درمان سوختگی بیماران دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی
درمان سوختگی بیماران دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی موضوع بسیار مهمی است که هر بیمار دیابتی یا فردی که از بیمار دیابتی پرستاری می کند باید از آن اطلاع داشته باشد.

سوختگی در بیماران دیابتی می تواند مشکل ساز شود، به طور کلی زخم در این بیماران دیرتر درمان می شود و زخم های ناشی از سوختگی به علت وضعیت خاصی که برای پوست ایجاد می کنند در بروز مشکلات بیشتر مانند عفونت پوستی مستعدتر می باشند.

در راستای تکمیل اطلاعات این مقاله پیشنهاد می کنیم صفحه درمان زخم دیابت با عسل را ببنید.

مقدمه

درمان سوختگی بیماران دیابتی
درمان سوختگی بیماران دیابتی

سوختگی درجات مختلفی دارد و در هر گرید یا سطح آن درمان متفاوت است، به طور کل درمان سوختگی باید فورا انجام شود اما در درمان سوختگی بیماران دیابتی در نظر گرفتن زمان و درمان در سریع تر حالت ممکن از اهمیت بیشتری برخوردار است، البته نوع درمان نیز در تسریع بهبود سوختگی تاثیرگذار می باشد.

اینفوگرافیک درمان سوختگی بیماران دیابتی

اینفوگرافیک درمان سوختگی بیماران دیابتی
اینفوگرافیک درمان سوختگی بیماران دیابتی

در این مقاله قصد داریم به اثرات سوختگی در بدن بیماران دیابتی بپردازیم، همچنین برای درمان راحت تر و جلوگیری از بروز مشکلات روش هایی که برای پانسمان و درمان دیابت می توان از آن استفاده کرد را توضیح خواهیم داد.

درمان سوختگی بیماران دیابتی چگونه است؟

  1. شستشوی زخم
  2. پانسمان به موقع
  3. کمپرس سرد
  4. مراجعه به پزشک

پیشنهاد می کنیم از پستهای زیر دیدن کنید:

  1. داروی تقویتی برای افراد دیابتی
  2. گرید بندی زخم پای دیابتی

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

بیماری دیابت چیست و کدام اندام در ابتلای به آن نقش دارد؟

دیابت چند نوع دارد؟

پیش دیابت چیست؟

تشخیص دیابت از چه روش هایی امکان پذیر است؟

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند؟

در تشدید بیماری دیابت چه عواملی اثرگذار هستند؟

بیماری دیابت چه آسیب هایی به بدن وارد می کند؟

آسیب های وارده به بیماران دیابتی در چه شرایطی شدت پیدا می کنند؟

سوختگی چیست و چه تغییراتی در بدن ایجاد می کند؟

نشانه های سوختگی چیست؟

علل ابتلا به سوختگی در افراد دیابتی چیست؟

در صورت عدم درمان سوختگی چه مشکلاتی برای بیماران دیابتی ایجاد می شود؟

دیابت چه تاثیری در سوختگی دارد؟

مهم ترین نکات در درمان سوختگی بیماران دیابتی، چه مواردی هستند؟

مراحل درمان سوختگی بیماران دیابتی به چه صورت است؟

آیا درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه امکان پذیر است؟

پانسمان چه تاثیری در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی دارد؟

چند نوع پانسمان برای درمان سوختگی بیماران دیابتی وجود دارد؟

در پانسمان زخم به منظور درمان سوختگی به چه نکاتی باید توجه شود؟

در صورت ایجاد سوختگی در پای بیماران دیابتی باید از چه پوششی استفاده کرد؟

آیا تغذیه در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی تاثیرگذار است؟

در چه صورت درمان سوختگی بیماران دیابتی نیاز به جراحی دارد؟

چند درصد احتمال ابتلا به عفونت به علت سوختگی وجود دارد؟

 

بیماری دیابت چیست و کدام اندام در ابتلای به آن نقش دارد؟

هنگامی که از بیماری دیابت صحبت می شود اغلب افراد بالا رفتن قند خون و استفاده از انسولین را تصور می کنند، هر چند این دو موضوع دو رکن درگیر در بیماری دیابت است اما کاملا مجزا از هم می باشند، به عبارت دیگر دیابت تنها افزایش بی رویه قند خون نیست و در هر نوع دیابتی نیز انسولین داروی درمانی نیست. در اولین بخش مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی به توضیح بیماری دیابت خواهیم پرداخت.

پیشنهاد می کنیم از پست جراحی افراد دیابتی دیدن کنید.

دیابت چیست

بدن انسان مواد مختلف را از غذاهای مصرفی جذب می کند، بسته به نوع ماده جذب شده سلول ها و قسمت های مختلف بدن از مواد دریافتی غذاها استفاده می کنند و به فرد در انجام فعالیت های روزانه و کارهایی که نیاز به انرژی دارند کمک می‌کنند.

انواع قندها، چربی ها و ویتامین‌ها ها جز موادی هستند که از غذاها استخراج شده و به مصرف سلولهای بدن می رسند. این مواد برای اینکه به طور کامل مورد مصرف سلولها قرار گیرند باید در حد اعتدال به بدن وارد شوند زمانی که هرکدام بیش از مقدار نیاز مورد استفاده قرار گیرند آسیب‌های مختلفی را به اندام های داخلی وارد می کنند.

در زمان ابتلا به برخی از بیماری ها سطح اینگونه مواد حتی در مصرف کم غذا های مختلف به شدت نوسان پیدا میکند، در این شرایط فرد باید آن ماده را متناسب با بیماری خود مورد استفاده قرار دهد.

دیابت یکی از بیماری هایی است سطح قند خون بدن را دچار نوسان می کند، در هنگام ابتلا به دیابت افراد یا از کم بودن قند خون رنج می برند یا قند خون آنها به حدی بالاست که خطرات مختلفی آنها را تهدید می کند.

وضعیت پانکراس در زمان ابتلا به دیابت

در بیماری دیابت غده ای که دخیل بوده و اختلال در عملکرد آن موجب آغاز بیماری میشود غده پانکراس است. غده پانکراس محل جزایر لانگرهانس بدن می باشد که در آن چهار سلول اصلی برای فعالیت پانکراس و خدمت به بدن وجود دارد.

از میان این سلول ها دو گروه آلفا و بتا در ابتلای افراد به بیماری قند خون و دیابت تاثیر گذار می باشند. سلول‌های آلفا تولید کننده گلوکاگون هستند که در وقت کاهش شدید قند خون با مصرف گلوکز ذخیره شده بدن سبب زیاد شدن آن می شوند و سلولهای بتا تولید کننده انسولین هستند که قند موجود در مواد غذایی را جذب کرده و به سلولها برای مصرف آن کمک می کنند.

در حالت عادی و سلامت کامل سلول های آلفا و بتا به درستی فعالیت کرده و نسبت فعالیت آنها به گونه ای است که قند خون فرد در حد نرمال قرار می گیرد اما زمانی که بیمار به دیابت مبتلا می شود یک گروه از سلول ها دچار اختلال عملکرد شده و نوسان قند خون را منجر می شوند.

بیماری دیابت از اختلال در عملکرد غده پانکراس یا لوزالمعده آغاز می شود

بنابراین می توان گفت که بیماری دیابت از اختلال در عملکرد غده پانکراس یا لوزالمعده آغاز می شود اما متاسفانه این بیماری با درمان پانکراس برطرف نمی شود و در صورت عدم کنترل آن مشکلات جدی برای فرد به وجود می آورد.

با توجه به شیوع بیماری دیابت در دنیای امروز آشنایی با آن به خصوص برای افرادی که زمینه ارثی این بیماری را دارند الزامی می باشد، چه بهتر که افراد وضعیت سلامتی خود در مورد بیماری دیابت را زیر نظر پزشکان مجرب پیگیری کنند، خوب در این زمینه می توان دکتر سلیمی را نام برد.

لطفا از پست بهترین جراح معده در تهران دیدن کنید.

بیماری دیابت از اختلال در عملکرد غده پانکراس یا لوزالمعده آغاز می شود
بیماری دیابت از اختلال در عملکرد غده پانکراس یا لوزالمعده آغاز می شود

دیابت چند نوع دارد؟

نوساناتی که دیابت در بدن افراد ایجاد می کند موجب دو حالت مختلف از این بیماری می شود، اولین حالت افزایش بیش از حد سطح قند خون است است که بیمار را ملزم می‌کند برای کاهش آن و جلوگیری از بروز مشکلات جدی تر از داروهای کاهنده قند خون استفاده کنند و حالت دوم کمبود قند خون بدن است تا جایی که بیمار برای تامین قند مورد نیاز بدن نیاز به مصرف گلوکز غیر طبیعی پیدا می کند.

اولین نوع دیابت

در نوع اول بیماری دیابت افراد با کمبود قند خون روبرو می شوند، در این نوع بدن توانایی تولید انسولین را از دست می دهد، این مشکل که غالبا به طور مادرزادی در فرد وجود دارد ممکن است از همان سال های اولیه زندگی بروز پیدا کند یا بعد از گذر از دوره کودکی علائم خود را نشان دهد، دیابت نوع یک نهایتا تا سی سالگی بروز می کند،

در این دیابت سلول های بتا دچار تخریب یا مشکلات عملکردی می شوند و توانایی تولید انسولین ندارند، این مسئله موجب می شود قندی که توسط غذاها دریافت می شود به طور کامل به مصرف سلول ها نرسیده و بیشتر آن در فرآیند دفع از بدن خارج شود در نتیجه فرد عموما با افت قند خون مواجه است و زمانی که مصرف غذاهای حاوی گلوکز در یک دوره کاهش پیدا کند افت قند خون بیشتر می شود تا حدی که فرد حتی به ضعف و گاها کما نیز مبتلا می شود.

دومین نوع دیابت

نوع دوم بیماری دیابت، دیابت بزرگسالی است، در این نوع بدن انسولین را به مقدار طبیعی تولید می کند، اما گیرنده هایی که در سلول ها نسبت به انسولین واکنش نشان داده و قند جذب شده آن را دریافت می کنند از بین رفته و توانایی ارتباط با انسولین را از دست می دهند.

این مشکل باعث می شود که قند خون با گذشت زمان افزایش پیدا کند چون به علت وجود انسولین در بدن گلوکز به راحتی دفع نشده و در خون باقی می ماند اما چون جذب سلول ها نمی شود بخشی از آن رسوب پیدا کرده یا با جریان خون به قسمت های مختلف بدن منتقل می شود، این مسئله مشکلاتی را نیز به همراه دارد،

به عنوان مثال وجود مولکول های گلوکز در خون، عروق خونی را تنگ می کند و مقدار خون جاری در رگ ها را کاهش می دهد که باعث می شود در زمان خونریزی یا مشکلاتی مانند درمان سوختگی بیماران دیابتی عروق خونی همکاری نکرده و جوش خوردن و التیام زخم ها دیرتر اتفاق بیفتد. دیابت نوع دو، بعد از سی سالگی در هر سنی ممکن است بروز کند.

دیابت علاوه بر نوع یک و دو، انواع دیگری مانند دیابت بارداری، دیابت ناشی از بیماری و… نیز دارد که مبتلایان در آن شرایطی مشابه به نوع دوم بیماری دارند، جهت آشنایی بیشتر با انواع دیابت و اطلاع از راهکارهای درمانی می توانید با دکتر سلیمی، یکی از بهترین پزشکان این زمینه ارتباط بگیرید.

دومین نوع دیابت
دومین نوع دیابت

پیش دیابت چیست؟

دیابت نوع یک و دو، از نظر علائم، عوارض، علت بروز و تغییرات سازو کار بدن کاملا متفاوت می باشند، در نوع یک فرد بدون هیچ عارضه خاصی نیز ممکن است درگیر بیماری شود اما در نوع دو معمولا آغاز بیماری یکباره نیست و سطح قند خون ابتدا به تدریج و سپس به طور صعودی و با سرعت بالا می رود.

پیش دیابت

بالا بودن سطح قند خون بدن از حالت نرمال هشداردهنده دیابت است، اگر این مقدار بیش از حد عادی باشد فرد قطعا به دیابت نوع دو مبتلاست و اقدامات درمانی باید متناسب با این نوع از دیابت انجام شوند اما در صورتی که بالاتر بودن از حد نرمال میزان چشمگیری نبوده یا به عبارت دیگر مقداری که بتوان آن را دیابت نوع دو اطلاق کرد نباشد، پزشکان بیماری فرد را پیش دیابت تشخیص می دهند.

در صورتی که افراد مبتلا به پیش دیابت تغییری در روند زندگی، تغذیه و فعالیت های خود ایجاد نکنند زودتر از سایرین به دیابت نوع دو مبتلا می شوند، البته که تشخیص پیش دیابت مزایایی نیز دارد،

به عنوان مثال درمان و پیشگیری از مشکلات ناشی از دیابت در صورت تشخیص زودهنگام پیش دیابت راحت تر انجام می شود. همچنین در صورت بروز مشکلات مختلف، به عنوان مثال نیاز به درمان سوختگی بیماران دیابتی، در مرحله پیش دیابت اقدامات ساده تر خواهد بود.

نشانه های پیش دیابت

به طوری کلی پیش دیابت نشانه خاصی ندارد و تنها عده کمی از افراد می توانند با دقت در علائم متوجه ابتلا به این سطح دیابت شوند اما تاری خفیف دید، افزایش تشنگی و نیاز مکرر به مصرف آب و افزایش حجم و دفعات ادرار کردن را می توان از نشانه های پیش دیابت دانست، در این مرحله نیز ممکن است مسائلی مانند دیر التیام پیدا کردن زخم ها برای بیمار اتفاق بیفتد اما شدت کمتر آن تشخیص را دشوار می کند.

با مشاهده اولین نشانه ها یا احساس وجود آن ها بهتر است معاینات پزشکی را آغاز کرد، به خصوص با مراجعه به پزشکان حاذقی مانند دکتر سلیمی بیمار از نتیجه دریافتی مطمئن تر خواهد بود و در صورت نیاز به درمان فوری اقدامات سریع تر انجام می شوند.

نشانه های پیش دیابت
نشانه های پیش دیابت

تشخیص دیابت از چه روش هایی امکان پذیر است؟

دیابت یک بیماری جدی است که عدم کنترل به موقع آن می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود آورد، البته که شدت گیری این بیماری حتی در زمان کنترل نیز اختلالاتی را در زندگی ایجاد می کند به عنوان مثال در صورت نیاز به درمان سوختگی بیماران دیابتی، اقدامات لازم باید سریع تر و با دقت بالاتری انجام شوند

زیرا احتمال تبدیل مشکل، به عارضه های جبران ناپذیر مانند قطع پا بیشتر از بیماران عادی است، لازمه کنترل به موقع، تشخیص زودهنگام است، برای تشخیص بیماری دیابت راه های مختلفی وجود دارد.

توجه به علائم

اولین راه تشخیص به موقع بیماری دیابت توجه به علائم این بیماری است. البته برخلاف دیگر بیماری ها دیابت نشانه مشخصی ندارد و برخی از علائم آن ممکن است با دیگر بیماری ها اشتباه گرفته شوند اما شایع ترین نشانه های آن مواردی مانند تکرر ادرار، افزایش ضعف و بیحالی حتی در صورت خواب کامل شبانه، تاری دید، افزایش تشنگی،

نوسان وزن شدید به خصوص کاهش وزن بدون علت، قرمز شدن عروق چشمی، لرزش دست ها، خشکی و احساس تغییر مزه دهان و… می باشند. این نشانه ها می توانند هشدار دهنده دیابت باشند، به خصوص در صورت وجود چند مورد همزمان نیاز به مراجعه به پزشک بیشتر می شود.

تست دوره ای در افراد مستعد

دیگر روش تشخیص که دقیق تر و نتیجه بخش تر است تست دوره ای خصوصا برای افرادی است که در خانواده و نزدیکان مانند پدر و مادر، موارد ابتلا به این بیماری را داشته اند.

تست ساده و سریع قند خون که باید در دو زمان ناشتا و بعد از صرف غذا انجام شود هم به شکل تست های خانگی و هم توسط پزشک قابل انجام می باشد و هر دو نوع نتیجه قطعی داشته و وضعیت فرد از نظر ابتلا به دیابت را مشخص می کند، معمولا نتیجه این تست ها را در جدول تشخیص قند خون قرار می دهند و با تطابق نتیجه تست با داده های جدول وضعیت قند را بررسی می کنند.

چکاپ های سالانه

اما در صورتی که فرد در نزدیکان خود بیمار دیابتی نداشته باشد می تواند با چکاپ های سالانه احتمال ابتلا به قند خون را بررسی می کند، این چکاپ ها که در صورت انجام دوره ای آزمایشات کامل قابل انجام است شامل آزمایش تحمل گلوکز خوراکی، آزمایش قند خون پلاسما و تست دیابت تصادفی می باشند.

چکاپ های سالانه
چکاپ های سالانه

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند؟

دیابت زمینه ساز مشکلات زیادی می شود، افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند نیاز به مراقبت های بیشتری چه از نظر تغذیه و چه از نظر مراقبت جسمی دارند، به عنوان مثال مشکلاتی مانند ایجاد زخم در بدن یا سوختگی در بیماران دیابتی خطرناک تر از افراد عادی است، زخم در این بیماران با سرعت پایین تری بهبود پیدا می کند در نتیجه احتمال آلودگی و عفونت بیشتری دارد، به منظور جلوگیری از این مشکلات افرادی که مستعد به ابتلا هستند باید برخی مراقبت ها را به طور دائمی انجام دهند.

افراد دارای سابقه خانوادگی

افرادی که دارای سابقه خانوادگی ابتلای به دیابت هستند معمولا بیش از سایرین در معرض افزایش قند خون قرار دارند، به خصوص در صورتی که موارد دیابتی در خانواده والدین فرد باشند احتمال به ارث رسیدن این مشکل بیشتر از دیگران است، فرزندان والدین دیابتی باید به محض ورود به دهه سی، آزمایشات دوره ای دیابت را به منظور اطمینان از وضعیت قند خون به طور منظم انجام دهند.

مصرف کنندگان داروهای هورمونی

گروه بعدی افراد مستعد به ابتلای دیابت، افرادی هستند که به دلیل بیماری و… از داروهای هورمونی استفاده می کنند، هرگونه داروی هورمونی علاوه بر اثرگذاری در هورمون مورد نظر می تواند موجب اختلال در دیگر هورمون های بدن نیز شود، به همین دلیل این گروه بعد از افراد با سابقه خانوادگی احتمال ابتلای بیشتری دارند.

افراد با سابقه مشکلات روحی

علی رغم اینکه دیابت یک مشکل جسمی است، مشکلات روحی می توانند در تسریع ابتلای به آن تاثیر داشته باشند، به عنوان مثال افرادی که به افسردگی مبتلا می باشند برای کنترل بیماری از داروهایی استفاده می کنند که موجب افزایش زمان خواب آن ها می شود، این مسئله به کم تحرکی منجر شده و تعادل هورمونی و سوخت و ساز بدن را تحت تاثیر قرار داده و احتمال بیماری های مختلف به خصوص دیابت را افزایش می دهد.

افراد دچار چاقی یا اضافه وزن

دیگر گروه مستعد در بیماری دیابت، افراد دچار چاقی هستند، این گروه علاوه بر وجود چربی در بدن که موجب اختلال عملکرد اندام های داخلی می شود معمولا سبک تغذیه ناسالم و خلاف اصول تغذیه دیابت دارند که مجموع این مشکلات موجب افزایش احتمال ابتلا به این بیماری می شود.

با توجه به اینکه در صورت ابتلا به دیابت بسیاری از درمان های ضرروی مانند درمان سوختگی بیماران دیابتی نیز دشوارتر می شود گروه های گفته شده باید چکاپ های سالانه را جدی تر بگیرند.

در صورت نیاز به چکاپ و بررسی وضعیت خود از نظر سطح قند خون و بیماری دیابت، می توانید به دکتر سلیمی که یکی از بهترین پزشکان در این زمینه هستند، مراجعه کنید.

افراد دچار چاقی یا اضافه وزن
افراد دچار چاقی یا اضافه وزن

در تشدید بیماری دیابت چه عواملی اثرگذار هستند؟

دیابت یکی از بیماری های پنهان است، به این معنی که تا زمان بروز شدیدترین علائم آن، بیماران متوجه ابتلا نمی شوند اما افرادی که به هر دلیل جز گروه های مستعد در ابتلای به این بیماری می باشند باید با عوامل تشدید کننده دیابت آشنایی داشته باشند تا با کنترل آن ها از عوارض این بیماری جلوگیری کنند.

با توجه به اینکه در مسائلی مانند درمان سوختگی بیماران دیابتی و دیگر درمان ها، شدت بیماری تاثیرگذار است در این بخش مقاله به بررسی این نکات خواهیم پرداخت.

تغذیه

به طور کلی تغذیه نقش مهمی در سلامتی ایفا می کند، در مورد بیماران دیابتی نیز تغذیه بی تاثیر نیست، به عنوان مثال مصرف مواد غذایی با کربوهیدرات بالا در مبتلایان به دیابت نوع دو موجب تشدید بیماری می شود در حالیکه مصرف این غذاها در مبتلایان به نوع یک این بیماری برای کنترل سطح قند خون مورد نیاز است و باید مطابق با برنامه ای منظم در رژیم روزانه جایگذاری شود.

بی خوابی

برخلاف انتظار عموم مردم که در شدت گیری بیماری دیابت تنها تغذیه نقش دارد، مسائلی مانند خواب نیز می تواند عاملی بر این مشکل باشد. بی خوابی به خصوص در ساعات پایان شب ترشح هورمون ها را تحت تاثیر قرار می دهد و مانع عملکرد طبیعی اندام ها می شود،

همچنین افرادی که در ساعات پایانی شب بیدار می ماند برای جلوگیری از خواب آلودگی اقدام به مصرف مواد خوراکی می کنند که چون سوخت و ساز در این ساعات کمتر است بیشتر مواد دریافتی از غذای مصرفی در این ساعات در بدن ذخیره می شود.

چاقی

چاقی دیگر عاملی است که می تواند سطح قند خون را به طور ناگهانی بالا ببرد، اختلالات عملکردی اندام ها در افراد چاق در کنار نوسانات فشار خون معمولا موجب افزایش سطح قند خون می شود، بیماران مبتلا به دیابت برای جلوگیری از خطرات این بیماری باید وزن خود را در محدوده نرمال و تناسب اندام نگه دارند.

زمینه های ارثی

و در نهایت همان طور که در بخش های قبل گفته شد زمینه ارثی مهم ترین عامل شدت گیری بیماری دیابت است، در صورتی که فرد در خانواده خود نمونه هایی از دیابت شدید یا مشکلات جدی ناشی از این بیماری را داشته باشد، احتمال ابتلا به این مشکلات در وی بالاتر است.

در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و مشورت با پزشک، پیشنهاد ما به شما، دکتر سلیمی یکی از بهترین پزشکان این حوزه می باشد.

زمینه های ارثی
زمینه های ارثی

بیماری دیابت چه آسیب هایی به بدن وارد می کند؟

هر نوع بیماری عوارض خاص خود را دارد و آسیب های متفاوتی به بدن وارد می کند، این آسیب ها در انواع مختلف بیماری متفاوت می باشند و با شدت گیری یا کنترل آن نیز تعداد و وخامت آن ها کم و زیاد می شود، دیابت یکی از این بیماری هاست که عوارض و آسیب های آن فراوان است،

در صورت ابتلا به این بیماری اندام های مختلفی به مرور درگیر خواهند شد و مشکلات متعددی برای فرد به وجود می آید، در این بخش از مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی به معرفی برخی از این آسیب ها می پردازیم.

بیماری های کلیوی

بیماری دیابتی معمولا با شدت گرفتن بیماری به مشکلات مختلف کلیوی دچار می شوند، بعد از پانکراس که با ترشح آنزیم های مخصوص تجزیه غذا را برعهده دارد، کلیه ها که در مسیر دفع و هضم غذا قرار دارند مواد زائد غذاها را دفع و مواد مفید برای بدن را جذب و ذخیره سازی می کنند،

مطابق تعریف عملکردی کلیه ها، گلوکز و قند ماده ای مفید برای بدن است، زمانی که بیمار به دیابت دچار می شود قند به میزان بیشتری در خون جریان داشته و از کلیه ها عبور می کند، این عبور و جذب بیش از حد آن توسط کلیه ها موجب آسیب به آن ها و ضعف کلیه می شود تا جایی که یک یا هر دو کلیه از کار افتاده و بیمار در ابتدا با دیالیز و سپس با پیوند کلیه می تواند به زندگی عادی ادامه دهد.

آسیب های عصبی

اعصابی که در سرتاسر بدن وجود دارند و عامل اصلی ایجاد حواس مختلف به خصوص لامسه هستند نیز از گزند دیابت در امان نیستند، در این بیماری اعصاب بدن به شدت ضعیف می شود که این مشکل موجب از بین رفتن حس لامسه می شود در نتیجه فرد مسائلی مانند سرما، گرما، درد، ضربه، سوزش و… را احساس نمی کند.

اختلالات بینایی

دیگر مشکلی که در اثر دیابت در بدن به وجود می آید اختلالات بینایی است، در بالا گفته شد که بیماران دیابتی معمولا دچار ضعف عصبی می شوند، اعصاب بینایی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و در اثر دیابت به مرور زمان ضعیف می شوند، همچنین بالا رفتن قند خون و ایجاد مشکل در فشار خون مسائلی مانند پارگی رگ های خونی را باعث می شود که همگی به اختلال در بینایی منجر می شوند.

مشکلات عروقی

عروق و رگ های بدن در اثر دیابت و وجود در قند خون معمولا دچار گرفتگی می شوند، مولکول های قند از دیگر مولکول های موجود در خون بزرگتر هستند به همین دلیل مانع جریان یافتن راحت خون در بدن می شوند، این مسئله باعث عوارض زیادی در فرد می شود، به عنوان مثال در صورت زخم شدن قسمتی از بدن، التیام آن دیرتر انجام می شود.

مشکلات پوستی

مشکلات پوستی از دیگر مشکلاتی است که این بیماری موجب آن می شود، بعد از ابتلا به دیابت به دلیل ضعف گردش خون و مسائل اینچنینی پوست خشک تر از حالت عادی شده و با کوچکترین ضربه دچار آسیب می شود، مشکلات پوستی در بیماران دیابتی باعث می شود در اثر بی احتیاطی مانند ضربه خوردن یا مشکلات جدی تر مانند سوختگی درمان سخت تر شود.

در صورت بروز هرکدام از این مشکلات بیمار باید فورا به پزشک مراجعه کند، تجربه پزشک در زمینه درمان مشکلات از اهمیت زیادی برخوردار است، به عنوان یکی از پزشکان خوب و با تجربه در ارتباط با دیابت و مشکلات آن می توان دکتر سلیمی را نام برد.

مشکلات پوستی
مشکلات پوستی

آسیب های وارده به بیماران دیابتی در چه شرایطی شدت پیدا می کنند؟

مشکلاتی که در بخش قبلی گفته شد، در هر شرایطی ممکن است بروز پیدا کند، برخی از این عارضه ها، مانند مشکلات کلیوی یا بینایی با کنترل دارویی درمان یا کنترل می شوند اما در عارضه های جدی تر مانند زخم های ناشی از سوختگی مراقبت ها باید به شکل دیگری باشد

زیرا درمان سوختگی بیماران دیابتی یا هر نوع زخم، با هر علتی سخت تر و زمان برتر است و با کوچک ترین بی ملاحظگی به عفونت تبدیل می شود. از مواردی که می توانند زخم های ناشی از این مشکلات را وخیم تر کنند می توان موارد زیر را مثال زد.

تغییرات فصلی

یکی از مسائلی که به خصوص در زمان وجود زخم در بدن بیماران دیابتی باید به آن بیشتر توجه کرد تغییرات فصلی است، به عنوان مثال در فصل زمستان به دلیل سرما و کم بودن تعریق پوست خشک تر از حالت عادی است که این مسئله موجب باز شدن مکرر زخم ها می شود،

همچنین در فصل تابستان تعریق و گرما موجب مرطوب ماندن سطح زخم می شود که خصوصا در زخم های ایجاد شده در اثر سوختگی که معمولا شدت بیشتری دارند مشکلات ناشی از تغییرات فصلی بیشتر می شود.

عدم مراقبت صحیح

هنگامی که زخمی در اثر سوختگی یا هر ضربه ای در بدن بیمار دیابتی ایجاد می شود مراقبت باید با دقت کافی انجام شود، پانسمان، پوشش محل زخم در هر قسمت و… از اهمیت زیادی برخوردار است.

نوسان وزن

از دیگر مسائلی که مشکلات ناشی از بیماری دیابت به خصوص زخم ها را تحت تاثیر قرار می دهد نوسانات وزنی است، کاهش و افزایش وزن در فشار خون تاثیر می گذارد، همچنین کیفیت پوست و حالت ارتجاعی آن در اثر نوسانات وزنی تحت تاثیر قرار می گیرد که در درمان و التیام سریع تر نیز نقش مهمی دارد.

بیماران دیابتی باید با پیشگیری و کنترل موارد گفته شده از شدت گیری آسیب ها جلوگیری کنند، به عنوان مثال در صورتی که درمان سوختگی بیماران دیابتی به موقع انجام نشود، مشکلاتی مانند وسعت گرفتن زخم، عمیق شدن آن و… در ادامه ایجاد خواهند شد، با مراجعه به پزشکان حاذق مانند دکتر سلیمی می توان پیش از بروز مشکلات جدی از بسیاری از آن ها جلوگیری کرد.

نوسان وزن
نوسان وزن

سوختگی چیست و چه تغییراتی در بدن ایجاد می کند؟

سوختگی یکی از مشکلات رایجی است که همه ما بارها و بارها به آن دچار شده ایم، سوختگی ممکن است یک عارضه خانگی باشد یا مشکلی جدی در اثر احتراق یا انفجاری شدید، در هر حالت سوختگی مشکلات زیادی برای افراد ایجاد می کند. سوختگی مشکلی است که در تمام سنین بروز می کند

اما صرف نظر از شدت آن در بیماران دیابتی توجه و رسیدگی به سوختگی های ایجاد شده باید با دقت بیشتری انجام شود، درمان سوختگی بیماران دیابتی سخت تر است، ترمیم بخش های سوخته دیرتر اتفاق میافتد و رسیدگی به آن به منظور جلوگیری از آلودگی زخم، نیاز به زخم و دقت بیشتری دارد.

اثرات سوختگی بر بدن

اثرات سوختگی در بدن متفاوت است، بسته به اینکه این مشکل در کدام قسمت بدن اتفاق افتاده باشد حالت و وسعت آن تفاوت خواهد داشت، همچنین شدت سوختگی نیز در ایجاد حالت های مختلف آن در بدن موثر می باشد.

در یک تقسیم بندی کلی سوختگی به سه دسته تقسیم می شود، سطح اول یا درجه یک سوختگی، سوختگی های مختصری هستند که معمولا آسیبی جزئی به پوست وارد می کنند،

عوارض این درجه سوختگی در بدترین حالت قرمزی و ایجاد تاول های پوستی است، درجه دوم سوختگی کمی جدی تر است و زخم های شدیدتری از خود به جای میگذارد،

در این حالت علاوه بر تاول ها، محل اطراف سوختگی ضخیم تر شده و پوست حالت چروکیدگی پیدا می کند، در درجه سوم که شدیدترین و خطرناک ترین حالت سوختگی است پوست به شدت ضخیم می شود، تغییر رنگ داده و حالتی چرم مانند به خود میگیرد.

البته ممکن است سوختگی ایجاد شده از این نیز شدیدتر بوده که دیگر در پوست نیست و حتی استخوان ها را نیز به خود درگیر می کند. درمان هر درجه سوختگی با توجه به وضعیتی که زخم آن دارد انجام می شود، این درمان در افراد عادی ساده تر و در بیماران دیابتی دشوارتر می باشد.

اثرات سوختگی بر بدن
اثرات سوختگی بر بدن

نشانه های سوختگی چیست؟

همان طور که گفته شد، بسته به اینکه سطح سوختگی به چه صورت باشد و تغییراتی که در پوست ایجاد کرده است به چه میزان باشد، شدت آن متفاوت خواهد بود، به طور معمولا علائم و نشانه های سوختگی شدید و سطحی متفاوت است

اما برخی مسائل در تمام آن ها یکسان می باشند، برای تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی، با توجه به مشکلات عصبی و عروقی این افراد توجه به این علائم جهت تشخیص به موقع الزامی است.

تاول

اولین نشانه سوختگی ایجاد تاول است، تاول ها، برجستگی هایی جوش مانند هستند که در سطح پوست ایجاد می شوند، در زیر این برجستگی ها مایعی که اغلب چرک یا آب میان بافتی است جمع می شود، تاول بیشتر با هدف محافظت پوستی ایجاد می شود به عبارتی زمانی که بعد از سوختگی پوست دچار تاول شود می توان اطمینان حاصل کرد که سوختگی تنها در سطح پوست بوده و آلودگی به داخل پوست نفوذ نمی کند.

پوست اندازی

پوست اندازی زمانی اتفاق می افتد که بخشی از اثرات سوختگی به لایه زیر پوست نفوذ کرده باشد، به عنوان مثال در سوختگی ناشی از برخورد با حرارت مانند برخورد دست با کتری یا ریختن آب داغ این مشکل بیشتر دیده می شود.

در پوست اندازی، سطح پوست حالت چروک مانند پیدا می کند و با اولین اصطکاک حتی سطحی برداشته می شود، مشکل پوست اندازی عدم استحکام آن و آلودگی سریع تر در صورت کنار رفتن پوست از زخم است.

تغییر رنگ پوست

یکی دیگر از مسائلی که می تواند نشانه سوختگی باشد، تغییر رنگ پوست در ناحیه دچار سوختگی است. رنگ پوست در این ناحیه، در ابتدای سوختگی قرمز و با مرور زمان بسته به شدت سوختگی تیره تر یا سفید تر می شود. تغییر رنگ ممکن است یک اثر مجزا از سوختگی باشد یا همراه با ورم و درد باشد. در این حالت سوختگی به گونه ای به لایه های زیرین نیز نفوذ کرده است.

برخی از نشانه های سوختگی مانند تغییر رنگ یا تاول می توانند علل دیگری نیز داشته باشد بنابراین بهتر است به محض مشاهده این علائم به پزشک مجرب در امر دیابت مراجعه شود، درمان سوختگی بیماران دیابتی باید به سرعت انجام شود بنابراین تجربه پزشک در تشخیص به موقع و درمان سریع تر تاثیر زیادی دارد، یکی از بهترین پزشکان در این زمینه دکتر سلیمی می باشند.

تغییر رنگ پوست
تغییر رنگ پوست

علل ابتلا به سوختگی در افراد دیابتی چیست؟

به طور کل عامل اصلی سوختگی حرارت به خصوص با دمای بالاست و منبع آن تفاوتی در سوختگی یا اثرات ناشی از آن ندارد، در بیماران دیابتی سوختگی بیشتر از سایر افراد رخ می دهد که این موضوع دلایل مختلفی دارد.

کاهش حس لامسه

در بخش معرفی مشکلات بیماران دیابتی گفته شد که یکی از مهم ترین مشکلاتی که این بیماران به آن دچار می شوند ضعف اعصاب است، به خصوص اعصابی که در سرتاسر بدن و زیر پوست وجود دارند در این بیماری ضعیف تر می شوند که این ضعف مشکلات مختلفی مانند عدم احساس درد نسبت به ضربه را ایجاد می کند،

در افرادی که دیابت آن ها شدت گرفته و مشکلات عصبی بیشتر می شود حس لامسه بعد از مدتی کاهش پیدا کرده و در صورت عدم درمان بیماری به مرور از بین می رود، این افراد در فصل زمستان با نزدیکی به بخاری یا شوفاژ و در دیگر فصول به دلیل حس کمتر گرما ممکن است به انواع وسایل گرمازا یا داغ مانند قابلمه و… بدون احتیاط نزدیک شوند، که این برخورد و نزدیکی سوختگی های مختلف را منجر می شود.

بی احتیاطی در انتخاب پوشش

با توجه به وضعیت اعصاب و حس لامسه، بیماران دیابتی باید پیش از سایرین در انتخاب پوشش مناسب در تابستان و زمستان دقت کنند، به عنوان مثال در تابستان در صورتی که کفش دارای کفی بیش از حد نازک باشد حتی راه رفتن روی آسفالت داغ ناشی از آفتاب نیز می تواند باعث سوختگی شود. اینگونه مراقبت ها به خصوص برای افرادی که مشاغل آن ها به شکلی است که بیشتر در معرض سوختگی قرار دارند باید با دقت بیشتری انجام شود.

در صورتی که پزشک وضعیت دیابت بیمار را ناپایدار و خطرناک تشخیص دهد، هشدارهایی در مورد اینگونه مراقبت ها را به بیمار خواهد داد، البته به شرطی که همانند دکتر سلیمی در این زمینه از تجربه کافی برخوردار باشد.

بی احتیاطی در انتخاب پوشش
بی احتیاطی در انتخاب پوشش

در صورت عدم درمان سوختگی چه مشکلاتی برای بیماران دیابتی ایجاد می شود؟

عوارض ناشی از سوختگی متعدد است، شایع ترین عارضه این مشکل باقی ماندن اثر سوختگی در پوست، گاهی برای تمام عمر است، در سوختگی های شدید که سطح پوست بیشتر درگیر شده باشد، به خصوص پوست هایی که در اثر این مشکل حالت چرمی پیدا می کنند اثر سوختگی تا مدت ها باقی می ماند و در برخی افراد ردی از آن همیشه در پوست خواهد بود،

اما این عارضه و عوارض دیگر ناشی از سوختگی زمانی که مصدوم یک بیمار دیابتی باشد بیشتر می شود و سرعت تشدید آن بیشتر از افراد عادی است، به همین دلیل درمان سوختگی بیماران دیابتی در کوتاه ترین زمان برای جلوگیری از مشکلاتی که در زیر خواهیم گفت اهمیت بسیار زیادی دارد.

عفونت

اکثر زخم های ناشی از سوختگی در صورتی که به موقع پانسمان نشده و در رسیدگی از آن ها دقت کافی به عمل نیاید، به عفونت تبدیل می شوند که این مشکل در بیماران دیابتی بیشتر دیده می شود.

عفونت زمانی رخ می دهد که باکتری ها به داخل پوست وارد شده و از طریق جریان خون به دیگر بخش های بدن وارد میشوند، در صورت تشخیص به موقع عفونت درمان ساده تر خواهد بود، اما درمان سوختگی بیماران دیابتی در عفونت شدید معمولا نیاز به جراحی و اقدامات جدی تر دارد.

کزاز

کزاز همان عفونت از آلودگی ها و باکتری ها نشات می گیرد و با ورود آن ها به لایه های زیرین پوست و جریان خون فرد را به خود مبتلا می کند. در کزاز معمولا سیستم عصبی مورد حمله قرار گرفته و دچار آسیب می شود که به منظور جلوگیری از آن، تمام افراد چه دیابتی چه سالم باید در سنین مختلف واکسن این بیماری را دریافت کنند.

هیپوترمی

از دیگر مشکلات سوختگی های درمان نشده در بیماران دیابتی می توان هیپوترمی را نام برد، در این شرایط بدن شدیدا با کاهش دما مواجه می شود که در سوختگی ممکن است واکنش ناشی از خون ریزی شدید و از دست دادن خون باشد.

در صورتی که به دیابت مبتلا هستید و دچار سوختگی شده اید، بهتر است فورا به پزشک مراجعه می کنید، به خصوص با مراجعه به پزشکانی مانند دکتر سلیمی، درمان مشکلات ناشی از سوختگی در بیمار دیابتی دقیق تر انجام خواهد شد.

هیپوترمی
هیپوترمی

دیابت چه تاثیری در سوختگی دارد؟

همانند بسیاری از بیماری های زمینه ای، دیابت نیز می تواند مشکلات مختلف را تحت تاثیر قرار دهد، به عنوان مثال در زخم های عادی که به دلیل صدمات جزئی ایجاد می شوند، دیابت مانع التیام سریع زخم می شود، این مشکل در سوختگی نیز وجود داشت، تحقیقاتی که پیرو ارتباط سوختگی با دیابت انجام شده، نشان دهنده این است که سیر درمان سوختگی بیماران دیابتی نسبت به سایر افراد کندتر است و ترمیم پوست در این بیماران سرعت بسیار کمتری دارد.

 

تاثیر دیابت بر سوختگی

دیابت تاثیرات زیادی در سوختگی دارد، چه در شدت گیری این مشکل و چه در تاخیر روند درمان دیابت پا نقش زیادی دارد، به عنوان مثال در بیماران دیابتی پوست خشک تر و حساس تر از سایر افراد است، بنابراین حتی در صورت یک سوختگی جزئی نیز معمولا وسعت زخم ناشی از سوختگی بیمار دیابتی بیشتر از همان میزان سوختگی در فرد عادی است،

همچنین به علت کم بودن حس اعصاب در سطح پوست، ممکن است بیمار دیابتی دیرتر متوجه سوختگی شده و تا زمان آغاز درمان سطح آن در اثر برخورد با سطوح یا البسه وسیع تر شود،

در درمان این مشکل نیز بیماری دیابت بسیار تاثیرگذار است، به عنوان مثال به علت ضعف جریان خون در بیماران دیابتی بهبود زخم های ناشی از سوختگی سخت تر شده و درمان نهایی به تاخیر میفتد، البته نوع و علت ابتلا به سوختگی نیز در افزایش شدت گیری این مشکل در بیماران دیابتی تاثیر زیای دارد.

تاثیر دیابت بر سوختگی
تاثیر دیابت بر سوختگی

مهم ترین نکات در درمان سوختگی بیماران دیابتی، چه مواردی هستند؟

با توجه به اینکه درمان سوختگی بیماران دیابتی به دقت و سرعت نیاز دارد آشنایی با فرآیند این درمان و باید و نبایدهای آن برای تمام بیماران دیابتی یا افراد دیگر در نزدیکی آن ها فرد مبتلا به این بیماری وجود دارد الزامی است. گاهی اوقات عدم درمان به موقع فرد را دچار مشکلات جبران ناپذیری می کند که از حاد ترین آن ها می‌توان الزام به قطع عضو را مثال زد.

نکات مهم در درمان سوختگی بیماران دیابتی

اولین و مهم ترین نکته در مورد سوختگی یک بیمار دیابتی، دقت در پوشش فرد است، پوشش مناسب متناسب فصل و استفاده از ابزارهای ایمنی مانند دستگیره و… در زمان آشپزی و برخورد با اجسام داغ تا حد زیادی مانع سوختگی یا سوختگی شدید می شود اما در صورتی که فرد به هر دلیل دچار سوختگی های شدید شود بهتر است تا زمان مراجعه به پزشک لباس از بدن جدا نشود،

در این حالت معمولا پوست نیز همراه با لباس از سطح بدن جدا می شود که در صورت عدم پانسمان به موقع منجر به ورود آلودگی و مشکلات بعد از آن در بدن می شود، استفاده از وسایل خنک کننده یا قرار دادن کمپرس سرد در سوختگی هایی که به حالت تاول هستند موثر می باشد،

اما در صورتی که احتمال پوست اندازی زخم وجود داشته باشد بهتر است برخورد هر چیزی با پوست را با احتیاط انجام داد، بهتر است بیمار و یکی از اعضای خانواده با نکات مراقبتی مهم در مورد سوختگی و زخم های بیماران دیابتی آشنایی داشته باشند تا در زمان بروز، اقدام درست به موقع انجام شده و از شدت گرفتن مشکلات جلوگیری شود.

یک پزشک خوب، تمام اطلاعاتی که بیمار برای مراقبت از منزل نیاز دارد را به وی گوشزد خواهد کرد، از پزشکان خوب حوزه دیابتی، دکتر سلیمی را می توان به عنوان یکی از بهترین ها نام برد.

نکات مهم در درمان سوختگی بیماران دیابتی
نکات مهم در درمان سوختگی بیماران دیابتی

مراحل درمان سوختگی بیماران دیابتی به چه صورت است؟

درمان سوختگی بیماران دیابتی، مراحل مختلفی دارد، هرچند در این بیماران نیز سوختگی ممکن است در درجات مختلف بروز کند اما برخی از اصول درمانی در تمام درجات این عارضه یکسان می باشند، در بیماران دیابتی، بهتر است مراحل درمان سوختگی توسط پزشک یا پرستار با تجربه انجام شود. در زیر مراحل درمان سوختگی بیماران دیابتی، به طور کلی تقسیم بندی شده اند.

بررسی نشانه ها

در اولین قدم و مرحله درمان، پزشک نشانه های سوختگی را بررسی می کند، این بررسی به منظور مشخص کردن درجه سوختگی و نوع اقدامات بعدی انجام می شود، در صورتی که سوختگی از نوع درجه یک و دو باشد، معمولا درمان همان لحظه و به طور سرپایی انجام می شود، اما در سوختگی های شدید از نوع درجه سه و چهار ممکن است نیاز به یک جراحی ابتدایی برای بهبود وضعیت بیمار نیز باشد.

شستشوی محل سوختگی

بعد از تعیین نوع سوختگی و در صورت امکان برای درمان سرپایی، محل زخم باید به طور کامل شستشو شوند، این کار به مظور حذف تمام آلودگی ها و جلوگیری از ایجاد و بروز عفونت انجام می شود. شستشو با استفاده از مواد ضد عفونی مخصوص انجام می شود.

پانسمان مناسب

بعد از شستشوی کامل زخم، پانسمان آن آغاز می شود. پانسمان های مختلفی را می توان برای درمان سوختگی بیماران دیابتی مورد استفاده قرار داد که انتخاب نوع آن به نظر پزشک و شدت و وسعت زخم بستگی دارد، در مورد پانسمان مناسب برای این کار در ادامه به طور مفصل صحبت خواهیم کرد.

مراقبت از زخم

در نهایت باید مراقبت های اولیه از زخم آغاز شود، ممکن است پزشک برای تسریع روند بهبودی و جلوگیری از عفونی شدن زخم، داروهایی را برای بیمار تجویز کند که مصرف آن ها باید کاملا به موقع انجام شود.

مراقبت از زخم
مراقبت از زخم

آیا درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه امکان پذیر است؟

سوختگی در اکثر افراد به علت بی احتیاطی در استفاده و به کارگیری از لوازم خانه اتفاق می افتد، آمارها در مورد سوختگی نشان دهنده این است که بیشتر سوختگی ها جزئی بوده و در سطح یک و نهایتا 2 قرار دارند

و سوختگی های جدی که نیاز به بستری در بیمارستان و گاها عمل جراحی دارند حدود 10% مبتلایان به این عارضه را تشکیل می دهند، بنابراین می توان گفته که درمان این مشکل به شکل خانگی نیز امکان پذیر است اما خطرات به خصوص خود را دارد.

درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه

مهم ترین مسئله در درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه جلوگیری از عفونی شدن زخم ناشی از سوختگی است، بنابراین حتی در صورت عدم دسترسی به پزشک نیز بهتر است درمان خانگی این مشکل با کمک یکی از اعضای خانواده انجام شود.

در صورت لزوم به شروع درمان در خانه شستشوی محل سوختگی از مهم ترین مسائل است که در صورت عدم دسترسی به مواد شوینده بهتر است شستشو بلافاصله و حداقل با آب سرد انجام شود تا از شدت آن کاسته شود، بعد از شستشوی کامل محل زخم باید پانسمان آن را آغاز کرد،

به دلیل اینکه در هر شدت زخم سوختگی، درمان سوختگی بیماران دیابتی باید زیر نظر پزشک انجام شود می توان پانسمان را موقت و به منظور جلوگیری از آلودگی مورد استفاده قرار داد. خوردن برخی مسکن ها به منظور کاهش درد و مشکلات سوختگی برای بیمار بلا مانع است.

درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه
درمان سوختگی بیماران دیابتی در خانه

پانسمان چه تاثیری در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی دارد؟

نه تنها در درمان سوختگی بیماران دیابتی، بلکه در زمان بروز هرگونه زخمی پانسمان از اهمیت زیادی برخوردار است و باید توجه زیادی به انتخاب نوع درست و انجام با دقت و دور از آلودگی آن شود.

پانسمان می تواند یک لایه محافظتی روی پوست ایجاد کند و از ورود آلودگی به سطح زخم و لایه های زیرین آن جلوگیری کند، همان طور که گفته شد در صورت انتخاب نوع درست پانسمان موثر خواهد بود بنابراین بهتر است در صورت عدم آشنایی با انواع پانسمان، انجام این کار را به پزشک مجرب سپرد.

علاوه بر ایجاد مانع در برابر آلودگی ها، پانسمان در درمان سوختگی بیماران دیابتی از جنبه دیگری نیز حائز اهمیت است و آن محافظت از زخم در برابر انواع حوادث مانند ضربه، رطوبت و… است.

البته بهتر است دقت کرد که پانسمان فشار مناسبی به زخم وارد کند، پانسمان های خیلی محکم موجب اصطکاک پانسمان با زخم شده و با جذب رطوبت آن التیام زخم را طولانی تر می کنند، پانسمان هایی که به اندازه کافی استحکام نداشته باشند نیز باعث ورود ذرات گرد و غبار به داخل خود و برخورد آن ها با پوست می شود که احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.

پانسمان چه تاثیری در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی دارد؟
پانسمان چه تاثیری در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی دارد؟

چند نوع پانسمان برای درمان سوختگی بیماران دیابتی وجود دارد؟

پانسمان های مختلفی را می توان برای درمان سوختگی بیماران دیابتی به کار برد، انتخاب نوع پانسمان معمولا توسط پزشک انجام می شود و پزشک نیز به منظور تعیین این موضوع از بررسی شدت و درجه زخم استفاده می کند، در این بخش از مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی قصد داریم به معرفی برخی از انواع پانسمان برای بهبودی سریع تر زخم های دیابتی خواهیم پرداخت.

پانسمان نچسب

افرادی که دچار تنگی عروق بوده ، به خصوص در سنین بالا نیاز بیشتری به این نوع پانسمان دارند. این پانسمان دارای یک فاصله زمانی کوتاه خواهد بود.

پانسمان هیدرو کلوئید

در این نوع پانسمان، جذب روطبت نسبتا زیاد است و مناسب سوختگی های کم خطر است، به عبارت دیگر این پانسمان معمولا در سوختگی های با عوارض جزئی مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین این پانسمان برای مدت زمان بیشتری نیاز به تعویض ندارد.

پانسمان فوم

دیگر نوع پانسمان، پانسمان فوم است که یکی از پانسمان های بسیار سبک نیز به حساب می آید، این پانسمان قابلیت تغییر شکل دارد، این پانسمان معمولا رطوبت زخم را جذب می کند بنابراین بهتر است در استفاده از آن به خوبی دقت شود.

پانسمان هیدروژل

در زخم های حاصل از سوختگی بیمار دیابتی، معمولا از این پانسمان استفاده می کنند، این پانسمان شدت زخم را تا حد زیادی کاهش می دهد، معمولا در سوختگی های شدید و متوسط این پانسمان مورد استفاده قرار می گیرد.

پانسمان هیدروژل
پانسمان هیدروژل

در پانسمان زخم به منظور درمان سوختگی به چه نکاتی باید توجه شود؟

برای درمان سوختگی بیماران دیابتی، پانسمان باید با در نظر گرفتن وضعیت زخم انجام شود، همان طور که در بخش قبل گفته شد پانسمان ها انواع مختلفی دارند و بسته به رطوبت یا خشکی زخم می توان پانسمان های مختلفی را برای آن به کار برد، به منظور انتخاب پانسمان مناسب و تسریع فرآیند درمان نکات زیر حائز اهمیت می باشند.

عمق و وسعت زخم

عمق و وسعت زخم اولین نکته مهمی است که در انتخاب پانسمان تاثیرگذار است، نه تنها برای اینکار بلکه این مسئله در نوع درمان نیز تاثیرگذار است، به عنوان مثال در صورتی که زخم عمیق شده و به لایه های پایین تر پوست نفوذ کرده باشد ممکن است به عفونت منجر شود که در این شرایط پیش و پس از پانسمان باید به جهت جلوگیری از عفونت از آنتی بیوتیک استفاده کرد.

نوع سوختگی

دیگر نکته مهمی که پیش از پانسمان زخم باید به آن توجه شود، نوع سوختگی است. به عبارتی اینکه سوختگی در چه درجه ای قرار داشته باشد چه برای نوع پانسمان و چه برای مراقبت های بعد از آن تاثیرگذار است. درجه سوختگی توسط پزشک و بعد از بررسی کامل آثار سوختگی مشخص می شود.

محل سوختگی

البته اینکه کدام قسمت از بدن در بیمار دیابتی دچار سوختگی شده باشد نیز در درمان تاثیرگذار است، به عنوان مثال زخم هایی که در دست و پا ایجاد می شوند به دلیل استفاده مکرر از این اندام ها نیاز به مراقبت بیشتر دارند که این مراقبت باید با پوشش مناسب انجام شود.

محل سوختگی
محل سوختگی

در صورت ایجاد سوختگی در پای بیماران دیابتی باید از چه پوششی استفاده کرد؟

سوختگی هایی که در دست یا دیگر قسمت های بدن ایجاد می شوند معمولا با استفاده از پانسمان قابل پوشش هستند و میتوان به سادگی از آن ها مراقبت کرد، اما مراقبت از سوختگی در پا و جلوگیری از شدت گیری آن کار ساده ای نیست، به خصوص در افرادی که فعاالیت روزانه آن ها بیشتر است، باز شدن زخم و خونریزی مجدد احتمال بیشتری دارد. برای مراقبت از پا روش های مختلفی وجود دارد.

پوشش متناسب با فصل

در صورتی که بیمار دیابتی در پای خود دچار سوختگی شده باشد و برای مراقبت از سوختگی از پانسمان استفاده کرده باشد بهتر است برای جلوگیری از خونریزی مجدد و آسیب به پانسمان از پوشش متناسب با فصل استفاده کند، به عنوان مثال در فصل زمستان پوشش مناسب باید به گونه ای باشد که از سرمای بیش از حد پا و بی حسی آن جلوگیری کند،

همچنین با گرم نگه داشتن پا به جریان بهتر خون کمک کرده و التیام زخم را سرعت بخشد، همچنین در فصل تابستان نیز باید از پوششی استفاده شود که تا حد امکان از تعریق جلوگیری می کند زیرا مرطوب شدن زخم می تواند به خونریزی مجدد آن منجر شود.

استفاده از لوسیون و کرم های مخصوص

بهتر است در هربار تعویض پانسمان، زخم و اطراف آن به طور کامل شستشو شوند، همچنین در صورت خشکی بیش از حد پوست در اطراف زخم از کرم و لوسیون های مخصوص استفاده کرد تا از ایجاد ترک های پوستی و وسعت گرفتن بیشتر زخم جلوگیری کرد. البته باید دقت کرد که تمام کرم ها مناسب استفاده در نزدیکی زخم نیستند و تنها باید از موادی که توسط پزشک توصیه می شود استفاده کرد.

مراقبت هایی که می توان برای تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی در ناحیه پا انجام داد تنها به این موارد محدود نمی شوند، با مراجعه به پزشک در اثر ابتلا به این مشکل می توان اطلاعات کامل تری در مورد درمان زخم های دیابتی کسب کرد، یکی از پزشکان حاذق و با تجربه در مورد مشکلات دیابتی دکتر سلیمی می باشند.

استفاده از لوسیون و کرم های مخصوص
استفاده از لوسیون و کرم های مخصوص

آیا تغذیه در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی تاثیرگذار است؟

با توجه به نقش تغذیه در بهبود و کنترل تمام بیماری ها و مشکلات و تاثیری که برخی مواد غذایی در بهبود سریع تر زخم ها دارند می توان گفت که برای درمان سوختگی بیماران دیابتی نیز تغذیه کمک کننده است و موجب تسریع بهبودی و کم کردن عوارض سوختگی می شود.

یکی از عوارض داخلی سوختگی، پایین آمادن سطح آلبومین در خون است، در صورت بروز این مشکل و تشخیص آن توسط پزشک باید با استفاده از منابع غذایی حاوی پروتئین این کمبود را جبران کرد.

همچنین سرعت و روند درمان سوختگی و ترمیم محل زخم ها، به جریان خون بستگی دارد به همین دلیل در اثر ابتلا به سوختگی، برای جلوگیری از مشکلات آن می توان از غذاهایی که به جریان راحت تر خون کمک می کنند استفاده کرد.

آیا تغذیه در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی تاثیرگذار است؟
آیا تغذیه در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی تاثیرگذار است؟

در چه صورت درمان سوختگی بیماران دیابتی نیاز به جراحی دارد؟

در سوختگی های با درجه سه و چهار، معمولا بعد از ترمیم و درمان پوست حالت اولیه خود را از دست می دهد، در بیشتر افراد مبتلا به این سوختگی، در محل ایجاد عارضه پوست چروکیده شده و ضخیم تر می شود،

در این افراد می توان با استفاده از جراحی های ترمیمی مشکلات پوست را تا حد زیادی برطرف کرد، بنا به این تعریف جراحی در بیماران مبتلا به سوختگی معمولا مرحله ای بعد از درمان است،

اما در صورتی که زخم وسعت زیادی داشته یا عمق آن به گونه ای باشد که به قسمت های داخلی تاندون و استخوان نفوذ کرده باشد معمولا یک جراحی اولیه برای بستن مسیر زخم و جلوگیری از پیشرفت آن انجام می شود.

 

در چه صورت درمان سوختگی بیماران دیابتی نیاز به جراحی دارد؟
در چه صورت درمان سوختگی بیماران دیابتی نیاز به جراحی دارد؟

چند درصد احتمال ابتلا به عفونت به علت سوختگی وجود دارد؟

یکی از مشکلات مهم بیماران دیابتی در مورد زخم های ایجاد شده در سطح بدن آن ها، ترمیم و التیام زخم در مدت طولانی تر است، در این زمان ممکن است به علت بی احتیاطی یا در زمان تعویض پانسمان زخم دچار آلودگی شده و این آلودگی ها گاها به لایه های زیرین پوست و تا استخوان نیز نفوذ کنند که موجب درگیری استخوان ها به عفونت شده و در موارد حادتر درمان تنها با قطع عضو امکان پذیر است. هر چقدر روند درمان سوختگی بیماران دیابتی زودتر انجام شود احتمال باز بودن زخم و جذب آلودگی آن کمتر می شود.

برخی مسائل مانند سرعت در آغاز و انجام درمان سوختگی بیماران دیابتی، شستشو و تمیز کردن کامل زخم و انجام استریل این کار و…. می توانند از عفونت محل سوختگی تا حد زیادی جلوگیری کنند، پزشکان خوب و با تجربه مانند دکتر سلیمی به این مسئله واقف می باشند، بنابراین در صورت ابتلا به دیابت برای جلوگیری از مشکلات آن می توانید به آن ها مراجعه کنید.

چند درصد احتمال ابتلا به عفونت به علت سوختگی وجود دارد؟
چند درصد احتمال ابتلا به عفونت به علت سوختگی وجود دارد؟

در پایان توصیه می کنیم،معنی blood sugar در آزمایش خون را نیز مطالعه نمایید.

امتیاز: 0 / 5. رای: 0

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید