داروهای پیشگیری از دیابت

داروهای پیشگیری از دیابت

داروهای پیشگیری از دیابت
داروهای پیشگیری از دیابت

استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت یکی از روش هایی است که افراد مستعد به ابتلا دیابت می توانند با استفاده از آن، از بروز بیماری جلوگیری کنند. این داروها ممکن است به طور کل ابتلا به دیابت را به تاخیر انداخته و متوقف کنند یا فرد را به نوع خفیف دیابت مبتلا کنند.

داروهای پیشگیری از دیابت به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: داروهایی که به بدن کمک می کنند تا انسولین بیشتری تولید کند و داروهایی که به بدن کمک می کنند تا از انسولین موجود به طور مؤثرتری استفاده کند.

 

مقدمه 

داروهای پیشگیری از دیابت
داروهای پیشگیری از دیابت

در این مقاله قصد داریم به معرفی برخی از مهم ترین و پرکاربردترین داروهای پیشگیری از دیابت بپردازیم. همچنین برای آشنایی بیشتر با داروهای پیشگیری از دیابت و نحوه اثرگذاری هرکدام از آن ها به طور مجزا در مورد دارو، مکانیسم اثر آن و تداخلات دارویی آن نیز توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.

اینفوگرافیک داروهای پیشگیری از دیابت

اینفوگرافیک داروهای پیشگیری از دیابت
اینفوگرافیک داروهای پیشگیری از دیابت

در صورتی که به طور ژنتیکی در خطر ابتلا به این بیماری هستید این مقاله برای شماست و به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا در مورد داروهای پیشگیری از دیابت و خود بیماری دیابت و عوارض آن اطلاعات جامع و کاملی را کسب کنید.

داروهای پیشگیری از دیابت چیست؟

  1. گلوریپا
  2. پیوگلیتازون
  3. متفورمین
  4. آکاربوز

در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

  1. بیماری دیابت چیست و افراد مبتلا به آن چه وضعیتی دارند؟
  2. چند نوع دیابت وجود دارد؟
  3. در ابتلای به بیماری دیابت چه عواملی تاثیر بیشتری دارند؟
  4. آیا دیابت می تواند منجر به بروز بیماری های جدید در بدن شود؟
  5. خطرات دیابت چیست؟
  6. بیماری دیابت در چه صورت تشدید می شود؟
  7. چه افرادی در اثر دیابت آسیب پذیرتر می باشند؟
  8. آمار جهانی بیماری دیابت به چه صورت است؟
  9. برای پیشگیری از ابتلا به دیابت چه راهکارهایی پیشنهاد می شوند؟
  10. پیشگیری از دیابت با دارو به چه صورت است؟
  11. داروهای دیابت چند نوع دارند؟
  12. جدیدترین داروهای درمان و پیشگیری از دیابت چه مواردی هستند؟
  13. گلوریپا چیست و نحوه مصرف آن به چه صورت است؟
  14. ممنوعیت های مصرف گلوریپا به چه صورت است؟
  15. آیا گلوریپا دارای عوارض جانبی است؟
  16. پیوگلیتازون چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
  17. احتیاط در مصرف پیوگلیتازون به چه صورت است؟
  18. تداخل دارویی و شرایط نگهداری پیوگلیتازون به چه صورت است؟
  19. متفورمین چیست و چه ارتباطی با بیماری دیابت دارد؟
  20. قبل از شروع به مصرف قرص متفورمین به چه نکاتی باید توجه کرد؟
  21. نحوه مصرف داروی متفورمین به چه صورت است؟
  22. آکاربوز، از داروهای مورد استفاده برای دیابت به چه صورت عمل می کند؟

بیماری دیابت چیست و افراد مبتلا به آن چه وضعیتی دارند؟

یکی از بیماری های قدیمی که از زمان های دور افراد با شرایط مختلف به آن مبتلا شده و گاهی اوقات در اثر ابتلا به مشکلات جدی دچار می شدند، بیماری دیابت است. این بیماری با توجه به تغییراتی که در زندگی امروزی افراد به وجود آمده است رشد چشمگیری داشته و انواع متنوع تری نیز پیدا کرده است.

به حدی که امروزه آمار نشان می دهد تعداد بیماران مبتلا به دیابت نسبت به دهه اخیر رشدی دو برابری داشته است. به همین دلیل شناسایی این بیماری و آشنایی با آن به خصوص برای افرادی که در خانواده سابقه این بیماری دارند الزامی است تا از روش های مختلف مانند داروهای پیشگیری از دیابت، از بروز این بیماری مشکل کنند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله دیابت حاملگی و عوارض آن را مطالعه کنید.

دیابت چیست

دیابت، یک بیماری مزمن است. در این بیماری شرایط بدن فرد به گونه ای تغییر می کند که امکان استفاده از گلوکز موجود در مواد غذایی را نداشته یا به جای استفاده آن را ذخیره می کند.

در این شرایط معمولا یا گلوکز بدون اثرگذاری در بدن، از آن خارج می شود یا در خون جمع شده و به این شکل قند خون نوسان پیدا می کند. این بیماری دارای دو نوع متداول است که به انواع دیابت نوع یک و دیابت نوع دو شناخته می شوند.

شرایط بدن در زمان ابتلا به دیابت

هر غذایی که در طول روز مورد استفاده قرار می گیرد از مجموع ویتامین ها و مواد معدنی مختلف تشکیل شده است که هر کدام برای عملکردی در بدن مورد نیاز هستند. به عنوان مثال چربی ها و کربوهیدرات برای سوخت و ساز و انرژی بدن و ویتامین ها برای حفظ سلامت اندام ها مورد استفاده قرار می گیرند.

گاهی اوقات به دلیل مشکلات مختلف بدن که عموما اختلالات هورمونی هستند گلوکز و قند موجود در غذا به جای سوخت و ساز و مصرف در خون جمع می شود. این مشکل باعث بالا رفتن میزان قند خون و در نتیجه ابتلای فرد به بیماری دیابت می شود.

تشخیص پیش از بروز علائم

در اغلب موارد بیماری دیابت از خانواده به ارث می رسد. به همین دلیل افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری دیابت را داشته یا یکی از والدین آن ها به دیابت مبتلاست باید بیش از دیگران در این مورد احتیاط داشته باشند.

افراد با این شرایط می توانند در بازه های زمانی مختلف با مراجعه به متخصص و انجام آزمایشات از عدم ابتلا به بیماری دیابت اطمینان کسب کنند یا در صورت شروع بیماری اقدامات درمانی لازم را به موقع انجام دهند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله داروی دیابت خارجی را مطالعه کنید.

علائم ابتلا به دیابت

اما در صورتی که فرد توجهی به سابقه خانوادگی نداشته باشد یا آزمایشات لازم را به طور منظم انجام نداده و به بیماری دیابت مبتلا شود، این بیماری با مشکلات مختلفی در فرد بروز می کند.

همان طور که گفته شد بیماری دیابت دو نوع غالب دارد که در هر مدل از این بیماری، فرد به یکی از این دو نوع مبتلا می شود. علائم بروز بیماری در دیابت نوع یک و دو متفاوت است با این حال مواردی مانند خشکی دهان، خستگی و بی حالی و کمبود انرژی بدن از اولین علائمی است که در بیمار بروز می کنند.

علائم ابتلا به دیابت
علائم ابتلا به دیابت

چند نوع دیابت وجود دارد؟

پزشکان و متخصصین بیماری دیابت را به دو دسته کلی دیابت نوع یک و دیابت نوع دو تقسیم می کنند. هر کدام از این دو نوع در شرایط خاصی بروز می کنند و ویژگی های به خصوصی دارند.

علائم و نشانه ها، درمان و کنترل هر کدام از دو نوع دیابت نیز متفاوت می باشد. اما دیابت تقسیم بندی های دیگری نیز دارد که براساس شرایط ویژه تر و تنها در برخی گروه ها بروز می کند اما این انواع خاص نیز جز یکی از دو دسته دیابت نوع یک و دو می باشند.

دیابت نوع یک

اولین نوع دیابت، دیابت نوع یک است که مبتلایان به آن گروه سنی زیر سی سال، کودکان و نوجوانان می باشند. به عبارتی این بیماری به صورت مادرزادی در فرد وجود داشته و تا سی سالگی علائم آن بروز می کند.

در بدن انسان، انسولین وظیفه کنترل قند خون را دارد. در دیابت نوع یک، پانکراس که وظیفه ترشح انسولین را برعهده دارد دچار اختلال شده و در انجام وظیفه به مشکل برمیخورد به عبارتی یا انسولین ترشح نشده و یا مقدار ترشح آن به حدی است که کارایی خاصی در بدن نداشته و نمی تواند بر سلول ها در جذب گلوکز کمک کند.

با بروز علائمی مانند کاهش وزن ناگهانی و بدون علت، افزایش حجم و تکرر ادرار و تشنگی و گرسنگی بیش از حد خانواده ها باید به شروع دیابت مشکوک شوند. این بیماران باید به طور دائمی انسولین را تزریق کنند تا دچار افت قند خون نشده و به مشکل خاصی برنخورند.

دیابت نوع دو

دومین نوع دیابت، دیابت نوع دو یا دیابت بزرگسالی است به این دلیل که تنها در بزرگسالان و افراد بیش از 30 سال شیوع پیدا می کند. شیوع این بیماری و ابتلا به آن بیش از هر چیز به مشکلات تغذیه یا بیماری هایی مانند چاقی بستگی دارد.

در این بیماری بدن به میزان عادی ترشح انسولین داشته اما سلول ها نسبت به انسولین مقاوم شده و انسولین در آن ها بی اثر است. در نتیجه به علت وجود انسولین بدن مراقبتی نسبت به گلوکز نداشته و گلوکز مستقیما به خون وارد شده و در آن تجمع پیدا می کند که قند خون بالا رفته و فرد به دیابت نوع دو مبتلا می شود.

خستگی، نوسان وزن، دیر جوش خوردن زخم ها به خصوص در پا، قرمزی چشم از نشانه های دیابت نوع دو می باشد. با روش های مختلفی مانند رژیم غذایی مخصوص، استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت و… می توان از بروز بیماری دیابت جلوگیری کرد.

دیابت حاملگی

اما همان طور که گفته شد دیابت انواع خاصی نیز دارد که در برخی مواقع بروز می کند که از جمله آن می توان به دیابت حاملگی اشاره کرد. این نوع از دیابت البته تنها در 3 تا 5 درصد زنان باردار بروز می کند.

دیابت حاملگی نوعی از دیابت نوع دوست و بیش از هر چیز با علائم و نشانه های آن بروز می کند. دیابت حاملگی البته در 50 درصد موارد بعد از زایمان از بین می رود اما در صورت تداوم بعد از زایمان تا آخر عمر همراه بیمار می باشد.

دیابت حین یا همراه بیماری

دیابت همچنین ممکن است با بیماری های مختلفی نیز بروز کند. از جمله بیماری هایی که دیابت ممکن است همراه با آن بروز کند می توان به بیماری های مرتبط با غدد مانند بیماری لوزالمعده، بیماری های غدد، بیماری هایی مانند تالاسمی و… اشاره کرد.

دیابت حین یا همراه بیماری
دیابت حین یا همراه بیماری

در ابتلای به بیماری دیابت چه عواملی تاثیر بیشتری دارند؟

بیماری دیابت مانند هر بیماری دیگری با برخی عوامل بروز پیدا کرده و آغاز می شود. در پیشگیری از ابتلا به این بیماری علاوه بر مصرف داروهای پیشگیری از دیابت، آشنایی با این عوامل به جهت کنترل آن ها کمک کننده می باشد. در میان عوامل ابتلا، برخی بیشترین تاثیر را دارند که در این بخش به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.

سابقه خانوادگی

سابقه خانوادگی اولین عامل در ابتلای هرکدام از انواع دیابت است. این مسئله در دیابت نوع یک باعث بروز و ابتلای زودهنگام می شود و در دیابت نوع دو در کنار عوامل دیگر موجب بالا رفتن احتمال ابتلا می گردد. ژن ها در ابتلا به دیابت موثرند و در صورتی که در یک خانواده، به خصوص یکی از والدین به دیابت مبتلا باشند احتمالا ابتلای فرزندان افزایش پیدا می کند.

چاقی و مقدار چربی

چاقی از دیگر عواملی است که باعث ابتلا به دیابت می شود. چاقی نه تنها در ابتلای به دیابت بلکه در ابتلا به بیماری های زیاد دیگری نیز تاثیرگذار می باشد. در زمان بروز چاقی مقاومت بدن به انسولین افزایش پیدا می کند و افزایش اشتها و تمایل به مصرف شیرینی جات نیز احتمال بروز دیابت را افزایش می دهد.

کم تحرکی

سبک زندگی امروزی عامل ابتلا به بسیاری از بیماری هاست که دیابت یکی از مهم ترین آن ها می باشد. در سبک زندگی امروزی، استفاده از ماشین ها و ابزار به جای انسان موجب کاهش فعالیت انسان ها می شود

و همچنین جایگزینی آپارتمان ها با خانه های حیاط دار باعث کاهش فضای ورزش  و تحرک شده که تمام این مسائل چاقی را افزایش داده و در نتیجه چاقی هضم غذا نیز با مشکل مواجه شده و در نهایت فرد احتمال بیشتری در ابتلا به دیابت دارد.

 

نژاد

برخی نژادهای بخصوص نسبت به ابتلا به بیماری های خاص به خصوص بیماری دیابت ضعیف تر هستند. به عنوان مثال افراد با نژاد اسپانیولی، سیاه پوستان و آسیایی ها با احتمال بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند. البته نژاد تنها عامل ابتلا به دیابت نیست و تنها احتمال آن را افزایش می دهد.

سن

سن و سال از دیگر مواردی است که ابتلا به دیابت را با احتمال بیشتری افزایش می دهد. با گذشت 45 سالگی در صورتی که مدیریت و کنترلی بر وزن و مصرف غذاها صورت نگیرد فرد با سرعت بیشتری به دیابت ابتلا پیدا می کند. علاوه بر تغییرات و تاثیرات هورمونی، کاهش فعالیت، تغییر در هضم غذا و… باعث افزایش احتمال ابتلا در سنین بالاتر می شود.

بارداری در سنین کم

یکی از علل ابتلا به دیابت در زنان، بارداری های زودهنگام است. به خصوص زنانی که پیش از هجده سالگی بارداری را تجربه می کنند به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر و ضعف بدنی معمولا بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند.

این عامل دیابت فرد را ابتدا به دیابت حاملگی مبتلا کرده و سپس به دیابت نوع دو ختم می شود. مصرف داروهای پیشگیری از دیابت پیش از اقدام به بارداری و با توصیه پزشک در زمان بارداری به کم کردن خطر این عامل کمک می کند.

خواب نامنظم

افرادی که خواب نامنظم و به خصوص کمی دارند بیش از دیگران در خطر ابتلا به دیابت قرار دارند. ترشح هورمون ها در زمان خواب منظم تر است و خواب کم این مسئله را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد که در نهایت منجر به افزایش احتمال ابتلا به بیماری دیابت می شود.

خواب نامنظم
خواب نامنظم

آیا دیابت می تواند منجر به بروز بیماری های جدید در بدن شود؟

دیابت یک بیماری جدی است که می تواند زمینه ساز مشکلات مختلفی در بدن شود. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند معمولا در برابر ابتلا به سایر بیماری ها و مشکلات ضعیف تر می شوند.

آیا دیابت می تواند منجر به بروز بیماری های جدید در بدن شود؟
آیا دیابت می تواند منجر به بروز بیماری های جدید در بدن شود؟

به عنوان مثال بیماران دیابتی که همزمان به بیماری قلبی نیز مبتلا هستند دو برابر بیشتر از بیماران قلبی عادی در معرض سکته قلبی قرار دارند. استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت تا حد زیادی در عدم ابتلا به این بیماری ها نیز موثر است.

هیپوگلیسمی

افراد دیابتی همواره در معرض ابتلا به هیپوگلیسمی هستند. هیپوگلیسمی مشکلی است که در آن قند خون فرد از حد مشخص بیماری بسیار بالاتر یا بسیار پایین تر آید که رایج ترین حالت آن افت بیش از حد قند خون است معمولا در شرایط هیپوگلیسمی فرد با تپش قلبی شدید دچار شده و دچار ضعف و لرزش در بدن می شود.

حمله درونی که در زمان هیپوگلیسمی رخ می دهد در صورت جدی شدن باعث سکته قلبی یا مغزی بیمار دیابتی می شود. افرادی که نوسانات قندی در آن ها زیاد است بیش از سایرین در معرض ابتلا به هیپوگلیسمی قرار دارند.

از نشانه های بروز هیپوگلیسمی در بدن، خستگی شدید و تنگی نفس یکباره است. ضعف بدن، عدم تعادل و… از دیگر نشانه هایی هستند که در صورت مشاهده آن ها باید به ابتلا بیمار به هیپوگلیسمی مشکوک شد.

کمای دیابتی

کمای دیابتی یک مشکل شدید دیابتی است. در این شرایط که معمولا بدون نشانه بروز کرده و علامت خاصی ندارد معمولا فرد با سرگیجه، بی حالی و در نهایت کما روبرو می شود.

در کمای دیابتی ممکن است بیمار تنها یک ضعف شدید جسمانی داشته که توانایی بلند شدن از بستر بیماری را نداشته باشد یا مستقیما به کما مبتلا شود.

کمای دیابتی همچنین می تواند احتمال بیماری هایی مانند سکته قلبی و حتی مرگ فرد را بیشتر کند. در صورتی که فرد با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت و دیگر شیوه ها بیماری خود را کنترل نکرده و به کمای دیابتی و سکته مبتلا شود معمولا با فلجی نیز روبرو می شود.

بیماری های کلیوی

یکی از مشکلات رایج بیماران دیابتی مشکل با کلیه های آن هاست. ضعف در عملکرد کلیه ها در اثر دیابت و اختلال در آن ها معمولا با بی اختیاری ادرار، کاهش وزن شدید و… خود را نشان می دهد.

بیماری های کلیوی ناشی از دیابت معمولا نیاز به دیالیز برای کاهش نیاز بدن به کلیه دارند، در وضع شدیدتر بیمار به طور کل کلیه های خود را از دست داده و به پیوند کلیه نیاز پیدا می کند.

ضعف

بیماران دیابتی معمولا بیش از دیگران با ضعف و بیحالی مواجه می شوند. به خصوص در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک در صورت پایین آمدن قند خون از حدی مشخص فرد به بیحالی شدید و گاها بیهوشی دچار می شود که در این شرایط بیمار باید تا زمان تزریق انسولین فورا از مواد غذایی قندی استفاده کند. البته این مشکل در دیابتی های نوع دو نیز رایج است اما شیوع آن در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک بیشتر است.

اختلالات بینایی

ضعف و مشکلات بینایی از دیگر مشکل بیماران دیابتی است که بالا رفتن قند خون در ابتلای آن نقش زیادی دارد. در افراد مبتلا به قند خون بسیار شدید فرد بعد از مدتی ممکن است بینایی یک یا هر دو چشم خود را از دست دهد.

خطرات دیابت چیست؟

دیابت علاوه بر بیماری ها و مشکلاتی که به خودی خود برای بیمار ایجاد می کند عامل بروز خطرات جدی و مختلفی نیز می باشد. خطرات بیماری دیابت گاهی اوقات به حدی جدی می شود که حتی به مرگ فرد منجر می شود. بهترین راه برای کاهش احتمال بروز خطرات، پیشگیری از ابتلا به دیابت با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت و… است.

احتمال از دست دادن پا

یکی از خطراتی که بیماران دیابتی همواره با آن مواجه هستند خطر از دست دادن یکی از پاهاست. قند خون، باعث تجمع رسوب و ایجاد آسیب ها در برخی از اندام ها می شود که پا یکی از آن هاست.

گاهی اوقات در اثر بیماری دیابت بیمار دچار تجمع قند در پا می شود که تنها راه درمان بیمار قطع پاست، در غیر اینصورت قند و مواد مضر به سراسر بدن به خصوص قلب رسیده و منجر به مرگ فرد می شوند.

ضعف اعصاب

از دیگر خطرات بیماری دیابت ضعف اعصاب است. به خصوص در دیابت نوع یک این مشکل به صورت ضعف های شدید و پی در پی برای بیمار رخ می دهد که این ضعف ها منجر به ایجاد مشکل در اعصاب بیماران می شود. بیماران به خصوص در نوع شدید زودتر خسته می شوند که این عامل خطر اختلال در زندگی روزمره را ایجاد می کند.

کوتاه کردن عمر

از دیگر خطرات جدی بیماری دیابت کوتاه شدن عمر بیمار است. دیابت تغییرات هورمونی مختلفی را منجر می شود، همچنین مشکلاتی که در کلیه ها، پا و جوش خوردن زخم ها، بینایی و… به وجود می آورد نیز همه و همه در کوتاه کردن عمر فرد موثر می باشند.

سقط جنین یا زایمان زودرس

زنانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند و اقدام به بارداری می کنند بیش از دیگران در معرض سقط جنین قرار دارند. همچنین بیشتر مادرانی که در دوران بارداری به دیابت حاملگی مبتلا شده و بیماری آن ها تشدید پیدا می کند احتمال زایمان پیش از 9 ماه را بیشتر از دیگر مادران دارند. در بسیاری از زنان دیابتی که به پزشک برای درمان نازایی مراجعه می کنند اولین اقدام درمانی کنترل بیماری دیابت می شود.

عفونت

از دیگر خطرات بیماران دیابتی عفونت است. زخم در بیماران دیابتی دیرتر جوش می خورد. معمولا در صورت ایجاد زخم در پای این بیماران فرد تا مدت زیادی یا تا همیشه این زخم را به طور تازه دارد و در هر بار ضربه خوردن مجددا زخم، خونریزی می کند. این مشکل معمولا موجب عفونت در محل زخم می شود که در صورت شدتگیری حتی ممکن است تمام خون و قلب را درگیر کند.

عفونت
عفونت

بیماری دیابت در چه صورت تشدید می شود؟

همان طور که در ابتلا به بیماری دیابت برخی عوامل تاثیرگذار هستند، در تشدید این بیماری نیز مواردی نقش بیشتری دارند. البته ممکن است که در بین عوامل ایجاد و تشدید برخی فاکتورها مشترک باشند. در این قسمت از مقاله داروهای پیشگیری از دیابت به بررسی عوامل تشدید این بیماری خواهیم پرداخت تا در بخش های بعد در مورد داروهای مناسب این بیماری و نحوه اثر آن ها مفصلا توضیح دهیم.

چاقی

یکی از عوامل تشدید بیماری دیابت چاقی است. افراد در زمان ابتلا به چاقی دچار تغییرات هورمونی شدیدی می شوند که ناشی از تجمع بافت چربی در خون و اطراف اندام های مختلف است که در نهایت موجب ایجاد اختلال در عملکرد اندام های مختلف می شود.

پانکراس یکی از اندام هایی است که تحت اثر چاقی قرار گرفته و در عملکرد آن اختلالات جدی ایجاد می شود که این مسئله در صورت ابتلای بیمار به دیابت پیش از این، دیابت را زودتر به مراحل خطرناک می رساند.

مصرف غذاهای نامناسب

استفاده از برخی غذاها برای بیماران دیابتی ممنوع می باشد چون می تواند موجب بالا رفتن گلوکز خون و در نتیجه افزایش قند خون و دیابت شود. از جمله مواد غذایی موثر در این مسئله می توان به غذاهای نشاسته ای مانند برنج، ماکارونی و… اشاره کرد که استفاده از آن ها باید به حداقل برسد. همچنین غذاهایی مانند فست فودها، غذاهای سرخ کردنی و نیمه آماده و… نیز در تشدید بیماری دیابت موثر هستند.

عدم کنترل و چکاپ به موقع

بیماران دیابتی به خصوص در قند خون بالا یا دیابت نوع دو، برای حفظ سلامت و کنترل بیماری باید هر چندروز یک بار میزان قند خون خود را کنترل کنند. اینکار به وسیله دستگاه تست قند خون انجام می شود که با گرفتن یک نمونه بسیار کوچک از خون بیمار و بررسی آن میزان قند را مشخص می کند.

سبک زندگی نامناسب

در نهایت در تشدید بیماری دیابت یکی از اثرگذارترین موارد سبک زندگی است. به عنوان مثال بیمارانی که وعده های غذایی مهم مانند صبحانه یا شام را حذف می کنند و در وعده بعدی به طور ناگهانی حجم زیادی غذا مصرف می کنند بیش از دیگران در معرض افزایش قند خون قرار دارند.

سبک زندگی نامناسب
سبک زندگی نامناسب

چه افرادی در اثر دیابت آسیب پذیرتر می باشند؟

دیابت دارای مشکلات و خطرات مختلفی است که در بخش های قبل به آن اشاره شد. هرچند این مشکلات در تمام بیماران دیابتی احتمال بروز دارد اما برخی گروه ها با شرایط خاص بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به مشکلات دیابت هستند، افرادی که در گروه های ذکر شده در زیر قرار دارند بهتر است با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت و سایر روش های پیشگیری تا حد امکان از ابتلا به دیابت جلوگیری کنند، این کار حتی اگر مانع ابتلای آن شود، از شدید شدن بیماری تا حد زیادی جلوگیری می کند.

کودکان

ابتلا به دیابت در کودکان از نوع شماره یک این بیماری است. در دیابت نوع یک، بیمار باید به طور مرتب تزریق انسولین انجام شود تا با کمبود قند خون مواجه نشده و به مشکل خاصی برنخورد.

کودکانی به دیابت نوع یک مبتلا هستند معمولا با مشکلات زیادی مواجه می شوند، تزریق انسولین برای کودکان باید توسط خانواده ها یا یک شخص بزرگتر انجام شود و به دلیل ترس کودکان از سرنگ و… این کار به سختی انجام می شود.

همچنین این کودکان در مقایسه با هم سن و سالان خود ضعف بیشتری داشته و در فعالیت ها زودتر خسته می شوند و محدودیت غذای بیشتری دارند که تمام این موارد دوران کودکی را برای آن ها سخت می کند.

برای جلوگیری از این موارد بهتر است والدین مبتلا به دیابت به خصوص با سابقه دیابت نوع یک اقدامات لازم برای پیشگیری از دیابت فرزندان خود را پیش از اقدام به بارداری آغاز کنند.

سالمندان

از دیگر گروه های آسیب پذیر در معرض دیابت می توان به سالمند اشاره کرد. دوران سالمندی به تنهایی دوره تحلیل و تغییر در برخی ساختارهای بدن است. به عنوان مثال در این دوران وضعیت هورمون ها دچار تغییر می شود و معده نسبت به هضم غذاها حساس تر می شود.

به دلیل شروع تحلیل و ضعف استخوان ها، در این دوران دردهای مفصلی بیشتر می شود و با افزایش سن شدت می گیرند، حال اگر سالمند با یک بیمار خاص، مانند دیابت درگیر باشد این دوران سخت تر سپری شد.

به عنوان مثال عفونت زخم پای دیابتی در سالمندان بیشتر و سریع تر رخ می دهد و در اکثر موارد راه درمان تنها قطع پاست. سالمندانی که به دلیل سابقه خانوادگی و… در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند نیز می توانند با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت تا حد زیادی از ابتلا یا تشدید جلوگیری کنند.

زنان باردار

همان طور که در بخش های قبل گفته شد، زنان باردار نیز در برابر دیابت به شدت آسیب پذیر هستند. دیابت در دوران بارداری می تواند باعث مشکلاتی مانند افزایش وزن نوزاد و به دنیا آمدن نوزادان با وزن غیر طبیعی، سقط به خصوص در ماه های آخر، زایمان زودرس نزدیک به شش ماه، مشکلات تنفسی نوزاد در زمان تولد، تشنج مادر یا نوزاد و… شود.

افراد دارای بیماری زمینه ای

در نهایت، گروه های خاص دیگری مانند بیماران قلبی نیز در صورت ابتلا به دیابت سیر صعودی بیماری را خیلی زودتر از سایرین طی می کنند. اکثر بیماران قلبی مبتلا به دیابت، با مشکلاتی مانند سکته قلبی مواجه هستند.

همچنین در دنیای امروز که جهان درگیر همه گیری کروناست، ثابت شده که بیماران دیابتی که به کرونا مبتلا می شوند یا بالعکس شرایط بسیار سخت تری را برای درمان و گذراندن این بیماری سپری می کنند. گروه های آسیب پذیر می توانند برای اطمینان از عدم ابتلا به دیابت تست های قند خون را به طور منظم انجام دهند.

افراد دارای بیماری زمینه ای
افراد دارای بیماری زمینه ای

آمار جهانی بیماری دیابت به چه صورت است؟

دیابت یک بیماری غیرواگیر است که از زمان های دور افراد به آن مبتلا شده و هنوز هم راه صد در صد قطعی برای عدم ابتلا به آن وجود ندارد. به همین دلیل کنگره ها و انجمن های پزشکی مختلفی در زمینه تحقیق و مطالعه در مورد این بیماری تشکیل شده اند که بسیاری از آن ها به طور جهانی فعالیت می کنند.

آمار دیابت در جهان

آمارها در زمینه بیماری دیابت نشان دهنده این است که ابتلا به این بیماری سیری صعودی دارد. به خصوص سبک زندگی امروزی که بیشتر شامل استفاده از غذاهای نیمه آماده و فست فودی و فعالیت و تحرک کم است به صعودی ماندن این روند کمک می کند. مطابق مطالعات پیش بینی می شود که تا 20 سال آینده، آمار مبتلایان دیابت در جهان دو برابر شود.

امروزه چیزی حدود 35 ملیون نفر به این بیماری مبتلا می باشند که بیشترین تعداد آن ها در خاورمیانه و شمال آفریقا قرار دارند. همچنین بیشترین آمار این بیماری متعلق به گروه سنی 30 تا 70 سال است که دیابت نوع دو را مبتلا می باشند.

البته نوع یک این بیماری نیز با آماری نیم ملیونی بسیار هشداردهنده است با این تفاوت که در ابتلا به آن بیش از هرچیز وراثت موثر می باشد.

دیابت در جهان از نظر بالا بودن آمار مرگ و میر و هزینه هایی که به افراد تحمیل می کند مورد توجه است و برای درمان و پیشگیری از آن از گذشته تا به حال مطالعات زیادی انجام شده و می شود.

آمار دیابت در ایران

آمار این بیماری در کشور ما نیز خطرناک است. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت خاموش هستند، در تعریف دیگر، این افراد دیابت داشته اما به دلیل حاد نبودن و عدم شدت گیری قند خون در آن ها علائمی از خود بروز نمی دهند، پیش بینی پزشکان در زمینه این بیماری این است که در صورت شناسایی تمام این افراد آمار دیابت در ایران بسیار بالاتر خواهد بود.

آمارها بیانگر این است که چیزی حدود 11 درصد افراد مبتلا به دیابت هستند که از نظر سنی بیشتر از 25 سال دارند که این رقم هر سال رشد بیشتری نسبت به گذشته دارد و زنان، به دلیل ابتلا به دیابت حاملگی در کنار سایر عوامل موثر در ابتلا، سهم بیشتری را در این آمار به خود اختصاص می دهند.

آمار دیابت در ایران
آمار دیابت در ایران

برای پیشگیری از ابتلا به دیابت چه راهکارهایی پیشنهاد می شوند؟

با توجه به خطرات و مشکلاتی که بیماری دیابت برای فرد به همراه دارد پیشگیری از ابتلا به آن می تواند از هر نظر به صرفه تر از درمان باشد. این مسئله علاوه بر حفظ بیشتر سلامتی بیمار از نظر هزینه ای نیز نسبت به درمان دیابت مناسب تر است، به همین دلیل بهتر است افراد با شناسایی برخی روش ها تا حد امکان مانع ابتلا به دیابت شوند، البته جلوگیری از ابتلا به دیابت بیشتر در دیابت نوع دو امکان پذیر می باشد.

آزمایشات ژنتیک

در دیابت نوع یک، به دلیل ارثی بودن، بهترین و قطعی ترین روش جلوگیری از ابتلا آزمایشات ژنتیک است. در این روش والدین پیش از اقدام به بارداری به وسیله آزمایشات مختلف میزان احتمال ابتلا به دیابت فرزندان خود را بررسی می کنند.

این کار با بررسی وضعیت پدر و مادر از نظر ابتلا به دیابت و همچنین با بررسی وضعیت دودمانه و سوابق ژنتیکی خویشاوندان نزدیک آن ها انجام می شود. خانواده هایی که احتمال ابتلا به این بیماری در فرزندان آن ها وجود دارد می توانند با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت آن را کاهش دهند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله پیشگیری از دیابت ارثی را مطالعه کنید.

رژیم مناسب

اما در دیابت نوع دو، به خصوص در افراد با سابقه دیابت در خانواده، یک رژیم مناسب می تواند از ابتلا تا حد زیادی جلوگیری کند. این رژیم باید فاقد شکر و کربوهیدرات بوده و بیشتر از مواد غذایی سالم مانند سبزیجات تشکیل شده باشد.

همچنین مصرف فست فود و غذاهای رستورانی برای پیشگیری از دیابت باید به طور کامل قطع شود. یکی از مشکلات این نوع پیشگیری نیاز به انجام آن به طور مادام العمر است که فرد را از لذت مصرف غذاهای مورد علاقه خود به طور کامل محروم می کند. همچنین در صورتی که به علت بیماری یا هر چیزی فرد برای مدتی قادر به انجام رژیم خود نباشد، احتمال ابتلا به وجود می آید.

فعالیت کافی

سوزاندن مواد غذایی مصرفی و عدم تبدیل آن به گلوکز با فعالیت بدنی امکان پذیر است، مشروط به اینکه این فعالیت به طور منظم و روزانه انجام شود و حتی یک روز هم از انجام آن سر باز زده نشود.

همچنین این فعالیت باید همراه با یک روش مکمل مانند رژیم غذایی یا داروهای پیشگیری از دیابت باشد تا بیشترین تاثیر را گذاشته و به عبارت دیگر به تنهایی قابلیت پیشگیری از بیماری دیابت به وسیله عدم فعالیت وجود ندارد.

تعادل وزن

در پیشگیری از ابتلا به دیابت تعادل وزن اهمیت زیادی دارد. چه وزن زیاد و چه کمبود وزن شدید هر دو می توانند عامل ابتلا باشند. به همین دلیل افرادی که به دلیل وجود فرد دیابتی در خانواده نزدیک یا ترس از این بیماری قصد پیشگیری دارند باید پیش از هرچیز وزن خود را در محدوده نرمال و طبیعی نگه دارند.

البته این روش، برای پیشگیری از دیابت کاملا قطعی نیست و چه بسیار افرادی که علی رغم وزن طبیعی باز هم به این بیماری مبتلا شده اند. اما حفظ وزن سالم در کنار استفاده از دارو و… می تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

ترک دخانیات

در نهایت، افرادی که دخانیات به خصوص الکل و سیگار مصرف می کنند بیش از سایرین در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند به همین دلیل بهتر است در صورت وجود خطر ابتلا، در ابتدا مصرف دخانیات را به طور کامل قطع کنند.

در این مورد نکته مهم قطع مصرف زیر نظر پزشک و متخصص است. همچنین بهتر است که در کنار ترک دخانیات برای اطمینان از عدم ابتلا از داروهای پیشگیری از دیابت و… نیز استفاده شود، فعالیت بدنی افزایش پیدا کرده و حد الامکان از یک رژیم مناسب پیروی شود.

ترک دخانیات
ترک دخانیات

پیشگیری از دیابت با دارو به چه صورت است؟

همان طور که در بخش قبل گفته شد تنها راه پیشگیری از دیبات نوع یک، کاهش احتمال ابتلا توسط والدین با انجام آزمایشات مخصوص است، اما در دیابت نوع دو روش های مختلفی وجود داشت که با استفاده از آن ها فرد می توانست تا حد زیادی از ابتلا به بیماری دیابت جلوگیری کند. حال در صورتی که به هر دلیل این روش ها کارساز نباشند، پزشک از تجویز داروهای مخصوص برای پیشگیری از دیابت استفاده می کند.

دارو تنها در دیابت نوع دو

ذکر این نکته باز هم حائز اهمیت است که داروهای پیشگیری از دیابت تنها در عدم ابتلا به دیابت نوع دو تاثیرگذار می باشند. همچنین استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت معمولا زمانی توصیه می شود که پزشک دیگر روش ها را برای بیمار امتحان کرده باشد و نتیجه مناسب حاصل نشده باشد یا به دلیل سابقه خانوادگی بیمار بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار داشته باشد.

در این شرایط با تجویز داروهای خوراکی پیشگیری از دیابت، سطح قند خون بدن کنترل می شود. بسته به وضعیت بیمار، نوع داروی تجویز شده در هر فرد متفاوت است و به این شکل نیست که برای تمام بیماران دیابتی یک داروی خاص به طور یکسان تجویز شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله لیست داروهای دیابت را مطالعه کنید.

نیاز به تغییر در سبک زندگی

در کنار مصرف داروهای پیشگیری از دیابت معمولا پزشک تغییر در سبک زندگی مانند ارائه یک رژیم غذایی مناسب یا برنامه ورزشی را برای نتیجه گیری بهتر از داروها توصیه می کند.

در واقع با رژیم و فعالیت های بدنی در کنار داروهای پیشگیری از دیابت، احتمال ابتلا به این بیماری به طور قطع کاهش پیدا می کند که این مورد به خصوص در بیماران با شرایط خاص، مانند بیماران قلبی در سلامت بیمار بیشتر کمک کننده می باشد.

البته این مورد تنها برای پیشگیری نیست، افرادی که به تازگی نیاز به انسولین پیدا کرده اند نیز با استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت می توانند تا حد زیادی بیماری خود را درمان کنند.

کنترل منظم وضعیت قند خون

در زمان استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت بیمار باید میزان قند خون خود را به طور منظم بررسی کند. این کار علاوه بر تست های شخصی در دوره های زمانی منظم، باید توسط پزشک انجام شود تا از اثرگذاری داروها، اطمینان حاصل گردد.

گاهی اوقات مصرف طولانی مدت داروهای پیشگیری از دیابت، اثر آن را کمتر می کند که این به معنی ابتلا نیست، بلکه نیاز به برخی تغییرات در وضعیت دارو ها و… است که توسط پزشک و با بررسی وضعیت بیمار مشخص می شود.

کنترل منظم وضعیت قند خون
کنترل منظم وضعیت قند خون

داروهای دیابت چند نوع دارند؟

با توجه به اینکه داروهای پیشگیری از دیابت، بیشتر در زمان ضرورت یعنی وقتی که ابتلای بیمار می تواند بسیار خطرناک باشد تجویز می شوند، پزشکان ابتدا روش هایی مانند رژیم را برای کنترل دیابت توصیه می کنند.

اما در صورت ابتلا به دیابت و عدم پاسخ مناسب روش های دیگر، از همان مراحل اولیه داروهای پیشگیری از دیابت برای جلوگیری از تشدید بیماری و گاها درمان آن برای بیمار تجویز می شوند. داروهای خوراکی بیماری دیابت، بیشتر در انواع زیر تقسیم بندی می شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان قطعی قند خون بالا را مطالعه کنید.

داروهای از نوع سولفونیل اوره

مکانیسم اثر داروهایی که در این دسته قرار می گیرند، به صورت تحریک سلول های بتا در پانکراس به منظور تولید انسولین بیشتر است. در این گروه بیشترین داروی تجویز شده برای کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت، کلورپروپامید است، اما داروهایی مانند گلی بوراید و… نیز در این دسته بندی جای می گیرند. زمان مصرف و نحوه استفاده از این داروها در هر فرد متفاوت است و بسته به وضعیت وی، توسط پزشک مشخص می شود.

داروهای از نوع مگلتنیدها

در این گروه نیز مانند دسته قبلی پانکراس برای تولید انسولین بیشتر تحریک می شود. داروهای این دسته بندی رپاگلی ناید و ناته گلی ناید هستند که نسبت به نوع قبل به میزان بیشتری مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا پزشک این داروها را برای مصرف سه بار در شبانه روز، بعد از هر وعده غذایی تجویز می کند. این دارو نیز می تواند در عدم ابتلا و درمان بیماری دیابت موثر باشد.

داروهای از نوع بی گوانیدها

داروی معروف متفورمین که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت تنها داروی تجویزی و شناخته شده از این گروه توسط پزشکان برای درمان و کنترل دیابت است، که به کاهش تولید گلوکز و پایین آوردن قند خون کمک می کند. این دارو بیشتر برای دو بار استفاده در روز توصیه می شود و بهترین حالت مصرف آن همراه با غذا خوردن است.

داروهای از نوع مهارکننده

داروهای نوع مهارکننده انواع مختلفی دارند و بیشترین تنوع دارویی در جلوگیری از ابتلا و درمان دیابت را ب خود اختصاص می دهند. این داروها بیشتر با مهار گلوکز و عدم دریافت آن از مواد غذایی مانع ابتلای فرد به دیابت می شوند. مگلتیول، آکاربوز، سیتاگلیپتین و… از جمله داروهای این گروه هستند که برای مهار و کنترل دیابت تجویز می شوند.

داروهای از نوع مهارکننده
داروهای از نوع مهارکننده

جدیدترین داروهای درمان و پیشگیری از دیابت چه مواردی هستند؟

همان طور که گفته شد، تحقیق و بررسی در زمینه درمان و کنترل بیماری دیابت با توجه به شیوع و رشد آن در جهان از گذشته های دور یک دغدغه مهم در علم پزشکی بوده است.

این تحقیقات منجر به ساخت داروهای جدید می شود که در کنار یا جایگزین داروهای سابق کنترل و درمان دیابت مورد استفاده بیماران قرار می گیرند. در میان داروهای جدید کشف شده برای پیشگیری از دیابت و درمان آن دو گروه جدید تر از سایرین هستند.

مهارکنندهای قند و سدیم در کلیه

این گروه بیشتر به دفع گلوکز توسط ادرار کمک می کند تا میزان آن در خون کاهش پیدا کرده و دیابت کنترل شود. البته چون این داروها به دفع گلوکز از طریق ادرار کمک می کنند باید با آب زیاد مصرف شوند تا در کنار خاصیت ادرارآوری به دفع سریع تر کمک کنند. از جمله داروهایی که در این نوع قرار می گیرند می توان به داپاگلی فلوزین یا کاناگلی فلوزین اشاره کرد.

این داروها البته تنها برای کاهش قند خون به کار نمی روند و با افزایش ادرار آوری و خروج مواد سمی و زائد از بدن به تعادل های دیگری مانند کاهش قند خون نیز کمک می کنند. عوارض این داروها به طور 100 درصد شناسایی نشده اما به دلیل خاصیت ساخت بسیار کم عارضه هستند.

مهارکننده های نمک صفرا

در دومین دو نوع، با استفاده از مکانیسمی که در بدن دارند گلوکز را با مدفوع از بدن خارج کرده و در میزان انسولین نیز موثر هستند. البته چون نسبت به نوع قبلی این داروها از قیمت بالاتری برخوردار هستند استفاده از آن ها چندان رایج نیست. بیشترین نوع موجود از این دسته در بازار ولکول است که با نام لودالیس نیز شناخته می شود.

مهارکننده های نمک صفرا
مهارکننده های نمک صفرا

گلوریپا چیست و نحوه مصرف آن به چه صورت است؟

در ادامه مقاله داروهای پیشگیری از دیابت، به بررسی و معرفی برخی داروهایی که در کنترل و درمان این بیماری موثر هستند خواهیم پرداخت و به عنوان اولین دارو از این بخش، به بررسی داروی گلوریپا می پردازیم.

گلوریپا جیست

گلوریپا، یکی از داروهای خوراکی است که به منظور پیشگیری، درمان و کنترل بیماری دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر ظاهری این دارو یک قرص سفید رنگ است که به طور روکش دار تولید می شود. استفاده از این دارو در کنار یک رژیم غذایی مناسب در کنترل برای جلوگیری از ابتلا یا شدتگیری بیماری دیابت بسیار مناسب است.

این دارو بخصوص برای جلوگیری از ابتلا به دیابت در بیمارانی که مشکلات قلبی عروقی دارند بیشتر استفاده می شود. در دیابت نوع یک و در کودکان و افراد زیر 18 سال توصیه می شود که این دارو مصرف نشود.

نحوه مصرف گلوریپا

نحوه مصرف داروی خوراکی گلوریپا نیز مانند تمام داروهای تجویزی از پزشک بعد از بررسی وضعیت بیمار و دیگر داروهای مصرفی مشخص می شود با این حال معمولا این دارو به طور روزانه در یک تایم مشخص همراه یا بدون غذا تجویز می شود.

نکته مهم در مصرف گلوریپا، عدم مصرف همزمان دو قرص به عنوان مثال به دلیل فراموشی یک وعده است و در صورت این اتفاق باید با پزشک مشورت کرد. مصرف آب زیاد، عدم مصرف قند و چربی، ورزش منظم و… در افزایش اثرگذاری این دارو کمک کننده می باشند.

نحوه مصرف گلوریپا
نحوه مصرف گلوریپا

ممنوعیت های مصرف گلوریپا به چه صورت است؟

هرچند گلوریپا یک داروی عمدتا بی خطر است اما در برخی موارد استفاده از این دارو بعد از بررسی دقیق توسط پزشک باید انجام گیرد و احتمال ممنوع کردن مصرف آن نیز وجود دارد.

از جمله این موارد می توان به افرادی اشاره کرد که دیالیز شده یا بیماری شدید کلیه دارند، همچنین افرادی که امپاگلیفلوزین مصرف می کنند ممکن است در اثر استفاده از گلوریپا دچار آلرژی شوند. بیمارانی که مبتلا به مشکلات کبدی هستند یا سابقه هر نوع جراحی دارند نیز باید پیش از مصرف گلوریپا با پزشک خود مشورت کنند.

ممکن است این دارو باعث بی اشتهایی شود که در مواردی پزشک اقدام  به قطع مصرف آن می کند. همچنین در صورت مصرف الکل نیز باید از استفاده از گلوریپا پرهیز کرد.

از دیگر دوران های مهمی که استفاده از داروهای پیشگیری از دیابت به خصوص داروی گلوریپا ممنوع می باشد می توان به دوران بارداری اشاره کرد، البته در دوران شیردهی نیز به دلیل آسیبی که این داروها ممکن است به نوزاد وارد کند مصرف این داروها با حساسیت بالایی باید انجام شود.

ممنوعیت های مصرف گلوریپا به چه صورت است؟
ممنوعیت های مصرف گلوریپا به چه صورت است؟

آیا گلوریپا دارای عوارض جانبی است؟

به طور کل داروی گلوریپا یک داروی کم عارضه است اما ممکن است در برخی افراد خاص به دلیل عدم صداقت با پزشک یا مشکلات زمینه ای دیگر این دارو عوارضی داشته باشد که به برخی از آن ها در ادامه اشاره می کنیم.

نه تنها در مورد این دارو، بلکه در مورد هر کدام از داروهای پیشگیری از دیابت بهتر است که به محض مشاهده هر گونه عارضه یا تغییر در وضعیت و شرایط عادی بیمار به پزشک مراجعه شود تا اقدامات لازم به موقع صورت گرفته و از جدی تر شدن مشکلات و عوارض دارو جلوگیری شود.

عفونت مجرای ادرار

یکی از عوارض احتمالی این دارو عفونت مجاری ادرار است. این عارضه با نشانه هایی مانند سوزش در زمان ادرار، تکرر و درد ادرار یا در بخش پایینی شکم و… همراه می باشد. البته این نشانه ها زمانی به عنوان عارضه این دارو شناخته می شوند که بعد از مصرف دارو آغاز شده باشند. در این شرایط می توان مراتب را به پزشک اطلاع داد تا در صورت نیاز به تعویض دارو اقدامات لازم انجام گیرد.

افت قند خون

از دیگر عارضه های داروی گلوریپا می توان به افت قند خون اشاره کرد. البته بیشتر داروهای مرتبط با دیابت این عارضه را دارو می باشند و گلوریپا به خصوص زمانی که با داروهایی مانند انسولین مورد استفاده قرار گیرد احتمال افت قند خون به مقدار زیاد را افزایش می دهد.

به منظور جلوگیری از این عارضه معمولا تداخل دارویی گلوریپا در زمان تجویز برای بیمار توضیح داده می شود. در صورت سرگیجه، خواب آلودگی غیر طبیعی، لرزش همراه با ضعف و تعریق باید به عارضه های این دارو شک کرد.

واکنش آلرژیک

یکی از عارضه های طبیعی بیشتر داروها که ممکن است به طور مقطعی بروز کند واکنش های آلرژیک است. این عارضه تا پیش از مصرف دارو مشخص نمی شود و معمولا در صورتی که بعد از مصرف در نوع شدید بروز کند مصرف دارو توسط پزشک قطع می شود.

تروم پوست به خصوص در ناحیه صورت و لب ها، احساس تنگی نفس و قرمز شدن پوست صورت می تواند از نشانه های این عارضه به شرط بروز در زمان استفاده از این دارو باشد. در صورتی که این عارضه ها تنها به علت این دارو باشد پزشک ممکن است این دارو را با  یکی دیگر از داروهای پیشگیری از دیابت جایگزین کند.

واکنش آلرژیک
واکنش آلرژیک

پیوگلیتازون چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

پیوگلیتازون از دیگر داروهای خورکی برای درمان و پیشگیری از دیابت است که به صورت سی قرص خط دار در هر ورق و در دزهای 15،35 و 45 تولید و تجویز می شود. این دارو ضد دیابت بوده و بیشتر حالت پیشگیری دارد و ممکن است به همراه دیگر داروهایی که تداخل نداشته یا به تنهایی برای پیشگیری از ابتلا به  دیابت بیمار تجویز شود.

همچنین در کنار این دارو ممکن است پزشک برخی نکات مانند فعالیت های ورزشی و… را تجویز کند تا اثرگذاری پیوگلیتازون بیشتر شود. این دارو نیز مانند سایر داروهای پیشگیری از دیابت در مورد کنترل و پیشگیری دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد.

پیوگلیتازون چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
پیوگلیتازون چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

احتیاط در مصرف پیوگلیتازون به چه صورت است؟

برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکلی در مصرف داروهای پیشگیری از دیابت معمولا برخی نکات به عنوان احتیاط مصرف این داروها توسط پزشکان گفته می شود که از جمله آن ها می توان به تداخلات دارویی اشاره کرد که باید از آن ها اطلاع داشت و دقت زیادی شود.

همچنین دارویی مانند یوگلیتازون در بیمارانی که به ادم مبتلا هستند یا با مشکلات کبدی دست و پنجه نرم می کنند ممکن است ایجاد مشکلاتی کند.

افرادی که ریسک پوکی و شکستگی استخوان را دارند، به خصوص در زنان مصرف این دارو باید با احتیاط بسیار بالا انجام شود و افرادی که در سنین بارداری قرار داشته و قصد اقدام برای این کار را دارند نیز باید پیش از مصرف یوگلیتازون، مانند هر کدام از داروهای پیشگیری از دیابت ابتدا با پزشک مشورت کنند و بعد از دریافت تاییدیه اقدام به مصرف این دارو کنند.

احتیاط در مصرف پیوگلیتازون به چه صورت است؟
احتیاط در مصرف پیوگلیتازون به چه صورت است؟

تداخل دارویی و شرایط نگهداری پیوگلیتازون به چه صورت است؟

همان طور که گفته شد یکی از موارد مهم در احتیاط مصرف داروهای پیشگیری از دیابت توجه به تداخل دارویی آن هاست. در صورت عدم توجه به این موضوع ممکن است عارضه های خطرناکی در بیمار بروز کنند که برخی از این عوارض جبران ناپذیر می باشند.

از جمله تداخل های دارویی در مصرف قرص پیوگلیتازون می توان به عدم مصرف این دارو با آورواستاتین اشاره کرد. همچنین در صورت مصرف این دارو با انسولین احتمال افزایش مایعات بدن بیشتر می شود.

داروهای ضد بارداری که داروی هورمون می باشند نیز بهتر است همزمان با این دارو مورد استفاده قرار نگیرند در غیر این صورت احتمال بروز هرگونه عارضه به خصوص کاهش غلظت خون در افراد وجود دارد. همچنین علاوه بر تداخل های دارویی، نگهداری از دارو و نحوه آن نیز از نکات مهمی است که افراد باید از آن مطلع باشند. این دارو، بیشتر در دمای زیر 30 و دور از نور باید نگهداری شود.

تداخل دارویی و شرایط نگهداری پیوگلیتازون به چه صورت است؟
تداخل دارویی و شرایط نگهداری پیوگلیتازون به چه صورت است؟

متفورمین چیست و چه ارتباطی با بیماری دیابت دارد؟

یکی از داروهای پیشگیری از دیابت که نسبت به سایر داروهای این حوزه شناخته شده تر می باشد قرص متفورمین است. پیش از بررسی این قرص شاید جالب باشد بدانید که برخی افراد برای کاهش وزن از این دارو استفاده می کنند که البته توصیه نشده و تنها به افزایش متابولیسم کمک می کند و ممکن است در همه پاسخگو نباشد. این دارو قند خون را کنترل می کند.

دیابت نوع دو، دیابتی است که برای پیشگیری، کنترل و درمان آن از متفورمین استفاده می شود. متفورمین زمانی که بدن توانایی تولید انسولین نداشته یا سطح انسولین تولیدی کم است به آن کمک می کند که این میزان را به حد مطلوب و مورد نیاز افزایش دهد.

یکی از ویژگی های مهم داروی متفورمین این است که این دارو بر خلاف بسیاری از داروهای پیشگیری از دیابت امکان تجویز و استفاده همزمان با تزریق انسولین را نیز دارا می باشد.

متفورمین چیست و چه ارتباطی با بیماری دیابت دارد؟
متفورمین چیست و چه ارتباطی با بیماری دیابت دارد؟

قبل از شروع به مصرف قرص متفورمین به چه نکاتی باید توجه کرد؟

هرچند متفورمین جز داروهای پیشگیری از دیابت بسیار کم خطر و کم عارضه است به حدی که توسط افراد سالم برای کاهش قند خون و کمک به رژیم غذایی نیز استفاده می شود، اما در صورتی که نیاز به تجویز آن در بیماران دیابتی باشد برخی نکات وجود دارند که پیش از استفاده باید به آن ها توجه کرد و در صورت لزوم آن ها را به پزشک اطلاع داد.

در صورتی که فرد حین مصرف متفورمین باردار شده یا قصد بارداری داشته باشد باید پزشک را از این جریان مطلع کند، همچنین مادران بارداری که متفورمین را زیر نظر پزشک مصرف می کنند بعد از زایمان و در دوران شیردهی تا زمان توصیه پزشک باید مصرف این دارو را قطع کنند.

قبل از شروع به مصرف قرص متفورمین به چه نکاتی باید توجه کرد؟
قبل از شروع به مصرف قرص متفورمین به چه نکاتی باید توجه کرد؟

به علاوه افرادی که دارای هر کدام از مشکلات کلیوی، تنفسی، مشکلات کبد و حساسیت های دارویی متعدد هستند نیز برای جلوگیری از هرگونه عارضه بهتر است به پزشک در مورد مشکلات خود اطلاع دهند.

بهترین کار پیش از شروع به مصرف متفورمین ارائه لیستی کامل از داروهای مصرفی دیگر به پزشک معالج است تا در صورت مشاهده هر گونه اختلال دارویی، پزشک تدابیر لازم را پیش از اقدام به مصرف دارو انجام دهد.

پیشنهاد می کنیم از پست علائم ابتلا به دیابت دیدن کنید.

نحوه مصرف داروی متفورمین به چه صورت است؟

به عنوان مهم ترین توصیه در مصرف نه تنها داروی متفورمین، بلکه هر کدام از داروهای پیشگیری از دیابت، مصرف این داروها دقیقا مطابق با تجویز پزشک است.

در صورتی که پزشک برای شروع به مصرف داروهای پیشگیری از دیابت برنامه خاصی به عنوان مثال مصرف از مقدار کم به زیاد را توصیه می کند مصرف دارو باید عینا مطابق با همین وضعیت پیگیری شود یا در صورتی که پزشک زمان خاصی را برای دارو تجویز کند بیمار باید راس ساعت اقدام به مصرف داروهای خود کند.

در کنار مصرفف متفورمین ممکن است داروهایی برای اثرگذاری بیشتر توصیه شوند که بهتر است ترتیبی مناسب برای استفاده از آن ها داشت.

مصرف این دارو نباید به دلیل فراموشی یا عدم تمایل کم و زیاد شود، گاهی اوقات برخی افراد به دلیل فراموشی مصرف یک وعده در وعده بعدی، مصرف دارو را دوبرابر می کنند که این کار بسیار خطرناک است.

نحوه مصرف داروی متفورمین به چه صورت است؟
نحوه مصرف داروی متفورمین به چه صورت است؟

آکاربوز، از داروهای مورد استفاده برای دیابت به چه صورت عمل می کند؟

یکی دیگر از داروهای پیشگیری از دیابت، داروی آکاربوز است که برخلاف بسیاری از داروهای پیشگیری و کنترل که با کنترل بر میزان انسولین و… باعث کاهش یا عدم ابتلا به دیابت می شود این دارو با کنترل میزان نشاسته در دستگاه گوارش گلوکز دریافتی از نشاسته را کاهش داده و در نتیجه موجب کاهش قند خون می شود.

آکاربوز، از داروهای مورد استفاده برای دیابت به چه صورت عمل می کند؟
آکاربوز، از داروهای مورد استفاده برای دیابت به چه صورت عمل می کند؟

با توجه به اینکه قند خون بالا می تواند مشکلات زیادی از جمله نابینایی، ضعف در اندام های مختلف به خصوص کلیه ها و… را دچار شود، استفاده از داروی آکاربوز با مکانیسم اثر کاهش قند خون به طور مستقیم می تواند در پیشگیری از بروز بسیاری از این مشکلات موثر باشد. این دارو عارضه خاصی نداشته و تنها ممکن است برخی ویتامین های گروه بی را کاهش دهد و موجب نفخ معده شود.

همان طور که در این مقاله گفته شد، داروهای پیشگیری از دیابت انواع مختلفی دارند که برای اطلاع از تمام آن ها و انتخاب نوع مناسب بهتر است به پزشک مراجعه شود، چه این داروها به تنهایی و چه با رژیم یا ورزش تجویز شوند استفاده دقیق آن ها مطابق با دستور پزشک تنها راهی است که به اثرگذاری بیشتر آن ها کمک می کند.

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

4 پاسخ

  1. پدربزرگ من دیابت داره 🙁 میشه اطلاعات بیشتری در این رابطه در سایت قرار بدید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید