درمان دیابت پا به منظور کاهش مشکلاتی که در این عضو افراد دیابتی اتفاق می افتد حائز اهمیت است. دیابت مشکلات زیادی را در بدن به وجود می آورد که یکی از شایع ترین مشکلات، زخم، عفونت و آسیب هایی است که به پا وارد می شود.
در درمان دیابت پا بسیاری از مسائل کمک کننده هستند اما مهم ترین مسئله آشنایی با روش پیشگیری و درمان دیابت است که مشکلات پای دیابتی نیز به طور کامل از بین برود.
مقدمه
در این مقاله در مورد بیماری دیابت و بیماری هایی که در اثر دیابت به وجود می آیند توضیحاتی را خواهیم داد. هم چنین در مورد درمان دیابت پا نیز مسائل لازم توضیح داده خواهد شد. در صورتی که شما نیز با این مشکل مواجه هستید به منظور راهنمایی بیشتر و دریافت راهنمایی ها با این مقاله همراه باشید تا بهترین روش ها برای درمان دیابت پا را متوجه شوید.
انواع راه درمان دیابت پا
- تغذیه سالم و انجام ورزش
- تزریق انسولین
- دبریدمان زخم دیابتی
- مصرف آنتی بیوتیک ها طبق تجویز پزشک معالج
- نرک دخانیات
- کوتاه کردن ناخن
- کفش مناسب برای راه رفتن
- اوزون تراپی در آب
- ماگوت تراپی
- لایت تراپی
- لیچ تراپی
- وکیوم تراپی NPWT
- پی آر پی PRP
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- دیابت چه نوع بیماریست؟
- بیماری دیابت چند نوع است؟
- افراد به چه دلایلی به بیماری مبتلا می شوند؟
- دیابت چه مشکلاتی را در بدن به وجود می آورد؟
- چه مسائلی می توانند باعث تشدید مشکلات پا در دیابت شوند؟
- پای دیابتی چه نوع مشکلیست؟
- پای دیابتی در میان مردم چند درصد شیوع دارد؟
- کدام دسته از بیماران بیشتر در معرض ابتلا به پای دیابتی هستند؟
- مشکلات پای دیاتبی در چه صورتی به وجود می آید؟
- زخم پای دیابتی چند نوع دارد؟
- ظاهر پا، در زمان ابتلا به پای دیابتی چه تغییری می کند؟
- پای دیابتی چه علائمی دارد؟
- قبل از جراحی برای درمان پای دیابتی چه اقداماتی کمک کننده است؟
- افرادی که به ابتلای پای دیابتی مشکوک هستند چه آزمایشاتی را می توانند برای اطمینان انجام دهند؟
- در چه صورتی پای دیابتی دچار عفونت می شود و این عفونت به چه شکلی درمان می شود؟
- علائم عفونت در پا چیست؟
- در چه مواردی امکان درمان پای دیابتی وجود دارد؟
- برای جلوگیری از جراحی پای دیابتی چه اقداماتی می توان انجام داد؟
- برای پیشگیری از ابتلا به پای دیابتی چه نکاتی موثر هستند؟
- پزشک خوب برای درمان پای دیابتی چه نقشی دارد؟
- چه علائمی ممکن است با پای دیابتی اشتباه گرفته شوند؟
- مراقبت های پوستی برای جلوگیری از به وجود آمدن پای دیابتی چیست؟
دیابت چه نوع بیماریست؟
سبک زندگی امروزی علاوه بر به وجود آوردن بیماری های مختلف باعث تشدید بسیاری از بیماری ها شده است. یکی از این بیماری ها، بیماری دیابت است که با توجه به ماشینی شدن زندگی های امروزه و تشدید چاقی در بین افراد، بیش از گذشته رواج پیدا کرده است. رواج دیابت به حدی است که سالانه هزاران نفر به جمعیت مبتلایان به این بیماری اضافه می شوند و این روند کماکان رو به رشد است.
تغییرات داخلی بدن در زمان ابتلا به دیابت
به طور کلی و در شرایط سلامت بدن، غذاهای مصرفی و خورده شده را به عنصر های مختلف تجزیه می کند که هر کدام از این عناصر نقش خاصی را در بدن ایفا می کنند. به عنوان مثال آهن موجود در غذا برای مصرف مغز و قلب و قند موجود در غذاها برای مصرف سلول ها، به منظور سوخت و ساز و تامین انرژی بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
غذاهایی که به طور روزانه توسط فرد خورده می شود ابتدا به صورت مولکول های قندی و گلوکز در می آید و سپس به مصرف سلول ها برای انجام فعالیت های حیاتی بدن می رسد. اما نکته ای که در این میان باعث ابتلای فرد به دیابت می شود مشکلاتی است که در روند تجزیه و جذب سلول ها اتفاق می افتد.
گاهی اوقات سلول ها توانایی جذب قند را ندارند یا قند جذب شده از غذا بیشتر از توان جذب سلول هاست. در این شرایط این قند در خون تجمع پیدا کرده و باعث ابتلای فرد به دیابت می شود. هم چنین برخی مشکلات نیز ممکن است باعث تغییر در هورمون های بدن شود و ترشح انسولین را تحت تاثیر قرار دهد که این موضوع نیز در ابتلا به دیابت موثر است.
پیشنهاد می کنیم از مقاله جراحی پای دیابتی و درمان دیابت قطع پا دیدن کنید.
دیابت و مشکلات آن
علاوه بر این که خود دیابت یک مشکل اساسی است، این بیماری می تواند زمینه ساز مشکلات زیادی باشد و بسیاری از مسائلی که پیش از دیابت در بدن به صورت جزئی بود را بعد از ابتلا به دیابت به مسائل جدی و حاد تبدیل کند.
به عنوان مثال، بیماران قلبی که همزمان به دیابت مبتلا هستند نسبت به سایر بیماران قلبی بیشتر در خطر هستند. این بیماران نسبت به بیماران قلبی دیگر چیزی حدود دو برابر، احتمال ابتلا به سکته قلبی و هم چنین مرگ ناگهانی دارند. یا مشکل پا که در تمام بیماران دیابتی وجود دارد و تنها راه درمان دیابت پا درمان کلی بیماری است.
بروز علائم دیابت پنهان یا آشکار
علامت خاصی برای بیماری دیابت وجود ندارد و تمام افرادی که به این بیماری مبتلا هستند علائم یکسانی از خود نشان نمی دهند. هم چنین با توجه به این که بیماری دیابت دارای انواع مختلفی است باید توجه کرد که علائم بیماری، در هر نوع متفاوت می باشند.
به طور کل تشخیص بیماری دیابت با توجه به در نظر گرفتن علائم کار چندان ساده ای نیست و چون برخی از علائم دیابت با سایر بیماری ها یکسان است احتمال اشتباه گرفتن آن ها با بیماری های دیگر وجود دارد.
بیشتر علائم بیماری دیابت زمانی بروز می کنند که بیماری فرد به مراحل جدی تر می رسد و فرد رسما به بیماری مبتلا می شود. در واقع قند بسیار بالا می رود.
بیماری دیابت چند نوع است؟
همانند بسیاری از بیماری ها که دارای انواع مختلفی هستند بیماری دیابت نیز به چند نوع تقسیم می شود. انواع مختلف دیابت در منشا یکسان هستند و یک عضو از بدن باعث به وجود آمدن آن ها می شود اما دلیل ابتلا و هم چنین نوع درگیر کردن فرد باعث تفاوت های آن می شود. به طور کلی بیماری دیابت دارای سه نوع دیابت نوع یک، دو و دیابت حاملگی می باشد.
دیابت نوع یک
نوع یک دیابت، دیابتی است که بیشتر در کودکان، نوجوانان و افراد زیر سی سال بروز پیدا می کند. به طور کلی این بیماری جوانان را درگیر می کند.
این نوع از بیماری زمانی بروز پیدا می کند که غده پانکراس در بدن توانایی انجام وظیفه خود به درستی را نداشته باشد. غده پانکراس وظیفه ترشح هورمون انسولین را در بدن دارد.
هنگامی که این غده به هردلیلی نتواند انسولین را به طور کامل ترشح کند بیماری دیابت بروز پیدا می کند. دیابت نوع یک زمانی که به شدت می رسد برخی از علائم را بروز می دهد که می تواند به فرد هشدار دهنده باشد.
از جمله این علائم می توان به خستگی شدید فرد، تشنگی و گرسنگی، ضعف و بی حال، کاهش ناگهانی و بدون رژیم گرفتن وزن، بی حوصلگی شدید، تکرر ادرار یا افزایش حجم ادرار و برخی از علائم دیگر اشاره کرد.
علائم یاد شده از رایج ترین علائم در بین مبتلایان به دیابت نوع یک می باشند. بیماران دیابتی در دیابت نوع یک برای جلوگیری از شیوع بیماری نیاز به تزریق روزانه انسولین دارند.
دیابت نوع دو
دیابت نوع دو، یا دیابت بزرگسالان نوع دیگر بیماری دیابت است. این نوع از دیابت همان طور که از شهرتش که دیابت بزرگسالان است پیداست بیشتر در افراد بالای سی سال بروز پیدا می کند. هم چنین بیشتر بیماران دیابتی را مبتلایان به دیابت نوع دو تشکیل می دهند.
در بدن مبتلایان به دیابت نوع دو، انسولین به مقدار کافی ترشح می شود اما بدن این بیماران توانایی استفاده از انسولین برای ورود قند به سلول ها را ندارد در نتیجه این افراد نیز به بیماری دیابت مبتلا می شوند. هم چنین در بعضی بیماران مبتلا به این نوع، بدن نسبت به انسولین مقاوم می شود.
برخلاف بیماران دیابت نوع یک این گروه انسولین تزریق نمی کنند در عوض داروهایی برای کاهش قند خون به این گروه تجویز می شود یا از درمان های دیگر به منظور کاهش قند خون استفاده می شود.
دیابت حاملگی
یکی دیگر از انواع دیابت، دیابت حاملگی است. دیابت حاملگی در زمان بارداری و به دلیل تغییرات هورمونی در بدن مادر بروز پیدا می کند. در زمان بارداری ترشح هورمون های مختلف به حدی است که هورمون های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
این مشکل بیشتر اوقات باعث اختلال در کار هورمون انسولین می شود و این امر نیز باعث ابتلا فرد به دیابت می شود. انواع دیابت در صورتی که به موقع توسط پزشک تشخیص داده شوند و درمان آن آغاز شود خیلی زود درمان می شوند.
افراد به چه دلایلی به بیماری مبتلا می شوند؟
در هر کدام از انواع دیابت دلایل ابتلا افراد به بیماری متفاوت است. به عبارت دیگر با توجه به این که اولین قدم در درمان بیماری شناخت و بررسی مسائلی است که باعث ابتلای فرد به بیماری شده است در مورد دیابت نیز باید علل ابتلا با توجه به نوع بیماری تشخیص داده شوند.
دلایل ابتلا به نوع یک دیابت
همان طور که گفته شد در نوع یک بیماری دیابت بیشتر جوانان و افراد زیر سی سال در معرض خطر هستند. در این نوع از دیابت بدن توانایی تولید انسولین را به طور کل یا به مقدار نیاز از دست می دهد. به همین دلیل دیابت نوع یک را می توان نوعی از بیماری های خود ایمنی دانست که بدن نسبت به فعالیت های خود دچار اختلال می شود.
در بیماری های خود ایمنی بدن به دلایل اختلالات با تولید آنتی بادی ها به بافت ها و سلول های اصلی آسیب می رساند که در دیابت نوع یک نیز چنین اتفاقی رخ می دهد و بدن هورمون انسولین تولید شده توسط غده پانکراس را دشمن شناخته و نابود می کند.
این مشکل با پایین آوردن مقدار انسولین در خون اجازه ورود قند و گلوکز به داخل خون و تجمع آن در این بافت را می دهد که در صورت زیاد شدن تجمع فرد به بیماری دیابت مبتلا می شود. افراد مبتلا به این نوع باید روزانه دیابت مصرف کنند تا توانایی زندگی عادی را داشته باشند در غیر این صورت احتمال بروز مشکلاتی مانند ضعف های ناگهانی وجود دارد.
دلایل ابتلا به نوع دو بیماری دیابت
در این نوع از دیابت، بیماری دارای دو مرحله متفاوت است که در مرحله اول بدن نسبت به انسولین تولید شده توسط پانکراس مقاوم می شود.
در واقع برخلاف نوع یک دیابت که بدن در آن دیگر قادر به تولید انسولین نبود، پانکراس هم چنان انسولین تولید و ترشح می کند اما سلول ها توانایی دریافت این انسولین و استفاده از آن جهت دریافت قند موجود در مواد غذایی را ندارند.
به همین دلیل در این نوع نیز در نهایت گلوکز در خون تجمع کرده و بیماری دیابت اتفاق می افتد. عوامل ژنتیکی در کنار محیط و تغذیه نامناسب باعث ابتلا به این نوع از بیماری دیابت می شوند.
ابتلا به دیابت حاملگی
دیابت حاملگی که شایع ترین بیماری در میان زنان باردار است در طول دوران حاملگی اتفاق می افتد. این بیماری ممکن است یکی از دو نوع دیابت یک یا دو باشد. در زمان بارداری تغییرات هورمونی در بدن مادر به دلیل رشد و نمو بهتر جنین اتفاق می افتد که گاهی اوقات این تغییرات باعث بر هم خوردن تعادل و ساختار درست هورمون های اصلی بدن مادر می شود.
به خصوص در مورد انسولین هورمون های بارداری باعث تغییر در روند کاری آن شده و در نتیجه اختلال در ترشح یا ساخت انسولین باعث ابتلا فرد به دیابت حاملگی می شوند.
دیابت چه مشکلاتی را در بدن به وجود می آورد؟
دیابت خود یک بیماری است که باعث تغییرات زیادی در سبک زندگی فرد مبتلا می شود اما در صورت شدت یافتن می تواند باعث بروز بسیاری از بیماری های دیگر نیز شود.
در واقع دیابت می تواند زمینه ساز ایجاد مشکل و بیماری شده یا بیماری هایی که از پیش وجود داشته را تشدید کنند که در هر دو حالت با توجه به خریداری که خود دیابت برای بدن دارد این مشکلات جدی تر و خطرناک تر می شوند.
کمای دیابتی
کما در بیماران دیابتی یکی از مشکلات جدی است که در صورت شدت گیری بیماری و عدم کنترل درست و به موقع بیماری بروز می کند. کما جز علائم و مشکلاتی است که دیرتر از سایر مشکلات بروز پیدا می کند. در واقع در آخرین مرحله شدت گیری بیماری دیابت فرد به کما مبتلا می شود.
کمای دیابتی دارای دو نوع مختلف است که افراد می توانند به هر کدام از این دو نوع مبتلا شوند. نوع خفیف این مشکل با علائمی مانند سرگیجه، سردرد، ضعف و خستگی، تشنگی و… همراه است و در صورت درمان و مراقبت قابل درمان است.
اما نوع خطرناک دوم که کمای هایپراوسمولار نام دارد علائم شدیدتری داشته و در صورتی که فرد مبتلا به آن به درمان ها پاسخ ندهد ممکن است به مرگ بیمار منتهی شود.
هیپوگلیسمی
هیپوگلیسمی یا پایین آمدن شدید قند خون که باعث ضعف های شدید و تپش قلب می شود از دیگر مشکلاتی است که بیماری دیابت به آن منجر می شود.
البته هیپوگلیسمی بیشتر در افرادی که قند خون آن ها بیش از حد پایین است اتفاق می افتد. برخلاف کمای دیابتی هنگامی که وضعیت دیابت بدن شدت پیدا می کند هیپوگلیسمی خیلی زود بروز پیدا می کند و علائم آن معمولا به شکل یک باره ظاهر می شوند. این مشکل بر فشار خون تاثیر زیادی می گذارد و باعث تنگ شدن بیش از حد رگ ها می شود.
مشکلات کلیوی
در بیماران دیابتی دو عضو بدن بیشتر درگیر بیماری می شود که یکی از این دو عضو کلیه ها هستند. کلیه ها را می توان حساس ترین عضو نسبت به دیابت دانست.
مشکلاتی که در این عضو بروز میکنند شامل از کار افتادگی یا ضعف در انجام فعالیت ها می باشند. مشکلات کلیوی گاهی تا حدی جدی می شود که فرد ناچار به پیوند کلیه می شود. معمولا مشکلات نه چندان جدی کلیه ها با دیالیز قابل درمان است.
مشکلات پا
دومین عضو حساس بدن نسبت به دیابت، پا است. پا در بیماران دیابتی نسبت به بسیاری از عوامل حساس می شود که دلیل آن تغییراتی است که در گردش خون بیماران دیابتی رخ می دهد.
در بیماران دیابتی پاها معمولا دچار زخم و عفونت های شدید می شود و گاهی این زخم ها به حدی جدی می شود که پزشک ناچار به جراحی و قطع قسمتی از پای بیمار می شود تا عفونت به تمام بدن گسترش پیدا نکند. هم چنین دیابت می تواند مشکلات دیگری مانند ضعف بینایی و… را زمینه ساز شود.
لطفا برای اطلاع بیشتر دراین زمینه مقاله گرید بندی زخم پای دیابتی را مطالعه کنید.
چه مسائلی می توانند باعث تشدید مشکلات پا در دیابت شوند؟
در هر بیماری برخی از مسائل میتوانند تشدید کننده عوارض یا مشکلات بیماری باشند. در مورد بیماری دیابت نیز بعضی از عوامل در تشدید بیماری و مشکلات ناشی از دیابت تأثیرگذار هستند.
چاقی
چاقی به شدت در بروز و تشدید بیماری دیابت تاثیر گذار است. افراد چاق معمولاً کنترل چندانی بر اشتها و خورد و خوراک خود ندارد همچنین دیگر بیماری هایی که در اثر چاقی در بدن به وجود می آید می تواند بر روند بیماری دیابت تاثیر گذار باشد. هم چنین وزن اضافه با فشاری که به پا وارد می کند در بروز مشکلات پای دیابتی و تشدید مشکلاتی که در این عضو وجود دارد به شدت تاثیر گذار است.
تغییرات فصلی
وضعیت عروق بدن و رگها در تابستان و زمستان متفاوت است. در واقع اختلافات دما در سال در بدن انسان نیز تاثیرگذار است. در زمستان عروق تنگ تر از تابستان است و حالت عادی نداشته و نسبت به عفونت و انواع زخم ها آسیب پذیرتر می شود.
در این شرایط بیماران دیابتی بیشتر در معرض خطرات پای دیابتی قرار دارند که البته با پوشیدن جوراب های مناسب و به طور کل پوشش مناسب می توانند این عضو از بدن را از معرض خطرات در امان بدارند.
تخریب اعصاب
به طور کلی بیماری دیابت باعث ضعف بدنی می شود و در صورت تشدید بیماری و عدم کنترل یا درمان آن مشکلات زیادی را به وجود می آورد. از جمله مشکلاتی که بیماری دیابت در پا به وجود می آورد زخم هایی در پاست. هنگامی که بدن ضعیف می شود و دیابت شدت پیدا می کند اعصاب به خصوص در ناحیه پا ضعیف شده و آسیب می بینند.
در این شرایط با کوچکترین ضربه، حادثه یا بی احتیاطی پا دچار زخم می شود و به دلیل اینکه اعصاب پا تخریب یا ضعیف شده اند فرد این زخم را از طریق درد یا سوزش احساس نمی کند. این مشکل در نهایت باعث جدی تر شدن زخم و درگیر شدن به مشکلاتی مانند عفونت می شود.
پای دیابتی چه نوع مشکلیست؟
در افراد دیابتی چند عضو از بدن نسبت به این بیماری و مشکلات بیماری حساس تر هستند که از جمله آن ها می توان به پاها اشاره کرد. پای دیابتی یکی از مشکلات جدی در میان افراد مبتلا به دیابت است در این بیماری معمولا پاها دچار آسیب های مختلف مانند زخم، عفونت و… می شوند.
زخم پای دیابتی
یکی از رایج ترین مشکلات در بین افراد دیابتی زخم پای دیابتی است. در این مشکل معمولا پا با کوچکترین ضربه یا حادثه ای دچار مشکل می شود و زخم های کوچک یا بزرگ در آن ایجاد می شوند. زخم های دیابتی سه نوع عمده دارند که عامل بروز آن ها را شامل می شود. حساسیت، مشکلات محیطی و تروما از جلمه عواملی هستند که منجر به ایجاد زخم پای دیابتی می شوند.
لطفا برای شناخت بیشتر در این زمینه مقاله مراحل اولیه زخم پای دیابتی را بخوانید.
صدمه به اعصاب
در بیماری دیابت اعصاب پا به شدت آسیب می بینند. این آسیب در بعضی موارد تا حدی پیش می رود که فرد درد یا سوزش ناشی از زخم را احساس نمی کند یا درد را به کمترین میزان ممکن حس می کند.
در این شرایط معمولا هنگامی که پا دچار زخم، تاول و… می شود فرد این مشکلات را حس نکرده و به همین دلیل مراقبت یا درمانی برای آن ها انجام نمی دهد که در نهایت منجر به جدی تر شدن مشکلات می شود.
در صورت که آسیب ها به پای بیماران دیابتی درمان نشوند ممکن است جدی شده و این جدی شدن تا حدی پیش رود که پزشک ناچار به قطع پا برای جلوگیری از گسترش مشکل و رسیدن آن به سایر قسمت های بدن می شود.
سخت شدن عروق
در افراد مبتلا به دیابت عروق با گذشت زمان تنگ می شوند و دیواره آن ها سخت می گردد. در این شرایط خون رسانی به پا محدود شده و باعث ایجاد مشکلاتی مانند کبودی پا و بی حس شدن انگشتان می شود.
در افراد دیابتی کوچکترین زخم ها در ناحیه پا باید جدی گرفته شده و از طریق پزشک پیگیری شوند چون در بعضی موارد زخم های کوچک نیز با عدم مراقبت و درمان می توانند درگیری هایی وسیع در پا ایجاد کنند و تا قطع عضو پیش روند.
پای دیابتی در میان مردم چند درصد شیوع دارد؟
با توجه به این که دیابت شایع ترین بیماری در بین مردم است، مشکلات این بیماری نیز جز مشکلات شایع در میان مبتلایان می باشند. مشکلات مختلف دیابت به خصوص در افرادی که درمان درست و به موقعی در مورد بیماری خود ندارند بیشتر و شدید تر بروز پیدا می کند.
شیوع پای دیابتی در جهان
تحقیقات و آمار نشان دهنده این است که به طور کلی پانزده درصد مبتلایان به دیابت به یکی از مشکلات پا دچار می شوند. و درصورتی که درمان دیابت پا به موقع انجام نشود این مشکلات تا حد قطع عضو جدی می شوند. پای دیابتی معمولا بیشتر از سایر بیماری های ناشی از دیابت افراد را درگیر خود می کند و نیاز به درمان در این مشکل بعد از مشکلات عروقی و کما از جدی ترین هاست.
شیوع پای دیابتی در ایران
در ایران نیز افراد دیابتی بیشترین مشکل را با درگیر شدن پاها دارند. حتی اگر مشکلات پای دیابتی تا حد قطع عضو جدی نشود باز هم مشکلاتی مانند زخم هایی که جوش خوردن آن ها زمان زیادی می برد یا عفونت های پی در پی در پاها گریبان گیر بیشتر بیماران دیابتی است.
آمار در ایران نشان دهنده این است که زنان مبتلا به دیابت بیشتر از مردان به مشکلات پا دچار می شوند که یکی از دلایل آن می تواند شستشو زیاد پا یا پوشش نامناسب باشد.
موارد زمینه ساز در مشکلات پای دیابتی
درمان دیابت پا، زمانی موثر واقع می شود که موارد و عوامل زمینه ساز این مشکل شناسایی شوند. در صورت عدم شناسایی مسائلی که ممکن است به دیابت پا منجر شوند حتی با درمان اولیه باز هم امکان برگشت مشکلات وجود دارد. معمولا پزشک در زمان درمان دیابت پا برخی از مراقبت ها را برای بیمار مشخص می کند که انجام آن بسیار ضروری می باشد.
کدام دسته از بیماران بیشتر در معرض ابتلا به پای دیابتی هستند؟
به طور کلی تمام بیماران دیابتی می توانند خطر ابتلا به یکی از مشکلات پای دیابتی را داشته باشند. با این حال به دلایل مختلف برخی افراد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری ها می باشند. در صورتی که شما نیز جز یکی از این گروه ها هستید برای پیشگیری از به وجود آمدن مشکلات در پا، باید مراقبت های لازم را انجام دهید.
زنان بیش از مردان
تحقیق و بررسی در گروه های مختلف افراد دیابتی نشان دهنده این موضوع بوده است که زنان دیابتی بیش از مردان دیابتی به مشکلات پا به خصوص زخم پای دیابتی دچار می شوند.
دلیل این مسئله می تواند تفاوت در سبک زندگی زنان با مردان باشد. به طور کلی زنان نسبت به مردان بیشتر به شستشو می پردازند که رطوبت می تواند یکی از عوامل بروز مشکل باشد.
به علاوه در زنانی که به دلیل کار منزل تحرک بیشتری دارند و این تحرک معمولا با پای برهنه صورت می گیرد احتمال بروز زخم ها در پا بیشتر از مردان و سیار بیماران دیابتی است.
افراد مسن
بیش از تمام گروه های سنی، افراد مسن احتمال ابتلا به بیماری های پا در دیابت را دارند. به خصوص افرادی که در رنج سنی 40 تا 60 سال هستند بیشتر از جوانان ممکن است به پای دیابتی مبتلا شوند. بیشتر بیماران نزدیک به شصت و پنج سال که کنترل درستی روی بیماری خود ندارند به بیماری پای دیابتی مبتلا می شوند.
افراد دارای اضافه وزن
وزن اضافه، فشار زیادی به پاها وارد می کند. هم چنین این مشکل می تواند در تشدید بیماری دیابت نیز تاثیرگذار باشد. بنابراین تمام این عوامل می توانند انواع مشکلات پای دیابتی را افزایش دهند.
سایر مشکلات
مشکلاتی نظیر سیگار کشیدن یا مصرف مواد مخدر، طول دوره دیابت و داروهای مصرفی نیز در این مورد بی تاثیر نیستند. به عنوان مثال سیگار کشیدن علاوه بر مشکلات موجود در بدن باعث آسیب رسیدن به عروق می شود که این آسیب می تواند زخم های پای دیابتی را منجر شود.
مشکلات پای دیابتی در چه صورتی به وجود می آید؟
مشکلات زیادی ممکن است زمینه ساز پای دیابتی شوند. با توجه به این که پا در بیماران دیابتی یکی از حساس ترین عضوهاست با شناخت عوامل زمینه ساز و به وجود آورنده این مشکلات می توان تا حد زیادی از جدی تر شدن آسیب ها جلوگیری کرد.
اختلالات حسی
در زمان دیابت عروق و رگ ها تحت تاثیر این بیماری دچار اختلالاتی می شوند که یکی از این اختلالات کاهش حس ها به خصوص در ناحیه پا می باشد. از دست رفتن اعصاب و حواس در این عضو می تواند مشکلات زیادی را منجر شود. به عنوان مثال با پوشیدن کفش نامناسب فرد فشار به پا را احساس نکند و این فشار تا حدی جدی شود که باعث عفونت یا ایجاد تاول در پا شود.
خشکی بیش از حد پوست
در بیماران دیابتی یکی دیگر از مشکلات خشک شدن بیش از حد پوست به خصوص در ناحیه پاهاست. این مشکل باعث می شود که با کوچکترین ضربه به پا پوست دچار خراش و خونریزی شود. هم چنین در زمان ایجاد زخم، گسترش آن خیلی راحت اتفاق بیفتند. خشک شدن بیش از حد پوست گاهی اوقات باعث ترک خوردن پا نیز می شود که این ترک ها نیز می توانند زمینه ساز ایجاد زخم در پای دیابتی شوند.
ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
به طور کلی دیابت می تواند سیستم ایمنی بدن را به شدت تضعیف کند. ضعیف شدن سیستم ایمنی نیز باعث می شود که بدن نسبت به بسیاری از مشکلات مقاومتی نشان نداده و در صورت کوچک ترین آسیب ها دچار مشکل شود. این مشکل در بیماران دیابتی و در پای این بیماران شایع تر است.
اختلال در خون رسانی
همان طور که گفته شد دیابت در عروق تاثیر زیادی دارد و بسیاری از مواقع باعث تنگ شدن عروق می شود. این تنگی نیز اختلال در خون رسانی را به وجود می آورد. در این شرایط برخی مشکلات امکان پذیر است. به عنوان مثال خون به پا نرسیده و پا دچار تورم شود. یا در صورت ایجاد زخم به خاطر مشکل در خون رسانی زخم زود جوش نخورد.
زخم پای دیابتی چند نوع دارد؟
درمان دیابت پا در صورتی موثر واقع می شود که با انواع مشکلات آشنا بود. در واقع برای درمان قطعی نیاز است که نوع مشکل در پا مشخص شود و سپس درمان آن آغاز گردد و از بروز دوباره مشکل نیز جلوگیری شود. یکی از مشکلات شایع پای دیابتی، زخم در آن است که این زخم ها انواع مختلفی دارند.
طبقه بندی بر اساس درجه
درمان دیابت پا و زخم هایی که در اثر دیابت در پای این بیماران به وجود می آیند در گذشته با درجه بندی انواع زخم ها انجام می شد. به عنوان مثال در سال های گذشته یک محقق به نان واگنر، زخم پای دیابتی را بر اساس میزان عمق زخم به چند درجه بندی مختلف تقسیم کرده است که درجه اول یا 0 در شرایطی است که پوست در اثر ضربه سالم می ماند، درجه 1 در زخم های سطحی، درجه 2 برای زخم های عمیق به تاندون، درجه 3 برای زخم های عمیقی که به آبسه منجر می شوند، درجه 4 و درجه 5 که عمیق ترین زخم ها و مشکلات را داشته و در نهایت به قطع عضو فرد منجر می شوند.
طبقه بندی بر اساس وجود عفونت
در یکی دیگر از طبقه بندی های زخم پای دیابتی دانشگاه تگزاس، زخم پا را براساس میزان و درصد وجود عفونت همراه با زخم مورد بررسی قرار داده است که داده های آن ها به این صورت می باشد، زخم های درجه اول که زخم های سطحی می باشند و به تاندون یا استخوان پا نمی رسند، زخم های درجه دو که تنها به تاندون نفوذ می کنند، زخم های درجه سه که استخوان را نیز درگیر می کنند و هر کدام از این زخم ها می تواند درجاتی از پاک، غیر آلرژیک، ایسکمیک و ایسکمیک آلوده را همراه داشته باشد که وضعیت همراهی عفونت با زخم است.
درجه بندی صرفا با عفونت
در نهایت انواع زخم پای دیابتی را صرفا با عفونت نیز می توان سنجید که در دسته اول زخم های بدون عفونت قرار دارند و محل زخم هیچ ترشح چرکی ندارد. در دسته دوم زخم ها دارای عفونت خفیف با ترشحات چرکی کم و تورم ناچیز هستند. بعد از آن عفونت متوسط وجود دارد که علی رغم وضعیت عمومی خوب بیمار پا دچار آبسه یا تورم شده و استخوان نیز گاها درگیر می شود و در درجه شدید علاوه بر مشکل در پا فرد علائمی مانند تب و لرز نیز خواهد داشت.
ظاهر پا، در زمان ابتلا به پای دیابتی چه تغییری می کند؟
هر بیماری، در صورت شدت گیری در ظاهر کلی فرد یا عضو درگیر نیز تاثیر می گذارد. به عنوان مثال سرما خوردگی در بیشتر اوقات با تورم گلو، قرمز شدن بینی و گرفتگی صدا بروز می کند یا بیماری های چشمی با آبریزش یا قرمز شدن چشم مشکلات خود را نشان می دهند. در مورد پای دیابتی نیز برخی تغییرات در زمان شدت گیری بیماری و مشکلات پا می توانند هشدار دهنده خطر باشند.
تغییرات پا در اثر فشار به اعصاب
فشار به اعصاب پا در بیماران دیابتی از شایع ترین مشکلات این بیماران است. و در صورتی که اقدامی برای درمان آن انجام نشود در کوتاه مدت بیماری ها و خطرات جدی نظیر تغییر شکل در پاها را منجر می شود. معمولا در زمان آسیب به عروق پا، عضلات به شدت ضعیف می شوند و در زمان راه رفتن باعث عدم قرار گیری درست پا و در نتیجه عدم تعادل می شوند. این مشکل می تواند در گذشت زمان باعث تغییر ظاهر در استخوان پا، به خصوص در انگشتان شود و شکل ظاهری آن ها را تغییر دهد.
نرمی مفاصل
از دیگر آسیب های عصبی که بیماران دیابتی در ناحیه پا به آن دچار می شوند می توان نرم شدن باقت ها و تخریب سلول های سازنده بافت را اشاره کرد. در این مشکل با آسیب به بافت و مفاصل نگه دارند استخوان، پا دچار تغییر ظاهر و جابجایی استخوان می شود و گاهی اوقات حتی استخوان از محل قرارگیری اصلی خود خارج می شود.
معمولا پزشک در زمان ایجاد این مشکل تلاش می کند که با گچ گرفتن یا آتل بندی ناحیه مشکل، از تغییر ظاهر پا جلوگیری کند و سپس اقدام به درمان دیابت پا می کند.
پای دیابتی چه علائمی دارد؟
در زمان ابتلا به مشکلات پای دیابتی فرد باید دقت بیشتری به علائم داشته باشد. چون علائمی که در زمان دیابت در ناحیه پا بروز پیدا می کنند می توانند نشان دهنده شدت گیری بیماری دیابت باشند و با جدی گرفتن علائم و هشدارها مشکلات پا تا حد زیادی درمان شوند.
تغییرات حسی در پا
هنگامی که قسمت های مختلف در بدن دچار مشکلات حسی می شود نشان از آسیب های متفاوت است. در پاها، احساس نکردن درد و سوزش می تواند نشان از مشکلات عصبی داشته باشد. تجمع قند در خون، باعث تخریب اعصاب پا می شود و این مشکل نیز باعث می شود حتی هنگام وجود سنگریزه در پا فرد آن را متوجه نشود و با راه رفتن و قدم زدن دچار زخم و بریدگی در پا شود.
تغییر شکل پا
تغییر شکل پا نیز از علائم هشدار دهنده شدت یا ایجاد مشکلات درونی ناشی از دیابت است، بیشتر بیماران دیابتی که دیابت کنترل نشده و شدید دارند پاهای متفاوت از سایر بیماران داشته و این مشکل در تغییر شکل و حالت استخوانی به حدی پیش می آید که فرد امکان راه رفتن خود را نیز از دست می دهد.
علائم پیش دیابت
گاهی اوقات فرد به دلیل مشکلاتی مانند لنگ زدن هنگام راه رفتن، یا عدم تعادل برای قرار دادن پا در محل مناسب آزمایش قند خون می دهد اما جواب آزمایش نشان دهنده عدم وجود دیابت است. در این شرایط پزشکان توصیه می کنند فرد احتمال را بر ابتلا به مراحل اولیه دیابت و پیش دیابتی قرار دهد و مراقبت های بدنی را بر این اساس انجام دهد.
تورم بدون علت
تورم در پاها به دلایل مختلفی مانند آویزان بودن بیش از حد و… رخ می دهد اما در مورد بیماران دیابتی ممکن است بدون هیچ علت خاصی فرد دچار تورم در ناحیه پا شود. این مشکل می تواند نشان از شدت گیری دیابت و تاثیر بر خون رسانی در بدن و به خصوص خون رسانی در پاها شود.
قبل از جراحی برای درمان پای دیابتی چه اقداماتی کمک کننده است؟
به منظور درمان دیابت پا ممکن است پزشک جراحی را لازم بداند. در تمام انواع جراحی قطع عضو انجام نمی شود و گاهی اوقات پزشک با آزاد کردن رگ ها و کمک به خون رسانی باعث کم کردن مشکل پا می شود. با این حال پیش از انجام جراحی به منظور درمان دیابت پا مانند هر نوع جراحی دیگر بعضی اقدامات می توانند در نتیجه تاثیرگذار باشند.
عدم مصرف انسولین چند روز قبل از جراحی
یکی از نکات مهم در زمان جراحی افراد دیابتی، عدم مصرف انسولین پیش از عمل جراحی است البته در صورتی که بیمار به شدت به انسولین وابسته باشد و ناچار باشد به طور روزانه از این دارو استفاده کند مطابق تجویز پزشک باید حداقل از 48 ساعت قبل از عمل، انسولین هایی با اثر کوتاه مدت را تزریق کند که در بیهوشی تاثیر نداشته باشد و در حین جراحی بیمار را دچار خطر نکند. به علاوه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک به دلیل مصرف انسولین باید از چند روز قبل از جراحی به منظور آزمایشات و بررسی های مختلف در مورد میزان آب و مایعات بدن و … به زیر نظر پزشک قرار گیرند.
رژیم مناسب
معمولا پزشک به منظور آمادگی بیمار برای انجام عمل جراحی اقدام به دادن رژیم غذایی مخصوص می کند. این رژیم از چند روز قبل عمل آغاز می شود و تا بعد از عمل مطابق دستور پزشک ادامه پیدا می کند. به علاوه بعد از هر وعده غذایی مصرفی بیمار باید وضعیت قند خون را بررسی کند و در زمان معاینه پیش از عمل این وضعیت را به اطلاع پزشک برساند.
مصرف داروها
در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، به منظور کنترل دیابت بیمار از داروهایی نظیر متفورمین و… استفاده می کند که در زمان جراحی مطابق نظر پزشک باید چند روز قبل از عمل مصرف این داروها متوقف شود. البته هر دارو باید در بازه زمانی مخصصوی قطع مصرف شود. گاهی اوقات بعضی داروها را می توان چند ساعت پیش از عمل قطع کرد که این مسئله بسته به نظر پزشک و نیازی که بیمار به مصرف دارو دارد تعیین می گردد.
بستری پیش از عمل
در هر کدام از انواع دیابت بیمار باید حداقل 24 ساعت قبل از جراحی در بیمارستان بستری شود تا آزمایشات و بررسی های لازم در مورد تغییرات میزان قند خون توسط پزشک انجام شود. در صورت نوسانات شدید در میزان قند خون بیمار احتمال بروز مشکلاتی مانند بیهوشی های عمیق و خطرناک و منجر شدن بیهوشی به کمای دیابتی وجود دارد.
لطفا از پست مراکز درمان زخم پای دیابتی دیدن کنید.
افرادی که به ابتلای پای دیابتی مشکوک هستند چه آزمایشاتی را می توانند برای اطمینان انجام دهند؟
دیابت از جمله بیماری هاییست که تشخیص آن از طریق علائم چندان ساده نیست و برای تشخیص قطعی آن نیاز است که آزمایشاتی انجام شود.
اهمیت انجام آزمایشات
بسیاری از مشکلاتی که دیابت در بدن به وجود می آورد علائمی مشابه با سایر بیماری ها دارد. از این رو در صورت تشخیص اشتباه و اقدام به درمان اشتباه ممکن است نه تنها بیماری درمان نشده، بلکه باعث شدت گیری دیابت یا بیماری های دیگر شود. به همین دلیل برای اطمینان از ابتلا به دیابت، تشخیص نوع دیابت و میزان درگیری بدن انجام آزمایشات امری بسیار ضروری می باشد.
آزمایش قند خون پلاسما
آزمایش و اندازه گیری قند خون در پلاسما یکی از روش های تشخیص و مشخص کردن میزان درگیری بدن به دیابت است. این آزمایش باید در حالتی که فرد ناشتاست انجام شود یا قند خون حداقل هشت بعد از آخرین غذای مصرفی بیمار اندازه گیری شود.
این آزمایش بیشتر برای مشخص کردن پیش دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. به این دلیل که در صورت ابتلا به مراحل اولیه دیابت حتی در زمان ناشتا نیز قند خون فرد بالا می باشد. این آزمایش یکی از آزمایش های قطعی و قابل اعتماد برای تشخیص نتیجه دیابت است.
آزمایش تست تحمل گلوکز
این آزمایش از دیگر آزمایش های تشخیص دیابت است که مانند آزمایش قند خون، میزان قند بعد از هشت ساعت ناشتا و بعد بلافاصله مصرف گلوکز 2 ساعت بعد از ناشتایی انجام می شود. این آزمایش تحمل گلوکز در خون را مشخص می کند.
در این شرایط بیمار 8 ساعت به صورت ناشتا باقی می ماند و سپس 2 ساعت با خوردن مایعات حاوی گلوکز به بدن قند وارد می کند. بعد از آن این آزمایش گرفته می شود تا میزان ماندگاری گلوکز در این دو ساعت در خون و جذب آن توسط سلول ها مشخص شود.
تشخیص دیابت حاملگی
دیابت حاملگی نیز به روش دوم یعنی تست تحمل گلوکز اندازه گیری می شود. در این شرایط میزان قند خون در 4 مرحله اندازه گیری می شود و در صورتی که دو بار از این 4 مرحله قند خون میزان بالایی داشته باشد ابتلای فرد به دیابت بارداری قطعی می شود و نیاز به انجام اقدامات درمانی و کنترل کننده است.
در هرکدام از انواع دیابت فرد می تواند با انجام تست خانگی دیابت میزان قند خون را به صورت روزانه اندازه گیری کند و کنترل زیادی در میزان مواد غذایی مصرفی خود داشته باشد.
در چه صورتی پای دیابتی دچار عفونت می شود و این عفونت به چه شکلی درمان می شود؟
آشنایی با انواع مختلف مشکلات در پای دیابتی باعث می شود که درمان دیابت پا ساده تر انجام شود. مشکلات مختلفی که پای دیابتی دارد می تواند بدون علائم یا با علائم باشد. یکی از مشکلات دارای علائم در پای بیماران دیابتی عفونت پا است. در زمان ابتلا به عفونت به پای دیابتی برخی از اقدامات می توانند از جدی شدن مشکلات پا جلوگیری کنند.
دلایل ابتلا به عفونت
عفونت پای دیابتی می تواند به طور مجزا یا به علت ایجاد زخم ها به وجود آیند. زخم های پای دیابتی می توانند در سه مرحله مبتلا به عفونت شوند. در مرحله اول که زخم های سطحی در پا ایجاد می شود در صورت تشخیص به موقع و انجام درمان سریع از ابتلای زخم به عفونت جلوگیری شود.
در مرحله دوم شدت گیری زخم، زخم ها از نظر اندازه بزرگ تر شده و دچار تورم می شوند. در این مرحله شدت گیری زخم ممکن است به حدی پیش رود که به تاندون ها برسد و در مرحله شدید این بیماری ممکن است عفونت به استخوان برسد. افراد مبتلا به بیماری دیابت بیش از سایر افراد نسبت به وجود زخم ها در بدن ضعیف می شوند.
درمان عفونت
از روش های مختلفی می توان درمان دیابت پا و عفونت در این عضو را انجام داد. یکی از روش های درمان عفونت پا، تجویز آنتی بیوتیک است. تجویز آنتی بیوتیک به منظور کنترل زخم انجام می شود. البته نسبت به وضعیت بیمار دیابتی ممکن است آنتی بیوتیک اثرات زیادی در بدن را به وجود بیاورد.
بنابراین باید مقدار دارو، مدت زمان مصرف دارو و روش مصرف آنتی بیوتیک توسط پزشک مشخص شود. البته بهترین روش برای درمان دیابت پا، کنترل کامل دیابت است.
علائم عفونت در پا چیست؟
در زمان ابتلا به عفونت پا برخی علائم می توانند مشخص کننده شدت بیماری باشند. عفونت در صورت شدت گیری مشکلات مختلفی را به وجود می آورد که جدی ترین این مشکلات گسترش عفونت در سراسر بدن و انتقال عفونت از طریق خون به اندام هایی مانند قلب است.
قرمزی و گرما
یکی از جدی ترین مشکلاتی که عفونت در پای بیماران دیابتی به وجود می آورد قرمز شدن بخشی است که عفونت از آن آغاز شده است. هم چنین در صورت لمس محل عفونت، داغی و گرمایی احساس می شود که این گرما می تواند نشان دهنده فعال بودن سلول های عفونی در بافت باشد.
چرک
از دیگر علائمی که می توانند نشان دهنده عفونت در پا شوند چرک است. چرک در ناحیه عفونی به دلایل مختلفی بروز می کند و نشان دهنده شدت گرفتن بیماری دیابت است. البته عفونت هایی که به چرک منجر می شوند معمولا نشان از قابل درمان بودن عفونت دارد چون با تخلیه چرک می تواند عفونت را از آن ناحیه تا حد زیادی خارج کرد.
تورم
یکی دیگر از علائم عفونت تورم است. تورم از علائم اولیه عفونت است که ممکن است همراه با چرک یا سلولیت یا به تنهایی باشد. محل تورم هم چنین ممکن است گرم یا قرمز شود یا به صورت عادی فقط برآمدگی ساده داشته باشد. تورم محل عفونت نشان دهنده تجمع خون در این ناحیه نیز می باشد.
بوی بد
زخم ها و چرک های عفونی معمولا با بوی بدی همراه هستند. بوی بد ناشی از چرک و آلودگی و هم چنین میکروب هایی است که در ناحیه عفونی جمع می شوند. البته بوی بد می تواند بدون وجود چرک نیز احساس شود که نشان از مراحل جدی عفونت است.
تغییر رنگ پوست
در زمانی که پوست به عفونت دچار می شود، در پوست تغییر رنگ اتفاق می افتد. تغییر رنگ پوست می تواند به صورت قرمز، سیاه یا زرد شدن پوست اتفاق بیفتد. این تغییر رنگ ممکن است در مراحل ابتدایی عفونت پا اتفاق بیفتد. تغییر رنگ پوست هم چنین هشدار دهنده به وجود آمدن مشکلات در پاست و در صورت سیاه شدن پا آخرین مرحله شدت گیری مشکلات پا را نشان می دهد.
درد
در نهایت عفونت می تواند باعث درد عضو شود. درد عضو، در زمان تورم، تغییر رنگ و… اتفاق می افتد. البته ممکن است به دلیل اختلالات عصبی در ناحیه پا دردی در زمان عفونت احساس نشود.
در چه مواردی امکان درمان پای دیابتی وجود دارد؟
درمان پای دیابت، با درمان کلی بیماری دیابت امکان پذیر است. بیماری دیابت مشکلات زیادی را در بدن به وجود می آورد و مشکلات دیابت نیز می توانند متفاوت باشند که هر کدام نیاز به درمان به خصوصی دارند. البته تمام مشکلات دیابتی درمان پذیر هستند، به خصوص تا زمانی که بیماری شدت نگرفته باشد درمان بیماری های دیابت به سادگی امکان پذیر است اما زمانی که بیماری شدت گیرد ممکن است درمان از طریق جراحی امکان پذیر باشد.
درمان با توجه به تغییرات پا
در علوم پزشکی، پا را دومین قلب بدن می دانند. هم چنین در طب سنتی چینی به منظور درمان هر مشکلی در بدن پا را تحت درمان قرار می دهند. به عنوان مثال در درمان بیماری های قلبی یا کاهش درد قلب با ماساژ بخش خاصی از پا درد را کنترل می کنند. در مورد بیماری دیابت نیز پا می تواند نشان دهنده شدت گیری بیماری باشد.
بنابراین زمانی که فرد به بیماری دیابت مبتلاست باید تمام تغییراتی که در پا ایجاد می شود را تحت نظر قرار دهد تا با مشاهده اولین تغییرات و مشکلات بیماری را تشخیص دهد. البته در صورتی که نشانه های بیماری خیلی جدی شود یا آسیب جدی به پای بیماران دیابتی وارد شود بیمار باید به پزشک مراجعه کند و درمان را اصولی انجام دهد.
درمان تورم
به منظور درمان تورم، می توان پا را برای مدت مشخصی بست. بستن پا از طریق بانداژ کردن کمک می کند که تورم در صورت برخورد با سطوح مختلف دچار آسیب نشود و به مرور زمان درمان شود. البته در صورت چرکی بودن تورم ممکن است پزشک اقدام به تجویز آنتی بیوتیک کند که این آنتی بیوتیک به صورت تجویزی یا دارویی به مصرف بیمار برسد.
درمان زخم
درمان زخم های دیابت از طریق استفاده از محلول های شستشوی زخم، بتادین و بستن محل زخم اتفاق می افتد. البته در بیماران دیابتی زخم ها خیلی دیر جوش می خورند بنابراین احتمال تازگی زخم برای مدت های طولانی وجود دارد و بیمار باید از زخم مراقبت کند تا مجددا دچار خونریزی نشود.
برای جلوگیری از جراحی پای دیابتی چه اقداماتی می توان انجام داد؟
مشکلات پای دیابتی گاهی اوقات باعث می شود که فرد از زندگی عادی خود باز بماند. مشکلات پا مانند زخم، درد و عفونت می تواند اثرات منفی زیادی در فرد داشته باشد. به خصوص در مورد عفونت گسترش آن در بدن و رسیدن عفونت به عضوهای اصلی بدن ممکن است باعث بروز مشکلاتی جدی شود و این مشکل در نهایت با جراحی پا و قطع عضو درمان می شود. به منظور جلوگیری از رسیدن به این مرحله و نیاز به جراحی پا برخی اقدامات می توانند کمک کننده باشند.
مراقبت از پا
بیمار دیابتی باید از پای خود مراقبت کند. مراقبت از پا می تواند با احتیاط در راه رفتن و پوشیدن کفش مناسب هر فصل انجام شود. به عنوان مثال در فصل تابستان رگ ها گشاد شده و پا باید راحت باشد در این فصل می توان از صندل های طبی به منظور راحت راه رفتن استفاده کرد یا در زمستان که رگ ها تنگ می شوند و نیاز است پا به طور کامل پوشش داده شود از پوتین مناسب برای جلوگیری از زخم و مشکل استفاده شود.
استفاده از کرم های مخصوص
بسیاری از افراد دیابتی به دلیل خشکی پوست دچار ترک هایی در پوست پا می شوند که گاهی اوقات این ترک ها به حدی عمیق می شود که زخم آن ها تا استخوان می رسد و استخوان و مفاصل را درگیر می کند.
در این شرایط می توان با استفاده از کرم های مخصوص که توسط پزشک تجویز می شود سطح ترک ها را مرطوب نگه داشت تا از افزایش آن ها جلوگیری شود. البته در صورت استفاده از کرم ها باید سطح ترک بسته شود تا آلودگی به محل زخم وارد نشود.
کنترل دیابت
در نهایت به منظور جلوگیری از مشکلات پای دیابتی، درمان دیابت پا و جلوگیری از نیاز به جراحی بهترین اقدام کنترل کلی بیمار دیابت است. کنترل دیابت می تواند از گسترش مشکلات بیماری دیابت به خصوص نیاز به جراحی پا جلوگیری کند.
برای پیشگیری از ابتلا به پای دیابتی چه نکاتی موثر هستند؟
در صورت نگرانی بابت مشکلاتی که پای دیابتی در بدن به وجود می آورد بهترین کار پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. پیشگیری از ابتلا به پای دیابتی از خیلی نظرات بهتر از درمان دیابت پا است. در درجه اول با پیشگیری از بسیاری از هزینه های درمان جلوگیری می شود و هم چنین نیاز به پروسه طولانی درمان نیست.
رژیم مناسب
اولین قدم برای درمان دیابت پا استفاده از رژیم مناسب است. افراد دیابتی باید با استفاده از یک رژیم اصولی و درست میزان قند دریافتی بدن را در حد مناسب نگه دارند. قند دریافتی بدن هرچقدر کمتر باشد احتمال شدت گیری دیابت و مشکلات آن کاهش پیدا می کند. البته فقط قند باعث به وجود آمدن این مشکلات نیست و در بسیاری از موارد غذاهای نشاسته ای نیز باعث ورود گلوکز به بدن می شوند که این گلوکز با تجمع در خون باعث افزایش قند خون می شود.
ورزش
اقدام بعدی برای کنترل بیماری دیابت انجام تمرینات ورزشی است. ورزش کردن برای سلامتی کلی بدن مناسب است. البته به منظور درمان دیابت پا و پیشگیری از ابتلا به مشکلات دیابتی، ورزش باید منظم و طبق قواعد انجام شود.
استفاده از داروها
در برخی افراد که زمینه ابتلا به دیابت در آن ها به صورت خانوادگی وجود دارد پزشک با تجویز دارو از ابتلای فرد به دیابت جلوگیری می کند. هم چنین در افراد دیابتی نیز پزشک با تجویز پماد و کرم های مختلف از بروز زخم و ترک در پا و نیاز به درمان دیابت پا جلوگیری می کند.
پزشک خوب برای درمان پای دیابتی چه نقشی دارد؟
درمان دیابت پا تنها در صورتی به درستی انجام می شود که اقدامات درمانی را زیر نظر یک پزشک متخصص و با تجربه در این زمینه انجام داد. پزشک با برخورداری از اطلاعات کامل در زمینه بیماری دیابت و ارائه آزمایشات مختلف سطح بیماری فرد را مشخص می کند و با دادن داروها یا رژیم های غذایی مناسب اقدام به کنترل بیماری می کند. حتی در مواردی که نیاز به جراحی به منظور درمان دیابت پا باشد پزشک با تشخیص زود هنگام این موضوع و انجام درمان های دیگر ممکن است بتواند از نیاز به جراحی جلوگیری کند.
درمان دیابت پا، در صورتی که در زمان مناسب و پیش از شدت گرفتن کلی بیماری انجام شود به ساده ترین روش و در کوتاه ترین زمان ممکن اتفاق می افتد.
چه علائمی ممکن است با پای دیابتی اشتباه گرفته شوند؟
برخی مشکلات در پا ممکن است با دیابت و علائم دیابت اشتباه گرفته شوند. هم چنین ممکن است برخی مشکلاتی که در پا به وجود می آیند به اشتباه جدی گرفته نشوند اما از نشانه های دیابت باشند و اشتباه گرفتن باعث بوجود آمدن مشکلات جدی در پا شود.
به عنوان مثال، یکی از رایج ترین مشکلات پای دیابتی زخم در پاست. این زخم البته ممکن است به دلایلی مانند اشکال در گردش خون و هم چنین تنگ یا گشاد شدن رگ ها در اثر بیماری هایی مانند کلسترول نیز به وجود آید. بنابراین در زمان مشاهده اولین علائم مشابه دیابت برای بررسی بیماری باید به پزشک مراجعه شود.
مراقبت های پوستی برای جلوگیری از به وجود آمدن پای دیابتی چیست؟
در زمان شدید شدن بیماری دیابت پزشک برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلاتی مانند زخم پای دیابتی برخی مراقبت ها را برای بیمار تجویز می کند. یکی از این مراقبت ها استفاده از ژل یا کرم های مخصوص برای رطوبت رسانی به پا و جلوگیری از خشک شدن بیش از حد پاست. هم چنین با تجویز آنتی بیوتیک ها از عفونت های پوستی و جمع شدن چرک زیر پوست جلوگیری می کند. گاهی اوقات چرب کردن پا با روغن های گیاهی ساده نیز می توانند برای مراقبت های پوستی مفید باشند.
پوست پا هم چنین می تواند در صورت ضربه یا آسیب های سطحی دچار زخم شود که معمولا در این شرایط پزشک به منظور جلوگیری از برخورد پا با سطوح استفاده از کفش های مخصوص را برای بیمار تجویز می کند که به وسیله آن ها پا به طور کامل پوشش داده می شود و از هر زخم و آسیبی در امان می ماند.