بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند
بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

با ما همراه شوید تا بیشتر با بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند آشنا شوید.

شاید تا مدتی قبل، از تناسب اندام خوبی برخوردار بودید؛ اما چند وقتی است که با توجه به رژیم غذایی مناسب و یا حتی ورزش های مداوم، متوجه شده اید که در حال اضافه شدن وزنتان هستید.

این وزن گیری ممکن است با سرعت کند یا زیاد اتفاق بیفتد که قطعا برای پیگیری آن لازم است تا به پزشک مراجعه کنید، چرا که بیماری های متعددی وجود دارند که بنا به دلایل خاصی باعث این رخداد خواهند شد.

مقدمه

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند
بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

در بسیاری از بیماری ها، کاهش یا افزایش وزن، یکی از روش های هشداری نمایان است تا فرد زودتر متوجه وجود اختلال در بدن شده و در پی درمان برآید. خوشبختانه در برخی از این موارد، با انجام روند درمان، شاهد بازگشت به وزن نرمال بوده ایم.

اینفوگرافیک بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

اینفوگرافیک بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند
اینفوگرافیک بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

در مقاله بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند سعی کرده ایم تا به چندین مورد از بیماری هایی که مسبب چاقی یا افزایش وزن هستند، اشاره کنیم.

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

  • کم‌کاری تیروئید
  • اختلالات خواب
  • افسردگی
  • اختلالات درد
  • سندروم کوشینگ
  • یائسگی
  • سندروم متابولیک
  • مصرف دارو
  • سندروم پلی کیستیک تخمدان
  • بیماری کبد
  • یبوست 
  • دیابت
  • احتباس مایع 
  • نارسایی قلبی

آن چه در نوشتار “بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند”، بررسی می کنیم:

چاقی چیست؟

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند.

چاقی بر اثر کم کاری تیروئید

علائم کم کاری تیروئید

درمان کم کاری تیروئید و کمک به کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر بیماری کوشینگ

علائم بیماری کوشینگ

درمان بیماری کوشینگ و کمک به کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر بیماری افسردگی

علائم بیماری افسردگی

درمان بیماری افسردگی و کمک به کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر یبوست مزمن

علائم وجود یبوست در فرد

درمان یبوست و کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر سندروم پلی کیستیک تخمدان

علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان

درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان برای کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر کم خوابی یا بد خوابی

درمان کم خوابی برای کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر سندروم متابولیک

علائم سندروم متابولیک

دلایل افزایش ابتلا به سندروم متابولیک

درمان سندروم متابولیک برای کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر نارسایی قلبی

چاقی بر اثر احتباس مایع یا اِدِم

علت احتباس مایعات در بدن

درمان احتباس مایعات و کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر بیماری  دیابت

دلایلی که ریسک ابتلا به دیابت را بالا می برد.

چگونه دیابت باعث چاقی می شود؟

درمان دیابت و کاهش اضافه وزن

بیماری کبد و نقش آن در چاقی بدن

راه های کنترل عملکرد سالم کبد

چاقی بر اثر بروز یائسگی

دلایل افزایش وزن در یائسگی

راه های کنترل چاقی در یائسگی

چاقی بر اثر مصرف دارو

نتیجه گیری

 

چاقی چیست؟

قبل از این که بررسی نماییم بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند کدامند، ابتدا باید با مفهوم چاقی آشنا شویم.

چاقی همان وزن اضافه ای است که امروزه متاسفانه در بسیاری از افراد با درصدهای مختلف شاهد هستیم. چاقی از جمله مواردی است که هم می تواند سبب بروز بیماری های مختلف باشد و هم می تواند در اثر برخی بیماری ها بروز کند. چربی های بدن را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

چاقی چیست؟
چاقی چیست؟

احشایی:

به چربی هایی گفته می شود که اطراف تنه اصلی بدن که همان کمر و شکم می باشد، شکل گرفته است. این چربی ها سخت تر از نوع دیگر است و برای از بین بردن آن باید تلاش بیشتری انجام داد.

زیر جلدی:

این نوع چربی در سراسر بدن و در زیر پوست قرار دارد و نسبت به چربی احشایی خطر کمتری دارد.

از آنجایی که چربی احشایی مسبب بسیاری از بیماری ها می شود، باید آن را جدی بگیرید.

زیر جلدی:
زیر جلدی:

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

در این بخش، بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند را به صورت تیتروار، نام می بریم.

۱- بیماری کم کاری تیروئید

۲- بیماری کوشینگ

۳- بیماری افسردگی

۴- بیماری های منتهی به یبوست

۵- سندروم پلی کیستیک تخمدان

۶- ناتوانی در خواب

۷- سندروم متابولیک

۸- نارسایی قلبی

۹- احتباس مایعات

بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند
بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند

چاقی بر اثر کم کاری تیروئید

یکی از غده های تولید هورمون های ضروری در بدن غده ی تیرویید است که وقتی صحبت از کم کاری آن می شود، یعنی هورمون های ترشح شده از آن کمتر از حد مورد نیاز بدن است. این بیماری عوارض زیادی را به دنبال دارد که از جمله ی آن می توان به بالا رفتن وزن بدن اشاره کرد. شاید برای شما هم سوال شود که چگونه می توان فهمید که چاقی ما از کم کاری تیروئید است؟

پیشنهاد می کنیم از پست چاقی ثانویه چیست دیدن کنید.

علائم کم کاری تیرویید

خستگی مفرط:

با توجه به یک استراحت کامل و راحت‌، پس از بیداری همچنان بی حال و خسته هستید و تمایلی ندارید که حتی برای انجام کارهای روزانه به خودتان حرکتی بدهید. البته خستگی ممکن است دلایل برخی بیماری های دیگر و کمبود مواد مغذی ضروری نیز باشد. اما با کم کاری تیرویید نیز رابطه ی تنگاتنگی دارد.

دردهای عضلانی:

وقتی تیرویید قدرت ترشح کمتری دارد، متابولیسم بدن را نیز دچار اختلال می کند. نتیجه ی این اختلال ممکن است ایجاد دردهایی در قسمت های مختلف بدن باشد. البته اگر فعالیت سخت، ورزش یا دلایل دیگری نداشته باشد.

ضعف حافظه:

سیستم ذهن ما نیز تا حدودی وابسته به سطح هورمون های تیرویید است که با کم شدن میزان نرمال آن ممکن است به فراموشی دچار شویم. شاید به تازگی پیش آمده که مدام در حین صحبت، رشته کلام از دستتان خارج شده یا کاری را متعهد شده اید، اما فراموش کردید به ثمر برسانید و بسیاری مثال های دیگر که نشان می دهد حافظه شما، قدرت سابق را ندارد.

افزایش سطح کلسترول خون:

شاید در سطح خوبی از سلامتی قرار داشته باشید اما متوجه شوید که کلسترول خونتان در حال بالا رفتن است. قبل از هر گونه اقدام سعی کنید تا ابتدا تیروییدتان را کنترل کنید. شما با یک آزمایش خون ساده به راحتی می توانید کلسترول خونتان را اندازه گیری کنید.

احساس افسردگی:

وقتی عملکرد و متابولیسم بدن به دلیل کم کاری تیرویید کند می شود، قطعا اعصاب و روحیه شما را نیز درگیر می کند. با بروز چنین حالاتی در بسیاری موارد، حساس تر، زود رنج تر و افسرده خواهید شد. برای جلوگیری از تاثیرات افسردگی بر عملکردهای روحیتان حتما برای درمان اقدام کنید.

خشکی پوست:

تیرویید با دو مورد مانند کاهش جریان خون و ایجاد چاقی و کشیدگی پوست باعث می شود که پوست بدنتان خشک و حساس شود. در این حالت، چرب و مرطوب کردن پوست راه درمان نیست و باید تیروییدتان را مورد بررسی قرار دهید.

بروز یبوست:

کاهش ترشح هورمون های تیروییدی در بدن باعث کند شدن حرکت روده ها و در نتیجه عملکرد نامناسب آن در دفع می گردد. به وجود آمدن این مشکل برای بدن بسیار آسیب رسان و مضر است، به همین دلیل باید با بروز علائم یبوست حتما به پزشک مراجعه کنید.

بروز یبوست:
بروز یبوست:

درمان کم کاری تیروئید و کمک به کاهش اضافه وزن

اگر افزایش وزن شما ناشی از کم کاری تیرویید باشد، می توانید با درمان این بیماری و رعایت برخی موارد مانند رژیم غذایی و تحرکات فیزیکی، کاهش وزنتان را مشاهده کنید. این در حالی است که کلیه ی مراحل درمان توسط پزشک متخصص کنترل شود. زیرا غده ی تیرویید به شدت حساس است و در صورت درمان نادرست، عواقب جبران ناپذیری برایتان خواهد داشت.

پس از مراجعه به پزشک، به احتمال زیاد داروی لووتیروکسین برایتان تجویز می گردد. پس از مصرف به مدت حداکثر یک ماه، باید مجدد آزمایش تیرویید بدهید که شامل تست های T3, T4, TSH خواهد بود. به کمک این آزمایش و تغییرات ایجاد شده، مقدار دوز مصرفی شما مشخص می گردد.

قطعا با مصرف لووتیروکسین، کلیه علامت هایی که داشتید، از جمله خستگی، ضعف اعصاب، چاقی و غیره از بین خواهند رفت.

دقت داشته باشید که در مصرف دارو، فقط تجویز پزشک را ملاک قرار دهید و از استفاده خودسرانه دوری کنید.

در صورت امکان از پزشکتان یا پزشک تغذیه، یک رژیم اصولی برای دوران درمان کم کاری تیروئید بگیرید و در کنار ورزش به آن عمل کنید. با ترکیب تجویز پزشک، رژیم غذایی درست و تحرکات فیزیکی مناسب، قطعا وزنتان نیز با سرعت خوبی کاهش خواهد یافت.

درمان کم کاری تیروئید و کمک به کاهش اضافه وزن
درمان کم کاری تیروئید و کمک به کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر بیماری کوشینگ

یکی دیگر از بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، بیماری کوشینگ می باشد.

در بدن انسان غده ای تحت عنوان غده ی فوق کلیه در حال فعالیت است. دلیل نامگذاری این دو  غده، قرار گرفتن آن ها در بالای کلیه هاست. اما از نظر کارکردی ربطی به یکدیگر ندارند. هنگامی که این غدد بنا به دلایلی مانند استرس های مداوم، افزایش فشار خون، تغییرات در غده هیپوفیز، مصرف کورتون یا بسیاری موارد دیگر، هورمون بیشتری تولید کنند، فرد با بیماری کوشینگ مواجه خواهد شد.

علائم بیماری کوشینگ

۱- یکی از علائم مشهودی که کوشینگ به همراه دارد، اضافه شدن وزن بدن در قسمت های شکم و ران است، در حالی که دست ها و ساق پا لاغر باقی می ماند. در قسمت گردن و صورت نیز به نوعی چاقی اتفاق می افتد که اصطلاحا به آن گردن بوفالویی می گویند.

۲- بروز خط هایی مانند ترک پوست اما در سایزهای بیش از یک سانتیمتر که رنگی قرمزتر و پررنگ تر نیز دارد. این خطوط در قسمت شکم و ران و در برخی موارد در بازوها به طور بسیار واضحی قابل مشاهده است.

۳- پوست بدن نازک تر و خشک تر می گردد و نیاز دارید که مرتب از مرطوب کننده و کرم های چرب استفاده کنید. در غیر این صورت باید مدام بدنتان را بخارانید.

ریزش موی شدید

۴- با بروز این بیماری می توان شاهد ریزش موی شدید در قسمت سر و از طرفی دیگر افزایش رشد مو در قسمت صورت بود. این رشد مو در صورت می تواند در قسمت های پیشانی، پشت لب و زیر چانه بیشتر از سایر قسمت ها باشد.

۵- ایجاد جوش های زیاد روی پوست به خصوص صورت و بازوها

۶- در صورت وقوع ضربه هر چند آرام، در همان قسمت بدن سریعا کبودی مشاهده می گردد.

۷- در بانوان نیز قائدگی دردناک یا با تاخیر اتفاق می افتد و یا حتی قائدگی قطع خواهد شد.

۸- در عضلات بدن، سستی ایجاد می شود تا حدی که پیاده روی یا تردد از راه پله ها بسیار سخت انجام خواهد شد.

۹- بروز اختلال در خواب و ایجاد بی خوابی های عصبی که در روحیه ی فرد نیز تاثیرات منفی خواهد گذاشت. به عنوان مثال سبب پرخاشگری و تندخویی او می گردد.

۱۰- بروز آتروفی پستان در زنان و بزرگ شدن سینه در مردان

۱۱- کاهش شدید میل جنسی در هر دو جنسیت

ریزش موی شدید
ریزش موی شدید

درمان بیماری کوشینگ و کمک به کاهش اضافه وزن

همان طور که پیش تر در مقاله “بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند” ذکر کردیم، بیماری کوشینگ ناشی از عوامل مختلفی اتفاق می افتد که برای درمان آن باید به فکر از بین بردن آن دلایل بود.

به عنوان مثال برخی از بیماری های دیگر مانند رماتیسم مفصل، نیاز دارند که برای طی مراحل درمان، داروی کورتون مصرف کنند که این دارو در مقادیر متعددی، بسته به فیزیک بدنی فرد، باعث بروز کوشینگ می شود. می توان برای از بین بردن کوشینگ، با توجه به وضعیت بیمار تحت درمان با کورتون، مصرف این دارو را محدود یا قطع کرد.

اما در برخی موارد که امکان این قطع وجود نداشته باشد، باید یا به بیمار داروهای مهارکننده خورانده شود و یا با یک عمل جراحی، غده های فوق کلیوی را از بدن وی خارج کرد. در مورد سایر عوامل تاثیر گذار دیگر نیز، وضعیت به همین منوال است.

چاقی بر اثر بیماری افسردگی

یکی از اثراتی که افسردگی ممکن است برای برخی افراد به ارمغان داشته باشد، بالا رفتن وزن یا چاقی است. این دو مورد می توانند بر یکدیگر تاثیرات متقابل داشته باشند. به عبارت دیگر ممکن است یک فرد چاق دچار افسردگی شود و یا یک فرد افسرده دچار چاقی گردد.

در علم نمی توان تعریف دقیقی از افسردگی بیان کرد زیرا علائم در هر فرد متفاوت است. برخی با مشاهده درونشان می توان پی به بیماریشان برد و برخی در ظاهر نیز نمایان هستند.

علائم بیماری افسردگی

۱- یک فرد افسرده اصولا حالتی از غم و ناراحتی را سپری می کند و از یادآوری گذشته و هر آن چه انجام داده است، احساس گناه و پشیمانی دارد.

۲- با هیچ اتفاقی به شادی واقعی نمی رسد و قدرت بیان هیجانات درونی خود را از دست داده است.

۳- زود رنج است و با هر صحبتی ممکن است اشک بریزد.

۴- اشتهای زیادی به غذا ندارد و یا برای التیام ناراحتی خود سعی می کند تا غذای زیادی میل کند که این قسمت ماجرا به موضوع ما مربوط می شود.

۵- فرد دچار بی خوابی یا بد خوابی می شود.

۶- کاهش شدید میل جنسی نیز از جمله تاثیرات افسردگی محسوب می گردد.

۷- بسیاری حالات دیگر

یک فرد افسرده که به پرخوری روی می آورد، غالبا ترجیح می دهد تا هر آن چه به دستش می رسد را میل کند

یک فرد افسرده که به پرخوری روی می آورد، غالبا ترجیح می دهد تا هر آن چه به دستش می رسد را میل کند، در بسیاری موارد انتخابات نادرست و غذا ناسالم خواهد بود. این مورد با وجود بی تحرکی و انزوا شدت بیشتری می گیرد و تا حدی پیش می رود که فرد با تجمع زیادی از چربی ها مواجه می شود.

از طرف دیگر زمانی که فرد افسردگی بگیرد، هورمون سروتونین دیگر به حد کافی ترشح نمی گردد و پیغام سیری به مغز منتقل نمی شود و فرد همواره به دنبال رفع گرسنگی است.

در ادامه نوشتار “بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند”، به درمان افسردگی برای کاهش وزن می پردازیم. با ما بمانید.

یک فرد افسرده که به پرخوری روی می آورد، غالبا ترجیح می دهد تا هر آن چه به دستش می رسد را میل کند
یک فرد افسرده که به پرخوری روی می آورد، غالبا ترجیح می دهد تا هر آن چه به دستش می رسد را میل کند

درمان بیماری افسردگی و کمک به کاهش اضافه وزن

یک فرد زمانی می تواند وزن خودش را کنترل کند که علاوه بر رژیم صحیح غذایی و تحرکات فیزیکی مناسب، دارای میل و انگیزه نیز باشد. از یک فرد افسرده نمی توان انتظار داشت که هر کدام از این سه مورد را درون خودش پرورش دهد.

این گونه مردان و زنان درگیر افسردگی، غالبا بسیار سخت متوجه آن هستند که باید دست از خوردن های نامناسب غذایی بردارند و الگوی تغذیه خود را تصحیح کنند.

همچنین به قدری بی تحرکی ایشان را تنبل و ناتوان ساخته است که دیگر حتی فعالیت های عادی روزانه را به سختی انجام می دهند، چه برسد به آن که ورزش را در برنامه هایشان بگنجانند.

از نظر انگیزه هم نمی توان از یک انسان نا امید و بدون اعتماد به نفس توقع یک انگیزه ی فولادین برای طی کردن مسیر طولانی لاغری داشت. شاید برایتان سوال پیش آمده که با این همه دلیل چگونه می توان چاقی ناشی از افسردگی را درمان کرد؟ آیا تحقق این امر ممکن است؟

پاسخ به سوال شما مثبت است، اما به برخی اقدامات نیازمند است. همان گونه که در اول مبحث “بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند” بیان شد، چاقی و افسردگی تاثیرات متقابل روی یکدیگر دارند. پس برای درمان چاقی باید به درمان افسردگی توجه کرد.

به اقدامات زیر نگرش ویژه ای داشته باشید:

۱- از آنجایی که برخی افراد برای درمان افسردگی دارو مصرف می کنند و اغلب این داروها باعث پیدایش احساس گرسنگی کاذب می گردد، بایستی در انتخاب غذا دقت بیشتری نمایند. از جمله حذف چربی های مضر، کاهش مصرف قند و مشتقات ساخته شده از آن، عدم مصرف غذاهای دیرهضم و کنترل مصرف کربوهیدرات ها.

۲- انتظار انجام ورزش های هوازی و هیجانی که روحتان را جلا دهد و شما را از حالت غم رها سازد به گمان سخت خواهد بود. اما می توان از یک فرد افسرده توقع داشت که از حرکت های ساده مانند جارو زدن زمین، شستن حیاط یا ماشین، راه رفتن در حیاط و بسیاری موارد دیگر شروع کرده و طبق تجویزات پزشک پیش برود.

۳- برای از بین بردن مصرف خوراکی های ناسالم مانند فست فودها و ایجاد انگیزه مناسب، سعی کنید حتی با تحمل سختی،‌ خودتان آشپزی کنید. آشپزی در بسیاری از تحقیقات انجام شده سبب افزایش تمرکز فرد و قرار گرفتن وی در شرایط روحی متعادل تر می گردد. در عین حال باعث فراموشی موارد غمبار و گاها احساس سرخوشی نیز می شود.

یک هم صحبت برای خودتان پیدا کنید

۴- یک هم صحبت برای خودتان پیدا کنید تا به اشتیاق او، شما نیز تشویق شوید. حال ممکن است یک انسان، حیوان یا حتی یک گیاه باشد.

گاهی رسیدگی به یک حیوان یا گیاه باعث ایجاد احساس شادابی و انگیزه در شما می گردد. سعی کنید به عنوان مثال گیاهی تهیه کرده و تمام احساسات خودتان را با وی در میان بگذارید، قطعا بعدا از تاثیرات آن بر روحیه خود شگفت زده خواهید شد.

۵- اگر واقعا هیچ راهی برای ایجاد فکر راحت و انجام فرایند لاغری در خودتان نمی بینید، دیگر چاره ای جز انجام عمل های لاغری نخواهید داشت. برای انتخاب نوع مناسب جراحی برای شما می بایست حتما با یک متخصص مشورت گردد.

یک هم صحبت برای خودتان پیدا کنید
یک هم صحبت برای خودتان پیدا کنید

چاقی بر اثر یبوست مزمن

از جمله مشکلات گوارشی رایج می توان به یبوست اشاره کرد که سبب می شود تا روده کارش را به آهستگی انجام دهد. یکی از دلایل به وجود آمدن این شرایط قطعا شیوه یا نوع تغذیه می باشد. ولی ممکن است مصرف برخی داروها نیز بی تاثیر نباشد. حال سوال اینجاست که آیا یبوست به چاقی مربوط است؟

علائم وجود یبوست در فرد

* مدفوع کاملا سفت است و برای رفع آن باید فشار و درد زیادی را تحمل کرد.

* اجابت مزاج به کمتر از چهار مرتبه در هفته برسد.

* احساس درد در قسمت های روده و معده

در بیشتر مواقع که فرد با یبوست درگیر می شود، احساس می کند که به وزنش اضافه شده است اما در واقعیت این احساس به دلیل احتباس مدفوع ایجاد می گردد. به عبارتی نفخ، شکل دیگر این بزرگی شکم است که ما آن را چاقی  می پنداریم.

در دورانی که یبوست را تجربه می کنید، ممکن است بدن با سوخت و ساز کندتری عمل کند و همین امر باعث سوزاندن کالری اندکی می گردد و نتیجه آن ممکن است اندکی اضافه وزن باشد اما این امر گذرا بوده و پس از رفع این مشکل، برطرف خواهد شد.

علائم وجود یبوست در فرد
علائم وجود یبوست در فرد

درمان یبوست و کاهش اضافه وزن

یبوست به دلیل نامنظمی در فعالیت روده است و به همین دلیل، یکی از عواملی که می تواند شرایط را بهتر یا حادتر کند، انجام تغییرات تغذیه است. یعنی حذف برخی مواد غذایی مانند گوشت قرمز، فراورده های شیری، نوشابه، کافئین ها، آرد و غیره که به دلیل واکنش هایی که در بدن ایجاد می کنند، سبب وخامت یبوست می شوند.

در حالی که مصرف مرتب آب و مایعات مفید، میوه ها و سبزیجات، مواد غذایی حاوی فیبر و غیره که نجاتبخش شما از این اوضاع خواهد بود.

علاوه بر تغذیه حتما از فعالیت های فیزیکی نیز برای بالا بردن متابولیسم بدن، کمک بگیرید تا روند درمان سریعتری را پیش ببرید.

راه بعدی که می تواند یبوست را کنترل کند، مصرف ملین ها است. این در حالی است که با دو روش گفته شده رفع نشود. این نکته حائز اهمیت است که بدن انسان خیلی زود به شرایط عادت می کند. پس اگر مصرف ملین ها به کار همیشگی شما بدل شود، قطعا باید با یبوست نیز پیوند دائمی ببندید. پس در مصرف ملین ها به هیچ عنوان دست و دلبازی نکنید.

چاقی بر اثر سندروم پلی کیستیک تخمدان

یکی دیگر از بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، همین موضوع است. سندروم پلی کیستیک تخمدان نوعی اختلال هورمونی محسوب می شود که عمده تاثیر آن در باروری و قدرت باردار شدن است. البته در مواردی چون بروز چاقی، ریزش مو، تولید کیست در تخمدان، رشد موهای زائد و قائدگی های نامرتب نیز می توان علت را در ابتلا به این بیماری جست و جو کرد. تقریبا بیست درصد زنان دنیا از این سندروم رنج می برند.

ابتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان دلیل خاصی ندارد اما از جمله موارد شایع، داشتن سابقه وراثتی است.

هنگامی که این بیماری، بدن شما را درگیر می کند، در واقع انسولین به دلیل مقاومت بدن نسبت به این هورمون، بیش از حد نیاز بدن تولید می شود. سوخت و ساز بدن مرتب عمل نمی کند و قند و چربی غذا به چربی بافت های بدن در قسمت شکم و پهلو تبدیل می گردد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله سندروم روده تحریک پذیر را مطالعه کنید.

چاقی بر اثر سندروم پلی کیستیک تخمدان
چاقی بر اثر سندروم پلی کیستیک تخمدان

علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان

۱- بروز مشکلات مختلف در دوره ماهانه که می تواند دردهای شدید یا خونریزی های زیاد باشد و یا حتی تاخیرهای چند ماهه در پیش آمدن، نتیجه این سندروم خواهند بود.

۲- عدم قدرت باردار شدن و یا حتی حفظ جنین

۳- بروز جوش های ریز روی بدن و ناحیه صورت

۴- چرب شدن پوست صورت و سر

۵- بروز موهای درشت و اضافه روی چانه، شکم و پستان به دلیل افزایش هورمون تستوسترون و از طرف دیگر ممکن است با کاهش موی سر یا همان تاسی نیز همراه باشد.

۶- افزایش وزن و چاقی

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله بهترین قرص برای سندروم روده تحریک پذیر را مطالعه کنید.

درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان برای کاهش اضافه وزن

اولین اقدام، بهبود روش های تغذیه است که می تواند شامل مراحل زیر باشد:

۱- اصلاح وعده های غذایی از سه بار در روز به پنج الی شش وعده ی کوچک

۲- افزایش مصرف مواد غذایی حاوی فیبر فراوان مانند سبزیجات و میوه

۳- کاهش مصرف مواد قندی و پر کالری مانند فست فودها

در قدم دوم باید در مورد افرادی که اعتیاد به سیگار یا الکل دارند، هشدار داده شود که حتما برای ترک آن ها اقدام کنند.

قدم سوم عنوان می کند که با کمک به تغذیه از مکمل هایی مانند ویتامین D نیز می توان این سندروم را کنترل کرد.

بعد از انجام این مراحل وقت آن رسیده که تحرکات بدنی را نیز چاشنی کار کنید. لازم نیست ورزش های سخت و طاقت فرسا انجام دهید. همین که مقداری پیاده روی کنید یا ایروبیک انجام دهید، کفایت می کند. اما اگر تمایل به ورزش های پر جنب و جوش یا سخت دارید، قبل از انجام با پزشکتان مشورت کنید.

درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان برای کاهش اضافه وزن
درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان برای کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر کم خوابی یا بد خوابی

خواب نا کافی نیز از بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، به شمار می آید. با توجه به افزایش دغدغه های مردم، شاهد این هستیم که علاوه بر تغییر زمان خواب و بیداری، میزان آن نیز دستخوش تغییر شده است.

هر انسانی با توجه به سن، به میزان خواب تقریبا معینی نیاز دارد که کمتر یا بیشتر از آن سبب بروز برخی تغییرات فیزیکی و روحی از جمله چاقی می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله سندروم دامپینگ چیست را مطالعه کنید.

وقتی فردی میزان خواب کمتری دارد، برای فعالیت روزانه، باید بدن وی هورمونی تحت عنوان کورتیزول ترشح کند

وقتی فردی میزان خواب کمتری دارد، برای فعالیت روزانه، باید بدن وی هورمونی تحت عنوان کورتیزول ترشح کند. این هورمون که بیشتر در مواقع استرس و احساس خطر ترشح می شود، وظایف متعددی دارد که از جمله آن می توان به کنترل فشار خون، کنترل قند خون با تنظیم سطح انسولین، تقویت سیستم دفاعی بدن و کمک به افزایش سطح واکنش پذیری اشاره کرد.

با این وجود غدد فوق کلیه در مواقع بی خوابی برای افزایش سطح کارایی بدن، کورتیزول بیشتر تولید کرده که باعث افزایش قند خون نیز می گردد. چون بدن این قند را نمی تواند بسوزاند، در نتیجه به چربی تبدیل می کند و لایه لایه به حجم فرد افزوده می شود.

از طرف دیگر هنگامی که در طول شب به جای این که خواب باشید، در بیداری به سر می برید، معده برای تامین انرژی، هورمون گرلین یا همان اشتها ترشح کرده و با ارسال پیغام به مغز، شما را وا می دارد که برای رفع گرسنگی خود اقدام کنید.

همین ریزه خواری ها یکی از دلایل افزایش وزن است که بدون توجه به علت آن، اتفاق می افتد. بی خوابی از دیدگاه شما یک حرکت ساده است اما اتفاقاتی که در نتیجه آن گریبانگیرتان می شود، ساده و قابل جبران نیست.

وقتی فردی میزان خواب کمتری دارد، برای فعالیت روزانه، باید بدن وی هورمونی تحت عنوان کورتیزول ترشح کند
وقتی فردی میزان خواب کمتری دارد، برای فعالیت روزانه، باید بدن وی هورمونی تحت عنوان کورتیزول ترشح کند

درمان کم خوابی برای کاهش اضافه وزن

سعی کنید تا در زمانی که باید خواب باشید، بخوابید. اگر این کار برایتان سخت است، از تکنیک های متفاوتی که در ادامه بیان می گردد، استفاده کنید. پس از مدتی تکرار، قطعا به ریتم درست خواب دست خواهید یافت.

* در مقابل خواب مقاومت کنید. مغز انسان پیچیدگی های خاص خود را دارد. وقتی در برابر کاری مقاومت می کنید، بیشتر واکنش نشان می دهد. زمانی را تصور کنید که برای انجام کاری مجبورید که بیدار بمانید. اگر دقت کرده باشید، در این زمان ها بیشتر از همیشه احساس خواب آلودگی می کنید. پس وقتی خوابتان نمی برد، باید مغزتان را گول بزنید.

* ساعت را از اتاق خوابتان خارج کنید. مشاهده گذر زمان فقط اضطراب شما را بیشتر می کند و خوابیدن سخت تر می شود.

* خودتان را مشغول کاری کنید. مثلا یک پازل را بچینید تا چشم و مغزتان احساس خستگی کند. یادتان نرود که نور آبی صفحات دیجیتال بیشتر شما را بی خواب می کند.

وقتی دراز می کشید، بدنتان حالت خنک تری به خود می گیرد.

* شاید دقت کرده باشید که وقتی دراز می کشید، بدنتان حالت خنک تری به خود می گیرد. این حالت طبیعی بدن برای دریافت خواب راحت تر است. اگر خوابتان نمی برد، اندکی هوای اتاق را خنک تر کنید.

* سعی کنید قبل از این که به اتاق خوابتان بروید، در فضا عطر نرم و آرامش بخش پخش کنید. می توانید از عطر گل ها، شمع های معطر یا خوشبو کننده های هوا بهره ببرید. فقط باید بوی آن مورد پسند شما باشد.

* سعی کنید طبیعتی که بیشتر از همه جا دوست دارید را وارد فکرتان کنید و خودتان را در حال لذت بردن تصور کنید و به همین رویاپردازی ادامه دهید تا به خواب بروید.

* یک موسیقی آرامش بخش و بدون هیجان پخش کنید و سعی کنید در حالت ریلکس و آرام به آن گوش کنید. برای خروج از اضطراب روشن ماندن دستگاه مورد نظر بعد از خوابتان، می توانید از تایمر استفاده کنید تا خودکار خاموش گردد.

وقتی دراز می کشید، بدنتان حالت خنک تری به خود می گیرد.
وقتی دراز می کشید، بدنتان حالت خنک تری به خود می گیرد.

در ادامه نوشتار، دیگر بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند را بررسی می کنیم. ما را همراهی نمایید.

چاقی بر اثر سندروم متابولیک

این سندروم مشتکل از چند ناهنجاری در بدن است که به صورت همزمان اتفاق می افتد. این موارد شامل افزایش فشار خون، افزایش ترشح انسولین، افزایش چربی فراوان در زیر سینه تا شکم، بالا رفتن تری‌ گلیسیرید و کاهش اچ دی ال در خون است که در پی آن می توان شاهد بروز حملات قلبی و ابتلا به دیابت بود.

این مجموعه خطرناک اگر سریعا کنترل نشود، ممکن است جان شما را نیز با خطر روبرو کند. سندروم متابولیک در بسیاری موارد به سندروم ایکس یا سندروم مقاومت به انسولین نیز شناخته می شود. با بررسی های پزشکی به راحتی می توان از ابتلا به این نوع بیماری آگاه شد.

علائم سندروم متابولیک

۱- افزایش چربی در اطراف شکم که به تدریج رو به افزایش است.

۲- فشار خون به عدد بالاتر از چهارده به روی نه برسد.

۴- تری گلسیرید خون به عدد بالاتر از حد نرمال برسد و چربی های ضروری بدن که ان را اچ دی ال می نامیم، کاهش شدید پیدا کند.

۵- انسولین در خون بیش از حد ترشح شود.

برای داشتن سندروم متابولیک، حتما باید بیشتر از سه مورد بالا در مورد شما صدق کند. اگر تعداد بیشتری را شامل می شوید، قطعا به رسیدگی های پزشکی نیاز پیدا خواهید کرد. زیرا عروق بدن در قسمت گردن گرفته شده و احتمال سکته مغزی به شدت بالا می رود.

وقتی بدن مقاوم به انسولین می گردد، باعث می شود تا قند و چربی خون بالا برود. با این حجم قند و چربی، فشار خون نیز در موقعیت صعود قرار می گیرد. اگر این مقاومت ارثی نباشد، به راحتی با کنترل تغذیه و افزایش تحرک قابل پیشگیری هستند.

دلایل افزایش ابتلا به سندروم متابولیک

* افرادی که چربی شکمی زیادی دارند و شکل اندامی آن ها شبیه سیب است، باید مراقب دریافت این سندروم باشند. به عبارت دیگر برای بانوان، دور کمر ۸۸ و برای آقایان ۱۰۲ در نظر گرفته شده است.

* سن از جمله مواردی است که با افزایش سندروم متابولیک رابطه ی مستقیم دارد. زمانی که فرد در حال گذراندن سن و رسیدن به دوران کهولت یا میانسالی است، خطر ابتلا به این بیماری نیز در او بیشتر خواهد شد.

* هنگامی که شاخص توده بدنی خود را اندازه می گیرید، همیشه سعی کنید در حالت نرمال باقی بماند. چون با گذراندن مرز بیست و پنج، شما را نیز از نظر درگیری با این بیماری، در خط مقدم قرار می دهد.

* ممکن است نژاد نیز بر این سندروم تاثیر گذار باشد. تحقیقاتی که در مراکز مورد نظر در این باره انجام داده شده، نشان داده که مردم ساکن در هر منطقه جغرافیایی با درصد خاصی احتمال ابتلا به این سندروم را دارند.

* از دیگر عواملی که فرد را در مورد این بیماری تهدید می کند، داشتن سابقه وراثتی است.

* بانوانی که دیابت بارداری را تجربه کرده اند نیز ممکن است به مقاومت انسولین و در نهایت سندروم متابولیک مبتلا شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله کوچک کردن معده را مطالعه کنید.

عدم درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان

* عدم درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان نیز از عوامل بالا بردن ریسک این بیماری است.

پس از بررسی عوامل بالا می توان یک آزمایش خون انجام داد و با بررسی میزان عوامل تاثیر گذار بر این بیماری، آن را تشخیص داد.

میزان نرمال تری گلسیرید: کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر

میزان نرمال اچ دی ال خون: بالاتر از چهل میلی گرم در دسی لیتر برای آقایان و بالاتر از پنجاه میلی لیتر برای بانوان

فشار خون نرمال: ۱۲ به روی هشت

سطح قند خون نرمال: پایین تر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر

عدم درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان
عدم درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان

درمان سندروم متابولیک برای کاهش اضافه وزن

این که با توجه به دارا بودن چند عامل تاثیر گذار از سندروم متابولیک، بخواهیم این بیماری را کنترل کنیم، قطعا با شرایط دشواری مواجه خواهیم شد. اما این حرکت غیر ممکن نیست. همه ما جان شیرینمان را دوست داریم پس جنگیدن برای بازیابی سلامتی ارزشش را دارد. در ادامه به چند راهکار در پیشبرد هدفتان اشاره خواهیم کرد.

* سبک غذاییتان را تغییر دهید. میوه و سبزیجات، غلات سبوس دار و دانه های مغذی را به رژیم غذایی خود بیفزایید. یک رژیم اصولی و تحت نظر پزشک بدون شک شما را طبق استانداردهای لازم پیش می برد.

* ورزش کنید. تحرکات بدنی برای هر بیماری لازم است و فقط نوع آن با توجه به شرایط جسمانی تغییر می کند. اگر شرایط آن را دارید که در هفته سه روز یا بیشتر به مدت نیم ساعت تمرینات هوازی و پیاده روی انجام دهید، پس اقدام کنید.

* وزن خود را کم کنید. شاید باورش سخت باشد اما با کاهش حتی ده درصد از اضافه وزنتان، نتایج چشمگیری را مشاهده خواهید کرد و می بینید که بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، از شما دور می شوند.

* برای درمان دارویی نیز باید توسط پزشک کنترل و ویزیت گردید.

چاقی بر اثر نارسایی قلبی

زمانی که قلب وظیفه خودش را درست انجام نمی‌دهد و خون با گردشی بسیار آهسته وارد بدن شده و سپس به همان کندی به قلب بر می گردد، در اصطلاح علمی نارسایی قلبی رخ داده است.

در این بیماری شما به سرعت وزن می گیرید و ممکن است در یک روز به وزنتان یک تا دو کیلوگرم و یا در بهترین حالت در یک هفته سه تا پنج کیلوگرم اضافه گردد.

این بیماری و افزایش وزن سریع در آن، عواقب بدی را به دنبال دارد که از جمله آن ها میتوان به افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، تنگی نفس، از دست دادن هوش و حافظه، فشار شدید به پاها به خصوص مچ پا و در صورت عدم کنترل و درمان پزشکی مرگ، اشاره کرد.

از جمله بیماری هایی که سبب نارسایی قلب می شود، بیماری عضلات و دریچه قلب، دیابت، وجود مشکل در ضربان قلب، فشار خون بالا، بیماری های هورمونی مانند تیروئید، بیماری های عروقی و اعتیاد به مواد مخدر و الکل است.

همان گونه که نارسایی قلبی جزو بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، به حساب می آید، چاقی نیز یکی از مواردی است که در ابتلای فرد به این بیماری نقش مهمی دارد. به ویژه اگر این افزایش وزن از سنین کمتر از بیست سال آغاز شده باشد. حتی مدت زمانی که فرد با اضافه وزن سپری می کند نیز در سرعت ابتلا به چاقی بی تاثیر نیست.

برای جلوگیری از چاقی در افرادی که مبتلا به نارسانی قلبی هستند:

۱- مصرف داروهایی که با افزایش حجم ادرار از تجمع آب در بدن و ایجاد شکلی از چاقی جلوگیری می کند.

۲- مصرف داروهای گشاد کننده عروق به دلیل کاهش فشاری که بر آن ها وارد است. این گونه می توان فشار خون را بیشتر کنترل کرد.

۳- مصرف داروهایی که انرژی بیشتری برای پمپاژ خون به قلب می دهد.

۴- کم کردن میزان نمک و چربی از جمله مواردی است که در اولین قدم در درمان باید انجام بگیرد.

این داروها فقط به دستور پزشک قابل دریافت و مصرف هستند. پس نباید با یک مصرف غیر اصولی جان خود را به خطر بیاندازید. این داروها و تجویزات غذایی پزشک معالجتان سبب می شود تا مشکل قلبی و تاثیرات آن بر چاقی کنترل گردد.

برای جلوگیری از چاقی در افرادی که مبتلا به نارسانی قلبی هستند:
برای جلوگیری از چاقی در افرادی که مبتلا به نارسانی قلبی هستند:

چاقی بر اثر احتباس مایع یا اِدِم

از دیگر بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، احتباس مایعات است. بدن انسان تقریبا متشکل از هفتاد درصد آب است. این آب در خون، بافت ، سلول ها و غیره وجود دارد. باید بدانید که میزان این حجم از آب در بدن توسط برخی هورمون ها کنترل شده و در صورت مازاد، توسط کلیه ها دفع می گردد.

خون وظیفه حمل آب مورد نیاز بدن را بر عهده دارد. آب را به بافت ها می رساند، تحویل می دهد و میزان معینی تحویل می گیرد. اگر آبی که به بافت بخشیده است، با میزان آبی که دریافت کرده است ناهماهنگ باشد، فرد دچار احتباس مایعات می شود. قطعا این احتباس سبب ایجاد ورم و به اشتباه، چاقی می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله سریعترین راه درمان دیابت را مطالعه کنید.

علت احتباس مایعات در بدن

نبود پروتئین کافی:

مصرف روزانه پروتئین برای بدن بسیار حیاتی است. پروتئین نقش حفظ تعادل آب را بر عهده دارد. وقتی کم می شود، این تعادل دچار مشکل شده و بافت ها دیگر آب را به سمت جریان خون باز نمی گرداند. نتیجه این امر، چاقی کاذب یا ورم خواهد شد.

کاهش میزان نمک مصرفی:

نمک به اشتباه پای خود را در سفره های ما باز کرده است. اگر نمک زیادی مصرف گردد، بافت ها به آب بیشتری نیاز پیدا خواهند کرد. بدین ترتیب، با توجه به ازدیاد سدیم، فرد دچار احتباس آب می گردد.

احتباس پیش از قائدگی:

بانوانی که دوران پریود خود را سپری می کنند، به دلیل تغییرات هورمونی و تغذیه ناصحیح پف می کنند. این نیز نشانه احتباس آب پیش از قائدگی است.

سوء تغذیه:

وقتی در مصرف وعده های غذایی متوجه میزان دریافت ویتامین ها و مواد معدنی نیستیم، باعث می شود که با کسر آن ها در بدن مواجه گردیم. کمبود ویتامین های سری B، کمبود تیامین و البومین  نیز به همین ماجرا مربوط می گردد. در صورت کاهش این ویتامین ها و مواد لازم، قطعا فرد با سوء تغذیه مواجه خواهد شد.

نیش حشرات:

برخی حشرات مانند پشه یا زنبور برای تعدادی از افراد ایجاد آلرژی می کند و واکنش بدن به این آلرژی، احتباس آب و ورم است.

نیش حشرات:
نیش حشرات:

کم کاری تیرویید:

زمانی که تیرویید فرد کم کار می شود، متابولیسم بدن نیز دچار کاهش عملکرد شده و این گونه بافت ها محل جمع آوری آب می شوند و به احتمال قوی ورم و شکلی از چاقی را به همراه دارد.

بیماری های مربوط به کلیه:

کلیه، وظیفه دفع آب اضافی را به عهده دارد. اگر به خاطر بیماری نتواند به وظیفه خود عمل کند و آب تجمع پیدا نماید، فرد دچار احتباس مایعات می گردد. این موضوع در زمان دفع پروتئین توسط کلیه ها شدت بیشتری می گیرد.

بیماری های مربوط به کلیه:
بیماری های مربوط به کلیه:

با ادامه مطلب “بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند”، همراه شما هستیم.

درمان احتباس مایعات و کاهش اضافه وزن

چند مورد کاربردی زیر را برای بهبودی انجام دهید:

۱- نمک را به میزان صحیح و کافی مصرف کنید.

۲- ورزش های مناسب را برای کاهش این التهابات مایع انجام دهید که راحت ترین آن ها پیاده روی است.

۳- اگر واقعا چاق هستید، سعی کنید تا حد ممکن وزن خود را کاهش دهید.

۴- تجمع مایعات در پا را می توان به وسیله جوراب های مخصوص کنترل کرد.

۵- پس از مدت زمان طولانی که نشسته اید، با توجه به شرایط موجود سعی کنید راه بروید یا دراز کشیده و پاهای خودتان را در ارتفاعی بالاتر از سطح بدن قرار دهید.

۶- مایعات را در سطح کافی بنوشید. حداقل هشت تا ده لیوان استاندارد است.

۷- آب داغ در هنگام دوش گرفتن یا شنا کردن به هیچ وجه پیشنهاد نمی گردد. زیرا از علل بروز احتباسات مایعات می باشد.

۸- لباس هایی بپوشید که تنگ و سفت نباشد و به راحتی با آن ها حرکت کنید.

۹- میوه و سبزیجات کافی و مفید استفاده کنید.

۱۰- مصرف پروتئین بر اساس میزان استاندارد روزانه

۱۱- مصرف داروهایی که پزشک تجویز می کند.

با این رعایت ها تا حد زیادی از احتباس های مایعات و بروز ورم یا چاقی جلوگیری می کنید.

از مهمترین بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، دیابت است که در قسمت بعدی، به این موضوع می پردازیم.

درمان احتباس مایعات و کاهش اضافه وزن
درمان احتباس مایعات و کاهش اضافه وزن

چاقی بر اثر بیماری دیابت

زمانی که شما مواد غذایی میل می کنید، وظیفه کبد و دستگاه گوارش است که قند موجود در غذا را تجزیه کند و آن را با خون همراه سازد تا به سلول ها برساند. در حالت عادی بدن مقداری انسولین تولید می کند که وسیله ای برای انتقال گلوکز از خون به سلول باشد. بدن به راحتی این انسولین را جذب کرده و مشکلی نیز به دنبال ندارد.

اگر سلول نسبت به میزان انسولین موجود واکنش نشان ندهد و نتواند گلوکز را برای تامین انرژی وارد کند، به مغز پیغام می دهد که انسولین بیشتری ترشح کند. این ترشح انسولین در مواردی که مقاومت سلول بالا باشد، قابلیت هیچ کاری ندارد. پس گلوکز در خون باقی می ماند و فرد را به دیابت مبتلا می کند.

تا زمانی که این گلوکز هنوز در مقادیر پایینی باشد، پره دیابت یا پیش دیابت می گویند که مرحله خطر است و باید از بروز دیابت جلوگیری گردد. رابطه ای که دیابت با چاقی دارد، به این صورت است که دیابت سبب چاقی و چاقی سبب دیابت می شود. این گونه است که پزشکان در هر دو حالت پیشامد بعدی را نیز متذکر می شوند.

چاقی بر اثر بیماری دیابت
چاقی بر اثر بیماری دیابت

دلایلی که ریسک ابتلا به دیابت را بالا می برد

* بالا رفتن سن: دیابت از جمله مواردی است که هر فردی وقتی سنش بالا می رود، باید تحت کنترل باشد. انجام آزمایش های سالانه راه مناسبی برای این گروه است. در سنین بالا ممکن است چاقی باعث بروز دیابت گردد اما لزوما دیابت فقط مخصوص چاق ها نیست.

* سابقه ارثی: این بیماری اگر در بین اقوام درجه یکتان وجود دارد، پس شما نیز به عنوان پیش فرض در گروه احتمالی مبتلایان قرار می گیرید. در چنین حالتی باید مراقب تغذیه و تحرکتان باشید.

* عادت غذایی ناسالم: امروزه با افزایش خوراکی های پر چرب و کالری مانند فست فودها، متاسفانه شاهد ازدیاد مبتلایان به دیابت هستیم. سعی کنید در عادات غذاییتان حتما تغییرات درست ایجاد کنید.

سایر بیماری ها: افزایش فشار خون یا بالا رفتن کلسترول از جمله مواردی می باشد که ممکن است سبب ایجاد یا وخامت بیماری دیابت گردد.

چگونه دیابت باعث چاقی می شود؟

وقتی فردی مبتلا به دیابت نوع یک می شود، پس از مدتی سلول های بتای خود را از دست می دهد که وظیفه این سلول ها تولید هورمونی تحت عنوان امیلین است. این هورمون نقش های مهمی در بدن دارد که از جمله آن ها می توان به ارسال پیغام سیری پس از صرف غذا، کمک به کنترل روند فعالیت معده و کمک به کنترل قند خون اشاره کرد. وقتی این هورمون از بین برود، فرد دچار پرخوری می شود و این گونه ممکن است تعادل وزنی خود را از دست بدهد.

در مورد دیابتی های نوع دو می توان گفت که در بدن این افراد، انسولین قدرت فعالیت ندارد یا کافی نیست. به همین سبب، قند کافی به سلول ها نرسیده و نتیجه آن ضعف می شود. مغز انسان برای جبران این ضعف، سیگنال دریافت غذا صادر می کند و فرد اقدام به پرخوری کرده و چاقی را تجربه می کند.

چگونه دیابت باعث چاقی می شود؟
چگونه دیابت باعث چاقی می شود؟

در ادامه مبحث بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، به درمان دیابت می پردازیم.

درمان دیابت و کاهش اضافه وزن

دیابتی های نوع یک هنوز درمان قطعی دریافت نکرده اند. پژوهشگران راه های مختلفی مانند برداشتن یا ساخت نوع مصنوعی پانکراس، پیوند سلول های بتا و غیره را مورد بررسی قرار داده اند اما به دلیل مصرف دارو تا انتهای زندگی، این راه ها را به صورت قطعی در نیاورده است.

اما در دیابت نوع دو وضعیت بسیار بهتر از نوع یک است. زیرا با یک کنترل ساده غذایی و انجام فعالیت های بدنی به راحتی می توان بخش زیادی از این بیماری را تحت کنترل درآورد.

اما مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک نیز، راه موثری در کنترل یا درمان دیابت است.

بیماری کبد و نقش آن در چاقی بدن

کبد از جمله اندام های ضروری بدن است که نقشی مهم در دفع سموم غذایی ایفا می کند. زمانی که این عضو در سلامت کامل است، عملکردی صحیح و بدون اشکال از خود نشان می دهد. اما اگر در کارکرد آن خللی وجود داشته باشد و کبد دچار بیماری شود، ممکن است علامتی مانند افزایش وزن فرد از خود نشان دهد و یا در مواردی که فرد در حال کاهش وزن است، از این روند جلوگیری کند.

به عبارت دیگر وقتی کبد نتواند سموم بدن را از طریق ادرار یا مدفوع دفع کند، آن ها را در غالب چربی ذخیره می کند و به این ترتیب، عمملکرد هورمون های ضروری بدن را نیز دچار نوسان کرده و فرد با چاقی روبرو خواهد شد.

بیشتر این چربی ها در اطراف شکم و ران ایجاد می گردند که همین امر، زمینه ابتلا به سایر بیماری ها را نیز فراهم می کند. بنابراین یکی دیگر از بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، نارسایی کبد است.

بیماری کبد و نقش آن در چاقی بدن
بیماری کبد و نقش آن در چاقی بدن

راه های کنترل عملکرد سالم کبد

۱- حذف غذاهای سمی: سعی کنید غذاهایی که چربی های غیر مفید، مواد افزودنی و غیره دارند، مانند فست فودها را از رژیم غذاییتان حذف کنید. این گونه خوردنی ها علاوه بر کبد، سایر قسمت های مختلف گوارش را نیز با مشکلات فراوانی روبرو می کند.

۲- افزایش مصرف سبزیجات: گروه پر از خاصیت سبزیجات ارگانیک بهترین منابع تغذیه روزانه هستند که علاوه بر تقویت کبد، سبب بهبود عملکرد آن نیز می گردد. حتما دو تا سه وعده در روز را به این خوردنی های مفید مزین کنید.

۳- پتاسیم بخورید: مواد غذایی متعددی داریم که حاوی پتاسیم هستند مانند اسفناج، موز، گوجه و غیره که مصرف آن ها نیز به کبد کمک فراوانی می کند.

چاقی بر اثر بروز یائسگی

یائسگی را نیز جزو بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، می دانند. اغلب بانوان در سن بالای ۵۵ سال دچار یائسگی می گردند. یائسگی یعنی قطع شدن دوره های قائدگی به طور دائم که تغییرات زیادی از جمله اضافه وزن را به دنبال دارد.

در این دوره، با تغییر در هورمون های زنانه و کاهش میزان متابولیسم بدن، می توان شاهد بروز چاقی در تعدادی از بانوان بود. لزوما این افزایش وزن همه بانوان را درگیر نمی کند و برخی دیگر در تناسب کامل اندام، این دوران را سپری می کنند.

چاقی بر اثر بروز یائسگی
چاقی بر اثر بروز یائسگی

دلایل افزایش وزن در یائسگی

کاهش متابولیسم بدن:

هنگامی که به دلیل وقوع یائسگی و افزایش سن، میزان سوخت و ساز کاهش می یابد، بدون در نظر گرفتن مراقبت های غذایی، قطعا شاهد افزایش میزان چربی در بدن خواهیم بود.

بروز یائسگی قطعا با بروز تغییرات رفتاری و اخلاقی در فرد رابطه مستقیم دارد. در این شرایط، فرد، تمرکز کافی برای انتخاب غذای سالم را نخواهد داشت.

پایین آمدن سطح استروژن:

این هورمون نقش زیادی در کنترل سطح اشتها در بدن دارد. وقتی که شروع به کم شدن می کند، فرد نسبت به گذشته احساس گرسنگی بیشتری کرده و قطعا ناچار است تا این نیاز خود را با خوردنی های مداوم برطرف سازد.

بی خوابی:

اغلب افراد یائسه، ممکن است خواب راحت و آسوده ای نداشته باشند و این به دلیل تغییراتی است که در بدنشان اتفاق افتاده. در زمانی که بی خوابی به شما فشار می آورد، نوشیدن یا میل کردن می تواند  تسکین مشکلتان شود. اگر در نوع و میزان این موارد کنترل نداشته باشید، قطعا چاق خواهید شد.

راه های کنترل چاقی در یائسگی

۱- میزان سوخت و ساز بدنتان را افزایش دهید: مواد غذایی حاوی ویتامین های B   را به غذایتان بیفزایید. پروتئین ها نوع گیاهی را در مصارف روزانه فراموش نکنید.

۲- با انجام نفس های اصولی، اکسیژن بیشتری به سلول ها برسانید و این گونه سوخت و ساز بدنتان را از کند شدن نجات دهید.

۳- ورزش های هوازی مانند ایروبیک در فضای باز، پیاده روی و موارد دیگر نیز تاثیرات زیادی در کنترل چاقی دارند.

۴- استفاده از دمنوش هایی که جلوی اشتهای کاذب شما را بگیرد. این گزینه در حیطه کاری پزشک متخصص است و برای دستیابی به دمنوش، باید به پزشک مراجعه کرد.

راه های کنترل چاقی در یائسگی
راه های کنترل چاقی در یائسگی

چاقی بر اثر مصرف دارو

قطعا روزهایی در زندگی هر کس وجود دارد که با بیماری شروع شود. ممکن است یک بیماری ساده یا نوعی پیشرفته باشد. اما ا برای درمان بیماری علاوه بر احتیاط های شخصی، به ناچار دارو مصرف می کنیم. این که عوارض هر دارو چه چیزی است، در مقاله های دیگر بررسی می گردد.

اما یکی از این عوارض، ایجاد چاقی یا اضافه وزن است. در ادامه مبحث بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند، به برخی داروهایی که پدید آورنده ی این شرایط هستند، اشاره خواهیم کرد.

کورتون:

کورتون یا استرویید، نوعی دارو است که ممکن است تحت عناوینی چون کورتیزون، پردنیزون و غیره بشناسید. کورتون ها می توانند سیستم ایمنی را تقویت کنند تا بتواند التهاب پیش آمده را از بین ببرد. موارد کاربرد این نوع دارو می تواند در کاهش التهاب رگ های خونی، کاهش التهابات ماهیچه ای، آرتریت روماتویید، لوپوس اریتماتوز سیستمیک و برخی دیگر باشد.

عوارض جانبی مصرف کورتون

بسته به نوع و میزان استفاده از کورتون،احتمال عوارض جانبی متفاوت است.

* افزایش اشتها و بالا رفتن وزن

* ایجاد مشکلات بینایی از جمله تار شدن چشم

* کاهش توان عضله ها و قدرت تحرک

* ایجاد تغییرات فاحش در خلق و خو و بهانه گیری های پیوسته

* ایجاد پوکی استخوان ها و تحلیل رفتن آن

* ایجاد کبودی با ضربه های هر چند آرام

* بالا رفتن میزان رشد موهای زائد

* مشکلات در خواب

* اضطراب

و برخی موارد دیگر

عوارض جانبی مصرف کورتون
عوارض جانبی مصرف کورتون

کنترل کورتون برای کاهش وزن

کورتون به دو روش، چاقی را به همراه دارد که  یکی ایجاد حس پرخوری و دوم ایجاد ورم و تجمع آب است. استفاده از کورتون و اجتناب از چاقی محال است. اگر دوره درمان طولانی تر باشد این تاثیر نیز بیشتر خواهد بود. اما خبر خوب اینجاست که پس از قطع مصرف، طی گذشت مدتی در صورت پیروی درست غذایی به وضعیت قبل باز خواهید گشت.

برای کمتر چاق شدن در زمان مصرف کورتون می توانید از چند راهکار ساده استفاده کنید:

۱- اگر تمایل زیادی به خوردن دارید، بیشتر به مصرف میوه و سبزیجات بپردازید.

۲- وعده های غذایی خود را بیشتر کنید. به جای حجم زیاد در سه وعده، حجم های کمتر و در پنج تا شش وعده مناسب تر است.

۳- از کربوهیدرات های پیچیده و با هضم کند استفاده کنید.

۴- در وعده های روزانه غذاییتان حتما اندکی پروتئین قرار دهید.

۵- ورزش یا حتی انجام حرکات ساده را فراموش نکنید.

داروهای اعصاب و روان:

این داروها شامل طیف وسیعی از داروهای ضد روان پریشی، اسکیزوفرنی، میگرن، تشنج، درمان اختلال دو قطبی و غیره است که پزشک با توجه به بیماری فرد تجویز کرده است. از جمله عوارض استفاده از آن ها چاقی می باشد. زیرا نقش اساسی در افزایش اشتها یا احتباس  مایعات دارند.

اگر در طول مصرف دارو متوجه افزایش وزنتان شدید، به هیچ عنوان به صورت خودسرانه مصرف دارو را قطع نکنید، بلکه با مشورت پزشک یا تا اتمام درمان کامل ادامه دهید و پس از بهبودی، برایکاهش وزن اقدام کنید و یا اگر شرایط تعویض دارو وجود داشته باشد، پزشک تجویزات لازم را انجام دهد.

داروهای ضد بارداری:

برخی افراد برای جلوگیری از حاملگی یا عقب انداختن دوران پریودی خود، اقدام به مصرف داروهایی می کنند که اغلب حاوی هورمون از جمله پروژسترون هستند. این داروها علاوه بر تاثیر اصلی خود، عوارضی مانند افزایش وزن به همراه دارند. بسیاری حتی از این قرص ها با هدف بالا بردن وزن استفاده می کنند.

اما در مورد عارضه قرص ها باید به دو نکته اشاره کرد:

** روز به روز محققان داروشناسی سعی می کنند با روش های مختلف، شدت این عارضه را کاهش دهند. امروزه شاهد این هستیم که نسبت به چند سال گذشته تاثیر این قرص ها روی چاق شدن افراد کمتر شده و از این حیث نگرانی های مصرف نیز کاهش یافته است.

** با مصرف یک دوره از این داروها، بدن یاد می گیرد که چگونه با هورمون خارجی کنار بیاید. از این حیث شاید تا چند ماه اضافه وزن را تجربه کنید، اما پس از آن به روال عادی بر خواهید گشت.

داروهای ضد بارداری:
داروهای ضد بارداری:

تاثیر گذاری مصرف قرص ضد بارداری بر چاقی

۱بالا بردن اشتها: هورمون های زنانه شامل استروژن و پروژسترون هستند که هر دو در کنترل اشتها نقشی متفاوت دارند. استروژن کم کننده و پروژسترون افزایش دهنده اشتها است. در صورت غلبه پروژسترون، شاهد بالا رفتن گرایش به پرخوری خواهید بود. شاید دقت کرده باشید زمانی که به دوران پریودی خود نزدیک می شوید با افزایش میل به خوردن روبرو می شوید.

۲- احتباس مایعات: برخی داروها حاوی استروژن یا پروژسترون بالایی هستند که در زمان مصرف، سدیم آب را در میان سلول ها نگهداری می کند و همین امر باعث افزایش حجم آن نقطه یا به اصطلاح چاقی می شود. البته این عارضه مخصوص قرص های با دوز بالا است.

نتیجه گیری

به انتهای مطلب بیماری‌هایی که باعث چاقی می شوند رسیدیم. یک فرد چاق تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. از جمله ژنتیک، پرخوری، بی تحرکی، بیماری، مصرف دارو و بسیاری موارد دیگر.

اگر چاقیتان بابت ابتلا به بیماری یا در اثر مصرف داروهای کنترل بیماریتان است، می توانید به روش های مختلف از افزایش بیشتر وزن ناشی از بالا بودن اشتها جلوگیری کنید مانند تغییرات در نوع مصرف غذا، کم حجم کردن و بالا بردن وعده های غذایی و همچنین در صورت امکان تحرکات فیزیکی.

اما اگر این چاقی نتیجه احتباس مایعات باشد، باید خوش بین باشید که پس از اتمام دوره درمان و کاهش این التهابات، چاقی شما نیز رفع گردد. دو اصل را هیچ گاه فراموش نکنید. اول این که بیماری شما درمان خواهد شد و پس از آن وقت زیادی دارید که وزن اضافه را کم کنید، پس بیشترین دقتتان را روی سلامتی متمرکز کنید.

دوما داروهایی که توسط پزشک تجویز می شوند، هر چند چاق کننده باشند، اما بایستی مصرف شوند. از قطع خودسرانه آن جدا بپرهیزید. در انتها به یاد داشته باشید هر انسانی، بدنی متفاوت دارد. پس هیچ گاه اضافه وزنتان که ناشی از ابتلا به بیماری یا داروهای مصرفی اتفاق افتاده است را با دیگران مقایسه نکنید.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

51 پاسخ

  1. خیلی ممنونم از سایت خوبتون. اینکه کامل وقت گذاشتین و مقالات به این کاملی نوشتین عالیه.

  2. من هم چاق هستم خیلی دوست دارم لاغر بشم ، از مقاله تون استفاده کردم ، خیلی ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید