درمان عوارض دیابت

درمان عوارض دیابت

درمان عوارض دیابت
درمان عوارض دیابت

در این نوشتار به بررسی کاملی از موضوع درمان عوارض دیابت خواهیم پرداخت. ما را تا پایان همراهی نمایید.

همان طور که واقف می باشید، بیماری دیابت بر چگونگی به کار گیری بدن از قند خون اثر می گذارد و از طرفی علائم دیابت بسته به نوع این بیماری و حتی جنسیت در اشخاص مختلف متفاوت است.

مقدمه

درمان عوارض دیابت
درمان عوارض دیابت

برای حفظ سلامت بدن و هم چنین تامین انرژی مورد نیاز بدن گلوکز نقش حیاتی ایفا می کند، زیرا این ماده مهم منبع اصلی و مهم انرژی برای سلول های بدن می باشد. این ماده منبع اصلی و اساسی برای سوخت مغز است.

درمان عوارض دیابت
درمان عوارض دیابت

بر اساس نوع دیابتی که هر فرد دارد، دلیل اصلی و پایه ای این بیماری متفاوت است، لیکن صرف نظر از نوع دیابتی که فرد دارد، این بیماری می تواند منجر به ازدیاد قند در خون در فرد بیمار گردد. و در ادامه این قند اضافی در خون شخص مبتلا می تواند مشکلات جدی در او به همراه داشته باشد و سلامتی اش را مورد خطر و تهدید قرار دهد.

در این مقاله بر آن شدیم که با طرح سوالات و موضوعات مرتبط بادرمان عوارض دیابتبه صورت جامع و کامل شما را با این بیماری و درمان آن آگاه سازیم پس با ما باشید:

درمان عوارض دیابت
درمان عوارض دیابت

درمان عوارض دیابت چیست؟

برای درمان انواع عوارض دیابت، روش های متعدد وجود دارد که ما در جدول زیر آن را بطور خلاصه ارائه کرده ایم و در انتهای این مقاله توضیح بیشتر آورده ایم.

عوارض دیابت

روش درمان

نوروپاتی دیابت تجویز 3 دارو جهت کاهش درد
بیماری قلبی و عروقی نترل سطح قند خون، غذا خوردن صحیح ، ورزش و مصرف داروهای دیابت در صورت نیاز.
مشکلات کلیوی تجویز داروهای پیشگیری از آسیب های کلیوی
مشکلات چشمی درمان با لیزرتراپی یا انجام عمل جراحی
گاستروپارزیس (معده دیابتی) تجویز داروی متوکلوپرامید
نوروپاتی مثانه تجویز داروهای مانند اورکولین و آنتی بیوتیک
هیپوگلیسمی (قند خون پایین)  خوردن ماده قندی
زخم پای دیابتی بستگی به عفونت و نسوخ پا دارد که نیاز به پاک کردن عفونت یا انجام عمل جراحی است

 

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

بیماری دیابت چیست؟

دیابت و انواع آن در افراد

علائم و نشانه ها ی دیابت

چه زمانی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟

نقش و کارکرد انسولین در بدن چیست؟

چرا دیابت نوع 1 اتفاق می افتد؟

چرا دیابت نوع 2 اتفاق می افتد؟

چرا دیابت حاملگی اتفاق می افتد؟

عوامل خطر برای انواع دیابت چه می باشند؟

عوارض جانبی بیماری دیابت چه می باشند؟

روش های درمان عوارض دیابت

عامل های با اهمیت برای کنترل نمودن دیابت

برای کاهش عوارض مزمن و حاد دیابت چگونه عمل کنیم؟

فواید انجام فعالیت‌های ورزشی در درمان دیابت چیست؟

چربی و فشار خون در بیماری دیابت

درمان عوارض دیابت

کودکان و خطر ابتلا به دیابت

رابطه ی استعمال سیگار و افزایش ابتلا به بیماری دیابت

 

بیماری دیابت چیست؟

در تشریح این سوال لازم است، بدانید که بیماری دیابت یک نوع بیماری مزمن است و هنگامی روی می دهد که پانکراس قادر نیست، مقدار انسولین لازم و کافی را برای بدن بسازد و یا هم چنین بدن قادر نیست، از انسولین ساخته شده برای بدن به صورت موثر بهره برداری کند.

انسولین یک نوع هورمون است که می تواند قند خون را تنظیم کند. از شایع ترین علامت های دیابت کنترل نشده می توان به هایپر گلیسمی یا به عبارت بهتر و ساده تر افزایش قند خون اشاره نمود که در دراز مدت می تواند آسیب های جدی و اساسی به قسمت های بسیاری از دستگاه های بدن، به خصوص سیستم اعصاب و هم چنین عروق خونی وارد سازد.

لطفا از پست درمان قطعی دیابت در ایران توسط جراح چاقی و متابولیک دیدن کنید.

بیماری دیابت چیست؟
بیماری دیابت چیست؟

دیابت و انواع آن در افراد

بیماری دیابت یک نوع بیماری متابولیک است که باعث ازدیاد قند خون می گردد. کار انسولین این است که قند خون را از خون به طرف سلول های شما منتقل می کند تا اینکه ذخیره گردد و یا برای انرژی به کار گرفته شود.

حال داشتن دیابت موجب می گردد که بدن شما یا انسولین لازم و کافی را تولید و تامین نمی کند و یا به صورت اثر بخش و تاثیر گذار نمی تواند از انسولین استفاده و بهره برداری نماید.

بالا رفتن قند خون آن قدر خطر ساز است که قادر است، به اعضایی از بدن منجمله چشم ها، کلیه ها و به بخصوص سیستم اعصاب و سایر بخش ها و اندام های بدن آسیب جدی برساند.

دیابت انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشد:

دیابت نوع اول:

که یک نوع بیماری خود ایمنی می باشد که می تواند سیستم ایمنی سلول های پانکراس را تحت عنوان یک نوع عنصر خارجی تشخیص دهد و بعد از شناسایی شان آن ها را مورد تهاجم و حمله قرار دهدو به دنبال آن سلول های سازندهانسولین را از بین ببرد.

چیزی که در این بین مشخص و روشن نیست، آن است که چه جیزی است که موجب این حمله و هجوم می شود. طبق آماری که صورت گرفته است، 10 درصد از کسانی که دچار دیابت شده اند، در واقع این نوع دیابت را دارند.

لازم به ذکر است که به این از دیابت، دیابت وابسته به انسولین می گویند. کسانی که به این نوع از دیابت مبتلا هستند، می توانند این ماده مورد نیاز خود یعنی انسولین را از طریق تزریقات روزانه تامین و فراهم نمایند.

دیابت نوع دوم:

که هنگامی روی می دهد که بدن تان در مقابل انسولین ایستاده و مقاوم می شود

و موجب باقی ماندن قند در خون شما می گردد. این نوع از بیماری دیابت یعنی دیابت نوع 2 بیشتر در اشخاص 30 سال به بالا و هم چنین در افراد چاق دیده شده است و به همین علت است که از این نوع از بیماری دیابت به عنوان دیابت بزرگسالان نام برده می شود و به این نام معروف شده است.

چیزی که در این جا لازم است، بدانیم این است که انسولین تولید شده از پانکراس در این اشخاص به خوبی عمل نمی کند. در حقیقت یا می توان گفت که پانکراس به اندازه لازم و کافی انسولین ترشح نمی کند و یا اینکه انسولین ترشح شده، به دلیل وجود داشتن مقاومت سلول ها به انسولین خصوصا در اشخاص چاق، کارایی لازم را ندارد و فاقد اثر است.

دیابت بارداری:

که این نوع از دیابت، سلول های مسدود کننده انسولین که به واسطه جفت به وجود می آیند و شکل می گیرند، این نوع از دیابت را باعث می شوند و به وجود می آورند، البته باید بدانید که این نوع از دیابت غالبا گذرا است و بعد از پایان دوران حاملگی بهبود پیدا می کند.

از سایر عوامل به وجود آمدن دیابت می توان به عفونت ها، سوء تغذیه، جراحی و نیز دارو ها مانند کورتیکواستروئیده اشاره نمود.

دیابت بارداری:
دیابت بارداری:

علائم و نشانه ها ی دیابت

آن چه که واضح است، این است که علائم بیماری دیابت ناشی از ازدیاد قند خون است و از آن نشات می گیرد. علائم و نشانه های دیابت می تواند خفیف و بسیار ملایم باشند و به همین خاطر است که در آغاز امر برای شناسایی و تشخیص مشکل است.

علائم و نشانه های بیماری دیابت که حالت عمومی دارد، به صورت زیر می باشند:

گرسنگی زیاد، بالا رفتن تشنگی، پایین آمدن وزن، تکرار ادرار، تار شدن بینایی، خستگی زیاد وزخم هایی که قابل درمان نیستند.

علائم و نشانه های بیماری دیابت که حالت عمومی دارد، به صورت زیر می باشند:
علائم و نشانه های بیماری دیابت که حالت عمومی دارد، به صورت زیر می باشند:

علامت های دیابت در مردان

به غیر از علائم عمومی دیابت، مردانی که به دیابت مبتلا می باشند، امکان دارند که مواردی مانند پایین آمدن میل جنسی، اختلال در نعوظ و قدرت عضلانی پایین دارا باشند.

نشانه های دیابت در زنان

همان طور که دیابت در مردان علامت هایی داشت، در زنان نیز این بیماری می توانند با نشانه هایی همراه باشد، برخی از این نشانه ها عبارتند از عفونت های دستگاه ادراری، عفونت های پوستی، همچنین پوست خشک و خارش پوست نیز می تواند از این علائم و نشانه ها باشد.

نشانه های بیماری دیابت نوع 1

بیماری دیابت نوع 1 می تواند نشانه های زیر را داشته باشد:

گرسنگی شدید، تکرر ادرار، خستگی مفرط، تاری دید، تشنگی زیاد، کاهش وزن به صورت غیر ارادی، تغییرات در اخلاق و رفتار فرد بیمار

نشانه ها و علائم بیماری دیابت نوع 2

نشانه های بیماری دیابت نوع 2 شامل موارد زیر می باشد:

علاوه بر نشانه هایی مانند خستگی، گرسنگی شدید، تاری دید، تکرر ادرار، افزایش تشنگی که در بیماران مبتلا به دیابت نوع1 دیده شد، در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نیز علاوه بر این موارد، ترمیم و بهبود زخم های بدن به صورت آرام و کند نیز دیده می شود. که علت این امر افزایش سطح گلوکز در بدن می باشد که در این بیماران مانع از بهبودی سریع زخم ها می شود.

لطفا از پست دیابت نوع دو ناشی از کدام عارضه چاقی می باشد دیدن کنید.

نشانه ها و علائم بیماری دیابت نوع 2
نشانه ها و علائم بیماری دیابت نوع 2

این مساله خود باعث بوجود آمدن عفونت های پشت سر هم و تکراری می شود.

نشانه های دیابت بارداری

دیابت بارداری در زنان معمولا در اکثر زنان نشانه و علامت خاصی ندارد. اما با یک آزمایش معمولا قابل شناسی می باشد، به این صورت که در هفته های بین 24 تا 28 بارداری آزمایش تحمل گلوکز خوراکی برای زنان باردار تجویز می شود. در موارد بسیار کم ممکن است، زنان مبتلا به دیابت بارداری نشانه هایی مانند تکرر ادرار و خستگی زیاد را داشته باشند.

چه زمانی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در یکی از افراد خانواده تان و یا خودتان نشانه هایی از بیماری دیابت مشاهده کردید و خود را مشکوک به دیابت می دانید، به پزشک مراجعه کنید و هر چه زودتر بیماری تشخیص داده شده باشد، روند درمان نیز زودتر آغاز خواهد شد.

برای این که به صورت دقیق تر و علمی تر تشخیص دهید که به دیابت مبتلا شده اید، یا نه، بهتر است، به پزشک متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید.

لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان پیش دیابت را مطالعه کنید.

چه زمانی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟
چه زمانی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟

نقش و کارکرد انسولین در بدن چیست؟

غدد پانکراس در بدن هورمونی به اسم انسولین ترشح می کند که غده ی پانکراس انسولین را به جریان خون انتقال می دهد. قند خون برای ورود به سلول ها توسط انسولین فعال می شود.

در واقع انسولین مقدار قند درون خون را کم می کند و این امر در حالی انجام می شود که از آن سو توسط غدد پانکراس انسولین در حال ترشح می باشد.

حال اگر مقدارانسولین ترشح شده توسط پانکراس کم باشد، دیابت نوع 1و اگر انسولین بر سلول های بدن بی تاثیر باشد، دیابت نوع 2 روی می دهد که در هر دوی این دو حالت سطح قند خون فرد بالا می رود و از این رو بیماری دیابت در بدن فرد اتفاق می افتد.

چرا دیابت نوع 1 اتفاق می افتد؟

دلیل و علت دقیق بیماری دیابت نوع 1 هنوز ناشناخته می باشد. این طور به نظر می رسد که علت بوجود آمدن دیابت نوع 1 ترکیبی از عامل های محیطی و ژنتیکی می باشد، تحقیق و پژوهش در این زمینه نشان می دهد، معمولا وقتی بدن با ویروس ها و باکتری های مضر به مبارزه می پردازد سیستم ایمنی بدن به سلول های تولید کننده ی انسولین در غدهی پانکراس حمله می کند و آنها را نابود می کند، در این حالت تولید انسولین در بدن کاهش پیدا می کند و در نتیجه میزان قند خون در بدن فرد بالا می رود. با این حال تاکید می شود که عامل اصلی ابتلا به دیابت نوع 1 هنوز ناشناخته است.

چرا دیابت نوع 1 اتفاق می افتد؟
چرا دیابت نوع 1 اتفاق می افتد؟

چرا دیابت نوع 2 اتفاق می افتد؟

مانند دیابت نوع 1 عوامل محیطی و ژنتیکی به نظر می رسد در ابتلا به دیابت نوع 2 نیز موثر می باشد. در افرادی که به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند، در واقع سلول های بدن نسبت به انسولین مقاوم می شوند و برای شکست دادن این مقاومت پانکراس قدرت تولید انسولین به مقدار لازم و کافی را ندارد، البته داشتن اضافه وزن به صورت قابل توجهی با ابتلا و گسترش دیابت نوع 2 نسبت مستقیم دارد، اما این دلیلی بر این موضوع که همه ی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارای اضافه وزن هستند، نمی باشد.

چرا دیابت حاملگی اتفاق می افتد؟

هورمون هایی که در دوران بارداری در بدنتوسط جفت تولید می شود، باعث می شود، سلول های بدن در شما نسبت به انسولین مقاومت بیشتری از خود نسبت به زمان قبل از بارداری نشان دهند.

برای غلبه بر این مقاومت، پانکراس انسولین بیشتری تولید می کند، اما در برخی اوقات پانکراس نمی تواند این روند را ادامه دهد که این کار باعث می شود، در خون فرد باردار گلوکز اضافه جمع شود که منجر می شود، شخص به بیماری دیابت بارداری مبتلا شود.

عوامل خطر برای انواع دیابت چه می باشند؟

بسته به نوع دیابت عامل و نشانه های خطر می تواند به حالت های زیر باشد:

عامل های خطرساز در بیماری دیابت نوع اول:

با توجه به آنچه قبلا گفته شد علت دقیق و مشخص بیماری دیابت نوع1 نامشخص است، اما نشانه های خطر این بیماری می تواند به صورت زیر باشد:

سابقه دیابت در خانواده:

اگر در خانواده ی خودیکی از آنان، پدر یا مادرو یا خواهر یا برادرمبتلا به بیماری دیابت نوع1 باشند، خطر ابتلا برای شما نیز افزایش می یابد.

عامل های محیطی:

قرار گرفتن در معرض یک بیماری ویروسی امکان ابتلا به بیماری دیابت نوع 1را می تواند به وجود آورد.

محیط جغرافیایی:

در برخی از کشورهای اسکاندیناوی مانند سوئد و فنلاند میزان ابتلا به بیماری دیابت نوع1 بیشتر گزارش شده است.

محیط جغرافیایی:
محیط جغرافیایی:

عامل های خطرساز ابتلا به دیابت نوع دوم:

پژوهشگران و اندیشمندان هنوز به صورت واضح نفهمیدند که برای چه بعضی اشخاص از رسیک بالاتری نسبت به دیگران برای ابتلا به دیابت نوع 2 و هم چنین دیابت بارداری دارا می باشند.

روشن و مشخص است که بعضی عامل ها موجب بالا رفتن ریسک مبتلا شدن می گردند، منجمله:

اضافه وزن:

زیرا داشتن اضافه وزن یکی از عامل های شکل گیری دیابت در اشخاص می باشد. عدم انجام فعالیت:، چرا که انجام فعالیت های بدنی می تواند به شما کمک کند تا قادر به کنترل وزن خود شوید. از گلوکز به عنوان انرژی بهره می گیرد و به دنبال آن سلول های شما را نسبت به انسولین حساس تر می نماید.

داشتن سابقه ی خانوادگی:

چنان چه یکی از اعضای خانواده تان مانند یکی از والدین و یا برادر و خواهر دیابت نوع 2 را دارا باشند، خطر آن برای شما بالاتر می رود.

مسئله ی نژاد:

هر چند که هنوز مشخص نشده است که چرا مردم نژادهای خاص، از آن جمله سیاه پوست، سرخ پوستان آمریکایی و نیز آسیا آمریکایی و در نهایت اسپانیایی در معرض خطرات بیشتری می باشند.

سن:

با بالا رفتن سن تان میزان خطر نیز افزایش پیدا می کند.

دیابت بارداری:

چنان چه در زمان بارداری، فرد دارای دیابت بارداری باشد، در این صورت احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 افزایش پیدا می کند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک:

این موضوع که به زنان مربوط می شود، به این صورت است که زنانی که به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا می باشند، در واقع بیماری شایعی است که همراه با دوره های نامنظم قاعدگی، رشد مو و هم چنین چاقی می باشد که این خود باعث می گردد تا خطر ابتلا به دیابت را بالا ببرد و آن را افزایش می دهد.

فشار خون بالا:

در توضیح این مورد باید گفت که فشار خون بالای 140/90 میلی متر جیوه ارتباط مستقیمی با افزایش ابتلا به دیابت نوع دوم دارد.

سطح غیر طبیعی کلسترول و بالا بودن تری گلیسیرید:

کسانی که دارای سطح بالاتری از گلیسیرید می باشند، این خود خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهند.

سطح غیر طبیعی کلسترول و بالا بودن تری گلیسیرید:
سطح غیر طبیعی کلسترول و بالا بودن تری گلیسیرید:

عامل های خطرساز برای دیابت بارداری:

هر یک از زنان باردار می توانند دیابت بارداری داشته باشند، لیکن بعضی از آن ها نسبت به سایرین در معرض خطر بیشتری می باشند. عوامل خطر برای دیابت بارداری عبارت است، از:

سن:

زنانی که 25 سال به بالا دارند، در معرض خطر بیشتری می باشند.

داشتن تاریخچه شخصی و یا خانوادگی:

خطر ابتلا به دیابت از نوع دوم و هم چنین اگر یکی از افراد خانواده نزدیک مثل یکی از والدین ویا برادر و خواهر که دارای دیابت اند، خطر ابتلا را بالاتر می برند.

وزن:

اضافه بودن وزن در دوران قبل از بارداری خطر را برایتان افزایش می دهد.

عوارض جانبی بیماری دیابت چه می باشند؟

آن چه که لازم است، بدانید این است که عوارض دراز مدت دیابت به مرور گسترش پیدا می کند و هر چه که مدت زمان بیماری در شما بیشتر باشد، به دنبالش خطر ابتلا به عوارض دیابت در شما بالاتر می رود. در نهایت امر عوارض دیابت امکان دارد، زندگی را با تهدید جدی مواجهه سازد و روند درمان عوارض دیابت را زمان بر نماید.

عوارض احتمالی عبارت است، از:

بیماری قلبی و عروقی:

بیماری دیابت به صورت چشم گیری قادر است، خطر ابتلا به انواع مشکلات قلبی و عروقی، منجمله بیماری به نام عروق کرونری، درد در قفسه سینه یا آنژین صدری، خطر حمله قلبی، خطر سکته مغزی و آترواسکلروز را بالا برده و آن را افزایش دهد. چنان چه دیابت داشته باشید، احتمال بیشتری هست که بیماری سکته و یا قلبی دارا باشید.

بیماری قلبی و عروقی:
بیماری قلبی و عروقی:

آسیب عصبی یا نوروپاتی:

میزان قند اضافی قادر است، دیواره های مویرگ ها یا همان عروق خونی کوچک را که اعصاب را به ویژه در پاها تغذیه می نماید، تحریک سازد. به دنبال این وضعیت سوزش، بی حسی و یا درد احساس می شود که غالبا در انگشتان دست و یا پا آغاز می گردد و به مرور توسعه پیدا می کند.

نفروپاتی یا آسیب کلیه:

کلیه ها شامل میلیون ها خوشه خونی کوچک (گلومرولی) می باشند که کار فیلتر کردن ضایعات خون تان را به عهده دارند. حال دیابت قادر است، به این سیستم فیلترینگ ظریف آسیب جدی وارد کند.

این آسیب جدی و خطرناک می تواند در ادامه به نارسایی کلیه و یا بیماری برگشت ناپذیر کلیه بینجامد که در نتیجه ی آن نیاز به دیالیز و یا حتی پیوند کلیه را موجب گردد.

رتینوپاتی یا آسیب چشم:

بیماری دیابت قادر است، آسیب جدی به عروق خونی شبکیه یا به اصطلاح رتینوپاتی دیابتی وارد سازد که به صورت بالقوه به کوری و نابینایی ختم می شود. هم چنین دیابت خطرات دیگری از جمله آب مروارید و گلوکوم را بالا می برد.

آسیب در پا:

آسیب عصبی در پا و یا حتی فقر جریان خون به پاها موجب بالاتر رفتن خطرات عوارض گوناگون پا می گردد. در پی این وضعیت، عفونت های جدی در قسمت پا ایجاد می شود که معمولا به ندرت بهبود پیدا می کنند که به دنبال این عفونت قطع عضو اتفاق می افتد.

آسیب در پا:
آسیب در پا:

بیماری های پوستی:

دیابت ممکن است، مشکلات و بیماری های پوستی را برای شما ایجاد کند و بیشتر شما را در معرض این مشکلات قرار دهد، مانند عفونت های قارچی و باکتری.

اختلال در شنوایی:

نارسایی ها و مشکلات شنوایی در کسانی که به دیابت مبتلا هستند، بیشتر و شایع تر است.

بیماری آلزایمر:

میزان خطر زوال عقل یا به اصطلاح آلزایمر در کسانی که دیابت نوع دوم دارند، افزایش پیدا می کند.

بیماری افسردگی:

کسانی که به دیابت نوع 1 و هم چنین نوع 2 مبتلا می باشند، علامت ها و نشانه های افسردگی در آن ها معمول است و هم چنین افسردگی بر مدیریت دیابت می تواند اثر گذار باشد.

عوارض دیابت بارداری

آن چه که در این جا مهم است، این است که بیشتر زنان مبتلا به دیابت بارداری نوزادن سالمی به دنیا می آورند، اما با این وجود، سطح قند کنترل نشده یا بدون کنترل، می تواند برای شما و حتی نوزادتان خطرات و مشکلات جدی به وجود آورد.

عوارضی که به سبب دیابت بارداری در نوزاد شما روی می دهد، به شرح زیر می باشد:

رشد بیش از اندازه نوزاد:

وقتی که گلوکز اضافه از جفت عبور می کند موجب می شود که پانکراس نوزاد انسولین بالاتری بسازد که این وضعیت موجب رشد بیش از اندازه نوزاد تان می گردد.

قند خون پایین:

بعضی مواقع نوزادان مادرانی که به دیابت بارداری ابتلا دارند، کمبود قند خون یا به اصطلاح هیپوگلیسمی را بلا فاصله بعد به دنیا آمدن باعث می شوند، چرا که میزان تولید انسولین شان بالا است.

به منظور درمان عوارض دیابت در این حالت تغذیه فوری و حتی گاهی وقت ها تزریق گلوکز داخل وریدی، می تواند میزان سطح قند خون نوزاد را به وضعیت نرمال برگرداند و به نوعی درمان انجام گیرد.

قند خون پایین:
قند خون پایین:

دیابت از نوع دوم:

نوزادانی که مادران شان به دیابت بارداری مبتلا می باشندف در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و چاقی می باشند.

مرگ:

دیابت بارداری که بدون درمان رها شود، امکان دارد، به مرگ نوزاد پیش و یا حتی بعد تولد بینجامد.

عوارض دیابت بارداری در مادران

پره اکلامپسی:

این حالت با فشار خون بالا در زمان حاملگی، تورم در قسمت پا و ران ها و پروتئین بیش از اندازه در ادرار نمایان می شود. پره اکلامپسی قادر است، به خطرات جدی و حتی تهدید کننده حیات برای نوزاد و مادر بینجامد و زندگی آن ها را به خطر بیندازد.

دیابت حاملگی بعدی:

وقتی که در یک بارداری دیابت داشته باشید، احتمال بیشتری هست که در بارداری های بعدی هم مجددا دیابت پیدا کنید. ضمنا احتمال مبتلا شدن به دیابت نوع 2 در مادر بالاتر می رود.

پیشگیری

باید دانست که دیابت نوع اول قابل جلوگیری نیست، اما با این وجود انتخاب و تنظیم یک سبک زندگی خوب و سالم می تواند به درمان آن کمک برساند و در ادامه به درمان عوارض دیابت منجر شود. دیگر طرق پیشگیری به شرح زیر است:

رژیم تغذیه ای مناسب و ویژه ی دیابت داشته باشید. بدین منظور می بایست خوردن غذاهای سالم، غذاهای کم چرب و کم کالری را در دستور کار خود قرار داده و هم چنین فیبر غذایی بیشتری دارا باشید.

فعالیت ورزشی و فیزیکی بیشتری را در برنامه خود قرار دهید.

وزن خود را در حد فاصل مناسب و ایده آل محافظت نمایید.

پیشگیری
پیشگیری

روش های درمان عوارض دیابت

کسی که به دیابت مبتلا است، باید به این نکته توجه داشته باشد که مسئله فقط عدد قند خون نیست و نمی بایست فقط و فقط نگاهش را به این مورد متمرکز سازد، بلکه می بایست فشار خون و کلسترول را هم تحت کنترل داشته باشد.

درباره ی روش های پیشگیری از وقوع عوارض دیابت باید به این اشاره کرد که پس از مبتلا شدن به دیابت، کنترل نمودن آن و پیشگیری از عوارض ناشی از آن جزء مهم ترین برنامه ها می باشد، زیرا در غیر این صورت درمان عوارض دیابت را در پیش داریم.

بیماری دیابت وضعیتی است که بدن به علت وجود اختلال در کارکرد هورمونی تحت عنوان انسولین دیگر قادر نیست، از قند موجود در جریان خون بهره برداری کند،

البته بعضی مواقع مشکل بر سر تولید انسولین نیست و در اصل ایستادگی بدن نسبت به عملکرد انسولین سبب می گردد که قند خون به خوبی توسط سلول ها جذب نگردد. ضمنا در دیابت نوع 2 هر دو مشکل نامبرده شده یعنی کمبود انسولین و حتی ایستادگی در مقابل آن وجود دارد.

روش های درمان عوارض دیابت
روش های درمان عوارض دیابت

زمانی که سلول های بدن قادر نباشند قند را از خون دریافت کنند

زمانی که سلول های بدن قادر نباشند قند را از خون دریافت کنند ، بالطبع در نوعی از حالت گرسنگی قرار می گیرند که به دنبال آن شخص دیابتی احساس سستی و بیماری می کند.

در نتیجه ی جذب نشدن قند خون به وسیله سلول ها، بدن چربی های انباشته شده را برای استفاده از سلول ها آزاد می سازد. به همین علت وزن شخص به میزان زیادی پایین می آید.

در ساخت و تولید و هم چنین عملکرد انسولین ها، عامل های ژنتیکی تاثیر قابل توجهی می تواند ایفا کند عوامل محیطی مانند سبک و شیوه زندگی و چاقی نیز به میزان زیادی در شکل گیری بیماری بیماری دیابت تاثیر گذار می باشد، به عنوان نمونه بافت های چربی سبب ایجاد نوعی از التهاب در بدن می گردد که ایستادگی و مقاومت به انسولین را در پی خود خواهد داشت.

عامل های با اهمیت برای کنترل نمودن دیابت

این یک باور اشتباه است که مردم فکر می کنند، مقصود از کنترل دیابت فقط کنترل قند خون می باشد، در حالی که به هیچ وجه این گونه نیست و شخصی که مبتلا به دیابت است، می بایست عامل های دیگری را مد نظر داشته باشد. در واقع کنترل کردن دیابت را می بایست به سه بخش اساسی تفکیک نماییم که در اصطلاح پزشکی به آن ABC می گویند.

بخش 1 را اختصاص به کنترل سه ماهه ی قند خون و در مجموع کنترل قند خون می دهیم.

بخش 2 مربوط به کنترل نمودن فشار خون می باشد.

و در نهایت بخش 3 مختص درمان کلسترول بالا می باشد.

همگی این عامل ها در کنار هم می باشند و می تواند موجب شکل گیری عوارض در بیماران دیابتی گردد که در صورت رخداد آن وارد مراحل درمان عوارض دیابت می گردیم.

یک شخص بیمار و به ویژه پزشک نمی بایست در ابتلا به دیابت فقط و فقط به عدد قند خون اکتفا کند، بلکه لازم است، همه ی عامل های نامبرده در قسمت های قبل را مد نظر بگیرد.

مصرف آسپرین در بیماران دیابتی

در این زمینه مصرف داروهایی مانند آسپرین در بیماران دیابتی می تواند جلوی سکته ها و حملات قلبی و هم چنین مغزی را بگیرد، بنابراین در اکثریت این بیماران بهتر آن است که با مصرف این دارو از اختلالات و مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری کرد.

در کل می بایست به منظور کنترل کردن و درمان دیابت نظری همه جانبه و کلی داشته باشیم، زیرا که غالبا بخش هایی که کمتر به آن ها توجه می شود، می تواند عارضه های نا خوشایندی برای بیماران باعث شود.

مصرف آسپرین در بیماران دیابتی
مصرف آسپرین در بیماران دیابتی

برای کاهش عوارض مزمن و حاد دیابت چگونه عمل کنیم؟

چنان چه عوارض حاد بیماری دیابت ظهور کند، فرد بیمار ناچار است که در بیمارستان بستری شودو در مراحل درمان عوارض دیابت قرار گیرد. تاثیر گذار ترین درمان عوارض دیابت مزمن در واقع جلوگیری از آن است که از روش کنترل نمودن قند انجام می پذیرد. در ضمن برای معاینه های چشم، قلب و عصب مراجعات مرتب و منظم فوق العاده اثربخش می باشد.

هدف های مهم در درمان دیابت در برگیرنده کنترل قند خون در حد فاصل طبیعی و هم چنین کم نمودن عوارض مزمن و در نهایت امر مهیا نمودن یک زندگی طبیعی برای بیمار می باشد. در این حالت بیماری که به دیابت مبتلا است، واز هر نوعش، می باید آموزه های لازم و کافی برای تغذیه، ورزش و مراقبت و محافظت از شخص خود و پیشگیری از بروز سایر بیماری ببیند.

تغذیه

رژیم غذایی این اشخاص شبیه همه ی مردم حاوی میوه ها، سبزی ها، شیر و فراورده های آن، نان، غلات، گوشت و جایگزین های آن می باشد و در صورتی که بیمار مسئله ی مهمی نداشته باشد، هیچ کدام از گروه های غذایی نمی بایست حذف گردد.

میوه ها

میوه ها می تواند شامل انواع تازه، یخ زده، کنسرو، خشک شده و حتی آب میوه باشد. از این دسته می توان دو تا چهار سهمیه به صورت روزانه مصرف نمود که به شرح زیر است:

هر سهم می تواند حاوی سیب، پرتقال، شلیل، موز، هلو و کیوی و هر نمونه به اندازه کوچک و یا متوسط یک عدد در روز باشد. خرما دو تا انار نصف، نارنگی کوچک دو تا آلوی کوچک دو تا انجیر تازه دو تا زردآلو دو تا توت فرنگی یک و یک چهارم لیوان، آلبالوی تازه سه چهارم لیوان، نصف گلابی، خربزه و یا هندوانه یک برش معادل با 300 گرم.

میوه ها
میوه ها

سبزی ها

یکی از بهترین و سودمندترین منابع غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر سبزی ها می باشند که در برنامه ی غذایی روزانه می بایست دست کم 3 ال 5 واحد از انواع سبزی را مصرف نمایید. هر واحد از این دسته شامل سبزی پخته نصف لیوان و هم چنین سبزی خام یک لیوان می باشد.

دسته شیر و فرآورده های آن

این گروه شامل شیر، ماست، پنیر و خامه می باشد. لازم به ذکر است که با ملاحظه ی مقدار کالری، پنیر در ردیف گوشت ها و هم چنین خامه در زمره ی چربی ها بررسی می گردد. از این دسته می توانیم 2 الی 3 واحد مورد استفاده قرار داد. ضمنا هر یک واحد از این دسته شامل شیر بدون چربی و شیر سویا یا لیوان و ماست سه چهارم پیمانه می باشد.

دسته نان، غلات و حبوبات

این گروه از مواد غذایی عموما دارای نشاسته می باشند که از این دسته می توانیم 5 الی 6 سهم به صورت روزانه مصرف کرد. هر یک واحد از این دسته شامل نان از نوع سنتی به اندازه ی یک کف دست یا معادل 20 گرم، نان لواش به اندازه 2 کف دست یا معادل 30 گرم، برنج یک سوم لیوان، ماکارونی به اندازه نصف لیوان، جوانه گندم 3 قاشق غذاخوری، نخود سبز یا ذرت نصف لیوان، سیب زمینی آب پز یک عدد کوچک معادل 90 گرم، کدو حلوایی یک لیوان، انواع نخود، لوبیا، لپه و هم چنین عدس یک دوم لیوان.

دسته گوشت و جایگزین ها آن

از این دسته از مواد غذایی به اندازه 2 الی 3 سهم در روز اجازه مصرف داریم و هر سهم شامل گوشت قرمز، ماهی و ماکیان به اندازه 30 گرم، کنسرو ماهی یک ونیم قاشق غذاخوری، تخم مرغ یکی و هم چنین پنیر معادل 30 گرم.

گروه چربی‌ها

آن چه که در این قسمت توصیه می شود، آن است که بهتر است، از این دسته غذایی به میزان کمی استفاده گردد. این دسته شامل انواع روغن ها، خامه، کره، سس مایونز و مارگارین می باشد.

سفارش ها و توصیه های غذایی

در طول روز سه نوبت غذای اصلی و سه نوبت به عنوان میان وعده توصیه می گردد که خصوصا در مورد کودکان، مصرف میان وعده پیش از خواب از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. ، البته چنان چه بیماری خاصی ندارید، سعی نمایید از همه ی گروه های غذایی به صورت روزانه مصرف کنید.

فواید انجام فعالیت‌های ورزشی در درمان دیابت چیست؟

کسانی که دچار دیابت می باشند، لازم است، دست کم در هر هفته 3 روز و در 150 دقیقه به فعالیت ورزشی بپردازند و در این بین ورزش های هوازی مثل پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری نسبت به سایر ورزش ها بهتر می باشد.

خصوصا کسانی که دیابت نوع 1 دارند و انسولین مصرف می نمایند لازم است که پیش از انجام فعالیت ورزشی، قند خون چک شود. چنان چه قند خون بیشتر از 250 باشد، لازم می شود که ورزش به تاخیر بیفتد و در صورتی که قند خون کمتر از 100 باشد، لازم است، کربوهیدرات مانند آب میوه، کیک و بیسکویت که درای 15 گرم کربوهیدرات است، مصرف شود.

از فواید فعالیت های ورزشی می توان به کاهش وزن، کاهش قند خون، کاهش فشار خون، کاهش تری گلیسیرید خون، جلو گیری از بیماری های قلبی عروقی، کاهش مقاومت در برابر انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت در اشخاص در معرض خطر نام برد.

فواید انجام فعالیت‌های ورزشی در درمان دیابت چیست؟
فواید انجام فعالیت‌های ورزشی در درمان دیابت چیست؟

پیش از انجام فعالیت ورزشی به اندازه کافی آب مصرف نمایید

ضمنا پیش از انجام فعالیت ورزشی به اندازه کافی آب مصرف نمایید، در انتخاب کفش ورزشی مناسب همت نمایید و هم چنین دستبند دیابتی بودنتان را به همراه خود داشته باشید.

اشخاصی که در معرض خطر دیابت نوع دوم اند و هم چنین کسانی که به تازکی دچار دیابت نوع 2 شده اند، غالبا با به کار گیری تغذیه سالم و ورزش مرتب و منظم، قادر به کنترل قند قابل ملاحظه ای می شوند.

در خیلی از بیماران درمان به وسیله ی دارو نیز آغاز می گردد که شامل درمان های خوراکی و هم چنین تزریقی مانند انواع انسولین ها می باشد که فقط پزشک مربوطه نوع درمان را مشخص می کند و معالجه ی دارویی در هر شخص به طور ویژه مخصوص او می باشد و هم چنین از شخصی به شخص دیگر کاملا متغیر می با شد. موارد بیان شده در صورت نیاز در درمان عوارض دیابت صدق می کند.

دیابت در موقع مسافرت

در صورتی کهبه صورت هوایی سفر می کند و هم چنین تنها می باشید، حتما خدمه ی پرواز را در جریان بیماری خود قرار دهید. دارو های که احتیاج هستند و به خصوص انسولین همره باشد، مقدار زیادی آب مصرف کنید، در پروازهای زمان بر به خطر این که زمان وعده های غذایی مشخص نیست، سعی نمایید انسولین خود را در حین غذا و یا بعد هر وعده غذایی مصرف نمایید.

در سفرهای زمینی در ازای 2 ساعت رانندگی حتما 10 دقیقه پیاده روی داشته باشید، از کفش مناسب بهر ه گیرید و چنان چه از انسولین مصرف می کنید، باید در دمای مناسب محافظت کنید. انسولین هایی که استفاده نشده اند را در درون یخچال و در دمای 2 الی 8 درجه نگه داری نمایید. ضمنا انسولین های قلمی در حال استفاده را می توانید در دمای چایین تر از 25 درجه و خارج از یخچال تا مدت چهار هفته محافظت نمایید.

در طول مدت مسافرت حتما شیرینی خشک و یا حتی شکلات در دسترس داشته باشد که در صورت چایین آمدن یا افت قند مصرف کنید. در ضمن دستبند دیابتی بودن خود را حتما همراه خود داشته باشید و در طول مدت سفر قند خود را بیش از سایر مواقع اندازه گیری نمایید.

علامت های افت قند خون شامل پریدگی رنگ، لرزش بدن، عرق سرد و بی حالی می باشد. هم چنین گیجی، تشنگی، گودی دور چشم، بی حالی و افت فشار از علائم کم آبی بدن می باشد.

چگونگی مراقبت از پا در دیابت

  • به صورت روزانه و مداوم لابه لای انگشت های پای خود را از لحاظ زخم، تورم و قرمزی بررسی نمایید.
  • پای خود را روزانه با آب ولرم و صابون شست و شوی داده، بعد خشک کرده و در پایان با وازلین چرب نمایید.
  • هنگام راه رفتن از دمپایی روفرشی استفاده کرده و هرگز با پای برهنه راه نروید.
  • چنان چه در پای خود زخمی مشاهد کردید فورا پزشک مربوطه را در جریان قرار دهید.
  • کفشی مناسب و به اندازه ی پا به کار گیرید. ضمنا جلو باز باشد و پاشنه اش 2 الی 3 سانت باشد.
  • هر چند وقتی برای معاینه حس در پا به پیش پزشک بروید.

 

افت قند خون در بیماری دیابت

غالبا افت قند موقعی روی می دهد که قند به پایین تر از 70 در دسی لیتر می رسد که علائم آن قبلا بیان شد، البته این مورد در دیابت از نوع 1 بیشتر دیده شده است. دلیل افت قند تزریق انسولین زیاده از حد، مصرف الکل با معده ی خالی، فعالیت بدنی بالا و دریافت کم ماده غذایی می باشد.

در باره افت قند خون در آغاز 2 الی 3 حبه قند بخورید که غالبا پس از 15 دقیقه وضعیت بهبود پیدا می کنید. چنان چه قند خون را اندازه گرفتید و مجدد پایین بود، عمل بالا را تکرار نمایید که در صورتی که خوب شد از یک میان وعده نان و پنیر مصرف نمایید. خوردن میان وعده ها رت به منظور جلوگیری از افت قند خون در یاد داشته باشید.

انسولین در بیماری دیابت

باید دانست که این انسولین ها شامل طولانی اثر، کوتاه اثر و هم چنین دو مرحله ای می باشند. در ضمن انسولین های مدرن همان نوع قلمی می باشندکه از لحاظ تزریق، نگهداری و روش استفاده راحت تر است و ضمنا به انسولین بدن شبیه تر می با شد. مکان تزریق شامل بازوها، دور ناف و ران ها می باشد.

در تزریق انسولین محل تزریق با قبلی به اندازه یک سانت فاصله داشته باشد. چنان چه در طول روز 2 دفعه انسولین تزریق می کنید، بهتر ان است که دو اندام را برای تزریق انتخاب نمایید. در ضمن در تزریق انسولین احتیاجی به الکل ندارید و فقط می بایست مکان تزریق تمیز باشد.

چربی و فشار خون در بیماری دیابت

  • چربی خون در برگیرنده ی کلسترول و تری گلیسیرید می باشد.
  • چربی های اشباع شده شامل سرشیر، خامه، گوشت، زرده ی تخم مرغ، سوسیس و کالباس و لبنیات پر چرب حاوی کلسترول بالا می با شند و می بایست محدد گردند.
  • چربی های غیر اشباع شده مانند روغن سویا، زیتون، کانولا، ذرت و آفتاب گردان می با ند که مفیدتر از چربی های اشباع شده می باشند.
  • فشار خون در صورتی که بزرگتر مساوی 90/140 باشد، را فشار خون بالا گویند. کنترل نمودن فشار خون موجب پایین آمدن خطر ظهور بیماری های قلبی عروقی می گردد. یه منظور کنترل کردن فشار خون، می بایست غذاهای کنسروی، سس ها، غذاهای سرخ شده، سوسیس و کالباس، چیپس، پفک و هم چنین مواد شور محدود گردند.
  • سیر و پیاز، کلم، اسفناج، مرکبات، قارچ و حبوبات برای کنترل فشار خون تاثیر گذار می باشد.
چربی و فشار خون در بیماری دیابت
چربی و فشار خون در بیماری دیابت

طبق پژوهش ها و مطالعات محققان و اندیشمندان، استفاده از بعضی از گیاهان دارویی در درمان بیماری دیابت می تواند اثر بخش باشد و به کاهش عوارض جانبی ناشی از این بیماری بینجامد و در نهایت کار درمان عوارض دیابت را آسان تر کند، اما در مجموع دیابت بیماری است که احتیاج به تشخیص پزشک متخصص و درمان پزشکی دارد.

درمان عوارض دیابت

درباره دیابت آن چه که بیشتر از همه چیز با اهمیت می باشد، جلوگیری، تشخیص به موقع و مراقبت های مورد نیاز است که می تواند کار درمان را تسهیل بخشد.

کسانی که در گیر این بیماره شده اند و به صورت مداوم و منظم به کنترل و مدیریت بیماری خود مشغول هستند و هم چنین به پزشک مخصوص خود مراجعه می کند، نسبت به دیگر مبتلایان کمتر دچار عارضه های ناتوان کننده ی این بیماری مانند: نارسایی کلیه، نابینایی، قطع عضو و غیره می گردند.

در بدترین شرایط حتی امکان دارد، بیماران دیابتی با عوارض حادتری مثل: رتینوپاتی پرولیفراتیو که شکنندگی رگ های خونی بر روی شبکیه را موجب می گردد، موجه گردند.

به همین خاطر برای جلوگیری از مبتلا شدن به این سری از عوارض ناشی از بیماری دیابت تا جایی که امکان دارد، مراقبت های گفته شده را انجام داده و در صورتی که یکی از این عارضه ها برای شما پیش آمد، با مشورت پزشک درمان را آغاز کنید.

عوارض بیماری دیابت

نوروپاتی دیابتی (بیماری اعصاب محیطی):

در واقع اختلال در کارکرد اعصاب محیطی بدن می باشد. اعصاب محیطی، همان اعصابی در بدن هستند که کار انتقال دو طرفه ی پیام بین مغز یا نخاع و دیگر اندام ها را انجام می دهند. برای درمان این عارضه داروهای کاهش درد توسط پزشک تجویز می شود که ممکن است، در سه دوره این داروها تکرار شوند.

نوروپاتی دیابتی (بیماری اعصاب محیطی):
نوروپاتی دیابتی (بیماری اعصاب محیطی):

بیماری های قلبی-عروقی:

درمان عرضه ی قلبی عروقی از راه های کنترل سطح قند خون، فعالیت بدنی و ورزش متناسب، تغذیه صحیح و مصرف داروهای دیابت قابل دست یابی می باشد.

مشکلات کلیوی:

برای جلوگیری از آسیب بیشتر به کلیه ها داروهایی را برای بیماری تجویز می کند.

مشکلات چشمی:

معمولا برای کم کردن این عارضه از لیزر تراپی و یا عمل جراحی استفاده می شود.

گاستروپارزیس معده:

این عارضه باعث کندی حرکت معده می شود که باعث می شود، تخلیه از معده به کندی صورت بگیرد. برای درمان داروهایی مانند متوکلوپرامید وجود دارد که ممکن است، پزشک آن را تجویز کند.

نوروپاتی مثانه:

در این عارضه وقتی اعصاب مربوطه آسیب ببینند، کنترل مثانه از بین می رود. در درمان این بیماری و کنترل برای تخلیه ادرارداروهایی مانند اورکولین هست که توسط پزشک تجویز می شود. البته برای کنترل عفونت مثانه نوعی از آنتی بیوتیک نیز ممکن توسط پزشک شما تجویز شود.

هیپوگلیسمی(افت قندخون):

در این عارضه امکان اینکه آنقدر قند خون پایین بیاید که باعث از هوش رفتن بیمار شود، بسیار کم است. برای بالا بردن میزان قند موجود در خون بیماری کافی است، بدون درنگ یک ماده قندی به بیماری خورانده شود.

زخم پای دیابتی:

برای درمان این عرضه به زخم بوجود آمده بستگی دارد، زخم ممکن است، عفونت کرده باشدو به استخوان پای بیماررسیده باشد و یا ممکن است، زخم مربوط به نسوخ پا باشد.

اگر زخم عفونت کرده باشد، پزشک عفونت را تخلیه می کندو بافت آسیب دیده و مرده را از پا جدا می کند. در صورتی که زخم خیلی عمقی باشد، احتمالا پزشک از جراحی برای مداوا استفاده کند و حتی یک نوع انتی بیوتیک برای بیماری تجویز کند.

لطفا از پست جراحی افراد دیابتی دیدن نمایید.

درمان و یا کنترل بیماری دیابت

بیماری دیابت از جمله بیماری هایی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد، اما این بیماری را می توان به شیوه ای مطلوب طوری مدیریت کرد که بیماران مبتلا مانند افراد عادی زندگی کنند.

با نظارت روی مصرف مواد خوراکی و رژیم غذایی مناسب، ورزش و داشتن فعالیت بدنی و همچنین توجه همیشگی به محدوده ی قند خون و نگه داشتن سطح آن در محدوده ی توصیه شدهمی توان از ابتلا به بیماری دیابت جلوگیری کرد. همچنین برای جلوگیری از عوارض بیماری دیابت باید زیر نظر پزشک انسولین و داروهای تجویز شده را مصرف کرد.

تغییر رژیم غذایی

از اولین و مقدم ترین روش های درمان بیماری دیابت می توان به رژ یم غذایی و غعالیت ورزشی اشاره کرد. برای اغلب بیماران دیابتی نوع دوم، پایین آوردن وزن ممکن است، یک هدف اساسی در کمک به آن ها و در جهت کنترل نمودن دیابت باشد.

داشتن رژیم غذایی مفید و متعادل، کهحدودا 50 الی 60 درصد کالری از کربوهیدرات ها، حدودا 10 الی 20 درصد کالری از پروتئین ها و نیز کمتر از 30 درصد از چربی به بدن می رساند کافی است.

میزان کالری مورد نیاز شخص وابسته به سن، وزن و میزان فعالیت او دارد. مقدار کالری دریافت شده می بایست تقسیم بندی شده و به صورت روزانه و به تریج به بدن رسانده شود، پس با این عمل میزان قند خونی که داخل سیستم خون می شود، به کمترین حد می رسد.

تغییر رژیم غذایی
تغییر رژیم غذایی
محاسبه ی مقدار کالری دریافتی به وسیله ی غذاهای متفاوت می تواند پیچیده باشد

محاسبه ی مقدار کالری دریافتی به وسیله ی غذاهای متفاوت می تواند پیچیده باشد به همین خاطر غالبا به بیماران سفارش می شود که با یک پزشک متخصص مشاوره نماید. ضمنا می بایست یک برنامه رژیم غذایی شخصی برای کنترل و مدیریت دیابت برای هر بیمار دیابتی تهیه و تنطیم گردد تا اثر بخشی کار را بیشتر و بهتر کند.

معمولا همه ی انجمن های دیابتی سراسری در دنیا، اعم از خارج وداخل برنامه های غذایی را ارائه می دهند که بر پایه ی تبادلات غذایی تنظیم گشته اند. هر کدام از تبادلات غذایی شامل مقدار معینی کالری به شکل پروتئین، چربی ویا کربوهیدرات می باشد.

هم چنین برنامه ی غذایی فرد بیمار حاوی تعداد مشخصی مبادله از هر دسته غذایی میوه، نان و نشاسته، گوشت و پروتئین، سبزیجات و چربی ها می باشد که می بایست در وعده های غذایی و یا این که تحت عنوان میان وعده مصرف شود.

ضمنا بیماران تا موقعی که پایبند به تعداد مبادلات تنظیم شده، می باشند، در انتخاب غذاهایی که مصرف می کنند، قادرند که انعطاف پذیر باشند.

مسئله ی پایین آوردن وزن عامل خیلی مهمی در کنترل شرایط برای اکثر افراد دیابتی نوع دوم می باشد. همراه با برنامه ی فعالیت های ورزشی، سیستم مبادله ی مواد غذایی می تواند در پایین آوردن وزن اضافه و به دنبالش بهبودی در سلامتی عمومی شان یاری رساند.

داروهای خوراکی

به منظور کاهش قند خون در بیماران دیابتی نوع دوم داروهای خوراکی در دسترس می باشد. برای همین داروهایی که برای نخستین دفعه برای دیابت نوع دوم تنظیم و تجویز می گردند، دریک کلاس از ترکیب هایی با نام سولفونیل اوره می ایستند که شامل تولازامید، تولبوتامید، استئوهگزامید و کلروپروپامید می باشند. در حال حاضر داروهای تازه تری در همان کلاس وجود دارد که شامل گلیپیزید، گلیبورید و گلیمپرید می باشد.

باید بدانید که هنوز روش کار این دست داروها به خوبی تفهیم نشده است، اما با این تفاصیل، این جور استنباط می شود که آن ها سلول های لوزالمعده را تحریک می نمایند تا انسولین بیشتری بسازند.

داروهای تازه ای که به منظور درمان دیابت در دسترس قرار دارند، عبارتست از:

متفورمین، تروگلیتیزون و آکاربوز، اما انتخاب دارو تا حدی به علامت های بیمار وابسته می باشد. همه ی داروها دارای عارضه های جانبی می باشند که امکان دارد، سبب نامناسب بودن و غیر مفید بدن آن ها برای بیماران خاص گردد.

برای مثال بعضی از آن ها امکان دارد، موجب ازدیاد وزن گردند. در مجموع مشکلات بیان شده موجب شکل گیریدرمان عوارض دیابت در این پروسه می شود.

برخی از این داروها امکان دارد که باعث تحریک معده و هم چنین سوزش معده گردند، به همین خاطر این دست از داروها ممکن است، موثرترین درمان برای کسانی که وزن اضافی دارند، ویا دچار زخم معده اند نباشد. هم چنین تحقیقات مشخص نموده است که بعضی از این داروها مثل متفورمین تاثیرات خوب و مثبتی مثل پایین آوردن مرگ و میر در اثر بیماری های قلبی عروقی دارا هستند.

با این که این داروها دربرگیرنده ی خاصیت ها و تاثیرات مهمی برای درمان دیابت از نوع دوم می باشند، اما نمی توانند جانشینی برای یک رژیم غذایی برنامه ریزی شده و هم چنین ورزش باشند. در ضمن داروهای خوراکی برای بیماری دیابت نوع اول که در آن بدن بیمارانسولین می سازد یا میزان کمی انسولین می سازد اثر بخش نمی باشد.

کودکان و خطر ابتلا به دیابت

در هر فردی منجمله کودکان ویا اشخاصی که مشکل اضافه وزن دارند، دیابت نوع دوم ظهور پیدا می کند. در زمان های پیش، دیابت از نوع دوم اختصاصا به نام دیابت بزرگسالان یا حتی دیابت وابسته به انسولین معروف بود،

اما متاسفانه روند رو به رشدی را در این رده شاهد هستیم به طوری که عده ی کثیری از کودکان و نوجوانان مبتلا به این نوع بیماری می باشند. نکته ی قابل توجه در این جا این است که مقاومت در برابر انسولین موجب ازدیاد قند خون، التهاب بیشتر و ساخت گلو کز بیش از اندازه در کبد می گردد.

پژوهشگران در سال 2017 پی برند که اشخاص پایین تر از 25 سال که شاخص توده بدنی شان در محدوده ی چاقی می باشد، به اندازه 4 برابر بیشتر از سایر افراد در معرض دیابت نوع دومند.

BMIمتدیبه منظور مقایسه ی قد و وزن و بیانگر نمای کلی از سلامتی اشخاص است که قادر است، در موارد مختلف، البته نه به طور خیلی دقیق راهنما و هدایت گر در این زمینه باشد.

کودکان و خطر ابتلا به دیابت
کودکان و خطر ابتلا به دیابت

در یک پژوهشی که در سال 2013 روی گروهی از افراد انجام شد یکی از عوامل خطرناک دیگر در این زمینه را سیگار عنوان می کند. در این مطالعه 37343 زن فرانسوی که در دوران طفولیتدارای اطرافیان سیگاری بودند مورد تحقیق قرار گرفتند.

کسانی که پدر و یا مادر سیگاری داشتند نسبت به بقیه افراد 18 درصد بیشتر در معرض خطر بیماری دیابت نوع دوم قرار داشتند.

دیگر عامل های خطر ساز دیابت نوع دوم در کودکان به صورت زیر می باشد:

  • دارا بودن پدر یا مادر ویا حتی برادر و خواهری که به دیابت مبتلایند
  • نشانه های فیزیکی مقاومت نسبت به انسولین

عامل های موثر

براساس بعضی از تحقیقات، ویتامین دی امکان دارد، در ابتلا به دیابت نوع اول و دوم نقش داشته باشد. پژوهش های صورت گرفته در سال 2017 بیانگر آن است که وقتی شخص کمبود ویتامین دی داشته باشد، عملکردهای خاصی مثل فرآیند سیتستم ایمنی و حساسیت به انسولین، شبیه گذشته در بدن صورت نمی پذیرد.

بنا به یافته های دانشمندان، این رویداد امکان دارد، خطر مبتلا شدن به دیابت را بالا ببرد. بهترین روش برای بدست آوردن ویتامین دی قرار دادن خود در معرض آفتاب می باشد.

هم چنین منابع غذایی شامل ماهی چرب و فرآورده های لبنیات غنی شده است.

شیر دادن

یک پیشنهاد از سوی پژوهش گران صورت گرفته که چنان چه شیر مادر حتی در مدت زمان کوتاهی داده شود، می تواند در آینده از ابتلا به دیابت در او جلوگیری شود.

مطالعات صورت گرفته در سال 2013بیانگر آن است که امکان دارد، رابطه ای کم بین شیردهی و دیابت نوع یک وجود دارد، البته برای اثبات این موضوع هنوز شواهد و مستندات کافی وجود ندارد.

پیشنهاد می کنیم از مقاله درمان دیابت جدید دیدن کنید.

رابطه ی استعمال سیگار و افزایش ابتلا به بیماری دیابت

احتمال ابتلا به بیماری دیابت در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری می باشد. در صورتی که مصرف سیگار را کنار بگذارید، خطر ابتلا نیز کاهش پیدا می کند.

با توجه به این که هورمون انسولین که توسط لوزالمعده(پانکراس) تولید می شودقند خون راوارد سلول می کند و در پی آن باعث کاهش قند خون می گردد و اما از طرفی سیگار بر عملکرد انسولین در بدن افراد دیابتی تاثیر می گذارد، به طوری که بدن شخص نسبت به انسولین کمتر جواب می دهد و در برابر آن ایستادگی می نماید و سرانجام میزان قند خون را بالا می برد، بنابراین می بایست از استعمال دخانیات و از جمله سیگار به شدت خودداری کرد.

رابطه ی استعمال سیگار و افزایش ابتلا به بیماری دیابت
رابطه ی استعمال سیگار و افزایش ابتلا به بیماری دیابت

تحقیقات دانشمندان بیانگر آن است که افراد سیگاری خیلی کمتر از غیر سیگاری ها قادرند که دیابت خود را کنترل نمایند لیکن خبر خوب در این رابطه این است که اشخاص دیابتی که پیش تر سیگار مصرف می کردند و در حال حاضر آن را ترک کرده و کنار گذاشته اند، به خوبی غیر سیگاری ها می توانند قند خون خود را کنترل نمایند.

نکته قابل ملاحظه در این جا این است که مصرف سیگار خطر عوارض دیابت را بالاتر می برد که این خود کار درمان بیماری را دو چندان می کند، زیرا علاوه بر درمان دیابت و کنترل آن، درمان عوارض دیابت هم در پیش پای ما قرار می گیرد و ناگزیر به طی این مرحله هم می باشیم.

به همین خاطر و به منظور کاستن این خطرات می بایست علاوه بر کنترل قند خون، نسبت به ترک سیگار ممارست و اهتمام ورزیم.

شما در حال خواندن پست درمان عوارض دیابت هستید.

سخن پایانی

بیماری دیابت یک نوع بیماری خاص و مهم است که در تغییر سبک و شیوه ی زندگی اثر می گذارد، اما می توان با بررسی مکرر و منظم قند خون و داشتن یک زندگی سالم و درست آن را به نحو احسنت مدیریت نمود.

دیابت از نوع 1 وقتی به وجود می آید که بدن نتواند انسولین بسازد، ولی دیابت نوع دوم در حالتی روی می دهد که به واسطه ی مصرف بی رویه ی غذاهای حاوی قند، گلوکز خون بالا رفته و سبب کاهش در ساخت و تولید انسولین گردد.

به منظور مدیریت این بیماری و بهبود در جذب گلوکز، فرد می تواند مکمل انسولین را مورد استفاده قرار دهد. چنان چه شخصی مبتلا به دیابت باشد، می تواند با ورزش مرتب و منظم و هم چنین رژیم کم قند و متعادل، خطر ابتلا به این بیماری را در خود به چایین ترین حد ممکن برساند.

ضمنا عوارض جانبی این بیماری، مثل سکته مغزی و نیز نارسایی کلیه می تواند خیلی شدید و خطرساز باشد که در نهایت درمان عوارض دیابت را نیز به همراه می آورد، پس می بایست نسبت به مدیریت در سبک زندگی کوشش نمود.

از اینکه تا انتهای پست درمان عوارض دیابت با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم از خواندن مقاله درمان عوارض دیابت نهایت بهره را برده باشید.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید