- چاقی مرضی ونقش جراحی در درمان آن
امروزه چاقی به یکی از مهمترین مشکلات و معضلات جهان تبدیل شده است. بطوریکه براساس آمار اکثریت جمعیت برخی از کشورها مانند آمریکا وبرخی کشورهای اروپایی وعربی دچار اضافه وزن و چاقی هستند.در ایران نیزبیماری چاقی شدیدأ در حال رشد بوده و بر اساس برخی مطالعات درصد بیماران چاق دربرخی مناطق به 30درصد رسیده است.
چاقی کیفیت زندگی را شدیدأ دچارخطر کرده و امروزه مهمترین علت قابل پیشگیری مرگ تبدیل گردیده است.
درباره ی عوارض وخطرات چاقی باید گفت که هیچ ارگانی در بدن را نمی توان مثال زد که متأثر از چاقی نباشد. امروزه مهمترین علت دیابت که بیماری بسیارمهم وخطرناکی می باشد چاقی است.از عوارض دیگر چاقی می توان به کبد چرب و در نهایت نارسایی کبد، سکته های قلبی ومغزی،عوارض گوارشی، نازایی،مشکلات ریوی، فشار خون،چربی خون ودر نهایت سرطان های مختلف بدن اشاره کرد.
تقسیم بندی اضافه وزن و چاقی
برای تعیین میزان چربی بدن روش های مختلفی وجود دارد که رایج ترین و ساده ترین آن اندازه گیری نمایه توده بدن یا BMI(Body mass index)می باشد که معمولا درموارد بالینی و تحقیقاتی از آن استفاده میشود.
نمای توده ی بدن حاصل تقسیم وزن به کیلوگرم به مجذور قد به متر می باشد.
مثلا اگر کسی وزن 100 کیلو گرم وقد 1/5 مترداشته باشد براساس فرمول بالا نمایه توده بدن برابر 43/5
خواهد داشت.
براین اساس افرادباBMI=18/5-25 در محدوده وزن زمان قرار دارند. افراد BMI=25-30 دارای اضافه وزن و افراد BMI=30-35 دچار چاقی درجه 1 و افرادBMI=35-40 چاقی درجه2 وBMI>40 چاقی درجه3 یا چاقی مفرط و مرضی هستند.
علاوه برBMI اندازه دور کمر وچربی شکمی از معیارهای دیگر خطر وعوارض می باشد که در کنار BMI بایستی مدنظر قرار گیرد.
اندازه دور کمر درملیت های مختلف متفاوت است.در ایران دور کمر بالای 95 سانتیمتر در هر دوجنس را باید جدی گرفت واقدامات درمانی را شروع کرد.
علت ایجاد چاقی
نقش ژنتیک در ایجاد چاقی کاملا روشن وثابت شده است.ولی عوامل محیطی که در سالهای اخیر در جوامع ایجاد شده است در افرادی که زمینه ژنتیکی چاقی دارند باعث چاقی های شدید می گردد.
اصولا برای ثابت ماندن وزن لازم است میزان دریافت انرژی با میزان مصرف آن مساوی باشد.
در افرادی که دچار چاقی و اضافه وزن می شوند دریافت انرژی (خوردن غذاهای با کالری بالا) بیشتر از مصرف آن (کم تحرکی)میباشد.
شیوه ی زندگی نامناسب از مهمترین علل چاقی میباشد وبرای درمان چاقی باید به شیوه صحیح زندگی یعنی داشتن فعالیت فیزیکی مناسب و استفاده از مواد غذایی مناسب ونحوه صحیح غذا خوردن برگشت وگرنه هرگونه اقدامی در نهایت به شکست می انجامد.
درمان چاقی
در بیمارانی که دارای چاقی شدید بوده و به روش های متعارف جواب نداده باشند جراحی میتواند گزینه ی مناسب باشد.
در چه کسانی جراحی چاقی توصیه می گردد؟
- روشهای غیر جراحی شامل تغذیه و ورزش راامتحان کرده باشند و درمان به شکست منجر شده باشد.
- متعهد به پیگیری ها و دستورات پس از عمل باشند مثلا اگر کسی بعد از عمل نمیتواند مراجعه به پزشک داشته باشد نباید تحت عمل جراحی قرار گیرد.
- افراد BMI بالای 40 بدون عوارض چاقی.
- افراد BMI بالای 35با عوارض مربوط به چاقی.
- افراد BMI 35-30 با دیابت وسندرم متابولیک.
- اعتیاد فعال نداشته باشد.
- شرایط بی هوشی وجراحی را بتواند تحمل کند.
اغلب بیماران اولین سوالی که میپرسند این است که کدام جراحی برای من بهتر است و یا بهترین نوع جراحی چاقی کدام است ؟ در جواب باید گفته شود اولا هیچ روشی در حال حاضر روش مطلق نمیباشد و نمیتوان برای تمام بیماران از یک روش استفاده نمود .
امتیاز: 0 / 5. رای: 0