در این نوشتار علمی پزشکی قصد داریم موضوع محاسبه شاخص توده بدنی که از سوژه های مهم در بحث درمان بیماری های مرتبط با چاقی شدید و یا لاغری های مفرط می باشد را به شکلی کامل و مفصل مورد بررسی قرار دهیم و اهم مواردی که در ارتباط با محاسبه شاخص توده بدنی می باشند را برای شما عزیزان خواننده مورد توضیح قرار دهیم. خواهشمند است تا انتهای این متن کاربردی با ما همراه باشید.
اینفوگرافیک محاسبه شاخص توده بدنی
در ادامه و برای این که سوژه ی محاسبه شاخص توده بدنی را در مناسب ترین حالت و بهترین شکل مورد بسط و تفهیم قرار دهیم، قصد داریم اصلی ترین مواردی که در رابطه با محاسبه شاخص توده بدنی و جراحی چاقی می باشند را به صورت تیتروار مطرح نموده و در هر کدام از قسمت های نوشتار خود تیترها و سوال های مورد نظر را تشریح نماییم.
از شما عزیزان درخواست داریم تا انتهای این نوشتار علمی پزشکی با ما همراه باشید.
ویدیو آموزش محاسبه دقیق شاخص توده بدنی
در ویدیو زیر در کمتر از 1 دقیقه می آموزید چگونه شاخص توده بدنی را به صورت دقیق مشاهده نمایید.
فرمول محاسبه شاخص توده بدنی
BMI=وزن به کیلوگرم/قد*قد (به متر)
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقالات زیر را مطالعه کنید:
- محاسبه bmi زنان
- فرمول محاسبه bmi
- محاسبه bmi در کودکان
اصلی ترین موضوعاتی که در مقاله ی محاسبه شاخص توده بدنی مورد بحث و گفت و گو قرار خواهند گرفت به شرح ذیل می باشند:
آیا در زمینه ی شاخص توده بدنی یا بی ام آی اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی واژه ی شاخص توده بدنی یا عبارت اختصاری بی ام آی اطلاعاتی دارید؟
وضعیت محاسبه شاخص توده بدنی به صورت دقیق:
آیا در زمینه ی مهم ترین نکته ها و اطلاعات کلی مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی مهم ترین تفاوت های نژادی مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی راه های محاسبه ی دقیق شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی محدوده ها و عددهای مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
در مواردی که شاخص توده بدنی کم تر از 5/18 می باشد:
در مواردی که میزان شاخص توده بدنی افراد بین 5/18 الی 9/24 می باشد:
در مواردی که شاخص توده بدنی معادل عدد 25 یا بیشتر از آن می باشد:
در مواردی که شاخص توده بدنی افراد بالای 30 و تا نزدیک 35 می باشد:
آیا ممکن است، افراد دارای شاخص توده بدنی بالاتر از 35 نیز باشند؟
آیا در زمینه ی عدد مناسب شاخص توده بدنی برای هر یک از رده های سنی مختلف اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی مهم ترین موارد استفاده و کاربردهای شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
آیا در زمینه ی میزان مناسب شاخص توده بدنی برای گروه سنی کودکان اطلاعاتی دارید؟
محاسبه ی صدک شاخص توده بدنی یا صدک بی ام آی برای کودکان:
آیا در زمینه ی مهم تاثیرات نامناسب بودن میزان شاخص توده بدنی بر سلامتی عمومی بدن اطلاعاتی دارید؟
فاکتورهای خطرزا در زمینه ی شاخص توده بدنی:
در سطح جامعه شاهد افراد مختلفی هستیم که دارای سایزهای مختلف بدنی می باشند
امروزه و در سطح جامعه شاهد افراد مختلفی هستیم که دارای سایزهای مختلف بدنی می باشند. اگر بخواهیم این اشخاص را به لحاظ سایز و چاق و لاغر بودن و به شکل عامیانه مورد تقسیم بندی قرار دهیم، می توانیم از واژه هایی مانند خیلی لاغر، لاغر، معمولی، چاق و یا خیلی چاق استفاده نماییم.
اما زمانی که به عنوان نمونه افرادی که دارای شرایط چاقی و یا لاغری خیای حادی می باشند و قصد دارند، شیوه های درمانی متنوعی را در دنیای پزشکی مورد آزمایش قرار داده و خود را درمان نمایند، بهترین جراحان چاقی این حوزه ها دیگر از واژه های معمولی و عامیانه استفاده نمی کنند.
در حقیقت در این مواقع وارد بحث های علمی و تخصصی حوزه های چاقی و یا لاغری می شویم. در این جا است که کلمه هایی مانند شاخص توده بدنی و یا بی ام آی وارد کار شده و کاربردی های خود را نمایان می سازند.
شاخص توده بدنی
در حقیقت و زمانی که قرار است، افراد در مورد سایز بدنی یک دیگر و به صورتی علمی و تخصصی صحبت نمایند از واژه هایی مانند شاخص توده بدنی و دیگر کلمه ها استفاده می نمایند.
در واقع این واژه ها شاخص های مهمی هستند که به صورت دقیق وضعیت سایزی بدن افراد را به درجه های مختلفی تقسیم می نمایند.
با عنایت به همین درجه بندی های ریز است که متخصص های این حوزه ها می توانند شرایط دقیق و وضعیت کاملی از بدن افراد را مورد معاینه و بررسی قرار داده و بر اساس همین شاخص توده بدنی می توانند دستورات و برنامه های خاص پزشکی خود را برای این افراد تجویز نمایند.
پس با عنایت به توضیحاتی که تا این جای مقاله حضور شما عزیزان عرض کردیم به این نتیجه دست پیدا می کنیم که شاخص توده بدنی و دیگر شاخص هایی که در دنیای پزشکی مورد ارزیابی و کاربرد قرار می گیرند، بسیار مفید بوده و دارای کاربردهای فراوانی در علم پزشکی می باشند.
قبل از این که وارد بحث های تخصصی در زمینه ی شاخص توده بدنی و موضوعات مربوط به آن شویم از شما همراهان گرامی درخواست داریم به این نکته ی مهم عنایت داشته باشید که در مواقعی که در شرایط خاصی از نظر وزنی (چه چاقی و چه لاغری) هستید و قصد دارید، پیگیری های درمانی مناسبی را برای رفع مشکل خود صورت دهید،
به دنبال پزشک متخصص باشید
بهتر است به دنبال فردی متخصص باشید که در شاخه های ذکر شده از تجربیات ارزنده ای برخوردار بوده و سابقه ی درخشانی در رفع مشکلات اشاره شده داشته باشد.
در برخی از مرحله های مربوط به اقدام های درمانی این حوزه به شاخص توده بدنی و دیگر پارامترهای این حوزه نیاز می باشد که پزشک های متبحر و ماهر با عنایت به این شاخص ها و بر اساس دانش و تجربه ای که کسب نموده اند، می توانند بهترین راه حل ها را به افراد مراجعه کننده ارائه نمایند.
آیا در زمینه ی شاخص توده بدنی یا بی ام آی اطلاعاتی دارید؟
در بخش آغازین از نوشتار خود با عنوان محاسبه شاخص توده بدنی قصد داریم توضیحات کلی و مقدماتی را در مورد این فاکتور برای شما عزیزان ارائه نماییم. لطفا در تشریح شاخص توده بدنی و توضیحات مربوط به آن با ما همراه باشید.
در خصوص شاخص توده بدنی باید حضور شما عزیزان عرض نماییم که این شاخص یکی از پارامترهای مفید می باشد که کاربردهای فراوانی را در غربال گری افراد به لحاظ شرایط وزنی و چاق و لاغری بودن دارد.
در حقیقت با کمک این فاکتور می توانیم به این موضوع پی ببریم که فرد مورد نظر با عنایت به قدی که دارد، دارای چه شرایط وزنی می باشد. آیا این میزان وزن مناسب قد ایشان می باشد. آیا مقدار وزن او بیشتر از شرایط قدی ایشان می باشد.
آیا با عنایت به پارامترهای قد و وزن، ایشان دارای شرایط لاغری و یا چاقی های شدید می باشد، یا خیر؟
بر اساس این موارد که در قسمت بالا برای شما عزیزان توضیح دادیم، احیانا متوجه این موضوع مهم شده اید که شاخص توده بدنی، بر اساس پارامترهای جزئی تری مانند قد و وزن افراد مورد محاسبه قرار می گیرد و بهتر است، بگوییم این شاخص دارای ارتباط کاملی با این فاکتورها می باشد.
یکی از مهم ترین موارد کاربرد شاخص توده بدنی برای افراد مختلف این است که در مواقعی که این شاخص برای برخی از افراد در محدوده های ویژه ای مانند چاقی شدید و یا لاغری های مفرط مورد اندازه گیری قرار می گیرد به این نتیجه دست پیدا می کنیم که افراد مورد نظر در معرض خطرهایی برای سلامتی خود می باشند.
حتما از این موضوع اطلاع دارید که خیلی از افراد و بر اساس وزن بسیار بالا و یا لاغری های شدیدی که دارند با برخی از مشکلات و ناراحتی ها از نظر سلامتی همراه می باشند و به دنبال راه های درمانی برای خود هستند.
برای محاسبه ی میزان دقیق شاخص توده بدنی یا بی ام آی شرایط سنی و یا جنسیتی افراد اهمیتی نداشته و این شاخص همان گونه که قبلا نیز اشاره داشتیم بر اساس پارامترهای مهمی مانند وزن و قد مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
در صورتی که قصد دارید، برای کارهای درمانی خود شاخص توده بدنی را مورد محاسبه قرار دهید
در صورتی که قصد دارید، برای کارهای درمانی خود اعم از رفع مشکلات مربوط به چاقی های شدید و یا لاغری های مفرط، شاخص توده بدنی را مورد محاسبه قرار دهید، بهتر است، قبل از آن با یک پزشک متخصص مشورت نمایید تا ایشان در این زمینه راهنمایی های لازم را به شما ارائه نمایند.
از شما عزیزان خواننده درخواست داریم در بخش های بعدی از مقاله ی محاسبه شاخص توده بدنی نیز با ما همراه باشید.
پیشنهاد می کنیم از مقاله محاسبه bmi دقیق دیدن کنید.
آیا در زمینه ی واژه ی شاخص توده بدنی یا عبارت اختصاری بی ام آی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که مشاهده فرمودید در قسمت قبلی از مقاله ی خود در مورد شاخص توده بدنی توضیحاتی کلی را خدمت شما عزیزان ارائه دادیم. اکنون و در ادامه ی نوشتار علمی پزشکی محاسبه شاخص توده بدنی قصد داریم جزئیات بیشتری را در زمینه ی این واژه حضور شما همراهان گرامی توضیح دهیم.
خواهشمند در بیان جزئیات مربوط به بی ام آی یا شاخص توده بدنی و ادامه ی مقاله با ما همراه باشید.
واژه ی شاخص توده بدنی در حقیقت مختصر شده ی عبارت بی ام آی می باشد که در لاتین به مفهوم body weight index می باشد. معنی دقیق این عبارت همان شاخص توده بدنی می باشد که در برخی از موارد و به ویژه بحث های علمی و تخصصی مربوط به وزن افراد از بی ام آی نیز استفاده می شود.
این ابزار به عنوان یک راهکار مناسب برای محاسبه ی لاغری و یا چاق بودن افراد می باشد. در واقع اگر تنها قصد داشته باشیم میزان عددی وزن افراد را بسنجیم، کافی است، تنها وزن آن ها را با کمک دستگاه ها و ابزارهای طراحی شده برای این منظور مورد اندازه گیری قرار دهیم. قطعا انجام این کار با یک ترازوی خانگی نیز امکان پذیر می باشد.
زمانی که از شاخص توده بدنی صحبت به میان می آید موضوع مورد هدف، تنها وزن افراد نمی باشد.
اما زمانی که از شاخص توده بدنی صحبت به میان می آید موضوع مورد هدف، تنها وزن افراد نمی باشد. چون در موضوع وزن، ما می توانیم این پارامتر را با یک عدد بیان نماییم. مثلا بگوییم وزن یا جرم فلان شخص 50می باشد. این پارامتر با واحدهایی مانند کیلوگرم، پوند و غیره مورد بیان قرار می گیرد.
اما شاخص توده بدنی دارای واحد اندازه گیری خاصی نمی باشد. چون این شاخص خودش از ترکیب فاکتورهای مهم دیگری مانند وزن و قد مورد محاسبه قرار گرفته است و نیازی نیست که برای آن واحد و یونیت مشخصی را در نظر بگیریم.
پس مهم ترین فاکتورهایی که در محاسبه شاخص توده بدنی مورد کاربرد قرار می گیرند، وزن و قد افراد می باشند. در مورد شاخص توده بدنی می توانیم این موضوع را نیز اشاره نماییم که این فاکتور، می تواند شرایط و وضعیت تجمع چربی ها در منطقه های مختلف بدن افراد را بازگو نماید و به افراد متخصص بگوید که آیا این افراد وضعیت متناسبی از لحاظ وزنی و قد دارند، یا خیر؟ یعنی قد و وزن ایشان متناسب است، یا خیر؟
ممکن است، افرادی دارای وزن بالا باشند، اما با عنایت به این که قد ایشان نیز بلند می باشد، ممکن است، برای آن ها نیز از واژه ی متناسب استفاده نماییم و نمی توانیم بگوییم این افراد در گروه انسان های چاق قرار دارند.
در برخی از موارد شاهد افرادی هستیم که وزن کم و یا بسیار کمی را دارند
از طرفی حالت عکس این موضوع نیز صادق می باشد. یعنی در برخی از موارد شاهد افرادی هستیم که وزن کم و یا بسیار کمی را دارند، اما چون قد آن ها نیز کوتاه می باشد، ما برای آن ها هم از واژه ی متناسب استفاده می کنیم.
چون شرایط قد و وزن آن ها از تناسب نسبی برخوردار می باشد. پس اگر بخواهیم فاکتورهای قد و یا وزن را به تنهایی در عبارت ها و محاسبات خود مورد استفاده قرار نمی دهیم، نمی توانیم شرایط تناسب اندام و چاق و لاغر بودن افراد را به درستی بیان کنیم.
چون در آن صورت هر کس دارای وزن بالایی باشد را به اشتباه در گروه انسان های چاق یا خیلی چاق قرار می دهیم که این یک کار کاملا خطا می باشد. هم چنین ممکن است با توجه صرف به پارامتر وزن یا قد، افراد دارای وزن خیلی کم را لاغر یا خیلی لاغر بدانیم که آن هم امری خطا و همراه با اشتباه می باشد.
وضعیت محاسبه شاخص توده بدنی به صورت دقیق:
برای این که بتوانیم محاسبه ی اصولی و درستی از شاخص توده بدنی داشته باشیم به پارامترهای وزن و قد فرد مورد نظر نیاز داریم. باید به این نکته دقت داشته باشید که قد ایشان باید بر حسب متر بیان شود و وزن فرد مورد نظر در واحد کیلوگرم ذکر شده باشد.
چون معمولا برخی از افراد و با عنایت به این که اطلاع دقیقی از این واحدهای مورد کاربرد در محاسبه شاخص توده بدنی ندارند، قد اشخاص را بر طبق واحد سانتی متر بیان می کنند که این می تواند سبب بروز خطا در محاسبه این شاخص شود. پس در ابتدا باید قد فرد را به دست آورید و آن را در واحد متر بیان نمایید.
مثلا اگر یک شخص دارای قدی معادل 178 سانتی متر می باشد، ما باید به جای آن، عدد 78/1 را که بر حسب متر می باشد در محاسبات مربوط به شاخص توده بدنی شرکت دهیم.
این خطا معمولا در مورد پارامتر وزن کم تر رخ می دهد
این خطا معمولا در مورد پارامتر وزن کم تر رخ می دهد. چون اغلب افراد این فاکتور را بر حسب کیلوگرم ذکر می نمایند. با این حال و با توجه به این که در برخی از مناطق دنیا واحدهای دیگری مانندد پوند نیز در محاسبات وزنی روزانه مورد استفاده قرار می گیرند، بهتر است در بیان این فاکتور بر حسب واحد وزن نیز دقت شود.
لطفا از پست لاغری در دو روز دیدن کنید.
در نهایت و زمانی که پارامترهای بیان شده ی وزن و قد را برای یک فرد به دست آوردیم، وقت آن است که این دو فاکتور را در فرمول مربوط به شاخص توده بدنی یا بی ام آی قرار داده و عدد نهایی که بیان گر شاخص توده بدنی یک فرد می باشد را به دست آوریم.
شرایط محاسبه شاخص توده بدنی در فرمول مربوطه به این صورت می باشد که ما باید میزان قد فرد بر طبق واحد متر را بر مجذور قد ایشان بر حسب متر تقسیم نماییم.
منظور از مجذور
منظور از مجذور این است که مقدار قد ایشان را به توان دو برسانیم. یعنی قد را در خودش ضرب نماییم.
مثلا اگر قدی فردی 200 سانتی متر باشد، میزان آن بر حسب متر 2 متر می شود و زمانی که آن را به توان دو می رسانیم، عدد 4 به دست آمده که برای قسمت مخرج فرمول شاخص توده بدنی مورد استفاده قرار می گیرد.
حال اگر این فرد دارای 80 کیلوگرم وزن نیز باشد، 80 را در صورت قرار می دهیم و آن را بر عدد 4 که از قسمت های قبلی به دست آمده است، مورد تقسیم قرار می دهیم.
در این صورت نتیجه ی به دست آمده عدد 20 می باشد و می توانیم آن را به عنوان شاخص توده بدنی یک فرد مورد استفاده و آنالیز قرار دهیم. متخصصین امر این عدد 20 را با داده های یک جدول که از قبل موجود می باشد، مورد مقایسه و تحلیل قرار می دهند و در نهایت شرایط تناسب و یا عدم تناسب وزن و قرد فرد را اعلام می نمایند.
مجددا از شما همراهان گرامی درخواست داریم در مواردی که به محاسبه شاخص توده بدنی و اظهار نظر در مورد وضعیت تناسب اندام خود نیاز دارید، پیش از آن با پزشکی متخصص و با سابقه مشورت نموده و بر طبق موارد تجویز شما از سوی ایشان عمل کنید.
از شما سروران گرامی خواهشمند است در دیگر قسمت های نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی نیز ما را همراه نمایید.
آیا در زمینه ی مهم ترین نکته ها و اطلاعات کلی مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که دقت داشتید در قسمت قبلی از نوشتار علمی پزشکی خود در زمینه ی محاسبه شاخص توده بدنی، توضیحات بیشتری را در مورد این پارامتر حضور شما ارائه دادیم و چگونگی محاسبه ی آن را خدمت شما توضیح دادیم.
اکنون و در بخش دیگری از این مقاله بنا داریم برخی از نکته هایی که در این خصوص این فاکتور وجود دارند را برای شما سروران گرامی تشریح نماییم.
لطفا در بیان این نکته ها و اطلاعات کلی با ما همراه باشید.
مهم ترین موارد کلی و نکته های مهم در زمینه بی ام آی یا شاخص توده بدنی به شرح ذیل می باشند:
بی ام آی یک شیوه ی راحت، غیر مستقیم و با بهای کم می باشد که به کمک آن می توانیم وضعیت و میزان چربی های بدن را مورد اندازه گیری قرار دهیم.
عامل هایی مانند جنس فرد، سن شخص، قومیت و توده های مربوط به ماهیچه های بدن نمی توانند تاثیری بر روی عدد حاصل شده از شاخص توده بدنی داشته باشند. در حقیقت این پارامترها دارای اهمیت چندانی نمی باشند.
این شاخص برای محاسبه توده بدنی افراد بالای 20 سال مناسب بوده و می تواند طبقه بدنی استانداردی را بر روی وضعیت وزنی ایشان انجام دهد و قابل کاربرد برای خانم ها و هم چنین آقایان می باشد. یعنی همه ی افراد بالای 20 سال می توانند از همین شاخص استفاده نمایند.
این شاخص برای دیگر افراد نظیر افراد نوجوان و کودکان بالای 2 سال نیز دارای کاربرد می باشد
هم چنین این شاخص برای دیگر افراد نظیر افراد نوجوان و کودکان بالای 2 سال نیز دارای کاربرد می باشد، که، البته آن موضوع دارای شرایط مخصوص به خود بوده و به اعمال برخی از موارد نیاز دارد.
برای این که بتوانیم میزان توده ی چربی افراد را در نظر بگیریم، می توانیم شاخص توده بدنی را مورد استفاده قرار دهیم.
البته بیان میزان توده ی چربی بدن توسط شاخص توده بدنی، یک پارامتر بسیار دقیق نمی باشد و این موضوع را به شکل کلی ارائه می نماید، پس نمی توانیم از این پارامتر به عنوان یکی از ابزارهای پزشکی و در بحث های درمانی دقیق استفاده نماییم.
لطفا در دیگر بخش های مقاله ی محاسبه شاخص توده بدنی با ما همراه باشید.
آیا در زمینه ی مهم ترین تفاوت های نژادی مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که مشاهده فرمودید در قسمت پیشین از مقاله ی خود برخی از نکته ها و اطلاعات کلی که در رابطه با شاخص توده بدنی بودند را خدمت شما عزیزان بیان کردیم.
اینک و در بخش دیگری از متن محاسبه شاخص توده بدنی به دنبال بررسی تفاوت های نژادی در شاخص توده بدنی یا بی ام آی هستیم و قصد داریم این موضوع را برای شما همراهان گرامی تشریح نماییم.
از شما درخواست داریم در تحلیل این تفاوت ها و قسمت دیگری از مقاله با ما همراه باشید.
این شاخص از شیوه های جهانی و بین المللی برای محاسبه و بیان میزان چربی های بدن افراد می باشد و اعداد بیان شده توسط این شاخص برای بیشتر کشورها یکسان بوده و دارای یک مفهوم مشخص می باشند.
البته این احتمال وجود دارد که شاخص توده بدنی برای برخی از نژادها و بعضی از کشورهای دنیا دارای تفاوت هایی نیز باشد.
میزان نرمالی که برای شاخص توده بدنی در کشور ژاپن در نظر گرفته شده است
مثلا میزان نرمالی که برای شاخص توده بدنی در کشور ژاپن در نظر گرفته شده است، عددی بین 5/18 الی 23 می باشد. این مقدار نرمال در بعضی از مبت های غربی تا سقف عدد 25 نیز قابل قبول می باشد.
هم چنین این نکته قابل بیان است که شاخص توده بدنی در کشور ما ایران با تحقیقات و بررسی های گسترده ای روبرو بوده و شرایط نرمالی که پزشک ها و متخصصین امر برای اشخاص گوناگون در نظر گرفته اند به شرح ذیل می باشند:
میزان شاخص توده بدنی نرمال برای آقایان عددی بین 21 الی 25 و مقدار قابل قبول و نرمال این پارامتر برای خانم ها عددی بین 23 الی 25 می باشد.
از شما مخاطب گرامی درخواست داریم قسمت های آتی از نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی را از دست ندهید و در ادامه نیز با ما همراه باشید. در دیگر بخش های این مقاله قصد داریم موارد مهم دیگری را در مورد محاسبه شاخص توده بدنی برای شما توضیح دهیم.
آیا در زمینه ی راه های محاسبه ی دقیق شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که ملاحظه فرمودید در قسمت قبلی از مقاله ی خود در مورد تفاوت شرایط نرمال مربوط به شاخص توده بدنی در کشورها و مناطق مختلف دنیا برای شما صحبت نمودیم.
اکنون و در بخش دیگری از نوشتار علمی پزشکی محاسبه شاخص توده بدنی، قصد داریم شیوه های راحتی برای محاسبه ی دقیق این پارامتر را حضور شما عزیزان معرفی نماییم.
از شما تقاضا می شود در بیان این روش ها و ادامه ی مقاله با ما همراه باشید.
در همین ابتدا باید به شما عزیزان بگوییم که شیوه ها و ابزارهای مختلفی برای محاسبه این شاخص وجود دارد که همه ی این روش ها بسیار ساده بوده و به تخصص و یا دانش خاصی نیاز ندارند.
همان گونه که در قسمت های قبلی نیز بیان کردیم، برای محاسبه این شاخص به قد و وزن افراد و بر حسب واحدهای متر و کیلوگرم نیاز داریم و کافی است، عددهای مربوط به این دو فاکتور را در فرمول مربوط به شاخص توده بدنی قرار دهیم.
فرمول آن نیز به این صورت می باشد که میزان وزن را بر توان 2 قد تقسیم نماییم و در نهایت عدد به دست آمده را با جدولی که در این رابطه وجود دارد، مورد مقایسه قرار دهیم.
یکی از شیوه ها برای ساده تر نمودن محاسبه شاخص توده بدنی
یکی از شیوه ها برای ساده تر نمودن محاسبه شاخص توده بدنی این است که از یک ماشین حساب ساده استفاده نماییم. نیازی به به کار گیری ماشین حساب های خاص و به اصطلاح مهندسی نمی باشد. چون شما قرار نیست، محاسبه های سنگین لگاریتمی و موارد این چنینی را انجام دهید.
تنها به مجذور قد نیاز داریم و در نهایت قرار است، مقدار وزن را بر مجذور قد تقسیم نماییم.
اگر مقداری با دنیای نرم افزار و کامپیوتز آشنایی داشته باشید، می توانید همین محاسبه های ساده را به صورت فرمول هایی از پیش تعریف شده، برنامه ریزی و تنظیم نمایید تا در مراجعات بیشتر از آن فرمول ها در نرم افزارهای کاربردی مختلف استفاده نمایید.
البته این اقدام ها برای آن دسته از افراد و به ویژه کارشناس ها و پرشک هایی مناسب است که قرار است به صورت روزانه و به دفعات بالا میزان شاخص توده بدنی را مورد محاسبه قرار دهند، بنابراین می توانند فرمول مربوط به بی ام آی را در یک برنامه ی ساده ی رایانه ای وارد نمایند و بارها از آن استفاده نمایند.
در صورتی که شما اجرا و محاسبه ای این پارامتر را به کامپیوتر و دنیای برنامه نویسی بسپارید
در صورتی که شما اجرا و محاسبه ای این پارامتر را به کامپیوتر و دنیای برنامه نویسی بسپارید در هر بار مراجعه به برنامه ی ساده ی مورد نظر، تنها کافی است، مقدار وزن و قد فرد را به عنوان ورودی های آن برنامه، وارد نمایید.
فقط دقت نمایید، قد و وزن بر حسب همان واحدهای متر و کیلوگرم باشند. حتی می توانید در قسمتی از برنامه ی ساده ای که طراحی می نمایید، قدهای بر حسب سانتی متر را نیز به متر تبدیل نمایید و سپس فرمول شاخص توده بدنی را مورد محاسبه قرار دهید.
در این صورت دیگر می توانید برای ورودی های برنامه ی خود از وزن بر حسب کیلوگرم و قد بر حسب سانتی متر استفاده نمایید و شما و دیگر افرادی که از این گونه برنامه های ساده استفاده می نمایند، اطلاعی از پشت صحنه ی نرم افزار و تبدیل سانتی متر به متر ندارید.
شما فقط عدد نهایی که بیان کننده ی میزان شاخص توده بدنی یا بی ام آی می باشد را دریافت می نمایید و می توانید تحلیل ها خود را روی ان انجام دهید.
می توانید کارهای مربوط به آنالیز و تحلیل پارامتر شاخص توده بدنی را نیز در برنامه ی خود درج نمایید
حتی می توانید کارهای مربوط به آنالیز و تحلیل پارامتر شاخص توده بدنی را نیز در برنامه ی خود درج نمایید تا بعد از به دست آمدن میزان شاخص توده بدنی، برنامه خودش شرایط تناسب اندام فرد را تجزیه تحلیل و اعلام نماید.
در این رابطه می توانید از افراد متخصص و با تجربه کمک بگیرید تا راهنمای های اصولی و علمی را در اختیار شما قرار دهند.
شما مخاطب عزیز در حال مطالعه ی متنی علمی پزشکی در مورد محاسبه شاخص توده بدنی هستید. لطفا قسمت های آتی از نوشتار ما را از دست ندهید و در ادامه نیز با ما همراه باشید. در بخش های بعدی این مقاله تصمیم داریم موضوعات مهم و کاربردی دیگری در رابطه با محاسبه شاخص توده بدنی را با شما همراهان گرامی به اشتراک بگذاریم.
آیا در زمینه ی محدوده ها و عددهای مربوط به شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که دقت داشتید در بخش پیشین از متن خود برخی از راه های ساده برای محاسبه شاخص توده بدنی را خدمت شما توضیح دادیم. اکنون و در قسمت دیگری از این مقاله ی علمی قصد داریم بر روی شاخص توده بدنی افراد مختلف تجزیه و تحلیل نموده و شرایط مختلف مربوط به این پارامتر را مورد آنالیز قرار دهیم.
لطفا در تحلیل شاخص توده بدنی و ادامه ی مقاله با ما همراه باشید.
در حقیقت در این قسمت تصمیم داریم محدوده و رنج های مختلفی که برای عدد شاخص توده بدنی به دست می آیند را برای شما عزیزان تفسیر نماییم و به شما بگوییم که هر یک از این حدود دارای چه معانی می باشند.
در مواردی که شاخص توده بدنی کم تر از 5/18 می باشد:
اولین محدوده ای که قرار است، مورد بررسی قرار دهیم شاخص توده بدنی زیر 5/18 می باشد. مفهوم این محدوده از شاخص توده بدنی این است که فرد مورد نظر که بی ام آی ایشان مورد محاسبه قرار گرفته است، دارای کمبود وزن نسبت به قد خود می باشد.
البته یکی از دلیل ها می تواند همین کم بودن وزن فرد نسبت به قد او باشد، اما تنها دلیل همین مورد نیست. در ای خصوص افراد مورد نظر باید تلاش نمایند تا با شیوه های علمی که مرسوم می باشند، بر میزان وزن خود اضافه نمایند. ایشان باید همه ی اقدام های لازم را زیر نظر افراد متخصص و دارای دانش کافی انجام دهند.
در این صورت و بعد از گذشت مدتی، شرایط شاخص توده بدنی ایشان به وضعیت نرمال و طبیعی خود وارد می شود.
در مواردی که میزان شاخص توده بدنی افراد بین 5/18 الی 9/24 می باشد:
در این شرایط نظر متخصصین علوم مربوطه در مورد شاخص توده بدنی این می باشد که فرد مورد نظر دارای تناسب اندام مناسبی بوده و در محدوده ی نرمال و مناسب قرار دارد. افرادی که دارای این شرایط هستند از تناسب اندام خوبی در نظر وزنی و قدی برخوردار می باشند.
در حقیقت ایشان به کارها و اقدام های درمانی خاصی نیاز ندارند و تنها کافی است، سبک سالم زندگی را برای خود انتخاب نمایند و آن را در پیش بگیرند تا بتوانند همین شرایط مناسب وزنی و قدی را برای خود حفظ نمایند، البته افراد نمی توانند در سنین بالاتر از محدوده ی سنی رشد خود، تاثیری در میزان قد خود داشته باشند و منظور بیان عبارت فوق بیشتر در مورد نگه داشتن شرایط ایده آل وزنی می باشد.
پس این افراد باید با کمک شیوه های مناسب اعم از تغذیه سالم و برنامه های منظم و علمی ورزشی، شاخص توده بدنی خود را در همین محدوده نگه دارند. یعنی اجازه ندهند این پارامتر از میزان 9/24 بالاتر رفته و یا این که از مقدار 5/18 کم تر شود.
در مواردی که شاخص توده بدنی معادل عدد 25 یا بیشتر از آن می باشد:
قطعا در بین مردم و افراد دوروبر ما اشخاصی هستند که در همان نگاه اول، متوجه وضعیت چاق بودن و اضافه وزن ایشان می شویم. قطعا این افراد دارای شاخص توده بدنی بالاتر از 25 می باشند، البته آن هایی که میزان شاخص توده بدنی شان نزدیک به 25 می باشد، هنوز ممکن است، دارای تناسب اندام نسبی باشند و وضعیت چاقی یا اضافه وزن ان ها خیلی به چشم نیاید.
اما هر چه میزان شاخص توده بدنی از این عدد یعنی 25 فاصله می گیرد و به اعداد بالاتر نزدیک می شود، وضعیت عدم تناسب میان وزن و قد افراد بیشتر به چشم می آید. آن دسته از افرادی که دارای شاخص توده بدنی 25 و نزدیک آن هستند، هنوز این فرصت را دارند تا با روش های مناسبی، مقدار از وزن خود را کم نمایند و به محدوده ی نرمالی که در قسمت قبلی به آن اشاره نمودیم وارد شوند.
اشخاصی که دارای شرایط شاخص توده بدنی بالاتر از 25 و حتی نزدیک به اعداد 30 یا 35 می باشند
آن دسته از اشخاصی که دارای شرایط شاخص توده بدنی بالاتر از 25 و حتی نزدیک به اعداد 30 یا 35 می باشند، قطعا با وضعیت سخت تری روبرو می باشند. آن ها باید به یک متخصص متبحر مراجعه و با ایشان به مشورت بپردازند.
بعید به نظر می رسد که این افراد با کمک روش های رایج و معمولی بتوانند کاهش وزن قابل توجهی را آن هم در زمان کواته تجربه نمایند. پس در اولین اقدام باید با فردی متخصص و با سابقه مشورت نمایند و بر طبق مواردی که ایشان برای آن ها تجویز می نماید عمل نماید.
این افراد نباید امید خود را در تدام برنامه ها و روش های تجویز شده از سوی پزشک متخصص از دست بدهند. علت بیان این عبارت این است که این افراد با شیوه های مختلفی روبرو بوده و می توانند از همین تنوع روش های مختلف برای درمان چاقی و یا اضافه وزن شدید خود استفاده نمایند.
منظور ما این است که راه های زیادی برای درمان این افراد که دارای بی ام آی خیلی بالا و نزدیک اعداد 30 و 35 هستند، وجود دارد.
در مواردی که شاخص توده بدنی افراد بالای 30 و تا نزدیک 35 می باشد:
قطعا آن دسته از افرادی که شاخص توده بدنی آن ها در این محدوده قرار دارد از چاقی شدید و اضافه وزن مفرط خویش در رنج و عذاب می باشند و مطمئنا خود ایشان نیز در پی متدهای درمانی برای رفع این مشکل می باشند. این افراد نمی توانند و البته مجاز نیز نیستند که سر از خود روش های درمانی را مورد اجرا و آزمایش قرار دهند.
نخستین گامی که این اشخاص باید بردارند این است که به متخصصی ماهر و حاذق مراجعه و دقیق ترین موارد راهنمایی را از ایشان دریافت کنند. قطعا یک متخصص با تجربه و با سابقه به صورت عجولانه شیوه های درمانی را به این افراد ارائه نمی کند. آن ها در ابتدا معاینه ها و بررسی های مهم و علمی خود را روی ایشان پیداه کرده و در نهایت و بر طبق شرایط ویژه ای که آن فرد دارد، بهترین و مناسب ترین شیوه ها را برای او تجویز می نمایند.
افرادی که دارای این شرایط وزنی و شاخص توده بدنی می باشند در معرض برخی از بیماری های مهم مانند موارد ذیل می باشند:
دیابت و انواع مختلف این عارضه، عارضه های مختلف قلبی عروقی، سکته ها مغزی و غیره
پس موضوع سلامتی و تلاش برای کاهش وزن در این افراد یک مسئله بسیار مهم و شاید بحرانی برای ایشان می باشد. آن ها باید در اسرع وقت روش های درمانی را از پزشک متخصص دریافت و مورد اجرا قرار دهند.
در نهایت این افراد با تدام برنامه های مناسب تغذیه، ورزش و دیگر روش های ارائه شده از سوی یک متخصص، می توانند شاخص توده بدنی را به محدوده ی قبلی یعنی اعداد زیر 30 برسانند تا امید بیشتری برای تلاش های خود داشته و روزی موفق شوند، وضعیت شاخص توده بدنی خود را به شرایط نرمال و محدوده زیر 25 وارد نمایند.
لطفا در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید.
آیا ممکن است، افراد دارای شاخص توده بدنی بالاتر از 35 نیز باشند؟
در ادامه ی نوشتار خود با عنوان محاسبه شاخص توده بدنی و در پاسخ به این سوال باید به شما عزیزان بگوییم که بله این مسئله امکان پذیر است و امروزه شاهد افزایش تعداد نفراتی هستیم که دارای این شاخص توده بدنی می باشند. آن ها دقیقا وارد بحران مربوط به چاقی و اضافه وزن شدید خود شده اند.
این افراد بیشتر از همه ی محدوده های ذکر شده قبلی به تلاش و برنامه ریزی علمی برای کاهش وزن خود نیاز دارند.
عنوانی که معمولا توسط برخی از افراد برای این گروه در نظر گرفته می شود، چاق مفرط می باشد. یعنی این افراد دارای اضافه وزن شدید و حتی خیلی شدید می باشند. آن ها باید در اسرع وقت به متخصص مراجعه نمایند تا اقدام های درمانی عاجلانه ای برای آن ها در نظر گرفته شود.
در صورتی که در زمان مناسب اقدام های مورد نظر را صورت ندهند، امکان دارد با خطرها و بیماری های شدیدی روبرو شوند و سلامتی آن ها به شدت در معرض خطر قرار دارد.
آیا در زمینه ی عدد مناسب شاخص توده بدنی برای هر یک از رده های سنی مختلف اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که ملاحظه فرمودید در بخش قبلی از متن خود به تشریح محدوده های مختلف مربوط به شاخص توده بدنی پرداختیم. باید این موضوع مهم را نیز برای شما همراهان گرامی بیان نماییم که هر کدام از رده های سنی، دارای یک مقدار مناسب و نرمال شاخص توده بدنی می باشند که ما در این قسمت و ادامه ی نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی، تصمیم داریم این اعداد مناسب و نرمال را حضور شما سروران گرامی بیان نماییم.
خواهشمند است در تشریح اعداد مناسب و نرمالی که ویژه رده های سنی مختلف می باشند با ما همراه باشید.
مناسب ترین عددهای که برای شاخص توده بدنی در سنین مختلف در نظر گرفته شده اند به شرح ذیل می باشند:
برای رده ی سنی بین ۱۹ الی ۲۴ سال مقدار مناسب شاخص توده بدنی ۲۲ می باشد.
برای رده ی سنی بین ۲۵ الی ۳۴ سال مقدار مناسب شاخص توده بدنی ۲۳ می باشد.
برای رده ی سنی بین ۳۵ الی ۴۴ سال مقدار مناسب شاخص توده بدنی ۲۴ می باشد.
برای رده ی سنی بین ۴۵ الی ۵۴ سال مقدار مناسب شاخص توده بدنی ۲۵ می باشد.
برای رده ی سنی بین ۵۵ الی ۶۴ سال مقدار مناسب شاخص توده بدنی ۲۶ می باشد.
البته می توانیم این موارد را به صورت جزئی تر و به شکل ذیل نیز بیان نماییم:
o بالا ترین میزان شاخص توده بدنی | o کم ترین میزان شاخص توده بدنی | o وضعیت بدنی فرد مورد نظر |
o ۱۵ | o – | o میزان لاغری فرد به شدت بغرنج می باشد. |
o ۱۶ | o ۱۵ | o فرد در محدوده ی لاغری بغرنج است |
o ۱۸. ۵ | o ۱۶ | o ایشان دارای کمبود وزن می باشد |
o ۲۵ | o ۱۸. ۵ | o وزن ایشان به صورت طبیعی و نرمال می باشد. |
o ۳۰ | o ۲۵ | o فرد مورد نظر دارای مقداری اضافه وزن است. |
o ۳۵ | o ۳۰ | o کلاس شماره یک چاقی (ملایم) |
o ۴۰ | o ۳۵ | o کلاس شماره دو چاقی (شدید) |
o ۴۵ | o ۴۰ | o کلاس شماره سه چاقی (بغرنج) |
o ۵۰ | o ۴۵ | o کلاس شماره چهار چاقی (به شدت بغرنج) |
o ۶۰ | o ۵۰ | o کلاس شماره پنج چاقی (ابرچاقی) |
o – | o ۶۰ | o کلاس شماره شش چاقی (ابرچاقی شدید) |
در این خصوص باید به این موضوع نیز اشاره داشته باشیم که عددهای ذکر شده ی فوق دقیق و قطعای نمی باشند و محدوده هایی تقریبی هستند که خدمت شما بیان نموده ایم.
در هر صورت افراد می توانند به جدول های ارائه شده در مورد شاخص توده بدنی توجه نمایند و برای این که اطلاعات دقیق و کامل تری را در این زمینه دریافت نمایند، می توانند به پزشک های متخصص در این حوزه مراجعه نموده و با آن ها به مشورت و دریافت راهنمایی های مورد نیاز بپردازند.
خواهشمند است در ادامه ی مقاله ما را همراهی نمایید.
آیا در زمینه ی مهم ترین موارد استفاده و کاربردهای شاخص توده بدنی اطلاعاتی دارید؟
همان گونه که مشاهده فرمودید در قسمت قبلی از نوشتار علمی پزشکی محاسبه شاخص توده بدنی، میزان اعداد نرمال و مناسب این پارامتر در رده های سنی گوناگون را حضور شما همراهان گرامی بیان کردیم. اکنون و در قسمت دیگری از متن خود قصد داریم اصلی ترین کاربردهای این فاکتور یعنی شاخص توده بدنی را خدمت شما عزیزان توضیح دهیم.
لطفا در بیان این کاربردها با ما همراه باشید.
در این خصوص باید حضور شما عرض نماییم که شاخص توده بدنی می تواند در موارد مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد.
همان گونه که در قسمت های قبلی نیز ملاحظه کردید، یکی از موارد مهم و کاربردی این پارامتر، بیان میزان چربی های موجود در بدن به صورت کلی می باشد، البته این پارامتر بیانگر این میزان به صورت دقیق و قطعی نبوده و شرایط کلی بدن افراد را برای ما توصیف می نماید.
یکی از ابزارهای قوی و مناسب برای غربال گری شرایط تناسب اندام افراد
شاخص توده بدنی به عنوان یکی از ابزارهای قوی و مناسب برای غربال گری شرایط تناسب اندام افراد و گروه بدنی آن ها در دسته های مختلفی که آن ها را مورد اشاره قرار دادیم می باشد. یکی از مهم ترین موارد استفاده از روش شاخص توده بدنی، مربوط به بزرگسالانی می باشد که دارای مقادیر مختلفی از اضافه وزن می باشند.
با عنایت به این پارامتر افراد می توانند دیدی کلی در مورد وضعیت چاقی یا لاغری خود داشته باشند، اما حتی با علم به این موضوع نیز ایشان مجاز نیستند که شیوه های درمانی مختلف را به صورت سر از خود انتخاب و اجرا نمایند و می بایست در این رابطه با افراد متخصص و دارای دانش کافی مشورت نمایند.
پزشک متخصص با دریافت اطلاعات مربوط به شاخص توده بدنی، بررسی ها و معاینه های تخصصی خود را صورت داده و در پایان نظر قظعی خود در مورد انخاب بهترین شیوه های درمانی را اعلام می نماید.
به طور خلاصه می توانیم مهم ترین موارد کاربرد شاخص توده بدنی را در گزینه های ذیل بیان نماییم:
ارزیابی و بررسی رژیم های غذایی فرد مراجعه کننده
تعیین تحرک و فعالیت های بدنی فرد مورد نظر
سوابق خانوادگی و ارثی ایشان
اندازهگیری ضخامت پوست فرد مراجعه کننده
و دیگر مواردی که تحت عنان غربالگریهای پزشکی مورد شناخت قرار می گیرند.
باید این نکته ی مهم را نیز در این قسمت بیان نماییم که شاخص توده بدنی نمی تواند بیان کننده میزان کالری و انرژی دریافت شده در بدن افراد مختلف باشد. حتی نمی توانید این موضوع را تعیین نمایید که میزان کالری و انرژی مناسب برای بدن شما چه عددی می باشد.
این پارامتر تنها می تواند تعیین کننده ی این مسئله باشد که آیا بدن شما به مقدار انرژی بیشتر یا کم تری نسبت به دوره های قبل، نیاز دارد، یا خیر؟
برای این که موفق شوید، مقدار دقیقی برای میزان کالری مورد نیاز روزانه ی خود به دست آورید، باید به دنبال دیگر شیوه ها باشید و بهتر است در این زمینه نیز از افراد متخصص و با تجربه کمک بگیرید.
از شما عزیزان خواننده تقاضا داریم در بخش های باقی مانده از نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی با ما همراه باشید.
آیا در زمینه ی میزان مناسب شاخص توده بدنی برای گروه سنی کودکان اطلاعاتی دارید؟
همان طور که ملاحظه فرمودید در بخش پیشین از مقاله ی خود، اصلی ترین موارد استفاده و کاربردی های شاخص توده بدنی را حضور شما عزیزان بیان کردیم. اینک و در قسمت دیگری از نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی، بنا داریم شرایط مناسب این پارامتر را در رده ی سنی کودکان مورد بررسی قرار دهیم.
خواهشمند است در توضیح این شرایط و این قسمت از مقاله با ما همراه باشید.
در ادامه ی مقاله دو علت را برای شما عزیزان ذکر خواهیم نمود که نشان می دهند، ما نمی توانیم شاخص توده بدنی را برای بیان نمودن مقدار چربی در بدن کودکان و نوجوانان و به خصوص سنین بین 2 الی 20 سال نشان دهیم.
اولین علت این می باشد که آن ها از نظر ساختار بدنی، دارای تفاوت های زیادی با افراد بزرگ سال می باشند. به عنوان نمونه اگر یک فرد 15 ساله دارای قد و وزنی معادل شخصی 26 ساله باشدف این احتمال وجود دارد که ما تصور نماییم شرایط ظاهری و استیل بدنی مشابهی داشته باشند.
در حالی که به این صورت نمی باشد. آن ها دارای استخوان بندی و ساختار فیزیکی متفاوتی هستند. پس به کار گیری شاخص توده بدنی برای بیان وضعیت چاق و لاغر بودن و یا مقدار چربی در بدن این افراد کار درستی نمی باشد.
علت دوم این موضوع در این مسئله می باشد که والدین این افراد ممکن است، حساسیت های زیادی را از خود نشان دهند و به کارهای خودسرانه ای مانند خوددرمانی و خود تشخیصی دست بزنند.
زمانی که یکی از والدین شرایط شاخص توده بدنی فرزند خود را می فهمد
زمانی که یکی از والدین شرایط شاخص توده بدنی فرزند خود را می فهمد با عنایت به تجربه هایی که از قبل دارد، دوست دارد، آن تجربه ها که احتمالا با اجرای رژیم ها و برنامه های غذایی نیز همراه هستند را برای کودک خود نیز به اجرا درآورد.
در این صورت این امکان وجود دارد که برخی از ویتامین ها و املاح مهمی که وجود آن ها در برنامه غذایی روزانه بچه ها ضروری می باشد از لیست غذایی آن ها حذف شده و این موضوع بر روی سلامتی و شاریط رشد کودکان تاثیر منفی می گذارد.
پس در این شرایط راهکار مناسب برای تعیین شرایط چاقی و لاغری این افراد چیست؟ در این خصوص باید خدمت شما عزیزان عرض نماییم که جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.
بهتر است، برای تعیین میزان شاخص توده بدنی کودکان، بعدداز این که محاسبه های لازم را در مورد قد و وزن آن ها انجام دادیم، شرایط و وضعیت فعلی آن ها را با دیگر کودکانی که در محدوده ی سنی آن ها قرار دارند، مورد مقایسه قرار دهیم.
خانم هایی که در محدوده ی سنی 12 الی 16 سال قرار دارند
در این خصوص یک مثال را خدمت شما عرض می نماییم. خانم هایی که در محدوده ی سنی 12 الی 16 سال قرار دارند به طور معمول دارای شاخص توده بدنی بالاتری نسبت به پسرهای همین سن می باشند. به طور معمول میزان اختلاف بین شاخص توده بدنی آن ها در حدود 1 واحد می باشد.
علت این موضوع نیز این است که آن ها زود تر به سنین بلوغ وارد شده و شرایط بدنی آن ها با چاقی و افزایش وزن نسبی همراه می شود.
پس به این نتیجه دست پیدا می کنیم که برای محاسبه شاخص توده بدنی در بین کودکان، بهتر است، مواردی مانند سن و جنسیت آن ها نیز مد نظر قرار گیرد.
به عنوان نمونه دو کودکی که دارای سن های 4 و 14 ساله می باشند، اگر شاخص توده بدنی یکسانی را نیز داشته باشند، باز هم از نظر شرایط ظاهری و فیزیک بدن خود دارای تفاوت هایی می باشند.
نکته ی مهم در این رابطه این است که اولیاء محترم نسبت به شاخص توده بدنی کودکان خود حساسیت نداشته باشند و به هیچ عنوان در مورد این شرایط اقدام به خوددرمانی و یا خود تشخیصی نکنند.
در صورتی که در این باره از دانش کافی برخوردار نیستند، باید با یک فرد متخصص و با تجربه مشورت نمایند و بر اساس مواردی که ایشان تجویز می نماید عمل نمایند.
محاسبه ی صدک شاخص توده بدنی یا صدک بی ام آی برای کودکان:
برای این که بتوانیم تعیین درستی از شاخص توده بدنی در بین کودکان داشته باشیم و مقایسه نامناسبی را
بین آن ها و دیگر افراد عادی صورت ندهیم، می توانیم از صدک بی ام آی استفاده نماییم. در این پارامتر موارد سن و جنسیت نیز دخالت داده شده و در نهایت اعداد به دست آمده با الگوهایی که از قبل موجود می باشند، مورد مقایسه قرار می گیرند.
در این صورت می توانیم تحلیل ها و آنالیزهای مناسبی را در مورد شرایط وزن و قد آن ها داشته باشیم.
مهم ترین الگوهایی که در تحلیل صدک شاخص توده بدنی کودکان مورد کاربرد قرار می گیرند به شرح ذیل می باشند:
شرایطی که کودک دارای کمبود وزن می باشد: زیر صدک ۲
کودک دارای شرایط وزنی مناسبی است: بین صدک ۲ و ۹۰
کودک ما دارای مقداری اضافه وزن می باشد: بین صدک ۹۱ و ۹۷
کودکی چاق می باشد: روی صدک ۹۸ یا بالاتر از آن
با توجه به پارامترهایی که در بالا به آن ها اشاره شده است، بیشتر کودکان باید شرایط ایده آلی را داشته باشند و در نتیجه اولیاء نباید نسبت به وضعیت ظاهری و فرم کلی آن ها حساس بوده و اقدام های خوددرمانی را صورت دهند.
آیا در زمینه ی مهم تاثیرات نامناسب بودن میزان شاخص توده بدنی بر سلامتی عمومی بدن اطلاعاتی دارید؟
همان طور که دقت داشتید در قسمت قبلی از متن محاسبه شاخص توده بدنی در مورد شرایط و وضعیت محاسبه این فاکتور در بین کودکان و سنین 2 الی 20 سال با شما صحبت نمودیم.
در ادامه ی مقاله ی خود قصد داریم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که اگر شرایط شاخص توده بدنی ما در وضعیت نامناسب مثلا چاق یا حیلی چاق قرار داشته باشد، چه خطراتی در کمین سلامت عمومی بدن ما می باشند.
لطفا در توضیح این تاثیرات با ما همراه باشید.
افرادی که دارای شاخص توده بدنی بالا و یا بسیار بالایی هستند و ما نیز در مورد محدوده های خطرناک این شاخص توضیحاتی را خدمت شما قرار دادیم، باید در تلاش باشند که خود را از این وضعیت خارج نمایند. علت ایت توصیه این است که آن ها د رمعرض برخی از خطرات برای سلامتی خود هستند.
مهم ترین اثرات ناشی از وضعیت نامناسب شاخص توده بدنی برای افراد مختلف به شرح ذیل می باشند:
بالا رفتن میزان چربی خون در این افراد
احتمال رخداد دیابت نوع ۲ در آن ها
فشار خون بالا
احتمال سکته مغزی
بیماری های قلبی و عروقی
بیماری های کیسه صفرا
اختلالات بسیار در خواب
آرتروز استخوانی
برخی از سرطان ها مانند:
سرطان سینه
سرطان دهانه رحم
سرطان مقعد و غیره
این ها مهم ترین مواردی می باشند که ممکن است، برای افراد چاق و یا خیلی چاق رخ دهند. به همین خاطر است که به آن ها توصیه می شود، برای درمان و رهایی خود از این شرایط به دنبال شیوه های مناسب درمانی باشند، که، البته اولین اقدام آن ها باید این باشد که به فردی متخصص و با سابقه مراجعه نمایند و دقیق ترین راهنمایی ها را از ایشان دریافت کنند.
فاکتورهای خطرزا در زمینه ی شاخص توده بدنی:
مهم ترین فاکتورهایی که می توانند برای وضعیت نامناسب شاخص توده بدنی تاثیرگذار باشند، موارد ذیل می باشند:
قند خون بالا
عدم فعالیت های بدنی و ورزشی
مصرف سیگار و الکل
سابقه خانوادگی
بیماری های قلبی
چربی خون بالا
سطح پایین کلسترول خوب در بدن
سطح بالای کلسترول بد در خون
در این جا مجموعه توضیحات ما در زمینه ی محاسبه شاخص توده بدنی به پایان رسید. امید است، موارد مطرح شده در بخش های مختلف مقاله ی محاسبه شاخص توده بدنی برای همه ی شما عزیزان مفید و مثمر ثمر بوده باشند و به خوبی با نحوه ی محاسبه شاخص توده بدنی و دیگر شرایط مرتبط با آن آشنا شده باشید.
هم چون موارد بیان شده در قسمت های گوناگون این نوشتار علمی پزشکی، مجددا حضور شما سروران گرامی توصیه می نماییم برای درمان شرایط نامناسب چاقی و یا لاغری خود که بر روی میزان شاخص توده بدنی نیز اثر می گذارند به یک پزشک متخصص، حاذق و ماهر مراجعه نمایید و مشورت های لازم را با ایشان به عمل آورید تا بهترین راهنمایی ها را از او دریافت کرده و به به مناسب ترین نتیجه های درمانی دست پیدا کنید.
از این که تا انتهای نوشتار محاسبه شاخص توده بدنی با ما همراه بودید از همه ی شما عزیزان ممنون و سپاس گذار هستیم.
لینک کوتاه مقاله:
https://cutt.ly/8ERmhzh