در این مقاله می خواهیم به این موضوع بپردازیم که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد تا برای افراد، مشکلی پیش نیاید. همراه شما هستیم.
قند خون یا همان گلوکز، از جمله مواردی است که کنترل آن نقش مهمی در بهبود زندگی هر فرد دارد. برخی افراد از همان جوانی سعی می کنند تا با روش های ساده، سطح قند خونشان را کنترل کنند تا در آینده از ایجاد بیماری های مختلف در امان بمانند.
مقدمه
اما برخی دیگر تا به بیماری های ناشی از افزایش یا کاهش قند خون مبتلا نشوند، در زندگی خود تغییرات بهبود دهنده ایجاد نمی کنند. همان طور که می دانید، سطح قند خون علاوه بر شخصیت های بدنی هر فرد، به زمان های مختلف شبانه روز، تغذیه و بسیاری عوامل دیگر بستگی دارد و در همه اعدادی یکسانی را مشاهده نخواهید کرد.
اینفوگرافیک قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد
شاید دوست دارید بدانید که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد یا چه عواملی باعث افزایش یا کاهش قند خون می گردد؟ چه روش هایی برای ارزیابی میزان قند خون وجود دارد؟ و بسیاری سوالات دیگر که با ادامه ی مطالعه ی مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد قطعا به پاسخ های خود خواهید رسید. پس تا پایان با ما همراه باشید.
قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد
- قند خون طبیعی ناشتا کمتر از ۱۰۰
- قندغیرناشتا طبیعی کمتر از ۱۸۰
- قند ناشتا بالاتر و مساوی ۱۲۶ یعنی دیابت
- قند خون ناشتا بین ۱۰۰تا ۱۲۵ و غیر ناشتا بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ یعنی پیش دیابت (پره دیابت)
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان قطعی قند خون بالا را مطالعه کنید.
عناوین مختلف نوشتار قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد :
قند خون یعنی چه؟
قند خون نرمال چیست؟
عوامل بر هم زدن تعادل قند خون
عوامل تاثیرگذار بر اندازه ی قند خون نرمال
استانداردهای قند خون در بدن
قند خون بسیار پایین یا هایپوگلیسمی
قند خون بسیار بالا یا هایپرگلیسیمی
اقدامات لازم هنگام افزایش قند خون
رابطه کتون و گلوکز در خون
آزمایش اندازه گیری کتون خون
کمای دیابتی
قند خون لب مرز یا پیش دیابت
تاثیرات کاهش و افزایش قند خون بر مغز
تاثیرات قند خون بر مشکلات چشمی
تاثیرات قند خون بر کلیه ها
تاثیرات افزایش قند خون بر پوست
تاثیر استرس بر افزایش قند خون
عملکرد گلوکز چگونه است؟
مزایای چک کردن مداوم قند خون در هر فردی چیست؟
محدوده قند خون در نوزادان
محدوده قند خون در کودکان
محدوده قند خون مناسب در خانم های باردار
محدوده قند خون مناسب برای افراد دیابتی
نکات لازم قبل از تست قند خون
آزمایش های متداول در سنجش سطح قند خون
تست قند خون ناشتا
تست قند خون به صورت تصادفی
تست تحمل گلوکز یا OGTT
تست مربوط به دیابت بارداری
تست هموگلوبین A1c
آزمایش قند خون پلاسما در حالت ناشتا یا FPG
آزمایش قند خون دو ساعته
آزمایش ادرار برای تشخیص دیابت
رابطه ی افزایش سن و افزایش قند خون
عملکردهای لازم برای جلوگیری از افزایش قند خون در سنین بالا
تغییرات قند خون و انجام فعالیت های ورزشی
طریقه اندازه گیری قند خون در منزل
پمپ انسولین و پیشگیری از افزایش قند خون
فواید استفاده از دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر
نکات مهم تست خون با دستگاه گلوکومتر
نوار تست قند خون چیست؟
محلول تست همراه با دستگاه گلوکومتر
تعویض سوزن دستگاه گلوکومتر
نکات مربوط به استفاده از دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر
انتخاب مناسب یک دستگاه کنترل قند خون یا گلوکومتر
زمان های استفاده از دستگاه گلوکومتر در شبانه روز
دفعات استفاده از دستگاه گلوکومتر در افراد دیابتی
تفاوت نتیجه ی تست قند خون در خانه یا در آزمایشگاه
دستگاه های تست قند خون بدون سوزن
هنجار تجزیه و تحلیل قند خون در کودکان
هنجار تجزیه و تحلیل قند خون در زنان باردار
زمان مراجعه به پزشک
جدول ها
نتیجه گیری
قند خون یعنی چه؟
قبل از پرداختن به این موضوع که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد لازم است تا ابتدا در مورد قند خون، اطلاعاتی داشته باشیم.
در خون انسان، مقداری قند یا گلوکز وجود دارد که از مواد غذایی تامین می گردد. این قند خون باعث ایجاد و حفظ انرژی در بدن می شود و از همین حیث، بسیار ضروری و مهم است.
این عنصر ضروری باعث می گردد که مواد مغذی برای حفظ سلامتی در اختیار اندام های حیاتی بدن قرار بگیرند. پانکراس در کنار غدد درون ریز دیگر به حفظ سطح قند خون کمک می کند که نقش آن در این سیستم، تولید انسولین است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله معنی blood sugar در آزمایش خون را مطالعه کنید.
همچنین هورمونی تحت عنوان گلوکاگون تولید می کند که فعالیتی متضاد با انسولین دارد و همین ویژگی باعث می گردد که قند خون در حالت تعادل قرار گیرد.
به عبارت دیگر، با تولید انسولین سبب می شود که گلوکز مازاد خون در کبد ذخیره شود و در هنگام کاهش قند خون توسط هورمون گلوکاگون، برای کبد پیغام می فرستد که میزان قند ذخیره شده را آزاد و وارد جریان خون کند و این پیوند میان گلوکاگون و انسولین است که تعادل میان قند خون را در پی دارد.
قند خون نرمال چیست؟
طبق استاندارد جهانی، قند خون در حالت های مختلف، نسبت های متفاوتی دارد. قند خون در حالتی که هشت ساعت مواد غذایی مصرف نکرده باشید یا به عبارتی ناشتا باشید، باید بین ۸۰mg/dl تا ۱۰۰mg/dl باشد یا قند خون، دو ساعت پس از صرف غذا باید کمتر از ۱۴۰mg/dl قرار داشته باشد.
البته با توجه به وضعیت بدنی و شرایط زندگی هر فرد، میزان قند خون نرمال نیز در افراد متفاوت است. برای یک فرد بالغ ممکن است ۶۰mg/dl طبیعی در نظر گرفته شود و در دیگری ۹۰mg/dl نرمال باشد.
پس در هنگام دریافت عدد قند خونتان، قبل از صادر کردن هر گونه نظری نسبت به کم یا زیاد بودن آن، از پزشک بخواهید تا متناسب با وضعیت جسمانیتان، این حد را تعیین کند.
عوامل بر هم زدن تعادل قند خون
۱- کربوهیدرات ها از جمله مواد غذایی هستند که پس از هضم به صورت قند خون در می آیند. اگر در مصرف این مواد زیاده روی کنید، مطمئنا سطح قند خونتان دچار افزایش می گردد.
۲- تحرک از جمله مواردی است که سطح قند خون را در حالت متعادل حفظ می کند. اگر چه تنبلی محبوب دل های برخی افراد است، اما اگر بدانند که چه عواقبی در پیش دارند، مطمئنا فعالیت های فیزیکی را به کارهای روزمره ی خود اضافه می کنند. پس عدم فعالیت بدنی نیز سبب اوج سطح قند خون می گردد.
۳- تداخل برخی داروها سبب کاهش یا افزایش قند خون می شود. در مراجعه به پزشک برای درمان هر یک از موارد افزایش یا کاهش قند خون، حتما نسبت به مصرف سایر داروهایتان و همچنین سبک تغذیه ی مرسومتان اطلاعات کافی را در اختیار ایشان قرار دهید.
داشتن عفونت را جدی بگیرید
۴- داشتن عفونت را جدی بگیرید چرا که از عوامل بر هم زدن سطح قند خون است. گاهی همین عفونت هایی که ممکن است مشاهده کنید، دلیل موجهی بر ابتلای شما به قند خون بالا یا دیابت است.
۵- ممکن است تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی نیز سبب کاهش قند خون گردد. اغلب بانوان در این دوران با سستی، بی حالی و ضعف، این حالت کاهش قند خون را تجربه کرده اند.
۶- استرس و هیجانات زیاد نیز از جمله موارد افزایش قند خون هستند.
۷- نوشیدن مایعات حاوی الکل
۸- ورزش های شدید و طولانی مدت ممکن است، هم سبب کاهش و هم افزایش قند خون گردد.
۸- عدم دقت در مصرف داروهای دیابتی.
در بخش بعدی نوشتار قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد عوامل موثر بر میزان قند خون را بررسی می کنیم. با ما باشید.
عوامل تاثیرگذار بر اندازه ی قند خون نرمال
قند خون هر فرد وابسته به دلایل مختلفی، در طی روز متغیر است. به عبارت ساده تر عوامل زیادی در افزایش یا کاهش میزان گلوکز خون نقش دارند.
به عنوان نمونه، شخصی با شرایط جسمانی عادی در زمان قبل از وعده ی غذایی صبحانه معمولا پایین ترین سطح قند خون را تجربه می کند، در حالی که پس از میل کردن، شاهد بالا رفتن قند خون خود خواهد بود. غیر از این مورد، عوامل زیر را نیز می توان نام برد:
۱- محدوده ی سنی فرد
۲- ابتلا به بیماری های تأثیر گذار
۳- ابتلا یا عدم ابتلای فرد به بیماری دیابت
۴- داشتن بیماری های قلبی و عروقی
۵- سبک تغذیه و رژیم غذایی فرد
۵- تجربه ی استرس و اضطراب
۷- میزان تحرکات و فعالیت های بدنی روزانه
۸- استرس های عاطفی مانند بارداری
موارد ذکر شده تنها تعدادی از مواردی است که باید به آن ها توجه کرد تا تعادل سطح قند خون را بر هم نزنند.
استانداردهای قند خون در بدن
قند خون را در انگلیسی به واژه blood glucose level می شناسند و برای اندازه گیری قند خون بر اساس استانداردهای جهانی، غلظت مولی را می سنجند که بر اساس واحد میلی مول بر لیتر آن را گزارش می دهند.
قند خون در بدن، متناسب با سن و جنسیت و سایر شرایط زیستی، اندازه ای استاندارد دارد و در صورت کاهش از حد استاندارد، فرد مبتلا به هایپو گلیسیمی و در صورت افزایش از حد استاندارد، مبتلا به هایپر گلیسیمی می گردد که در مورد دوم اگر درمان نشود، دیابت را به دنبال خواهد داشت.
قند خون بسیار پایین یا هایپوگلیسمی
زمانی یک فرد دچار هایپوگلیسمی می شود که سطح قند خونش به شدت پایین بیاید. در این حالت، فرد دچار بیماری نشده، بلکه فقط وضعیت سلامتش با مشکل رو به رو شده است. این حالت بیشتر در بیماران دیابتی که مراحل درمان را طی می کنند رخ می دهد و یا عوامل ضعیفی مانند تب بالا ممکن است دلیل وقوع آن باشد.
به بیان علمی، وقتی شخصی سطح قند خونش از ۶۰mg/dl کمتر شود، دچار کاهش شدید قند خون شده است و نیاز به فوریت های درمانی دارد.
علائمی که به شما کمک می کند که این حالت را بهتر تشخیص دهید، شامل موارد زیر است:
۱- تپش نامنظم قلب
۲- احساس سستی و بی حالی
۳- رنگ پریدگی پوست به خصوص در صورت
۴- لرزش های پی در پی
۵- دلشوره
۶- تعریق در کل بدن
۷- میل شدید به خوردن
۸- احساس سوزن شدن صورت به خصوص دور دهان
با ادامه مطلب قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد همراه شما هستیم.
قند خون بسیار بالا یا هایپرگلیسیمی
هایپرگلیسمی حالتی است که قند خون از سطح استاندارد بسیار فراتر رفته و به شدت نیز خطرناک است. از آن جایی که علائم بیماری با مرور زمان رخ می دهد، نیاز است که حواستان به کوچکترین علامت باشد تا فورا در جهت رفع آن اقدام کنید. چرا که اگر درمان نشوید، عواقب بدی در انتظار شماست که می توان موارد زیر را نام برد:
۱- بروز مشکلات شدید قلبی
۲- آسیب های جدی به کلیه ها
۳- بروز مشکلات حاد عصبی و مغزی
۴- آسیب به چشم و ایجاد مشکلات بینایی
برای تشخیص زودهنگام، لازم است که برخی علائم آن را بدانید از جمله: دفع مکرر ادرار، افزایش شدید تشنگی و احتیاج مداوم به مایعات، اختلال در حرف زدن، خواب آلودگی بیش از حد، مشکلات بینایی از جمله تاری دید، بی رمق شدن و خستگی مفرط، سردرد و سرگیجه.
اقدامات لازم هنگام افزایش قند خون
انجام فعالیت های جسمانی متناسب با شرایط:
تحرک می تواند حساسیت به انسولین را کاهش دهد و از طرف دیگر کمک می کند که قند اضافی خون، صرف تامین انرژی عضلات گردد و این گونه در کنترل قند خون موثر خواهد بود. ورزش متناسب با وضعیت خود بیابید و در انجام آن ها مصمم باشید. برای این منظور می توانید از پزشک معالجتان نیز کمک بگیرید.
مصرف کربوهیدرات ها را کاهش دهید:
بیشترین مواد غذایی که به قند تجزیه می شوند، کربوهیدرات ها هستند. با کنترل مصرف این دسته از مواد، می توانید قند خونتان را به حالت تعادل در بیاورید.
آب کافی بنوشید:
آب باعث می شود تا خون به حالت هیدراته در بیاید و قند اضافی آن از طریق ادرار دفع گردد. به همین سادگی می توان سطح بالای قند خون را کاهش داد.
انتخاب غذاهایی که شاخص گلیسیمی پایینی دارند:
بیمارانی که به دیابت یک و دو مبتلا هستند، با خوردن غذاهایی با شاخص گلیسیمی پایین، می توانند به کاهش قند بالای خونشان غلبه کنند و آن را کاهش دهند.
اضطراب و استرس خود را کم کنید:
وقتی شما دچار استرس می گردید، هورمون هایی مانند گلوکاگون و کورتیزول در بدنتان ترشح می گردد که همین هورمون ها سبب بالا رفتن سطح قند خون می گردند. از طرف دیگر کنترل و مدیریت استرس به رفع مشکلات مزمن ترشح انسولین نیز کمک می کند.
در ادامه مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد به رابطه کتون و گلوکز می پردازیم. ما را همراهی نمایید.
رابطه کتون و گلوکز در خون
هنگامی که سطح گلوکز در خون بسیار پایین است و یا انسولین کافی برای جذب گلوکز در بدن وجود ندارد، سیستم بدن سعی می کند با تجزیه ی چربی، انرژی مورد نیازش را تامین کند.
در واقع کتون در خون، حاصل تجزیه ی اسیدهای چرب است. در افراد عادی که ترشح انسولین در آن ها عادی است، این مساله خطرساز نیست، چرا که انسولین به همراه گلوکاگون و برخی هورمون های دیگر، از بالا رفتن سطح کتون جلوگیری می کند.
این در حالی است که در افراد دیابتی، دیگر این روش دفاعی وجود ندارد. به همین دلیل در این افراد، افزایش کتون خطرساز است. ممکن است در دیابتی های نوع یک، سبب بیماری کتواسیدوز و در دیابتی های نوع دو، سبب ایجاد بیماری DKA شود.
آزمایش اندازه گیری کتون خون
آزمایش تعیین میزان کتون خون می تواند، هم به صورت آزمایش خون و هم ادرار انجام گیرد. نوع ادرار آن را می توانید خودتان در منزل انجام دهید. به این صورت که بدون تجویز پزشک می توانید کیت های این تست را از داروخانه ها تهیه کنید و با قرار دادن در ظرف ادرار، جواب تست را مشخص کنید و در صورت مشاهده ی کتون، به پزشک معالجتان رجوع کنید.
برای کودکان یا نوزادانی که توانایی جمع آوری ادرار در آن ها مقدور نیست، می توانید کیت را به محل ادرار مانند پوشک فشار دهید تا رطوبت آن را جذب کند.
اگر برایتان سوال است که چه زمان انجام تست کتون لازم است، باید در پاسختان بگوییم که:
۱- زمانی که متوجه شدید قند خونتان از مرز ۲۵۰ میلی گرم بر دسی لیتر گذشته است و توضیح منطقی ندارد.
۲- مواجه شدن با علائم DKA مانند باد کردن بافت مغز، از دست دادن هشیاری، کمای دیابتی
۳- احساس تهوع شدید و بی حالی
نتایج آزمون کتون خون
کمتر از ۶/. میلی مول در لیتر عادی و نرمال
از ۰/۶ تا ۱/۵ میلی مول در لیتر متوسط
۱/۶ تا سه زیاد
و بالاتر از سه خیلی زیاد
در صورت مواجهه با دو مورد انتهایی، حتما از خدمات اورژانس و یا پزشک، کمک بخواهید.
با ادامه مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد همراه شما هستیم.
کمای دیابتی
زمانی که دچار افت یا افزایش شدید قند خون می شوید و دیر هنگام در صدد درمان آن بر می آیید، ممکن است دچار اتفاق ناخوشایندی تحت عنوان کمای دیابتی شوید. در این حالت شما زنده هستید اما هوشیاری خود را از دست داده اید.
در چنین شرایطی باید تحت نظارت تیم پزشکی باشید و در غیر این صورت، ممکن است جانتان را از دست بدهید و یا مشکلات شدید مغزی گریبانگیرتان کند. قبل از این که وارد کمای دیابتی شوید، با توجه به سابقه ی کاهش یا افزایش فشار خونتان، علائمی را مشاهده خواهید کرد که در همین مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد به آن ها پرداخته ایم.
توصیه های لازم برای جلوگیری از کمای دیابتی
۱- تهیه یک کارت دیابتی باعث می شود تا اگر به مشکلی برخورد کردید، فورا مراقبت های پزشکی در موردتان انجام شود.
۲- مرتب قند خونتان را مورد سنجش قرار دهید تا کاهش یا افزایش آن را متوجه گردید.
۳- مراجعه در زمان های تعیین شده را به تعویق نیاندازید.
۴- دستورات پزشکتان در مورد تغذیه و موارد ممنوعه را حتما جدی بگیرید.
۵- داروهای تجویزی پزشک را مرتب مصرف کنید.
۶- از مصرف خودسرانه ی دارو یا دمنوش های پیشنهادی از دوستان غیر پزشکیتان أکیدا خودداری کنید.
قند خون لب مرز یا پیش دیابت
وقتی فرد، سطح قند خونش در حالت های مختلف مانند ناشتا یا بعد از آن، به صورتی است که از حد نرمال بالاتر اما به نوع دیابتی نرسیده باشد، اصطلاحا حالت پیش دیابت می گویند.
عموما این افراد در صورت عدم کنترل وضعیتشان، به دیابت نوع دو مبتلا خواهند شد. از آن جایی که این حالت علائم قابل تشخیصی ندارد، ممکن است تا زمان ابتلا به دیابت، فرد متوجه نشود.
به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند در زمانهای کوتاه، حتما سطح قند خونتان را کنترل کنید تا در صورت رخ دادن حالت های پیش دیابتی، حتما در قدم های نخستین درصدد درمان برآیید و از ابتلا به دیابت جلوگیری گردد. حتما ورزش و کنترل رژیم غذایی را به برنامه های روزانه خود اضافه کنید تا از دیابت در امان بمانید.
تاثیرات کاهش و افزایش قند خون بر مغز
همان طور که گفته شد، مغز برای دریافت انرژی از گلوکز خون استفاده می کند و اگر این میزان به قدری کم باشد که جوابگوی نیاز مغز نباشد، قطعا با آسیب های جدی همراه خواهد بود. به همین دلیل لازم است که در صورت مشاهده ی افت قند خون، هر چه سریعتر فوریت های پزشکی را دریافت کرد.
این مورد در کودکان احتمال آسیب بیشتر و غیر قابل جبران تری دارد. این اتفاق در مورد افزایش قند خون نیز صادق است. به عبارت دیگر، قند خون وقتی از حالت استاندارد خود فراتر می رود و این امر تداوم می یابد، عروق خونی آسیب می بینند و دیگر خون رسانی به مغز کندتر می شود.
از طرف دیگر، با افزایش تولید سروتونین سبب التهاب مغز و در نتیجه مشکلات حافظه خواهد شد. برای پیشگیری از مشکلات مغزی کافیست قند خونتان را در حالت نرمال نگه دارید.
تاثیرات قند خون بر مشکلات چشمی
در گذشته افراد زیادی بر اثر افزایش قند خون و دیابت کم بینا و یا نابینا می شدند، اما امروزه با پیشرف در علم و یافتن راه های کنترل قند خون، دیگر کمتر شاهد این واکنش در بدن هستیم.
قند خون وقتی بیش از حد عادی و مکررا افزایش می یابد و ما به آن بی اهمیت هستیم، به رگ های کوچک بدن از جمله چشم حمله کرده و آن را نازکتر می کند تا جایی که دیگر از بین می روند. این تاثیر گذاری از شبکیه ی چشم شروع می شود و مواد داخل رگ ها، پس از تخریب شدن رگ، در بین سلول های شبکیه انباشته و موجب تاری دید می گردد.
با تخریب رگ ها، بدن مجدد رگ سازی می کند و در نهایت مانند یک تار عنکبوت، مکان شبکیه را تحت تاثیر قرار داده و کم کم نابینایی حاصل خواهد گشت، چرا که دیگر فضایی برای رساندن اکسیژن به چشم وجود ندارد.
تاثیرات قند خون بر کلیه ها
وقتی صحبت از کلیه است، یعنی مراقبت از دو عضو حیاتی که نقش مهمی در بدن دارند. از جمله عواملی که بر هم زننده ی سلامت کلیه ها است، افزایش قند خون می باشد.
قند بالا در خون باعث تضعیف مویرگ ها به خصوص در کلیه می شود و در نتیجه دیگر کارایی سابق را در تصفیه ی خون نخواهد داشت و به تدریج این ضایعات در بدن انباشته و سلامت فرد را به خطر می اندازد. اگر تحت نظر پزشک و دستورات وی قرار بگیرید، به احتمال قوی می توانید از کلیه های خود مراقبت کرده و از لطمات آن در امان بمانید.
تاثیرات افزایش قند خون بر پوست
پوست از جمله اعضایی است که در مقابل افزایش قند خون ایمن نیست و با بروز ضایعات پوستی از جمله عفونت های باکتریایی، عفونت های قارچی، تاول های دیابتی، عفونت های پشت پلک و ناخن، تاول های بین انگشتان پا و بسیاری موارد دیگر است که عموما سطح پوست را متورم می کند و باعث ایجاد خارش، سوزش و درد می گردد.
علاوه بر این که افزایش قند خون مشکلات پوستی ایجاد می کند، ممکن است در برخی افراد، مصرف داروهای کنترلی یا انسولین نیز سبب بروز حساسیت های پوستی شود که در تمام حالات ممکن، لازم است تحت معالجه ی پزشک قرار بگیرید.
با مطلب کاربردی قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد همراه شما هستیم.
تاثیر استرس بر افزایش قند خون
وقتی در حالت عادی دچار استرس می شوید، بدن با تولید انسولین قادر است تا افزایش قند خون حاصل شده را کاهش دهد. اما در افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند و بدنشان قادر به تولید انسولین نیست، جبران این موضوع کمی دشوارتر می گردد.
این افزایش قند خون به دو صورت اتفاق می افتد:
۱- برخی افراد واکنشی که در برابر استرس نشان می دهند، پرخوری است. برای یک دیابتی بدتر از این وجود ندارد که با پرخوری و عدم توجه به نوع و میزان آن، این اقدام را انجام دهند. حتی ممکن است در اثر استرس، اندازه گیری قند خونش را نیز فراموش کند. این گونه است که افزایش قند خون و آسیب های ناشی از آن دامنگیرشان می شود.
۲- وقتی دچار استرس می شوید، بدن به انرژی بیشتری نیاز پیدا می کند و به بدن فرمان می دهد که قند بیشتری برای صرف انرژی در خون آزاد گردد.
سعی کنید تا برای در امان ماندن از آسیب های استرس، مدیریت کنترل آن را بیابید، به خصوص افرادی که مبتلا به دیابت هستند.
عملکرد گلوکز چگونه است؟
هنگامی که خوردنی مصرف می کنید، گلوکز آن وارد بدن شده و به قندهای ساده تجزیه می گردد. از آن پس برای تامین انرژی به کار برده می شود و از جمله مصرف کنندگان حجم زیاد آن، سلول های مغزی هستند. اگر میزان این قند برای مصرف انرژی بدن کافی نباشد، بدن سعی می کند با تجزیه ی چربی به آن برسد. در نتیجه ی تجزیه ی مداوم چربی های بدن به جای دریافت گلوکز، در بدن ماده ی سمی به نام کتون تولید می کند که برای عملکرد سیستم داخلی از جمله مغز زیانبار است. این موضوع در کودکان باید مورد توجه قرار گیرد.
سعی کنید همیشه گلوکز را در حالت تعادل نگه دارید. زیرا هم افزایش و هم کاهش آن مسبب عملکرهای نامناسب بدن می گردد.
از نظر عملی پس از صرف غذا، در کبد ذخیره می گردد و به کوبوهیدرات پیچیده ای به نام گلیکوژن تبدیل شده و در زمان لزوم با دریافت سیگنال، آزاد می گردد و طی تبدیل به گلوکز، صرف نیاز بدن خواهد شد.
مزایای چک کردن مداوم قند خون در هر فردی چیست؟
بهترین راه برای دستیابی به میزان قند خون مراجعه به آزمایشگاه است، اما مراجعه ای پی در پی برای بسیاری مقدور نمی باشد. به همین دلیل از دستگاه گلوکومتر استفاده می کنند. وقتی شما یک دستگاه کنترل قند خریداری کنید و در موارد متفاوت، سطح قند خونتان را کنترل کنید، به موارد خوبی دست خواهید یافت.
از جمله می توانید علل کاهش یا افزایش قند خونتان را شناسایی کنید. مثلا بعد از ورزش یا مصرف دارو متوجه می شوید قند خونتان افت میک ند و در هنگام استرس یا صرف غذای خاص، دچار افزایش قند می شوید و بسیاری موارد دیگر که به همین راحتی قابل یافتن و کنترل هستند. به علاوه به پزشک کمک می کند تا به درک بهتر و درست تری از سبک زندگی شما برسد و مراحل درمان موفقتری را طی کنید.
با ادامه مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد همراه شما هستیم.
محدوده قند خون در نوزادان
برخی نوزادان پس از تولد با مشکل افت قند خون رو به رو می شوند، از جمله ی این نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به دیابت
۲- کودکان دارای محدودیت رشد
۳- نوزادانی که مادرانشان استرس فراوانی برای زایمان آ ها داشته اند.
۴- کودکان نارس یا کودکانی که وزن بسیار پایینی دارند.
۵- نوزادانی که وزن بسیار بالایی دارند.
شاید خیلی اوقات متوجه قند خون پایین نوزادتان نشوید، اما برخی علائم به شما در این راه کمک خواهد کرد.
* لرزیدن نوزاد که ممکن است کم یا زیاد باشد.
* پوست بدن و لب به رنگ کبود در آیند. (سیانوز)
* ممکن است نفس نوزاد به صورت ناگهانی متوقف گردد. (آپنه)
* کاهش دمای بدن نوزاد (هایپوترمی)
* کاهش اشتها
* ماهیچه ها حالت نرم و سست پیدا می کند.
* عدم تحرک زیاد و علائم انرژی اندک
* تشنج
راه درمان این افت قند می تواند شیردهی مکرر، آب قند و یا حتی تزریق وریدی گلوکز باشد
راه درمان این افت قند می تواند شیردهی مکرر، آب قند و یا حتی تزریق وریدی گلوکز باشد. اما تمام راه حل ها حتما باید توسط پزشک، مشخص و کنترل گردد.
سعی کنید، علائم افت قند در نوزادانتان را جدی بگیرید. زیرا عواقب این سهل انگاری مستوجب یک عمر پشیمانی خواهد شد. اگر در جهت افزایش قند خون فرزندتان دچار مشکل شده اید، حتما از مراقبت های درمانی کمک بگیرید.
گلوکز خون نوزاد در سه روز اول تولد باید بیشتر از ۳.۳ میلی مول بر لیتر باشد. اگر کمتر از ۲.۶ میلی مول بر لیتر باشد، نیاز به رسیدگی دارد.
با ما باشید تا در ادامه مطلب قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد موارد مفیدتری را مطالعه بفرمایید.
محدوده قند خون در کودکان
کودکان بر اساس نوع تحرک و رڙیم غذایی معمولا سطح قند خونشان بین هفتاد تا یکصد و پنجاه mg/dl متغیر است. معمولا اگر پس از یک جنب و جوش کودکانه، قند طفل اندازه گیری شود، سطح پایین و پس از صرف غذا، سطح بالاتری را نشان می دهد. بر همین اساس، کودکان را به دو دسته تقسیم کرده ایم.
دسته ی اول؛ نوزاد تا پنج سال را شامل می گردد که مشاهده قند خون با میزان صد تا دویست میلی گرم در دسی لیتر، طبیعی محسوب می گردد. سطح قند خون ناشتا معمولا صد باید باشد و طی روز قبل از خواب، امکان دارد تا دویست میلیگرم پیش برود. حتی کمبود میزان قند خون از عدد ۱۵۰ کاهش گلوکز محسوب شده و نیاز به مشورت با پزشک و اصلاح الگوی رفتاری یا تغذیه کودک دارد.
دسته ی دوم؛ کودکان پنج تا ده سال هستند
دسته ی دوم؛ کودکان پنج تا ده سال هستند که برای این گروه معمولا قند بین صد تا ۱۵۰ میلیگرم بر دسی لیتر نرمال است. سطح قند ناشتا در این گروه نیز صد تلقی می شود. اما از آنجایی که هنوز با یک انسان بالغ در تفاوت سبک زندگی می باشند، نباید کاهش قند خون کمتر از ۱۲۰ را در طی روز تجربه کنند.
پس به این نکته توجه داشته باشید که کاهش قند کودکان نیاز به مشورت با پزشک و احیانا افزودن برخی مواد غذایی یا دارو دارد. همچنین کودکان بالای ده سال تقریبا از الگوی محاسبه ی قند خون بزرگسالان پیروی می کنند.
مطالب فوق در مورد کودکان عادی صدق می کند و اعداد بیان شده در کودکان مبتلا به دیابت، متغیر است.
برای دسته ی اول که کودکان زیر پنج سال هستند، می توان از الگوی زیر استفاده کرد:
* قند خون ناشتا بین ۸۰ تا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون قبل از غذا بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون یک ساعت پس از غذا تقریبا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون قبل خواب بین ۱۱۰تا ۲۰۰ میلیگرم بر دسی لیتر است.
در دسته ی دوم، مجددا اعداد تغییر می یابد.
* قند خون ناشتا بین ۸۰ تا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون قبل از غذا بین ۹۰ تا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون یک ساعت بعد غذا تقریبا ۱۵۰ میلیگرم بر دسی لیتر
* قند خون قبل خواب بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر است.
شما نوشتار قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد را مطالعه می نمایید.
محدوده قند خون مناسب در خانم های باردار
در ادامه مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد، به این موضوع می پردازیم که از جمله نگرانی هایی که مادرانی که اقدام به بارداری می کنند، سطح قند خونشان است.
این عامل در داشتن یک بارداری موفق و تولد نوزادی سالم نقش مهمی دارد. تست قند خون در دو ماه اول بارداری بسیار حائز اهمیت است و مادرانی که قبل از بارداری، مبتلا به نوسانات قند خون بوده اند، باید سعی کنند تا در این دوران، تحت نظر پزشک و رعایت رژیم غذایی، به حد نرمال برگردند.
برای حفظ سطح قند خون در حالت عادی، لازم است که میزان گلوکز در زمان ناشتا و یک ساعت بعد از صرف غذا اندازه گیری گردد تا علاوه بر پیشگیری از دیابت بارداری، مواردی که سبب افزایش قند خون می گردد نیز شناسایی گردند. برای مادران دیابتی لازم است که این تست، قبل از خواب نیز تکرار گردد.
طبق استاندارد انجمن دیابت آمریکا، میزان قند خون در زنان باردار به شرح زیر است:
قند ناشتا کمتر از ۹۵ میلیگرم در دسی لیتر
یک ساعت پس از غذا کمتر از ۱۴۰ میلیگرم در دسی لیتر
دو ساعت پس از غذا کمتر از ۱۲۰ میلیگرم در دسی لیتر
محدوده قند خون مناسب برای افراد دیابتی
قند خون ناشتا: هفتاد تا ۱۳۰ mg/dl
قند خون پس از صرف غذا: کمتر از ۱۸۰ mg/dl
قند دو ساعت بعد صرف غذا: کمتر از ۱۴۰ mg/dl
البته فراموش نکنید، در افراد دیابتی نیز مانند افراد عادی، میزان سطح قند خون با توجه به وضعیت جسمانی و سبک زندگی ممکن است متفاوت باشد و تنها منبع تعیین کننده در این شرایط، فقط پزشک معالج است.
نکات لازم قبل از تست قند خون
در این قسمت از مطلب قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد
به نکات زیر توجه فرمایید:
۱- آخرین وعده ی غذایی قبل از انجام نمونه گیری حتما هشت تا دوازده ساعت قبل باشد.
۲- آب را معمولی و بدون گاز مصرف کنید.
۳- از مصرف هر گونه نوشیدنی های الکلی در روز قبل از نمونه گیری خودداری کنید.
۴- روز قبل از آزمایش قند، حتما از انجام فعالیت های ورزشی سخت اجتناب کنید. آزمایش فیزیوتراپی و پرتونگاری نداشته باشید.
۵- در مدت ناشتایی، از مصرف آدامس و زدن مسواک خودداری کنید. زیرا اندک شکر موجود در این موارد ممکن است در نتیجه تست موثر باشد.
آزمایش های متداول در سنجش سطح قند خون
* تست قند خون ناشتا
* تست قند خون به صورت تصادفی
* تست تحمل گلوکز
* تست مربوط به دیابت بارداری
* تست هموگلوبین A1c
* تست قند خون پلاسما
* تست قند دو ساعت بعد غذا
* تست قند از طریق ادرار
در بخش بعدی مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد تست قند خون را بررسی می کنیم. با ما بمانید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله 2hpp در آزمایش خون چیست؟ را مطالعه کنید.
تست قند خون ناشتا
در اصطلاحات علمی به این تست FBS ( fasting blood suger) می گویند. البته در برخی کشورها ممکن است به جای واژه ی FBS شاهد عبارت FBG ( fasting plasma glucose ) باشیم که هر دو بیانگر یک حالت است.
انجام این تست محدوده ی سنی ندارد و در صورت تجویز پزشک باید انجام گردد. برای انجام این آزمایش کافیست بین ۸ تا ۱۰ ساعت از خوردن و آشامیدن به جز آب خودداری کنید و ترجیحا آب نیز در حد رفع نیاز بنوشید. سعی کنید از هیجانات و استرس نیز دوری کنید. عموما چون شب ها نمی خوریم و نمی آشامیم، بهترین حالت تست قند خون ناشتا بعد از خواب است.
ممکن است پس از اعلام نتایج، متوجه عددی غیرعادی گردید
ممکن است پس از اعلام نتایج، متوجه عددی غیرعادی گردید. در این صورت سعی کنید در یک روز دیگر نیز این تست را تکرار کنید و یا سایر موارد مانند آزمایش تحمل گلوکز یا HBA1C را انجام دهید تا از نتیجه ی حاصله، اطمینان کسب کنید.
پاسخ این تست معمولا در چند ساعت آماده گشته، به صورت عددی و واحد میلیگرم در صد دسی لیتر خون ثبت خواهد شد.
نتایجی که می توان از این تست گرفت:
۷۰ تا ۱۰۰ میلیگرم در دسی لیتر، نرمال
۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم در دسی لیتر، پیش دیابت
بالاتر از ۱۲۵ میلیگرم در دسی لیتر، دیابت
کمتر از ۵۵ میلیگرم در دسی لیتر، کاهش قند خون یا هیپوگلاسمی
تست قند خون به صورت تصادفی
این نوع تست قند خون نیاز به ناشتایی ندارد. فقط چند زمان توسط پزشک معین می گردد که طی آن فرد ملزم است تا تست را انجام دهد تا واکنش بدنش در حالت های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در این صورت در می یابد که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد . این آزمایش مدت زمان مشخص یا رعایت نکات خاص از جمله ناشتایی را نیاز ندارد.
اگر عددهای به دست آمده در این تست های مکرر اختلاف چندانی نداشته باشد، اوضاع نرمال است ولی اگر اعداد بسیار متفاوت باشند، نشان می دهد مشکلی وجود دارد و باید برای بررسی های دقیق تر با پزشک معالج مشورت گردد.
تست تحمل گلوکز یا OGTT
برای انجام این تست از فرد می خواهند به جز آب، آن هم فقط در حد رفع عطش، به مدت هشت تا دوازده ساعت چیزی نخورد. سپس ابتدا یک خونگیری در زمان ناشتا انجام خواهد شد. میزان هفتاد و پنج گرم گلوکز را در میزان معینی آب مخلوط یا به صورت محلول های آماده در اختیار فرد قرار می دهند تا بنوشد. پس از دو ساعت از مصرف محلول، آزمایش دوم انجام می گردد.
نتایجی که می توان از این تست گرفت:
زیر ۱۴۰ میلیگرم در دسی لیتر، نرمال
بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ میلیگرم در دسی لیتر، پیش دیابت
بالاتر از ۲۰۰ میلیگرم در دسی لیتر، دیابت
اگر می خواهید دریابد که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد این مقاله را از دست ندهید.
تست مربوط به دیابت بارداری
از مهمترین آزمایشات کنترل قند خون که در دوران بارداری انجام می گردد، آزمایش تحمل گلوکز است که در هفته ی ۲۴ تا ۲۸ بارداری گرفته می شود و شامل ۳ تا ۴ مرحله است. در مرحله ی اول قند ناشتا، در مرحله ی دوم یک ساعت پس از میل کردن ۵۰ گرم محلول حاوی گلوکز و در مرحله ی سوم و چهارم، هر کدام دو و سه ساعت پس از صرف محلول، آزمایش خون از شما گرفته می شود.
نتایج این آزمایش اگر بالاتر از میزان ذکر شده باشد، نیاز به پیگیری پزشکی دارد:
میزان قند خون ناشتا بین ۸۵ تا ۱۰۰ mg/dl
میزان قند خون پس از یک ساعت، کمتر از ۱۸۰ mg/dl
میزان قند خون پس از دو ساعت، کمتر از ۱۶۰ mg/dl
میزان قند خون پس از سه ساعت، کمتر از ۱۴۰ mg/dl
تست هموگلوبین A1c
این تست از جمله معتبرترین تست های سنجش قند خون است و با توجه به نشان دادن نتایج سه ماهه ی اخیر، از جمله موارد قابل اعتماد و دقیق محسوب می گردد. به عبارت دیگر، مولوکول های قند بسیار دوست دارند به هموگلوبین ها بچسبند.
از آنجایی که یک هموگلوبین سه ماه طول عمر دارد، وقتی این تست انجام می شود، ما هموگلوبین هایی داریم که یک تاریخچه ی صد و بیست روزه از گلوکز را با خود حمل می کنند.
این آزمایش در بررسی داروهای تجویز شده و تاثیرات آن ها طی این دوره، تاثیرات رژیم غذایی اعمال شده و سایر موارد تست شده در مدت سه ماهه ی اخیر را برای پزشک واضح می کند و لذا تصمیمات بهتری برای درمان می تواند اتخاذ کند. همچنین پس از این تست متوجه می شویم که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد .
نتایج این آزمایش در افرادی که به دیابت مبتلا هستند، عدد هفت است. نزدیک عدد هفت پیش دیابت و بسیار پایین تر از هفت، حالت نرمال را نشان می دهد.
این نتایج ممکن است برای بانوان باردار یا افرادی که مشکلات هموگلوبین دارند، چندان معتبر تلقی نگردد. به همین دلیل پزشک برای این افراد آزمایشات دیگری را به کار می برد.
آزمایش قند خون پلاسما در حالت ناشتا یا FPG
این آزمایش نیز پس از هشت ساعت ناشتایی انجام می گیرد و یکی دیگر از تست های تشخیص دیابت آشکار و نهان است و نتایج زیر را نشان می دهد.
پایین تر از صد میلیگرم بر دسی لیتر، نرمال
بین صد تا ۱۲۵ میلیگرم بر دسی لیتر، پیش دیابت
بالاتر از ۱۲۵میلیگرم بر دسی لیتر، دیابت
آزمایش قند دو ساعته
این تست را به لاتین hpp2 glucose یا 2hour post prandial می گویند. از جمله مهمترین کاربرد آن تشخیص دیابت است و روند آن به صورت زیر می باشد:
ابتدا بیمار پس از هشت ساعت ناشتایی به آزمایشگاه مراجعه می کند. سپس یک تست خون ناشتا از وی گرفته می شود، سپس به وی توصیه می گردد که یک صبحانه طبق روال هر روزش میل کند. پس از آن تا دو ساعت چیزی میل نکند و مجددا برای انجام تست، دو ساعت بعد از غذا به همان آزمایشگاه مراجعه کند. در آزمایشگاه، این خون پس از آماده سازی به بخش فنی سپرده می شود تا نتیجه ی مورد نیاز را به دست آورد.
این آزمایش زمانی توسط پزشک تجویز می گردد که فرد، قند ناشتای بالاتر از ۱۳۰ داشته و یا مستعد ابتلا به دیابت باشد.
بدن انسان در صورت سلامت، می تواند قند خون را به حالت عادی در بیاورد. وقتی دو ساعت بعد از خوردن صبحانه، قند خون به حالت نرمال برنگردد، باید وی را از نظر ابتلا به دیابت، مورد بررسی قرار داد.
نکاتی که باید قبل از آزمایش قند دو ساعته رعایت کرد:
پس از صرف صبحانه تا زمان نمونه گیری، دیگر چیزی میل نکنید.
زمان صرف صبحانه را بیش از بیست دقیقه طول ندهید.
قبل از آزمایش از انجام فعالیت هایی مانند پیاده روی طولانی پرهیز کنید.
آدامس یا موارد این چنینی، دخانیات، خوشبو کننده ی دهان و غیره تا پایان نمونه گیری نهایی مصرف نکنید.
سعی کنید قبل از ساعت ده، نمونه گیری قند دو ساعته انجام گردد.
آزمایش قند ناشتا و قند دو ساعته را در یک روز انجام دهید.
سعی کنید اگر دارو مصرف می کنید، قبل آزمایش نسبت به صرف یا عدم صرف آن، با پزشک معالجتان مشورت کنید.
سعی کنید استرس و فشار نداشته باشید.
از مصرف دمنوش های و مکمل های غیر ضروری و تاثیر گذار دوری کنید.
نتایج آزمایش قند دو ساعته
در ادامه مبحث قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد طبق همه ی آزمایشات، نتیجه ی این آزمایش نیز وابسته به سن، جنسیت، وضعیت سلامتی و غیره ممکن است اندکی با یکدیگر تفاوت داشته باشد. اما نتایج استاندارد آن به شرح زیر است:
* برای افراد غیر دیابتی (کمتر از ۱۴۰میلیگرم بر دسی لیتر)
* برای افراد دیابتی (کمتر از ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر)
آزمایش ادرار برای تشخیص دیابت
از جمله آزمایشاتی که در گذشته برای سنجش دیابت استفاده می شد، آزمایش گلوکز ادرار بود. اما در حال حاضر، با توجه به سادگی و دقت آزمایشات گلوکز خون، از کاربرد ادراری آن کاسته شده است. اما هنوز هم برای برخی شناسایی ها و تکمیل تست های دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای انجام این آزمایش کافیست پس از تجویز توسط پزشک به مراکز آزمایشگاهی مراجعه کنید. در آنجا ظرف پلاستیکی درب داری به شما تحویل داده می شود که نمونه ی ادرار خود را در آن بریزید.
برای عدم ایجاد خلل در نتیجه ی تست، دست ها و ناحیه ی ادراری را تمیز شست و شو دهید. قسمت ابتدایی ادرارتان را خارج کرده و مابقی آن را تا پر شدن نیمی از ظرف درون آن بریزید و سپس درب ظرف نمونه را ببندید و در محل خواسته شده قرار دهید.
آزمایشگاه از یک دستگاه دارنده ی نوار عمیق، گلوکز ادرار را اندازه گیری می کنند. با تغییر رنگ های این نوار، نتیجه ی تست مشخص می گردد که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد .
مقدار گلوکز ادرار در حالت عادی باید بین صفر تا هشت دهم میلی مول در لیتر باشد و هر چه این عدد بالاتر باشد، نشانه های ابتلا به دیابت پر رنگتر می گردد.
ما را در ادامه مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد همراهی نمایید.
رابطه ی افزایش سن و افزایش قند خون
عموما این که افراد وقتی پا به سن می گذارند، تحرک فیزیکیشان را محدودتر می کنند و به همین دلیل فقط قسمت اندکی از غذایی که میل می کنند، به انرژی تبدیل می گردد؛ نتیجه ی آن چیزی جز افزایش قند خون نیست. یکی از عوامل تاثیر گذار دیگر، کاهش فعالیت انسولین در تنظیم قند خون می باشد که ممکن است با کهولت سن اتفاق بیفتد.
برای تشخیص افزایش قند خون در سنین بالا، می توان با کمک آزمایش های هموگلوبین A1C یا گلوکز پلاسمای روزانه (FPG) در زمان زودتری پی برد و درمان را آغاز کرد.
اگر در دوران کهولت، از یک روش تغذیه ی مناسب استفاده گردد و داروهای تجویزی مرتب میل شوند، احتمال ابتلا به دیابت کاهش می یابد و یا در صورت ابتلا، به راحتی قابل کنترل خواهد بود.
با یک پیاده روی کوتاه یا فعالیت جسمانی سبک در منزل، خوتان را در برابر بیماری های قلبی- عروقی ناشی از افزایش قند خون بیمه کنید. سعی کنید که تحت نظر پزشک معالجتان نتیجه آزمایش هموگلوبین A1c خود را زیر هفت نگه دارید تا خطرات دیابت در این سن کمتر گردد.
عملکردهای لازم برای جلوگیری از افزایش قند خون در سنین بالا
در این بخش از نوشتار قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد نکات لازم برای کنترل قند خون را به شرح زیر بیان می نماییم:
۱- از پزشک خود یا یک پزشک تغذیه بخواهید، برنامه ی غذایی مناسب برایتان تجویز کنند.
۲- ورزش های مناسب با فیزیک بدنتان را از پزشکتان جویا شوید و سعی کنید بر انجام آن ها مداومت ورزید.
۳- دیابت یا افزایش قند خون، خاصیت این را دارد که در طولانی مدت، فرد را افسرده یا بی حوصله کند. برای جلوگیری از این بلایای روحی، سعی کنید معاشرت با افرادی که دوست دارید را در زمره ی فعالیت های روزمره تان قرار دهید یا سفر کنید.
۴- طبق تجویز پزشک، آزمایشات ماهانه یا سالیانه را مرتب پیگیری کنید و به همراه نتایج آن، برای دریافت دستور العمل های جدید نزد پزشک متخصصان ببرید.
۵- داروها یا انسولین تجویز شده برای کنترل قند خونتان، لازم است در زمان های مقرر و به صورت مرتب، استفاده شود.
تغییرات قند خون و انجام فعالیت های ورزشی
اگر برای رسیدن به سبک صحیح در زندگی علاقه مند هستید، ورزش کنید. اگر به افزایش قند خون نیز مبتلا هستید، سعی کنید قبل، حین و بعد از ورزش حتما قند خونتان را ارزیابی کنید. عدم توجه به این موضوع آسیب های مهمی را در صورت کاهش یا افزایش قند خون به شما وارد خواهد کرد.
مبتلایان به دیابت نوع یک:
اگر قند خونی فراتر از ۲۵۰ میلیگرم بر دسی لیتر دارید، باید حتما کتون خونتان را نیز اندازه گیری کنید. در این مرحله دو حالت قابل رویت خواهد بود. اول این که شاهد وجود کتون باشید، در این حالت فعالیت بدنی را متوقف و با پزشک خود مشورت کنید.
در حالت دوم کتونی مشاهده نگردد، می توانید به هر صورت که می خواهید فعالیت کنید، اما تا زمانی ادامه دهید که قند خونتان فراتر از ۳۰۰ mg/dl نرود.
مبتلایان به دیابت نوع دو:
این افراد قادرند مانند افراد عادی فعالیت جسمانی داشته باشند. فقط در حین ورزش، قند خود را چک کنند و اگر به فراتر از ۴۰۰ mg/dl رسید، سریعا فعالیتتان را متوقف کنید.
در بخش بعدی مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد به اندازه گیری قند خون در منزل می پردازیم.
طریقه اندازه گیری قند خون در منزل
امروزه با اختراع دستگاه های قند خون خانگی، به راحتی در منزل می توان قند خون را کنترل کرد و نیاز نیست هر روز به مراکز خدمات درمانی مراجعه کنید. کار با دستگاه های گلوکومتر بسیار آسان است و فقط کافیست با سوزن های تعبیه شده در دستگاه، سر انگشت خود را خراش ریزی دهید و با قطره خون بیرون آمده، کاغذ تست را آغشته کرده و برای سنجش در دستگاه قرار دهید. به همین راحتی می توانید سطح قند خونتان را اندازه گیری کنید.
نکته ی مهمی که قبل از خرید این دستگاه ها باید مد نظر داشته باشید، این است که گلوکومترهای جدیدی وارد بازار شده اند که به جای این که قند کلی خون را اندازه بگیرند، بیانگر گلوکز پلاسما هستند. این ویژگی به دستگاه های آزمایشگاهی و نتایج آن نزدیکتر شده است. از همین حیث خریداری این نوع دستگاه ها توسط پزشکان بیشتر توصیه شده است.
این دستگاه بیشتر در افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که در مدیریت قند خونشان مشکلی ندارند. برای افرادی که توانایی این عمل را ندارند، نوع دیگری از دستگاه تست قند خون وجود دارد که در زیر پوست تعبیه می شود و به یک سنسور فعال مجهز است که افزایش یا کاهش قند خون را با آلارم هشدار می دهد.
پمپ انسولین و پیشگیری از افزایش قند خون
این روش که به آن انفوزیون زیر جلدی انسولین نیز می گویند، می توان در مورد برخی افراد که توانایی تنظیم میزان قند خون را دارند، به کار برد.
به وسیله ی این روش لازم است فرد در طی روز سه بار یا بیشتر میزان گلوکز خونش را اندازه بگیرد و طبق آن دستور العمل پمپ انسولین را به دستگاه بدهد.
از آن جایی که روشی پر هزینه است، در مرحله ی اول برای افرادی مناسب است که پشتکار لازم را دارند و از قند خون گرفتن های مداوم خسته نمی شوند. این دستگاه در کنترل دیابت نقش موثری دارد و نوع امروزی آن عملکرد بهتری نسبت به انواع قدیمی آن از خود نشان داده است.
فواید استفاده از دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر
۱- با اندازه گیری مرتب سطح قند خون در منزل و نوشتن تاریخ و زمان آن، پزشک معالجتان به راحتی می تواند یک تصویر کلی از بیماریتان، نتایج داروهای مصرفی و دوز آ نها و بسیاری تفاسیر دیگر برداشت کرده و در کاهش علائم بیماریتان تصمیمات درست بگیرد.
۲- این دستگاه ابعاد کوچکی دارد و به راحتی در همه جا قابل حمل است و از همین حیث حتی در مهمانی ها نیز برای کنترل قند خونمان می توانیم به همراه داشته باشیم.
۳- خود دستگاه و لوازم جانبی آن به راحتی از داروخانه ها یا فروشگاه های کالای طبی قابل خریداری است.
۴- دستگاه به دلیل ظرافت در انجام دادن فرایند تست گیری، مناسب هر سن و سالی است.
نکات مهم تست خون با دستگاه گلوکومتر
برای دانستن این که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد در موارد زیر امکان نشان دادن خطا در سنجش قند خون توسط دستگاه گلوکومتر وجود دارد. پس حتما دقت لازم را بفرمایید.
۱- نوارهایی که برای تست قند خون استفاده می شود، حتما باید در ظروف در بسته و فاقد عبور هوا نگهداری گردد. به عبارت دیگر نباید سوراخ، شکسته یا فاقد درپوش باشد.
۲- تاریخ مصرف نوارهای تست، روی جلد یا قوطی آن نوشته شده است، توجه کنید تاریخ آن اتمام نیافته باشد.
۳- عدم شست و شوی تمیز دست ها قبل از تست زنی، ممکن است به خاطر آغشته بودن دست به ذرات مختلف از جمله مواد آرایشی، کرم مرطوب کننده، مواد غذایی و یا حتی آلودگی هایی که با چشم مشاهده نمی گردند، سبب نتیجه ی نادرست در میزان سنجش قند داشته باشد. حتی پس از شست و شوی دست ها، آن را کاملا خشک کنید.
از زمان باز شدن بسته ی نوارهای تست زنی تا سه ماه عموما موعد مصرف دارند
۴- از زمان باز شدن بسته ی نوارهای تست زنی تا سه ماه عموما موعد مصرف دارند، پس تاریخ باز شدن را روی آن یادداشت بفرمایید.
۵- میزان قطره خونی که بر روی نوار تست قرار می دهید، باید یک قطره ی درشت باشد، نه کمتر و نه بیشتر. در غیر این صورت ممکن است جواب تست را نامعتبر نشان دهد.
۶- استفاده مجدد از نوار تست اکیدا ممنوع می باشد.
۷- برای پی بردن به سلامت دستگاه گلوکومترتان، سعی کنید هر چند وقت یک بار، آن را با محلول های تست، بیازمایید.
۸- نوارهای تست را از رطوبت و نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
نوارهای تست مختص دستگاه گلوکومتر خودتان تهیه کنید
۹- نوارهای تست مختص دستگاه گلوکومتر خودتان تهیه کنید. زیرا ممکن است یا جواب تست را اشتباها نشان دهد یا اصولا نتیجه ای در پی نداشته باشد. کد روی بسته بندی نوار تست را با کد روی دستگاه چک کنید که همخوانی داشته باشند.
۱۰- در صورتی که مجبور شدید انجام تست را تکرار کنید، هرگز یک انگشت را مجددا انتخاب نکنید. سعی کنید برای مرتبه ی دوم، از یک انگشت دیگر خون بگیرید.
۱۲- سعی نکنید از الکل برای پاک کردن انگشت قبل از خونگیری استفاده کنید. نوار تست، گلوکز را به مواد شیمیایی تبدیل می کند تا دستگاه بتواند میزان قند خون را تعیین کند. الکل سبب از بین بردن این مواد می گردد و نتیجه ی تست را دچار مشکل می کند. از طرف دیگر به دلیل خشک کردن پوست ممکن است، درد سوراخ کردن را نیز بیشتر کند.
نوار تست قند خون چیست؟
نوار تست قند خون ابزاری است که در بسته بندی های چند تایی و کاملا استریلیزه، در اختیار افراد دیابتی قرار می گیرد تا در مواقع استفاده از دستگاه گلوکومتر برای سنجش قند خون، به کار برده شود. این نوارها باریک هستند اما قدرت جذب سریعی دارند و خون جاری شده برای آزمایش را برای انتقال به دستگاه در خود جذب می کنند.
انواع و مدل های مختلفی از آن در بازار موجود می باشد که نوع آن با توجه به دستگاه گلوکومتری که در اختیار دارید، مشخص می گردد. برای این کار، مقداری از خون سرانگشتان خود را بر روی آن می چکانید، سپس روکش الکتروشیمیایی نوار تست وارد عمل می شود، با خون ترکیب شده و طبق واکنش شیمیایی حاصل، آماده ی قرارگیری در دستگاه و نمایش میزان قند خون می گردد.
محلول تست همراه با دستگاه گلوکومتر
گاهی به همراه دستگاه، محلولی در جعبه ی آن قرار دارد که اغلب اشتباها آن را به عنوان محلول شست و شوی دستگاه به کار می برند. توجه داشته باشید که این محلول تست نوارها و دستگاه است.
زمانی که نتیجه تست قند خونتان را غیر نرمال می یابید، به جای تست مجدد، ابتدا همانند زمانی که از خود تست می گیرید، نوار تست را به یک قطره ی کافی از محلول آغشته کنید، سپس درون دستگاه قرار دهید، عدد نشان داده شده باید با اعداد بیان شده در پشت نوار تست یکسان باشد. این گونه می توانید به صحت نوار و دستگاه پی ببرید.
تعویض سوزن دستگاه گلوکومتر
قطعا نسبت به این موضوع آگاهی دارید که مواردی که مستقیما با خون در تماس هستند را نمی توان مجدد وارد بدن کرد. از جمله می توان از سوزن دستگاه گلوکومتر نام برد.
این سوزن ها یک بار مصرف هستند و پس از هر بار تست زدن، باید دور انداخته شوند. با توجه به قیمت مناسب این سوزن ها، یک بار مصرف بودنشان هزینه ی چندانی در بر ندارد. کافیست از داروخانه ها یا فروشگاه های کالای طب، بسته هایی با تعداد بالا خریداری کنید.
با مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد، همراه شما هستیم.
نکات مربوط به استفاده از دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر
۱- نماد باطری بر روی گلوکومتر اگر روشن گردد، نشان می دهد که دستگاه نیاز به شارژ مجدد یا باطری نو دارد، قبل از خاموش شدن دستگاه به این نکته توجه کنید.
۲- گاهی پس از قرار دادن نوار تست، دستگاه عمل نمی کند. دلیل این امر ممکن است جاسازی نادرست نوار باشد، از دستگاه خارج کرده و مجدد نسبت به قرار دادن نوار تست به درون گلوکومتر اقدام کنید.
۳- ممکن است نوار تست به درستی درون دستگاه قرار بگیرد اما مجدد دستگاه فعال نشود. در این مرحله نسبت به میزان خون بر روی برگه ی تست شک کرده و مقدار بیشتری بر روی نوار تست جدید ریخته و مجدد اقدام کنید.
نماد های زیر بیانگر چیست:
الف- E1: این علامت هشدار دمای نامناسب برای دستگاه است، دستگاه را برای مدت ده تا پانزده دقیقه به دمای مناسب انتقال داده و فعالیت با آن را مجدد آغاز کنید.
ب- E2: این علامت هشدار قرارگیری نادرست نوار تست یا کم بودن خون روی آن است.
ج- E3: این علامت هشدار مربوط به غیر استاندارد بودن نوار تست است. آن را عوض کرده و مجدد اقدام کنید.
د- E4: این هشدار نشان می دهد که دستگاه قادر به اندازه گیری سطح قند خون نیست و لازم است به یک تعمیرکار متخصص یا نمایندگی های معتبر رجوع کنید.
نوار تست معتبر نیست
ر- E5: این علامت نشان می دهد که نوار تست معتبر نیست. ممکن است مربوط به نحوه ی نگهداری نادرست نوار تست یا خریداری نوع نامرغوب آن باشد.
ن- E6: این هشدار مربوط به عدم قرار گیری درست نوار تست است. کافیست نوار را خارج و مجددا امتحان کنید.
و- E8: این علامت نشان عدم حفظ داده در حافظه دستگاه است.
ی- E9: این هشدار خطای ارتباط است و باید به نمایندگی آن مراجعه کرد.
۵- سعی کنید مدام دستگاه را از گرد و غبار پاک کنید یا آن را در محیطی قرار دهید که در معرض آلودگی نباشد. یک دستگاه کثیف، در نتیجه ی تست قند خون تاثیر گذار است.
در بخش های باقیمانده از مطلب قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد نیز همراه ما بمانید.
انتخاب مناسب یک دستگاه کنترل قند خون یا گلوکومتر
هر دستگاه ویژگی های منحصر به فرد خاص خود را دارد. برخی دارای مانیتور بزرگتر هستند، برخی جواب تست را در کمترین زمان ممکن اعلام می کند، برخی دیگر محل قرارگیری نوار تست در راحت ترین قسمت دستگاه قرار دارد،
برخی با حداقل خون انجام تست را میسر می کنند، برخی حافظه ی جانبی دارند و داده ها را در خود ذخیره می کنند و نیاز نیست مداوم اعداد را یادداشت کنید و بسیاری قابلیت های دیگر که ممکن است در انتخاب شما تاثیر گذار باشند.
شما با توجه به ظاهر فیزیکی و بدنی که دارید، در خرید دستگاه دقت کنید. اگر در بینایی مشکل دارید، از نوع گلوکومتر با صفحه ی بزرگ استفاده کنید. در نهایت اگر باز هم نمی توانید نوع مناسبتان را بر گزینید، از پزشک معالجتان درخواست راهنمایی کنید.
زمان های استفاده از دستگاه گلوکومتر در شبانه روز
تست قند در حالت ناشتا: هنگامی که از خواب بیدار می شوید، احتمالا برایتان مهم است که در طول شب چه اتفاقی برای قند خونتان افتاده و برای همین منظور لازم است تا قبل از خوردن و آشامیدن هر چیزی، دستگاه قند خونتان را آماده کنید و اولین تست روزانه ی خودتان را انجام دهید. این تست باید طیف وسیعی از ۷۰ تا ۱۲۰ میلیگرم در دسی لیتر باشد.
تست قند خون قبل از غذا:
هنگامی که در این مرحله قند خونتان را چک می کنید، در حقیقت هدفتان این است که افزایش قند خونتان پس از صرف غذا تا نتیجه ی این تست کاهش یابد.
بررسی قند خون بعد از غذا:
برای دانستن این که قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد، ما توصیه می کنیم که پس از صرف وعده های غذایی، قندتان را چک کنید.
این نتایج به پزشکتان و شما می فهماند که قرص های کوتاه اثری که قبل از غذا میل کرده اید، یا نوع های مختلف غذایی و حتی انسولین مصرفی، چه تاثیراتی بر روی قند خون شما دارند و روند درمان با کنترل بهتری همراه گردد. نتیجه ی این تست در زیر ۱۸۰ میلیگرم در دسی لیتر به عنوان استاندارد و طبیعی پذیرفته شده است.
مقایسه قند قبل و بعد از غذا به شما در مدیریت قند خونتان کمک بسیاری خواهد کرد.
افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، معمولا ۴۰ تا ۵۰ دقیقه بعد از صرف غذا، اوج قند خون را تجربه خواهند کرد. اما در افراد دیابتی این امر دیرتر رخ می دهد و حدودا دو ساعت زمان نیاز است. این میزان زمان در افراد مختلف متفاوت است و بسته به فیزیولوژی خودتان باید یک زمان تقریبی برای اوج قند خون به یاد داشته باشید.
بررسی قند خون در نیمه شب: ممکن است در صبح که میزان قند خونتان را اندازه گیری می کنید متوجه رقم فراتر از حد نرمال باشید. برای این منظور لازم است تا در نیمه های شب نیز از دستگاه گلوکومتر استفاده کنید.
دفعات استفاده از دستگاه گلوکومتر در افراد دیابتی
دیابت نوع یک:
انجام دو تا ده بار بسته به نوع نیاز در مبتلایان به این نوع دیابت توصیه می شود، زمان ناشتا، بعد از صرف وعده های غذایی، دو ساعت بعد غذا، پس از فعالیت های فیزیکی مانند ورزش، قبل خواب و سایر مواردی که به نظر دکتر بستگی دارد. این تعداد در کودکان کمتر است ولی اگر لازم باشد، می توان تعداد را افزود.
دیابت نوع دو که شامل دو دسته می شود:
دسته اول کسانی هستند که از دارو مانند انسولین برای کنترل دیابتشان استفاده می کنند که تعداد دفعات اندازه گیری قند خون به میزان داروی مصرفیشان وابسته است.
افرادی که در طول روز به یک بار دریافت دارو احتیاج دارند، کافیست یک یا نهایت دو بار از دستگاه استفاده کنند اما مصرف کنندگان دوزهای بیشتر دارویی باید به دفعات مکرر مانند ناشتا، بعد از غذا، قبل خواب و حتی در طول شب، سطح گلوکز خونشان را اندازه گیری کنند.
دسته ی دوم افرادی هستند که به هایپوگلیسمی یا سطح پایین قند خون مبتلا هستند. در این گونه افراد انجام مکرر تست قند خون لازم نیست و فقط در صورت بروز علائم غیر طبیعی باید تست را تا زمان رسیدن قند خون به حالت عادی ادامه داد.
دیابت بارداری:
در این بانوان نیز دفعات تکرار تست قند خون به مصرف انسولین یا عدم مصرف آن بستگی دارد و در هر دو حالت بهتر است تا قند در حالت ناشتا و یک ساعت بعد از وعده ی صرف شده اندازه گیری گردد و حالت های دیگر را طبق تجویز پزشک افزایش دهید.
تفاوت نتیجه ی تست قند خون در خانه یا در آزمایشگاه
اگر به شکل نمونه گیری در هر دو محیط توجه کنیم، مشخص می گردد که احتمالا تفاوتی هر چند اندک در جواب دو نوع تست مشاهده خواهیم کرد. در آزمایشگاه میزان خون بیشتری از شما خواهند گرفت، چرا که می خواهند طی عملیات آزمایشگاهی به پلاسمای خون شما دست یابند و میزان قند خون را دقیق تر اعلام کنند.
به این روش تست قند خون وریدی نیز می گویند، در حالی که دستگاه گلوکومتر در منزل با یک قطره خون شما را به جواب تست می رساند.
اما این روش را از طریق خون مویرگی انجام می دهند و مسلما اندکی میزان قند خون را کمتر از حد اصلی نشان می دهد. برای این که جواب تست دستگاه گلوکومتر به جواب تست آزمایشگاه نزدیک شود، کافیست عدد به دست آمده را در ۱/۲ ضرب کنید.
امروزه دستگاه های گلوکومتر جدیدی وارد بازار شده است که نتیجه ی به دست آمده از آن بسیار مشابه جواب های آزمایشگاهی است، کافیست در هنگام خرید از فروشنده راجع به این ویژگی جویا شوید. استفاده از این نوع دستگاه در هنگام بارداری ضرورت بیشتری دارد.
اگر بخواهیم به روش علمی تر این تفاوت را توضیح دهیم، باید این گونه گفت که:
نتیجه ی آزمایش تست آزمایشگاهی، یازده درصد بیشتر از تست با گلوکومتر است. زیرا میزان گلوکز موجود در ورید ۶.۱ میلی مول در لیتر است، در حالی که این عدد در مویرگ حدود ۵.۵ میلی مول در لیتر می باشد. البته اعشار این اعداد ممکن است در اثر برخی معرف های دیگر متغیر شود.
عموما برای کودکان، خون مویرگی کفایت می کند اما در بزرگسالان و افراد دیابتی، هر دو گزینه ی وریدی و مویرگی قابل انجام است و در بخش مویرگی و با دستگاه گلوکومتر نیز به شرط رمزگشایی و رساندن نتیجه به نتیجه ی آزمایشگاهی، قابل اتکا خواهد بود.
در بخش بعدی مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد، دستگا های بدون سوزن را بررسی می کنیم.
دستگاه های تست قند خون بدون سوزن
بسیاری از بیماران دیابتی هستند که از سوزن زدن های مکرر روزانه خسته شده اند و دردی که مدام مجبورند تحمل کنند، دیگر برایشان عذاب آور شده است. از این حیث برخی از شرکت های سازنده ی محصولات طبی، به این نتیجه رسیده اند که به این موضوع خاتمه دهند. گونه های مختلف با کارایی متفاوت امروزه جای بسیاری از گلوکومترهای سوزنی را گرفته اند.
از جمله تفاوت های این دستگاه ها می توان به حالات زیر اشاره کرد:
* نوعی دستگاه است که توسط چسب بر روی بازو به مدت چهارده روز قرار می گیرد و از مایع میان بافتی که در زیر پوست است، میزان قند خون را اندازه می گیرد و عدد را به موبایلتان ارسال می کند. اگر چه اندازه ی ارائه شده به دقت آزمایشات وریدی یا مویرگی نیست، اما برای دیابتی هایی که مجبورند چندین بار در روز تست قند انجام دهند، کارامد است.
مدل دیگری از دستگاه تست قند خون
* مدل دیگری از دستگاه تست قند خون مناسب افراد دیابتی نوع دو وارد بازار شده است که با استفاده امواجی مانند اولتراسونیک، الکترومغناطیسی یا حرارتی، قند خون را می سنجد و نتیجه را ارائه می دهد.
* نوع دیگر، ایمپلنتی پلاستیکی است که مجهز به پلیمری بوده که به گلوکز خون واکنش نشان می دهد. این ابزار تا سه ماه قابل استفاده و کاربرد آن به صورتی است که گلوکز را از مایع میان بافتی زیر پوست دریافت می کند، می سنجد و نتیجه را به یک فرستنده مانند موبایل ارسال می کند.
* نوع دیگر؛ دستگاه بسیار کوچکی است که در بین انگشتان سبابه و شصت قرار می گیرد. با استفاده از امواج رادیویی، قند خون را می سنجد و نتیجه را بر روی نمایشگر ارسال می کند.
مدل های بیشمار دیگر در دست آزمایشات بالینی قرار دارند که می توانند آینده ی افراد مبتلا به دیابت را با تغییرات شگفت انگیزی رو به رو کنند.
هنجار تجزیه و تحلیل قند خون در کودکان
هنجار میزان گلوکز در بدن کودکان به سن، شرایط زندگی و تغذیه و عوامل دیگر بستگی دارد. اما از الگوی زیر به عنوان شاخص اصلی استفاده خواهد شد.
* نوزادان تا یک سالگی ۲.۸ تا ۴.۴ میلی مول در لیتر
* کودکان یک تا پنج ساله ۳.۳ تا ۵.۰ میلی مول در لیتر
* کودکان بالاتر از پنج سال ۳.۳ تا ۵.۵ میلی مول در لیتر
هنجار تجزیه و تحلیل قند خون در زنان باردار
وقتی برای آزمایش قند خون از یک مادر باردار، خون گرفته می شود، هنجار ناچیزی می توان برای آن قائل شد. دلیل این امر آن است که زن حامله به دلیل پرورش یک انسان دیگر، به انرژی بیشتر و در نتیجه تغذیه فراوانتر که شامل مواد قندی نیز می شود، نیاز خواهد داشت.
این سنجش قند که دو بار در طول بارداری و در هفته های هشت تا دوازده و ۲۴ تا ۲۷ انجام می گردد که از نظر تجزیه و تحلیل، می توان سطح نرمال قند را ۶.۰ میلی مول در لیتر در خون مویرگی و کمتر از ۷.۰ میلی مول در لیتر در خون وریدی را مد نظر قرار داد. هر گونه کاهش یا افزایش این تحلیل نیاز به بررسی دقیق تر پزشک دارد.
پیشنهاد می کنیم از پست میزان قند خون در دیابت نوع 2 دیدن کنید.
زمان مراجعه به پزشک
* در مرحله ی اول زمانی است که با حالت های غیر عادی یا مشابه دیابت روبرو می گردید.
* زمانی که با آزمایش خون یا تست مجدد آن متوجه می شوید که قند خون شما از حد استاندارد، فراتر یا پایین تر است.
* زمانی که تست گلوکز با دستگاه گلوکومتر هم نمی تواند به فرد در مدیریت قند خونش کمک کند. این گونه افراد نیاز دارند تا برای دستورات غذایی و تحرکی به پزشکشان در زودترین زمان ممکن رجوع کنند.
* افرادی که پس از آزمایش قند خون متوجه شده اند که به پیش دیابت مبتلا شده اند و قند خونشان نه استاندارد است و نه دیابتی.
جدول حد نرمال بر اساس شاخص های آزمایشگاهی
نکته: واحد اندازه گیری، میلیگرم بر دسی لیتر می باشد.
مقدار طبیعی | شاخص آزمایشگاهی |
۸۰ تا ۱۳۰ | قند خون ناشتا |
کمتر از ۱۸۰ | قند خون بعد غذا |
کمتر از ۱۴۰ | قند خون دو ساعت بعد |
کمتر از هفت درصد | هموگلوبین ای وان سی |
کمتر از ۱۲۰ | زمان خواب |
بالاتر از ۸۰ | در زمان نیمه شب |
جدول سطح قند خون نرمال در افراد و شرایط مختلف
نکته: واحد اندازه گیری، میلیگرم بر دسی لیتر است.
سطح قند خون دو ساعت بعد غذا | سطح قند خون ناشتا | نوع افراد |
کمتر از ۱۴۰ | ۷۰ – ۹۹ | عادی |
کمتر از ۱۸۰ | ۸۰ – ۱۳۰ | دیابتی |
۱۲۰ | ۸۵ – ۹۹ | مادران با دیابت بارداری |
۱۰۰ – ۱۳۰ | ۶۰ – ۱۰۰ | مادران باردار با دیابت قبلی |
جدول استاندارد قند خون در افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند
نکته: واحد اندازه گیری، میلیگرم بر دسی لیتر است.
بعد از غذا | ناشتا | افراد |
۱۱۰- ۲۰۰ | ۱۰۰- ۱۸۰ | کودکان زیر شش سال |
۱۰۰- ۱۸۰ | ۹۰- ۱۸۰ | کودکان ۶تا ۱۲ سال |
۹۰- ۱۵۰ | ۹۰- ۱۳۰ | کودکان ۱۳ تا ۱۹ سال |
۹۰- ۱۵۰ | ۹۰- ۱۳۰ | بزرگسالان |
جدول آزمایش قند خون و استاندارد آن در کودکان
نکته: واحد اندازه گیری، میلیگرم بر دسی لیتر می باشد.
HB A1C | HPP2 | FBS | سن کودک |
۷/۵- ۹ | ۱۸۰- ۲۱۰ | ۱۰۰تا ۲۰۰ | نوزاد تا پنج سال |
۶/۵- ۸ | ۱۵۰- ۲۰۰ | ۸۰ تا ۱۵۰ | پنج تا ده سال |
۶- ۷/۵ | ۱۲۰- ۱۸۰ | ۸۰ تا ۱۳۰ | ۱۱ تا ۱۴سال |
۵/۵- ۷ | ۱۰۰- ۱۵۰ | ۷۰ تا ۱۲۰ | ۱۵ تا ۱۸ سال |
نتیجه گیری
امروزه با تغییرات روند عادی زندگی مردم و عدم تحرک آن ها، شاهد شیوع بسیاری از امراض از جمله افزایش گلوکز در خون هستیم. به یاد داشته باشید که جلوگیری از افزایش قند خون یا دیابت بسیار آسان است و با یک رژیم اصولی و تحرکات مناسب امکانپذیر است
اما پس از ابتلا حتی در صورت کنترل آن، ضررهای ناشی از ابتلا که عموما متوجه چشم، کلیه، اعصاب و مغز و سایر ارگان های بدن می شود، با روند کندتری پیش می رود اما از آن ها بی نصیب نخواهید ماند.
پس گاهی با صلاحدید پزشک معالجتان برای ارزیابی سطح قند خون خود در حالت های مختلف از جمله قند خون ناشتا و دو ساعت بعد از صبحانه، به کلینیک ها یا آزمایشگاه ها مراجعه کنید و به سلامتی تغذیه و روانی خون بیش از پیش اهمیت دهید. امیدواریم مطالب مقاله قند خون بعد از ناشتا چقدر باید باشد نیز برای شما عزیزان، مثمر ثمر واقع شده باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقالات با رژیم کانادایی چقدر کم کردید و کلینیک لاغری در سعادت آباد را مطالعه کنید.
6 پاسخ
از مقاله کامل جامع و علمیتان سپاسکزارم
بسیار بهره بردم
باسلام وادب وضمن تشکرازمطالب خوب و آموزنده شما
با سلام ارادت.ممنون وسپاسگزارم.استفاده نمودم.
واقعا عالی بود خدا خیرتان دهد…من قند ناشتام ۱۳۰هستش و A1c و ۵ نمیدونم کجای کار اشکال داره ..ممنون
باسلام
تشکر از زحماتی که در تهیه این مطالب خوب کشیده ای.
بنده استفاده بردم .
ضمنا بهیک دستگاه گلو کومتر نیازدارم لطفا راهنمایی بفرمایید
با احترام علی گورانی
سلام خيلي ممنون از مطالب شما