قرص اگزناتید

قرص اگزناتید

قرص اگزناتید
قرص اگزناتید

در این مقاله قصد داریم در مورد قرص اگزناتید صحبت کنیم. این دارو، بیشتر به عنوان یک داروی درمانی بیماری دیابت شناخته می شود و در واقع یک داروی ضد دیابتی به شمار می آید اما امروزه در برخی درمان های دیگر نیز از این دارو استفاده می کنند. قرص اگزناتید، جز داروهای هورمونی و ضد التهابی به حساب می آید.

مقدمه

قرص اگزناتید
قرص اگزناتید

در گذشته تجویز و استفاده از این دارو در کشور ما چندان مرسوم نبود اما امروزه با توجه به آشنایی با فواید و مزایای این دارو در درمان دیابت، بیشتر پزشکان به عنوان یکی از روش های درمان بیماری یا به عنوان اصلی ترین داروی درمان از این دارو استفاده می کنند.

در صورتی که شما نیز به بیماری دیابت مبتلا هستید و به تازگی با این دارو آشنا شده اید، مطالعه این مقاله فرصت خوبی است تا اطلاعات کاملی در مورد بیماری دیابت به دست آورید.

اینفوگرافیک قرص اگزناتید

اینفوگرافیک قرص اگزناتید
اینفوگرافیک قرص اگزناتید

در مقاله پیش رو با پاسخ به سوالاتی که در ادامه آورده می شود، علاوه بر توضیحی کامل در مورد قرص اگزناتید در مورد برخی بیماری هایی که این قرص برای آن ها تجویز می شود نیز توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.

اطلاعات دارویی قرص اگزناتید

دسته دارویی

ضد دیابت ها

اشکال دارو

قرص

عملکرد

کنترل قند خون

بیماری هدف

دیابت نوع 2

بیماری مرتبط

  • حمله قلبی یا سکته
  • اختلالات گوارشی مانند گاستروپاز
  • بیماری کلیوی
  • بیماری پانکراس (پانکراتیت)
  • سنگ کیسه صفرا
  • اختلالات خونی ناشی از اگزناتید (ترومبوسیتوپنی ناشی از دارو)

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

قرص چیست و قرص اگزناتید جز کدام گروه داروهاست؟

قرص با کپسول چه فرقی دارد؟

مزایای استفاده از قرص به جای کپسول چیست؟

نحوه مصرف قرص اگزناتید به چه صورت است؟

تداخلات دارویی قرص اگزناتید چیست؟

آیا مصرف قرص قرص اگزناتید عوارضی دارد؟

موارد احتیاطی در مصرف قرص اگزناتید به چه صورتی می باشد؟

قرص اگزناتید معمولا برای چه بیماری هایی تجویز می شود؟

دیابت چیست؟

دیابت چه علائمی دارد؟

داروهای دیابت چند نوع دارند و قرص اگزناتید جز کدام دسته است؟

دیابت چند نوع دارد؟

درمان و کنترل دیابت از طریق چه روش هایی امکان پذیر است؟

در درمان دیابت چه داروهایی کمک کننده است؟

بیماری دیابت چه خطراتی دارد؟

چه مواردی در ابتلای به دیابت تاثیرگذار می باشند؟

بیماری پارکینسون که مصرف کننده قرص اگزناتید چیست؟

علائم و شرایط بیماری پارکینسون به چه صورت است؟

در ابتلا به بیماری پارکینسون چه مواردی نقش بیشتری دارند؟

تاثیرات ضد التهابی قرص اگزناتید به چه صورت است؟

در صورت مقاومت بدن و ایجاد حساسیت دارویی به قرص اگزناتید فرد باید چه اقدامی انجام دهد؟

آیا امکان مصرف قرص اگزناتید بدون تجویز پزشک وجود دارد؟

 

قرص چیست و قرص اگزناتید جز کدام گروه داروهاست؟

هنگام ابتلا به یک بیماری یا مشاهده علائم اولیه آن، پزشک برای درمان یا پیشگیری از ابتلا به بیماری اقدام به تجویز راه حل های درمانی مختلف می کند که یکی از روش های درمانی تجویز قرص هاست.

قرص چیست و قرص اگزناتید جز کدام گروه داروهاست؟
قرص چیست و قرص اگزناتید جز کدام گروه داروهاست؟

قرص اگزناتید از جمله قرص هایی است که پیش از این در کشور ما، استفاده از آن چندان مرسوم نبود اما امروزه برای مشکلات مختلفی این قرص تجویز می شود. در ادامه این مقاله به طور مفصل به معرفی قرص اگزناتید خواهیم پرداخت، اما پیش از آن بد نیست اندکی در مورد قرص و دارو توضیحاتی ارائه شود.

تعریف دارو

داروها مطابق با تعریف علمی و پزشکی، موادی هستند که پزشک با استفاده از آن، بیماری را درمان کرده و علائم آن را برطرف می کند. بسته به نوع دارو، این مواد ممکن است حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و…. باشند.

اولین داروهای تولیدی، از مواد گیاهی ساخته می شدند و کم کم مواد شیمیایی و صنعتی در طی فرآیندهای آزمایشگاهی جز مواد تشکیل دهنده دارو ها شدند.

داروهای امروزی انواع مختلفی دارند. داروها ممکن است به صورت قرص تولید شوند یا در قالب کپسول ارائه شوند. همچنین داروها در انواع مایع و تزریقی نیز تولید و به مصرف بیماران می رسند.

قرص چیست

همان طور که گفته شد دارو در شکل ها و انواع مختلفی عرضه می شود که یکی از رایج ترین انواع آن قرص می باشد. قرص ها، یک داروی خوراکی هستند که با استفاده از قالب های مخصوص به صورت فشرده ساخته و عرضه می شوند.

قرص ها خود دارای انواع مختلفی هستند که می توان قرص های بلعیدنی، جوشان، جویدنی، زیر زبانی و آهسته رهش را از آن ها مثال زد.

قرص چیست
قرص چیست

استفاده از قرص ها بسیار وسیع است و در بیماری های مختلفی اولین داروی تجویزی قرص می باشد. قرص ها دارای رنگ ها و فرم های مختلفی هستند که ممکن است معرف مواد سازنده، نحوه مصرف و حتی برند تولید کننده آن ها باشد.

قرص اگزناتید

یکی از انواع قرص ها، قرص اگزناتید است. بیشترین مصرف این قرص، کنترل قند خون است، به همین دلیل گروه هدف آن بیشتر بیماران دیابتی و منحصرا دیابت نوع دو می باشند. این قرص در بدن فرآیندی مشابه هورمون سازی ایجاد می کند و با ترکیبات خود مانع شدت گیری بیماری دیابت می شود.

قرص با کپسول چه فرقی دارد؟

همان طور که گفته شد داروها در انواع مختلفی تولید می شوند. یکی از متداول ترین شکل های دارو، فرم های خوراکی آن هستند. از انواع خوراکی داروها می توان قرص و کپسول را مثال زد که خود به انواع مختلفی تقسیم می شوند و نحوه مصرف آن ها در بیماری های مختلف، متفاوت است.

قرص با کپسول چه فرقی دارد؟
قرص با کپسول چه فرقی دارد؟

کپسول ها

از دیگر انواع داروهای خوراکی کپسول ها می باشند. کپسول ها به منظور ساده تر کردن مصرف دارو تولید شدند تا جایگزینی برای قرص ها باشند. قرص دارای یک پوشش ژلاتینی است.

این پوشش قابل هضم است و از مواد داخل کپسول نگهداری می کند. بسته به نوع دارو ممکن است پوشش کپسول نرم یا سخت باشد.

ژلاتین دور مواد دارویی کپسول ها بیشتر از نوع حیوانی است، اما بنا به نیاز و بیماری ممکن است این ژلاتین گیاهی باشد که در این صورت هیدرولیز شده از نشاسته است.

در تولید کپسول ها از رنگ های خوراکی استفاده می شود و برای مصرف و هضم راحت تر از روغنی مخصوص در پوسته آن ها استفاده می شود. مواد داخل کپسول ها غالبا پودری است.

تفاوت قرص با کپسول

شکل ظاهری و تفاوت در آن، اولین اختلاف میان قرص و کپسول است. قرص، همان دارو و مواد معدنی فشرده شده است که به مصرف بیمار می رسد و مستقیما در معده تجزیه شده و اثر لازم را می گذارد، در حالیکه کپسول بعد از استعمال، ابتدا باید مورد تجزیه برای از بین رفتن پوسته و ژلاتین آن قرار گیرد

و سپس مواد موجود در آن در معده آزاد شده و بیماری درمان می شود.  از دیگر تفاوت های کپسول و قرص می توان به نحوه مصرف آن ها اشاره کرد.

تفاوت قرص با کپسول
تفاوت قرص با کپسول

کپسول ها صرفا به حالت خوراکی و به وسیله تجزیه در معده اثرگذاری می کنند در حالیکه قرص ها به شکل های زیرزبانی و… نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرند.

برای بسیاری از افراد استفاده و بلع کپسول به علت روغنی بودن پوسته آن راحت تر از قرص است اما  در مواردی که مصرف یک دز کامل از دارو زیادی باشد، امکان نصف کردن قرص وجود داشته، اما در کپسول ها این امکان وجود ندارد.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله آیا قرص چربی خون باعث لاغری می شود را مطالعه کنید.

مزایای استفاده از قرص به جای کپسول چیست؟

همان طور که گفته شد، موضوع این مقاله در مورد قرص اگزناتید و موارد مصرف آن است اما پیش از اشاره به آن ها بد نیست اندکی در مورد مزایای استفاده از شکل قرص به جای دیگر انواع دارو صحبت شود.

این مقایسه و بیان مزیت های آن به خصوص برای افرادی که تصور می کنند کپسول می تواند اثر بیشتری داشته باشد یا با مصرف قرص هایی مانند قرص اگزناتید به دلیل خوراکی بودن آن ها ممکن است نتیجه مورد نظر حاصل نشود مفید می باشد.

مزایای استفاده از قرص به جای کپسول چیست؟
مزایای استفاده از قرص به جای کپسول چیست؟

تنوع نحوه مصرف

در میان داروهای تقریبا خوراکی که بیمار با قرار دادن آن ها در دهان و ادامه فرآیند هضم از آن ها استفاده می کند قرص ها تنوع بیشتری در استفاده دارند. ممکن است برای اثرگذاری سریع تر یک قرص به حالت جویدنی تجویز شود.

در این حالت مواد تشکیل دهنده قرص زیر دندان پودر شده و مواد ریزتر و قابل هضم تری وارد معده می شوند، یا قرص به صورت زیر زبانی و گونه ای تولید شود، به عنوان مثال برخی قرص های قلب زیر زبان قرار می گیرند تا در اثر بزاق دهان زودتر هضم شده و اثر بگذارند.

همچنین برای استفاده ساده تر برخی قرص ها به شکل جوشان تولید می شوند، این قرص ها ابتدا در آب حل شده و سپس به شکل یک نوشیدنی مورد استفاده قرار می گیرند، تنوع در نحوه مصرف برای استفاده هر سلیقه ای یک مزیت محسوب می شود.

متداول تر

تجویز و تولید قرص ها متداول تر از سایر انواع داروهاست. به همین دلیل شرکت های تولید کننده دارو، قرص ها را در حجم بیشتری تولید و عرضه می کنند. متداول بودن تولید و عرضه قرص ها به پیدا کردن راحت تر آن و در دسترس بودن همیشگی آن کمک می کند.

تنوع شکل

از دیگر مزایای قرص ها می توان به برخورداری از شکل های مختلف آن اشاره کرد. تنوع در شکل قرص ها کمک می کند که مصرف آن ها ساده تر شود، همچنین این تنوع شکل ظاهری به عنوان مثال برای کودکان باعث مصرف راحت تر قرص ها می شود.

امکان تقسیم یا تکثیر دز

گاهی اوقات ممکن است مصرف کل دز یک دارو برای بیمار زیادی باشد. در این شرایط باید دارو به اندازه مناسب که معمولا یک دوم یا یک چهارم است تقسیم شود.

قرص ها اکثرا دارای شیاری هستند که بتوان آن را به دو قسمت تقسیم کرد و در زمان نیاز از دز پایین تر آن استفاده کرد، همچنین در صورت نیاز به تولید یک قرص به دز بیشتر به دلیل فشرده بودن آن، این کار به سادگی امکان پذیر است.

امکان تقسیم یا تکثیر دز
امکان تقسیم یا تکثیر دز

اثر تدریجی

از دیگر مزایای قرص ها اثرگذاری تدریجی آن هاست. این کار کمک می کند که مواد معدنی و مغذی موجود در قرص به بهترین شکل جذب بدن شود. این ویژگی در بیشتر قرص ها مانند قرص اگزناتید وجود دارد و به آزاد سازی بهتر و در نتیجه طولانی مدت تر بودن اثر قرص کمک می کند.

نحوه مصرف قرص اگزناتید به چه صورت است؟

برخلاف این تصور که قرص ها دارویی هستند که استفاده از آن ها با هر شرایط و به هر شکلی امکان پذیر است، برای مصرف این داروها نیز شرایط خاصی وجود دارد که معمولا تحت عنوان نحوه مصرف در جعبه قرص وجود داشته یا توسط پزشک به بیمار آموزش داده می شود. به عنوان مثال برخی قرص ها حتما باید در زمان خاص مصرف شوند یا برخی از قرص ها را تنها باید با آبمیوه یا همراه با غذا مصرف کرد. در مورد قرص اگزناتید نیز شرایط به خصوصی وجود دارد.

نحوه مصرف قرص اگزناتید به چه صورت است؟
نحوه مصرف قرص اگزناتید به چه صورت است؟

پیش از مصرف قرص اگزناتید

در درجه اول قرص اگزناتید باید با تجویز پزشک مصرف شود و از مصرف خودسرانه آن جلوگیری کرد. به خصوص در دوران بارداری و شیردهی مصرف این قرص شرایط به خصوصی دارد و مصرف خودسرانه آن می تواند به کودک آسیب برساند.

در دوران بارداری به دلیل بالا رفتن احتمال ابتلا به دیابت بارداری برخی پزشکان این قرص را برای پیشگیری از ابتلا به خصوص در زنانی که در بارداری های قبلی سابقه دیابت داشته یا در خانواده آن ها فرد مبتلا به دیابت وجود دارد تجویز می کنند.

البته ممکن است وضعیت مادر به گونه ای باشد که این دارو برای جنین خطرساز باشد در این شرایط امکان مصرف این دارو تا بعد از زایمان وجود ندارد. همچنین بعد از زایمان نیز به دلیل اینکه نمی توان به طور 100 درصد مشخص کرد که اثرات این قرص وارد شیر مادر و در نتیجه مصرف نوزاد می شود یا نه، بهتر است قرص اگزناتید حتما بعد از مشورت با پزشک استفاده شود.

نحوه مصرف قرص اگزناتید

بسته به شرایط بیمار ممکن است پزشک این دارو را برای مصرف روزانه یک عدد پیش یا پس از غذا تجویز کند. مصرف این دارو حتما باید با آب زیاد همراه باشد تا به خوبی وارد معده شده و عمل هضم آن زودتر و راحت تر انجام شود. بهتر است پیش از مصرف قرص اگزناتید از داروهایی که با این قرص تداخل دارند اطلاع کسب کرد تا در صورت نیاز به مصرف دارویی برای اثرگذاری بیشتر این کار انجام شود.

نحوه مصرف قرص اگزناتید
نحوه مصرف قرص اگزناتید

تداخلات دارویی قرص اگزناتید چیست؟

یکی از مسائل مهم در مصرف داروها توجه به تداخل دارویی است. عدم دقت به این مسئله در بهترین حالت دارو را بی اثر می کند و در بدترین حالت موجب آسیب و عوارض جدی به فرد می شود. در مورد قرص اگزناتید نیز برخی تداخل ها وجود دارند که توجه به آن ها در بیشتر کردن اثر قرص تاثیرگذار می باشد. در ادامه این تداخل ها توضیح داده می شود.

تداخلات دارویی قرص اگزناتید چیست؟
تداخلات دارویی قرص اگزناتید چیست؟

تداخل دارویی چیست

مصرف همزمان چند دارو گاهی اوقات عوارضی را برای فرد به وجود می آورد که به این عوارض در اصطلاح تداخل دارویی گفته می شود.

این تداخل بیشتر زمانی رخ می دهد که فرد از چند پزشک نسخه دارویی دریافت کرده باشد یا همزمان با داروی تجویز شده توسط پزشک از داروهای گیاهی و مکمل ها استفاده کند، البته در مواردی خاص امکان تداخل میان داروهای تجویزی یک پزشک نیز وجود دارد که این به دلیل شرایط خاص بدنی بیمار است.

تداخل دارویی غالبا مضر است و باعث ایجاد مشکل می شود یا اثر یک دارو را خنثی کرده یا کاهش می دهد به عنوان مثال مصرف قرص های ضد بارداری با آنتی بیوتیک موجب کاهش اثر آن ها می شود، یا مصرف آهن با برخی آنتی بیوتیک ها موجب حساسیت های معده می شود.

البته گاهی اوقات تداخل دارویی مفید است. در این شرایط داروها باعث اثرگذاری بیشتر همدیگر می شوند و نتیجه گیری بیمار از آن دارو بیشتر می شود.

تداخل دارویی قرص اگزناتید

در مورد قرص اگزناتید نیز مانند بسیاری از داروها، برخی تداخلات وجود دارد. از جمله داروهایی که مصرف آن با قرص اگزناتید تداخل دارد وارفارین است.

داروهای مسدودکننده بتا در صورت مصرف با قرص اگزناتید موجب کاهش اثرگذاری این قرص می شوند. با این حال در صورت مشاهده عارضه هایی مانند عدم کاهش قند خون بعد از مصرف قرص اگزناتید همراه با سایر داروها، برای اطمینان از عدم تداخل بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود.

تداخل دارویی قرص اگزناتید
تداخل دارویی قرص اگزناتید

آیا مصرف قرص قرص اگزناتید عوارضی دارد؟

یکی از مسائل مهم در مصرف داروها اطلاع از عوارض جانبی آن هاست. البته عوارضی که برای داروهای مختلف بیان می شوند معمولا حالتی کلی داشته و احتمال بروز آن ها وجود دارد و به این معنی نیست که حتما یک عارضه معرفی شده برای تمام افراد بروز کند.

بسته به مقاومت بدنی، شرایط مصرف، سن، جنسیت و… ممکن است دارو در یک فرد به طور کل عارضه ای نداشته باشد. در اینجا برای آشنایی بیشتر با قرص اگزناتید برخی از عوارض این دارو را معرفی می کنیم.

آیا مصرف قرص قرص اگزناتید عوارضی دارد؟
آیا مصرف قرص قرص اگزناتید عوارضی دارد؟

عوارض رایج تر

در بیشتر قرص ها مقداری کمی از انواع مسکن وجود دارد تا فرد بعد از استفاده از آن ها و اثر داروی مسکن تا مدتی آرام تر شده و در نتیجه جذب دارو بهتر اتفاق بیفتد. این عامل معمولا موجب خستگی بعد از مصرف بیشتر داروها می باشد که این عارضه در مورد قرص اگزناتید هم وجود دارد.

همچنین بسته به وضعیت بدنی فرد ممکن است بعد از مصرف این قرص مشکلاتی مانند ورم و قرمزی پوست در برخی نقاط، حالت تهوع، اسهال، ناراحتی های معده، یبوست و… نیز به وجود آید که این عوامل بیشتر در روزهای ابتدایی مصرف این قرص بروز می کنند و بعد از آن تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و از بین می روند.

عوارض نادر و جدی

اما برخی عوارض جدی تر نیز ممکن است در اثر استفاده از قرص اگزناتید به وجود آید که از جمله آن می توان به مشکلات کلیوی اشاره کرد، همچنین ممکن است معده رفلاکس های شدیدتری نسبت به مصرف قرص داشته باشد که در این صورت بلافاصله باید به پزشک مراجعه کرد.

بعد از مصرف این قرص معمولا قند خون در میزان متعادل باقی می ماند اما کاهش بیش از حد آن نیز ممکن است یکی از عوارض این دارو باشد که در صورت بروز آن بهتر است به پزشک اطلاع داده شود. عوارض جدی تنها در گروه مختصری از بیماران مشاهده می شوند و به این معنی نیست که هر مصرف کننده از این قرص، به این مشکلات مبتلا شود.

موارد احتیاطی در مصرف قرص اگزناتید به چه صورتی می باشد؟

به منظور کاهش عوارض داروهای مختلف، معمولا برخی نکات احتیاطی در مورد آن ها گوشزد می شود که رعایت آن ها می تواند به نتیجه گیری بهتر از داروی مصرفی کمک کند. اقدامات احتیاطی در مورد مصرف قرص اگزناتید هم وجود دارند و به شرح زیر می باشند.

ارائه لیست داروهای مصرفی به پزشک

اولین مورد احتیاطی که در مورد قرص اگزناتید باید به آن توجه شود، ارائه لیستی از داروهای مصرفی به پزشک زمانی است که این قرص را تجویز می کند. با ارائه این لیست و بررسی آن توسط پزشک تداخلات دارویی مشخص شده و در صورت نیاز به تغییر در زمان یا نحوه استفاده از دارو این مورد توسط پزشک تعیین می شود. به عنوان مثال ممکن است پزشک نوع تزریقی این دارو را جایگزین با قرص اگزناتید کند.

اطلاع در صورت داشتن شرایط خاص

از دیگر مواردی که در مورد قرص اگزناتید باید احتیاط شود زمانی است که بیمار دارای شرایط به خصوصی است. به عنوان مثال بیمارانی که به حساسیت های دارویی یا حساسیت به مواد خوراکی مبتلا هستند وضعیت آن را باید به طور دقیق برای پزشک مشخص کنند یا بیمارانی که قصد بارداری داشته یا در این دوران و دوران شیردهی به سر می برند برای اطمینان بیشتر از سلامت خود و عدم ایجاد عارضه از قرص اگزناتید باید وضعیت را به طور دقیق برای پزشک مشخص کنند.

مصرف در بیماری های زمینه ای با تجویز پزشک

هنگامی که فرد جز مشکل جدیدی که به علت آن به پزشک مراجعه می کند به بیماری زمینه ای خاص دیگری مبتلا باشد، برای تجویز مناسب ترین داروها، باید سوابق بیماری را برای پزشک مشخص کند. به عنوان مثال در صورتی که فرد به بیماری کلیوی، بیماری لوزالمعده، بیماری روده و… مبتلا باشد ممکن است قرص اگزناتید با داروی این بیماری ها ایجاد اختلال کند.

عدم مصرف نوشیدنی های الکلی

از دیگر احتیاط ها در مصف قرص اگزناتید می توان به عدم مصرف مشروبات الکلی در زمان استفاده از این قرص اشاره کرد. این قرص بیش از هرچیز باعث تعادل قند خون می شود و با مصرف مشروبات الکلی سطح قند خون به شدت افزایش پیدا می کند که این مسئله در تداخل با هدف مصرف این داروست و احتمال بروز مشکلات ناشی از آن وجود دارد.

قرص اگزناتید معمولا برای چه بیماری هایی تجویز می شود؟

مواد معدنی تشکیل دهنده داروها با هم متفاوت است. به همین دلیل هر دارو تنها در یک بیماری خاص تجویز می شود، با این حال برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها، مسکن ها و… ممکن است در بیماری های مختلف مشترک باشند و در حوزه های مختلف تجویز شوند.

بنابه این تعریف به بررسی قرص اگزناتید در این زمینه خواهیم پرداخت. این داروی هورمونی تنظیم گر قند خون بیش از هر موردی در دیابت نوع دو و به منظور کاهش و کنترل قند خون تجویز می شود اما تحقیقات امروزی نشان دهنده تاثیرگذاری این دارو به برخی بیماری های دیگر است که شناخته شده ترین آن ها پارکینسون می باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله دیابت کنترل شده چیست را مطالعه کنید.

قرص اگزناتید معمولا برای چه بیماری هایی تجویز می شود؟
قرص اگزناتید معمولا برای چه بیماری هایی تجویز می شود؟

قرص اگزناتید و دیابت

قرص اگزناتید در اصل یک داروی ضد دیابت است و ترکیبات آن به گونه ای است که به هورمون انسولین اثر گذاشته و با تنظیم ترشح آن موجب کنترل قند خون می شود.

البته این دارو به شکل تزریقی نیز وجود دارد و با تزریق آن کنترل قند خون با سرعت بیشتری انجام می شود اما بیشتر پزشکان ابتدا مصرف این دارو را به صورت خوراکی توصیه می کنند. قرص اگزناتید در دیابت موجب افزایش تولید انسولین می شود. هنگامی که سطح انسولین در بدن بالاتر رود مبارزه با گلوکز مازاد ساده تر می شود و در نتیجه دیابت بهتر و بیشتر کنترل می شود.

قرص اگزناتید و پارکینسون

علی رغم اینکه مصرف کننده و گروه هدف اصلی قرص اگزناتید بیماران دیابتی می باشند، امروزه اثرگذاری این قرص در برخی بیماری های دیگر نیز ثابت شده که یکی از آن ها پارکینسون است.

در این بیماری مصرف قرص اگزناتید حتی با فاصله زمانی طولانی موجب کند شدن روند شیوع بیماری می شود و علائم آن را تا حد زیادی کاهش می دهد. البته مصرف این قرص برای این بیماران هنوز چندان رایج نیست و تحقیقات در زمینه مزایا و معرفی قرص اگزناتید به عنوان یک داروی اصلی برای بیماری پارکینسون بعد از تحقیقات کامل در مورد این دارو انجام می شود.

قرص اگزناتید و پارکینسون
قرص اگزناتید و پارکینسون

دیابت چیست؟

در ادامه مقاله قرص اگزناتید به بررسی دو بیماری مهمی که در درمان آن ها از این قرص استفاده می شود خواهیم پرداخت و توضیحاتی در مورد هر بیماری و مشکلات و روش های درمانی آن ها خواهیم داد. همچنین به طور مفصل تر در مورد نقش و تاثیر قرص اگزناتید در هر بیماری دیابت و پارکینسون توضیحاتی ارائه خواهد شد.

اختلال در ترشح انسولین

بیماری دیابت، وابسته به هورمون انسولین است و با اختلال در ترشح آن ایجاد می شود. در حالت عادی، غذای مصرفی در طول روز به مواد تشکیل دهنده آن تجزیه می شود که گلوکز یکی از آن هاست.

سلول های بدن این گلوکز را برای انرژی مورد نیاز جهت انجام فعالیت های روزمره استفاده می کنند اما در شرایطی ممکن است این هورمون به درستی ترشح نشده، یا ترشح آن به شکل سابق بوده اما اثر آن بر گلوکز کاهش پیدا کند که در این شرایط قند خون افزایش پیدا کرده و سلول ها بیش از حد گلوکز دریافت می کنند که این مسئله به بیماری دیابت منتهی می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان دیابت جدید را مطالعه کنید.

دیابت و افزایش سطح قند خون

هنگامی که بدن انسولین تولید می کند و مقدار انسولین معمولا به حد همیشگی یا کمی کمتر از مقدار نرمال است اما سلول ها به این انسولین تولیدی بی پاسخ هستند و در واقع انسولین نمی تواند باعث ورود گلوکز به سلول ها شود، فرد دچار افزایش سطح قند خون در بدن، ناشی از تجمع قند و گلوکز در خون می شود.

دیابت و کاهش سطح قند خون

در مقابل افزایش قند خون، کاهش سطح قند خون اتفاق می افتد. این مسئله زمانی است که انسولین در بدن به میزان کافی ترشح نمی شود، در نتیجه گلوکز به مقدار کافی وارد سلول ها نشده و گلوکز موجود در غذاها نیز دفع می شود. در این شرایط قند خون به حدی پایین می آید که حتی امکان از حال رفتن فرد نیز وجود دارد.

بروز بیماری دیابت

تمام شرایط گفته شده در نهایت با بروز علائمی هشداردهنده ابتلای فرد به بیماری دیابت می باشند. دیابت ممکن است بسته به کاهش یا افزایش سطح قند خون با علائمی مانند خستگی و بی حالی، تکرر ادرار، بی حسی دست و پا و… همراه باشد. همچنین مشکلاتی مانند خشکی دهان، کمبود انرژی و… نیز از اولین علائم بیماری دیابت می باشند.

دیابت چه علائمی دارد؟

برای اطلاع از نوع دیابت و شروع به درمان آن و بررسی اینکه آیا قرص اگزناتید می تواند به نوع ابتلایی دیابت کمک کند یا نه می توان به علائم آن توجه کرد. علائم دیابت در هر نوع آن متفاوت است، همچنین برخی علائم تنها در مردان و برخی علائم در زنان بروز می کنند که به طور مفصل به بیان هر کدام از آن ها خواهیم پرداخت.

دیابت چه علائمی دارد؟
دیابت چه علائمی دارد؟

علائم دیابت در مردان

در مردان دیابت بیشتر با کاهش میل جنسی همراه است، به خصوص در ابتدای ابتلا به این بیماری کاهش میل جنسی در مردان مشهودتر است که این مسئله به علت مشکلاتی مانند اختلال نعوظ رخ می دهد. همچنین مردان مبتلا به دیابت بیش از سایرین به ضعف های عضلانی دچار می شوند که ناشی از تغییرات هورمونی داخلی آن هاست.

علائم دیابت در زنان

در زنان نیز علائم اختصاصی وجود دارند که احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می دهند از جمله این علائم در زنان می توان به عفونت های دستگاه و مجاری ادرار اشاره کرد. همچنین زنان مبتلا به بیماری دیابت معمولا با مشکلاتی مانند عفونت های پوستی، پوست خشک و ترک ترک و خارش های پوستی به میزان بیشتری درگیر می باشند.

علائم دیابت بارداری

دیابت حاملگی یا بارداری بر خلاف سایر بیماری ها علائم واضحی ندارد و معمولا با آزمایشات مخصوصی که در ماه های مختلف انجام می شود مشخص می گردد، با این حال بیشتر زنانی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند بیشتر از سایر زنان باردار با مشکلاتی مانند تکرر ادرار یا تشنگی های مداوم و شدید روبرو می باشند.

علائم دیابت نوع یک

در نوع یک دیابت بیمار بیشتر دچار خستگی و بیحالی می شود، سردرد و سرگیجه های شدید و ناگهانی از بارزترین علامت های دیابت نوع یک است. همچنین نوسانات وزنی به خصوص کاهش وزن به طور ناگهانی و بدون رژیم غذایی میتواند از علائم هشدار دهنده دیابت نوع یک باشد. بیماران مبتلا به دیابت نوع یک ممکن است دچار تغییرات در اخلاق و رفتار شده و همچنین در موقعیت های ناگهانی به تاری دید دچار شوند.

علائم دیابت نوع دو

البته در دیابت نوع دو نیز برخی از علائم دیابت نوع یک وجود دارند. به عنوان مثال تاری دید برای بیماران مبتلا به این نوع دیابت نیز امکان پذیر است، یا خستگی می تواند علامت این نوع دیابت باشد اما بارزترین علامت دیابت نوع دو که تشخیص آن را ساده تر می کند گرسنگی شدید، افزایش و تکرر ادرار و بهبود دیرتر زخم های سطح بدن به خصوص زخم هایی است که در پا ایجاد می شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان عوارض دیابت را مطالعه کنید.

داروهای دیابت چند نوع دارند و قرص اگزناتید جز کدام دسته است؟

همان طور که در بخش های ابتدایی مقاله قرص اگزناتید گفته شد، داروها از مواد معدنی مختلفی ساخته می شوند. مواد معدنی مورد نیاز برای درمان هر بیماری و اثرگذار در آن در هر بیماری متفاوت هستند.

مواد معدنی تشکیل دهنده داروها، گروه های داروسازی را تشکیل می دهند. در واقع هر دارو، در زیرمجموعه خاصی قرار می گیرد که مشخص کننده ویژگی ها، تاثیرات و موادی است که آن دارو از آن تشکیل شده اند. بسته به نوع بیماری ممکن است زیر مجموعه های مختلفی در درمان اثرگذار باشند یا چند گروه دارویی برای درمان و کنترل بیماری قابل استفاده باشد.

داروهای دیابت چند نوع دارند و قرص اگزناتید جز کدام دسته است؟
داروهای دیابت چند نوع دارند و قرص اگزناتید جز کدام دسته است؟

گروه سولفونیل اوره

اولین گروه داروهای بیماری دیابت داروهای سولفونیل اوره هستند که با اثرگذاری بر سلول های پانکراس موجب تحریک تولید انسولین و افزایش آن می شوند. برای پیشگیری، درمان و کنترل دیابت از داروهای این گروه استفاده می شود. متداول ترین داروی این گوه کلروپرپامید است. این داروها ممکن است با انسولین تزریقی تداخل ایجاد کنند به همین دلیل برنامه استفاده از آن ها در صورت تزریق انسولین حتما باید از پزشک گرفته شود.

گروه مگلتنید

دومین گروه تشکیل دهنده داروهای دیابت این گروه است که به پانکراس در تولید بیشتر انسولین کمک می کند. ناته گلی و داروهایی مشابه آن از رایج ترین داروهای این دسته می باشند که معمولا از نظر دز پایین تر و مقدار مصرف آن ها در شبانه روز بیشتر و گاها تا سه مرتبه در شبانه روز نیز می باشد.

گروه بی گوانید

دیگر گروه داروهای بیماری دیابت، داروهای بی گوانید است که معروف ترین آن، داروی متفورمین است. متفورمین یک داروی کاهنده قند خون است و در دیابت نوع دو به کاهش قند کمک می کند. همچنین با اثر بر هورمون های تغذیه میل به خوردن شیرینی را نیز کاهش می دهد در نتیجه به عنوان دارویی برای درمان چاقی نیز کاربرد دارد.

گروه مهارکننده ها

گروه مهار کننده ها که خود به زیرگروه های مختلفی تقسیم می شود و داروهای متعددی از این گروه نشات می گیرند از دیگر گروه هایی دارویی برای کنترل و درمان بیماری دیابت است که رایج ترین داروی آن آکاربوز می باشد. این گروه با مهار گلوکز و کنترل دیابت از این طریق در درمان بیماری دیابت تاثیر می گذارد.

گروه مارتیندل 

در نهایت گروه مارتیندل ها که داروهای گوارشی را تشکیل می دهند جز داروهایی هستند که برای بیماری دیابت مورد استفاده قرار می گیرند و رایج ترین نوع آن ها، قرص اگزناتید است. این قرص با مصرف و آزادسازی در معده موجب کنترل ترشح انسولین و در نتیجه کنترل بیماری دیابت می شود.

دیابت چند نوع دارد؟

دیابت جز بیماری هایی است که ممکن است با شرایط و علائم مختلف در افراد بروز کند. همچنین ابتلای بیماری نیز بسته به سن، وضعیت جسمی و دوره زندگی فرد می تواند شرایط و وضعیت متفاوتی داشته باشد که در نهایت انواع مختلفی این بیماری را ایجاد می کند. به طور شناخته شده و کلی بیماری دیابت دارای دو نوع است. دیابت نوع یک و دیابت نوع دو، اما بنا به شرایط خاص ممکن است هرکدام از انواع دیگر دیابت نیز بروز کنند.

دیابت نوع یک

دیابت نوع یک یا دیابت کودکان اولین نوع دیابت است. این بیماری بیشتر در افراد زیر سی سال یعنی کودکان، نوجوانان و جوانان بروز می کند. مانند سایر بیماری هایی که از کودکی همراه فرد است دیابت نوع یک نیز ریشه ژنتیک و مادرزادی داشته و از نسل های قبل به فرد به ارث رسیده و شدت می گیرد. این نوع از دیابت موجب کاهش قند خون می شود چون بدن انسولینی برای دریافت و سوخت گلوکز تولید نمی کند. به همین دلیل بیماران مبتلا به این نوع باید مرتبا انسولین تزریق کرده تا سطح گلوکز خون متعادل شود.

در غیر اینصورت مشکلاتی مانند ضعف و بی حالی ناگهانی و حتی کما و غش کردن نیز امکان پذیر است. البته بالا بردن سطح قند خون با مصرف مقدار متعادل شیرینی نیز امکان پذیر است.

والدین با مشاهده علائمی مانند کاهش وزن ناگهانی، تکرر ادرار، تشنگی و خشکی دهان و بیحالی مفرط باید به ابتلا فرزندان به بیماری دیابت شک کرده و اقدامات لازم را انجام دهند. چون این نوع از دیابت حالت ژنتیکی و ارثی دارد درمان پذیر نیست و نمیتوان از بروز آن پیشگیری کرد و تنها می توان از شدت گیری آن جلوگیری کرد.

دیابت نوع دو

از دیگر انواع بیماری دیابت دیابت نوع دو یا دیابت بزرگسالی است. همان طور که از نام این نوع دیابت پیداست دیابت نوع دو تنها در بزرگسالان بروز پیدا می کند و از علائم آن می توان نوسانات وزنی، میل شدید و غیر طبیعی به خوردن شیرینی، گرسنگی و افزایش اشتهای غیرعادی و… را نام برد.

در این نوع بیماری قند خون از سطح نرمال بیشتر است و دلیل آن بی اثر بودن تولید انسولین است. در واقع انسولین وجود داشته و به گلوکز واکنش نشان می دهد و سبب ماندگاری آن در خون می شود اما به مصرف سلول ها نرسیده و در خون تجمع پیدا می کند. هر چند این نوع دیابت نیز می تواند ارثی باشد اما سبک تغذیه اشتباه در ابتلا به آن تاثیر بیشتری دارد.

دیابت بارداری

دیابت بارداری یا دیابت حاملگی یکی از انواع خاص این بیماری است. مطابق با نام این دیابت، این نوع تنها در دوران بارداری بروز پیدا می کند. دوران بارداری بیشترین تغییرات هورمونی در بدن زنان اتفاق می افتد. گاهی اوقات این تغییرات موجب افزایش یا کاهش هورمون های اساسی بدن می شود و در افراد مستعدتر باعث بروز مشکلاتی مانند دیابت حاملگی می شود.

هرچند آمار ابتلا به دیابت بارداری در زنان کم و حدود 5 درصد است اما در بیشتر آن ها این دیابت بعد از زایمان باقی مانده و به دیابت نوع دو تبدیل می شود. با رژیم صحیح و مراقبت های دارویی دیابت بارداری قابل درمان می باشد.

دیابت در دیگر انواع

شدت گیری دیابت باعث بروز مشکلات مختلفی می شود که باعث بروز و تبدیل به دیگر انواع دیابت می شود به عنوان مثال امروزه دیابت نوع دو، بعد از شدت گیری موجب آلزایمر و تحلیل سلول های مغزی می شود که در نهایت به دیابت نوع سه تبدیل می گردد. دیابت حین بیماری و… از دیگر انواع این بیماری می باشند. جز دیابت نوع یک، بیشتر انواع بیماری دیابت با داروهایی مانند قرص اگزناتید قابل کنترل می باشند.

درمان و کنترل دیابت از طریق چه روش هایی امکان پذیر است؟

هر چند در درمان دیابت، مصرف داروهایی مانند قرص اگزناتید موثرتر عمل می کنند اما راه هایی نیز به عنوان راه کمکی یا مکمل وجود دارند که با به کارگیری آن ها می توان دیابت را زودتر کنترل کرد و از حادتر شدن و بروز مشکلات جدی ناشی از آن جلوگیری کرد.

کنترل تغذیه

در اولین اقدام برای کنترل بیماری دیابت باید رژیم غذایی را متناسب کرد. متناسب سازی رژیم با بیماری دیابت با حذف برخی غذاها و جایگزینی برخی مواد غذایی انجام می شود.

به عنوان مثال در کنترل این بیماری نیاز است که غذاهای شیرین، به خصوص با شیرین کننده های مصنوعی، سرخ کردنی ها و نشاسته جات تا حد امکان حذف شوند و جایگزین آن ها سبزیجات و میوه های سالم قرار گیرند. حذف نکردن وعده های اصلی و رعایت یک رژیم در کنار مصرف داروهایی مانند قرص اگزناتید به درمان سریع تر بیماری دیابت کمک می کند.

افزایش فعالیت بدنی

افزایش فعالیت بدنی موجب سوزانده شدن بیشتر قند به جهت تامین انرژی برای فعالیت ها می شود. هنگامی که قند در بدن سوزانده شود انرژی بیشتر شده و سطح آن نیز متعادل می شود به همین دلیل در کنار رژیم و… می توان با ورزش کردن منظم در هفته تا حد زیادی از شدت گیری بیماری دیابت جلوگیری کرد.

ورزش برای جلوگیری از تشدید دیابت نیازی نیست که حتما در باشگاه ها انجام شود و روزانه ساعتی پیاده روی نیز می تواند در کنترل دیابت تاثیرگذار باشد.

مصرف دارو

همان طور که گفته شد اصلی ترین و موثرترین فاکتور برای کنترل بیماری دیابت داروها می باشند. قرص اگزناتید، متفورمین و دیگر داروهایی که معرفی شدند در کنترل دیابت و ثبات آن تاثیر به سزایی دارند.

تغییر سبک زندگی

در نهایت برای کنترل بیماری دیابت بهتر است در سبک زندگی تغییراتی اساسی ایجاد شود. ساعت خواب و بیداری تنظیم شده و مصرف غذا در هر وعده در زمان مناسب و مشخص صورت گیرد. غذاهای ناسالم و مضر از برنامه غذایی حذف شده و بیشتر مواد غذایی سالم برای کنترل بیماری مورد استفاده قرار گیرند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله عوارض قرص لاغری را مطالعه کنید.

در درمان دیابت چه داروهایی کمک کننده است؟

از جمله موادی که در کنترل و درمان بیماری دیابت کمک کننده می باشند داروها، به خصوص داروهای خوراکی هستند. البته نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که به طور کل هیچ دارویی نمی تواند بیماری دیابت را صد در صد درمان کند اما بیشتر داروها این توانایی را دارند که این بیماری را در حد متعادل و ثابت نگه دارند.

به خصوص در دیابت نوع یک کنترل بیماری سخت تر است و داروها محدودتر در حالیکه در دیابت نوع دو تنوع دارویی بیشتر بوده و برخی از داروها حتی توانایی پیشگیری از ابتلا به این بیماری را نیز دارد می باشند.

در درمان دیابت چه داروهایی کمک کننده است؟
در درمان دیابت چه داروهایی کمک کننده است؟

متفورمین

متفورمین باعث کاهش مقاومت بدن به انسولین می شود و می تواند قند را از محل های ذخیره آن آزاد و به جذب آن توسط سلول ها و خارج شدن آن از بدن کمک کند.

این دارو ممکن است در ابتدا مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع ایجاد کند اما در نهایت موجب ایجاد احساس گرسنگی شده و کالری سوزی حین فعالیت ها را نیز افزایش می دهد، به همین دلیل علاوه بر درمان دیابت برای برخی از جوانان به عنوان دارویی برای لاغری نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

گلی بن کلامید

از دیگر داروهای درمان دیابت که با تحریک پانکراس موجب افزایش ترشح انسولین در بدن می شود گلی بن کلامید است. این دارو معمولا باید سی دقیقه قبل از غذا مصرف شود که دلیل آن افت قند خون بیمار بعد از مصرف این دارو و متعادل کردن آن با صرف غذا است.

این دارو ممکن است به صورت خوراکی عادی یا آهسته رهش نیز تجویز شود و نهایت دز مصرفی آن یک بار در روز و در یک وعده است و بهتر است با تقسیم کردن مصرف آن را در دو وعده انجام نداد.

ریپاگلینید

همانند داروی قبلی این دارو نیز با اثر به پانکراس موجب افزایش ترشح انسولین می شود با این تفاوت که فاصله مصرف غذا بعد از خوردن آن کمتر است و افت قند خون با شدت کمتری رخ می دهد. این دارو نباید حذف شده یا دوبرابر شود اما بنا به نیاز ممکن است امکان نصف کردن و تقسیم آن در دو وعده وجود داشته باشد.

آکاربوز

از دیگر داروهای کنترل دیابت که برخلاف مدل های قبلی با کاهش جذب کربوهیدرات در بدن موجب پایین آوردن و متعادل سازی قند خون می شود آکاربوز است. این دارو نحوه مصرف متفاوتی نیز دارد و باید حین غذا مصرف شود، در واقع با اولین لقمه این قرص خورده شده تا اثرگذاری کند.

در صورتی که به هر دلیل یک وعده غذایی حذف شد و دارو برای هر وعده یک دز تجویز شده بود در وعده بعدی تنها باید دز مربوط به همان وعده مصرف شود و از دوبرابر کردن دارو جلوگیری شود. این کار می تواند عوارضی مانند نفخ و دلدرد شدید و مشکلات روده را به همراه داشته باشد.

اگزناتید

در نهایت دارویی که در این بخش به عنوان داروی درمان و کنترل دیابت معرفی می شود اگزناتید است. در این مقاله به طور مفصل در مورد قرص اگزناتید صحبت شد اما این دارو یک نوع تزریقی نیز دارد که در انواع دیابت شدید تجویز می شود.

اگزناتید
اگزناتید

بیماری دیابت چه خطراتی دارد؟

همان طور که گفته شد دیابت یک بیماری مزمن و خطرناک است که می تواند باعث بروز مشکلات جدی در بدن شود. رایج ترین مشکل دیابت عدم توانایی فرد در مصرف غذاهای بخصوص به طور مادام العمر است اما این بیماری عوارض و خطرات دیگری نیز دارد که بهترین کار برای پیشگیری از آن ها مصرف داروهایی مانند قرص اگزناتید به منظور درمان بیماری و کنترل هرچه سریع تر آن است، برخی از مشکلات و عوارض بیماری دیابت که از بقیه جدی تر هستند را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

بیماری دیابت چه خطراتی دارد؟
بیماری دیابت چه خطراتی دارد؟

فشار خون و افزایش کلسترول

در صورت عدم کنترل دیابت با قرص اگزناتید و سایر داروها این بیماری شدت گرفته و باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن کلسترول می شود.

این مشکل به خصوص به دلیل باریک شدن رگ های بدن اتفاق می افتد. فشار خون بالا نیز مشکلاتی مانند بیماری های قلبی را به همراه دارد به همین دلیل بیماران قلبی که به دیابت مبتلا هستند یا بالعکس دوبرابر بیشتر از سایرین در معرض حمله قلبی و مرگ ناگهانی هستند.

آسیب مغزی

باریکی رگ ها موجب اختلال در خونرسانی می شود، زمانی که به اندام ها به خصوص مغز خون کافی نرسد اکسیژن آن کاهش پیدا کرده و سلول ها توانایی تنفس را از دست می دهند و در نتیجه فرد به مشکلاتی مانند آلزایمر و… دچار می شود.

کنترل میزان قند خون اصلی ترین عامل در پیشگیری از این ابتلاست همچنین بیماران دیابتی باید به طور منظم از ورزشهایی که مغز را فعال کرده و نیاز به تمرکز ذهنی دارند استفاده کنند تا از سکون و آسیب های مغزی تا حد زیادی جلوگیری کنند.

بیماری های دهان به خصوص لثه

در بخش های قبل گفته شد که بیماران دیابتی بدن حساس تری نسبت به زخم ها دارند و تفاوتی ندارد این زخم ها در کدام قسمت از بدن آن ها بروز کند. قند خون کلاژن ها را تغییر می دهد و در دهان، موجب خرابی دندان و خونریزی و در نتیجه عفونت لثه ها می شود. دیابت در کنار افزایش فشار خون موجب آسیب جدی به لثه ها می شود.

سردی و مشکلات رابطه زناشویی

یکی از مشکلات بیماری دیابت در مردان که به آن اشاره شد اختلالات نعوظ است که موجب کاهش اعتماد به نفس آن ها و در نتیجه تاثیر منفی در روابط زناشویی می شود. در زنان نیز بیماری دیابت موجب تغییر خلق و خو و در نتیجه آسیب به روابط می شود. زوجینی که هر دو به بیماری دیابت مبتلا هستند معمولا بیش از سایرین با مشکلات و اختلافات زناشویی روبرو می باشند.

کم شدن شنوایی

یکی از مشکلات کمتر شنیده شده بیماران دیابتی اما نسبتا رایج کم شدن قدرت شنوایی با شدت گیری بیماری دیابت است که پزشکان احتمال بروز آن را به آسیبی که به رگ های خونی داخل گوش وارد می شود نسبت می دهند.

اختلالات بینایی

رایج ترین اختلال بیماران دیابتی تاری دید است که در صورت عدم توجه و درمان به موقع موجب نابینایی کامل بیمار می شود. به منظور جلوگیری از این مشکلات مصرف قرص اگزناتید و دیگر داروهای کنترل دیابت الزامی می باشد.

چه مواردی در ابتلای به دیابت تاثیرگذار می باشند؟

دیابت، بیماری است که در بروز آن عوامل زیادی تاثیرگذار هستند، برخی از این عوامل نقش پررنگ تری در  ابتلای فرد داشته و برخی دیگر تنها اثری جزئی داشته اما بی تاثیر نیستند.

چه مواردی در ابتلای به دیابت تاثیرگذار می باشند؟
چه مواردی در ابتلای به دیابت تاثیرگذار می باشند؟

ژنتیک و وراثت

از جمله عواملی که در ابتلا به هر نوع یک و دو دیابت تاثیر زیادی دارد، ژنتیک است. افرادی که در خانواده خود به خصوص در بستگان نزدیک مانند پدر و مادر بیمار دیابتی دارند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری می باشند.

به خصوص دیابت نوع یک که از همان کودکی فرد را درگیر می کند بیش از هرچیز وابسته به وراثت است و کنترل پذیر نیست. در مورد دیابت نوع دو افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند می توانند با مصرف قرص هایی مانند متفورمین یا اگزناتید از ابتلا و جدی شدن بیماری جلوگیری کنند.

چاقی

به طور کل تجمع چربی ها در بدن آسیب زیادی به اندام های داخلی وارد می کند. به عنوان مثال تجمع چربی ها دور قلب موجب اختلال در عملکرد آن و عدم خونرسانی صحیح به دیگر اندام ها می شود یا تجمع چربی در اطراف پانکراس و تجمع آن در خون عملکرد این عضو را با اختلال مواجه کرده و ترشح انسولین تحت تاثیر قرار می گیرد.

در ابتلا به دیابت یا سرعت گیری شیوع و بالا رفتن آن چاقی نقش زیادی دارد. اکثر افرادی که به چاقی مبتلا هستند بعد از مدتی درگیر بیماری دیابت نیز می شوند.

سن

دو بازه سنی در دیابت و ابتلا به آن مطرح است. زیر سی و بالای سی، در افراد زیر سی سال دیابت بیشتر ژنتیکی است اما در افراد بالاتر از سی، دیابت می تواند به دلیل مشکلاتی مانند پرخوری و عدم کنترل غذای مصرفی، تحلیل اندام ها و اختلال در عملکرد آن ها، مصرف غذای ناسالم و… باشد.

سبک زندگی ناسالم

به عنوان آخرین عامل موثر در ابتلا می توان به سبک زندگی اشتباه و ناسالم اشاره کرد. به عنوان مثال خواب زمانی است که ترشح هورمون ها در آن بیشتر اتفاق افتاده و نظم پیدا می کند. در زمان خواب به دلیل آرامش بدن عملکرد اندام ها بهتر است. افرادی که ساعت خواب کافی یا نامناسبی دارند از این ویژگی محروم بوده و در نتیجه بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت قرار دارند.

بیماری پارکینسون که مصرف کننده قرص اگزناتید چیست؟

بیماری پارکینسون یکی از انواع اختلالات عصبی است. اصلی ترین علامت این بیماری لرزش شدید دست ها و پاهاست. این لرزش حتی در زمان استراحت نیز رخ می دهد و حرکات کبلی بدن را کند می کند. ابتلا به این بیماری در صورت کاهش و آسیب به سلول های مغزی است که کنترل ماهیچه ها را از دست داده و در نتیجه این لرزش ها اتفاق می افتند.

این بیماری معمولا با آغاز لرزش ها در یک دست و یک سمت بدن بروز پیدا می کند و با شدت گیری آن به تمام قسمت های بدن کشیده شده تا جایی که کل بدن درگیر پارکینسون می شود.

بیماری پارکینسون که مصرف کننده قرص اگزناتید چیست؟
بیماری پارکینسون که مصرف کننده قرص اگزناتید چیست؟

راه های کنترل مختلفی برای این بیماری وجود دارد اما یکی از جدیدترین اکتشفات محققین در زمینه این بیماری اثر قرص کنترل دیابت، یعنی قرص اگزناتید بر این بیماری است که با متعادل سازی ترشح هورمون انسولین و آرامش عصبی داخلی تا حدی این بیماری را نیز کنترل می کند.

علائم و شرایط بیماری پارکینسون به چه صورت است؟

در زمان بروز اولین علائم بیماری پارکینسون فرد باید به پزشک مراجعه کند و به عنوان اولین اقدام درمانی داروهای خوراکی برای مصرف تجویز می شوند که قرص اگزناتید می تواند یک گزینه خوب در میان آن ها باشد.

علائم این بیماری به خصوص در آغاز در همه افراد یکسان نیست و در هر فرد بسته به شرایط با وضعیت متفاوتی بروز می کند با این حال اکثر افراد با لرزش در یک سمت بدن و کاهش توانایی در استفاده یک قسمت متوجه ابتلا به این بیماری می شوند.

البته در صورت شروع لرزش ها در هر دو طرف نیز باز هم در یک سمت لرزش شدید تر و سنگین تر است. این رعشه به طور ناگهان بدن را در بر نگرفته و ممکن است با درگیری یک انگشت شروع شود.

البته تنها لرزش نشانه این بیماری نیست. گاهی اوقات بدون هیچ دلیل خاصی فرد سرعت عمل معمولی خود را از دست می دهد که این مورد نیز به دلیل ابتلا به پارکینسون است به عنوان مثال قدم ها کوتاه تر و راه رفتن طولانی تر می شود، فرد در پاها احساس سنگینی کرده و راه رفتن خسته کننده و با کشیدن پاها روی زمین انجام می شود.

در این شرایط حتی ساده ترین کارها مانند بلند شدن از مبل یا صندلی نیز به سختی انجام شده یا با عدم تعادل و سخت شدن ناگهانی عضلات همراه می شود.

در ابتلا به بیماری پارکینسون چه مواردی نقش بیشتری دارند؟

علی رغم پیشرفت علم پزشکی، هنوز هم در بررسی علل بسیاری از بیماری ها بشر دارای عجز و ناتوانی است و بیماری پارکینسون یکی از آن هاست.

علل این بیماری ناشناخته است، با این حال برخی دلایل در اکثریت بیماران به طور مشترک مشاهده می شوند که به عنوان اولین مورد می توان از ژنتیک نام برد. ژنتیک همانند اثرگذاری در بیشتر بیماری ها در پارکینسون نیز نقش داشته و محققین جهش های ژنتیکی را عامل رخ دادن این بیماری می دانند.

در ابتلا به بیماری پارکینسون چه مواردی نقش بیشتری دارند؟
در ابتلا به بیماری پارکینسون چه مواردی نقش بیشتری دارند؟

در واقع نوع خفیف تر این مشکل مانند لرزش دست ها در یکی از افراد خانواده وجود داشته و بیماری با جهش به فرزندان می رسد. همچنین محرک ها و مشکلات طبیعی مانند قرارگیری در معرض برخی از سم های خاص یا آسیب های طبیعی مانند قرارگیری در معرض آتش سوزی و تنفس دود حاصل از آن نیز ممکن است در ابتلا موثر باشد.

تغییرات در مغز و برخی آسیب های مغزی از دیگر عوامل موثر در ابتلا به بیماری پارکینسون می باشد، با این حال این عوامل قطعی نیست و ممکن است در دیگر افراد عوامل دیگری باعث بروز بیماری باشد.

تاثیرات ضد التهابی قرص اگزناتید به چه صورت است؟

حال که در مورد بیماری های دیابت و پارکینسون که دو گروه اصلی مصرف کننده قرص اگزناتید هستند به طور مفصل صحبت شد بد نیست اندکی بیشتر در مورد این قرص توضیحاتی ارائه شود.

یکی از ویژگی های قرص اگزناتید ضد التهابی بودن آن است. در علم پزشکی التهاب به حالتی گفته می شود که بدن در برابر یک محرک مضر مکانیسم دفاعی ایجاد می کند. این التهاب ها معمولا به درمان سریع تر زخم ها و آسیب های اینچنینی کمک می کنند و در موارد زیادی نیز موجب کاهش مشکلات داخلی می شوند.

قرص اگزناتید تاثیری سریع و قوی در ضد التهابی بودن دارد، به همین دلیل مصرف آن مشکلاتی مانند سکته قلبی، گانگرن و… را در بیماران دیابتی به شدت کاهش می دهد.

تاثیرات ضد التهابی قرص اگزناتید به چه صورت است؟
تاثیرات ضد التهابی قرص اگزناتید به چه صورت است؟

یکی از اثرات ضد التهابی قرص اگزناتید کاهش وزن در اثر مصرف و مداومت در استفاده این دارو است، چاقی و وجود چربی یک التهاب محسوب می شود که نیاز به مکانیسم دفاعی برای درمان آن است. با مصرف این قرص علاوه بر درمان دیابت فعالیت های ضد التهابی گسترده ای در بدن برای درمان این مشکل رخ می دهد.

در صورت مقاومت بدن و ایجاد حساسیت دارویی به قرص اگزناتید فرد باید چه اقدامی انجام دهد؟

همان طور که در بخش های ابتدایی گفته شد قرص اگزناتید جز قرص هایی است که به تازگی در کشور ما شناخته و مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل هنوز حساسیت های دارویی مطابق با وضعیت بدنی اقلیم ما به طور صد در صد شناسایی نشده، با این حال در صورتی که بلافاصله بعد از مصرف این قرص و بدون استفاده از هیچ ماده دیگری فرد دچار مشکلاتی مانند گرگرفتگی، تب و لرز، تهوع شدید و… شود بهتر است به جهت درمان و انجام اقدامات فوری درمانی بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه شود. با این حال برای جلوگیری از مشکلات باید از مصرف خودسرانه قرص اگزناتید، کاهش یا افزایش دز مصرفی آن بدون اطلاع پزشک و… جلوگیری کرد.

پیشنهاد می کنیم از پست داروهای پیشگیری از دیابت دیدن کنید.

آیا امکان مصرف قرص اگزناتید بدون تجویز پزشک وجود دارد؟

بیشتر داروهای بیماری دیابت تنها با تجویز پزشک قابل خریداری و مصرف می باشند که قرص اگزناتید جزئی از آن هاست. حتی اگر این دارو و سایر داروهای دیابت را بتوان به طور آزاد و بدون نسخه خریداری کرد نیز باید از مصرف خودسرانه آن ها خودداری کرد چون پیش از مصرف باید آزمایشات و بررسی های مختلفی توسط پزشک انجام شود تا از سلامت دارو و عدم واکنش های جدی در بدن فرد به علت مصرف دارو اطمینان حاصل شود.

آیا امکان مصرف قرص اگزناتید بدون تجویز پزشک وجود دارد؟
آیا امکان مصرف قرص اگزناتید بدون تجویز پزشک وجود دارد؟

در این مقاله به طور مفصل در مورد قرص اگزناتید صحبت شد. همان طور که گفته شد این قرص مانند تمام داروهای خوراکی شرایط مصرف به خصوصی دارد و بهتر است در مورد نحوه و شرایط استفاده از آن به طور کامل از پزشک اطلاعات گرفت و از مصرف خودسرانه آن جلوگیری کرد. همچنین گفته شد که مکانیسم اثر این قرص به گونه ای است که بر بیماری دیابت و پارکنیسون و درمان آن ها اثرگذار می باشد.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید