آیا می دنید دلیل انجام آزمایش BUN چیست؟ برای درک بهتر این موضوع با ما همراه باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش BUN می توانید با ما در تماس باشید
امروزه یکی از روشهای بسیار مهمی که قادر است به تشخیص زود هنگام بیماریهای مختلف بپردازد و کمک بسیار زیادی به جلوگیری از پیشرفت بیماریها خواهد کرد، انجام آزمایشات متعدد هست.
پزشکان از طریق آزمایشات مختلفی که بیمار به آنها نشان میدهند، میتوانند درمانهای خوبی را برای مشکلات به وجود آمده بیمار فراهم سازند و سیر بیماری بیمار، بهتر ارزیابی و بررسی خواهد شد.
مقدمه
اطلاعات بسیار مهمی به واسطه یک آزمایش ساده در رابطه با سلامت جسمی افراد داده خواهد شد و پزشک میتواند از این طریق بهترین عملکردهای درمانی را برای افراد فراهم کند.
اینفوگرافیک آزمایش bun
امکان دارد هر فردی در طول عمر خود بارها و بارها نیاز به انجام آزمایشهای مختلف داشته باشد. حال در این مطلب قصد داریم به بررسی یکی از آزمایشات خون که مهمترین آن شمرده میشود، بپردازیم.
آزمایش BUN یکی از آن مواردی است که میتواند اطلاعات حیاتی و مهمی را در سلامت بدن انسان بازگو کند
آزمایش BUN یکی از آن مواردی است که میتواند اطلاعات حیاتی و مهمی را در سلامت بدن انسان بازگو کند. در انجام این آزمایش، پزشک موظف است اطلاعات کافی در رابطه با اختلالات به وجود آمده روی نواحی مختلف بدن همچون کلیهها را بررسی کند.
علامت اختصاری متعددی در برگه آزمایش افراد به نمایش گذاشته میشود که میزان آگاهی پزشک در زمینه روند سلامت جسمی بیمار را بیشتر خواهد کرد. هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید، با بررسی برگه جواب آزمایش میتوان درمان خوبی را برای مشکلات شما انجام داد. ممکن است در برخی مواقع، علامت اختصاری BUN در آزمایش افراد مشاهده گردد.
این علامت اختصاری یکی از مهمترین فرایندهای آزمایش است که در تلاشیم در ادامه این مطلب به بررسی کامل نتایج موجود از آزمایش BUN بپردازیم و بگوییم که مفهوم از این آزمایش چه چیزی میباشد.
برای این که اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید و تشخیص بدهید که آزمایش BUN در چه مواقعی کاربرد دارد، قطعا بررسی و مطالعه این مطلب تا انتها میتواند به شما کمک کند. با ما در ادامه همراه باشید تا تحت نظر دکتر سلیمی به بررسی این موضوع بپردازیم. دکتر سلیمی، بهترین متخصص انواع جراحی چاقی می باشد.
BUN در آزمایش خون است؟
آزمایش نیتروژن اوره خون یا bun که برای بررسی ارزیابی سلامت کلیه و کبد است.
که هدف این آزمایش تشخیص بیماری های مرتبط به کلیوی و اثربخشی دیالیز انجام می شود.
از دیگر کاربردهای آزمایش BUN بررسی انسداد مجاری ادراری و نارسایی احتقانی قلب و خونریزی سیستم گوارشی است.
مطالبی که در این مقاله بررسی میکنیم، عبارتند از:
آزمایش BUN چیست؟
شناخت نام دیگرآزمایش BUN
تخصیص شرح وظایف کلیهها و کبد
تولید BUN در بدن به چه صورت است؟
عوامل مؤثر در راستای افزایش BUN
هدف اصلی از انجام آزمایش BUN چه چیزی می باشد؟
انجام آزمایش BUN در فواصل مشخص شده
چه هنگامی باید آزمایش BUN انجام داد؟
بررسی افزایش کراتینین در آزمایش BUN
علت استفاده از آزمایش BUN چه چیزی است؟
با بروز چه علائمی نیاز به آزمایش BUN احساس می شود؟
دیگر علائم و نشانههای استفاده از آزمایش BUN
آزمایش BUN به چه صورت انجام میگیرد؟
آمادگی لازم قبل از انجام آزمایش BUN
میزان نرمال BUN در آزمایش خون چگونه است؟
تفسیر جواب آزمایش BUN
به چه دلیل تفسیر جواب آزمایش BUN فقط توسط پزشک صورت میگیرد؟
به چه اندازه برای تشخیص بیماریهای کلیوی، نتیجه آزمایش BUN مؤثر است؟
دلیل اصلی بالا بودن BUN در بدن چه چیزی است؟
علائم افزایش BUN در بدن
دلیل اصلی پایین بودن BUN در بدن چه چیزی است؟
علائم افزایش BUN در بدن
دلیل انجام آزمایش BUN در بارداری چیست؟
آزمایش اوره ادرار 24 ساعته و راندوم
آزمایش های مکمل با آزمایش BUN کدام موارد است؟
شناخت تفاوت اوره با BUN
شناخت تفاوت اوره و کراتینین
در آزمایش، نسبت BUN به کراتینین خون باید چقدر باشد؟
چگونگی تولید کراتینین در بدن
عوامل مهم برای افزایش کراتینین خون
تست های مرتبط با BUN
چه عواملی باعث ایجاد نتایج کاذب در انجام آزمایش BUN میشود؟
مصرف داروها و ایجاد تداخل در نتیجه آزمایش BUN
راههای درمان برای کنترل BUN چیست؟
استفاده از داروهای کاهش دهنده BUN
جمع بندی مطلب
آزمایش BUN چیست؟
در ابتدای امر، باید اطلاعات کلی در رابطه با این علامت اختصاری داشته باشید تا به مفهوم اصلی آن برسید. آزمایش Blood Urea Nitrogen که علامت اختصاری آزمایش BUN میباشد و با نام آزمایش نیتروژن اوره خون کاربرد بسیار زیادی برای بدن خواهد داشت، از فواید بسیار زیادی بهرهمند میشود.
بررسی این آزمایش میتواند اطلاعات کافی در زمینه عملکرد کلیهها و کبد بیمار به وجود بیاورد و میزان کارکرد آن را نیز تشخیص بدهد. هدف اصلی از انجام این آزمایش، اندازهگیری میزان نیتروژن اوره موجود در خون میباشد.
همچنین می توانید با مطالعه urea در آزمایش خون چیست و 2hpp در آزمایش خون چیست؟ اطلاعات خود را این زمینه کامل تر کنید.
برای این که بیشتر درک کنید، لازم است بگوییم که نیتروژن اوره به عنوان مایع، مادهای زائد شناخته میشود که در بدن تمامی انسانها وجود دارد و بعد از تجزیه پروتئینها به واسطه کبد آمونیاک که حاوی میزان زیادی نیتروژن میباشد، تولید خواهد شد.
سپس به مرور زمان در بدن انسان با مواد دیگری همچون اکسیژن، هیدروژن و کربن ترکیب خواهد شد و باعث تولید مادهای زائد خواهد شد. این ماده، اوره نامیده میشود که به واسطه کبد از طریق جریان خون به کلیهها انتقال داده میشود.
اگر بدن فردی شرایط طبیعی داشته باشد و در سلامت کافی به سر ببرد، کلیهها این ماده موجود را تصفیه خواهند کرد، سپس از طریق ادرار، آن را از بدن دفع میکنند.
حال در صورتی که عملکرد اصلی کلیهها یا کبد دچار اختلالاتی شود، در آزمایش BUN سطح BUN خون بسیار بالا خواهد رفت که این شرایط میتواند نشاندهنده آسیبهای مختلف کبدی باشد و بیماریهای کلیه را نیز ثابت میکند. برای این منظور بیمار موظف است هر چه سریعتر اقدامات درمانی را انجام بدهد تا سلامت خود را حفظ کند.
پیشنهاد می کنیم از پست معنی blood urea در آزمایش خون دیدن کنید.
شناخت نام دیگر آزمایش BUN
ممکن است برخی از افراد این آزمایش را به نامهای دیگر بشناسند. زیرا در تخصصهای پزشکی، علامتهای اختصاری برای این نوع آزمایش در نظر گرفته میشود. پس در تلاشیم از دیگر نامهای این آزمایش بگوییم که اگر با آنها مواجه شدید، بدانید ماهیت اصلی تمامی این آزمایشها یکی است و فقط نام آنها با یکدیگر متفاوت است.
- اوره
- نیتروژن اوره خون
- (BUN)
- Blood Urea Nitrogen
تخصیص شرح وظایف کلیهها و کبد
حال که اطلاعات جزئی در رابطه با آزمایش BUN کشف گردید و توانستید درک کنید که به چه منظوری انجام میگیرد، باید در رابطه با وظایف اصلی کلیه نیز مطالبی برای شما داشته باشیم.
بهتر است بدانید مهمترین شاخصه اصلی که جزو وظایف کلیه شناخته میشود، تصفیه کردن خون و دفع انواع مواد سمی از بدن انسانها میباشد. یکی از مهمترین این موارد که کلیه وظیفه دارد آن را از بدن دفع کند، اوره شناخته میشود و به واسطه ادرار به بیرون از بدن رانده خواهد شد.
در زمانی که پروتئینهای موجود در بدن به اسیدهای آمینه در کبد منتقل میشوند، تولید آمونیاک صورت میگیرد که این فرایند باعث ایجاد اوره خواهد شد. آزمایش BUN قادر است به بررسی و تشخیص و اندازهگیری میزان اوره در خون بپردازند تا نشان بدهد اگر کلیهها در سلامت کافی هستند، به چه اندازه میزان اوره از بدن خارج میشود.
زیرا اگر طبق برنامهریزی فعالیتهای کلیهها صورت بگیرد، دفع اوره کاملاً از بدن کاملاً طبیعی است. اما در صورتی که هر گونه مشکلی در راستای عملکرد کلیهها در ساختار بدن ایجاد شده باشد، اختلالاتی در این امر صورت میگیرد.
در نهایت باعث میشود اوره در بدن به اندازه کافی نباشد و به درستی از بدن خارج نمیشود. از طریق آزمایش BUN نیز میتوان تشخیص داد که وضعیت کلیهها به چه صورت میباشد تا در صورتی که با بالا بودن اوره در خون مواجه شدید، هر چه سریعتر بتوانید عملکرد بهتری برای درمان انجام بدهید. زیرا در غیر این صورت، کلیهها قادر به فیلتراسیون کافی نمیباشند و به مرور ممکن است مشکلات متعددی در بدن بیمار پدیدار گردد.
تولید BUN در بدن به چه صورت است؟
امکان دارد سوال تعداد بسیار زیادی از افراد این باشد که چگونه سطح BUN در بدن افزایش پیدا نموده و BUN در بدن تولید خواهد شد؟ برای بررسی این موضوع بهتر است به نکات تخصصیتری بپردازیم و بگوییم که در بخش کبد انسان، ۹۹ درصد اوره وجود دارد.
مهمترین ماده ای که قادر به تولید BUN میشود، پروتئین موجود در مواد غذایی روزمره میباشد. به واسطه واحدهای سازنده یعنی پروتئینها و آمینواسیدهای موجود در غذاها، این امر در سطح خون اتفاق میافتد که در نهایت اگر کلیهها نتوانند آن را از بدن دفع کنند، در جریان خون باقی خواهد ماند.
این کاملاً طبیعی است که هر چقدر فرد در طول روزمره میزان غذاهای پروتئینی بیشتری دریافت کند، سطح پروتئین در بدن وی افزایش پیدا میکند. این عملکرد روی سطح تولید BUN نقش دارد و میتواند عملکردهای بدن را در صورت افزایش بسیار زیاد، دچار مشکل کنند.
بهتر است بدانید که اوره به عنوان یک ماده زائد شناخته میشود و از طریق کلیهها باید از بدن دفع بشود.
پس در نهایت باید کلیهها وظایف خود را به درستی انجام بدهند تا قادر به فیلتر کردن خون بوده و اوره موجود از آن را جدا خواهند کرد. سپس به واسطه کلیهها، مواد زائد از بدن از طریق ادرار دفع خواهد شد. این پروسه براثر تولید BUN در بدن نقش دارد.
پیشنهاد می کنیم از پست معنی blood sugar در آزمایش خون و آزمایشات قبل از عمل اسلیو دیدن کنید.
عوامل مؤثر در راستای افزایش BUN
حال مهمترین نکته این است که بدانید ممکن است در راستای افزایش یافتن سطح BUN در آزمایش BUN تأثیرگذار باشند. بنابراین لازم است بگوییم که مهمترین نکته این است که اختلالات خونرسانی به کلیهها در بدن میتواند دلیل اصلی این عامل باشد و باعث کم شدن میزان دفع اوره از بدن انسان شود.
بنابراین فرد دچار نارسایی کلیوی خواهد شد و در کنار آن ممکن است موارد دیگری همچون کمآبی بدن، خونریزی، اسهال شدید، نارسایی قلب را تجربه کند و یا هر فرد برای این که بتواند بیماریهای دیگری همچون دیابت، فشار خون، عفونت را به حداقل برساند،
در برخی از مواقع دیده میشود که به دلیل انسداد مسیر دفع ادرار، سطح BUN در آزمایش BUN بسیار بیشتر شده است که دلیل اصلی آن پیدایش سنگ بزرگ کلیه، تنگی شدید، محل اتصال حالب به کلیه، بزرگی پروستات،
مثانه و یا دیگر موارد این چنینی باشد. نکته مهم دیگری که میتواند باعث افزایش یافتن سطح BUN در خون گردد، در رابطه با مصرف غذاهای پر پروتئین میباشد.
به دلیل این که خونریزی هایی از این طریق در دستگاه گوارش حاصل میگردد، ممکن است عملکرد خود را به درستی انجام ندهند و این مسئله باعث آسیب رساندن به کلیهها و در نهایت تجزیه خون و اوره به درستی صورت نمیگیرد.
با شناخت تمامی این مسائل، بهتر است بگوییم که سلامت کلیه یک مسئله بسیار مهم میباشد که با استفاده از آزمایش BUN میتوانید به درک درست و دقیقی از آن بپردازید.
این آزمایش تحت نظر پزشکان حاذق انجام میگیرد که کمک بسیار زیادی به درمان افراد و تشخیص بیماریهای موجود در بدن او خواهد کرد. اطلاعات تکمیلی را از دکتر سلیمی کسب نمایید.
هدف اصلی از انجام آزمایش BUN چه چیزی می باشد؟
در واقع هدف اصلی از انجام آزمایش BUN یا آزمایش نیتروژن اوره این است که سلامت کلیهها ارزیابی گردد و برای تشخیص انواع بیماریهای کلیوی و نظارت کردن بر آن دیالیز و دیگر روشهای درمانی این چنینی کاربرد خواهد داشت که طبق تشخیص پزشک برای بیمار انجام میگیرد. در طی معاینات پزشکی، آزمایش و چکاپ های مد نظر به واسطه آزمایش BUN مورد بررسی قرار میگیرد.
پزشک از بیمار درخواست میکند تا برای کسب اطلاعات بیشتر از شرایط درونی او، این آزمایش را انجام بدهد. در صورتی که فرد بیمار دارای علائم و نشانههایی باشد و پزشک آن را به بیماریهای کلیوی مربوط بداند، قطعا از این آزمایش استفاده خواهد کرد. زیرا در صورت عدم آگاهی، امکان وخیمتر شدن اوضاع و شرایط بیمار وجود خواهد داشت .
انجام آزمایش BUN در فواصل زمانی مشخص شده
مسئله مهم دیگر این است که انجام این آزمایش به یک بار ختم نخواهد شد. زیرا اگر فردی درگیر بیماری کلیوی یا آسیبهای مربوط به آن باشد و سپس تحت درمان قرار بگیرد، موظف است طبق تشخیص پزشک خود در فاصلههای زمانی مشخص شده ای با بررسی آزمایش BUN اطلاعات دقیق در رابطه با عملکرد کلیههای بدن خود کسب کند.
این کار باعث میشود تا فرد تشخیص دهد که راه حلهای درمانی به چه اندازه روی بدن او کارساز بوده است. برای انجام این آزمایش، نمونه خون بیمار مورد نیاز میباشد. این نمونه خون از ورید بازو دریافت میگردند.
برای همین منظور هیچ گونه آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش وجود ندارد.
طبق تشخیص دکتر سلیمی به عنوان بهترین پزشک حاذق، انجام این آزمایش اطلاعات دقیق و کاربردی از شرایط بدنی بیمار را فراهم خواهد ساخت تا اگر بیمار نیاز به انجام عملهای مختلفی همچون جراحیهای چاقی دارد، با کسب اطلاعات دقیقی در رابطه با این موارد و بررسی دکتر سلیمی، نتیجه بهتری از کاهش وزنهای اصولی به واسطه جراحی بگیرد.
چه هنگامی باید آزمایش BUN انجام داد؟
یکی از مهمترین سؤالات ذهنی برخی از افراد این است که به چه دلیل آزمایش BUN برای افراد تجویز میشود و در چه مواقعی باید حتما این آزمایش انجام داده شود.
اگر در هنگام مراجعه به پزشک دارای نشانهها و علائم متعددی باشید که پزشک تشخیص بدهد شما مشکوک به آسیبهای کلیوی هستید و یا نیاز است تا بررسی دقیقتری روی عملکرد کلیههای شما صورت بگیرد، تجویز آزمایش BUN توسط پزشک صورت خواهد گرفت.
مهمترین هدف از انجام این آزمایش، کمک کردن به تعیین اثربخشی درمان دیالیز نیز میباشد که برای بیماران با مشکلات دیالیز در بازههای زمانی مشخص شده تجویز میگردد.
در واقع این نوع از آزمایش که با نام آزمایش نیتروژن اوره خون شناخته میشود، به عنوان جزئی از آزمایشات گروهی خونی است که میتواند به بررسی بیماریهای مختلف دیگری همچون نارسایی احتقانی قلب یا خونریزی دستگاه گوارش، انسداد مجاری ادراری، آسیب کبدی و دیگر موارد این چنینی بپردازد و اطلاعات دقیقی را در رابطه با عملکردهای بدن بیمار ارائه دهد.
به این نکته توجه کنید که اگر جواب غیر طبیعی در آزمایش BUN بیمار مشاهده شود، نمیتواند تعیین کننده هیچ کدام از شرایط گفتهشده باشد و ثابت نمیکند که قطعا فرد بیمار، دچار این موارد است.
بررسی افزایش کراتینین در آزمایش BUN
به عنوان نمون،ه یکی از مهمترین مواد زائدی که از طریق کلیههای سالم باید از بدن بیمار به واسطه ادرار دفع گردد، کراتینین میباشد. اگر فردی با آزمایش BUN متوجه شود که میزان کراتینین در بدن او بالا است، قطعا نشاندهنده مشکلات و آسیبهای کلیوی میباشد که توسط یک پزشک حاذق تشخیص داده میشود.
اگر خونریزی در ناحیه دستگاه گوارش صورت گرفته باشد و باعث آسیب رساندن به کلیهها نیز شده باشد، با توجه به میزان آزمایش BUN و کراتینین خون سنجیده میشود.
البته بیماریهای حاد دیگری همچون مشکلات مزمن کلیهها و انسداد مجاری ادرار از طریق این آزمایش تشخیص داده خواهد شد. به تنهایی انجام آزمایش BUN با نام آزمایش نیتروژن اوره خون نیز صورت میگیرد که میتواند عملکرد اصلی کلیهها و کبد را بسنجد.
اما اگر این دو آزمایش در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار بگیرند، قطعا پزشک اطلاعات دقیقتری از شرایط بدنی بیمار کسب خواهد کرد.
در صورتی که فرد قصد داشته باشد از جراحیهای چاقی استفاده کند، دکتر سلیمی لازم میداند تا به بررسی اطلاعات دقیق از بدن وی بپردازد تا عملکرد کلیهها، دستگاه گوارش و کبد را بهتر بسنجد. بنابراین در این مواقع ممکن است استفاده از آزمایش BUN برای بیمار کاربرد داشته باشد و شرایط بدنی و سلامت او را تضمین کند.
علت استفاده از آزمایش BUN چه چیزی است؟
برای این که بدانید مهمترین دلیل استفاده از آزمایش BUN یا نیتروژن اوره خون چیست، بهتر است به برخی از موارد مهم آن اشاره داشته باشیم.
- افرادی که ناراحتی کلیوی دارند، موظف به انجام این آزمایش میباشند.
- برای بررسی عملکرد و سلامتی کبد فرد، بیمار موظف به انجام این آزمایش میباشد.
- برای میزان اثربخشی بیمارانی که از دیالیز استفاده میکنند، این آزمایش ضروری است.
چیزی که کاملاً مشخص است، این است که استفاده از آزمایش اوره خون یا آزمایش BUN به همراه آزمایشات متعدد دیگر قادر است به بررسی سلامت عمومی بیمار بپردازند.
به عنوان نمونه اگر فردی درگیر افزایش قند خون و بیماری دیابت میباشد، بدن او میزان اوره بیشتری را خواهد داشت. بنابراین فردی که دچار بیماری دیابت میباشد، با انجام آزمایش BUN میتواند هر چه سریعتر اقدامات درمانی را برای خود فراهم کند.
فردی که به مشکل دیابت دچار است، برای این که سطح اوره در بدن خود را کنترل کند، باید هر چه سریعتر به تناسب اندام برسد و کاهش وزن را تجربه کند.
استفاده از جراحی چاقی به عنوان تکنولوژی نوین، امروزه توانسته کاهش وزن و لاغری را تحت نظر دکتر سلیمی به عنوان بهترین پزشک حاذق در این زمینه به همراه داشته باشد و کمک میکند تا بیماری دیابت کنترل گردد و افزایش سطح اوره خون نیز در بدن اتفاق نیفتد.
بنابراین سلامت عمومی بدن حفظ خواهد شد. پس در این مواقع، استفاده از این آزمایش کاربردی و ضروری میباشد.
امکان دارد پزشک مربوطه شما انجام آزمایش BUN یا نیتروژن اوره خون را برای سلامتی شما به عنوان بخشی از غربالگری معمول تجویز کند. استفاده از این آزمایش این امکان را برای پزشک فراهم خواهد ساخت تا بتواند تشخیص دهد به چه اندازه کلیههای شما خوب کار میکند.
اندازهگیری میزان مواد زائد در خون به واسطه این آزمایش انجام پذیر است و در صورتی که اندازه هر کدام از این مواد بیشتر از حد معمول باشد، نشاندهنده عملکرد نادرست کلیهها و کبد میباشد.
با بروز چه علائمی نیاز به آزمایش BUN احساس می شود؟
اصولاً به خودی خود هر فردی نیازمند استفاده از آزمایش BUN نخواهد بود، بلکه برخی از نشانهها و علائم حاصل شده باعث میشود تا فرد احساس خطر کند و به تجویز یک پزشک از آزمایش BUN استفاده داشته باشد.
به عنوان نمونه در صورتی که فرد دارای سوابق خانوادگی بالا بودن میزان BUN در خون را داشته باشد و همینطور در سوابق درمان خود این مشکلات را مشاهده کرده باشد، فرد مستعد بروز بیماریهای کلیوی میباشد.
پس به همین دلیل انجام چکاپهای سالانه تحت نظر یک پزشک حاذق انجام میگیرد و به بیمار کمک میکند تا با بروز هر گونه عوامل زمینه ساز، فورا اقدامات درمانی برای او فراهم گردد.
در کنار این موضوع، برخی دیگر از علائم و نشانهها باعث میشوند تا همواره تعداد بسیار زیادی از افراد نیازی به انجام این آزمایش داشته باشند. البته نکته مهم دیگر این است که در هنگام مراجعه به دکتر سلیمی برای انجام جراحیهای چاقی، استفاده از آزمایش BUN مهم و ضروری است.
زیرا این موضوع تعیین کننده سلامت کلیهها و کبد میباشد تا دکتر سلیمی در راستای انجام این جراحی، اطلاعات کافی از سطح سلامت بدن بیمار داشته باشد و با کسب اطلاعات کافی، عملکردهای درمانی برای بیمار به منظور کاهش وزن صورت بگیرد. اما در کنار آن مهمترین عوامل و نشانههای استفاده از آزمایش BUN موارد زیر شمرده میشوند.
- بروز بیماری دیابت
- بالا بودن فشار خون
- پیدایش بیماریهای قلبی عروقی
- داشتن سوابق خانگی ابتلا به بیماریهای کلیوی
دیگر علائم و نشانههای استفاده از آزمایش BUN
به غیر از نکات گفته شده، در صورتی که فردی درگیر بیماریهای حاد کلیوی باشد، نشانهها و علائم متفاوتتری را تجربه خواهد کرد که در این مواقع پزشک تشخیص میدهد بیمار از آزمایش BUN برای بررسی و ارزیابی عملکرد کلیهها استفاده داشته باشد. این دسته از علائم که نشاندهنده بیماری حاد کلیوی میباشند، به شرح زیر است.
- بدخوابی و بروز دیگر اختلالات خواب
- گرفتگی عضلانی و اسپاسم شدید
- تورم موجود در ناحیه دست و پا
- ایجاد ضعف عمومی بدن
- ایجاد خارش پوستی
- تکرر ادرار یا جریان کم ادرار
در صورت بروز هر کدام از این علائم، موظف هستید تا هر چه سریعتر نزد پزشک رفته تا با توجه به آزمایش BUN بتوانید اطلاعات دقیقتری از عملکردهای بدن خود داشته باشید و هر چه سریعتر از راهکارهای درمانی بهرهمند شوید. پس هیچ گاه بروز این دست از علائم را شوخی نگیرید.
آزمایش BUN به چه صورت انجام میگیرد؟
یک سوال مهم دیگر که در ذهن برخی از متقاضیان برای انجام این آزمایش وجود دارد، نحوه انجام آن است. برای درک بهتر این موضوع لازم است بگوییم که این آزمایش خون برای تعیین میزان BUN در خون فرد بیمار، نیاز به انجام آزمایش خون دارد.
در هنگام مراجعه به بیمارستان و یا آزمایشگاه، نمونههای خونی به واسطه کارشناسان آزمایشگاه از بدن افراد گرفته میشود. بدین صورت که با باندکشی روی دور بازوی بیمار و ضد عفونی کردن محل مد نظر، رگ اصلی برای دریافت خون تعیین خواهد شد.
سپس کارشناس آزمایشگاه موظف است تا از طریق وارد کردن سرنگ به داخل رگ، شرایط خونگیری را برای بیمار انجام بدهد.
سپس برای این که از هر گونه عفونت جلوگیری کند، قبلاز خارج کردن سرنگ از بدن بیمار باید پنبه آغشته به الکل را در محل مد نظر قرار بدهد و بعد از به اتمام رسیدن پروسه انجام آزمایش، نمونه گرفته شده به واسطه سرنگ، در داخل لولههای آزمایشگاهی ریخته خواهد شد و برای انجام تستهای مد نظر به آزمایشگاه تحویل داده میشود تا بررسیهای موجود روی تست خون افراد صورت بگیرد و شرایط بدنی بیمار سنجیده شود.
کاملاً طبیعی است که بیمار بعد از انجام خونگیری ممکن است در محل نمونهگیری میزان کبودی را مشاهده کند
کاملاً طبیعی است که بیمار بعد از انجام خونگیری ممکن است در محل نمونهگیری میزان کبودی را مشاهده کند. البته جای نگرانی بر این موضوع وجود ندارد. برای کاهش دادن میزان کبودی بعد از خونگیری، فورا پنبه را برای دقایقی محکم بر محل خروج سوزن قرار بدهید.
این کار باعث میشود تا کبودی کمتری را در ناحیهی مد نظر مشاهده کنید. در برخی مواقع به دلیل عدم مهارت کارشناس مربوطه برای انجام خونگیری، ممکن است کبودی صورت بگیرد.
البته در تعداد بسیار زیادی از موارد، حساس بودن پوست دست افراد علت اصلی کبودی حاصل از انجام این آزمایش میباشد. اگر میزان درد در این نواحی احساس گردید، میتوانید از کمپرس گرم استفاده کنید تا درد ناشی از این محل را به حداقل برسانید.
دکتر سلیمی به عنوان یک پزشک حاذق برای انجام جراحیهای چاقی، انجام این آزمایش را برای شما ضروری می داند. شما نیز میتوانید طبق این اصول برای تشخیص عملکردهای بدن خود از آزمایش BUN استفاده داشته باشید.
آمادگی لازم قبل از انجام آزمایش BUN
برای این که تشخیص بهتری از انجام آزمایش شما صورت بگیرد، ممکن است نیاز داشته باشید تا اطلاعاتی برای آمادگی قبل از انجام این آزمایش داشته باشید. خبر خوب این است که برای انجام این آزمایش، نیازی نیست بیمار ناشتا باشد، بنابراین رعایت کردن شرایط خاصی مهم نیست.
البته امکان دارد توصیههایی از طریق دکتر سلیمی برای شما صورت بگیرد که به عنوان نمونه ممکن است از بیمار بخواهند حدوداً ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش BUN از برخی مواد غذایی همچون مواد غذایی پروتئیندار همانند گوشت قرمز خودداری کند.
نوشیدن آب بسیار زیاد کمک میکند تا تشخیص BUN در درون خون بهتر صورت بگیرد. زیرا در صورتی که بدن بیمار دچار کمآبی باشد، مصرف مواد پرپروتئین میتواند تأثیرات بسیار زیادی بر نتیجه این آزمایش داشته باشد و در نهایت آزمایش نشان داده شده اشتباه خواهد بود.
البته آب حدودا ۸ ساعت قبل از انجام آزمایش مصرف شود. در کنار این مسئله امکان دارد استفاده از برخی داروها تاثیر بسیاری بر سطح BUN در آزمایش خون داشته باشد.
به عنوان نمونه از نظر دکتر سلیمی به عنوان بهترین پزشک حاذق، برخی از آنتیبیوتیکها و داروهای متنوعی همچون موارد زیر میتواند باعث بالا رفتن میزان BUN در نتایج آزمایش گردند و قطعا نتیجه آزمایش BUN را دچار اختلال خواهند کرد. این دسته از داروها عبارتند از:
- آمفوتریسین B
- کاربامازپین
- سفالوسپورین
- فوروزماید
- متوترکسات
- متیل دوپا
- ریفامپین
- اسپیرونولاکتون
- تتراسایکیلین
- مدرهای تیازیدی
- ونکومایسین
میزان نرمال BUN در آزمایش خون چگونه است؟
در نتیجه آزمایش BUN اطلاعات حاصل شده به صورت میلیگرم در دسی لیتر تعیین میشود که تفاوتهای بسیار زیادی بر اساس جنسیت و سن افراد برای میزان BUN خون وجود دارد.
برای این که تشخیص دهید سطح نرمال BUN در خون چگونه میباشد، بر اساس شرایط سنی اطلاعاتی در جدول زیر برای شما فراهم ساخته ایم تا با بررسی این آزمایش بتوانید نزد پزشک حاذق به شرایط بدنی خود پی ببرید.
سن | اندازه نرمال آزمایش BUN |
نوزادان ۱ تا ۷ روزه | ۳ – ۱۲ mg/dl |
نوزادان ۸ روز تا یک ساله | ۵ -۱۸ mg/dl |
کودکان ۱ تا ۱۳ سال | ۵ – ۸ mg/dl |
کودکان ۱۴ تا ۱۹ سال | ۸.۴ – ۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۲۰ تا ۵۰ سال | ۷ – ۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۵۱ سال به بالا | ۷ – ۲۰ mg/dl |
تفسیر جواب آزمایش BUN
نتیجه حاصل شده از آزمایش BUN باید توسط یک متخصص تفسیر و تجزیه گردد تا در صورتی که شرایط غیر طبیعی در بدن بیمار وجود داشته باشد، هر چه سریعتر بر اساس شناخت سن، بیماریهای زمینه ای و داروهای مصرفی او، عملکردهای درمانی برای بیمار صورت بگیرد و پزشک بتواند به بررسی آزمایشات مربوط به بیمار بپردازد. در صورتی که در تفسیر آزمایش BUN میزان اوره خون بسیار بالا باشد، ثابت میکند که فرد درگیر آسیبهای کلیوی میباشد.
پس برای این منظور میتوانید از یک پزشک حاذق کمک بگیرید تا بتوانید به تشخیص دقیقی از بیماریهای موجود در درون بدن خود بپردازید و هر چه سریعتر اقدامات درمانی را برای برطرف نمودن آن انجام دهید.
به چه دلیل تفسیر جواب آزمایش BUN فقط توسط پزشک صورت میگیرد؟
در مطالب قبلی به بررسی نتایج تفسیر این آزمایش پرداختیم، اما نکته مهم این است که تاکید میکنیم فقط این آزمایش تحت نظر پزشکان تفسیر و بررسی گردد. به دلیل این که پزشک معالج شما اطلاعات کافی در زمینه سوابق بیماریهای پیش زمینهای شما خواهد داشت و شرح بالینی از شرایط شما کمک میکند تا این آزمایش را براساس شرایط موجود شما تطبیق دهد.
به عنوان نمونه وقتی که فردی درگیر اضافه وزن و چاقی باشد و یا دچار بیماریهای زمینهای همچون دیابت یا افزایش فشار خون باشد، شرایط متفاوتتری برای آن از سطح اوره در نظر گرفته خواهد شد.
به عنوان نمونه تصور کنید میزان هموگلوبین برای مردان بالغ کمتر از ۲۰ در برخی مواقع عادی است. در صورتی که اگر فردی درگیر بیماریهای زمینهای باشد، هموگلوبین ۱۳ برای افراد به صورت نرمال برآورد میگردد.
طبق این مطلب اگر شما نیز درگیر افزایش سطح اوره باشید، مهمترین نکته، شناخت شاخص سنی شما و جنسیت میباشد. زیرا این نکته اهمیت بسیاری برای تشخیص نتیجه آزمایش خواهد داشت.
نتایجی که در سطح اینترنت مشاهده میشود، نمیتوانند نیاز بیمار را برای تفسیر این آزمایش برآورده کند
بنابراین نتایجی که در سطح اینترنت مشاهده میشود، نمیتوانند نیاز بیمار را برای تفسیر این آزمایش برآورده کند و ممکن است فرد به دلیل عدم آگاهی، هیچ گونه اقدامات درمانی را برای کنترل سطح اوره خون خود انجام ندهد و این به عنوان یک معضل بزرگ به حساب میآید.
با توجه به این موضوع برای این که بتوانید در تفسیر آزمایش BUN موفق باشید، دکتر سلیمی به عنوان بهترین پزشک در زمینه درمان بیماری دیابت شناخته میشود که قادر است تفسیر جواب آزمایش شما را نیز بر عهده بگیرد. زیرا در صورتی که فردی دارای هیکل درشت و عضلانی باشد، قطعا میزان کراتین در سطح بدن او به نسبت افراد عادی بیشتر میباشد.
اما در هر صورت به دلیل عضلات و درشتی بدن، این میزان از کراتین در بدن او طبیعی شناخته میشود. در صورتی که فردی اطلاعات کافی در این زمینه نداشته باشد، تفسیر نتیجهی آزمایش BUN به درستی صورت نمیگیرد.
اولین مشخصهای که در راستای عدم تعادل میزان اوره در اثر انجام این آزمایش صورت میگیرد، این است که فرد دچار مشکلات کلیوی میباشد و این ممکن است نگرانی را برای برخی از افراد در بر داشته باشد و آنها را دچار تشویش و استرس کند.
برخی از افراد دیگر به اشتباه ممکن است بیماری خود را به مشکلات و اختلالات دیگر مرتبط بدانند. به همین دلیل برای این که سلامت خود را تضمین کنید، بهتر است حتما تفسیر نتایج آزمایش شما تحت نظر یک پزشک حاذق همچون دکتر سلیمی صورت بگیرد تا هر چه سریعتر از اقدامات درمانی، بهترین نتیجه را بگیرید.
به چه اندازه برای تشخیص بیماریهای کلیوی، نتیجه آزمایش BUN مؤثر است؟
برخی از افراد تصور میکنند که با انجام آزمایش BUN به تنهایی میتوانند تمامی اطلاعات کافی بر سلامت کلیهها را بسنجند. در صورتی که استفاده از این آزمایش به تنهایی قادر نیست تا بتواند اطلاعات دقیق در رابطه با کلیههای بیمار بدهد.
به همین دلیل در هنگام تجویز این آزمایشها توسط پزشک مد نظر، ممکن است آزمایشات دیگری همچون آزمایش ادرار، آزمایش کراتین و دیگر موارد، مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد تا فرد بیمار با انجام این آزمایشات، اطلاعات دقیقتری از عملکردهای بدنی خود کسب کند.
دلیل اصلی بالا بودن BUN در بدن چه چیزی است؟
برای این که بدانید به چه علت در آزمایش BUN میزان نیتروژن اوره خون بسیار بالا میباشد، بهتر است اطلاعات کافی در این مورد کسب کنید. البته تخصصهای دکتر سلیمی به عنوان یک پزشک حاذق در این مورد میتواند به شما کمک کند تا بدانید دلیل اصلی بالا رفتن نیتروژن اوره خون چیست. در ادامه به شرح برخی از این مسائل خواهیم پرداخت تا با سطح اطلاعات کافی، برای انجام این آزمایش اقدام کنید.
- یکی از دلایل بالا بودن میزان BUN در خون و بروز بیماریهای کلیوی، آسیب کلیه و یا نارسایی میباشد.
- یکی از مهمترین دلایل بالا بودن میزان BUN در خون، افزایش تجزیه پروتئین در بدن است.
- یکی از مهمترین دلایل بالا بودن BUN در خون، افزایش قابل توجه مصرف پروتئین در رژیم غذایی میباشد.
- در صورتی که بدن افراد دچار کم آبی شدید شده باشد، این موضوع دلیل اصلی بالا رفتن BUN در آزمایش BUN است.
- هنگام مسدود شدن و انسداد جریان ادرار با وجود مواردی همچون سنگ کلیه، امکان بالا رفتن میزان BUN وجود دارد.
- هنگامی که میزان گردش خون در کلیهها کاهش پیدا میکند و شرایطی همچون شوک، استرس، نارسایی احتقانی بیرون، حمله قلبی و یا سوختگی شدید ایجاد میشود، امکان بالا رفتن BUN در خون وجود خواهد داشت.
با شناخت این مسائل، میتوانید درک کنید که مهمترین عوامل اصلی برای بالا رفتن میزان BUN در خون چیست. البته علائم بسیاری در این میان وجود دارد که افراد را از بالا رفتن میزان اوره آگاه خواهد کرد. در ادامه به بررسی این مسئله خواهیم پرداخت.
علائم افزایش BUN در بدن
افرادی که دچار اختلالات کلیوی میشوند، علائم و نشانههایی را قبل از انجام آزمایش نیتروژن اوره تجربه خواهند کرد که براساس این علائم، تجویز این آزمایش برای آنها صورت میگیرد. از مهمترین علائم بالا بودن BUN در بدن، موارد زیر شمرده میشود.
- خارش
- تورم دست و پا
- اشتهای ضعیف
- مشکل خواب
- خستگی
- پاهای بیقرار
- گرفتگی عضلات
- کمردرد
- درد استخوان
- درد مفاصل
- ادرار بد رنگ
- تکرر ادرار
دلیل اصلی پایین بودن BUN در بدن چه چیزی است؟
در برخی مواقع دیگر، امکان دارد وجود BUN در آزمایشات خون کم باشد. دلایل بسیار زیادی برای این امر وجود دارد که نشان میدهد میزان BUN در آزمایش خون کم است. مهمترین دلایل بروز کاهش BUN در آزمایش خون عبارت است از:
- سندرم نفریتیک
- بروز سندرم هورمون و آنتی بیوتیک ناکافی
- آکرومگالی
- تغذیهای که میزان پروتئین آن کم است.
- اختلالات کبدی همچون بیماریهای هپاتیت
- بیماری سلیاک که فرد را دچار اختلال جذب خواهد کرد.
علائم افزایش BUN در بدن
برای این که بتوان تشخیص داد به چه دلیل میزان BUN در خون افراد کم است، باید به نشانهها و علائم آن هوشیار باشید.
در برخی از مواقع، سوء تغذیه یعنی در شرایطی که بیمار از مواد غذایی ناسالم استفاده میکند و پروتئین بدن او تامین نخواهد شد و یا دارای شاخص توده بدنی بسیار پایین میباشد که ذخایر پروتئین در بدن او بسیار اندک است. این مسئله باعث پایین رفتن میزان BUN خواهد شد.
در هر صورت اگر پزشک این نشانهها و علائمی بنا بر ضعف عمومی بدن و ضعف سیستم ایمنی را دریافت کند، اطلاعاتی در رابطه با سطح پایین اوره کسب خواهد کرد.
در برخی مواقع به دلیل این که آسیبهای پیشرفت کبدی همچون فیبروز و سیروز کبدی در بدن فرد حاصل شده است و میزان BUN خون بسیار کاهش پیدا میکند، علائمی همچون موارد زیر بروز پیدا میکند:
- سرگیجه
- تیره شدن ادرار
- کبودی و خونریزی بیدلیل
- زردی پوست و چشمها
- خارش پوستی
- حالت تهوع
- ضعف و خستگی
- کاهش ناگهانی وزن
- کم شدن اشتها
- دردهای شکمی
برای کسب آگاهی بیشتر، با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.
دلیل انجام آزمایش BUN در بارداری چیست؟
در برخی مواقع ممکن است بانوان باردار نیز به تشخیص پزشکان نیاز به استفاده از این نوع آزمایش داشته باشند. اما سوالی که در ذهن برخی از بانوان شکل میگیرد، این است که دلیل استفاده از بانوان باردار از این آزمایش چیست؟
به دلیل این که در دورهی بارداری تغییرات بسیار زیادی در بدن افراد حاصل میگردد، ممکن است بیش از گذشته کلیهها به تصفیه خون بپردازند. بنابراین تمامی عوامل در کنار یکدیگر میتواند باعث پایین بودن میزان اوره در بانوان باردار شود که البته جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.
برای این که بانوان باردار این آزمایش را انجام بدهند، فقط نیاز به نمونه خون خواهند داشت که به واسطه ورید بازویی آن ها دریافت خواهد شد. در صورتی که در دوره بارداری، مادر میزان اوره کمی را در خون داشته باشد، قطعا سلامتی مادر و جنین تهدید خواهد شد.
بنابراین فرد باید حتما از عملکردهای درمانی استفاده داشته باشد تا در آزمایش BUN نتایج اوره نرمال او طبیعی باشد. برای این منظور باید حتما از یک پزشک متخصص کمک بگیرید تا بتوانید بهترین وضعیت جسمانی را تجربه کنید.
اگر نیاز به بررسی نتایج جواب آزمایش خود دارید، پزشکان متخصص در این امور میتوانند بهترین راهنما برای شما باشند. در صورتی که نیازمند کسب اطلاعات و مشاوره بیشتر هستید، دکتر سلیمی به عنوان یک پزشک حاذق میتواند اطلاعاتی در این زمینه در اختیار شما قرار بدهد تا به اهمیت استفاده از آزمایش BUN پی ببرید.
آزمایش اوره ادرار 24 ساعته و راندوم
مهمترین هدفی که از انجام این آزمایش حاصل میگردد، شناخت و عملکردهای کلیه و اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات موجود در بدن همچون بیماری کبد، دیابت و بیماریهای کلیوی میباشد. هیچ گونه شرایط خاصی قبل از انجام این تست نیاز نیست.
بنابراین بیمار میتواند در راحتترین حالت ممکن به انجام این تست بپردازد. برای این که نمونههای رندوم جمعآوری گردد، هر زمانی از شبانه روز، بیمار میتواند نمونههای ادرار خود را در ظرف مشخص شدهای جمعآوری کند و سپس برای بررسی و تحقیقات بیشتر روی نمونه انجام شده، آن را به آزمایشگاه تحویل بدهد.
در صورتی که بهتر است بدانید که در هنگام انجام نمونه ادرار ۲۴ ساعته، فرد موظف است در یک بازه زمانی مشخص شده به عنوان نمونه ۱۰ صبح میزانی از ادرار خود را دور بریزد و بعد از آن در طی ۲۴ ساعت تمامی ادرار خود را در ظرف مربوطه برای نمونه جمعآوری کند.
مرحله بعدی برای انجام این آزمایش در صبح روز بعد می باشد. بیمار باید در همان ساعتی که روز قبل نمونه را جمع آوری نموده (10 صبح) همه ادرار موجود در درون مثانه خود را مجددا در درون ظرف جمع آوری کند و سپس برای تحقیق و آزمایشات بیشتر، آن را به آزمایشگاه ارائه دهد.
در این راستا ممکن است برخی از عوامل مداخلهگر باعث شوند تا نتایج آزمایش تحت تاثیر قرار بگیرد. به عنوان نمونه مواردی همچون مصرف داروی BUN میتواند باعث کاهش یافتن میزان اوره در ادرار گردد.
آزمایش های مکمل با آزمایش BUN کدام موارد است؟
قطعا برای این که بتوان اختلالات موجود بر کلیهها و عملکرد آنها را تشخیص داد، آزمایش BUN کارساز نیست، بلکه نیاز به بررسی برخی از آزمایشات دیگر بر سطح بدن وجود خواهد داشت تا بتوان اطلاعات دقیقی در رابطه با شرایط کلیهها کسب کرد.
برای این که این آزمایش به درستی صورت بگیرد و نتایج حاصل شده نشاندهنده اختلالات موجود بر کلیهها باشند، بهتر است از آزمایشات دیگری در کنار آن استفاده شود.
هنگامی که بیمار نزد دکتر سلیمی برای انجام جراحی چاقی به منظور برطرف نمودن بیماری دیابت و کاهش وزن مراجعه میکنند، ممکن است آزمایش BUN را برایشان مهم و ضروری بداند، اما قطعا برخی دیگر از آزمایشهای مکمل که در ادامه نام آنها را ذکر میکنیم، از نظر دکتر سلیمی کاربردی و ضروری میباشند و میتوانند نتایج خوبی از عملکردهای اعضای مختلف بدن را در اختیار پزشک بگذارند.
- Creatinine clearance
- Estimated glomerular filtration rate (eGFR)
- Albumin creatinine ratio (ACR)
- Blood urea nitrogen (BUN)
- Cystatin C
- Urine creatinine
- Serum creatinine
شناخت تفاوت اوره با BUN
مسئله دیگری که در رابطه با آزمایش BUN وجود دارد، تفاوت آن با اوره میباشد. برای بیان این موضوع، لازم است بدانید هنگامی که آزمایش سنجش نیتروژن اوره خون انجام میگیرد، برای بررسی وضعیت سلامت عمومی به عنوان بخشی از پنل کلیهها، مشکلات اوره نیز بررسی خواهد شد.
هدف از انجام این آزمایش، بررسی میزان نیتروژن در خون میباشد. سپس از طریق آن میتوان به اطلاعات دقیقتری در زمینه عملکرد کلیهها رسید و شرایط مختلف آن را بررسی کرد.
اما برای شناخت بیشتر تفاوت بین آزمایش BUN و آزمایش اوره، بهتر است بدانید که آزمایش اوره فقط به اندازهگیری کلی میزان اوره خون خواهد پرداخت. درست است که هدف اصلی از انجام این دو آزمایش، بررسی سلامت کبد و کلیهها میباشد، اما ماهیت آنها با یکدیگر متفاوت است.
زیرا آزمایش اوره به بررسی میزان اوره و آزمایش BUN با بررسی میزان نیتروژن خون خواهد پرداخت. در هر صورت هر دوی این آزمایشات برای بررسی سلامت جسمانی بدن مفید و ارزنده میباشند که تحت نظر پزشکان حاذق میتوانید از آن بهرهمند شوید.
شناخت تفاوت اوره و کراتینین
نکته دیگری که وجود دارد، این است که ممکن است برخی از افراد تفاوت بین کراتینین و اوره را ندانند. زیرا هر دوی این مواد به عنوان مواد زائد در بدن به حساب میآیند و از طریق ادرار دفع خواهند شد.
کراتینین یک ماده ناشی از سوخت و ساز عضلات میباشد که کراتین مادهای است که سپس از طریق خون به سمت کلیهها خواهد رفت و بعد از تجزیه و تحلیلی که کلیهها روی آن انجام خواهند داد، از طریق ادرار به بیرون رانده میشوند.
در بدن میزان کراتینین در طول روز بسیار ثابت است و افزایش و کاهش نخواهد یافت. این شاخص خوبی است تا از طریق اندازهگیری آن بتوان به شناخت بیشتری از عملکرد کلیهها رسید. پس این موضوع میتواند تفاوت بین کراتینین و اوره را نیز به اثبات برساند.
یکی از مهمترین نکاتی که افراد را دچار مشکلات اوره و کراتینین میکند و نیاز به انجام آزمایش BUN خواهند داشت، چاقی و اضافه وزن است. در این مورد لازم میدانیم تا هر چه سریعتر از عملکردهای درمانی استفاده داشته باشند.
هنگامی که به نزد دکتر سلیمی به عنوان یک پزشک حاذق برای انجام جراحی چاقی و رسیدن به کاهش وزن مراجعه میکنند، قطعا استفاده از آزمایشهای مختلفی همچون آزمایش BUN، آزمایش اوره و کراتینین از مهمترین مواردی است که پزشک میتواند شرایط کلی بدن بیمار را بسنجد و عملکردهای کلیه و کبد او را مورد بررسی و ارزیابی قرار بدهد. به همین دلیل نقش عمده و اساسی از این آزمایشها در زندگی افراد وجود دارد و فرد موظف است در بازههای زمانی متعدد از آن استفاده کند.
در آزمایش، نسبت BUN به کراتینین خون باید چقدر باشد؟
برای این که به بررسی دقیقتری از آزمایش BUN بپردازید، باید بدانید که میزان نسبت آزمایش کراتینین به آزمایش BUN باید چقدر باشد. دریافتیم که نسبت آزمایش BUN به کراتینین باید ۱۰ به ۱ تا ۲۰ به ۱ باشد.
حال در صورتی که روند ذکر شده در حال افزایش یافتن باشد، نشاندهنده این است که سطح اوره خون بیشتر از کراتینین در خون میباشد. بنابراین به مرور زمان مشکلات مختلفی ناشی از این پروسه در بدن افراد رخ میدهد. مثلاً مهمترین آن میتواند موارد زیر باشد.
- نارسایی احتقانی قلب
- خونریزی گوارشی
- کمآبی شدید
در صورتی که در آزمایش BUN ناشتا میزان BUN به نسبت کراتینین کاهش پیدا کند، یعنی اوره موجود در بدن افراد کمتر است و این مسئله ممکن است به دلایل مختلفی همچون سوء تغذیه و بیماریهای کبدی شکل گرفته باشد که بیمار موظف است هر چه سریعتر اقدامات درمانی را برای برطرف نمودن این مشکل سپری کند.
برای این منظور ممکن است اضافه وزن و چاقیها، مشکلات بسیار زیادی را در کاهش دادن سطح اوره خون به وجود بیاورند که بهتر است از روشهای درمانی مفید تحت نظر دکتر سلیمی بهره مند شوید.
چگونگی تولید کراتینین در بدن
در بررسی آزمایش BUN بهتر است بدانید که کراتینین چگونه تولید میگردد. زیرا این کراتین به عنوان یک مولکول شیمیائی شناخته میشود که به واسطه سوخت و ساز عضلهها تولید میشود.
در حالت کلی در طول روزمره یک مولکول اصلی قادر است دو درصد از انرژی حاصل در عضلهها را دریافت کند و در نهایت آن را به کراتینین تبدیل کند. مسئله مهم دیگر این است که کراتین نیز همچنان همانند امور میتواند به واسطه خون قابل انتقال باشد و سپس هنگامی که به کلیهها میرسد، با فیلترینگ موجود در این نواحی از طریق ادرار دفع خواهد شد.
با توجه به این که در طول روز، میزان کراتینین در بدن ثابت میماند، فقط به واسطه عملکردهای کلیوی میتواند از بدن دفع شود. بنابراین اندازهگیری سطح خونی کراتینین نرمال کمک بسیار زیادی به شناخت فعالیتهای کلیوی خواهد کرد و در کنار استفاده از آزمایش BUN میتواند کاربرد داشته باشد.
عوامل مهم برای افزایش کراتینین خون
همان طور که میدانید، افزایش یافتن سطح کراتینین رابطه مستقیمی با افزایش یافتن میزان BUN در آزمایش دارد. اما طبق نظر دکتر سلیمی، مهمترین عواملی که سبب افزایش کراتینین در خون میشوند، به ۳ دسته تقسیم خواهند شد.
دسته اول
مهمترین موضوعی که در گروه اول میتواند باعث افزایش میزان کراتینین در سطح خون شود، این است که خونرسانی به کلیهها بسیار کمتر از حد ممکن صورت میگیرد. بنابراین مواردی همچون نارسایی احتقانی قلب و یا خونریزی تصلب شرایین میتواند در این مسئله نقش داشته باشد.
دسته دوم
نکته مهم دیگری که میتواند باعث آسیب رساندن به تمامی بافتهای کلیه شود و بر افزایش کراتین خون تأثیرات مخربی خواهد داشت، مسم.میت دارویی است. مسمومیت دارویی قادر است آسیبهای بسیار نگران کنندهای را برای بافتهای کلیه به همراه داشته باشد و به مرور باعث بروز بیماریهایی همچون فشار خون بالا، دیابت، عفونت کلیوی و سنگ بزرگ کلیوی خواهد شد.
دسته سوم
بخش سومی که میتواند باعث افزایش یافتن میزان پروتئین در سطح خون گردد، انسداد یافتن سیستم ادراری میباشد. هنگامی که سطح سیستم ادراری مسدود نمیشود، دیگر میزان کراتین از طریق ادرار دفع نخواهد شد.
مهمترین موضوع بروز سنگهای کلیوی است و یا تنگی شدید محل اتصال حالب به کلیهها است. در کنار آن بزرگی پروستات ممکن است باعث انسداد ادرار و افزایش میزان کراتینین در بدن شود.
حال که به اطلاعات کافی در زمینه افزایش سطح کراتینین در بدن پی بردید، بهتر است بدانید افرادی که درگیر این مشکل میشوند، با بیماری چاقی و اضافه وزن و همینطور بیماری دیابت دست و پنجه نرم میکنند.
بنابراین با شناخت نتایج آزمایش BUN و همین طور تفسیر آزمایش کراتینین میتوانند هر چه سریعتر اقدامات درمانی را تحت نظر دکتر سلیمی برای رسیدن به سلامتی بیشتر انجام بدهند.
تست های مرتبط با BUN
برای این که مشکلات کلیوی اندازهگیری شوند، در کنار این که استفاده از آزمایش BUN بسیار ضروری و مهم میباشد، بهتر است سطح کراتینین خون نیز بررسی شود.
یکی از مهمترین و رایجترین تستهایی که حتما باید در کنار استفاده از تست BUN انجام بگیرد، انجام آزمایشات کراتینین میباشد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشند.
با توجه به این که کراتینین یک ماده زائد است و توسط فرایند طبیعی کلیهها از طریق ادرار فیلتر خواهد شد، اهمیت میزان این پروتئین در بدن نیز بسیار زیاد میباشد.
در صورتی که با انجام آزمایشات مربوطه مشخص شود که سطح کراتینین در خون فرد بسیار بالاست، این مشکل نیز نشاندهندهی آسیبهای کلیوی میباشد.
پس در هر صورت آزمایش کراتین و آزمایش اوره باید در کنار یکدیگر انجام بشوند تا بتوان اطلاعات دقیق از نتایج این آزمایشات را در کنار یکدیگر قرار داد و به یک جمع بندی کلی از شرایط بدنی و کلیههای بیمار رسید تا هر چه سریعتر روشهای درمانی برای برطرف نمودن این مشکل در بدن بیمار حاصل گردد و سلامتی او تضمین شود.
چه عواملی باعث ایجاد نتایج کاذب در انجام آزمایش BUN میشود؟
کاملاً طبیعی است که در هر گونه آزمایش ممکن است نتایج کاذب و نتایج غیر واقعی حاصل گردد. برخی از عوامل ممکن است تداخلاتی در راستای نتیجه حاصل شده از آزمایش ایجاد کنند و سطح BUN در خون را بسیار متغیر نشان بدهند.
با شناخت این موارد، عوامل و پارامترهایی باعث اختلال در نتیجه آزمایش خواهند شد.
پس شما نیز نتیجه درستتری از عملکردهای کلیوی خود دریافت نمی کنید و اختلالات موجود در آن به درستی تشخیص داده نخواهد شد. بنابراین نکاتی که در ادامه ذکر می کنیم، به عنوان مهمترین عوامل موجود برای ایجاد تداخل و رسیدن به یک نتیجه کاذب از آزمایش BUN شمرده می شوند.
- در صورتی که بدن بیمار دچار افزایش و یا کاهش آب گردد، امکان دارد میزان BUN در خون تغییر کند.
- در ماههای آخر بارداری، امکان دارد سطح BUN در خون افزایش یابد. پس به این نکته نیز توجه داشته باشید.
- در صورتی که فرد پروتئین بسیاری در طول روزمره استفاده کند، میتواند تاثیر بسیاری روی نتیجه کاذب BUN داشته باشد.
- افزایش سطح BUN با خونریزی سیستم گوارشی اتفاق میافتد.
مصرف داروها و ایجاد تداخل در نتیجه آزمایش BUN
به غیر از نکات ذکر شده، ممکن است مصرف برخی از داروها تاثیر بسیار زیاد روی کاهش دادن و یا افزایش دادن سطح BUN در خون بگذارد. به عنوان نمونه در ادامه به بررسی برخی از داروهایی که میتوانند باعث افزایش سطح BUN در آزمایش شوند، خواهیم پرداخت.
داروهای افزایش دهنده سطح BUN
آلوپورینول، آمینوگلیکوزیدها، سفالوسپورین ها، سیسپلاتین (داروی ضد نئوپلاسم)، فورزماید، ایندومتاسین، متوترکسات، متیل دوپا، ریفامپین، پروپانولول، اسپیرونولاکتون، تتراسایکلین، مدرهای تیازیدی و داروهایی که موجب توکسیسیتی (سمیت) کلیه می شوند مانند آمفوتریسین B، آسپیرین، کاربامازپین، کولیستین، جنتامایسین، متی سیلین، نئومایسین، پنی سیلین، پلی میکسین B و ونکومایسین.
داروهای کاهش دهنده سطح BUN
کلرامفنیکل و استرپتومایسین
راههای درمان برای کنترل BUN چیست؟
بعد از این که آزمایشات BUN انجام شد و تشخیص داده شد که فردی از سطح بالای اوره در بدن خود برخوردار میباشد، بهتر است هر چه سریعتر عملکردهای درمانی برای او صورت بگیرد.
بنابراین لازم دانستیم در ادامه این مطلب به بررسی راهکارهای درمانی برای کنترل اوره نیز بپردازیم. مهمترین راهکارهایی که میتواند شما را برای رسیدن به این هدف یاری کند تا بتوانید در کنترل کردن میزان اوره در خون موفق باشید، موارد زیر شمرده میشود.
- بهتر است میزان مصرف پروتئین خود را تا حد تعیین شده توسط پزشک کنترل کنید و آن را کاهش بدهید.
- مصرف مواد غذایی که از فیبر کمی برخوردار میباشند، برای کاهش دادن میزان اوره خون در این مواقع اثربخش میباشد.
- مصرف مکملهایی که در آن کراتین بسیار زیادی وجود دارد، ضرر بسیاری در درمان اوره بالا دارد. بنابراین از مصرف آنها جلوگیری کنید.
- در صورتی که بتوانید در طول روزمره مصرف نمک را به کمترین حد ممکن برسانید، درمان خوبی برای اوره بالا میباشد.
- پایین آوردن میزان اوره در آزمایش BUN با عدم استفاده از استعمال دخانیات صورت میگیرد.
- مصرف نوشیدنیهای الکلی برای فردی که دارای اوره بسیار بالا میباشند، بسیار مضر میباشد.
در کنار همه نکات ذکر شده، برای این که بتوانید به نتیجه بهتری از درمان اوره بالا بپردازید و نتیجه آزمایش BUN برای شما متعادل باشد، باید تحت نظر یک پزشک مجرب باشید تا از یک برنامه درمانی مناسب بهرهمند شوید.
زیرا بر اساس سن افراد، پزشک قادر است برنامههای متعددی برای بیمار در نظر بگیرد تا به کاهش یافتن میزان اوره در بدن کمک کند. این برنامهها تحت نظر دکتر سلیمی به عنوان یک پزشک حاذق اتفاق خواهد افتاد تا بتوانید از این طریق بیماری دیابت خود را نیز کنترل کنید و در درمان و افزایش اوره نیز موفق باشید.
استفاده از داروهای کاهش دهنده BUN
به این نکته دقت کنید در صورتی که میزان BUN در سطح خون افزایش پیدا کند، افراد درگیر مشکلات بسیار زیادی خواهند شد. یکی از مهمترین آنها، مبتلا شدن به اورانیوم است. به همین دلیل در برخی مواقع راهکارهای درمانی با مصرف داروهای پایین آورنده اوره خون صورت می گیرد. اما در غیر این صورت مهمترین عملکرد کاهش اوره دیالیز است.
زیرا فعالیت کلیهها به درستی صورت نمیگیرد و از طریق دیالیز باید مجدداً به عملکرد کلیهها کمک کرد. زیرا استفاده از روش دیالیز یک راهکار بسیار مؤثر و مفید است که کمک میکند تا میزان زیادی از اوره و کراتین بدن که از طریق کلیهها دفع نمیشوند، به خوبی از بدن خارج شوند.
در این مواقع کلیهها دیگر عملکرد دفع اوره و کراتین را انجام نخواهند داد و باید از روشهای مصنوعی کمک بگیرد. دیالیز به واسطه دو راهکار زیر صورت خواهد گرفت.
Hemodialysis
از طریق یک دستگاه مواد زائد، از خون شما دفع می گردد.
Peritoneal dialysis
از طریق یک لوله، مایعی وارد شکم می شود و مواد زائد را بیرون میکشد.
جمع بندی مطلب
در این مطلب تلاش کردیم تا در رابطه با آزمایش BUN اطلاعات کافی و مفیدی را برای شما فراهم سازیم. در صورتی که سطح اطلاعات شما در این زمینه گسترش پیدا کند، قطعا میدانید که استفاده از این آزمایش به چه منظور صورت میگیرد.
انجام این آزمایش قادر است تا دلایل تعیین شدهای برای افزایش و یا کاهش میزان نیتروژن اوره در خون را تشخیص بدهد. به همین دلیل استفاده از این آزمایشات به تشخیص و تجویز پزشکان قادر است تا اطلاعات کلی و دقیق در رابطه با اختلالات موجود در کلیهها ایجاد کند.
در صورتی که علائم حاصل شده از مشکلات کلیوی در بدن افراد مشهود باشد، قطعا با انجام این آزمایش و شناخت سطح اوره در خون درمانهای خاص برای بیمار آغاز خواهد شد.
مصرف روزانه آب بسیار
مهمترین نکتهای که قادر است میزان سطح اوره در بدن را کاهش بدهد، مصرف روزانه آب بسیار میباشد. این کار باعث میشود پروتئین موجود در کلیهها از طریق ادرار دفع شوند و به منظور کاهش سطح اوره بسیار اثربخش میباشد.
بنابراین در کنار مصرف دارو، این راهکار نیز میتواند باعث کنترل میزان اوره خون گردد. به این نکته دقت کنید که در هنگام انجام آزمایش BUN هر گونه سطح اوره عادی و یا غیر عادی میتواند نشاندهندهی اختلاط موجود کلیوی باشد. حال در کنار این که فرد درگیر بیماری دیابت میباشد، این شرایط دوچندان خواهد شد.
مهمترین معضل ایجاد شده در راستای این مشکلات، چاقی و اضافه وزن است که بهتر است هر چه سریعتر از راهکارهای درمانی به یک اندام خوب برسید و سطح شاخص توده بدنی را حفظ کنید.
برای این منظور میتوانید از عملکردهایی که تحت نظر دکتر سلیمی به عنوان بهترین جراح حاذق صورت میگیرد، برای درمان دیابت و کنترل سطرح BUN در آزمایش خون خود استفاده داشته باشید تا هر چه سریعتر سلامت خود را باز یابید و بتوانید زندگی با کیفیتی را تجربه کنید.
امیدواریم که استفاده از این مطلب توانسته باشد تا اطلاعات کافی را در زمینه آزمایش BUN و نحوه انجام آن در اختیار شما قرار داده باشد تا هر چه سریعتر از عملکردهای درمانی برای بهبودی استفاده داشته باشید.
امتیاز: 4 / 5. رای: 54