در این مقاله به بررسی موضوع لاپاراسکوپی فیبروم خواهیم پرداخت.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد لاپاراسکوپی فیبروم می توانید با ما در تماس باشید
لاپاراسکوپی فیبروم این روزها خیلی در درمان بیماری فیبروم رحم کاربرد دارد.
این روش به خاطر نیمه تهاجمی بودن، طرفداران بسیار زیادی در میان بیماران و حتی کادر پزشکی دارد.
فیبروم رحم از بیماریهایی است که خوش خیم است و میتوان با جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپی آن را درمان کرد.
مقدمه
البته روش های غیر جراحی هم میتواند در درمان فیبرومها موثر باشد.
اما وقتی میزان بزرگی، تعداد و شدت درد فیبروم ها زیاد باشد، نمی توان با روشی به جز جراحی آن ها را درمان کرد.
تا جایی که روش لاپاراسکوپی در دسترس باشد، نیازی به جراحی باز نیست.
اما پیرامون لاپاراسکوپی فیبروم، سوالات زیادی مطرح است.
پیشنهاد می کنیم از پست جراحی چاقی لاپاراسکوپی و لاپاراسکوپی معده چیست دیدن کنید.
اینفوگرافیک لاپاراسکوپی فیبروم
سوالاتی که ذهن هر خانمی را به خود مشغول میکند. شاید از این بابت نگرانی هایی وجود داشته باشد و شخص نداند که آیا باید این عمل را انجام دهد یا خیر.
امروز در این مطلب از صفر تا صد لاپاراسکوپی فیبروم را برای شما شرح میدهیم تا ابهامات شما رفع شود.
لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
بافت عضلانی رحم اگر توده خوش خیمی در آن ایجاد می شود که به آن فیبروم رحمی می گویند. روش انجام عمل لاپاراسکوپی به اینصورت است که در ناحیه شکم سوراخ ایجاد می شود دوربین های که به مانیتور متصل هستند وارم رحم می شوند. که پزشک با دیدن توده ها می تواند آنها رابراحتی از دیواره رحم جدا کند.
برخی از پرسش های پاسخ داده شده در این مقاله شامل موارد زیر است:
لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
برای فیبروم،جراحی باز بهتر است یا لاپاراسکوپی؟
عمل لاپاراسکوپی فیبروم چگونه انجام میشود؟
آیا لاپاراسکوپی فیبروم ضرری هم دارد؟
مزایای لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
دردهای بعد از لاپاراسکوپی فیبروم، نشان از چه میباشد؟
چه مراقبت هایی بعد از لاپاراسکوپی فیبروم باید انجام شود؟
تا چه مدت بعد از لاپاراسکوپی فیبروم نباید فعالیت بدنی کرد؟
اقدامات قبل از لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
هزینهی جراحی لاپاراسکوپی فیبروم چقدر است؟
اندازه ی فیبروم برای لاپاراسکوپی چه میزان باید باشد؟
فیبروم رحمی، بارداری و سرطان رحم، چه ارتباطی با هم دارند؟
کلام آخر
لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که جراحی لاپاراسکوپی چیست؟
لاپاراسکوپی فیبروم، روشی است که در آن برش کوچی روی قسمتی از رحم انجام میشود و تجهیزات لاپاراسکوپی وارد رحم میشوند. این جراحی نیمه تهاجمی است و با سادگی و راحتی هر چه تمامتر، فیبروم مورد نظر از دیوارههای رحم خارج میشود.
لاپاراسکوپی روشی است که در آن، برش کوچک به تعداد یک یا چند عدد روی لگن یا شکم انجام میشود. این برش های کوچک خیلی زود خوب می شوند و بعد از چند روز انگار نه انگار که جراحی صورت گرفته است.
این روش جراحی که چند سالی است به وجود آمده است و مدت زمان زیادی از آن نمی گذرد، خیلی پر طرفدار شده است. اکثر کسانی که مشکلاتی را در ناحیه ی سینه و شکم دارند، ترجیح می دهند که لاپاراسکوپی کنند.
این روش به روش حداقل تهاجم MIS معروف است. در این روش، بی حسی موضعی صورت می گیرد ولی در برخی از موارد هم ممکن است بیهوشی کامل صورت بگیرد.
لاپاراسکوپی فیبروم برای درمان این بیماری استفاده می شود. اما بهتر است قبل از پرداختن به ادامه ی بحث، ببینیم فیبروم رحمی چیست و چرا به وجود می آید.
فیبروم رحمی از بیماری های شایع در خانم ها می باشد. به خصوص خانم هایی که در سنین باروری قرار دارند، بیشتر با این نام و بیماری آشنا هستند.
فیبروم رحمی از تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی است که در لایه های داخلی، میانی و یا خارجی رحم ایجاد می شوند. اگر بخواهیم انواع فیبروم های رحمی را بشناسیم، شامل موارد زیر هستند:
پیشنهاد می کنیم از پست بهترین زمان بارداری بعد از عمل لاپاراسکوپی دیدن کنید.
فیبروم های ساب سروز:
فیبروم ساب سروزال نوعی فیبروم است که گاهی قطر آن تا حدود 20 سانتیمتر هم می رسد. این فیبروم در دیواره ی خارجی رحم رشد می کند.
فیبروم اینترامورال :
فیبروم اینترامورال که بین خانم ها از شایع ترین فیبروم ها می باشد، قطری تا 15 سانتیمتر دارد. محل قرارگیری این فیبروم تقریبا در دیواره ی میانی رحم است. این فیبروم کوچک است اما می تواند بزرگتر شده و تا 15 سانتیمتر رشد کند.
اگر این فیبروم متمایل به سمت داخل رحم رشد کند، ممکن است به فیبروم ساب موکوزال تبدیل شود. البته اگر به سمت دیواره ی خارجی رحم رشد کند، ممکن است نوعی فیبروم سروزال درست کند.
فیبروم ساب موکوزال:
فیبروم ساب موکوزال از کمیاب ترین نوع فیبروم رحمی است. اندازه ی کوچکی دارد و درست در زیر دهانه ی رحم و در لایه ی داخلی رحم رشد می کند. انجام لاپاراسکوپی فیبروم برای همین نوع فیبروم مناسب است.
در اکثر موارد، فیبروم های رحمی بدون درد و ایجاد مزاحمت هستند. بعد از مدتی خود به خود خوب می شوند. اما اگر درد زیادی داشته باشند و خونریزی بسیاری را سبب شوند، باید لاپاراسکوپی فیبروم انجام داد.
علائم فیبروم رحمی شامل موارد زیر می باشد:
- احساس تکرر ادرار در فرد زیاد می شود.
- یک فشار خاصی به ناحیه ی لگن همیشه وارد می شود.
- در هنگام تخلیه ی مثانه، مشکل به وجود می آید.
- تجربه ی یبوست به صورت مزمن پیش می آید.
- احساس کمردرد یا پا درد در فرد وجود دارد.
- تشدید خونریزی در دوران قائدگی ایجاد می شود.
- دوران قائدگی طولانی تر می شود.
- احساس پر بودن شکم به طرف دست می دهد.
- احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی بیشتر می شود.
و سایر علائمی که ممکن است در هر فردی با دیگری، کمی فرق داشته باشد.
فیبروم می تواند بر اثر عدم تعادل هورمون های استروژن و پروژسترون پیش بیاید. البته رژیم غذایی ناسالم مثل مصرف غذاهای فراوری شده مانند کنسروها و سوسیس و کالباس و عدم مصرف غذاهای سالم مثل سبزیجات و میوه جات می تواند این بیماری را تشدید کند.
یک نکته ی بسیار مهم این است که قسمتی از جنس فیبروم های رحمی از کلاژن می باشد. اگر پودرهای کلاژن یا قرص های کلاژن و هر آن چیزی که کلاژن دارد را بی رویه مصرف کنید، به بزرگ تر شدن فیبروم های رحمی منجر خواهد شد. خیلی از افراد، این نکات بسیار مهم بهداشتی را نمی دانند.
برای فیبروم، جراحی باز بهتر است یا لاپاراسکوپی؟
اگر بخواهیم بین جراحی لاپاراسکوپی فیبروم و جراحی باز یکی را انتخاب کنیم، صد البته که جراحی لاپاراسکوپی را پیشنهاد می کنیم. مگر این که شخص خودش نخواهد یا مشکل خاصی وجود داشته باشد. اما در 99 درصد موارد، جراحی لاپاراسکوپی بیشترین کاربرد و طرفدار را دارد.
همیشه برای درمان بیماری ها، اولین روش درمانی، دارو و روش های غیر تهاجمی مد نظر پزشک است. در صورتی که نتوان مشکل را بر طرف کرد، باید از روش جراحی استفاده کرد. جراحی نیز به دو صورت وجود دارد. جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپی.
در روش جراحی باز، پزشک با پاره کردن پوست و گوشت و سپس اندام داخلی، اقدام به جراحی می کند. حالا بعد از جراحی، تازه داستان اصلی شروع می شود.
شخص تا بهبودی کامل و بر طرف شدن زخم حاصل از بخیه، نمی تواند راه برود یا فعالیت داشته باشد. احتمال جوش نخوردن اندام و باز شدن بخیه ها نیز وجود دارد. از همه ی این ها گذشته، ممکن است بعد از جراحی، به هر دلیلی خونریزی پدید بیاید.
در برخی از موارد نیز جای جراحی باقی می ماند. از عوارض داخلی هم می توان به زخم دار شدن و احتمال عفونت اندام یا گوشت های داخلی و خارجی اشاره کرد. تازه بعد از جراحی باز ممکن است بیماری مورد نظر دوباره باز گردد و نیاز باشد که جراحی تکرار گردد.
اما هیچ کدام از این مشکلات در جراحی لاپاراسکوپی وجود ندارد. بهبودی شخص زودتر از آن چه فکرش را کنید، صورت می گیرد.
شخص بعد از حدودا 4 یا 5 روز به زندگی عادی باز می گردد
شخص بعد از حدودا 4 یا 5 روز به زندگی عادی باز می گردد. فیبروم رحم از آن بیماری هایی است که اگر علت آن شناخته و بر طرف نشود، امکان دارد دوباره تشکیل شود و باز هم کار به جراحی بکشد. پس بهتر است روشی انتخاب شود که کمترین عارضه را داشته باشد.
اگر از آن دست خانم هایی هستید که عادت به خوردن فست فود دارید و یا غذاهای کنسروی مصرف می کنید، منتظر بزرگ شدن و ایجاد فیبروم باشید. اگر برای سلامت پوست و مفاصل خود پودرهای کلاژن مصرف می کنید، حتما احتیاط کنید و زیاده روی نکنید چون همین موارد باعث بزرگ شدن فیبروم ها می شوند.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که برخی از پزشکان ترجیح می دهند از روش دیگری به نام هیستروسکوپی استفاده کنند. این روش، هم تشخیصی است و هم درمانی. در این روش از طریق باز نگه داشتن دیواره ی رحم با اسپکولوم و فرو بردن هیستروسکوپ به داخل رحم، بیماری های آن را تشخیص داده و درمان می کنند. مثل فیبروم رحمی.
عمل لاپاراسکوپی فیبروم چگونه انجام می شود؟
وقتی درد و اختلالات قائدگی زیاد می شود یا خونریزی ها بیشتر می شود، ممکن است یک سونوگرافی انجام دهید و یا پزشک خیلی اتفاقی در آزمایش شما متوجه فیبروم شود.
به هر حال وقتی فیبروم رحمی تشخیص داده شد، پزشک برآوردی از تعداد و میزان بزرگی یا کوچکی آن به عمل می آورد. اگر با دارو و مراقبت و تغییر رژیم در طول زمان قابل درمان باشد، پروسه ی درمانی آغاز می شود.
اگر فیبروم به اندازه ای بزرگ باشد که نتوان با دارو آن را رفع کرد، جراحی باز یا لاپاراسکوپی انجام می شود. جراحی باز که کاملا مشخص است چگونه انجام می شود.
بعد از بیهوشی شخص، پزشک اقدام به برش شکم و سپس رحم می کند تا فیبروم را بیرون بیاورد. همان طور که قبلا گفته شد، این روش عوارض خاص خود را دارد. اما در روش لاپاراسکوپی، کار بسیار راحت است:
در لاپاراسکوپی فیبروم، جراح چند برش در محل شکم و روی رحم ایجاد می کند. سپس دوربین خود را که دوربین بسیار کوچکی است، از یک سوراخ وارد می کند. از سوراخ دیگر دستگاهی که قرار است با آن فیبروم را خارج کنند، وارد می شود. اگر میزان فیبروم خیلی بزرگ باشد، ابتدا با یک دستگاه دیگر آن را تکه تکه می کنند و سپس فیبروم را خارج می کنند.
در حین جراحی، از گاز کربن دی اکسید برای فاصله انداحتن بین دیواره ی رحم و شکم استفاده می کنند تا پزشک بتواند راحت تر این جراحی را به انجام برساند. بعد از آن سوراخ ها با استفاده از نخ بخیه ی جذبی، دوخته می شوند.
به همین راحتی فیبروم ها برداشته می شوند. در این روش، احتمال خونریزی پس از جراحی و احتمال عفونت، خیلی کم است. به همین خاطر، روش موثر و پر طرفداری است.
آیا لاپاراسکوپی فیبروم ضرری هم دارد؟
یکی از بزرگ ترین دغدغه خانم ها این است که روش جراحی لاپاراسکوپی فیبروم چقدر خطر دارد. آیا این روش می تواند عوارضی هم داشته باشد؟ اگر عوارض دارد، تا چه حدی است و آیا می تواند در آینده باعث بیماری های دیگری مثل سرطان و سقط جنین یا نازایی شود؟
این نگرانی ها، همه سوالاتی است که ذهن اغلب خانم ها و داوطلبان روش لاپاراسکوپی را مشغول می کند. خانم ها دوست دارند بدانند که این روش چه خطراتی را به همراه دارد.
بهتر است قبل از این که ببینیم لاپاراسکوپی فیبروم ضرری دارد یا خیر، به این بپردازیم که آیا فیبروم ها خطرناک هستند یا خیر. آیا اگر از بدن خارج نشوند، می توانند مشکل آفرین باشند یا خیر. بعد از مشخص شدن این مطلب، می توان دریافت که لاپاراسکوپی ارزش انجام دادن دارد یا خیر.
همان طور که قبلا اشاره شد، فیبروم ها یکی از تومورهای لگنی خوش خیم هستند و هیچ گونه خطری برای بدن ندارند. این فیبروم ها در لایه ی داخلی رحم، خارجی و یا میانی رحم تشکیل می شوند. بسته به این که کجا شکل بگیرند، ابعاد و بزرگی خاصی دارند.
اگر با دارو درمان شوند که هیچ مشکلی وجود ندارد. اکثرا هم بدون درد و علائم هستند. اما برخی از آن ها دارای ابعاد زیادی هستند و همچنین فرد را اذیت می کنند.
اگر فیبروم ها درمان یا جراحی نشوند
خونریزی های ماهیانه و دردهای همیشگی، گریبانگیر فرد می شود. اگر این فیبروم ها درمان یا جراحی نشوند، ممکن است به احتمال ضعیف، در آینده باعث شود که فرد نتواند بارداری را تجربه کند. در برخی از موارد هم ممکن است فیبروم سرطانی شود که این احتمال خیلی کم است.
اگر فیبروم رحمی خیلی بزرگ باشد و روز به روز به بزرگی آن افزوده شود، باید حتما از بدن خارج شود. اگر این اقدام به موقع انجام نشود، ممکن است پزشک مجبور شود با عمل باز، کل رحم را خارج کند.
پس همان طور که می بینید، لاپاراسکوپی نکردن فیبروم های بزرگ و دردناک، می تواند خطر ساز باشد. تازه این روش مانند روش جراحی باز رحمی نمی باشد و فرد بعد از چند ساعت و یا یکی دو روز، بهبودی کامل پیدا می کند.
اما بالاخره نمی توان عوارضی که در برخی از بیمارها به وجود آورده را نادیده گرفت. مثلا وجود خونریزی، ایجاد مشکل در مجاری ادراری و روده، همچنین آسیب به اندام هایی مثل روده و ایجاد عفونت، از عوارض لاپاراسکوپی فیبروم هستند.
این عوارض فقط در صورتی پیش می آید که پزشک مورد نظر، متبحر و با تجربه نباشد. پزشکی که عضو انجمن لاپاراسکوپی باشد و بسیار با تجربه باشد، محال است لاپاراسکوپی انجام دهد که این عوارض را در پی داشته باشد.
مزایای لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
هر جراحی در موقعیت و جای خود، کاربرد خاص خود را خواهد داشت. اما در کل، جراحی های mis یا حداقل تهاجم، بین تمام انواع جراحی، بهترین گزینه هستند. این جراحی مزیت های زیادی برای شخص در پی خواهد داشت.
جراحی لاپاراسکوپی فیبروم رحم نیز مزیت هایی دارد که ذکر چند مورد از آن در این قسمت ضروری است:
- در جراحی لاپاراسکوپی، دو سه تا برش کوچک روی شکم ایجاد می شود که بعد از جراحی خیلی زود خوب می شود. از نظر زیبایی شکم و ماندن جای زخم ها، خیلی بهتر از روش جراحی باز بوده و جای آن باقی نمی ماند. در این روش، احتمال بروز عفونت زخم خیلی کم است.
- برخی از بیماران بعد از لاپاراسکوپی فیبروم رحم از بیمارستان مرخص می شوند و دوره ی استراحت خود را با انجام فعالیت های سبک در خانه سپری می کنند. برخی هم تا 2 روز بعد مرخص می شوند. به هر حال مدت نقاهت و استراحت بعد از لاپاراسکوپی، خیلی کم است.
- درد بعد از جراحی لاپاراسکوپی، خیلی کمتر از جراحی باز است و نیاز به خوردن مسکن قوی ندارد. بهتر می توان درد آن را تحمل کرد.
- اگر از نظر باروری به موضوع نگاه بیندازیم، باید بگوییم که شانس باروری در روش لاپاراسکوپی خیلی بیشتر از جراحی باز است و شخص می تواند بعد از آن بارداری را تجربه کند.
- احتمال ایجاد چسبندگی رحم در این روش بسیار پایین می باشد.
- دورانی که بیمار بهبودی پیدا می کند و دوران نقاهت، خیلی کوتاه است.
این نکات، همگی از مزایای لاپاراسکوپی هستند. این جراحی در برخی از موارد حتی ارزان تر از جراحی باز انجام می شود.
فقط باید در انتخاب پزشک جراح به خوبی دقت کنید. زیرا این جراحی به شدت حساس می باشد. پزشک جراح باید در کارنامه ی کاری خود حتما نمونه های موفق جراحی لاپاراسکوپی فیبروم داشته باشد.
دردهای بعد از لاپاراسکوپی فیبروم
فیبروم های رحم به خودی خود می توانند دردهای بسیار آزاردهنده ای در بدن یک شخص ایجاد کنند. فیبروم ها خونریزی ماهیانه را افزایش داده و گاهی دردشان تا زیر شکم و پشت لگن کشیده می شود.
اگر این فیبروم ها درمان نشوند و روز به روز بزرگ تر شوند، جراحی لاپاراسکوپی، آخرین اقدام یک پزشک خواهد بود تا شخص را از این دردها رهایی بخشد. بهترین روش مبارزه با فیبروم های بزرگ رحم نیز همین است.
بعد از انجام هر گونه عمل جراحی باز یا نیمه تهاجمی مثل لاپاراسکوپی، داشتن درد در اطراف شکم، جای زخم ها و همچنین در اندام داخلی مثل رحم، طبیعی است.
درد هنگام خروج ادرار
حتی مواقع در خارج شدن ادرار نیز ممکن است دردهایی به سراغ شخص بیاید. این نشانه ها کاملا طبیعی هستند. بعد از لاپاراسکوپی رحم، گاهی وقت ها درد به روده ها نیز کشیده می شوند. این هم طبیعی است.
اما اگر بعد از چند روز و گذشت مدتی، این دردها همچنان وجود داشت یا حالت چسبندگی در رحم ایجاد کرد، حتما باید به پزشک مراجعه شود. حتی برخی از خانم ها بعد از خارج کردن فیبروم رحمی، از دردهایی که هنگام رابطه ی جنسی دارند نیز شکایت می کنند.
وجود این دردها، اولیل طبیعی هستند و با دارو رفع می شوند اما اگر ادامه دار باشند، ممکن است به هر دلیلی رخ داده باشند. ممکن است رحم یا اطراف زخم های شکم عفونت کرده باشد.
یا جراح مورد نظر به اندازه ی کافی با تجربه نبوده و به هنگام کار با دستگاه های لاپاراسکوپی، به سایر اندام ها آسیب وارد کرده باشد. دردهای بعد از لاپاراسکوپی اکثرا طبیعی هست و جای نگرانی ندارد.
پزشکی که انتخب می کنید، باید بسیار متبحر باشد. هر چقدر این پزشک با تجربه تر باشد، مشکلات و دردهای بعد از جراحی نیز کمتر خواهد بود. تا جایی که ممکن است بعد از جراحی تا مدتی از انجام کارهای سنگین خودداری کنید.
رابطه ی جنسی باید آرام باشد و سعی کنید زمان مناسب آن را از پزشک خود بپرسید. دارو و مسکن های خود را به موقع مصرف کنید. رعایت تمام این نکات می تواند دردهای شما را کمتر کند.
چه مراقبت هایی بعد از لاپاراسکوپی فیبروم باید انجام شود؟
لاپاراسکوپی فیبروم رحم به گونه ای است که هم قبل و هم بعد از آن باید مراقبت های شدیدی به عمل آورد. نمی توان بدون مراقبت های بعد از جراحی انتظار داشت که تاثیر عمل آشکار شود.
فیبروم رحم می تواند مشکل ساز شود. تا زمانی که اذیت نکرده، ایرادی ندارد که شما هم آن را نادیده بگیرید و یا با دارو رفعش کنید. اما زمانی که بخواهد شما را اذیت کند و شب و روز درد داشته باشید، نباید آن را سرسری بگیرید و باید جراحی کنید.
لاپاراسکوپی فیبروم رحم شرایطی دارد که اگر آن را داشته باشید، پزشک شما را جراحی خواهد کرد. اما جراحی لاپاراسکوپی فیبروم رحم هم مثل سایر جراحی هایی که انجام می شود، باید مراقبت هایی پس از آن صورت بگیرد تا نتیجه ی آن به خوبی نمایان شود.
برخی از مراقبت هایی که باید بعد از جراحی به کار ببندید، شامل این موارد است:
- در هر مرحله بعد از جراحی، ارتباط خود را با پزشک قطع نکنید. در صورت نیاز باید به او مراجعه داشته باشید.
- پس از جراحی باید مسکن و داروهای تجویزی را حتما بخورید.
- وقتی لاپاراسکوپی تمام شد، شخص باید تا 2 روز در بیمارستان تحت مراقبت باشد. در این مدت، خوردن و آشامیدن و راه رفتن به میزان کم، امکانپذیر است. حتی در برخی موارد شخص چند ساعت پس از جراحی بهبودی سریع پیدا کرده و مرخص می شود. اگر شخص در این مدت نیاز به تزریق خاصی داشت، باید به پزشک مراجعه کند.
- ریکاوری و بازگشت به حالت اولیه، بعد از چند هفته از گذشت لاپاراسکوپی، امکانپذیر می شود. برای کشیدن بخیه ها و معاینه، یک هفته بعد از جراحی باید به پزشک مراجعه کرد. البته برخی از نخ های بخیه، جذبی بوده و نیازی به کشیدن ندارند. اگر در روزهای بعد از جراحی دمای بدن بیمار پایین باشد، طبیعی است. چون از تزریق دی اکسید کربن این اتفاق می افتد.
نباید انتظار بیهوده داشته باشید و زودتر از این، انتظار خوب شدن داشته باشید. اما در کل، لاپاراسکوپی، جراحی مدرنی است که مراقبت های پس از آن ساده تر است و بهبودی بعد از آن خیلی زود حاصل می شود.
تا چه مدت بعد از لاپاراسکوپی فیبروم نباید فعالیت بدنی کرد؟
لاپاراسکوپی فیبروم رحمی یکی از کارها و اقدامات درمانی است که در بین تمام اقدامات جراحی، بهترین و کم عارضه ترین روش است. این روش به صورت MIS بوده و نیمه تهاجمی است.
کلیه ی جراحی هایی که به روش نیمه تهاجمی انجام می شوند، طرفداران زیادی دارند. البته پزشکانی که این اعمال را انجام می دهند، باید جزء متخصصان و فوق تخصصان این فن باشند.
شاید در وهله ی اول فکر کنید که لاپاراسکوپی فیبروم رحم چیز خاصی نیست و بعد از آن می توان به فعالیت روزمره پرداخت. صحبت شما درست است. این جراحی، جزء ساده ترین جراحی های دنیاست.
اما این نکته را مد نظر قرار دهید که لاپاراسکوپی فیبروم رحم، باید توسط پزشک متبحر اجام شود تا ضررهای بعد از آن به حداقل برسد. فیبروم رحمی از بیماری های خوش خیم بوده و می تواند به سرعت درمان شود. لاپاراسکوپی فیبروم، تنها راه چاره برای فیبروم های بزرگ و دردناک است.
فعالیت بدنی بعد از جراحی لاپاراسکوپی فیبروم، به برخی از عوامل بستگی دارد. اولین عامل، تخصص و تجربه ی پزشک است. اگر پزشک تجربه کافی نداشته باشد، ممکن است در حین جراحی به روده ها و بافت های اطراف، آسیب بزند.
در این صورت فعالیت بدنی بعد از جراحی تا مدت ها مجاز نیست تا بتوان آسیب را بر طرف کرد. اما اگر فرض کنیم پزشک بسیار عالی جراحی کند و هیچ مشکلی پیش نیاید، انجام فعالیت بدنی تقریبا 5 روز بعد از جراحی، مشکلی ایجاد نمی کند.
اما انجام فعالیت های سنگین بدنی، کار سخت و مداوم و راه رفتن بیش از حد می تواند خطرناک باشد. روابط جنسی همراه با فعالیت بدنی شدید می تواند به رحم و واژن آسیب وارد کند.
بهتر است به دستورات و توصیه های پزشک معالج گوش دهید و بعد از جراحی، تا حد ممکن فعالیت سنگینی نداشته باشید.
اقدامات قبل از لاپاراسکوپی فیبروم چیست؟
قبل از انجام هر نوع جراحی، باید اقداماتی انجام شود. اقدامات قبل از جراحی لاپاراسکوپی نیز بسیار حائز اهمیت است. نمی توان آن ها را سرسری گرفت. بهتر است تک تک اقدامات زیر نظر پزشک انجام شود.
در همین ابتدا باید گفت که برخی از افراد اصولا گزینه ی خوبی برای انجام لاپاراسکوپی نیستند. این افراد کسانی هستند که شرایط بد جسمانی دارند، یا به شدت پیر هستند و افرادی که تزریق گاز دی اکسید کربن به هر نحوی برای آن ها مضر باشد.
در حین جراحی لاپاراسکوپی، پزشک مجبور است برای بهتر دیدن و بهتر کار کردن، حتما از گاز دی اکسید کربن استفاده کند. این گاز به وسیله ی یک کپسول و از طریق یک لولهی باریک، به داخل حفره ی شکمی تزریق می شود.
افرادی که ناراحتی تنفسی و قلب و عروقی داشته باشند، نمی توانند این جراحی را انجام دهند. گاز دی اکسید کربن می تواند در دراز مدت روی سیستم تنفسی و قلب و عروق اثر گذار باشد. لازم به ذکر است که در برخی از موارد، گاز دی اکسید کربن می تواند سبب خفگی اعضای داخلی بدن بشود که این جریان به تجربه و تبحر پزشک بر می گردد.
پس قبل از جراحی لاپاراسکوپی فیبروم باید این موارد و اقدامات را با پزشک در جریان گذاشت.
قبل از انجام این جراحی باید بدانید که این کار بسیار حساس بوده و قرار نیست به گونه ای پیش برود که به تخمدان، واژن و روده ها آسیبی وارد شود. به همین دلیل، رعایت نکات زیر بسیار ضروری است:
- برخی از افراد ممکن است چسبندگی لگن داشته باشند. بهتر است این افراد قبل از جراحی، روده های خود را به طور کامل تخلیه کنند. پزشک 48 ساعت قبل از جراحی ممکن است داروی روان کننده بدهد تا این تخلیه انجام شود.
- فرد باید ۶ تا ۸ ساعت ناشتا باشد .
- دوش گرفتن در شب قبل از جراحی بسیار مهم است و باید انجام شود.
- قبل از جراحی بهتر است در شب قبل، کلیه ی موهای اطراف و روی ناحیه ی تناسلی، شیو شوند تا جراحی به صورت بهتر و به دور از آلودگی انجام شود.
- اگر بیمار دارای سابقه بیماری باشد، باید به پزشک اطلاع دهد. به خصوص اگر آلرژی به مواد بیهوشی یا داروی خاصی دارد، بهتر است پزشک را در جریان قرار دهد.
- بهتر است در حین جراحی، فرد پریود نباشد. در برخی موارد با توجه به ضرورت با وجود این شرایط می توان لاپاراسکوپی انجام داد.
- داشتن هر گونه پروتز لگن، سینه، زانو و لنز در چشم ها، باید از قبل از جراحی به پزشک گفته شود تا در جریان کامل قرار بگیرد. در غیر این صورت ممکن است خطرناک باشد. در صورتی که این پروتزها قابل خارج کردن هستند مانند لنز، باید پیش از عمل آن ها را خارج کنید .
- شب قبل از جراحی حتما غذای سبکی مصرف کنید و خوب استراحت کنید.
- اگر استرس دارید، سعی کنید یک موزیک لذتبخش گوش دهید.
گفتن برخی از موارد قبل از جراحی ممکن است به نظر شما مهم نباشد اما در تعین سرنوشت و نتیجه ی جراحی موثر است. با پزشک خود صادق باشید. این جراحی برای انجام شدن نیاز به چند برش کوچک در حد سوراخ، روی حفره ی شکمی و بالای ناحیه ی تناسلی دارد.
زخم ها بعد از جراحی خیلی زود خوب می شوند. در ضمن در حین جراحی قرار است از گاز دی اکسید کربن استفاده شود. بهتر است هر گونه حساسیت یا ناراحتی های تنفسی و قلبی را به پزشک اطلاع دهید تا در جریان باشد.
هزینه ی جراحی لاپاراسکوپی فیبروم
وقتی صحبت از جراحی های نیمه تهاجمی و MIS به میان می آید، چون خیلی راحت تر و بی دردسرتر از جراحی باز است، بیمار این تصور را دارد که هزینه ی آن نیز ناچیز خواهد بود. اما باید در مورد هزینه ی لاپاراسکوپی فیبروم بگوییم که جریان بدین صورت نیست.
هزینه ی جراحی لاپاراسکوپی به چند عامل بستگی دارد. برای مثال، اگر جراحی به هر دلیلی سخت تر انجام شود و نیاز به مراقبت های ویژه تری در اتاق عمل داشته باشد، مطمئنا هزینه ی آن نیز بالاتر خواهد شد.
برخی از هزینه ها نیز مربوط به قبل از جراحی است. مثلا انجام انواع آزمایشات مورد نیاز که پزشک درخواست می کند، به عهده ی بیمار است و همچنین ویزیت پزشک نیز جزئی از هزینه ها خواهد بود.
در حین جراحی، از برخی از تجهیزات استفاده می شود که تقبل هزینه های این تجهیزات به عهده ی بیمار است. این تجهیزات مانند لباس و ملحفه ی جراحی و همچنین وسایلی مانند سرم و برانول و آمپول های بیهوشی و بی حسی و یک سری وسایل دیگر، همگی باید توسط بیمار به صورت آکبند تهیه شود. بعد از جراحی، تمام این وسایل، دور ریخته خواهد شد.
لطفا از پست هزینه عمل لاپاراسکوپی در تهران دیدن کنید.
هزینه ی دستمزد پزشک نیز جداگانه حساب می شود
هزینه ی دستمزد پزشک نیز جداگانه حساب می شود. اگر لاپاراسکوپی توسط جراحان عمومی انجام شود، هزینه ی آن خیلی کمتر خواهد شد. اما اگر این جراح توسط فوق تخصص انجام شود، دستمز بالاتری را می طلبد. هزینه ی بیمارستان نیز به صورت جداگانه محاسبه می شود که اگر خصوصی باشد، هزینه ی بالاتری در پی خواهد داشت ولی بیمارستان دولتی، خیر.
اما در کل باید بگوییم که هزینه های جراحی لاپاراسکوپی فیبروم به خیلی از عوامل بستگی دارد. مثلا انجام جراحی در بیمارستان دولتی یا خصوصی تفاوت زیادی در هزینه ها به دنبال خواهد داشت.
بیمه هایی مانند خدمات درمانی و تامین اجتماعی با وجود داشتن منابع مالی فراوان، اصولا تمایلی به پرداخت هزینه های لاپاراسکوپی فیبروم را ندارند که این یکی از بزرگ ترین معضلات بیمه های دولتی است. اما شرکت های بیمه ی خصوصی که بیمه تکمیلی درمان دارند، این هزینه ها را گاهی تا 100 درصد نیز پوشش می دهند. اگر هم صددرصد نباشد، مقدار ناچیزی فرانشیز باید توسط بیمار پرداخت شود.
اندازه ی فیبروم برای لاپاراسکوپی
تا این قسمت از مقاله، هر چه گفتیم و شنیدیم، پیرامون جراحی لاپاراسکوپی فیبروم بود و فهمیدیم که فیبرومی که به جراحی می رسد، باید زودتر جراحی شود. اما بیایید بررسی کنیم و ببینیم که کدام یک از فیبروم ها باید جراحی شوند.
در کل، فیبروم ها با توجه به محلی که قرار دارند و با توجه به بزرگی و اندازه ای که دارند، درمان پذیرند. به ندرت پیش می آید که یک فیبروم، سرطانی شود. پس جای نگرانی نیست و این تومورهای خوش خیم که در حد یک کیست ساده هستند، به راحتی درمان می شوند.
فیبروم های رحمی در خانم هایی به وجود می آید که در سنین باروری هستند. حتی برخی خانم ها ممکن است تا آخر عمر متوجه وجود آن ها نشوند و دردناک هم نباشند.
در این بین، تعدادی از این فیبروم ها با توجه به مکانی که قرار گرفته اند، دردهایی را ایجاد کرده و میزان خونریزی قائدگی را بیشتر می کنند. حتی ممکن است در برخی از موارد، دردهای لگنی و زیر دل را به همراه داشته باشند و نا منظمی هایی را در ایجاد شدن پریودی به وجود بیاورند.
این فیبروم ها اگر با دارو و درمان و تغییر رژیم غذایی بهبود پیدا کنند، مشکلی در پی ندارد. اما در صورتی که بهبود پیدا نکنند و روز به روز بزرگتر شوند، باید جراحی شوند.
این فیبروم ها گاهی قطرشان تا بیش از 20 تا 30 سانتیمتر می شود و دیگر جایز نیست به حال خود رها شوند. باید زودتر جراحی شده و خارج شوند. روش جراحی لاپاراسکوپی فیبروم، موثرترین و کم خطرترین روش خارج کردن این فیبروم ها می باشد.
فیبروم رحمی و بارداری یا سرطان رحم، چه ارتباطی با هم دارند؟
یکی از بزرگترین ترس و نگرانی هایی که در زنان وجود دارد، این است که هر بیماری در رحم و واژن آن ها شاید در آینده تبدیل به سرطان شود. حساسیت خانم ها خیلی خوب است و حتی در بسیاری از موارد، بیشتر از مردان است. در مورد فیبروم ها نیز نگرانی هایی از سمت بیشتر خانم ها مطرح است.
بسیاری از افراد با شنیدن نام تومور، به یاد سرطان های خیلی خطرناک می افتند که در نهایت افراد را به کام مرگ می کشاند. اما در واقعیت، این طور نیست. بیمای های رحم و واژن و تخمدان در زنان در موارد بسیار نادری باعث به وجود آمدن سرطان می شوند.
فیبروم رحم، یکی از تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی است که با تغییر رژیم غذایی و رفتارهای خوراکی، همچنین مصرف دارو، قابلیت رفع شدن دارد. اما در موارد بسیار بسیار نادر، ممکن است برخی از آن ها سرطانی شوند.
این مورد بیشتر مربوط به کسانی است که فیبروم ایشان رو به بزرگ شدن است، شاید درد هم داشته باشند ولی به پزشک مراجعه نمی کنند. در هر صورت، هر فیبرومی به فیبروم سرطانی تبدیل نمی گردد. شاید یک در هر ده هزار نفر این اتفاق بیفتد که بسیار بسیار نادر است.
افرادی که فیبروم رحمی دارند، می توانند باردار شوند. گاهی تعداد و بزرگی این فیبروم ها به قدری کم است که اختلالی در حاملگی به وجود نمی آورد. فقط در مواردی که فیبروم ها خیلی بزرگ باشند و یا تعداد آن ها زیاد باشد، ممکن است به رحم فشار وارد کنند که می تواند برای بارداری، مشکل ایجاد کند. بهتر است قبل از باردار شدن، حتما با متخصص یا فوق تخصص زنان مشورت شود.
کلام آخر
ریسک ابتلا به فیبروم های رحمی با روش ها و عادت های غذایی امروزی، بسیار بالا رفته است. خوردن گوشت مرغ های هورمونی، خوردن کنسروها، خوردن سوسیس و کالباس و فست فود و همچنین استفاده ی بیش از حد از ترکیبات کلاژن دار، می تواند ابتلا به فیبروم و بزرگ شدن آن را بیشتر کند.
در پایان توصیه می کنیم، مقاله ورزش بعد از عمل لاپاراسکوپی را مطالعه کنید.
امتیاز: 0 / 5. رای: 0
یک پاسخ
سلام فیبروم سابموکوزال رو هم میشه با لاپارسکوپی خارج کرد برای دختران محرو باکره یا حتما باید هیستروسکوپی کرد..
نهایت فیبردم تا چند سانت امکان خارج کردن با لاپاراسکوپی رو داره؟