داروی دیابت زیپمت

داروی دیابت زیپمت

داروی دیابت زیپمت
داروی دیابت زیپمت

با ما همراه باشید تا بیشتر با داروی دیابت زیپمت آشنا شوید.

در صورتیکه به دیابت مبتلا هستید برای درمان قطعی آن با ما تماس بگیرید. 

09120174510

ویدئوی داروی دیابت زیپمت

در این مقاله سعی داریم در مورد داروی دیابت zipmet توضیحات جامع و کاملی را برای شما ارائه دهیم. همچنین در مورد عواملی که باعث بروز دیابت و همچنین دیابت نوع دو می شود و علائم این بیماری توضیحاتی را عنوان می کنیم.

اینفوگرافیک مزایا و معایب داروی دیابت زیپمت

اینفوگرافیک مزایا و معایب داروی دیابت زیپمت
اینفوگرافیک مزایا و معایب داروی دیابت زیپمت

داروی ترکیبی زیپمت که امروزه برای بیماران دیابتی نوع دو مورد استفاده قرار می گیرد اطلاعاتی را در اختیار شما می گذاریم.

اینفوگرافیک بهترین زمان مصرف قرص زیپمت

اینفوگرافیک بهترین زمان مصرف قرص زیپمت
اینفوگرافیک بهترین زمان مصرف قرص زیپمت

داروی دیابت زیپمت چیست؟

قرص‌ زیپمت ۵۰/۵۰۰ میلی گرم، ترکیبی از دو داروی سیتاگلیپتین و متفورمین است.

از این قرص برای کاهش قند خون در افراد بزرگسال مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود.

 

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

دیابت چیست؟

انسولین در بدن در چه محلی تولید می شود؟

علائم بیماری دیابت در بیماران را نام ببرید؟

بالا بودن گلوکز خون در بیماران باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟

انواع دیابت را نام ببرید؟

نشانه های بیماری دیابت نوع دو را نام ببرید؟

عوامل خطرساز در بروز بیماری دیابت نوع دو را توضیح دهید؟

زیپمت چیست؟

نکات مهم قبل از مصرف زیپمت را توضیح دهید؟

بروز التهابات پانکراس را در بیماران دیابتی توضیح دهید؟

ترکیبات بکار برده شده در زیپمت را بیان کنید؟

نحوه ی مصرف داروی زیپمت را توضیح دهید؟

چه افرادی نمی توانند از داروی زیپمت برای درمان خود استفاده نمایند؟

سیتاگلیپتین چیست؟

متفورمین چیست؟ نام های دیگر متفورمین را نام ببرید؟

موارد مصرف داروی خوراکی متفورمین را بیان کنید؟

نحوه ی استفاده از قرص متفورمین در بیماران دیابتی به چه صورت است؟

توصیه های پزشکی در مورد مصرف متفورمین را ذکر کنید؟

متفورمین در دوران بارداری به چه صورت باید استفاده شود؟

آیا از متفورمین می توان برای کاهش وزن استفاده کرد؟

آیا برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک میتوان از متفورمین استفاده کرد؟

میزان دوز متفورمین در بیماران دیابت نوع دو بزرگسالان و کودکان به چه صورت است؟

میزان مصرف داروی زیپمت در بیماران دیابتی به چه صورت است؟

منع مصرف داروی ترکیبی زیپمت را در بیماران دیابت نوع دو توضیح دهید؟

عوامل تاثیرگذار در دیابت نوع دو را نام ببرید؟

عوامل موثر در بروز دیابت نوع دو را بیان کنید؟

روشهای جلوگیری از بروز دیابت نوع دو را نام ببرید؟

شیوه های پیشگیری از دیابت نوع دو را بیان کنید؟

پنج روش در کاهش وزن و همچنین کاهش سطح انسولین در بیماران دیابت نوع دو را نام ببرید؟

 

دیابت

زمانی که میزان گلوکز خون در بدن افراد بصورت مداوم بالا است این مشکل در افراد سبب بروز بیماری دیابت می شود.

پزشکان متخصص دو دلیل را به منظور بالا بودن میزان گلوکز خون در بیماران را دلیل بروز دیابت در افراد می دانند که 1) زمانیکه لوزالمعده قادر به ترشح انسولین نباشد 2) زمانی که سلولهای بدن قادر نباشند که به انسولین ترشح شده در بدن را پاسخ داده و همچنین قندخون را مصرف کنند. درصورت بروز این دو عامل سبب می شود که گلوکز خون در بدن افزایش پیدا کند.

دیابت
دیابت

بدن هر انسان خود هورمون انسولین را تولید و ترشح می کند و سبب شده که گلوکز و یا اینکه انرژی که از مصرف مواد غذایی در بدن ایجاد می شود را نیز استفاده کند.

در بدن هر انسان گلوکز یا همان کربوهیدراتها در روده ی کوچک به نوعی قند (گلوکز) و سایر قندهای ساده تبدیل می گردند که در نهایت قند ( گلوکز) از روده ی کوچک به سمت جریان خون وریدی منتقل می شود و از طریق جریان خون به کل بدن مانند کبد و همچنین عضلات هدایت می شود.

بخشی از این قند به منظور تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد

بخشی از این قند به منظور تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد و بخشی دیگر به منظور سایر مصارف دیگر در بدن هر فرد ذخیره می شود.

در افراد دیابتی همانند سایر افراد سالم که مشکل خاصی ندارند کربوهیدراتها ( قندها ) به سایر قندهای ساده تبدیل می شوند و سپس داخل جریان خون می گردند حالا مشکلی که برای بیماران دیابتی رخ می دهد این است که گلوکزی که وارد جریان خود شد دیگر این امکان را ندارد که وارد سلولهای مختلف بدن شود که میتوان به این نتیجه رسید که قندها ( کربوهیدراتها ) مشکل و یا عارضه ی را ایجاد نمی کنند بلکه مشکل مهم و اصلی به دلیل ناتوان بودن بدن در بکارگیری از این مواد برای تولید انرژی است.

بخشی از این قند به منظور تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد
بخشی از این قند به منظور تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد

نکته در مورد گلوکز خون

همه ی انسانها دارای مقادیری گلوکز در خون هستند که این قند باید در حالت طبیعی به صورت ناشتا بین هفتاد تا صد و ده میلی گرم در هر صد سی سی خون باشد. بنابراین در صورتیکه گلوکز خون در ناشتا با انجام دو آزمایش بیشتر از صد و بیست و شش گرم ( در صد سی سی خون) باشد می توان به این نتیجه رسید که شخص دچار دیابت شده است.

نکته در مورد گلوکز خون
نکته در مورد گلوکز خون

محل تولید انسولین

بهتر است بدانید که انسولین در پانکراس و یا اینکه لوزالمعده تولید می شود این غده دارای طول پانزده سانتی متر است که در پشت معده قرار دارد و ترشح انسولین را انجام می دهد.

افراد سالم در طی روز بخش اعظمی از انسولین را توسط لوزالمعده ترشح می کنند که این انسولین در افراد دیابتی به صورتی است که یا به هیچ وجه تولید نمی شود و یا اینکه انسولین تولید شده به اندازه ی کافی نیست که این امر سبب می شود گلوکز( قند ) جذب سلول های بدن نشود و میزان سطح آن در خون به مراتب بالا برود و بدن این بیماران قادر به تولید انرژی لازم از گلوکز ( قند) نیستند.

محل تولید انسولین
محل تولید انسولین

علائم دیابت

پزشکان متخصص بیماری دیابت را یک بیماری خاموش و بی سروصدا می دانند یعنی زمانیکه میزان قندخون

( گلوکز ) بین صد و هشتاد تا دویست میلی گرم در هر صد سی سی خون است هیچ علامتی در فرد ایجاد نمی کند که ممکن است این بیماران ماهها و یا اینکه سالها با این بیماری خاموش همراه باشند و هیچ نشانه ای نداشته باشند که به تدریج در این زمان بدن فرد دچار آسیب از بالا بودن گلوکز خون می شود که دارای نشانه های زیر در بدن مبتلایان می گردد که عبارتند از :

تکرر ادرار

یکی از نشانه های که در بیماران دیابتی مشاهده می شود تکرر ادرار است.

این بیماران به شدت وزن کم می کنند و با کاهش وزن همراه می شوند که یکی دیگر از علامت های بیماری دیابت است.

1) تشنگی بیش از حد 2) ضعف 3) کم شدن نیروی جسمی افراد نشانه های دیگری از بیماری دیابت است.

بیمارانی که با این مشکل همراه هستند در صورتی که دچار زخم و یا عفونتی در بدن شوند بهبودی آنها مدت طولانی را زمان می برد که می توان گفت یکی دیگر از نشانه های بیماری دیابت است.

این بیماران در قسمت های پایانی اندام های بدن هیچ حسی را درک نکرده و بطور کامل حس درد در این ناحیه از بین می رود و یا اینکه بیماران دیابتی گزگز و همچنین مورمور شدن را در بخش انتهایی اندام ها مانند پا به هیچ عنوان احساس نمی کنند.

موارد ذکر شده از علائمی بیماری دیابت است که می توان در بیماران نوع بیماری را بطور کامل تشخیص داد. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی جراحان متخصص برای درمان این بیماران از داروی دیابت زیپمت استفاده می نمایند تا از این طریق به کاهش قندخون در آنها کمک بسزایی کنند.

تکرر ادرار
تکرر ادرار

مشکلات ناشی از بالا بودن گلوکز خون

طبق تحقیقات انجام شده اگر میزان گلوکز خون روند صعودی داشته باشد در کنار نشانه های بالا بودن گلوکز خون در این بیماران، احتمال اینکه این شخص با خطرات جدی تر همراه شود زیاد بوده است.

در صورتی که میزان گلوکز خون به صورت مداوم و چندین سال پشت سرهم افزایش داشته باشد و به هیچ عنوان کاهش نیابد این بیماران دچار

1) گرفتگی عروق کوچک و همچنین اعصاب

2) مشکلات دید در چشم

3) مشکل در کلیه ها

4) پاها نیز همراه هستند که این افراد با کنترل میزان گلوکز خون در بدن به حد طبیعی آن نزدیک تر باشد می توانند از این مشکلات و عوارض تا حدی زیادی پیشگیری نمایند که امروزه جراحان متخصص با تجویز داروی دیابت زیپمت به بیماران دیابتی که گلوکز خون بالای را دارند کمک بسزایی می کنند.

انواع دیابت

بیماری دیابت که در اثر افزایش گلوکز در خون ایجاد می شود دارای انواع متعددی است که شامل :

دیابت نوع یک

یکی از نشانه های بیماران دیابت نوع یک این است که دارای وزن بسیار کم و همچنین لاغر نیز هستند و معمولاً رده های سنی :1) کودکان 2) نوجوانان 3) جوانان به این نوع از دیابت مبتلا می شوند.

این بیماران بدن آنها وابسته به انسولین است و یا اینکه بدن این گروه از بیماران به طور کلی انسولین تولید نمی کند و اگر هم تولید کند به مقدار خیلی کم است که این امر سبب می شود برای ادامه ی حیات انسولین را به صورت مرتب به بدن تزریق کنند و علاوه بر این از یک رژیم غذایی مناسب نیز پیروی کنند و همچنین با انجام فعالیت های ورزشی مناسب به درمان بیماری خود کمک دو چندان کنند.

کاهش وزن این بیماران به این علت است که بدن آنها انسولین به هیچ عنوان تولید نمی کند و یا همانطور که توضیح دادیم اگر تولید کند به مقدار خیلی کم است.

بدن بیماران دیابتی از مواد غذایی که مصرف می نمایند قند تامین می کند و برای سوخت و ساز بدن استفاده می کنند که این امر به تدریج سبب شده این بیماران با کاهش وزن همراه شوند. بهتر است بدانید که دیابت نوع یک خیلی سریع قابل تشخیص است و بیماران می توانند درمان خود را نیز آغاز کنند.

دیابت نوع یک
دیابت نوع یک

دیابت نوع دو

دیابت نوع دو در افراد مسن و همچنین افراد چاق ( دارای اضافه وزن نامتعارف ) نمایان می شود که این گروه از بیماران می توانند با رعایت از یک تغذیه درست و صحیح و همچنین کاهش وزن به درمان و بهبودی خود کمک بسزایی نمایند

زیرا بدن این بیماران دیابتی غیروابسته به انسولین بوده است یا به عبارتی دیگر لوزالمعده این توانایی را دارد که انسولین را ترشح کند اما تنها مشکلی که در این بیماران ایجاد می شود این است که سایر سلولهای بدن به انسولین موجود در خون پاسخ نمی دهند.

یکی از شایع ترین بیماری های قند خون مرتبط به دیابت نوع دو است

یکی از شایع ترین بیماری های قند خون مرتبط به دیابت نوع دو است که طبق نتایج بدست آمده بین هشتاد و پنج درصد تا نود درصد از افراد دیابتی به نوع دو مبتلا هستند و از آن رنج می برند.

این گروه از بیماران با پیروی از یک برنامه ی غذایی مناسب و همچنین فعالیت های ورزشی مانند پیاده روی با کاهش وزن همراه می شوند که به درمان خود کمک زیادی می کنند.

پزشکان متخصص برای کاهش میزان قند خون به حد طبیعی خود برای بیماران دیابت نوع دو از قرص های خوراکی و یا اینکه انسولین برای کاهش میزان گلوکز خون استفاده می نمایند تا در کنار توصیه های ذکر شده بتوانند در یک دوره ی کوتاه با کاهش وزن همراه باشند.

بهتر است بدانید که بیماران دیابت نوع دو نشانه های بیماری خیلی کند نمایان می شود و حتی چند سال طول می کشد تا اینکه فرد به بیماری خود پی ببرد.

یکی از شایع ترین بیماری های قند خون مرتبط به دیابت نوع دو است
یکی از شایع ترین بیماری های قند خون مرتبط به دیابت نوع دو است

نشانه های بیماری دیابت نوع دو

–       این بیماران با عفونت های عود کننده نظیر: 1) برفک 2) عفونت های موجود در دستگاه ادرار 3) عفونتهای پوستی همراه می شوند.

–       بیماران دیابت نوع دو از ناحیه ی پایانی اندام های بدن مانند پاها هیچ حسی را احساس نمی کنند و یا اینکه گزگز و همچنین مورمور شدن را در این بخش به هیچ عنوان احساس نمی کنند.

علائم و نشانه های ذکر شده در بیماران دیابت نوع دو به صورت تدریجی ایجاد می شود طوری که این شخص به هیچ عنوان این نشانه ها را تجربه نکرده و همچنین دیابت این بیماران ممکن است تا چندین سال تشخیص داده نشود و فرد متوجه بیماری خود نشود به همین دلیل است که پزشکان متخصص این بیماری را نوعی بیماری بی سر و صدا می نامند.

نشانه های بیماری دیابت نوع دو
نشانه های بیماری دیابت نوع دو

عوامل خطرساز در بروز بیماری دیابت نوع دو

عواملی که در این بیماری دخیل هستند عبارتند از :

یکی از عواملی که باعث بروز این بیماری می شود وجود سابقه خانوادگی افراد به بیماری دیابت نوع دو است.

افرادی که دارای وزن نسبتاً بالای هستند و همچنین سن آنها بالای چهل سال است باعث بروز بیماری دیابت نوع دو می شوند.

بانوانی که دارای سابقه ی دیابت بارداری هستند به تدریج دچار بیماری دیابت نوع دو می شوند.

بیمارانی که از داروهای نظیر کورتون استفاده می نمایند مصرف این داروهای شیمیایی خود زمینه ساز بیماری دیابت نوع دو است.

افرادی که دارای فشار خون بالا هستند یکی دیگر از عوامل خطرساز در بروز بیماری دیابت نوع دو است.

بیمارانی که دارای سابقه ی بیماری نظیر: 1) حمله ی قلبی 2) سکته مغزی هستند باید بدانند که این مشکلات سبب بروز بیماری دیابت نوع دو می گردد.

موارد ذکر شده از عواملی است که در بروز بیماری دیابت نوع دو دخیل است که امروزه پزشکان متخصص با استفاده از داروی دیابت زیپمت به درمان این بیماران کمک بسزایی می کنند.

پیشنهاد می کنیم از پستهای زیر دیدن کنید:

  1. لیست داروهای دیابت
  2. داروی ضد دیابت جدید
  3. داروی تقویتی برای افراد دیابتی
عوامل خطرساز در بروز بیماری دیابت نوع دو
عوامل خطرساز در بروز بیماری دیابت نوع دو

زیپمت

از ترکیب دو داروی متنوع بنام های سیتاگلیپتین و متفورمین زیپمت تولید و فرآوری می شود. بطورکلی سیتاگلیپتین جزء داروهای مهارکننده ( DPP-4 ) متعلق هستند و همچنین متفورمین نیز جزء داروهای بی گوانید نیز تعلق دارند.

از ترکیب این دو دارو از شیوه های متعددی میزان گلوکز خون در افراد بزرگسال مبتلا به دیابت که به دیابت ملیتوس نوع دو معرفی شده اند و مبتلا هستند را کنترل می نماید.

زیپمت سطح انسولین خون را بعد از یک وعده ی غذایی بیماران بالا برده و همچنین میزان گلوکزی که بدن بیماران دیابتی تولید می کند را پایین می آورد.

توصیه پزشکان

پزشکان متخصص به بیماران دیابتی توصیه می کنند که در کنار 1) رژیم غذایی مناسب 2) فعالیت های ورزشی با استفاده از زیپمت میزان گلوکز خون را کاهش دهند. داروی دیابت زیپمت را هم می توان به تنهایی و یا اینکه به همراه سایر داروهای دیابت مانند :

الف ) انسولین ، ب ) سولفونیل اوره ، ج ) گلیتازون ها نیز مصرف نماید. همانطور که توضیح دادیم دیابت نوع دو در بیماران زمانی رخ می دهد که بدن این افراد انسولین به مقدار کافی تولید نمی کند و یا اینکه انسولین تولید شده در بدن سوخت و ساز نمی شود که این امر سبب شده بدن این بیماران به مقدار زیادی گلوکز تولید کنند و باعث بالا رفتن میزان قندخون در بیماران شود این عارضه سبب شده که این بیماران با مشکلات جدی همانند :

1) بیماری قلبی 2) بیماری کلیوی 3) کوری 4) قطع عضو همراه شوند که امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و تحقیقات انجام شده پزشکان توانسته اند برای این سری از بیماران داروی دیابت زیپمت را تولید و در اختیار بیماران قرار دهند.

توصیه پزشکان
توصیه پزشکان

نکات مهم قبل از استفاده از زیپمت

بیمارانی که از داروی دیابت زیپمت استفاده می کنند باید این دارو را با سایر داروهای دیگر مصرف نکنند که عبارتند از :

بیماران دیابتی که به سیتاگلیپتین و یا اینکه متفورمین حساسیت دارند نباید از داروی زیپمت برای کاهش میزان قند خون خود استفاده نمایند.

ویدئو بهترین زمان مصرف قرص زیپمت

بیمارانی که دیابت آنها همراه با 1) کاهش وزن شدید 2) تهوع و استفراغ 3) کمای دیابتی همراه هستند باید به پزشک خود اطلاع داده و از این داروی دیابت زیپمت بپرهیزند.

بیماران دیابتی که دچار مشکلات کلیوی هستند نباید از زیپمت استفاده کنند.

افرادی که به عفونت های حاد و همچنین کم آبی بدن مبتلا هستند نمی توانند از این دارو برای کاهش میزان قند خون استفاده کنند.

بیمارانی که تمایل به انجام استفاده از اشعه ی X را دارند

بیمارانی که تمایل به انجام استفاده از اشعه ی X را دارند ( زیرا در آنجا از ماده ی حاجب برای تزریق شما استفاده می شود) باید از دو روز قبل و یا اینکه بیشتر از خوردن این دارو بپرهیزند.

افراد بیماری که به تازگی دچار حمله های قلبی و یا اینکه عارضه ی حاد گردش خون مبتلا شده اند نظیر : شوک یا اینکه اختلالات تنفسی نباید از داروی دیابت زیپمت استفاده نمایند.

بیمارانی که دارای عارضه و یا مشکلات کبدی هستند باید از خوردن این داروی خوراکی بپرهیزند.

افرادی که الکل زیادی را مصرف می کنند باید از خوردن زیپمت بپرهیزند.

بانوانی که دوران شیردهی را پشت سر میگذرانند باید از خوردن این قرص نیز بپرهیزند.

موارد ذکر شده افرادی هستند که نباید از این داروی خوراکی استفاده کنند و همچنین بیماران دیابتی باید نسبت به حساسیت های داروی که دارند به پزشک متخصص خود قبل از تجویز دارو به دکتر خود اطلاع رسانی کنند تا بعد از استفاده از این دارو دچار مشکل و یا عارضه ی نشوند.

بیمارانی که تمایل به انجام استفاده از اشعه ی X را دارند
بیمارانی که تمایل به انجام استفاده از اشعه ی X را دارند

التهاب پانکراس(پانکراتیت)

در بین بیماران گروهی از افرادی که با مشکلات التهاب پانکراس همراه هستند نباید از زیپمت استفاده کنند که عبارتند از :

  •   بیمارانی که به عارضه ی پانکراس دچار هستند و یا اینکه قبلاً این مشکل را داشته اند مانند پانکراتیت باید از خوردن این دارو خودداری نمایند.
  •   بیمارانی که 1) دارای سنگ کیسه صفرا 2) وابستگی به الکل دارند 3) دارای تری گلیسرید خون بالایی هستند و یا اینکه قبلاً به آن مبتلا بوده اند نباید از داروی دیابت زیپمت استفاده کنند.
  •   بیمارانی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند یا به عبارتی وابسته به انسولین هستند نمی توانند از این دارو برای درمان خود استفاده نمایند.

بیمارانی که یکی از نشانه های زیر را تجربه کرده اند نظیر:

1)    احساس سرما و بی حالی

2)    تهوع و  استفراغ حاد

3)    درد معده

4)    کاهش وزن بدون دلیل

5)    گرفتگی عضلات یا اینکه تنفس سریع

6)    متفورمین هیدروکلراید

همراه هستند نباید از داروی دیابت زیپمت استفاده کنند زیرا یکی از ترکیبات موجود در این دارو منجر به مشکل حادی در فرد بنام اسیدوز لاکتیک یا به عبارتی اسید لاکتیک در خون که منجر به مرگ شخص می شود.

به همین دلیل است که پزشکان متخصص در صورت بروز یکی از این نشانه ها به بیماران دیابتی توصیه می کنند که این دارو را خیلی سریع قطع نمایند.

بیماران دیابت نوع دو که به 1) سیتاگلیپتین 2) متفورمین 3) زیپمت حساسیت داروی دارند و یا اینکه در گذشته به این دارو حساسیت و یا آلرژی داشته اند باید از مصرف این دارو صرفه نظر کنند.

بیمارانی که از داروهای سولفونیل اوره و یا انسولین 2) داروهای ضد دیابت به همراه داروی خوراکی زیپمت استفاده می نمایند با کاهش گلوکز خون همراه می شوند که در این صورت پزشک متخصص میزان دوز سولفونیل اوره و انسولین را به مراتب پایین می آورد.

قطع کردن دارو قبل و بعد از عمل

یکی دیگر از التهاب های پانکراس این است بیمارانی که قصد انجام جراحی و یا بیهوشی عمومی را برای انجام عمل نخاعی یا اینکه اپیدورال را دارند بهتر است که مصرف این دارو را چند روز قبل و همچنین بعد از انجام عمل قطع نمایند تا مشکل و یا عارضه ی را برای آنها ایجاد نکند.

موارد ذکر شده از عناوین التهاب پانکراس است که بیماران دیابت نوع دو باید از داروی دیابت زیپمت مصرف نمایند چون ممکن است به دلیل ترکیبات موجود در این دارو فرد فوت کند.

قطع کردن دارو قبل و بعد از عمل
قطع کردن دارو قبل و بعد از عمل

نکته در مورد التهاب پانکراس

بیمارانی که در طول دوره ی مصرف زیپمت سالمند هستند ( دارای سن بالای هستند) و اینکه عملکرد کلیه های این بیماران با مصرف این دارو بدتر می شود پزشک متخصص برای بیماران دیابت نوع دو باید سالی یکبار حداقل آزمایشات لازم مرتبط با کلیه ها را برروی این بیماران بررسی و ارزیابی نمایند.

ترکیبات زیپمت

همانطور که توضیح دادیم این دارو ترکیبی از دو داروی مانند سیتاگلیپتین و همچنین متفورمین است که همراه با یک رژیم غذایی مناسب و همچنین فعالیت ورزشی به کاهش گلوکز خون در بیماران دیابت نوع دو کمک بسزایی می کند. این دارو از نظر طبقه ی دارویی جزء داروهای خوراکی است که به منظور کاهش گلوکز خون در بیماران مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر شکل ظاهری این دارو شبیه قرص های روکش دار است.

ترکیب داروی زیپمت 500/50

این قرص های خوراکی دارای محتوی 1)  پنجاه میلی گرم سیتاگلیپتین است و همچنین سیتاگلیپتین فسفات مونوهیدرات 2) پانصد میلی گرم متفورمین که به شکل متفورمین هیدروکلراید است پزشکان در ترکیبات اصلی این دارو استفاده کرده اند.

ترکیب داروی زیپمت 1000/50

هر قرص خوراکی دارای 1) پنجاه میلی گرم سیتاگلیپتین به شکل سیتاگلیپتین فسفات مونوهیدرات 2) هزار میلی گرم متفورمین به شکل متفورمین هیدروکلراید است که داروسازان برای کاهش میزان گلوکز خون در بیماران دیابت نوع دو در ترکیبات آن استفاده کرده اند.

ترکیب داروی زیپمت 1000/50
ترکیب داروی زیپمت 1000/50

مکانیسم عمل

از روش مهار کننده ی آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز چهار سیتاگلیپتین بدست می آید و همچنین متفورمین موجود در آن نیز سبب پایین آوردن گلوکز خون می شود. بنابراین از ترکیب این دو مواد دارویی با یکدیگر به پایین آوردن تولید قند ( گلوکز) در کبد به میزان قندخون در بدن بیماران دیابت نوع دو کمک بسزایی می کند.

مصرف داروی زیپمت

این دارو نیز مانند سایر داروهای خوراکی که پزشکان متخصص به بیماران توصیه می کنند دارای شرایط خاصی برای مصرف بیماران دیابت نوع دو است که عبارتند از :

پزشک متخصص به بیماران دیابتی توصیه می کند که این قرص ها را با چه دوزی و به چه صورت استفاده نمایند. همچنین متذکر می شوند که داروی دیابت زیپمت را به همراه وعده های غذایی میل نمایند تا از این طریق کمتر دچار ناراحتی معده شوند.

پزشک متخصص دوز دارویی این قرص را در صورت نیاز برای این بیماران تغییر می دهد.

در صورتی که بیمار مشکل خاصی را داشتند باشد پزشک متخصص این دارو را با سایر داروهای دیابتی به بیماران تجویز می کند.

مصرف داروی زیپمت
مصرف داروی زیپمت

بهتر است که قرص خوراکی زیپمت را قبل از اینکه میل کنید نصف نکنید.

درصورتیکه خوردن کل قرص زیپمت برای شما مشکل است باید به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.

مصرف مرتب دارو

مصرف داروی زیپمت تا زمانیکه پزشک متخصص برای شما تجویز کرده است باید به صورت مرتب و طبق دستور پزشک مصرف نماید.

درصورتیکه دوز داوری دیابت زیپمت را بیشتر از مقداری که پزشک متخصص تجویز کرده است را میل کرده اید حتماً باید به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.

اگر فراموش کردید که در طی روز قرص زیپمت را مصرف کنید هر زمان که به یاد آوردید سریعاً آن را میل نماید. همچنین از دو برابر کردن دوز قرص زیپمت نیز به شدت خودداری کنید زیرا در صورت نیاز پزشک متخصص مقدار دوز آن را افزایش می دهد.

موارد ذکر شده در مورد نحوه ی مصرف قرص خوراکی زیپمت است که بیماران دیابت نوع دو باید با تشخیص پزشک این دارو را مصرف نمایند.

مصرف مرتب دارو
مصرف مرتب دارو

افرادی که نمی توانند از زیپمت استفاده کنند

دربین افراد دیابتی بیمارانی هستند که نمی توانند از این داروی خوراکی برای کاهش گلوکز خون استفاده کنند مانند:

1)    قرص خوراکی زیپمت برای بیمارانی دیابت نوع یک مصرف آن مناسب نیست.

2)    افرادی که به کتواسیدوز دیابتی مبتلا هستند مصرف زیپمت مناسب نبوده است. این عارضه به این دلیل است که کتون در خون و یا اینکه در ادرار این بیماران بالا می رود و استفاده از زیپمت برای آنها مناسب نیست.

3)    بیمارانی که دچار التهاب لوزالمعده هستند و یا اینکه قبلاً به آن مبتلا بوده اند نباید از زیپمت استفاده نمایند زیرا در اثر مصرف دچار پانکراتیت می شوند.

موارد عنوان شده از عواملی است که بیماران دیابتی نوع یک و یا اینکه بیماران دیابت نوع دو در صورت بروز هر کدام از این مشکلات باید از این داروی برای کاهش قندخون خود استفاده کنند.

افرادی که نمی توانند از زیپمت استفاده کنند
افرادی که نمی توانند از زیپمت استفاده کنند

سیتاگلیپتین

با پیشرفت علم و تحقیقاتی که متخصصین انجام داده اند توانسته اند که داروی سیتاگلیپتین را برای درمان بیماران دیابت نوع دو کشف و استفاده نمایند. این دارو به عنوان یک دارویی ضد دیابتی شناخته شده است که پزشکان متخصص برای کنترل گلوکز خون در بیمارانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده از این دارو به همراه یک برنامه ی رژیم غذایی مناسب ( مخصوص بیماران دیابتی ) و همچنین فعالیت های ورزشی سبک و مناسب می توانند به کاهش میزان گلوکز در خون بیماران دیابتی ( نوع دو ) کمک بسزایی کند

زیرا اگر این بیماران نتوانند میزان قند خون خود را کنترل نکنند باعث بروز بیماری های مانند: 1) بیماری کلیوی 2) تاری دید و در نهایت منجر شدن به کوری 3) اختلالات عصبی 4) قطع اندام های بدن 5) مشکلات عملکردی جنسی همراه می شوند

به همین دلیل است که پزشکان متخصص به این گروه از بیماران این داروی خوراکی را تجویز می نمایند. سیتاگلیپتین با بالا بردن مواد طبیعی در بدن بیماران دیابتی بنام اینسرتین به پایین آوردن گلوکز خون در بیماران کمک بسزایی می کند.

نکات کلیدی در مورد مصرف سیتاگلیپتین

چند نکته مهم و اساسی در مورد مصرف این دارو برای بیماران دیابتی نوع دو به این ترتیب است که :

  •   مصرف این دارو در حین مصرف مواد غذایی برای بیماران مشکل خاصی را ایجاد نمی کند و این بیماران می توانند سیتاگلیپتین را قبل و یا اینکه بعد از غذا میل نمایند.
  •   پزشک متخصص میزان مصرف این دارو را بر مبنای 1) وضعیت بیمار 2) عملکرد کلیه ها 3) واکنش بدن به درمان با استفاده از مصرف سیتاگلیپتین تشخیص و به بیماران توصیه می کند.
  •   بیماران باید به این نکته توجه کنند که اثربخشی و تاثیرگذاری این دارو درصورتی است که به صورت مداوم و همچنین سر زمان مقرر از این دارو استفاده نمایند.

نکات ذکر شده از مواردی است که بیماران باید در مصرف سیتاگلیپتین به آن توجه داشته باشند. طبق تحقیقات انجام شده بر روی بیماران دیابتی که انسولین مصرف می کنند با افزودن این دارو به برنامه ی رژیم درمانی می توانند میزان دوز انسولین مصرفی را که به صورت روزانه استفاده می نمایند را با دستور پزشک متخصص کاهش دهند.

نکات کلیدی در مورد مصرف سیتاگلیپتین
نکات کلیدی در مورد مصرف سیتاگلیپتین

متفورمین

یکی از داروهای خوراکی مختص به بیماران دیابتی که جزء گروه های دارویی بی گوانیدها به شمار می آیند و به منظور کنترل گلوکز خون در بیمارانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند تجویز می گردد متفورمین است.

این دارو واکنش بدن به انسولین را تسریع می بخشد و همچنین میزان گلوکز( قند) تولید شده توسط کبد و جذب این ماده در معده و همچنین روده را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.

جهت کسبل اطلاعات بیشتر مقاله قرص متفورمین و لاغری شکم را مطالعه کنید.

نام های دیگر متفورمین

پزشکان متخصص برای متفورمین خارجی و همچنین ایرانی نام های دیگر تجاری را لحاظ کرده اند که شامل : 1) گلوکوفاژ 2) گلوکوفاژ XR 3) گلومتزا 4) ریومت است.

ممکن است نام های تجاری دیگر توسط داروسازی ها استفاده شود. جهت کسب اطلاعا ت بیشتر از این دارو مقاله قرص گلوکوفاژ 500 برای لاغری را مطالعه کنید.

موارد مصرف متفورمین

همانطور که توضیح دادیم بیماران دیابتی نوع دو بدن آنها قادر نیست که به طور طبیعی انسولین تولید نماید و یا اینکه از آن استفاده نمایند که در هر دو صورت این بیماران به گلوکز ( قند ) خون بالا مبتلا می شوند که متفورمین به کنترل میزان قند خون کمک بسزایی می کند.

بیماران دیابت نوع دو با مصرف متفورمین که در ترکیبات داروی دیابت زیپمت موجود است میزان گلوکز را در بیماران تنظیم می نمایند و آنها را به بیماری های که بر اثر این عارضه مبتلا شده اند پیشگیری می نمایند

و همچنین حمله قلبی و یا اینکه سکته مغزی را در آنها به مراتب کاهش می دهند به همین دلیل است که بیشتر متخصصین به بیماران دیابت نوع دو این داوری خوراکی را تجویز میکنند.

متفورمین علاوه بر پیشگیری از دیابت نوع دو در درمان بیماری های دیگر نظیر : 1) سندرم تخمدان پلی کیستیک 2) کنترل وزن ( که در اثر استفاده از داروهای خاص ایجاد شده است) کمک بسزایی می کند.

موارد مصرف متفورمین
موارد مصرف متفورمین

نکته در مورد متفورمین

بهتر است بدانید که متفورمین به هیچ عنوان برای بیماران دیابتی نوع یک تجویز نمی شود و نباید از این دارو برای کاهش گلوکز خون استفاده نمایند.

لطفا توجه داشته باشید که این دارو توسط انواع داروسازی تولید شده است.

نحوه ی استفاده از متفورمین

بیماران دیابتی نوع دو بهتر است که قبل از استفاده از متفورمین اطلاعاتی که بر روی دارو حک شده است را بطور کامل مطالعه کرده و از پزشک متخصص خود در مورد ترکیبات این دارو با حساسیت های که شخص به آنها مبتلا است با پزشک متخصص خود مطرح نماید.

این دارو بصورت قرص های خوراکی بوده است و نحوه ی مصرف آن باید طبق دستور پزشک متخصص باشد. طبق تجویز پزشک بیماران دیابتی متفورمین را می توانند روزی یک تا سه بار در طی روز به همراه وعده های غذایی خود میل نماید.

بعضی از پزشکان با توجه به شرایط بیمار متفورمین تجویز شده را فقط روزی یکبار برای بیماران توصیه می نمایند که باید به همراه شام آن را مصرف کنند. نکته ی قابل توجه اینجاست که این قرص خوراکی باید به همراه مقادیر زیادی مایعات میل شود.

بهتر است بدانید که میزان دوز مصرفی قرص متفورمین بر این مبنا توصیه می شود که :1) وضعیت پزشکی بیمار 2) پاسخ بدن بیمار به شیوه ی درمان 3) استفاده از داروهای مصرفی ، که بیماران دیابتی از آنها استفاده می کنند تعیین می شود

به همین دلیل است پزشک متخصص باید از کلیه ی داروهای تجویزی که بیماران دیابت نوع دو از آن استفاده می کنند مطلع باشند همچنین در مورد داروهای که بدون نسخه و یا اینکه بیماران بصورت گیاهی از آنها استفاده می نمایند پزشک خود را آگاه سازند تا از این طریق پزشک متخصص بتواند میزان دوز مورد نیاز متفورمین را برای این بیماران در نظر بگیرد.

توصیه های پزشکی در مورد مصرف متفورمین

پزشک متخصص به منظور اینکه بیماران دیابتی در اثر مصرف متفورمین به ناراحتی معده مبتلا نشوند در ابتدا مصرف این داروی خوراکی را در دوزهای پایین توصیه می کنند

و به تدریج اگر برای بیماران مشکل خاصی ایجاد نشود سپس به مراتب میزان دوز متفورمین را بالا می برند. پزشکان متخصص به این بیماران توصیه می کنند که به منظور عملکرد بهترین داروی خوراکی بهتر است که قرص متفورمین را سر زمان معین و همچنین به صورت منظم و مکرر آن را مصرف نمایند.

بیماران دیابتی نوع دو باید به صورت منظم روزانه میزان قند خون خود را بررسی کنند و نتیجه را به پزشک خود اطلاع دهند زیرا کنترل قندخون و همچنین گزارش میزان آن به پزشک متخصص سبب شده بیمارانی که گلوکز خون آنها روند صعودی و یا اینکه نزولی داشته است پزشک با انجام بررسی های لازم برای این بیماران میزان دوز متفورمین را تغییر دهد.

بعضی از این قرص ها از یک پوسته ی تشکیل شده است که درون بدن بیماران جذب و یا اینکه آب نمی شود و قسمتی از این پوسته از طریق مدفوع بیماران خارج می شود که بیماران نباید استرس داشته باشند زیرا این مسئله کاملاً طبیعی بوده است و همچنین از اثر بخشی دارو نیز می کاهد. پزشک متخصص به این بیماران توصیه می کنند که این قرص های خوراکی را به هیچ وجه 1) تکه 2) شکسته 3) جویده مصرف نکنید.

توصیه های پزشکی در مورد مصرف متفورمین
توصیه های پزشکی در مورد مصرف متفورمین

نکته در مورد متفورمین

بهتر است بدانید که این دارو به کنترل میزان گلوکز خون در این بیماران کمک می کند اما به درمان صد درصد بیماران کمک بسزایی می کند. همچنین بیماران بعد از بهبودی کامل هم نباید این دارو را بدون تشخیص پزشک متخصص خود قطع نمایند بلکه باید به طور مداوم و منظم آن را استفاده کنند.

متفورمین در دوران بارداری

یکی از داروهای دسته ی B متخلص به متفورمین است به این صورت که هیچ آسیبی را برای جنین ایجاد نمی کند و بیماران دیابتی نوع دو برای کنترل و تنظیم گلوکز خون می توانند با تشخیص پزشک متخصص آن را مصرف نمایند.

پزشک متخصص در بعضی از موارد بانوانی که انسولین مصرف می نمایند را در این دوران قطع کرده و متفورمین را جایگزین آن می نمایند. بهتر است بانوان به این نکته توجه کنند که متفورمین در دوران عادت ماهیانه ی بانوان ( چرخه ی قاعدگی ) تغییراتی را ایجاد می کند

و همچنین بارداری را در بانوان به مراتب افزایش می دهد بنابراین بهتر است که قبل از مصرف متفورمین با پزشک متخصص در مورد شیوه های جلوگیری از بارداری در طول دوره ی درمان مشورت کنیم.

نکته در مورد متفورمین در دوران شیردهی

بهتر است بدانید که مادران شیردهی که برای کاهش میزان گلوکز خون از متفورمین استفاده می کنند این ترکیبات داروی از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود به همین دلیل است که بیماران باید در مورد این دارو با پزشک خود در مورد مصرف و همچنین دوز این دارو نیز مشورت نمایند.

نکته در مورد متفورمین در دوران شیردهی
نکته در مورد متفورمین در دوران شیردهی

لاغری با متفورمین

متفورمین یا به صورت قرص خوراکی و یا اینکه بصورت داروی دیابت زیپمت به بیماران دیابت نوع دو تجویز می شود که بعضی از این بیماران دیابتی بعد از اینکه این دارو را مصرف کردند با کاهش وزن همراه می شوند و دلیل آن هم این است که مصرف متفورمین در این بیماران سبب 1) کاهش بی اشتهای 2) احساس سیری در بیماران می شود که این امر طبیعی بوده است.

بهترین زمان برای مصرف این دارو به این صورت است که حداقل روزی یک الی دو بار در روز بیماران در هر وعده ی غذایی به همراه آب فراوان این قرص خوراکی را میل نمایند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک با متفورمین

امروزه پزشکان متخصص زنان به منظور پایین آوردن سطح میزان انسولین و همچنین گلوکز خون در بانوانی که به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند از متفورمین استفاده می کنند.

بانوانی که با این مشکل همراه هستند 1) قاعدگی نامنظم 2) قطع عادت ماهیانه 3) تخمک گذاری نامنظم 4) بالا بردن سطح آندروژن که مختص به هورمون های مردانه است 5) رشد بیش از حد موهای زائد در بدن بانوان و همچنین موی صورت

( هیرسوتیسم ) روبرو می شوند. با توجه به این مشکلات و عارضه های ایجاد شده پزشک متخصص با تجویز قرص خوراکی متفورمین و یا اینکه داروی دیابت زیپمت به این گروه از بیماران گلوکز خون و همچنین انسولین را پایین می آورند و به تنظیم 1) سیکل قاعدگی 2) شروع مجدد تخمک گذاری 3) کم کردن خطر سقط جنین در بانوان با مصرف این دارو کمک بسزایی در روند بهبودی بیماری می نمایند.

نکته در مورد متفورمین در زنان

استفاده از قرص خوراکی متفورمین در بانوان به تنظیم و کنترل گلوکز خون کمک بسزایی می کند و همچنین بانوانی که با مشکل ناباروری همراه هستند با استفاده از این دارو بهبودی خود را بدست می آورند.

میزان دوز متفورمین در بیماران دیابت نوع دو ( بزرگسالان)

این دارو باید طبق دستور پزشک متخصص به بیماران دیابت نوع دو تجویز شود که پزشک با توجه به میزان گلوکز خون این دوز دارویی را توصیه می کند که شامل :

قرص های فوری رهش

این قرص های خوراکی که حاوی پانصد میلی گرم ترکیبات دارویی هستند پزشک متخصص به بیماران مصرف روزی دو بار در روز را توصیه می کنند

و همچنین سری دیگری از این قرص های فوری رهش هشتصد و پنجاه میلی گرمی است که به بیماران روزی یکبار تجویز می شود که این میزان دوز توصیه شده کم کم در طی هفته پانصد میلی گرم افزایش یافته و یا اینکه پزشک به بیماران توصیه می کنند که هر دو هفته یکبار از قرص های هشتصد و پنجاه میلی گرمی استفاده کنند و میزان دوز آن را به تدریج بالا می برند.

بیمارانی که بصورت روزانه دوهزار و پانصد و پنجاه میلی گرم از این قرص های خوراکی متفورمین را استفاده می کنند به سه قسمت کوچک تر تقسیم کرده و در هر وعده ی غذایی از آن استفاده کنند.

قرص های فوری رهش
قرص های فوری رهش

قرص های آهسته رهش

قرص های متفورمین پانصد یا هزار میلی گرمی که مناسب برای بیماران دیابت نوع دو است هر روز باید در وعده ی شام همراه با غذا میل نمایند.

پزشک متخصص این میزان دوز را در طول هفته به میزان پانصد میلی گرم برای این بیماران افزایش می دهد.

زیرا این قرص ها را می توانند تا دو هزار میلی گرم بیماران در طی روز استفاده نمایند.

بیمارانی که از داروهای فورتامت یا اینکه گلومتزا استفاده می نمایند پزشک متخصص برای این بیماران از دوزهای متغیری برای درمان بیماران استفاده می کنند.

ممکن است گاهی بین نظر پزشک و داروساز تفاوت وجود داشته باشد که این صورت ملاک نظر پزشک است.

میزان دوز متفورمین در بیماران دیابت نوع دو ( کودکان)

متفورمین در کودکان ده تا پانزده ساله

این رده ی سنی از بیماران میزان دوز متفورمینی که باید در طی روز استفاده کنند به میزان پانصد میلی گرم است که دو بار در روز می توانند از آن استفاده کنند سپس پزشک متخصص این میزان دوز را تا پانصد میلی گرم در هفته برای این گروه سنی افزایش می دهد و همچنین این قرص خوراکی تا دو هزار میلی گرم در دوزهای ذکر شده افزایش می یابد و به بیماران تجویز می شود.

نوجوانان بالای هجده سال

این رده سنی از بیماران دیابتی نوع دو میزان پانصد میلی گرم از قرص های آهسته رهش را به صورت روزانه تا میزان دو هزار میلی گرم در طی روز می توانند استفاده نمایند در صورتی که بیمار فراموش کرد که سر زمان معین این قرص را مصرف نماید زمانی که متوجه شد سریعاً این قرص را مصرف کند.

( باید به این نکته نیز توجه داشته باشید درصورتیکه این مدت خیلی گذشته است و زمان قرص بعدی فرا رسیده است از خوردن دارو بپرهیزید و هیچ وقت به دلیل فراموش کردن میزان دوز قرص متفورمین را دو برابر نکرده و خودسرانه مصرف نکنید.)

نکته در مورد قرص متفورمین

همانطور که توضیح دادیم این داروی خوراکی و یا داروی دیابت زیپمت برای بیمارانی که دارای قند خون بالا هستند مورد استفاده قرار می گیرد که میزان دوز آن را پزشک متخصص با توجه به وضعیت پزشکی بیمار به بیماران تجویز می نماید.

بهتراست که این دارو در دمای اتاق و همچنین دور از محیط رطوبت قرار بگیرد و این دارو بهتر است که در محیط گرم نگهداری شود.( این دارو باید دور از دسترس اطفال و همچنین حیوانات خانگی قرار بگیرد).

شایان ذکر است که مصرف روزانه ی این دارو به عنوان یک برنامه ی درمانی محسوب می شود که در کنار آن بیماران باید از یک 1) رژیم غذایی مناسب و صحیح 2) فعالیت های ورزشی 3) کنترل وزن 4) انجام منظم آزمایش قندخون را به طور منظم به صورت ماهیانه انجام دهند زیرا بیماران مبتلا به دیابت نوع دو باید به تمامی موارد ذکر شده توجه نمایند تا بتوانند از این طریق گلوکز خون را کاهش و همچنین کنترل نمایند.

نکته در مورد قرص متفورمین
نکته در مورد قرص متفورمین

میزان مصرف داروی زیپمت

این دارو که مناسب برای بیماران دیابتی نوع دو است در زمان مصرف باید به چند نکته ی مهم توجه داشته باشند كه عبارتند از :

  •   این گروه از بیماران قبل از مصرف دارو بهتر است که اطلاعات دارویی داخل بسته را به طور کامل مطالعه نمایند زیرا این اطلاعات به شما کمک می کند که در صورت بروز هر نوع مشکل و یا عارضه ی اطلاع و آگاهی کامل را بدست آورید.
  •   بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که میزان دوز این قرص از فردی به فرد دیگر متغیر بوده است به همین دلیل است که توصیه می شود با توجه به میزان دوز تجویز شده توسط پزشک آنها را مصرف نماید.
  •   این داروی ترکیبی دارای دو دوز متفاوت 1) پنجاه میلی گرمی 2) پانصد میلی گرمی تولید می شودکه این میزان را پزشک متخصص برای بیماران دیابت نوع دو تعیین می کند.
  •   بهتر است که این داروی ترکیبی ( زیپمت ) را به همراه وعده های غذایی میل نماید.
  •   بیمارانی که از در طی روز فراموش می کنند که این قرص را مصرف کنند باید بلافاصله آن را مصرف نمایند و به هیچ عنوان این دارو را دو برابر استفاده نکنند.

موارد عنوان شده از شیوه های مصرف داروی دیابت زیپمت است که بیماران دیابت نوع دو طبق دستور پزشک باید آنها را به صورت منظم و در سر زمان مقرر آن را مصرف نمایند.

البته در این موارد معمولا داروساز نیز توصیه هایی را ارائه می دهد.

منع مصرف زیپمت

این داروی ترکیبی دارای منع مصرف دارویی است که باید به آن توجه داشته باشیم که شامل :

1)  یکی از موارد منع این دارو تاریخ انقضای آن است که اگر تاریخ انقضاء مندرج شده گذشته باشد باید این بیماران از مصرف آن خودداری نمایند.

2)  یکی دیگر از موارد منع دارویی را می توان به این مورد اشاره کرد که از توصیه کردن این دارو به فرد دیگری که نشانه های مشابه به شما را دارد بپرهیزید.

3)  این داروی ترکیبی به افراد بالای هشتاد سال که به بیماری دیابت نوع دو مبتلا هستند توصیه نمی شود.

4)  بهتر است که در زمان مصرف بروشور داخل بسته را مطالعه نماید و از تداخل داروی این قرص با سایر داروهای دیگر اطلاع داشته باشید و همچنین در مورد داروهای که در طی روز استفاده می کنید نیز با پزشک متخصص مشورت نماید.

موارد عنوان شده از توصیه های منع داروی زیپمت است که بیماران نباید از آن استفاده نمایند.

منع مصرف زیپمت
منع مصرف زیپمت

عوامل تاثیرگذار در دیابت نوع دو

بطور کلی عواملی متعددی در بیماری دیابت نوع دو دخیل است که سبب افزایش قندخون در این بیماران می شود که عبارتند از:

عوامل تاثیرگذار در دیابت نوع دو
عوامل تاثیرگذار در دیابت نوع دو
  •   یکی از عوامل تاثیرگذار در دیابت نوع دو را می توان به بالا بودن وزن در افراد به خصوص در ناحیه ی کمر اشاره کرد که به تدریج باعث می شود میزان گلوکز خون در این بیماران افزایش یابد.
  •   کم تحرکی و انجام ندادن ورزشهای سبک مانند پیاده روی سبب بروز افزایش وزن و همچنین افزایش گلوکز خون می شود.
  •   یکی دیگر از عواملی که در بیماری دیابت نوع دو تاثیرگذار است مصرف دخانیات به ویژه سیگار کشیدن است.
  •   افرادی که وعده های غذایی آنها سرشار از : 1) استفاده از گوشت قرمز 2) گوشت فرآوری شده 3) استفاده از لبنیات پرچرب 4) استفاده از شیرینی جات 5) مصرف بیش از حد غذاهای فست فودی است از عواملی هستند که در دیابت نوع دو دخیل هستند.
  •   کلسترول و همچنین چربی خون در افرادی که بصورت غیرطبیعی بالا است سبب بروز این بیماری در بزرگسالان می شود.

موارد ذکر شده از عواملی است که در بروز بیماری دیابت نوع دو تاثیرگذار است که پزشک متخصص با توجه به میزان گلوکز خون در افراد برای آنها استفاده از داروی دیابت zipmet را به بیماران تجویز می نماید.

عوامل بروز دیابت نوع دو

در بین تمامی موارد ذکر شده عوامل دیگری در بروز این بیماری دخیل است که طبق نظر پزشکان متخصص از نظر کنترل فرد خارج است که شامل :

عوامل بروز دیابت نوع دو
عوامل بروز دیابت نوع دو

1)    نژاد یا قومیت

بطور کلی باید گفت که 1) اسپانیایی ها 2) آمریکایی 3) افریقایی ها 4) افراد بومی آمریکا 5) آسیایی ها طبق آمار و نتایج بدست آمده بیشتر در معرض دیابت نوع دو هستند که باید مراقبت های لازم را به منظور پیشگیری از این بیماری انجام دهند.

2)    سابقه فامیلی

بهتر است بدانید افرادی که پدر و یا مادر و همچنین خواهر و یا بردار دیابتی دارند درصد اینکه به بیماری دیابت نوع دو مبتلا شوند بسیار بالا است.

3)    سن

افراد با عبور از مرز چهل و پنج سالگی و یا بیشتر، این افزایش سن در افراد سبب بروز بیماری دیابت نوع دو می شود.

بنابراین هر چه میزان عوامل تاثیرگذار که از کنترل وی خارج است بیشتر شود احتمال اینکه افراد به بیماری دیابت نوع دو مبتلا شوند نیز افزایش می یابد.

روشهای جلوگیری از دیابت نوع دو

بیماران برای جلوگیری از روند افزایش گلوکز خون باید روشهای پیشگیرانه ی را به منظور بهبودی و همچنین کنترل میزان قند خون انجام دهند که شامل :

روشهای جلوگیری از دیابت نوع دو
روشهای جلوگیری از دیابت نوع دو

کنترل بیماری با برنامه ی غذایی مناسب

بیماران دیابتی نوع دو با کنترل و تنظیم میزان گلوکز خون به تغییر در برنامه ی غذایی و همچنین کاهش وزن می توانند از خطراتی که ممکن است در آینده برای آن رخ دهد جلوگیری نمایند زیرا این بیماران باید در مصرف کربوهیدرات ها دقت زیادی داشته باشند و به میزان مورد نیاز در طی روز استفاده نمایند.

علاوه بر کنترل میزان کربوهیدراتها باید به میزان 1) چربی مصرفی 2) پروتئین های دریافتی 3) کاهش میزان کالری مصرفی در هر وعده ی غذایی نیز توجه داشته باشند. این افراد با مراجعه به پزشک متخصص تغذیه می توانند از یک برنامه ی غذایی مناسب که با شرایط جسمی آنها  همخوانی دارد را استفاده نمایند.

کنترل بیماری با انجام ورزش های مناسب

استفاده از ورزشهای نظیر 1) تمرینات قدرتی 2) پیاده روی می توانند به قدرت بدن در استفاده از انسولین را به مراتب افزایش دهد زیرا این امر سبب می شود که میزان گلوکز خون در این بیماران کاهش یابد علاوه بر کنترل قند خون انجام حرکات ورزشی به 1) پایین آوردن چربی بدن 2) کاهش فشار خون 3) کاهش بیماری قلبی و عروقی در بیماران نیز کمک بسزایی می کند. بهتر است بدانید که بیماران دیابت نوع دو باید حداقل روزی نیم ساعت به ورزش های سبک و یا پیاده روی با شدت متوسط نیز بپردازند.

کنترل بیماری با کاهش استرس

طبق نتایج بدست آمده استرس در افراد باعث افزایش فشار خون و همچنین افزایش قند خون نیز می گردد. بیشتر افراد برای مقابله با استرس به خوردن غذاهای پرچرب و پرکالری روی می آورند که در صورت داشتن دیابت انجام دادن این شیوه ی نادرست باعث بالا بردن گلوکز خون می شود. این گروه از بیماران باید برای کاهش استرس 1) از تکنیک های آرامش بخش نظیر:

الف ) نفس عمیق کشیدن ، ب ) مدیتیشن ، ج ) هیپتونیز استفاده نمایند.2) صحبت و گفت و گو کردن با یک دوست صمیمی و یا اعضای خانواده و همچنین در مواردی گفت و گو با یک مشاور به کاهش استرس در این بیماران کمک بسزایی می کند.

بکارگیری از داروهای خوراکی

طبق آمار بدست آمده بیماران دیابت نوع دو با انجام ورزش های مناسب و همچنین پیروی از یک برنامه ی غذایی مناسب به تنهایی قادر نیستند که گلوکز خون را تا حد استاندارد کاهش دهند که پزشک متخصص برای کنترل دیابت در این بیماران از داروهای خوراکی نیز استفاده می کنند.

استفاده از قرص های مخصوص بیماران دیابتی و یا اینکه قرص های ترکیبی نظیر zipmet به کاهش گلوکز در این بیماران کمک بسزایی می کند زیرا استفاده از این داروها سبب می شود که 1) لوزالمعده تحریک شده و بیشتر انسولین ترشح کند2) افزایش تاثیرگذاری انسولین 3) جلوگیری از هضم نشاسته در بدن این بیماران می گردد. پزشک متخصص به بیماران دیابت نوع دو با تجویز این داروها به کاهش میزان قند خون کمک می کنند.

موارد ذکر شده از عواملی هستند که طبق دستور پزشک در کنار یک برنامه ی غذایی مناسب و همچنین تحرک به کاهش گلوکز خون در بزرگسالانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند کمک می کنند.

شیوه های پیشگیری از دیابت نوع دو

یکی از اعجاب انگیزترین موارد در مورد دیابت نوع دو این است که با تغییر در شیوه ی عادات زندگی این بیماری قابل پیشگیری و درمان است که می توان از آنها پیروی کرد نظیر:

  •   این بیماران یکی از روشهای پیشگیرانه ی که می توانند انجام دهند استفاده از یک برنامه ی غذایی سالم که کم چرب و همچنین دارای فیبرومی است را در وعده های غذایی خود استفاده نمایند.
  •   در هفته پنج روز را به انجام ورزشهای سبک نظیر پیاده روی به مدت نیم ساعت بپردازند.
  •   بهتر است که به وزن ثابت و استاندارد برسند و آن را ثبت نماید.
  •   بهتر است که از پزشک متخصص خود بخواهید که نشانه های پیش دیابت را در شما مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.( افرادی که پیش دیابت دارند با انجام در تغییر شیوه ی زندگی و استفاده از داروهای مناسب به جلوگیری از دیابت نوع دو کمک می کنند).

افراد با پیروی از این نکات می توانند به روشهای پیشگیرانه ی دیابت نوع دو کمک بسزایی کنند.

پنج روش برای کاهش وزن و کاهش سطح انسولین

انسولین هورمونی است که در بدن افراد به تنظیم و کنترل گلوکز خون کمک زیادی میکند( انسولین از غده ی پانکراس ترشح می شود) به این ترتیب چاقی و همچنین مقاومت به هورمون انسولین با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند به همین منظور پنج شیوه از راههای که می توان به کاهش سطح انسولین در بدن افراد کمک کرد را بازگو می کنیم که شامل :

1) یکی از موثرترین روشهای که در پایین آوردن گلوکز خون و همچنین انسولین نقش بسزایی دارد را می توان به انجام ورزش های منظم و پیوسته اشاره کرد.

طبق تحقیقات انجام شده بالا بردن فعالیت های بدنی از بروز دیابت نوع دو در بیماران جلوگیری کرده و همچنین می تواند آن را تا حد زیادی کنترل نماید زیرا انجام حرکات ورزشی به سلولهای عضلانی کمک می کند که مجدداً نسبت به تولید انسولین بدن حساس تر شوند که این امر منجر به کاهش انسولین خون در بیماران می شود.

پرهیز از قند مایع

2) یکی دیگر از روش های کاهش سطح انسولین خون را می توان به پرهیز از قند مایع اشاره کرد زیرا استفاده از مواد غذایی که حاوی مقادیر زیادی قند هستند سبب بالا رفتن گلوکز خون در افراد می شود. بیماران دیابت نوع دو بهتر است که از قندهای مایع موجود در 1) آب میوه ها 2) نوشیدنی های ورزشی 3) نوشیدنی های انرژی زا 4) نوشابه که دارای مقادیر زیادی قند هستند بپرهیزند زیرا این امر به کاهش وزن بیماران هم نیز کمک می کند.

3) یکی از شیوه های که سبب تسریع آزادسازی گلوکز در خون می شود استفاده از فیبر مخصوصاً فیبرهای مایع است که این بیماران با مصرف بیشتر فیبر می توانند به درمان خود کمک بسزایی نمایند. بهتر است بدانید که افزودن فیبر به وعده های غذایی یعنی غلات کامل را جایگزین غلات تصفیه شده کرده و همچنین در برنامه غذایی از موادی نظیر: 1) میوه ها 2) سبزیجات 3) آجیل ها نیز استفاده کنند که هم به کاهش وزن و هم به کاهش سطح انسولین کمک بسزایی می کند.

پیشنهاد می کنیم از مقاله درمان دیابت جدید دیدن کنید.

کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده

4) به جزء قندها کربوهیدرات های ساده و همچنین تصفیه شده در بالا بردن گلوکز خون و نیز انسولین اثرگذار هستند.بیماران دیابتی نوع دو باید کربوهیدرات های سفید را از برنامه ی غذایی خود حذف نمایند.1) نان سفید 2) پاستا سفید 3) غلات قندی 4) کراکرها 5) شیرینی ها 6) چیپس از مواردی هستند که جزء منابع کربوهیدرات های ساده به شمار می آیند.

غلات کامل شامل نان سبوس دار و همچنین برنج قهوه ای است که می توان آنها را جایگزین کربوهیدرات های سفید که برای این افراد مناسب نیست کرد.

5) کربوهیدراتهای را مصرف نماید که دارای فیبر باشند زیرا این امر سبب می شود که جذب قند خون کاهش یابد و همچنین با سرعت کمتری وارد جریان خون شده و آزاد گردد. علاوه بر اینکه بیماران دیابتی از غذاهای فیبردار استفاده می نمایند بهتر است که از پروتئین ها و همچنین چربی های ساده نیز استفاده کنند زیرا این امر سبب کاهش گلوکز در خون و همچنین کاهش وزن در بیماران می شود.

موارد ذکر شده از توصیه های است که به کاهش وزن و همچنین کم کردن سطح انسولین در بیماران دیابت نوع دو کمک زیادی می کند.

کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده
کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده

عوارض جانبی داروی زیپمت چیست؟

واکنش های آلرژیک شدید:

در صورت داشتن هر گونه علائم واکنش آلرژیک جدی، از مصرف زیپمت خودداری کنید و به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک شما ممکن است داروهایی برای کنترل واکنش های آلرژیک و سایر داروها برای دیابت شما تجویز کند.

درد مفاصل:

برخی از افرادی که از مهارکننده های DPP-4 استفاده می کنند دچار درد مفاصل می شوند که می تواند شدید باشد. اگر درد مفاصل شدید دارید با پزشک خود مشورت کنید.

واکنش پوستی:

ضایعات پوستی مانند تاول ممکن است در برخی از افرادی که زیپمت مصرف می کنند ایجاد شود. (در صورت داشتن مشکلات پوستی فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. در این صورت ممکن است پزشک به شما بگوید که زیپمت مصرف نکنید).

هیپوگلیسمی:

اگر زیپمت را با داروی دیگری که ممکن است قند خون شما را کاهش دهد (مانند سولفونیل اوره یا انسولین) مصرف کنید، خطر هیپوگلیسمی افزایش می یابد.

ممکن است نیاز داشته باشید که سولفونیل اوره یا انسولین خود را در حین مصرف زیپمت طبق دستور پزشک خود کاهش دهید.
علائم و نشانه های افت قند خون:
درد – اضطراب – سرگیجه – تعریق – ضعف – خواب آلودگی – گرسنگی – گیجی – عصبی – افزایش ضربان قلب

نتیجه گیری

امروزه بیشتر افراد با رعایت نکردن در رژیم غذایی و عدم تحرک به تدریج دچار اضافه وزن می شوند که این افزایش وزن باعث بروز بیماری دیابت در افراد می شود.

بزرگسالانی که به دیابت نوع دو مبتلا می شوند با استفاده از رژیم غذایی مناسب و همچنین کاهش وزن می توانند به کاهش گلوکز خون کمک بسزایی کنند پزشکان متخصص برای درمان بیماران دیابتی نوع دو از داروهای ترکیبی zipmet استفاده می نمایند.

https://cutt.ly/UE3c0aw

https://bit.ly/3mzc2ke

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

4 پاسخ

  1. سلام . يه سوال دارم از محضرتون
    آيا به جاي قرص زيپمت 50 – 1000 ميشه از دو تا قرص 50-500 همزمان استفاده كرد؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید