کاربران گرامی، امروز با بررسی موضوع دیابت بارداری در ماه آخر با شما همراه خواهیم بود.
دیابت بارداری در ماه آخر یکی از انواع بیماری هایی است که خانم های باردار بیشتر در ماه های آخر بارداری به آن مبتلا می شوند.
حتما قبل از مطالعه این مقاله، دیابت حاملگی و عوارض آن را مطالعه کنید.
خانم ها برای جلوگیری از به وجود آمدن این بیماری در دوران بارداری باید نکات فراوانی را رعایت نمایند. به طور کلی بیماری دیابت به 2 دسته اصلی تقسیم می شود
بیماری دیابت یکی از انواع بیماری هایی است که تشخیص آن در ماه آخر خطرناک می باشد و به همین دلیل پزشک متخصص با گرفتن آزمایش و چک کردن میزان قند خون فرد وجود یا عدم وجود این بیماری را در فرد تشخیص می دهد.
یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن این بیماری در خانم باردار، تولید و ترشح هورمون هایی از طریق جفت مابین مادر و جنین می باشد که در ماه آخر بارداری به حداکثر میزان خود می رسد. در ادامه مقاله به سوالات شما پیرامون دیابت بارداری در ماه آخر پاسخ خواهیم داد.
دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری از ماه چند بارداری آغاز خواهد شد؟
خطر سقط شدن جنین در دیابت بارداری در ماه آخر وجود دارد؟
کدام یک از انواع دیابت در دوران بارداری، ممکن است در فرد به وجود بیاید؟
در چه افرادی امکان ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر وجود دارد؟
چه راه هایی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری ماه آخر وجود دارد؟
کاهش میزان وزن در فرد باردار برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری در ماه اخر چگونه انجام می شود؟
علائم ابتلا به دیابت بارداری چیست؟
برای جلوگیری از ابتلا به هیپوکلیسمی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
برای جلوگیری از ابتلا به هایپرگلیسمی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
دیابت بارداری چه عوارضی را روی جنین خواهد داشت؟
نکات مهم مراقبتی بعد از زایمان، برای فردی که به دیابت مبتلا است، چه می باشد؟
آیا دیابت بارداری بعد از تولد نوزاد نیز در مادر باقی خواهد ماند؟
علت ابتلا به دیابت در دوران بارداری چیست؟
مبتلا شدن فرد به دیابت بارداری، چه تغییراتی در روند بارداری به وجود خواهد آورد؟
چگونه جنین در دوران بارداری مادری که به دیابت باردای دچار است، تحت نظر گرفته می شود؟
دیابت بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
چه عواملی سبب افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر می شود؟
آیا دیابت بارداری در ماه آخر، خطر ابتلا به دیابت فرد را در آینده افزایش خواهد داد؟
چه عواملی خطر ابتلا به بیماری دیابت تیپ دو را پس از زایمان افزایش می دهد؟
دیابت بارداری در بین خانم های باردار چقدر شایع می باشد؟
از مهم ترین فعالیت هایی که برای کنترل و مدیریت دیابت بارداری نیاز است، کدام اند؟
میزان قند خون خانم باردار برای کنترل بهتر دیابت باید چه اندازه باشد؟
آیا برای کنترل بیماری دیابت بارداری در ماه آخر، تزریق انسولین ضروری می باشد؟
تغذیه در زمان ابتلا به دیابت بارداری چه تغییری خواهد کرد؟
درمان دیابت بارداری با استفاده از طب سنتی چگونه صورت می گیرد؟
آیا راهی برای پیشگیری کامل از ابتلا به بیماری دیابت بارداری وجود دارد؟
امکان عدم وجود هیچ کدام از علائم ابتلا به دیابت در فرد بارداری که دیابت دارد، وجود دارد یا خیر؟
درصورتی که افزایش وزن تنها در بالا تنه ی جنین اتفاق افتاده باشد، چه نوع زایمانی برای مادر تشخیص داده می شود؟
دیابت بارداری چیست؟
با گذشت سال ها و انجام آزمایشات و تحقیق های فراوان پیرامون ابتلا به دیابت باردای هنوز علت ابتلا به این بیماری به صورت دقیق مشخص نشده است. بارداری تاثیرات فراوانی را بر جسم، روح و حتی هورمون های بدن فرد باردار خواهد گذاشت.
دیابت بارداری در ماه آخر از مهم ترین تاثیرات منفی است که بر بدن فرد باردار خواهد گذاشت. بارداری تولید قند خون در بدن فرد باردار را از حالت طبیعی و نرمال خود خارج می کند.
بدن پس از خورده شدن غذا به هضم آن می پردازد تا در نتیجه ی این هضم غذا، میزان مورد نیاز قند یا همان گلوکز را تولید کند و در نهایت قند تولید شده را به خون انتقال دهد. در جواب این فراِیند تولید قند خون، پانکراس یا لوزالمعده وظیفه ی تولید انسولین در جواب قند خون تولید شده را برعهده دارد.
مقاله عوارض انسولین در بارداری را مطالعه کنید.
وجود انسولین در بدن ضروری می باشد چرا که وظیفه مهم و حیاطی کمک به جریان قند در خون را برعهده دارد. اگر انسولین در بدن تولید نشود، قند موجود در خون حرکت نکرده و میزان انرژی مورد نیاز به نقاط مختلف بدن نخواهد رسید و در نهایت بدن با مشکلات بیشتری رو به رو خواهد شد.
در بدن خانم باردار، جفت اتصال بین جنین و مادر را برقرار می کند. جفت نقش تامین کننده اکسیژن و مواد مورد نیاز برای جنین را ایفا می کند.
در دوران بارداری، جفت اقدام به تولید هورمون های اضافی در بدن می کند. تمامی هورمون هایی که به وسیله ی جفت جنین در بدن مادر تولید می شوند به نحوی در انسولین و فعالیت آن، اختلالاتی را به وجود می آورند و در نهایت میزان قند موجود در خون افزایش پیدا می کند. یکی از عادی ترین اتفاق ها در دوران بارداری کاهش میزان قند خون بعد از صرف کردن غذا می باشد.
رشد جنین در ماه های بارداری رابطه مستقیمی با ترشح هورمون ها دارد، یعنی هرچه جنین رشد بیشتری کند و به ماه های آخر نزدیک تر شود، ترشح همرمون هایی که در کار انسولین اختلال ایجاد می کنند و افزایش قند خون را در پی دارند، بیشتر می شود.
بیماری دیابت یک بیماری خاموشی است که در بعضی از افراد علامی دیده نمی شود.
دیابت بارداری از ماه چند بارداری آغاز خواهد شد؟
دیابت بارداری در ماه آخر شناخته شده تر می باشد. به طور معمول دیابت بارداری از ماه های آخر نیمه دوم بارداری به وجود خواهد آمد. در بعضی از مواقع این بیماری در هفته ی بسیتم بارداری پدید می آید. اما به طور کلی می توان گفت که قبل از هفته بیستم پیش نخواهد آمد.
مقاله غربالگری دیابت بارداری را مطالعه کنید.
خطر سقط شدن جنین در دیابت بارداری در ماه آخر وجود دارد؟
بیماری دیابت در بسیاری از افراد باردار یک بیماری خاموش و بدون علائم می باشد به همین دلیل ممکن است در نیمه دوم بارداری و در ماه آخر خود را نشان دهد.
خطرهای زیادی مادر و جنین را در ارتباط با دیابت بارداری مادر تهدید می کند و شدت خطر در سه ماهه آخر دوران بارداری و بیشتر در ماه آخر وجود خواهد داشت.
وجود چنین مشکلی در نهایت ممکن است باعث مرگ جنین شود. در صورتی که بیماری تشخیص داده نشود و مادر در ماه های آخر نکات واجب را رعایت نکند امکان مرده به دنیا آمدن نوزاد وجود دارد.
در چنین شرایطی به علت این که بیماری تشخیص داده نشده است، پزشک هنگام زایمان مادر منتظر به دنیا آمدن نوزاد است که متوجه می شود نوزاد مرده است.
مواجه با این شرایط بسیار دردناک و دشوار می باشد که تنها با تشخیص این بیماری در دوران بارداری و رعایت نکات موجود برای کنترل آن میتوان سلامت مادر و جنین را کنترل کرد.
کدام یک از انواع دیابت در دوران بارداری، ممکن است در فرد به وجود بیاید؟
به طور کلی بیماری دیابت به دو دسته یا دو نوع تقسیم می شود. دیابت نوع یک و دیابت نوع دو.
دیابت نوع یک:
دیابت نوع یک، یک نوع بیماری خود ایمنی به حساب می آید. این نوع از بیماری دیابت به تزریق انسولین به صورت روزانه احتیاج دارد تا فرد بتواند به کارهای روزمره خود به طور عادی ادامه دهد.
از مهم ترین علائم این بیماری میتوان به افزایش میزان نوشیدن آب در طول روز، تکرر ادرار در فرد، افزایش اشتها به حدی که فرد به طور مداوم احساس گرسنگی می کند
کاهش میزان وزن در بدن فرد، ایجاد تغییراتی در دید فرد مانند تار شدن و احساس خستگی بیش از اندازه در طول شبانه روز و … می توان نام برد. بیماری دیابت نوع یک بیشتر در افرادی که سن پایینی دارند مانند کودکان و افراد جوان به وجود می آید.
دیابت نوع دوم:
دیابت نوع دوم نسبت به دیابت نوع اول رایج تر می باشد. رایج بودن دیابت نوع دوم به حدی است که حدود 90 درصد از میزان افراد مبتلا به دیابت را شامل می شود.
علائم بیماری دیابت نوع دوم عبارت است از: عفونت هایی در مثانه و یا کلیه ها که به راحتی و آهستگی قابل درمان می باشد، تکرر ادرار در فرد، احساس تشنگی فراوان، افزایش میان اشتها و احساس گرسنگی به طور مداوم و… .
این بیماری در افرادی که دارای سن بالایی هستند ، وزن آن ها بیشتر از حد استاندارد است، به طور ژنتیکی و وراثت، سابقه ی ابتلا به بیماری در بارداری های قبلی فرد، و کم بود فرد در داشتن فعالیت های فیزیکی و تحرک و … به وجود می آید.
در چه افرادی امکان ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر وجود دارد؟
- خانم هایی که سن آن ها بیشتر از 20 سال می باشد، تهدید ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر بیشتر خواهد بود.
- در صورت وجود بیماری دیابت نوع دو در اطرافیان نزدیکی مانند پدر، مادر، خواهد و با برادر، فرد را در ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار خواهد داد.
- در صورت وجود اضافه وزن در فرد، خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع دو در دوران بارداری افزایش پیدا خواهد کرد.
- میزان شاخص توده در بدن یا همان BMI نباید بالاتر از 30 باشد، در غیر این صورت ممکن است فرد باردار به دیابت بارداری در ماه آخر مبتلا شود.
- افرادی که دارای رنگ پوست تیره ای هستند مانند هندی ها، امکان ابتلا به دیابت دوران بارداری در آن ها بیشتر است. علت قطعی و علمی این که چرا زنان تیره پوست بیشتر در معرض مبتلا شدن به دیابت بارداری هستند، هنوز مشخص نشده است.
چه راه هایی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری ماه آخر وجود دارد؟
انجام ورزش و افزایش میزان تحرک و فعالیت در طول روز:
انجام دادن فعالیت های فراوان و ورزش های مناسب برای افراد باردار، خطر ابتلا به بیماری دیابت را در دوران بارداری و در ماه آخر کاهش خواهد داد.
پزشک های متخصص زنان و زایمان همواره انجام ورزش های مناسب را برای خانم های باردار ضروری دانسته و به انجام دادن حداقل 30 دقیقه در طول روز توصیه می کنند.
در صورتی که برای افراد مدت زمان 30 دقیقه ورزش کردن و داشتن تحرک بالا دشوار می باشد، می توانند مدت زمان 30 دقیقه را به چند قسمت با مدت زمان کم تری در طول روز تقسیم کنند.
از ورزش هایی میزان خطر ابتلا به دیابت بارداری در ماه اخر را کاهش می دهد، پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری می باشد. پیاده روی برای انجام دادن فعالیت و رسیدم به مقصدهای نزدیک یکی از بهترین روش های جلوگیری از ابتلا به دیابت می باشد.
پزشکان بر این باورند که با هرقدم که در پیاده روی برداشته می شود، یک قدم فاصله ی فرد تا سلامتی کم تر خواهد شد.
کاهش وزن قبل از باردار شدن:
یکی از مهم ترین عوامل ایجاد بیماری دیابت در افراد، افزایش میزان وزن و چاقی می باشد. بهتر است افراد قبل از باردار شدن، به کم کردن میزان اضافه وزن خود اقدام کنند.
هیچ پزشک متخصصی کاهش اضافه وزن را در دوران بارداری توصیه و تایید نمی کند و انتخاب درست تر این است که قبل از اقدام به بارداری، اضافه وزن ازبین برود.
از بین بردن و ترک بسیاری از عادت های بد غذایی که در افراد وجود دارد، باید قبل از بارداری صورت بگیرد تا رعایت آن در دوران بارداری راحت تر باشد و به فرد و جنین آسیبی وارد نشود.
فرد باید برای ایجاد انگیزه های بیشتر، جهت کاهش میزان وزن، به موضوع هایی مانند تضمین سلامت قلب و عروق داشتن انرژی بیشتر و در نهایت افزایش میزان اعتماد به نفس فکر کند و همواره نتایج کاهش وزن را مد نظر داشته باشد.
مشورت کردن با پزشک:
افراد باید برای کاهش میزان وزن اضافه خود، با پزشک متخصص و یا مشاوره، مشورت نمایند. پزشک متخصص توصیه های لازم را جهت مراقبت های لازم خواهد کرد.
مشورت با پزشک و دریافت و عمل به توصیه های وی، باعث مراقبت بیشتر از سلامت و کنترل میزان گلوکز در سطح خون می شود.
در دوران کاهش میزان وزن فرد باید به طور مداوم با پزشک متخصص در ارتباط بوده تا در نتیجه این ارتباط میزان قند خون کنترل شود تا سلامت فرد به خطر نیفتد.
مشورت با پزشک متخصص تغذیه:
اگر شخصی باردار است و باید اقدام به کاهش وزن خود کند، باید علاوه بر پزشک متخصص زنان باید با یک پزشک متخصص تغذیه نیز در ارتباط باشد.
مقاله در دیابت بارداری چه بخوریم چه نخوریم در همین مورد است.
کاهش میزان وزن در فرد باردار برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر چگونه انجام می شود؟
بسیاری از افراد قبل از بارداری اقدام به کاهش میزان وزن اضافه در خود نمیکنند و این باعث افزایش میزان خطر ابتلا به بیماری دیابت بارداری می شود.
فرد بارداری که قصد کاهش وزن خود را دارد باید با متخصص زنان و زایمان مشورت کرده و علاوه بر آن از یک متخصص تغذیه مشورت گرفته و از او بخواهد که رژیم مخصوص دوران بارداری تجویز کند.
فرد برای کمک بیشتر به میزان کنترل قند خون، باید رژیم غذایی را در دوران قبل و بعد از بارداری رعایت کند و اولویت را در این دوران و در رژیم خود بر استفاده از مواد غذایی مغذی و قوی قرار دهد
تا بتواند میزان قند خون خود را کنترل نماید. جلوگیری از ابتلا به بیماری دیابت دوران بارداری با استفاده از تغذیه مناسب، یکی ا بهترین روش های ممکن می باشد.
یکی از افرادی که می توانند در دوران بارداری به فرد برای کنترل ریسک های موجود کمک فراوانی کند، متخصص غدد می باشد. متخصص غدد می تواند در صورت وجود ریسک با درصد بالا، به فرد باردار کمک کند.
فرد باید در دوران جدید و با وجود موقتی بدون این دوران، به فعالیت های روزمره خود ادامه داده و تا حد امکان، اقدام به انجام دادن آن ها نماید.
علائم ابتلا به دیابت بارداری چیست؟
بسیاری از افراد که در بارداری های سابق خود، به دیابت مبتلا بوده اند، در بارداری های بعدی خطر ابتلا به بیماری دیابت بارداری در این دوران افزایش پیدا می کند. دیابت دوران بارداری یک نوع نمی باشد و متناسب با نوع خود عوارض های خود را به همراه خواهد داشت. دو نوع دیابت در دوران بارداری به شرح زیر می باشد:
هیپوگلیسمی:
هپوگلیسمی یکی از انواع دیابت هایی است که ممکن است فرد در دوران بارداری به آن مبتلا شود. هنگامی که در بدن فرد میزان گلوکز موجود در خون کاهش پیدا کند، هیپوگلیسمی اتفاق خواهد افتاد. با کاهش میزان گلوکز موجود در خون، فرد انرژی خود را به شدت از دست خواهد داد.
از مهم ترین ویژگی های این نوع دیابت، تغییر در دید فرد به گونه ای که دید تار می شود، افزایش میزان خستگی در حد زیاد و غیر معمول و … می باشد. در بعضی از شرایط میتواند وضعیت جسمی و حتی روحی فرد به طور کاملا ناگهانی تغییر کرده و تحت تاثیر خود قرار دهد.
هایپرگلیسمی:
هیپر گلیسمی یکی دیگر از انواع دیابتی است که ممکن است برای در فرد باردار به وجود بیاید. این نوع از دیابت در افراد باردار زمانی به وجود می آید که انسولین مورد نیاز بدن، به اندازه کافی وجود نداشته باشد و یا به اندازه کافی انسولین در بدن وجود داشته باشد
اما بدن توانایی استفاده از هورمون انسولین را نداشته باشد. از مهم ترین نشانه ها و علائم این نوع دیابت در افراد باردار تشنگی فراوان و غیر معمول، کاهش وزن شدید در فرد به طور کاملا ناگهانی و … است. در چنین شرایطی فرد باید به طور مداوم استحمام نماید و به دنبال درمان دیابت هایپرگلیسمی باشد.
از دیگر علائم ابتلا به دیابت بارداری عبارت است از:
عفونت:
به دلیل کاهش میزان سیستم ایمنی بدن فردی که دیابت بارداری مبتلا است، فرد دچار عفونت های مثانه و واژن می شود. امکان ابتلا به عفونت های قارچی در واژن نیز وجود دارد.
تغییرات غیر عادی در وزن فرد:
فرد ممکن است در دوران بادرداری در طول هفته بیشتر از حد معمول که نیم کیلو گرم می باشد، وزن اضافه کند و یا وزن او به شدت کاهش پیدا کند در این صورت باید سریعا به پزشک مراجعه نماید.
برای جلوگیری از ابتلا به هیپوکلیسمی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
معمولا برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع هیپوگلیسمی نکات مهم و ویژه ای وجود دارد که با رعایت آن ها می توان تا حدی زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. تعدادی از نکات برای جلوگیری از ابتلا به هیپوگلیسمی عبارت اند از:
- هر کدام از وعده های غذایی در موعد مشخص شده ی خود مصرف شود و از به هم ریختگی و نظم در زمان میل کردن غذا خود داری شود.
- افراد به دنبال راه هایی برای نخوردن غذا نباشند.
- افراد وعده های غذایی خود را به اندازه کافی میل نمایند و از کم غذایی یا کم کردن مواد غذایی مغذی در وعده های غذایی خود دوری کنند.
- میزان فعالیت های فیزیکی خود را به طور ناگهانی افزایش ندهید و از انجام بیش از اندازه های مشخص شده به ورزش یا تحرک های دیگر نپردازید.
- نکته ای که قابل توجه است و افراد باید بدانند این است که درمان هیپوگلیسمی با مصرف کردن نوشیدنی و یا غذا و خوراکی که دارای قند می باشد، درمان می شود و فرد نباید از نوشیدن و خوردن غذاهایی که دارای قند می باشند، خود داری کند.
برای جلوگیری از ابتلا به هایپرگلیسمی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع هایپرگلیسمی باید به نکات زیر توجه کرده و حتما رعابت شود.
- در مصرف مواد غذایی باید تعادل راعایت شود.
- فرد باید تحت نظر یک پزشک متخصص، میزان دریافت انسولین در بدن خود را کنترل نماید.
- برای کنترل بهتر بیماری و داشتن سلامتی کامل باید مراقب بیکاری باشد.
- تحرکات خود را در طول شبانه روز به حداکثر ممکن برساند و سعی کند بی تحرک و ساکن نباشد.
- به طور کلی هایپرگلیسمی با استفاده از تزریق و استفاده کردن انسولین درمان می شود.
- درمان دیابت بارداری با استفاده از تزریق انسولین به بدن امکان پذیر است و می توان آن را کنترل کرد، اما نکته ای که قابل توجه می باشد این است که میزان تزریق انسولین و دز آن در طول شبانه روز باید توسط یک پزشک مشخص شود. فرد بارداری که از انسولین استفاده می کند باید به طور مرتب با پزشک خود در ارتباط باشد و میزان قند خون فرد کنترل شود.
دیابت بارداری چه عوارضی را روی جنین خواهد داشت؟
چنان چه در اواخر دوران بارداری مادر به این بیماری دچار شود ، ممکن است که خطرهای گوناگونی جنین را تهدید کند. این خطرات عبارت اند از:
ماکروزومی:
در دوران بارداری که مادر به بیماری دیابت مبتلا شده است و باید برای کنترل میزان قند خون از انسولین استفاده کند، این مشکل برای جنین به وجود خواهد آمد.
ماکروزومی به حالتی گفته می شود که جنین به علت تزریق انسولین در بدن مادر و انتقال بیش از حد اندازه انسولین از طریق جفت به جنین، بیشتر رشد می کند و به حدی بزرگ می شود
که ممکن است انجام زایمان طبیعی را برای مادر غیرممکن کند. در صورتی که امکان زایمان طبیعی برای مادر کاهش پیدا کند، احتمال انجام عمل جراحی بر روی جنین هنگام تولد افزایش پیدا می کند.
ریسک زایمان زودرس:
فردی که باردار است و به بیماری دیابت مبتلا باشد، امکان زایمان زود رس برای وی وجود دارد. در بعضی از مواقع که جنین بیش از اندازه رشد می کند و بزرگ می شود
پزشک متخصص زنان و زایمان تجویز زایمان زودتر را می کند در نوزادانی که به دلایل گفته شده زودتر از موعد به دنیا می آیند، ریه کامل تشکیل نشده است و ممکن است نوزاد دچار مشکلات تنفسی فراوانی شود.
ابتلای نوزاد به هیپوگلیسمی:
در صورتی که خانم باردار مبتلا به بیماری دیابت، میزان مصرف انسولین را در دوران بارداری کنترل نکند، نوزاد میزان زیادی انسولین را از طریق جفت از مادر خود دریافت می کند
و در نتیجه احتمال ابتلا به هیپوگلیسمی در نوزاد به دنیا آمده وجود خواهد داشت. اگر مادر در دوران بارداری خود میزان تزریق انسولین را در بدن خود کنترل نماید، احتمال ابتلای نوزاد تازه متولد شده به هیپوگلیسمی به طور چشم گیری کاهش پیدا خواهد کرد
نکات مهم مراقبتی بعد از زایمان، برای فردی که به دیابت مبتلا است، چه می باشد؟
خانم هایی ک باردار هستند، در نزدیکی زایمان برای داشتن قند خون مناسب و کنترل آن باید تلاش بیشتری کنند تا در نتیجه ی کنترل میزان گلوکز خون زایمان مطمئنی را داشته باشند.
افراد باردار مبتلا به بیماری دیابت باید برای کاهش میزان نگرانی های خود در ارتباط با سلامتی جنین و داشتن زایمانی راحت و مطمئن از راهنمایی های پزشک کمک بگیرد.
افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید بعد از انجام زایمان و به دنیا آمدن فرزند خود، اقدام به کنترل میزان وزن خود کنند و میزان وزن خود را به حد نرمال و متناسب برسانند. از مهم ترین فعالیت هایی که باید انجام شود، ورزش های روزانه و رعایت رژیم غذایی مغذی تحت نظر پزشک می باشد.
دقت به کنترل اندازه گلوکز خون و وضعیت عمومی بدن، ممکن است به برگشتن کامل سلامتی فرد کمک شایانی کند.
پس از تولید نوزاد جدی گرفتن تمامی نکات گفته شده حائز اهمیت می باشد.
خانم هایی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، دوران بارداری بهترین دوران برای افزایش میزان اطلاعات خود در ارتباط با تغذیه خود و نوزاد پس از تولد می باشد. فرد در این دوران می تواند در مورد تغذیه مناسب نوزاد تحقیق کرده و به نکات بیشتری در این ارتباط برسد.
تعدادی از مطالعات و تحقیقات انجام شده حاکی از این است که میزان مصرف روزانه شیر مادر توسط نوزاد، می تواند خبر ابتلا به بیماری دیابت را در نوزاد تا حد زیادی کاهش دهد.
آیا دیابت بارداری بعد از تولد نوزاد نیز در مادر باقی خواهد ماند؟
در بیشتر موارد بیماری در افرادی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند، پس از انجام زایمان و به دنیا آمدن نوزاد از بین خواهد رفت. مهم ترین مساله پس از زایمان مادر، سلامت نوزاد می باشد که باید تمام تلاش و سعی بر مراقبت هایی باشد که برای داشتن سلامت نوزاد انجام می شود.
باید توجه داشت که تمامی مراقبت ها با دقت فراوان انجام شود، در غیر این صورت ممکن است دیابتی که خانم در دوران بارداری به آن مبتلا بوده، تبدیل به دیابت نوع دوم شود.
به طور معمول پس از زایمان فرد و بعد از گذشتن مدت زمانی حدود هفته، قند خون فرد مورد بررسی قرار داده می شود، وضعیت بدن مادر کنترل شود. فردی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا می شود پس از زایمان باید به طور مرتب میزان قند خون خود را چک کند.
علت ابتلا به دیابت در دوران بارداری چیست؟
مهم ترین دلیلی که برای ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر وجود دارد این است که هورمون های تولید شده در بدن، امکان استفاده از انسولین را برای بدن کاهش خواهند داد
به همین دلیل لوزالمعده باید انسولین را به مقدار بیشتری تولید کند. در بسیاری از افراد باردار قادر نبودن بدن برای استفاده از انسولین مشکل جدی را پیش نخواهد آورد زیرا پانکراس در چنین شرایطی اقدام به تولید انسولین بیشتری می کند.
اگر تحت هر شرایطی پانکراس نیز قادر به تولید مقدار بیشتری انسولین در بدن نباشد، میزان قند موجود در خون افزایش پیدا کرده و فرد به بیماری دیابت بارداری مبتلا می شود. امکان درمان دیابت دوران بارداری بعد از زایمان وجود دارد
و بسیاری از افراد که در دوران بارداری به دیابت مبتلا می شوند پس از زایمان، درمان خواهند شد. به طور کلی حتی پس از درمان دیابت بعد از زایمان، امکان ابتلا به دیابت در سال های آینده و یا بارداری های بعد، برای فرد وجود خواهد داشت.
مبتلا شدن فرد به دیابت بارداری، چه تغییراتی در روند بارداری به وجود خواهد آورد؟
تحت درمان قرار گرفتن به طور ویژه:
در دوره های امروزی، اکثر خانم هایی که به بیماری دیابت بارداری مبتلا هستند، نوزادانی سالم به دنیا می آورند. در دوران بارداری فرد مبتلا به دیابت بارداری به طور مداوم تحت نظر پزشک متخضض قرار می گیرد.
پزشک معالج به طور مرتب میزان قند خون بیمار را چک می کند تا با استفاده از نتیجه ی آن یک رژیم غذایی مناسب میزن قند خون را در بدن فرد کنترل کند.
از مهم ترین وظایف یک پزشک که یک بیمار مبتلا به دیابت بارداری را تحت نظر دارد این است که با استفاده از رژیم درمانی و تجویز حرکات و ورزش های مختلف و مجاز برای دروان بارداری به کنترل میزان قند خون در فرد کمک کند
و در حد امکان بدون تزریق انسولین میزان قند خون تنظیم شود. در صورت درمان نشدن و کنترل نکردن قند خون، خطرات مختلفی مادر و جنین را تهدید خواهد کرد.
ایجاد آسیب به نوزاد هنگام به دنیا آمدن:
در نوزادانی که به طور طبیعی به دنیا می آیند، امکان به وجود آمدن مشکلات مختلفی مانند شکستگی در قسمتی از استخوان و یا آسیب رسیدن به اعصاب شود که در هر صورت و در بیشتر مواقع چنین مشکلاتی در نوزادان به دنیا آمده برطرف خواهد شد و نوزاد بهبود می یابد. درمان قطعی نوزاد در 90 درصد مواقع امکان پذیر می باشد.
در بعضی از واقع مشکلاتی به وجود می آید که ممکن است آسیب هایی به ناحیه مهبلی مادر نیز وارد شود که در چنین شرایطی مادر به یک ایپزیوتومی بزرگ تر از حد معمول نیازمند است. در بعضی از موارد که به ندرت پیش می آید، هنگام تولد نوزاد، نوزاد به دلیل مسائلی مانند نرسیدن اکسیژن دچار مشکلات مغزی می شود.
به دلیل وجود خطراتی که به آن ها اشاره شد، پزشک متخصص زنان و زایمان که فرد باردار مبتلا به دیابت تحت نظر آن است باید در صورت مشکوک بودن به بزرگ شدن بیش از اندازه چنین سزارین را به بیمار خود توصیه کند.
اگر میزان تزریق انسولین و به طور کلی بیماری دیابت در فرد کنترل شود، در صد بسیار کمی با رشد زیاد جنین رو به رو خواهند بود.
افت قند خون نوزاد:
در پی گذشت مدت زمان اندکی پس از زایمان مادر، ممکن است نوزاد دچار افت قند خون بشود. دلیل افت میزان قند خون در نوزاد تازه متولد شده این است که بدن نوزاد به تولین میزان زیاد انسولین در بدن ادامه می دهد
که در چنین شرایطی پس از تولد نوزاد در اتاق عمل بلافاصله از کف پای نوزاد خون گرفته و آن را مورد بررسی قرار می دهند.
اگر میزان قند موجود در خون نوزاد کم باشد باید با استفاده از شیر مادر، شیر خشک و یا آب قند کم بود آن جبران شود. در شرایطی نادر که میزان قند خون نوزاد بیش از حد پایین باشد، از تزریق قند خون به طور وریدی به کودک داده می شود.
خطر ابتلا به سایر بیماری ها:
اگردر بیماری دیابت بارداری در ماه آخر، مادر تحت نظر پزشک نباشد و یا میزان انسولین تزریق شده را کنترل نکند و … سلامتی نوزادی که به دنیا می آید، به خطر خواهد افتاد.
در چنین کودکانی خطر ابتلا به بیماری هایی مانند یرقان نوزادی، پلی سیستمی که همان بالا بودن تعداد گلبول های قرمز خون می باشد، هیپوکلسمی که نام بیماری است که در صورت پایین بودن کلسیم خون به وجود می آید، افزایش پیدا خواهد کرد.
از دیگر بیماری هایی که ممکن است در اثر کنترل نکردن و یا به خوبی کنترل نکردن قند خون در دوران بارداری برای نوزاد به وجود بیاید، ایجاد مشکل در عملکرد قلب جنین می باشد.
مرده به دنیا آمدن نوزاد:
اگر خانمی به بیماری دیابت بارداری مبتلا باشد و میزان قند خون را در دوران بارداری به خوبی کنترل نکند، امکان مرده به دنیا آمدن نوزاد در ماه آخر بارداری وجود خواهد داشت. یکی دیگر از خطرات ابتلا به بیماری دیابت، ابتلا به پره اکلامپسی می باشد.
چگونه جنین در دوران بارداری مادری که به دیابت بارداری دچار است، تحت نظر گرفته می شود؟
تحت نظر گرفته شدن جنین به میزان شدت بیماری دیابت در مادر بستگی خواهد داشت. علاوه بر میزان شدت بیماری، عواملی مانند وجود داشتن و یا نداشتن مشکلات دیگر در بارداری در چگونگی تحت نظر گرفتن جنین تاثیر می گذارد. بیشتر میزان دقت در تحت نظر گرفتن چنین جنین هایی در یک یا دو ماه آخر بارداری مورد استفاده قرار می گیرد.
پزشک باید به مادر مبتلا به دیابت بیاموزد که چگونه می توان تعداد حرکاتی که یک جنین در طول شبانه روز دارد را شمرد و در صورتی که میزان تعداد حرکات جنین کم تر از حد معمول بود به پزشک اطلاع دهد.
درصورتی که مادر با دقت میزان قند خون خود را کنترل نکند و به نکات گفته شده توسط پزشک توجه ننماید امکان ایجاد مشکلاتی برای نوزاد وجود دارد و مشکلات گفته شده در حدی است که در بعضی از مواقع پزشک باید قلب جنین را تحت نظر گرفته و با استفاده از سونوگرافی های دوره، جنین را تحت کنترل قرار دهد.
اگر فرد میزان گلوکز موجود در خون را کنترل کند، به هیچ کدام از تست های دوره ای و سنوگرافی های پی در پی از جنین تا ماه آخر وجود نخواهد داشت.
پزشک در هفته 29 تا 33 از مادر درخواست گرفتن سونوگرافی دارد. این سونوگرافی برای اندازه گیری میزان رشد جنین و تخمین زدن میزان وزن وی گرفته می شود.
در این دوران است که پزشک میزان رشد نوزاد را مشخص کرده و در صورت لزوم توصیه انجام سزارین و زایمان زود رس را به بیمار خود می کند.
در بعضی از شرایط ممکن است بیماری دیابت در نیم دوره ی اول بارداری در فرد مشخص شود که در چنین شرایطی احتمال ابتلای فرد به بیماری دیابت قبل از بارداری وجود خواهد داشت و ممکن است که فرد بیماری دیابت را داشته و به آن پی نبرده است.
در شرایطی احتمال ابتلای فرد به دیابت قبل از بارداری وجود داشته باشد، پزشک از فرد درخواست انجام دادن یک اکوکاردیوگرافی از قلب جنین را خواهد کرد.
پزشک با استفاده از اکوکاردیوگرافی گرفته شده از قلب جنین، پزشک می تواند وجود یا عدم وجود نقص های زایمانی، و ناهنجاری های قلبی را در جنین تشخیص دهد. ابتلا به دیابت در نیمه اول بارداری به خصوص در هفته هایی که بدن جنین تشکیل می شود، بسیار خطرناک می باشد.
دیابت بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر در دوران بارداری مادر به علائم و شرایطی غیر از شرایط عادی بخورد کند، شرایطی مانند تکرر ادرار، تشنگی یا گشنگی بیش از حد معمول و نرمال، احساس خستگی به مقدار زیاد و … باید با پزشک خود در جریان بگذارد. وجود چنین شرایط و حالت هایی در دوران بارداری معمول و عادی می باشد
به همین دلیل بسیاری از افراد به آن بی توجهی می کنند. یکی از مهم ترین مشکلاتی که در تشخیص دیابت دوران بارداری وجود دارد این است که دیابت در دوران بارداری بدون علامت است. مهم ترین دلیل آزمایش قند خون در هفته های 24 و 28 بارداری همین است.
مثبت شدن جواب قند خون دلیل 100 درصد داشتن دیابت در فرد باردار نیست اما برای حاصل شدن اطمینان از تشخیص درست و قطعی بهتر است که در ماه های آخر بارداری نیز تست قند خون از فرد گرفته شود.
چه عواملی سبب افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری در ماه آخر می شود؟
انجمن دیابت در آمریکا تحقیقات و آزمایش های فراوانی را برای کشف عوامل موثر بر افزایش خطر ابتلا به دیابت انجام داده است که نتایج آن به صورت گفته شده در زیر می باشد:
چاقی:
خانم هایی که دارای اضافه وزن هستند و یا MBI در آن ها بالای 30 است در دوران بارداری خطر ابتلا به دیابت بارداری برای آن ها وجود خواهد داشت.
سابقه ابتلا به دیابت بارداری در بارداری های قبلی یک فرد، خطر ابتلا به دیابت را در بارداری بعدی به شدت افزایش می دهد.
داشتن سابقه ی بیماری دیابت در خانواده.
وجود درصدی قند در آزمایش های ادرار گرفته شده در دوران بارداری: در دوران بارداری پزشک در هر دوره آزمایش که انجام می دهد، آزمایش ادرار وجود دارد.
سابقه در به دنیا آوردن نوزادی با وزن زیاد:
افرادی که نوزادانی به دنیا آورده اند که وزنی بالای 4 کیلو گرم را داشته اند، خطر ابتلا به دیابت بارداری آن ها را تهدید می کند.
بسیاری از پزشکان ملاک وزن نوزادان به دنیا آمده برای برای تشخیص دیابت بارداری مادر 4 گیلو گرم و تعدادی دیگر وزن نوزاد 4 کیلو و 400 گرم به بالا را ملاک می دانند.
مادر دارای سایقه ی به دنیا آوردن نوزادی با نواقص زایمانی باشد.
توجه به این نکته ازامی می باشد که بسیاری از مادران در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند و هیچ کدام از موارد گفته شده را ندارند،
یعنی نداشتن هیچ کدام از موارد گفته شده عدم وجود دیابت بارداری در ماه آخر را برای فرد باردار تضمین نمی کند. به خاطر همین دلیل واضح است که پزشکان متخصص زنان و زایمان به طور مداوم و در هفته های 24 تا 28 از بیماران خود درخواست آزمایش را دارند تا میزان قند خون را چک کنند.
در بعضی از خانم های بارداری احتمال ابتلا به دیابت بارداری در حد بسیار پایین وجود خواهد داشت که بعضی از پزشکان به طور کلی نیازی به آزمایش را برای بیمار خود نمی بینند.
پزشکان به دلیل احتمال بسیار پایین وجود بیماری دیابت بارداری در بیمار خود، از آزمایش فرد صرف نظر می کنند. خانم هایی که احتیاج به دادن آزمایش و چک کردن قند خون در آن ها وجود ندارد دارای ویژگی های زیر می باشند:
- خانم هایی که باردارند و سن آن ها کمتر از 25 سال می باشد.
- وزن متناسب دارند.
- وجود هیچ گونه سابقه دیابت در خانواده و بستگان نزدیک
- عدم وجود سابقه در داشتن قند خون بالا
- عدم سابقه در به دنیا آوردن نوزادانی با وزن بالا.
- عدم سابقه در به دنیا آوردن نوزادی با نواقص زایمان و…
آیا دیابت بارداری در ماه آخر، خطر ابتلا به دیابت فرد را در آینده افزایش خواهد داد؟
برای بسیاری از فراد این سوال وجود دارد که آیا خطر ابتلا به دیابت پس از زایمان در فردی که به بیماری دیابت بارداری مبتلا بوده، وجود دارد یا خیر؟ پاسخ به این سوال مثبت است. احتمال ابتلای شخصی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا بود، به دیابت وجود خواهد داشت .
خانم هایی که به دیابت بارداری مبتلا بوده اند حدود یک سوم درمان شده و حدود دو سوم به بیماری دیابت مبتلا خواهند شد.
مطالعاتی بر روی این موضوع انجام شده که نتیجه ی آن نشان می دهد حدود 50 درصد از خانم هایی که در بارداری خود به دیابت بارداری مبتلا شده اند، حدود پنج سال پس از زایمان به نوعی دیگر از دیابت به نام دیابت تیپ دو مبتلا می شوند.
چه عواملی خطر ابتلا به بیماری دیابت تیپ دو را پس از زایمان افزایش می دهد؟
بسیاری از افرادی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا هستند پس از گذشت چند سال پس از زایمان به بیماری دیابت تیپ دو مبتلا می شوند. دلایلی که ابتلا به این بیماری را در افراد پس از زایمان افزایش می دهد عبارت است از:
- چاقی: در مواردی که قند موجود در خون افراد بیش از حد مجاز باشد، به تزریق انسولین نیاز پیدا خواهد کرد.
- بیماری دیابت در فرد باردار در ابتدای بارداری اتفاق افتاده باشد و این حاکی از این است که فرد زمینه ابتلا به دیابت
را دارد و یا قبل از بارداری به دیابت مبتلا بوده است و اطلاعی از این موضوع نداشته است.
میزان قند موجود در خون در آزمایشاتی که پس از زایمان گرفته شده است بالا می باشد. به عبارتی قند خون فرد در محدوده مقادیر مرزی واقع شده باشد.
پزشک متخصص زنان و زایمان پس از زایمان فردی با چنین شرایطی به وی توصیه می کند که هر چند وقت یک بار به گرفتن آزمایش قند خون اقدام نماید.
از مهم ترین کارهایی که برای ادامه پیدا نکردن دیابت پس از بارداری وجود دارد این است که فرد به طور مداوم ورزش کرده، از غذاهای سالم تغذیه کند و وزن خود را پایین نگهدارد.
در بعضی از موارد پزشک نوصیه می کند که پس از زایمان فرد از مصرف کردن قرص های ضد بارداری که دارای مقدار زیادی پروژستین می باشد خود داری نماید.
مصرف کردن قرص های ضد بارداری پس از زایمان به خصوص در افرادی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا بوده اند، خطر ابتلا به دیابت تیپ دو را افزایش خواهد داد.
در کودکانی که مادر آن ها در دوران بارداری به بیماری دیابت بارداری مبتلا بوده است، خطر ابتلا به بیماری دیابت وجود خواهد داشت و علاوه بر خطر ابتلا به بیماری دیابت، چنین کودکانی به طور معمول دچار چاقی و اضافه وزن حتی در دوران بزرگ سالی نیز خواهند شد.
در چنین شرایطی از وظایف پدر و مادر این است که به کودک خود کمک کنند تا وزن خود را در حد نرمال نگهدارد و تغذیه ای سالم و خوب داشته باشد و میزان تحرک فیزیکی و ورزش را در طول روز داشته باشد.
از مهم ترین وظایف یک مادر در صورت ابتلا به بیماری دیابت بارداری، این است که حتما متتخصص کودکی که فرزند خود تحت نظر او است از دیابت دوران بارداری اطلاع داشته باشد.
دیابت بارداری در بین خانم های باردار چقدر شایع می باشد؟
آمارهای گرفته شده از تعداد ابتلایان خانم های باردار به دیابت بارداری در سراسر جهان به این صورت می باشد: به طور تقریبی از هر 100 خانم باردار در سراسر جهان، 4 نفر به بیماری دیابت بارداری مبتلا خواهند شد.
البته طی انجام تحقیقی در سال 2014 در ارتباط با تعداد مبتلایان بانوان باردار به بیماری دیابت بارداری تعداد فراد ابتلا به دیابت بارداری از هر 100 نفر به 9.2 نفر رسیده است.
از مهم ترین فعالیت هایی که برای کنترل و مدیریت دیابت بارداری نیاز است، کدام اند؟
خانم های بارداری که دیابت بارداری در آن ها تشخیص داده شده است تمامی نکات گفته شده توسط پزشک را با دقت فراوان رعایت کرده تا از عوارض آن در خود و نوزاد خود جلوگیری شود. از جمله مهم ترین فعالیت هایی که برای مدیریت بیماری بارداری در خانم های باردار باید انام شود عبارت است از:
میزان قند موجود در خون باید قبل از خوردن صبحانه و 2 ساعت بعد از خوردن صبحانه، اندازه گیری شود.
یکی از روش های تشخیص افزایش میزان قند موجود در خون، کنترل میزان ادرار از نظر وجود کتون می باشد. اسیدی در ادار که می تواند میزان افزایش قند خون را مشخص کند.
انجام تمامی دستور العمل هایی که در تغذیه توسط پزشک توصیه شده است، از ملزومات می باشد.
انجام فعالیت های ورزشی و افزایش میزان تحرک در طول شبانه روز.
تزریق میزان انسولین مشخص شده توسط پزشک مربوطه به طور دقیق با فاصله زمانی مشخص.
میزان فشار خون بالا برای خانم باردار بسیار خطرناک می باشد. تا حد امکان باید میزان فشار خون را کنترل کند.
میزان قند خون خانم باردار برای کنترل بهتر دیابت باید چه اندازه باشد؟
میزان قند موجود در خون خانم باداری که به بیماری دیابت بارداری در ماه آخر مبتلا است باید به طور دقیق کنترل شود. میزان قند خون قبل از صبحانه و 2 ساعت بعد از میل کردن صبحانه باید اندازه ای مشخص داشته باشد. قند خون قبل از صبحانه باید کمترا ز 95 باشد و میزان قند خون بعد از میل شدن صبحانه نباید کمتر از 125 باشد.
آیا برای کنترل بیماری دیابت بارداری در ماه آخر، تزریق انسولین ضروری می باشد؟
تزریق شدن یا نشدن انسولین برای خانم بارداری که به دیابت بارداری مبتلا است بستگی به تشخیص و نظر پزشک متخصص و میزان قند خون فرد دارد. مهم ترین موضوعی که در تزریق انسولین برای فرد باردار اهمیت دارد پیشگیری از افت میزان قند خون است.
اگر میزان قند موجود در خون خانم باردار یا همان هیپوگلاسمی کاهش پیدا کند، فرد دچار علائمی مانند سرگیجه های فراوان، لرز در بدن، سردرد، گرسنگی شدید و ناگهانی، و عرق ریزی شدید می شود.
اگر خانم بارداری که به دیابت بارداری مبتلا است پس از تزریق انسولین در بدن خود دچار حالات گفته شده، شد باید مطلع باشد که قند موجود در خون او به کمتر از میلی گرم در دسی لیتر رسیده است.
در چنین شرایطی فرد باید سریع یک قاشق عسل یا مربایی که شیرین باشد، چهار تیکه شکلات شیرین، نصف یک لیوان آب میوه و یا نصف لیوان شیر مصرف کند.
پس از گذشت مدت زمان دقیقه پس از خوردن هر کدام از خوارکی های گفته شده باید سریع قند خون خود را اندازه بگیرد در صورتی که میزان قند خون خود را کمتر از 60 مشاهده کرد باید یک واحد دیگر از مواد غذایی گفته شده را میل کند و دوباه میزان قند خون خود را بررسی کند.
تغذیه در زمان ابتلا به دیابت بارداری چه تغییری خواهد کرد؟
سوالی که برای خانم های باردار مبتلا به دیابت وجود دارد این است که تغذیه در این دوران چه تغییراتی خواهد کرد. به طور کلی باید گفت که در این دوران خانم باردار باید یک رژیِم غذایی متعادل را رعایت کند،
رعایت کردن رژیم غذایی در این دوران به قدری مهم است که بسیاری از پزشکان آن را کلید مدیریت دیابت بارداری می دانند. میزان دریافت کربوهیدرات و پروتئین و چربی در طول شبانه روز برای فرد باردار مبتلا به دیابت باید به اندازه کافی باشد
و فرد تمام مواد گفته شده به اندازه مشخص برای بدن خود تامیین کند. طبق گفته ی پزشکان متخصص در این زمینه فرد باردار مبتلا به دیابت باید در هر دو ساعت یک بار با تغذیه ی مناسب به تنظیم سطح قند خون موجود در بدن خود کمک کند.
میزان کربوهیدراتی که برای بدن فرد باردار در طول روز تامین می شود باید تنها 40 تا 50 درصد از کالری مصرفی او را تشکیل بدهد. میزان 20 تا 25 درصد از کالری مورد نیاز خانم باردار باید از طریق مصرف مواد پروتئینی باشد و در نهایت 25 تا 35 درصد انرژی باقی مانده از طریق چربی برای بدن تامین شود.
کربوهیدرات ها:
میزان دقیق استفاده از کربوهیدرات ها برای خانم های باردار بسیار مهم است. مقدار دقیق استفاده از کربوهیدرات ها در طول روز باید معادل 120 تا 195 گرم باشد.
تمامی این 195 گرم باید از طریق سه وعده ی غذایی فرد در طول روز شبانه روز تامین شود. برای جلوگیری از افزایش قند خون باید بین وعده های از غذا که غنی از کربوهیدرات هستند فاصله ی زمانی مناسبی وجود داشته باشد.
میزان دقیق دریافت کربوهیدرات در طول شبانه روز به سطح قند خون خانم باردار بستگی خواهد داشت و پزشک متخصص در بعضی از موارد فرد را به یک متخصص تغذیه معرفی خواهد کرد.
از بهترین و مناسب ترین کربوهیدرات های مناسب عبارت اند از: غلات کامل، یرنج قهوه ای، حبوبات مانند نخود فرنگی و عدس و …، سبزیجاتی که نشاسته دارند، میوه هایی که درصد قند در آن ها پایین است و … .
پروتئین:
مقدار دقیق مصرف پروتئین برای خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری باید توسط پزشک و با توجه به میزان قند خون فرد مشخص شود
اما به طور معمول میزان استفاده این مواد مغذی برای بدن در طول شبانه روز باید 60 گرم باشد. بهترین و مناسب ترین منابع برای دریافت پروتئین گوشت کم چرب، توفو یا همان خمیر سویا، مرغ وماهی می باشد.
چربی:
برای تنظیم میزان قند خون فرد بارداری که به بیماری دیابت مبتلا است، خوردن به اندازه چربی از ملزومات رعایت نکات تغذیه ای می باشد. خوراکی هایی مانند آجیل های بی نمک، دانه ها، روغن زیتون و آووکادو از جمله مواد غذایی مانسبی هستند که برای دریافت چربی مناسب در طول شبانه روز برای فرد باردار مناسب می باشد.
درمان دیابت بارداری با استفاده از طب سنتی چگونه صورت می گیرد؟
داشتن رژیم غذایی مناسب:
طب سنتی نیز مانند سایر پزشک ها برای کنترل بیماری دیابت در دوران بارداری به داشتن تغذیه ی مناب اصرار دارد. طب سنتی برای رسیدن مواد غذایی مختلفی به اندازه ی مناسب برای بدن اصرار دارد و مواد مغذی در طیف های وسیعی مانند غلات، سبزیجات، میوه ها، لبنیات، پروتئین و چربی ها … را توصیه می کند.
غلات سبوس دار:
برای استفاده از اقلام فیبر برای بدن بهتر است که به جای استفاده از کربوهیدرات های معمولی از غلاتی استفاده شود که دارای مقداری سبوس نیز هستند.
محدودیت در مصرف چربی ها:
در استفاده از چربی در طول شبانه روز باید دقت فراوانی را داشت. خانم باردار باید در مصرف چربی و شیرینی و حتی نمک در رژیم غذایی خود پرهیز را داشته باشد.
میوه ها:
خانم باردار مبتلا به دیابت باید از خوردن میوه هایی که درصد بالایی قند دارند خود داری کند میوه هایی مانند خربزه، موز، طالب و انگور از این دسته میوه ها هستند.
میوه های مناسب برای فرد مبتلا به دیابت عبارت اند از: توت فرنگی، تمشک، نارنگی، سیب، لیمو، لیمو ترش، خیار و کاهو و انواع سبزیجات.
از سایر میوه هایی که برای مصرف خانم باردار در دروان بارداری مفید است می تواند به کیوی، گلابی، آووکادو، پرتقال، گریپ فروت، آلوچه و آلو سیاه اشاره کرد.
آیا راهی برای پیشگیری کامل از ابتلا به بیماری دیابت بارداری وجود دارد؟
سوالی که برای بیشتر خانم ها در ارتباط به دیابت بارداری در ماه آخر به وجود می آید این است که آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت در دوران بارداری وجود دارد یا خیر؟ پاسخ خیر می باشد. هیچ راهی وجود ندارد که به طور قطعی فرد را از ابتلا به دیابت بارداری محافظت کند.
در هر صورت با داشتن رژیم غذایی مناسب و ترک کردن عادت های بد غذایی میتوان احتمال ابتلا به این بیماری را در دوران بارداری به حداقل ممکن رساند.
افرادی که باردار هستند و به یکی از عوامل تهدید کننده ابتلا به بیماری دیابت، دچار شده اند، می توانند با داشتن یک رژیم غذایی مناسب میزان احتمال ابتلا به دیابت را در خود کاهش دهند. چنین افرادی می توانند با افزایش میزان فعالیت خود در طول روز توسط حرکات سبکی مانند پیاده روی خطر ابتلا به بیماری را در خود به حداقل ممکن برسانند.
از مهم ترین فعالیت هایی که قبل از باردار شدن برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری می تواند صورت بگیرد، کاهش وزن در افرادی است که اضافه وزن دارند. افرادی که اضافه وزن دارند می توانند به وسیله ی مشورت با یک پزشک متخصص در این زمینه وزن خود را کاهش داده و خطر ابتلا به دیابت بارداری را در آینده از بین ببرد.
امکان عدم وجود هیچ کدام از علائم ابتلا به دیابت در فرد بارداری که دیابت دارد، وجود دارد یا خیر؟
پاسخ این سوال بله می باشد و بارداری در بیشتر مواقع زمینه ابتلا به دیابت را برای فرد به وجود می آورد. به دلیل این که ممکن است فرد هیچ کدام از علائم ابتلا به دیابت را نداشته باشد، در ماه های نیمه ی اول بارداری تست غربالگری گرفته می شود. افراد باید در دوران بارداری و بیشتر در هفته های 24 تا 28 تست قند خون را بدهند.
در زمان تست از هر مادر باردار تست 50 گرمی گلوکز گرفته می شود. تست 50 گرمی گلوکز به صورت می باشد که به یک مادر باردار 50 گرم گلوکر داده می شود و پس از گذشتن مدت زمان مشخصی از وی تست قند خون گرفته می شود.
حالت نرمال این است که 50 گرم گلوکز داده شده به اضافه ی قند خون خود نباید بیشتر از 130 میلی گرم در دسیلی باشد در غیر این صورت پزشک برای فرد تست تحمل گلوکز را تجویز خواهد کرد.
در صورتی که افزایش وزن تنها در بالا تنه ی جنین اتفاق افتاده باشد، چه نوع زایمانی برای مادر تشخیص داده می شود؟
در بعضی از شرایط به دلیل تریق انسولین بیش از اندازه و یا دریافت انسولین جنین توسط جفت از مادر، میزان رشد جنین افزایش پیدا کرده و امکان انجام سزارین مادر وجود خواهد اشت.
در بعضی از مواد ممکن است که بنا به دلایل مختلفی مانند نرسیدن اکسیژن به اندازه ی کافی به جنین، جنین دچار خفگی شود.
در بعضی از مواقع به دلیل این که در ماه آخر بارداری تشخیص وزن جنین کار دشواری خواهد بود، ممکن است که پزشک مشکوک به بزرگ بودن جنین شود که در چنین حالتی نیز پیشنهاد عمل سزارین را به بیمار خود می دهد.
در پایان توصیه میکنیم، خواندن جواب آزمایش قند بارداری را مطالعه کنید.
امتیاز: 5 / 5. رای: 1