای این که به نتیجه دلخواه برسید بایستی مواردی را که رعایت آن ها بسیار مهم است را فراموش نکرده و مد نظرتان قرار دهید که این موارد عبارتند از :

به هیچ عنوان در دوران رژیم جراحی چاقی بعد از این عمل فست فود و نوشابه های گازدار را مصرف نکنید، از مصرف مواد غذایی که حاوی نشاسته می باشند مانند ماکارونی، پاستا و برنج پرهیز کنید

و نکته دیگری که بسیار حائز اهمیت است این می باشد که در زمان خرید مواد غذایی حتما به برچسب آن توجه کنید و موادی که درصد کالری و چربی آن ها کمتر است را خریداری کنید و هم چنین از مصرف از تنقلات و غذاهای سرخ کردنی و شیرینی جات اجتناب کنید

زیرا  این نوع مواد خوراکی به شدت موجب افزایش وزن می شوند. ضمنا نوشیدن مایعات نیم ساعت قبل و بعد از غذا باید باشد و لقمه هایتان را خوب بجویید، زیرا  موجب هضم سریعتر شده و از بروز چاقی و افزایش وزن جلوگیری می کند.

اگر از جمله افرادی هستید که در زمان استرس و عصبانیت پرخوری می کنید، حتما با یک روان شناس در این زمینه صحبت کنید و  راه حل این مشکل را پیدا کنید .

فازهای تغذیه و رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده چگونه است؟

متخصصین و پزشکان تغذیه برای اینکه بیمار بعد از انجام عمل اسلیو معده بتواند خوردن و آشامیدن را شروع کند و مانند قبل از عمل بتواند غذاهای جامد و معمولی را مصرف نماید، 4 مرحله را به عنوان رژیم غذایی برای این افراد در نظر گرفته اند، در مواردی نیز برخی پزشکان به برخی از این افراد برنامه تغذیه ای قبل از عمل را تجویز کرده و از بیمار می خواهند مطابق آن برنامه عمل نماید.

فازهای تغذیه و رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده چگونه است؟
فازهای تغذیه و رژیم جراحی چاقی بعد از عمل اسلیو معده چگونه است؟

همانگونه که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم در عمل اسلیو معده رژیم غذایی در افراد مختلف با هم متفاوت است.

فاز اول تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده

فاز اول در این برنامه مانند هفته اول بعد از عمل در تمامی جراحی های چاقی می باشد، به مدت یک هفته بعد از عمل اسلیو معده بیمار می بایست مایعات مصرف کند، بعد از جراحی باید بیمار آب بدن خود را حفظ کند تا از این طریق کمتر دچار تهوع و استفراغ شود و هر چه سریعتر بهبودی و سلامت خود را به دست آورد.

بیشتر افراد بعد از این عمل دچار گرسنگی شدید شده و مطمئنا رژیم مایعات به مدت یک هفته برای این افراد دشوار می باشد، در فاز اول بعد از جراحی اسلیو معده باید از خوردن مواد زیر پرهیر کنید:

  • نوشیدنی های حاوی کافئین مانند چای، قهوه و نسکافه
  • نوشیدنی حاوی مواد قندی و شکری شامل مانند انواع آب میوه‌های غیر طبیعی
  • نوشیدنی‌های گازدار

در فاز اول بعد از جراحی باید مایعات شفاف و سالم را مصرف کرد و می بایست بیمار روزانه 8 لیوان آب بنوشد. رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده در فاز اول شامل موارد ذیل است:

  • انواع ژله‌ها
  • سوپ
  • چای فاقد کافئین
  • سیب زمینی بدون قند

فاز دوم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده

بعد از گذشت یک هفته تا 10 روز بعد از جراحی اسلیو، معده بیمار ممکن است همچنان حس ضعف و گرسنگی داشته باشد ولی بعد از گذشت این مدت زمان وارد مرحله دیگری از رژیم غذایی شده و برنامه تغذیه ای آنان کامل تر شده و مواد پروتئین دار می بایست مصرف کنند، در این فاز، هدف، مصرف مواد مغذی مورد نیاز بدن است .

در فاز دوم رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده می بایست از خوردن مواد خوارکی ذیل پرهیز نمایید:

  • غذاهای شیرین
  • غذاهای پر چرب مانند ماست و شیر با چربی بالا
  • مواد غذایی دارای قطعات سفت و بزرگ و ضخیم

بیمارانی که وارد فاز 2 شده اند نیز باید مانند فاز قبل روزانه 8 لیوان آب بنوشند و همزمان با مصرف آب از پودر پروتئین نیز استفاده کنند

البته پودر پروتئین مصرفی، می بایست بدون قند باشد و آشامیدنی، روشن و شفاف و رقیق مخلوط شود. در این فاز بیمار می بایست روزانه 20 گرم پروتئین مصرف نماید و این مقدار روزانه با نصف فنجان آب و یا هر نوشیدنی شفاف دیگری ترکیب شود.

مواد غذایی بدون قندی که در این فاز می بایست مصرف شوند شامل موارد ذیل می باشد:

  • سوپ های بسیار رقیق مثل سوپ شیر
  • پودینگ بدون قند
  • انواع بستنی خصوصا بستنی میوه ای
  • آب میوه رقیق شده
  • صبحانه فوری بدون شکر اضافی
  • رشته فرنگی بسیار نرم در سوپ
  • ماست بدون کم چرب یا فاقد چربی
  • مربای سیب با شیرینی بسیار کم و آبکی

بعد از این که هفته دوم به پایان رسید و بیمار وارد هفته سوم بعد از عمل جراحی خود شد، می تواند مصرف غذاهای نسبتا سفت و پوره ای را شروع کند

البته باید این را مدنظر داشته باشید که نباید مواد غذایی را مصرف کنید که دارای چربی و قند باشند، لذا در پایان هفته دوم علاوه بر مواد غذایی که در دو هفته قبل مصرف می کردید می توانید موارد ذیل را نیز به برنامه غذایی خود اضافه کنید این موارد عبارتند از:

  • ماست یونانی
  • بلغور جو دوسر
  • پوره سیب زمینی شیرین
  • پوره سیب زمینی
  • پوره مرغ یا ماهی تن کنسرو شده
  • غذاهای مخصوص کودکان
  • زرده تخم مرغ
  • سیب زمینی خالص

و در پایان این مرحله بیمار می بایست مصرف پروتئین روزانه خود را به 60 الی 80 گرم در روز برساند. ماست یونانی،  تخم مرغ و ماهی مواد غذایی هستند که سرشار پروتئین بوده و بیمار می تواند به راحتی از این مواد تغذیه نماید.

برای این که این اطمینان را حاصل کنید که به اندازه کافی پروتئین مصرف می کنید، بهتر است مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین را در ابتدای وعده های غذایی خود برای مصرف قرار دهید. این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که در هر وعده غذایی بیشتر از نصف فنجان آب ننوشید تا بتوانید به اندازه کافی غذا میل کنید.

فاز سوم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده

اکنون فاز دوم از رژیم غذایی بعد از جراحی اسلیو معده را پشت سر گذاشتیم و وارد فاز سوم شده ایم، در این فاز رژیم غذایی شامل مواد غذایی نرم مانند تخم مرغ آب پز می باشد.

در این فاز می بایست بیمار روزانه 60 الی 80 گرم پروتئین را در برنامه تغذیه روزانه خود قرار داده و همچنین می بایست روزانه مصرف 6 الی 8 لیوان آب همچنان در برنامه تغذیه وجود داشته باشد.

فاز سوم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده
فاز سوم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده

مواد غذایی که در این فاز می بایست از مصرف آن ها پرهیز کنید شامل موارد ذیل است:

  • غذاهای شیرین
  • نان
  • پوست یا دانه سبزیجات و میوه‌ها (یعنی مثلا سیب و خیار را با پوست نخورید)
  • غذاهای چرب، به خصوص روغن و کره
  • سبزیحات کال و نرسیده سخت و خام
  • پاستای سفید
  •  برنج

مصرف پروتئین به اندازه لازم و همچنین مواد غذایی نرم در این فاز موجب می شود که بیمار هر چه سریعتر به بهبودی لازم رسیده و سختی های بعد از عمل اسلیو را پشت سر بگذارد.

مواد غذایی نرمی که در این فاز بیمار می تواند در برنامه غذایی خود قرار داده و مصرف نماید، شامل موارد ذیل می باشد:

  • گوشت کم چرب
  • ماهی نرم
  • پنیر کم چرب
  • تخم مرغ بصورت املت، آب پز و یا نیمرو
  • سبزیجات نرم شده
  • سوپ، که حاوی تکه های نرم مواد غذایی است.

مصرف مایعات به اندازه کافی و پروتئین جزء مواد غذایی مهم در این مرحله می باشند که مصرف آن ها را نباید نادیده گرفت، در صورت اجاز پزشک در این فاز می توانید نوشیدنی ها کافئین دار مصرف کنید ولی روزانه نباید بیش از 2 فنجان باشد.

فاز چهارم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده شروع مصرف مواد غذایی جامد

اکنون 4 هفته از عمل جراحی اسلیو معده گذشته است و بیمار می تواند الان اکثر مواد غذایی را مصرف کند. از این هفته به بعد بیمار می تواند علاوه بر مواد غذایی که در فازهای قبل ذکر شد مواد غذایی سفت تر را نیز مصرف نماید.

وقتی بیمار وارد این هفته شد، کم کم کاهش وزن در وی پدیدار می شود و در طی گذشت ماه های آینده کاهش وزن بیشتری را مشاهده خواهد نمود.

فاز چهارم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده شروع مصرف مواد غذایی جامد
فاز چهارم تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل جراحی اسلیو معده شروع مصرف مواد غذایی جامد

در این فاز بیمار می بایست روزانه 60 الی 80 گرم پروتئین را مصرف نموده و مصرف روزانه 6 الی 8 لیوان آب نباید فراموش شود البته بیمار باید همچنان این نکته را نیز فراموش نکند که 30 دقیقه قبل و بعد از وعده های غذایی از خوردن مایعات اجتناب کند.

دراین فاز پزشک، شروع به مصرف مکمل های غذایی را تجویز می کند، بیمار باید روزانه سه وعده غذای اصلی در برنامه خود داشته باشد.

البته این وعده های غذایی کم حجم می باشند و همچنین دارای دو میان وعده کوچکتر از وعده های اصلی می باشد، در این فاز نیز مانند فازهای قبل بیمار می بایست از خوردن مواد غذایی دارای چربی و قند خودداری کند.

مواد غذایی که می توان در این فاز مصرف نمود، شامل تمام مواد غذایی می باشد به جز مواد غذایی که دارای قند می باشند. در این مرحله نیز مصرف مواد سرشار از پروتئین را در ابتدای وعده های غذایی خود قرار دهید

مواد پروتئین دار مانند :

  • پنیر کم چرب
  • ماهی
  • سبزیجات
  • مقادیر کمی از میوه

هرگز سعی نکنید کالری مورد نیاز بدنتان را از نوشیدنی های پرکالری تامین نمایید، زیرا  این امر موجب می شود به دلیل این که مواد غذایی طبیعی به بدن نمی رسد، بدن با کمبود برخی مواد و املاح مورد نیاز مواجه شود .

مواد پروتئین دار مانند :
مواد پروتئین دار مانند :

برخی مواد غذایی که در فاز چهارم بعد از عمل اسلیو می بایست از مصرف آن خودداری کرد شامل موارد ذیل است:

  • نان و دانه های سفید
  • تنقلات شیرین
  • خوراکی های بسته بندی شده مانند چیپس سیب زمینی
  • روغن های پخت و پز
  • غذاهای سرخ شده
  • نوشابه ها
  • دسرها
  • غذاهای پر کالری
برخی مواد غذایی که در فاز چهارم بعد از عمل اسلیو می بایست از مصرف آن خودداری کرد شامل موارد ذیل است:
برخی مواد غذایی که در فاز چهارم بعد از عمل اسلیو می بایست از مصرف آن خودداری کرد شامل موارد ذیل است:

آیا می دانید رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده به چه طریق می باشد؟

عمل بای پس معده نیز یکی از انواع عمل های جراحی می باشد که افراد زیادی برای خلاص شدن از اضافه وزن و چاقی به آن روی می آورند، در این نوع عمل نیز بیمار می بایست بعد از جراحی برای رسیدن به نتیجه مطلوب، برنامه غذایی مناسبی را رعایت نماید، که در ذیل به صورت خلاصه آن را مورد بررسی قرار می دهیم:

آیا می دانید رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده به چه طریق می باشد؟
آیا می دانید رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده به چه طریق می باشد؟

سه ماه اول بعد از جراحی بای پس معده:

1 الی 2 روز بعداز عمل جراحی بای پس معده بیمار حق خوردن و آشامیدن را نخواهد داشت و پس از آن مطابق برنامه غذایی بیمار می تواند خوردن برخی مواد خوراکی را که پزشک تجویز می کند شروع کند

در واقع هدف از این رژیم این است بدن را برای الگوهای جدید غذایی که منبعد در پیش روی دارد، آشنا کند. رژیم غذایی بعد از عمل بای پس معده شامل موارد ذیل است:

مایعات:

این بخش شامل غذاها و مواد غذایی نرم و نیمه مایع می شود  ولی بیشترین مواد تشکیل دهنده آن بایستی آب باشد. مانند: آبگوشت، آب میوه، سوپ صاف شده و غلات پخته، معمولا بیمار 1 الی 2 روز در رژیم مایعات می باشد.

مایعات:
مایعات:

غذاهای پوره ای :

مواد غذایی که دارای ترکیبی نرم می باشند، مصرف غذاهای پوره ای بعد از عمل جراحی بای پس معده از روز سوم آغاز شده و به مدت 3 الی 4 هفته ادامه پیدا می کند، البته مدت زمان آن را پزشک تعیین می کند.

غذاهای پوره ای :
غذاهای پوره ای :

غذاهای سفت:

این گروه شامل غذاهای ترد می شود که به راحتی نیز جویده می شوند. مانند: گوشت هایی که کاملا ریز شده و برش خورده اند، غذهای کنسروی، میوه و سبزیجات پخته .

غذاهای سفت:
غذاهای سفت:

در طی این دوره بیمار دارای تعداد وعده های غذایی بیشتری با حجم کم می باشد. بیمار می بایست بعد از عمل بای پس معده، مایعات را به صورت جرعه جرعه بنوشد و از سر کشیدن یک باره آن پرهیز نماید.

وعده های غذایی می بایست سرشار از پروتئین باشند. مانند: گوشت، لبنیات کم چرب و  تخم مرغ.

مصرف پروتئین در وعده های غذایی موجب می شود که بیمار روند بهبودی را در پیش بگیرد. در عمل بای پاس معده حدود سه ماه طول می کشد تا بیمار بتواند مواد غذایی را که قبل از عمل استفاده می کرده مصرف نماید.

عادات غذایی جدید بعد از رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده شامل چه مواری می شود؟

بیمار می بایست بعد از عمل جراحی بای پس معده، به جهت رسیدن وزن دلخواه و اثر بخشی عمل جراحی، اینگونه عمل نماید:

میبایست هر وعده غذایی را با حجم کمی از مواد غذایی که دارای ارزش غذایی بالای هستند میل کند. بعد از این جراحی شخص نباید شروع به پرخوری کند

عادات غذایی جدید بعد از رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده شامل چه مواری می شود؟
عادات غذایی جدید بعد از رژیم جراحی چاقی در عمل بای پس معده شامل چه مواری می شود؟

زیرا خوردن بیش از حد نیاز علاوه بر این که موجب می شود کالری بیش از اندازه به بدن شما برسد و باعث ایجاد درد، تهوع و استفراغ خواهد شد، لذا فقط می بایست مقدار حجم مورد نیاز را مصرف نمایید و قبل از اینکه کاملا سیر شوید دست از خوردن عذا بکشید .

خود را، به آرام و آهسته خوردن و آشامیدن عادت دهید، زیرا اگر سریع و تند غذا بخورید، موجب سندرم دامپینگ خواهد شد که علائم آن عبارت است از :

تهوع، استفراغ، اسهال و سرگیجه، برای اینکه دچار سندرم نشوید علاوه بر آرام خوردن سعی کنید مواد غذایی که مصرف می کنید دارای قند و چربی نباشد.

غذاها را کامل بجویید و از بلعیدن یکباره آن خودداری کنید، زیرا  در عمل بای پس معده دریچه کوچکی که معده را به روده متصل می کند، بسیار کوچک بوده و قطعات بزرگ غذا ممکن است آن را مسدود نماید.

بعد از جراحی عمل بای پس معده ممکن است بدن نتواند مواد مغذی را جذب کند. برای اینکه بدن با کمبود ویتامین و مواد معدنی لازم مواجه نشود، می بایست به صورت منظم مطابق دستور پزشک مکمل ها و ویتامین ها را مصرف کرد. که این مکمل ها عبارتند از: مولتی ویتامین، مولتی مینرال، کلسیم، آهن، ویتامین B12 ویتامین D.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

3 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید