دیابتیها صبحانه چه بخورند

دیابتیها صبحانه چه بخورند

دیابتیها صبحانه چه بخورند
دیابتیها صبحانه چه بخورند

در این مقاله به یکی از موضوعات مهم در مورد دیابتی ها خواهیم پرداخت که دیابتیها صبحانه چه بخورند وعده صبحانه نه تنها در رژیم بیماران دیابتی، بلکه برای تمام افراد اهمیت زیادی دارد.

در رژیم های لاغری و درمانی، یکی از وعده هایی که بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، صبحانه است. اهمیت صبحانه از جنبه های زیادی قابل بررسی است.

برای مثال در صفحه نمونه رژیم غذایی برای دیابتی ها می توانید چندین نمونه رژیم غذایی برای دیابتی ها را مشاهده کنید.

همان طور که می دانید هر بیماری و یا حالت جسمی رژیم مخصوص خود را دارد.

برای مثال تغذیه در مینی بای پس با تغذیه بعد از عمل ساسی بای پس می تواند متفاوت باشد.

در عین حال تغذیه بعد از عمل اسلیو نیز می تواند با تغذیه  بعد از جراحی افراد دیابتی متفاوت باشد.

جهت دریافت مشاوره دقیق تر از دکتر مهدی سلیمی بهترین دکتر چاقی می توانید با شماره زیر تماس بگیرید. 

09120174510

دیابتیها صبحانه چه بخورند
دیابتیها صبحانه چه بخورند

ویدئو لیست صبحانه برای دیابتی ها

یکی از نکات مهم در مورد صبحانه صحیح، سیر کردن فرد و پر کردن وعده تا نیمه روز است که باعث جلوگیری از مصرف مواد غذایی مضر شده و سلامت بیشتر فرد را باعث می شود. در مورد انتخاب صبحانه مناسب برای بیماران دیابتی نکات مختلفی وجود دارند که باید به آن ها توجه کرد.

با توجه به این که در طول شب، قند خون دچار افت می شود، با خوردن ماده غذایی اشتباه ممکن است که قند به طور غیر قابل کنترلی بالا رفته و ایجاد مشکل کند.

این تنها یکی از نکاتی است که در صبحانه یک بیمار دیابتی باید به آن دقت شود. در صورتی که به بیماری دیابت مبتلا هستید و به دنبال پاسخ به پرسش دیابتیها صبحانه چه بخورند هستید؛ با این مقاله همراه باشید.

دیابتیها صبحانه چه بخورند؟- در یک نگاه

  1. نان هایی مانند سنگک، نان جو و سایر نان های سبوس دار.
  2. تخم مرغ آب پز.
  3. انواع سبزیجات پخته شده یا خام مانند هویج و کاهو و نوشیدنی های طبیعی مانند آب پرتقال، آب سیب و … که کالری و قند کمتری دارند.
  4. لبنیاتی مانند پنیر، شیر و خامه های کم چرب.
  5. میوه های شیرین مانند توت فرنگی، سیب و خرما.
  6. شیره انگور رقیق شده با ارده.

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

دیابت چیست؟

دیابت چند نوع دارد؟

دلایل ابتلا به بیماری دیابت چیست؟

روش های تشخیص دیابت چیست؟

چه بیماری ها و مشکلات دیگری در اثر دیابت به وجود می آیند؟

تشدید بیماری دیابت در چه صورت اتفاق می افتد؟

اصلی ترین مشکل در بیماران دیابتی کدام است؟

برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، چه اقداماتی باید انجام شود؟

روش های درمان دیابت چیست؟

رژیم غذایی مناسب چه تاثیری در پیشگیری یا کنترل دیابت دارد؟

مناسب ترین رژیم برای بیماران دیابتی چه ویژگی هایی دارد؟

کدام غذاها در بیماران دیابتی منع مصرف دارند؟

بهترین رژیم غذایی برای بیماران دیابتی از چه طریق قابل دریافت است؟

در کنار رعایت در تغذیه، چه نکاتی به بهبود دیابت کمک می کند؟

مراجعه به متخصص و دریافت رژیم دیابتی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟

کدام وعده غذایی برای بیماران دیابتی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

دیابتیها صبحانه چه بخورند که دچار افزایش ناگهانی قند خون نشوند؟

وعده صبحانه از چه نظر برای بیماران دیابتی اهمیت دارد؟

انتخاب های نامناسب برای صبحانه یک بیمار دیابتی چه مواردی است؟

انتخاب های مناسب برای صبحانه یک بیماری دیابتی شامل چه غذاهایی می شود؟

آیا در وعده صبحانه یک بیماری دیابتی امکان استفاده از شیرینی جات وجود دارد؟

اصول تغذیه بیمار دیابتی چیست؟

تغذیه در دیابت نوع یک و دو چه نقشی دارد؟

 

دیابت چیست؟

قبل از این که موضوع دیابتیها صبحانه چه بخورند را بررسی کنیم، ابتدا به بیماری دیابت اشاره ای داشته باشیم. یکی از بیماری های قدیمی که از گذشته های دور، افراد به دلایل مختلف به آن مبتلا می شدند و به خصوص در گذشته عامل مرگ در بسیاری از افراد بود، بیماری دیابت است.

این بیماری امروزه، با پیشرفت هایی که در زمینه درمان بیماری ها در درمان پزشکی و علم تغذیه برای کنترل مصرف مواد غذایی صورت گرفته، تا حد زیادی کنترل شده است. با این حال هنوز هم آمار ابتلا به آن درصد زیادی داشته و مشکلات مختلفی، ناشی از این بیماری بوده و گریبانگیر افراد مبتلا می شود.

برای درمان دیابت، مقاله داروی تقویتی برای افراد دیابتی راهنمای خوبی برای شماست.

دیابت چیست؟
دیابت چیست؟

بدن و تغییرات هورمونی در ابتلا به دیابت

تغییراتی که در داخل بدن اتفاق می افتند، باعث بروز بیماری می شوند؛ البته نه تمام تغییرات. بیشترین عامل داخلی در ابتلا به بیماری ها، تغییر در سطح و میزان ترشح هورمون های مختلف است.

هنگامی که در کار یکی از غدد، اختلالی ایجاد شده و میزان ترشح هورمون ها تحت تاثیر قرار گیرد، مشکلاتی بروز می کند که معمولا به یک بیماری خاص منجر می شوند.

دیابت از جمله مشکلاتی است که تغییرات هورمونی درونی و اختلال در کار غده پانکراس عامل بروز آن است. به طور کل، تمام غذایی که در طول روز مصرف می شود، در فرآیند هضم به مولکول ها و ذرات سازنده و مورد نیاز اندام ها و سلول ها تبدیل می شود.

پیشنهاد می کنیم از مقاله درمان دیابت جدید دیدن کنید.

ساز و کار پانکراس و انسولین در زمان ابتلا به دیابت

یکی از مواد دریافتی از غذاها، قند است. قند موجود در غذاها باید توسط سلول ها، به عنوان انرژی فعالیت ها و … مصرف شود. در غیر این صورت در داخل خون ذخیره شده و مشکلات زیادی را برای بدن به وجود می آورد. برای هضم راحت تر قند و جذب بهتر و سریع تر آن، بدن هورمون انسولین را ترشح می کند.

این هورمون که از غده پانکراس ترشح می شود، با تاثیرگذاری بر مواد غذایی باعث تبدیل ساده تر به گلوکز و ورود راحت و سریع آن به سلول ها می شود تا پروسه جذب و تبدیل قند به انرژی سریع تر انجام شود.

در صورتی که به هر دلیل و هر شکلی در کار غده پانکراس و ترشح انسولین اختلالی ایجاد شود، سطح قند نوسان پیدا کرده و این نوسان در نهایت موجب ابتلا به دیابت می شود.

ساز و کار پانکراس و انسولین در زمان ابتلا به دیابت
ساز و کار پانکراس و انسولین در زمان ابتلا به دیابت

در ادامه مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند با انواع دیابت آشنا می شویم.

دیابت چند نوع دارد؟

حالت کلی که به عنوان بیماری شناخته شده و در علم پزشکی معرفی می شود، دیابت است و دارای دو نوع مختلف  دیابت نوع یک و دیابت نوع دو می باشد.

اما انواع مختلف دیگری از دیابت نیز وجود دارند که در زمان های مختلف، در اثر مشکلات بدن و … به وجود می آید. این مدل ها نیز در نهایت به دیابت نوع دو منجر شده، یا بعد از حل مشکلی که باعث دیابت شده است، درمان می شوند. در ادامه مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند قصد داریم به معرفی انواع دیابت بپردازیم.

دیابت نوع یک

بیشتر افرادی که در سنین پایین کودکی، نوجوانی و به طور کل زیر سی سال قرار دارند، در معرض ابتلا به این دیابت هستند. دیابت نوع یک همچنین یک بیماری مادرزادی نیز شناخته می شود.

در واقع ممکن است که کودک از همان زمان تولد، زمینه های این بیماری را داشته یا به طور کل به این بیماری مبتلا باشد. همان طور که در ابتدای مطلب دیابتیها صبحانه چه بخورند گفته شد، در ابتلا به دیابت به طور کل میزان و تاثیر انسولین در بدن تحت تاثیر قرار می گیرد.

در دیابت نوع یک، بدن با قطع انسولین مواجه شده یا ترشح این هورمون به شدت کاهش می یابد. در این حالت سلول های بدن توان دریافت قند و گلوکز مصرفی را نداشته و این گلوکز به جای مصرف در خون تجمع پیدا کرده و یا در فرآیند دفع از بدن خارج می شود. در دیابت نوع یک، بیمار معمولا با افت قند مواجه می شود. به این علت که بیشتر قند از بدن خارج می شود.

دیابت نوع دو

از دیگر انواع دیابت، دیابت نوع دو می باشد که در آن با وجود تولید انسولین به میزان کافی، سلول ها توانایی شناخت آن را نداشته و در نتیجه انسولین ترشح شده نقشی در جذب قند توسط سلول ها ندارد. بر خلاف دیابت نوع یک که یک بیماری تقریبا مادرزادی است، دیابت نوع دو بعد از سی سالگی و در اثر مشکلات مختلف بروز می کند.

البته ممکن است که این بیماری نیز دارای زمینه های مادرزادی و ژنتیکی باشد. اما بیشترین عامل در ابتلای به آن تغذیه است. در زمان ابتلا به این نوع از دیابت، بدن انسولین ترشح کرده و چون سلول ها توانایی استفاده از این انسولین را ندارند، در خون رها شده و گلوکز و قند را در خون ذخیره می کنند.

تجمع قند در خون، باعث بالا رفتن قند شده و مشکلات دیابت را در افراد به وجود می آورد. با توجه به این که بیشترین گروه مبتلایان به این بیماری در سنین بالای سی سال قرار دارند، دیابت نوع دو را دیابت بزرگسالی نیز می نامند.

دیابت حاملگی

از دیگر انواع دیابت که دیابت موقتی نیز هست، دیابت حاملگی می باشد. در دیابت حاملگی، اتفاقاتی که در بدن رخ می دهد، مشابه با دیابت نوع دو است که در اثر تغییرات شدید هورمونی در زمان حاملگی اتفاق می افتد.

دیابت حاملگی معمولا بعد از زایمان برطرف می شود اما در صورتی که تغذیه بعد از این دوران نامناسب باشد، احتمال ماندگاری دیابت و مشکلات ناشی از آن بعد از زایمان نیز وجود دارد. به هین دلیل مهم است که بدانیم تا دیابتیها صبحانه چه بخورند

دیابت حاملگی
دیابت حاملگی

دلایل ابتلا به بیماری دیابت چیست؟

آشنایی با دلایل ابتلا به یک بیماری، در هر عارضه ای می تواند در عدم ابتلای مجدد و شدت گیری آن کمک کند. در بسیاری از بیماری ها که ریشه مادرزادی و ژنتیکی دارند نیز با شناخت دلایل ابتلا و کنترل آن ها، می توان از شدت گیری بیماری و خطرساز شدن آن جلوگیری کرد.

در مورد بیماری دیابت نیز دلایل مختلفی می توانند زمینه ساز آن شوند. هر چند دلیل اصلی ابتلا به تمام انواع دیابت، اختلالات هورمونی و ساز و کار غده پانکراس می باشد. اما دلایل زیادی در این اختلال نقش دارند که در ادامه مبحث دیابتیها صبحانه چه بخورند به دلایل ابتلا در هر دو نوع بیماری دیابت خواهیم پرداخت.

دلایل ابتلا به دیابت نوع یک

در دیابت نوع یک، بدن توانایی تولید انسولین را نداشته یا انسولین تولید شده در بدن به حدی نیست که سلول ها از آن استفاده کنند. این نوع از بیماری دیابت را تا حدی جزو بیماری های خود ایمنی می دانند.

به این دلیل که در اوایل ابتلا به آن، بدن انسولین تولید می کند، اما انسولین تولیدی توسط سلول ها به عنوان یک مخرب شناخته شده و از بین می روند. این امر در نهایت منجر به عدم تولید انسولین و تصور بدن به عدم نیاز به این ماده می شود.

ژنتیک بیشترین تاثیر در ابتلا به دیابت نوع یک را دارد. بیشتر افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند، دارای والدین دیابتی یا اجداد دیابتی می باشند.

در ابتلا به دیابت نوع یک علاوه بر موارد ذکر شده، تغذیه نامناسب در دوران کودکی نیز تاثیرگذار است. به خصوص کودکانی که مصرف غذاهای هورمونی به میزان بیشتری دارند و در عین حال تحرک کمتری داشته و سوخت و ساز بدن آن ها پایین تر است، در همان کودکی یا نوجوانی به این بیماری مبتلا می شوند.

دلایل ابتلا به دیابت نوع دو

اما در دیابت نوع دو که دیابت بزرگسالی است، انسولین در بدن تولید می شود. حتی گاهی اوقات میزان انسولین تولید شده بیشتر از نیاز بدن است.

اما سلول ها توانایی شناسایی و استفاده از انسولین را ندارند. در نتیجه این اتفاق، انسولین در خون باقی می ماند و چون کار اصلی انسولین در بدن جذب گلوکز و ورود آن به سلول هاست، این ماده را وارد خون کرده و گلوکز در خون رسوب می کند. در نهایت رسوب گلوکز موجب بالا رفتن قند شده و بیمار به دیابت نوع دو مبتلا می شود.

در دیابت نوع دو نیز زمینه ژنتیک بی تاثیر نیست. خانواده هایی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، معمولا این مشکل را به طور نامنظم در نسل های قبلی خود داشته یا در نسل های بعدی خواهند داشت.

در دیابت نوع دو، بیشتر از دیابت نوع یک تغذیه نامناسب تاثیرگذار است. البته مصرف برخی داروهای خاص نیز ممکن است که به مشکل در کار غده پانکراس و در نتیجه ابتلا به دیابت نوع دو منجر شود.

در ادامه نوشتار دیابتیها صبحانه چه بخورند به روش های تشخیص دیابت می پردازیم. تا انتهای مقاله علمی تخصصی دیابتیها صبحانه چه بخورند همراه شما هستیم.

دلایل ابتلا به دیابت نوع دو
دلایل ابتلا به دیابت نوع دو

روش های تشخیص دیابت چیست؟

نخستین قدم در درمان هر بیماری، تشخیص درست و به موقع بیماری است. چه بسیار بیماری هایی که به دلیل تشخیص اشتباه با سایر بیماری ها به موقع شناسایی نشده و اقدامات درمانی برای آن ها در زمان مناسب انجام نگرفته است.

در بسیاری از مواقع، علت تشدید بیماری ها و رسیدن به مراحل حاد یک بیماری به علت تشخیص دیر هنگام و در نتیجه انجام دیرتر اقدامات درمانی می باشد.

در زمینه بیماری دیابت، هر چند جزو بیماری های خاموش بوده و معمولا با علائم تشخیص بروز نمی کند، اما برخی روش ها وجود  دارند که به تشخیص زود هنگام آن کمک می کنند.

تاریخچه بیماری دیابت

دیابت یکی از بیماری های قدیمی بشر است و ابتلا به آن قدمت طولانی دارد. کشف و شناسایی دیابت را می توان در قرن دوم قبل از میلاد مسیح و در زمان دانشمند و فیلسوف بزرگ دانست که برای معرفی به طرح دیابت این بیماری را با این واژه نامگذاری کرد.

با توجه به این که بیشتر بیماران دیابتی در آن زمان بیش از هر چیز با مشکل پر ادراری مواجه بودند، ارسطو تصمیم گرفت که این نام را برای این بیماری انتخاب کند. در واقع دیابت به معنی جاری شدن است که برای این بیماری مناسب شناخته شد.

تا قرن ۵ و ۶ قبل از میلاد، پزشکان به خصوص در کشور هندوستان، تلاش بسیاری برای شناسایی دقیق ترین بیماری و دیگر حالت های این بیماری داشتند.

اما به طور رسمی و با حالت هایی به غیر از پر ادراری، بیماری دیابت نخستین بار در قرن هفدهم میلادی کشف شد. البته دانشمند ایرانی ابوعلی سینا نیز در کتاب قانون خود در مورد بیماری دیابت توضیحات مفصلی را داده است که این مسئله نشاندهنده تلاش جهانی برای شناسایی و تشخیص درست دیابت از سایر بیماری ها می باشد.

پر ادراری

همان طور که در بخش قبلی موضوع دیابتیها صبحانه چه بخورند گفته شد؛ یکی از نشانه های تشخیصی بیماری دیابت پر ادراری است. در واقع بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، در ابتدا دچار تکرر ادرار می شوند که این مسئله می تواند هشدار دهنده افزایش قند خون بوده و فرد باید اقدامات تشخیصی و درمانی را انجام دهد.

ضعف و نوسانات وزنی

از دیگر نشانه های بیماری دیابت می توان به ضعف بدنی بدون هیچ علت خاصی و نوسانات شدید وزن بدون رژیم غذایی به خصوصی اشاره کرد. در این حالت معمولاً با وجود این که فرد از رژیم غذایی به خصوصی پیروی نمی ‌کند، دچار افزایش و کاهش وزن شده که مقدار این نوسان وزن بسیار چشمگیر است.

ضعف و نوسانات وزنی
ضعف و نوسانات وزنی

چه بیماری ها و مشکلات دیگری در اثر دیابت به وجود می آیند؟

در ادامه بررسی موضوع دیابتیها صبحانه چه بخورند حائز اهمیت است بدانیم که دیابت یک بیماری است. دیابت به تنهایی می تواند مشکلات زیادی را به وجود آورد. از جمله مشکلات دیابت می توان به ضعف و بی حالی، خستگی زود هنگام، تکرر ادرار، ضعف بینایی و … اشاره کرد.

اما گاهی اوقات، به خصوص در زمان شدت گیری دیابت، ممکن است بیماری های دیگری نیز در بدن بروز پیدا کنند. این بیماری ها ممکن است تا در اثر مشکلات ناشی از دیابت مانند ضعف بوده یا زمینه قبلی داشته و بیماری دیابت تشدید کننده آن ها باشد.

هیپوگلیسمی

یکی از مشکلات جدی در بیماران دیابتی هیپوگلیسمی است. به طور کل مشکلات و بیماری های ناشی از دیابت به دو صورت دیرهنگام و زود هنگام بروز پیدا می کنند.

هیپوگلیسمی تا حدی جزو بیماری‌ های زودهنگام است که در ابتدای ابتلا به دیابت، به خصوص در صورتی که فرد در همان دوران ابتدایی به مرحله شدید این بیماری دچار شود، بروز می کند.

هیپوگلیسمی مشکل در قند خون و در نهایت فشار خون فرد می باشد که در آن بیشتر، فرد با کاهش قند خون مواجه شده که این کاهش به حدی است که ممکن است تا بیمار حتی تپش قلب و بیهوشی را نیز تجربه کند. در زمان بروز هیپوگلیسمی، معمولاً بیمار دچار ضعف و لرزش شده و در اندام های خود با مشکل بی حسی مواجه می شود.

زمانی که قند خون از حالت نرمال به شدت و ناگهانی پایین ‌تر بیاید

زمانی که قند خون از حالت نرمال به شدت و ناگهانی پایین ‌تر بیاید، سلول‌ها دچار واکنش شدید می‌ شوند که این واکنش در برخی مواقع به سکته نیز منجر می شود.

بیشتر افرادی که با وجود بیماری دیابت به خصوص دیابت نوع یک، کنترلی بر بیماری خود نداشتند و نوسانات قند در آن ها زیاد باشد، با این مشکل مواجه می شوند.

هیپوگلیسمی معمولاً یک بار بروز می کند و علامت خاصی نداشته و حتی گاهی اوقات برای مدت طولانی در بدن به صورت نهفته وجود دارد. اما خستگی های پی در پی در کنار خواب کافی و تنگی نفس در طول یک شبانه روز بیشتر از حالت عادی، می تواند هشدار ابتلا به این بیماری باشد.

کمای دیابتی

کمای دیابتی از دیگر مشکلاتی است که بیشتر بیماران دیابتی در معرض ابتلا به آن قرار دارند. کمای دیابتی همانند هیپوگلیسمی زمانی بروز می ‌کند که بدن بیش از حد توان دچار نوسانات قند خون می شود.

کما در بیماری دیابت معمولاً در دو مرحله بروز می کند که مرحله اول نوع خفیف این بیماری بوده و در صورت بروز می توان اقدامات درمانی را در مورد آن انجام داد.

اما مرحله دوم که حاد تر و خطرناک تر است، ممکن است که با سکته قلبی همراه بوده و حتی به سکته نیز منجر شود. کمای دیابتی نیز علائم خاصی نداشته و به یک باره بروز می کند.

اما با نشانه هایی مانند خشکی بیش از حد دهان و سردرد و سرگیجه متوالی می توان تا حدی این مشکل را به موقع تشخیص داد. هر چند کما دیابتی حتی اگر به سکته نیز منجر شود، بعد از چند روز با اقدامات درمانی برطرف می شود. اما گاهی اوقات ممکن است این کما به مرگ فرد نیز منجر شود.

عفونت

در بیماری دیابت معمولاً زخم ها دیر تر جوش می خورند. در واقع دیابت و خصوصیات نوع دو که تجمع قند خون در بدن را دارا می باشد، باعث دیر تر جمع شدن پلاکت ها در محل زخم و در نتیجه دیرتر جوش خوردن زخم می شود. به خصوص در پاها که تجمع خون بیشتر اتفاق می افتد، احتمال بروز زخم بیشتر است.

زخم در پای بیماران دیابتی خیلی دیر جوش خورده و گاهی اوقات با کوچکترین تماسی خون ریزی می‌ کند که این مشکل می‌ تواند باعث ورود سلول های عفونی به خون شده و منجر به بیماری عفونی شود.

بیماری های کلیوی

از دیگر بیماری هایی که تقریباً اکثر بیماران دیابتی به آن مبتلا هستند، می‌توان به مشکلات و بیماری های کلیوی اشاره کرد. شایع ترین مشکل کلیوی در میان بیماران دیابتی از کار افتادن کلیه ها می باشد. گاهی اوقات تجمع و رسوب قند در خون باعث اختلال در کار کلیه شده که در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه می شود.

در این شرایط بیمار باید برای جبران کم کاری کلیه ها از درمان هایی مانند دیالیز استفاده کند. البته دیالیز در شرایطی پاسخگوست که بیمار یک کلیه سالم داشته یا کلیه ها به طور کامل دچار آسیب نشده باشند. در غیر این صورت فرد تنها با پیوند کلیه می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.

ضعف بینایی

از مشکلات رایج که تمام بیماران دیابتی در صورت عدم کنترل بیماری به آن مبتلا می شوند، می توان به ضعف بینایی اشاره کرد. ضعف بینایی معمولاً با ضعیف تر شدن چشم آغاز می شود.

اما گاهی اوقات به حدی شدید می‌ شود که به طور کل منجر به نابینایی بیمار دیابتی می شود. ضعف بینایی نیز جزو بیماری هایی است که بیشتر بیماران دیابتی با نوع شدید یا خفیف آن روبرو می شوند.

ضعف بینایی
ضعف بینایی

تشدید بیماری دیابت در چه صورت اتفاق می افتد؟

همانطور که در بخش های آغازین مطلب دیابتیها صبحانه چه بخورند گفته شد؛ بیماری دیابت تاریخچه و قدمت طولانی دارد و از گذشته‌های دور، افراد زیادی به آن مبتلا می شدند.

به دلیل عدم آشنایی کامل با این بیماری، در کنترل داشتن تبعات ناشی از ابتلا به دیابت بسیار سخت بود. امروز اما می‌ توان با رعایت برخی نکات خاص، این بیماری را تسکین داد یا به طور کل درمان کرد.

همچنین امروزه پزشکان بیشتر از گذشته با عواملی که باعث تشدید این بیماری می شوند، آشنایی دارند که این مسئله در کنترل و درمان به موقع این بیماری تاثیر بسیار زیادی دارد.

تغذیه نامناسب

از اصلی ترین فعالیت های انسان ها در طول یک شبانه روز می توان به تغذیه و مصرف غذاهای مختلف اشاره کرد. با توجه به این که این فعالیت و خوردن غذا از اصلی ترین کارها در طول یک شبانه روز است، تاثیرات ناشی از آن نیز در تمام دوران به زندگی انسان ها قابل مشاهده می باشد. یکی از تاثیرات تغذیه، تاثیر بر وضعیت بیماری ها و تشدید یا تسکین آن ها می باشد.

نه تنها در ابتلا به بیماری دیابت، بلکه در شدت گیری آن نیز تغذیه نقش مهمی دارد. به طور کل هنگامی که افراد دارای یک منبع غذایی باشند، تمایل بیشتری به مصرف آماده مواد غذایی دارند که در زمینه بیماری دیابت با توجه به این که مصرف قند و چربی ها باید محدودتر شود، افراد میل بیشتری به استفاده از این مواد دارند که در صورت استفاده، به خصوص استفاده کنترل نشده و بیش از حد، احتمال شدت گیری قند خون وجود دارد.

تمام موادی که دارای قند طبیعی یا مصنوعی باشند، می توانند قند خون را بالاتر ببرند که این احتمال در مصرف مواد غذایی با قند مصنوعی بیشتر می باشد. نه تنها مواد قندی، بلکه مصرف بی رویه مواد غذایی حاوی نشاسته نیز می تواند عامل تشدید قند خون باشد.

فعالیت بدنی نامناسب نسبت به تغذیه

ماده غذایی مصرفی دارای مولکول ها و مواد به خصوصی است که توسط بدن رفع شده و در فرآیند سوخت و ساز و انرژی سلول ها برای فعالیت بدن مصرف می شوند. هنگامی که بدن نسبت به غذای مصرفی سوخت و ساز کمتری داشته باشد، می ‌توان با اقداماتی مانند افزایش تحرک به بالا رفتن متابولیسم و سوخت و ساز کمک کرد.

گاهی اوقات اما افراد به دلایل مختلف تحرک کمتری نسبت به غذای مصرفی خود دارند. در این شرایط مشکلاتی مانند تجمع چربی و قند خون در بدن اتفاق می‌افتد که این موارد می توانند باعث مشکلات جدی مانند بالا رفتن قند خون و در نتیجه تشدید بیماری دیابت شوند.

استرس

از عوامل مهم که نه تنها در تشدید بیماری دیابت، بلکه در شدت گیری هر بیماری موثر است، مشکلات و نوسانات روحی و روانی به خصوص استرس می باشد. استرس می تواند ترشح هورمون ها را تحت تاثیر قرار دهد که این مسئله ممکن است در ترشح هورمون های انسولین و سایر هورمون های قند خون تاثیر داشته باشد.

همچنین داروهایی که در زمان استرس مصرف می شوند، کمتر از همیشه اثرگذاری دارند که این عامل نیز می‌ تواند باعث افزایش قند خون و در نتیجه تشدید بیماری دیابت شود.

مصرف دخانیات

دخانیات مانند الکل و سیگار، خود مشکلات جدی مانند مشکل در ریه ها و معده را به وجود می‌ آورند. اما مصرف این مواد به خصوص نوشیدنی های الکلی در تشدید بیماری دیابت نیز بی تاثیر نیست. در بیماران دیابتی، مصرف نوشیدنی های الکلی جذب قند را با اختلال مواجه می کند و می تواند زمینه ساز بروز دیابت شده و همچنین بیماری دیابت را تشدید کند.

مصرف دخانیات
مصرف دخانیات

اصلی ترین مشکل در بیماران دیابتی کدام است؟

همان طور که در  بخش های مختلف مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند گفته شد؛ در اثر بیماری دیابت مشکلات زیادی ممکن است، در بدن بروز پیدا کند که برخی از این مشکلات حتی ممکن است، به مرگ فرد منجر شوند.

اما برخی از مشکلاتی که در دیابت اتفاق می‌افتند، شایع تر بوده و تمام بیماران را درگیر می کند که آشنایی با آن ها می ‌تواند، هم در تشخیص و اقدام درست در زمان بروز و هم در جلوگیری از بروز مجدد کمک کند.

در این بخش از مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند به معرفی اصلی ترین مشکلاتی که اکثریت بیماران دیابتی با آن مواجه می شوند، خواهیم پرداخت تا با آشنایی کامل، توجه به این مشکلات بیشتر شده و در نتیجه از بروز آن ها به شکل مناسب تری جلوگیری شود.

ضعف و خستگی

ضعف و خستگی از جمله مشکلات اصلی در بیماری دیابت است که تمام بیمارانی که با این مشکل مواجه هستند، به خصوص افرادی که به نوع یک بیماری دیابت مبتلا هستند، بیشتر با آن مواجه می ‌شوند.

بیماران دیابتی معمولا بیشتر از سایرین نیاز به استراحت داشته و خواب شبانه طولانی تری دارند که این مسئله گاهی اوقات منجر به کسلی و خستگی در طول روز شده و راندمان کاری آن ها را کاهش می‌ دهد.

در مبتلایان به نوع یک بیماری دیابت، مصرف مواد حاوی قند طبیعی در میزان کم می تواند تا حدودی ضعف و خستگی را کاهش داده و انرژی لازم برای انجام فعالیت ها را به فرد ببخشد.

در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ اما برای جلوگیری از ضعف و خستگی بهتر است که از مواد غذایی شیرین یا مواد غذایی حاوی نشاسته که در نهایت در بدن منجر به تولید گلوکز می‌ شود، کمتر استفاده کرد.

مشکلات پای دیابتی

از دیگر مشکلات اصلی در بیماران دیابتی می توان به مشکلات پا در این بیماران اشاره کرد. پا از اندام هایی است که بیشترین استفاده را در طول روز دارد. راه رفتن، نشستن یا ایستادن و هر فعالیتی که در طول روز انجام می شود با تکیه بر پاها اتفاق می افتد و این مسئله باعث گردش بیشتر خون در این اندام شده که مشکلات پای دیابتی را نیز منجر می شود.

به عنوان مثال، بیماران دیابتی بیشتر از سایر افراد دچار خشکی و ترک های پوستی در ناحیه پا می شوند که این ترک ها با کوچکترین ضربه دچار خونریزی شده و چون زخم ها در بیماران دیابتی دیرتر جوش می خورند، مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود می آورد.

گاهی اوقات مشکلات پای دیابتی به حدی جدی می شود که تنها راه درمان به منظور جلوگیری از گسترش عفونت به سایر مسائل قطع عضو می باشد.

مشکلات پای دیابتی
مشکلات پای دیابتی

برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، چه اقداماتی باید انجام شود؟

جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است، در زمینه بیماری دیابت نیز تاثیر گذار است. البته با توجه به این که برخی از انواع بیماری ها مانند دیابت نوع ۱ ممکن است زمینه ی ژنتیکی و مادرزادی داشته باشند، نمی ‌توان به طور قطع از ابتلا به آن ها جلوگیری کرده و با برخی از اقدامات می توان حاد شدن آ نها و خطر ساز شدن بیماری را کنترل کرد.

توجه به تغذیه

نقش تغذیه در بیماری دیابت بسیار پر رنگ می باشد. به منظور پیشگیری از بیماری دیابت، توجه به تغذیه می تواند عامل بسیار مهمی باشد. حتی اگر فرد به بیماری دیابت مبتلا شده باشد، با کنترل تغذیه می تواند از پیشرفت آن جلوگیری کند.

بر خلاف تصور عموم در زمینه بیماری دیابت، منظور از تغذیه سالم تنها نخوردن مواد شیرین و حاوی قند است، باید گفت که چربی ها، نشاسته و مواد غذایی حاوی کربوهیدرات نیز در صورت استفاده نامناسب می ‌توانند عامل دیابت شوند.

بررسی سابقه خانوادگی

از دیگر عواملی که به پیشگیری از ابتلا به دیابت یا پیشگیری از شدت گیری آن کمک می‌ کند، بررسی  سوابق خانوادگی از نظر بیماری‌ های مختلف به خصوص بیماری دیابت می باشد.

بیشتر افرادی که در خانواده خود به خصوص اقوام نزدیک مانند پدر یا مادر یا پدربزرگ و مادربزرگ سابقه دیابت دارند، بیش از سایرین در معرض مبتلا شدن به این بیماری قرار دارند.

این افراد می توانند با کنترل منظم قند خون خود توسط دستگاه های خانگی یا مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مخصوص در بازه های زمانی مشخص، هم از ابتلا به بیماری و هم در صورت اطلاع از شدت گیری آن جلوگیری کنند.

مصرف داروهای تنظیم کننده هورمون ها

در صورتی که فرد متوجه هر گونه مشکل هورمونی در بدن خود شود، در صورتی که این مشکل در غده پانکراس و ترشح انسولین نیز نباشد، باید متوجه این هشدار باشد که امکان اختلال در سایر غدد نیز وجود دارد. در این شرایط با مصرف داروهای خاص می ‌تواند از بروز اختلالات و در نتیجه بیماری های شدید جلوگیری کرد.

مصرف داروهای تنظیم کننده هورمون ها
مصرف داروهای تنظیم کننده هورمون ها

روش های درمان دیابت چیست؟

از زمان کشف بیماری دیابت توسط ارسطو و معرفی این بیماری به عنوان یک مشکل مهم و جدی، تلاش‌ های بسیاری برای درمان دیابت صورت گرفته است. به خصوص امروزه با پیشرفت علم و دانش تحقیقات در زمینه درمان بیماری دیابت به طور جدی تری انجام می گیرد.

اما نکته مهمی که در مورد بیماری دیابت وجود دارد، این است که این بیماری به طور قطع قابل درمان نیست. در واقع در صورت درمان مقطعی و دوره ای امکان ابتلای مجدد به این بیماری وجود دارد.

در واقع افرادی که به بیماری دیابت مبتلا می شوند، باید کنترل زیادی در زمینه بیماری خود داشته و راهکارهای مراقبتی را تا پایان عمر جدی بگیرند.

درمان با داروهای شیمیایی

داروهای شیمیایی مختلفی وجود دارند که می ‌توانند به تسکین بیماری و تنظیم قند خون کمک کنند. البته نکته مهم در مورد داروهای شیمیایی این است که هیچ دارویی وجود ندارد که قند خون را برای مدت طولانی و حتی با وجود مصرف مواد غذایی مضر در محدوده مناسب نگاه دارد.

در واقع هر دارویی در صورت همراه شدن با مواد غذایی قندی یا نشاسته ای تاثیری نداشته و نقشی در درمان نخواهد داشت. داروهای مختلفی مانند متفورمین را می توان برای کنترل بیماری دیابت به کاربرد.

بسته به این که شدت دیابت در بدن چه میزان باشد و مصرف موادغذایی در نوسانات آن تا چه حد تاثیرگذار باشد، ممکن است که داروها به صورت خوراکی تجویز شده یا تزریقی باشند.

در دیابت نوع یک که بدن با کمبود انسولین مواجه هست، معمولاً درمان به صورت تزریق مستقیم انسولین به زیر پوست انجام می شود.

درمان های گیاهی

از گذشته‌های دور تا پیش از به وجود آمدن آزمایشگاه ها، برای انجام آزمایشات شیمیایی روی مواد مختلف و داروها از گیاهان برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شد.

در تسکین و کنترل دیابت نیز برخی مواد گیاهی نقش زیادی دارند. البته ممکن است که این مواد در تمام افراد تاثیر یکسانی نداشته باشند. بنابراین با تصور این که یک بیمار دیابتی با مصرف این مواد بهبود پیدا کرده، نمی توان آن را برای تمام بیماران تجویز کرد‌.

درمان با تغذیه

اما راحت ترین و قطعی ترین روش برای تسکین بیماری دیابت و ثبات قند خون، دریافت یک رژیم غذایی مناسب و استفاده از آن در جهت کنترل و تعادل قند خون در بدن می باشد.

همان طور که گفته شد، تغذیه نقش زیادی در بسیاری از مشکلات دارد. در دیابت نیز نقش تغذیه قابل چشم پوشی نیست. تغذیه در بیماری دیابت حتی در میزان تاثیر داروها نیز موثر می باشد. به همین دلیل بیماران دیابتی باید به این بخش از درمان توجه ویژه‌ای داشته باشند.

درمان با تغذیه
درمان با تغذیه

رژیم غذایی مناسب چه تاثیری در پیشگیری یا کنترل دیابت دارد؟

یکی از ساده ترین روش ها برای کنترل بیماری دیابت رژیم غذایی سالم و توجه به مصرف مواد غذایی مجاز و مناسب برای این بیماری می باشد.

با استفاده از رژیم غذایی مناسب می توان نوسانات قند خون را تا حد زیادی کنترل کرد. برخی از مواد غذایی با وجود ظاهر سالم، دارای چندین عامل خطرساز در بیماری دیابت به طور همزمان می باشند.

به عنوان مثال ماده غذایی مانند سیب زمینی، هم حاوی درصد قند و هم حاوی نشاسته بسیار زیادی است که بعد از خوردن و تجزیه در بدن تبدیل به گلوکز شده و به عنوان قند در خون تجمع پیدا می کند.

غذاهای زیادی مانند سیب زمینی هستند که یک یا دو ماده خطرساز در بیماری دیابت را به حد زیاد دارا می باشند که مصرف آن ها می تواند در بیماری دیابت تشدید کننده باشد. مصرف مواد غذایی مناسب همچنین به عنوان یکی از ارزان‌ ترین روش ها برای کنترل و پیشگیری از ابتلا به دیابت یا درمان آن، انتخاب بسیار مناسبی می باشد.

تمام داروهای موجود برای پیشگیری و درمان بیماری دیابت، چه از نوع شیمیایی و چه از نوع گیاهی، معمولاً هزینه هایی را در بر دارند که با کنترل تغذیه و پیروی از یک رژیم غذایی صحیح می‌ توان از بسیاری از این هزینه ها پیشگیری کرد و با صرفه جویی در هزینه، تنها با یک روش ساده بیماری دیابت را به خوبی کنترل کرد.

رژیم غذایی مناسب چه تاثیری در پیشگیری یا کنترل دیابت دارد؟
رژیم غذایی مناسب چه تاثیری در پیشگیری یا کنترل دیابت دارد؟

مناسب ترین رژیم برای بیماران دیابتی چه ویژگی هایی دارد؟

یک رژیم غذایی مناسب می تواند تاثیر بسیار زیادی در کنترل بیماری دیابت و در برخی موارد به همان مقطعی آن داشته باشد. در عین‌ حال، تغذیه نامناسب ممکن است که دیابت را تشدید کرده و مشکلات آن را افزایش دهد.

به همین دلیل برخورداری از رژیمی که مطابق با ویژگی های بیماری دیابت طراحی شده باشد، امری ضروری برای بیمارانی است که به دیابت مبتلا می باشند.

یک رژیم مناسب برای بیماران دیابتی باید مواد ذکر شده در پایین را در کمترین میزان داشته باشد یا در صورت وجود این مواد در رژیم مقدار آن به گونه‌ای باشد که مصرف وعده غذایی بعدی بیشتر آن هضم شده باشد.

قند کم یا کنترل شده

اولین ماده که در تشدید بیماری دیابت تاثیر بسیار زیادی دارد، قند می باشد. در رژیم افراد دیابتی قند و غذاهای شیرین باید با محدودیت و دقت زیادی قرار داده شوند. البته ساختار بدن به گونه ای است که در زمان محدودیت، نسبت به این مواد میل بیشتری برای استفاده از آن ها دارد.

به همین دلیل نباید به طور کل، آن ها را از برنامه غذایی حذف کرد، بلکه باید با جایگزینی قندهای سالم به جای قندهای مصنوعی و مضر، هم نیاز بدن به این ماده را کاهش داد و هم بیماری دیابت را کنترل کرد.

دقت در مصرف نشاسته

نشاسته نیز بعد از مصرف و هضم در بدن تبدیل به گلوکز می‌شود که به منظور کنترل بهتر آن باید در مصرف آن دقت شود. برخی مواد غذایی حاوی درصد زیادی نشاسته می باشند. مانند سیب ‌زمینی و ماکارونی؛ در حالی که برخی مواد مانند برنج با وجود داشتن نشاسته، میزان کمتری از این ماده را دارا بوده و خطر کمتری دارند. برای افرادی که تمایل زیادی به استفاده از این گونه مواد غذایی دارند، انتخاب بهتر مواد کم نشاسته و رژیمی می باشد.

تعادل در مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها

کربوهیدرات ها نیز از دیگر موادی هستند که مصرف آن ها موجب آزادسازی قند خون شده و در نتیجه باعث شدت گیری بیماری دیابت می شوند.

همچنین در زمان ابتلا به بیماری دیابت به منظور درمان و کنترل آن، بهتر است که از مواد غذایی حاوی چربی به خصوص روغن های ترانس جلوگیری کرد. زیرا چربی، رسوب قند در خون را تشدید می کند. در ادامه مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند به انواع غذای دیابتی ها می پردازیم.

تعادل در مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها
تعادل در مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها

کدام غذاها در بیماران دیابتی منع مصرف دارند؟

بیماری دیابت نسبت به سایر بیماری ها محدودیت های غذایی بیشتری دارد. به خصوص برای افرادی که علاقه ای به استفاده از داروهای شیمیایی نداشته یا به هر دلیلی مصرف قرص و داروهای مخصوص دیابت برای آن ها آسان نیست. رعایت نکات تغذیه به منظور کنترل بیماری بسیار ساده و کارآمد است.

در بیماری دیابت، برخی از مواد غذایی بسته به شدت بیماری باید به طور کل مصرف نشده یا کمتر مصرف شوند. در این بخش از مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند برخی از مواد غذایی تنها در یک وعده خاص صبحانه یا شام ایجاد مشکل می کنند و برخی از مواد غذایی در هر وعده ای که استفاده شوند، می توانند آسیب زا باشند. در این قسمت به معرفی این گونه مواد خواهیم پرداخت.

به طور کل مواد غذایی که نشاسته در آن ها بیشتر بوده یا حاوی قندهای صنعتی بالاتری باشند، برای بیماران دیابتی، به خصوص بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند، به شدت خطرساز است.

از جمله این مواد می توان به نوشیدنی هایی مانند نوشابه اشاره کرد. نوشابه حاوی بیشترین قند در میان نوشیدنی هاست. به همین دلیل افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، باید کمتر از این ماده استفاده کنند.

از دیگر غذاهای مضر برای بیماران دیابتی می توان به فست فودها اشاره کرد که اغلب دارای مواد نشاسته ای مانند سیب زمینی بوده و با روغن های مضر نیز سرخ می شوند.

کدام غذاها در بیماران دیابتی منع مصرف دارند؟
کدام غذاها در بیماران دیابتی منع مصرف دارند؟

بهترین رژیم غذایی برای بیماران دیابتی از چه طریق قابل دریافت است؟

هر بیماری یا مشکلی که با محدودیت ها و ممنوعیت های تغذیه همراه باشد را می توان با یک رژیم غذایی مناسب به خوبی کنترل کرد. بیماران دیابتی نیز، که جزو گروه هایی هستند که تغذیه بیشتر از هر چیز به کنترل قند خون آن ها کمک می کنند، نیاز به یک رژیم غذایی مشخص دارند تا از بایدها و نبایدهای تغذیه خود اطلاع داشته باشند.

مراجعه به یک متخصص تغذیه

به منظور دریافت یک رژیم غذایی خوب و اصولی، بهترین راه مراجعه به یک متخصص تغذیه است. متخصص تغذیه با دانشی که در مورد مواد غذایی، مواد تشکیل دهنده هر غذا، تاثیری که مصرف هر غذا به طور کل در سیستم بدنی داشته و … دارد، می تواند به کنترل هر چه بهتر بیماری دیابت و جلوگیری از نوسانات قند خون کمک کند.

به دو طریق می توان به یک متخصص تغذیه در زمینه بیماری دیابت و ارائه رژیم برای این بیماران مراجعه کرد و برنامه غذایی مناسب را دریافت کرد.

روش اول، مراجعه حضوری به نزدیک ترین متخصص تغذیه و دریافت رژیم غذایی است و در روش دوم می توان با جست و جو در اینترنت و پیدا کردن سایت متخصصین تغذیه از خدمات آنلاین آن ها استفاده کرد. دریافت رژیم دیابتی آنلاین مزایای مختلفی از جمله صرفه جویی در زمان و هزینه و دریافت به موقع رژیم غذایی دارد.

همچنین هر زمان فرد در طول برنامه با مشکل خاصی مواجه شود، می تواند با استفاده از خدمات پشتیبانی پرسش خود را مطرح کرده و رژیم غذایی را به طور دقیق رعایت کند.

مراجعه به یک متخصص تغذیه
مراجعه به یک متخصص تغذیه

در کنار رعایت در تغذیه چه نکاتی به بهبود دیابت کمک می کند؟

بهترین و ساده ترین روش برای کنترل دیابت، استفاده از رژیم غذایی مناسب است. با توجه به این که تاثیرگذارترین عامل در بیماری دیابت، چاقی و اضافه وزن است؛ به عنوان اولین راه کمک به بهبود و تسکین این بیماری، می توان به کنترل و کاهش وزن اشاره کرد.

اما در کنار یک رژیم مناسب و کنترل وزن برای بهبودی دیابت، روش ها و راهکارهای کمکی دیگری نیز وجود دارند که با رعایت آن ها، روند درمان بیماری سرعت می بخشد.

ورزش کردن

ورزش کردن از جمله روش هایی است که می توان برای کنترل دیابت از آن استفاده کرد. به طور کل فعالیت های بدنی، به خصوص اگر به طور منظم و سبک انجام شوند، می توانند وضعیت سیستم داخلی بدن را بهبود بخشیده و کار اندام ها را راحت تر کنند.

از جمله فعالیت های ورزشی مناسب که به فعالیت بهتر غدد و ترشح منظم تر هورمون ها کمک می کند، می توان به پیاده روی اشاره کرد. برای بیماران دیابتی انجام پیاده روی می تواند روشی خوب برای بهره گیری بیشتر و بهتر از رژیم غذایی باشد.

آرامش فکری و دوری از استرس

در زمان عصبانیت و استرس، اغلب افراد دچار مشکلی به نام پرخوری عصبی می شوند. در مورد بیماران دیابتی که تغذیه رکن اصلی درمان آن هاست، بیش از سایر زمان ها باید با این گونه مشکلات مقابله کرد.

به همین دلیل یکی از بهترین راه ها برای اثربخشی هر چه بیشتر رژیم غذایی بیماران دیابتی، باید آرامش فکری را افزایش داده و از هر گونه تنش و استرسی که ممکن است، به پرخوری عصبی بینجامد یا در میزان تغذیه و هضم تاثیرگذار باشد، دوری کرد.

آرامش فکری و دوری از استرس
آرامش فکری و دوری از استرس

مراجعه به متخصص و دریافت رژیم دیابتی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟

چه برای اطلاع از این مسئله که دیابتیها صبحانه چه بخورند و چه برای دریافت یک رژیم کلی جهت بهبود دیابت، مراجعه به متخصص تغذیه بهترین کار است.

حتی اگر افراد مبتلا به دیابت دچار چاقی نباشند و تنها برای کنترل بیماری به متخصص تغذیه مراجعه کرده و رژیم مناسب خود را دریافت کنند نیز با یک دوره امکان کنترل و تسکین بیماری وجود ندارد.

در واقع به منظور درمان دیابت و رسیدن به سطح نرمال قند خون نیاز است که فرد برای چند دوره متوالی از رژیم غذایی مخصوص و مناسب استفاده کرده و تا پایان عمر مصرف بعضی از مواد غذایی را محدودتر کند. بنابراین مراجعه به متخصص تغذیه در تمام طول زندگی یک بیمار دیابتی ضروری می باشد.

به طور کل بسته به شدت بیماری در ابتدای مراجعه به متخصص تغذیه جهت دریافت رژیم دیابتی نیاز است که هر دو هفته یک بار به متخصص مراجعه کرد. اما بعد از رسیدن به سطح نرمال قند خون و ماندگاری این سطح برای مدتی مشخص می توان مراجعه را به ماهی یک بار نیز کاهش داد.

مراجعه به متخصص و دریافت رژیم دیابتی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟
مراجعه به متخصص و دریافت رژیم دیابتی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟

کدام وعده غذایی برای بیماران دیابتی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

در تمام رژیم های غذایی سه وعده اصلی، صبحانه، ناهار و شام بیشترین اهمیت را دارند و توجه و تمرکز اصلی در رژیم بر این سه وعده است. در صورتی که فرد در این سه وعده از مواد غذایی مناسب و به اندازه استفاده کند، دیرتر احساس گرسنگی کرده و تایم بیشتری از روز سیر می باشد.

این مسئله به مصرف غذاهای مضر به میزان کمتر در میان وعده نیز کمک می کند. اما برای بیماران دیابتی علاوه بر این که هر سه وعده به دلایل ذکر شده از اهمیت زیادی برخوردار هستند، دو وعده صبحانه و شام، به خصوص صبحانه از اهمیت ویژه تری برخوردار می باشند.

کدام وعده غذایی برای بیماران دیابتی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
کدام وعده غذایی برای بیماران دیابتی از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

صبحانه بعد از چند ساعت خواب شبانه مصرف می شود. در طول خواب به دلیل عدم مصرف هیچ ماده غذایی و تسکین و آرامش بیشتر بدن، سطح قند خون بسیار پایین می آید. به همین دلیل با مصرف حتی یک ماده کوچک نیز قند افزایش پیدا می کند.

در صورتی که ماده مصرفی در این وعده حاوی مواد مضر باشد و قند خون را به یک باره دچار نوسان کند، مشکلات زیادی برای بیمار به وجود می آید.

وعده شام نیز به این دلیل که فرد بعد از مصرف آن فعالیت به خصوصی نداشته یا فعالیت کمتر می شود، به خصوص در صورتی که در ساعات انتهایی شب و با مواد غذایی مضر استفاده شود، می تواند بیمار را دچار مشکل کند.

دیابتی ها صبحانه چه بخورند که دچار افزایش ناگهانی قند خون نشوند؟

افرادی که به دیابت مبتلا می شوند، به خصوص در صورتی که تجربه ای از این بیماری نداشته و سابقه ای در برخورد با بیماران هم مشکل نداشته باشند، بیش از دیگران در مورد نحوه برخورد با این بیماری، بایدها و نبایدهای تغذیه یا دارویی و … دچار مشکل می شوند.

یکی از پرسش های رایج این گونه افراد این است که دیابتیها صبحانه چه بخورند با توجه به اهمیت صبحانه در کنترل قند خون در یک شبانه روز پاسخ به این پرسش و اطلاع از این موضوع می تواند بسیار ضروری باشد.

برای اطلاع از این که دیابتیها صبحانه چه بخورند که دچار نوسانات شدید قند مانند کاهش یا افزایش ناگهانی شوند، در درجه اول باید میزان قند خون آن ها برای چند روز پیاپی در حالت ناشتا بررسی شود.

دیابتی ها صبحانه چه بخورند که دچار افزایش ناگهانی قند خون نشوند؟
دیابتی ها صبحانه چه بخورند که دچار افزایش ناگهانی قند خون نشوند؟

حالت ناشتا زمانی است که فرد برای چند ساعت، حداقل 8 تا 10 ساعت هیچ ماده غذایی جز آب مصرف نکرده باشد. در این حالت هر چقدر قند خون از حد نرمال بیشتر باشد، وضعیت سلامت بدن و درصد دیابت مشخص می شود. بعد از بررسی این مورد می توان برنامه مناسب برای تغذیه این بیماران را مشخص کرد.

وعده صبحانه از چه نظر برای بیماران دیابتی اهمیت دارد؟

نوسانات قند خون می تواند بیماران دیابتی را با مشکلات زیادی مواجه کند. از جمله مشکلاتی که در اثر نوسانات قند، به خصوص نوسان شدید بروز می کند، می توان به هیپوگلیسمی یا کمای دیابتی اشاره کرد. به منظور جلوگیری از بروز این مسائل بهترین کار، کنترل قند خون در تمام روز و پایدار نگه داشتن آن در مرز ثابت و نرمال به طور مداوم است.

وعده صبحانه از چه نظر برای بیماران دیابتی اهمیت دارد؟
وعده صبحانه از چه نظر برای بیماران دیابتی اهمیت دارد؟

در حفظ این مورد تغذیه مهم ترین نقش را دارا می باشد. با تقسیم مصرف مواد غذایی به وعده های مختلف در طول یک شبانه روز می توان کنترل بهتری به میزان قند خون و پایدار نگه داشتن آن داشت.

وعده صبحانه به خصوص در کنترل این وضعیت بیشترین نقش را دارد. یکی از موارد اهمیت صبحانه در رژیم یک بیمار دیابتی این است که با مصرف این وعده، در وعده های بعدی، غذای کمتری مصرف می شود و در نتیجه سطح قند خون مدت زمان بیشتری پایدار می ماند. این مسئله به خصوص در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تاثیر بیشتری داشته و اهمیت بالاتری دارد.

همچنین در صورت عدم مصرف و حذف این وعده، فرد در وعده های بعدی غذای بیشتری مصرف کرده و قند و نشاسته و سایر مواد را به میزان بالاتر وارد خون خود می کند که بسیار خطرساز است.

انتخاب های نامناسب برای صبحانه یک بیمار دیابتی چه مواردی است؟

هنگامی که فرد به بیماری دیابت، به خصوص دیابت نوع دو مبتلا می شود، تعادل در تغذیه نقش مهم تری دارد. مواد غذایی مصرفی در یک شبانه روز متشکل از تمام گروه های پروتئین، کربوهیدرات، چربی های سالم، قند و … می باشند.

مصرف متعادل این مواد برای کنترل میزان قند خون و بیماری دیابت از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. یکی از غذاهای نامناسب و آسیب زا در وعده صبحانه که ممکن است توسط بیماران دیابتی مصرف شود، غلات سفید و شیرین مانند نان تست، نان سفید، تخم مرغ به صورت نیمرو می باشد.

انتخاب های نامناسب برای صبحانه یک بیمار دیابتی چه مواردی است؟
انتخاب های نامناسب برای صبحانه یک بیمار دیابتی چه مواردی است؟

این مواد حاوی کربوهیدرات بالایی بوده و قند خون آن ها نیز بیشتر از میزان نیاز بدن در وعده صبحانه است. به همین دلیل می تواند دچار نوسان ناگهانی قند خون شود.

همچنین در وعده صبحانه، به دلیل این که بعد از چند ساعت استراحت شبانه و پایین آمدن قند خون قرار دارد، از غذاهایی مانند گوشت قرمز و بیکن، پاستا، آب میوه های صنعتی و نوشیدنی های با کافئین بالا مانند قهوه یا قهوه های فوری که علاوه بر کافئین دارای شکر نیز هستند، خودداری کرد.

انتخاب های مناسب برای صبحانه یک بیماری دیابتی شامل چه غذاهایی می شود؟

در ادامه مطلب مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند قصد داریم تا به معرفی غذاهایی بپردازیم که برای صبحانه یک بیمار دیابتی انتخاب مناسب و کاملی می باشند و علاوه بر کنترل قند خون، در 24 ساعت آینده می توانند باعث سیری شده و یک انتخاب خوب برای این وعده باشند. از جمله این مواد غذایی می توان به غلات سبوس دار اشاره کرد.

نان هایی مانند سنگک، نان جو و سایر نان های سبوس دار برای بیمار دیابتی انتخاب بسیار مناسبی می باشند. همچنین در صورتی که فرد به مصرف تخم مرغ در این وعده علاقه داشته باشد، می تواند با جایگزینی تخم مرغ آب پز به جای نیمرو و عدم مصرف زرده، این ماده غذایی را نیز در وعده صبحانه خود داشته باشد.

انتخاب های مناسب برای صبحانه یک بیماری دیابتی شامل چه غذاهایی می شود؟
انتخاب های مناسب برای صبحانه یک بیماری دیابتی شامل چه غذاهایی می شود؟

انواع سبزیجات پخته شده یا خام مانند هویج و کاهو و نوشیدنی های طبیعی مانند آب پرتقال، آب سیب و … که کالری و قند کمتری دارند، در این وعده برای یک بیمار دیابتی قابل مصرف می باشند. صبحانه مناسب یک بیمار دیابتی همچنین می تواند متشکل از لبنیاتی مانند پنیر، شیر و خامه های کم چرب نیز باشد.

آیا در وعده صبحانه یک بیماری دیابتی، امکان استفاده از شیرینی جات وجود دارد؟

همان طور که در بخش های قبلی مقاله دیابتیها صبحانه چه بخورند گفته شد، هنگامی که بدن از مصرف یک ماده غذایی منع می شود، تمایل استفاده از آن بیشتر می شود و فرد میل بیشتری به خوردن آن ماده غذایی پیدا می کند.

در مورد دیابت و بیماران دیابتی، تمایل به مصرف قند و نشاسته ها بیشتر از سایر مواد غذایی است و در مصرف این مواد به دلیل مشکلاتی که برای بدن به وجود می آورد، باید دقت بیشتری به عمل آورد.

با این حال برای کاهش تمایل به خوردن شیرینی جات، به خصوص در وعده صبحانه که بیشتر افراد از چای شیرین یا مربا استفاده می کنند، می توان برخی شیرینی ها را جایگزین کرد.

آیا در وعده صبحانه یک بیماری دیابتی، امکان استفاده از شیرینی جات وجود دارد؟
آیا در وعده صبحانه یک بیماری دیابتی، امکان استفاده از شیرینی جات وجود دارد؟

به عنوان مثال برخی میوه های شیرین مانند توت فرنگی، سیب و خرما برای مصرف در وعده صبحانه انتخاب مناسبی می باشند. همچنین خوردن به مقدار کم انجیر یا توت خشک نیز می تواند جایگزین مناسبی برای قند و شکر در وعده صبحانه باشد.

به جای مصرف موادی مانند عسل یا مربا که شیرینی بیشتری دارند نیز می توان از شیره انگور رقیق شده با ارده استفاده کرد که مشکلات مواد ذکر شده را نداشته و قند خون را کمتر دچار نوسان می کند.

اصول تغذیه بیمار دیابتی چیست؟

یکی از موارد اصلی و مهم در کنترل بیماری دیابت و کنترل سطح قند خون، تغذیه مناسب است. تحقیق و بررسی ها در زمینه مناسب ترین تغذیه برای بیماران دیابتی از گذشته های دور انجام می گرفته و تا امروز در حال انجام است.

بیشتر تحقیقات، نشاندهنده چند اصل مهم است که به خصوص برای بیماران دیابتی که با این پرسش که دیابتیها صبحانه چه بخورند مواجه هستند؛ اطلاع از آن ها جهت یک تغذیه اصولی ضروری می باشد.

اصول تغذیه بیمار دیابتی چیست؟
اصول تغذیه بیمار دیابتی چیست؟

در وهله اول، توجه به میزان مصرف پروتئین مطرح می باشد. پروتئین مصرفی در تغذیه یک بیمار دیابتی باید چیزی حدود 10 تا نهایتا بیست درصد از کل کالری روزانه باشد. البته این در شرایطی است که کلیه ها از سلامت کامل برخوردار باشند.

در غیر این صورت مصرف این ماده باید کمتر باشد. میزان مصرف چربی از دیگر اصولی است که در تغذیه بیمار دیابتی باید به آن توجه کرد، چربی باید کمتر از 30 درصد باشد، به خصوص چربی های حیوانی باید کمتر از 10 درصد باشند.

کربوهیدرات، بیشترین ماده مصرفی در یک شبانه روز است که برای بیمار دیابتی به عنوان سومین اصل باید چیزی در حدود 50 درصد باشد. قند به عنوان خطرساز ترین ماده برای یک بیمار دیابتی باید کمترین مقدار را داشته باشد.

به خصوص که این ماده از موادی مانند نشاسته نیز دریافت می شود. در نهایت یک بیمار دیابتی باید به عنوان آخرین اصل در یک شبانه روز چیزی حدود 20 درصد فیبر استفاده کند.

تغذیه در دیابت نوع یک و دو چه نقشی دارد؟

در هر دو نوع دیابت، تغذیه می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. در دیابت نوع دو مصرف کمتر چربی، کربوهیدرات، قند و … می تواند به پایین نگه داشتن قند خون کمک کند.

تغذیه در دیابت نوع یک و دو چه نقشی دارد؟
تغذیه در دیابت نوع یک و دو چه نقشی دارد؟

در این نوع از دیابت، بهتر است که بیشتر از فیبر و سبزیجات استفاده شود و غذاهای مصرفی نیز بیشتر به صورت آب پز یا بخار پز آماده شوند و از چربی ها و غذاهای سرخ کردنی کمتر استفاده شود. برای دیابت نوع یک نیز بهترین گروه غذایی، موادی مانند لبنیات کم چرب می باشند.

همچنین بهتر است که از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده کرد. در این نوع از دیابت، چون احتمال بروز هیپوگلیسمی وجود دارد، باید تلاش کرد که از مواد غذایی مانند نان یا میوه جات به میزان مناسب و در نوع مناسب استفاده کرد. همچنین بهترین ماده برای این گروه قندهایی مانند خرما و توت خشک است که از پایین آمدن ناگهانی و زیاد قند خون جلوگیری می کند.

در پایان حتما مقاله جنجالی بهترین صبحانه برای لاغری را مطالعه کنید.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

10 پاسخ

  1. سلام. متاسفانه سالهاست که آرد نان سنگک آرد سبوس دار نیست همان آرد سفید لواش و تافتون و … را می دهند به سنگکی ها . آن چه هم که به اسم نان جو می فروشند نان حاصل از حرارت دادن زیاد ِ آرد سفید و یا افزودن رنگ به آرد سفید هست. کلا اگر بشود نان را حذف یا مصرف آن را بسیار کم کرد بهتر هست.

  2. با سلام و تشکر مطالب مفید و آموزنده ایی ارائه گردیده امید که ما دیابتیها موقع صرف غذا اراده لازم برای کنترل رژیم غذایی را داشته باشیم.

  3. سلام خسته نباشید درمورد دیابت یه سوال داشتم همسر من بر اثر دیابت کلیه هاش هم اسیب دیده در نتیجه هیچ نوع گوشت و همچنین لبنیات و حبوبات هم نمیتونه مصرف کنه دیابت به حدی بهشون اسیب زده که قلبش هم دچار گرفتگی شدید شده من برای تغذیه ی ایشون واقعا مشکل دارم لطف کنید بفرمایید من چی براش درست کنم که براش مفید باشه ممنون میشم

  4. واقعا دستتون درد نکنه خیلی خیلی مطالبتون مفید بود من که تازه به دیابت نوع ۲ مبتلا شدم خیلی استفاده کردم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید