با ما همراه شود تا بیشتر با میزان قند خون در دیابت نوع 2 آشنا شوید.
در این مقاله سعی داریم در مورد میزان قند خون در دیابت نوع 2 اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. همچنین درباره دیابت و انواع آن، ریسک فاکتورهای که سبب بروز این بیماری مزمن می شود، مواد غذایی مناسب و نامرغوب، تعداد دفعات میزان گلوکز خون و هر سوال دیگری که برای شما مطرح میشود مطالب جامعی را برای شما ارائه می نمایم. با ما همراه باشید.
میزان قند خون در دیابت نوع 2 چقدر است؟
در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، سطح قند خون می تواند فراتر از محدوده طبیعی افزایش یابد. سطح قند خون معمولاً در ایالات متحده بر حسب میلی گرم گلوکز در دسی لیتر خون (mg/dL) یا در بسیاری از کشورهای دیگر بر حسب میلی مول در لیتر (mmol/L) اندازه گیری می شود. در اینجا یک راهنمای کلی برای سطح قند خون آورده شده است:
سطح طبیعی قند خون (برای افراد بدون دیابت)
ناشتا (بدون غذا برای حداقل 8 ساعت): کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر (5.6 میلی مول در لیتر)
2 ساعت بعد از غذا: کمتر از 140 میلی گرم در دسی لیتر (7.8 میلی مول در لیتر)
سطح قند خون نشان دهنده پیش دیابت است
ناشتا: 100-125 mg/dL (5.6-6.9 mmol/L)
2 ساعت بعد از غذا: 140-199 میلی گرم در دسی لیتر (7.8-11.0 میلی مول در لیتر)
سطح قند خون نشان دهنده دیابت است
ناشتا: 126 میلی گرم در دسی لیتر (7 میلی مول در لیتر) یا بالاتر
2 ساعت بعد از غذا: 200 میلی گرم در دسی لیتر (11.1 میلی مول در لیتر) یا بیشتر
سطح هدف قند خون برای افراد مبتلا به دیابت (همانطور که به طور کلی توسط انجمن دیابت آمریکا توصیه می شود)
ناشتا: 80-130 mg/dL (4.4-7.2 mmol/L)
2 ساعت بعد از غذا: کمتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر (10 میلی مول در لیتر)
محدوده هدف خاص می تواند بسته به عوامل مختلفی مانند سن، مدت زمان ابتلا به دیابت و وجود سایر شرایط سلامتی متفاوت باشد. اهداف برای کودکان و زنان باردار مبتلا به دیابت می تواند متفاوت باشد. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است علائم هیپوگلیسمی (قند خون پایین) را در سطوح بالاتر تجربه کنند، در حالی که برخی ممکن است علائم هیپرگلیسمی (قند خون بالا) را تا زمانی که سطح آن بسیار بالا نباشد، نشان ندهند.
برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ضروری است که سطح قند خون خود را به طور مرتب کنترل کنند و اهداف خاص خود را با پزشک خود در میان بگذارند، که ممکن است داروها را تنظیم کنند و تغییرات سبک زندگی را بر اساس آن توصیه کنند.
مقدمه
اینفوگرافیک میزان قند خون در دیابت نوع 2
نشانه برجسته آن مقدار گلوکز خون بالای (120 mg/dl) در زمان ناشتا است، اما سایر علائم آن پرنوشی و همچنین پرخوری در فرد است.
میزان قند خون در دیابت نوع 2 چقدر است؟
میزان قند خون در دیابت نوع 2 باید کمتر از 180 mg/dl و کمتر از 140 mg/dl است.
حتما با میزان قند خون بعد از شام در افراد سالم نیز آشنا شوید.
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
دیابت چیست؟
انواع دیابت را نام ببرید؟
نشانه های دیابت نوع یک را شرح دهید؟
علائم دیابت نوع دو در بیماران را ذکر نماید؟
ریسک فاکتورهای که سبب بروز بیماری دیابت نوع دو در بیماران میشود را نام ببرید؟
این بیماری خاموش سبب بروز چه اختلالاتی در فرد میشود؟
هورمون انسولین در بدن به چه صورت کار می کند توضیح دهید؟
تشخیص دیابت نوع دو به چه صورت است توضیح دهید؟
مقدار گلوکز طبیعی خون در بیماران دیابتی را بیان نماید؟
روشهای پیشگیری از بروز بیماری دیابت را نام ببرید؟
مناسب ترین مواد غذایی که دیابتی ها میتوانند از آن استفاده نمایند را نام ببرید؟
محصولات غذایی دارای شاخص گلیسمی بالا را که بیماران مبتلا به دیابت بایستی از برنامه غذایی خود حذف نمایند را نام ببرید؟
نکات مهمی که دیابتی ها بایستی در روند تغذیه سالم و مفید رعایت نمایند را ذکر کنید؟
چه افرادی بیشتر در معرض دیابت نوع دو قرار دارند؟
دیابت
پیش از توضیح در مورد میزان قند خون در دیابت نوع 2 لازم است بیماری دیابت را برای شما بهتر معرفی نمایم. در حال حاضر عارضه قند یا همان دیابت بیماری است که اغلب افراد در هر رده سنی را گرفتار نموده است.
بی نظمی در سوخت و ساز بدن که به سبب آن بدن قدرت سوخت و ساز را از دست میدهد و یا بالعکس بدن نسبت به این هورمون مقاومت از خود نشان میدهد و در نهایت هورمون انسولین تولید شده دیگر قادر نیست همچون گذشته کارکرد طبیعی از خود نشان دهد.
در عارضه فوق قدرت و سرعت بدن در بکارگیری و متابولیسم کامل قند تقلیل می یابد
در عارضه فوق قدرت و سرعت بدن در بکارگیری و متابولیسم کامل قند تقلیل می یابد، برهمین اساس مقدار گلوکز خون به مراتب افزایش می یابد که از نظر متخصصین (هایپرگلیسمی) نام دارد.
با بالا رفتن گلوکز در طولانی مدت در بدن پیامدهای تخریب رگ های بسیار ریز ( میکروواسکولار دیابت) در بدن فرد ایجاد می شود که این امر می تواند بخش های متعدد بدن من جمله چشم، کلیه، قلب و اعصاب را نیز درگیر نماید.
بطور کلی دیابت به دو نوع اصلی 1) نوع یک 2) نوع دو دسته بندی میشود. به این صورت که در دیابت نوع یک، ویران شدن سلولهای بتا در لوزالمعده سبب کمبود تولید هورمون انسولین در بدن میشود.
اما نوع دو این عارضه، استقامت پیش رونده بدن به این هورمون (انسولین) وجود دارد که در انتها شاید به ویران شدن سلولهای بتای موجود در پانکراس و همچنین نارسایی کامل در تولید هورمون انسولین شود. لازم به ذکر است که در دیابت نوع دو اضافه وزن بالا، عوامل ژنتیکی و همچنین کم تحرکی نقش بسزایی در ابتلای فرد به عارضه فوق دارد.
دیابت نوع یک
نوع یک این عارضه، بیماری مزمنی است که زمانیکه لوزالمعده ( پانکراس) درصد کمتری هورمون انسولین ترشح می کند و یا ترشح آن متوقف میشود در فرد قابل مشاهده است.
فاکتورهای مختلف من جمله آلودگی به ویروس های ویژه و یا مشکلات ژنتیکی می تواند سبب ابتلاء فرد به عارضه دیابت نوع یک شود. البته به طور معمول این دیابت در دوران کودکی و یا نوجوانی در فرد نمایان می گردد، تحقیقات نشان داده که امکان ابتلای افراد بالغ به دیابت نوع یک نیز وجود دارد.
حال بهتر است شما را با نشانه ها و علائم موجود در این عارضه آشنا نمایم که شامل:
- زیاد شدن اشتها و همچنین گرسنگی بیش از اندازه در فرد یکی از علائم عارضه دیابت نوع یک در بدن فرد است.
- از نشانه ی دیگر در بدن فرد را میتوان به سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در ناحیه پا را متذکر شد.
- ادرار مداوم، تشنگی بیش از حد و همچنین خشکی دهان از دیگر نشانه های دیابت نوع یک در بیماران است.
- بیمارانی که بتدریج با حذف میزان هوشیاری و یا تاری دید همراه هستند.
- از دیگر نشانه های نوع یک این عارضه شامل بی حالی، تقلیل وزن غیرطبیعی و همچنین خستگی از فرد است.
- بروز اختلالات پوستی من جمله عفونت های قارچی، خشکی پوست و همچنین باکتریایی از علائم دیگر نشانه های دیابت نوع یک است که بر مبنای گزارشات حاصل مشکلات ذکر شده در دختران نسبت به پسران متداول تر است.
کلیه موارد نامبرده از نشانه های دیابت نوع یک در بیماران است.
دیابت نوع دو
در این عارضه بدن بیمار قادر به انباشته شدن و یا بکارگیری از گلوکز نبوده و به این ترتیب گلوکز به جای اینکه در بدن به انرژی تبدیل شود به جریان خون برگشته و باعث ایجاد نشانه های متعدد در فرد میشود.
پیش از توضیح در میزان قند خون در دیابت نوع 2 بایستی متذکر شویم که این بیماری به غیر وابسته بودن به هورمون انسولین و یا دیابت بزرگسالان نیز معروف است.
در عارضه فوق تولید هورمون انسولین بیشتر به دلیل عدم توانایی بدن و یا نقص در بکارگیری بهینه از هورمون تولیدی در فرد قابل مشاهده است.
بنابراین در بروز این عارضه فاکتورهای مختلفی من جمله اضافه وزن بالا مخصوصاً چاقی در ناحیه شکم، ورود به سن چهل سالگی، کم تحرکی، استفاده از غذاهای غیر مغذی و همچنین پرکالری که به عنوان رژیم غذایی نامطلوب به شمار می آیند و می توان گفت وراثت نقش شایانی دارد. علاوه بر این مشکلاتی که با نقص بکارگیری از گلوکز در بدن همراه است از پارامترهای اساسی ابتلای فرد به این دیابت است.
نشانه های دیابت نوع دو
علائم این دیابت تقریباً شباهت بسیاری به نشانه های دیابت نوع یک که در بالا به آن اشاره نمودیم دارد که از بارزترین این نشانه ها عبارتند از:
1) پرادراری 2) پرنوشی و تشنگی 3) تاری دید 4) سوزش و یا بی حسی در ناحیه دست و پا 5) بهبود نیافتن محل جراحت 6) خستگی بیش از اندازه 7) تحریک پذیری و زود رنجی 8) عفونت های پی در پی در مثانه، لثه و پوست است.
همانطور که بیان نمودیم این بیماری از اختلالاتی است که بتدریج پیش میرود. اما بایستی به این نکته دقت نماید که در برخی از موارد نوع دو این عارضه در بدن فرد هیچ نشانه و یا علامتی ندارد. در این سری از موارد اشخاص مبتلا ممکن است ماهها و یا سالها فاقد از آگاهی داشتن به بیماری به روال عادی زندگی خود ادامه دهند.
بهتر است با تفاوت دیابت 1 و 2 آشنا شوید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله هزینه عمل اسلیو در بیمارستان نیکان را مطالعه کنید.
حالا ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که چه افرادی بیشتر در معرض نوع دو این بیماری قرار می گیرند؟
ریسک فاکتورهای بروز ابتلا به این دیابت نظیر فشارخون بالا، اضافه وزن، کلسترول بالا و همچنین نداشتن فعالیت های بدنی مناسب است. علاوه بر این تحقیقات صورت گرفته حاکی از آن است که ریسک ابتلا به بیماری فوق با بالا رفتن سن فرد نیز به مراتب افزایش می یابد بر همین اساس به نوع دو این بیماری (دیابت بزرگسالان) هم می گویند.
به این ترتیب افراد دارای اضافه وزن بالای رده سنی چهل سال بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. البته بایستی متذکر شویم که استفاده از برنامه غذایی نامناسب و ماشینی شدن زندگی سبب شده که ظهور دیابت نوع دو در جوانان نیز روند صعودی داشته باشد.
براساس پژوهش های صورت گرفته بعضی از متخصصین به این نتیجه رسیده اند که بانوانی که در دوران حاملگی به دیابت بارداری دچار میشوند، به احتمال بسیار زیاد بعد از مدتها ممکن است به دیابت نوع دو مبتلا شوند.
دیابت بارداری
بانوان در دوران حاملگی بایستی به تغذیه خود در این دوره بسیار دقت نمایند و مرتباً تحت نظر متخصصین قرار گیرند تا از ابتلا به این عارضه و همچنین افزایش میزان قند خون در دیابت نوع 2 در آینده پیشگیری نمایند. نکته مهمی که متخصصین به بیماران در این مدت متذکر می شوند پرهیز غذایی و استفاده از رژیم غذایی استاندارد و مناسب است. (لطفا از پست نمونه رژیم غذایی برای دیابتی ها دیدن کنید.)
بنابراین درصورتیکه بانوان به برنامه غذایی خود توجه نداشته باشند و در اثر آن با افزایش وزن همراه شوند، احتمال درصد ابتلا به عارضه فوق به مراتب افزایش می یابد که این عامل می تواند سلامت جنین را به خطر بیندازد و یا شاید جنین با ناتوانایی جسمی متولد شود.
تحقیقات صورت گرفته بیانگر این است که شرایط موجود که سبب افزایش وزن جنین می شود، خفگی در رحم مادر را به همراه دارد که در این حالت انجام زایمان از طریق سزارین بسیار زیاد است.
نکته حائز اهمیت این است که مصرف داروهای مخصوص بیماران دیابتی در بانوان باردار به هیچ عنوان توصیه نمی شود، برهمین اساس بانوان باردار مبتلا به دیابت بارداری بایستی به شکل ویژه ی تحت کنترل متخصصین قرار گیرند.
انجام تمرینات ورزشی و همچنین فعالیت های بدنی سبک در برنامه روزمره از سوی پزشک میتواند سبب مهار میزان گلوکز خون در دوران بارداری شود. پیروی از دستورالعمل های ورزشی مناسب به مدت پانزده الی سی دقیقه سبب میشود تا بدن این گروه از بیماران بهتر از هورمون انسولین استفاده نمایند.
پیامدهای معالجه دیرهنگام بیماری دیابت
در خصوص پیامدهای دیر هنگام این بیماری مزمن و همچنین کنترل نکردن میزان قند خون در دیابت نوع 2 می توان به موارد زیر اشاره نمود که شامل:
بیماری چشمی که شاید با نابینایی کامل در بیماران همراه شود.
مشکلات قلبی و عروقی که سبب انسداد عروق خونی در فرد میشود که سکته های مغزی و همچنین قلبی را نیز به همراه دارد.
پیشنهاد می کنیم از پست درمان دیابت جدید دیدن کنید.
اختلالات کلیوی( نفروپاتی) که شاید سبب از دست رفتن کامل کلیه ها در بیماران شود.
آسیب دیدگی اعصاب (نوروپاتی)، چنانچه بیمار با اختلالات گردش خون همراه شود این امر به تدریج سبب بروز جراحت و زخم در ناحیه پاها و همچنین قانقاریا میشود که استمرار این عارضه منجر به قطع عضو در فرد میشود.
فهرستی دقیق از علائم دیابت نوع (دو)
همانطور که در ابتدای مقاله به بیان نمودیم این بیماری مزمن هیچ محدودیت سنی را به همراه ندارد و ممکن است تمامی افراد در هر رده سنی به این عارضه دچار شوند.
در حقیقت با مطالعات گسترده ی که در خصوص دیابت نوع دو صورت گرفته است از هر سه فرد، دو نفر به نوع دو این بیماری مبتلا هستند که نفر دیگر از بروز ابتلا به این بیماری بی اطلاع است. دیابت قدرت بدن را در جهت بکارگیری از کربوهیدرات های مواد غذایی که همچون انرژی در بدن عمل می نمایند را خنثی میکند که در نهایت میزان قند خون در دیابت نوع 2 افزایش می یابد. از جمله علامت های موجود در بیماری فوق را میتوان به:
تشنگی
معمولاً بیمارانی که به این عارضه مزمن مبتلا هستند با هیچ نشانه ی همراه نیستند. لذا یکی از نخستین نشانه ها در فرد شاید با تشنگی بیش از حد در فرد است. بطور معمول این علائم با اختلالات دیگر نظیر ادرار پی در پی، خشکی دهان، پرخوری شدید و همچنین کاهش و یا افزایش غیرطبیعی وزن بیمار در فرد نمایان میشود.
سردرد
با افزایش میزان قند خون در دیابت نوع 2 علائمی همچون تاری دید، سردرد و خستگی غیرطبیعی در فرد نمایان میشود.
عفونت
در اغلب موارد، تا هنگامی که دیابت نوع دو صدمات جدی را به سلامت و صحت بدن بیمار وارد نکند، قابل تشخیص نخواهد بود. از عفونت های که میتواند در این بیماری مزمن دردسر ساز شود میتوان به:
جراحت و یا خراش های که بهبود آنها به زمان زیادی بطول می انجامد.
عفونت های که در قسمت دستگاه ادرار در بیماران نمایان میشود.
خارش پوستی مخصوصاً در بخش کشاله ران یکی دیگر از نشانه های نوع دو بیماری فوق است.
مشکل در عملکرد جنسی
یکی از بارزترین نشانه های دیابت نوع دو اختلال در راندمان روابط جنسی است که در بین افراد مبتلا به دیابت نوع دو بسیار رایج است. این بیماری مزمن به رگهای خونی و همچنین بخش پایانی عصب ها در ناحیه تناسلی نیز صدمه وارد می کند که در نهایت سبب از دست دادن ارگاسم و همچنین احساس در شخص بیمار میشود.
از دیگر پیامدهای این عارضه را میتوان به ضعف جنسی در آقایان و همچنین خشکی واژن در بانوان متذکر شد. بین سی و پنج تا هفتاد درصد از آقایان مبتلا به عارضه فوق مراحلی از ناتوانی جنسی را در طی زندگی خود تجربه می نمایند. همچنین از هر سه خانم یک نفر با مشکلات عملکرد جنسی بر اثر ابتلا به دیابت نوع دو نیز همراه هستند.
ریسک فاکتورهای افزایش ابتلا به دیابت نوع دو
بعضی از شرایط و همچنین عادات پزشکی و سلامت به شیوه روال زندگی شما در ارتباط است که میتواند ریسک ابتلا به نوع دو بیماری مزمن فوق را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد. این فاکتورها شامل:
کم تحرکی، کلسترول و چربی خون غیر نرمال، تجمع چربی های انباشته در قسمت دور کمر، مصرف سیگار و همچنین استفاده از برنامه غذایی مملو از گوشت فرآوری شده، شیرینی جات، گوشت قرمز و لبنیات پرچرب است.
در ادامه بایستی متذکر شویم که ریسک فاکتورهای در ابتلا به این بیماری از کنترل شما خارج است که عبارتند از:
سن
بطور معمول افراد با ورود به سن چهل و پنج سالگی و یا بیشتر ریسک دیابت در بدن آنها نیز روند صعودی پیدا می کند.
قومیت و نژاد
بومیان آمریکا، اسپانیایی ها، آسیایی ها نسبت به سایر افراد دیگر در سایر کشورها به طور میانگین در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
سوابق فامیلی دیابت
والدین مبتلا و یا خواهر و برادری که به دیابت دچار هستند، ریسک ابتلا به بیماری را در بدن شما به مراتب افزایش میدهد.
حال هورمون انسولین به چه صورت کار میکند؟
در یک شخص سالم این هورمون کمک می کند که غذای دریافتی در بدن فرد تبدیل به انرژی شود. انسولین این اجازه را به گلوکز می دهد که از این طریق وارد تمام سلول های موجود در بدن شود، محلی که همچون سوخت مورد استفاده قرار میگیرد.
بهتر است بدانید گلوکز مازاد در بخش کبد انباشته می شود و معده کربوهیدرات های حاصل از مواد غذایی را به گلوکز تبدیل می کند. آنگاه گلوکز به داخل جریان خون نفوذ می کند که سبب ترغیب لوزالمعده به ترشح هورمون انسولین در مقدار استاندارد و مطلوب میشود. در این عارضه، سلول ها قادر نیستند گلوکز را درستی دریافت نمایند.
یا به عبارتی میزان قند خون افزایش می یابد. چنانچه با مقاومت انسولینی در بدن همراه هستید، بدن در این حالت هورمون انسولین مازاد تولید می نماید، اما کبد، عضلات و همچنین بافت های چربی موجود در بدن از این هورمون استفاده نمی کنند و یا به شکل صحیح این امر را در بدن انجام نمی دهند.
در مواقعی که مهار دیابت نوع دو در بدن شخص بیمار در طولانی مدت صورت پذیرد پانکراس یا همان لوزالمعده سبب تقلیل هورمون انسولین تولیدی میشود.
شناسایی دیابت نوع دو
به منظور دستیابی به میزان قند خون در دیابت نوع 2 لازم است بیماران یک آزمایش خون ساده را انجام دهند تا از این طریق بیماری مزمن دیابت را تشخیص و شناسایی نمایند.
انجام آزمایش (A1C) صورت کاملی از میزان گلوکز خون به شکل متوسط در دو الی سه ماه گذشته را بیان می کند. بهتر است بدانید میزان (A1C) از (6.5%) و یا بیشتر از آن شاید بیانگر بیماری دیابت در فرد باشد.
انجام تست گلوکز خون ناشتا، که عملکرد آن بیشتر از صد و بیست و شش (mg/dl) باشد نیز میتواند به عنوان بیماری دیابت لحاظ گردد. در برخی موارد شاید پزشک مربوطه جهت برآورد میزان قند خون در دیابت نوع 2 آزمایش چالش قند خوراکی را با یک تست خون صد و بیست دقیقه ی را برای بیمار تجویز نماید.
در اشخاصی که با علائم کلاسیک دیابت همراه هستند، انجام آزمایش تصادفی که در آن قند خون بیش از دویست باشد میتواند بیانگر عارضه دیابت در فرد باشد. کلیه موارد ذکر شده از شیوه های تشخیص دیابت نوع دو در بیماران مبتلا به بیماری دیابت است.
کنترل دیابت نوع دو
هدف از اینکه میزان قند خون در دیابت نوع 2 کنترل و مهار گردد پیشگیری از بروز اختلالات ناشی از این بیماری است. در همین راستا فاکتورهای متعددی در مهار و بهبود عارضه فوق تاثیرگذار است که در زیر به آن اشاره می نمایم.
رژیم غذایی
مهار و کنترل میزان گلوکز خون با تغییر در برنامه رژیم غذایی و همچنین تقلیل وزن اضافی میتواند ریسک پیامدهای حاصل از این بیماری را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
بیمارانی که با نوع دو این بیماری همراه هستند بایستی بر استفاده از مصرف کربوهیدرات ها کنترل و نظارت کافی داشته باشند و در این راستا مقدار کربوهیدرات ها را در هر وعده غذایی ارزیابی نمایند. علاوه بر این مقدار پروتئین دریافتی، چربی و همچنین تقلیل مقدار کالری را نیز بایستی به منظور کنترل سطح گلوکز خون نیز در نظر بگیریم.
بهتر است با مراجعه به یک پزشک متخصص تغذیه مجرب و دریافت برنامه رژیم غذایی سالم و مناسب به کنترل و مهار بیشتر افزایش میزان گلوکز خون کمک بسزایی نمایم.
فعالیت های ورزشی
انجام مداوم فعالیت های ورزشی من جمله پیاده روی و همچنین تمرینات قدرتی توانایی بدن از هورمون انسولین را تا حد چشمگیری افزایش میدهد.
انجام فعالیت های ورزشی مناسب میتواند میزان گلوکز خون را در اشخاصی که با دیابت نوع دو همراه هستند را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. فعال بودن فرد نیز سبب تقلیل چربی بدن، فشار خون و همچنین محافظت در مقابل اختلالات قلبی میشود. بیمارانی که با دیابت نوع دو همراه هستند بایستی تلاش نمایند که اغلب روزها در حدود نیم ساعت در طی روز را به انجام تمرینات ورزشی در حد متوسط نمایند.
کاهش استرس
بطور کلی استرس و اضطراب سبب افزایش میزان فشار خون فرد میشود و در نتیجه میتواند در افزایش میزان قندخون نیز تاثیرگذار باشد که نتیجه حاصل از پاسخگویی بدن است. برخی از بیماران با قرار گرفتن در شرایط استرس زا ممکن است به مصرف مواد غذایی بسیار زیادی روی آورند.
داروهای خوراکی
یکی دیگر از شیوه های مهار دیابت نوع دو داروهایی خوراکی است. زمانیکه بیماران مبتلا به این عارضه قادر نیستند به مقدار کافی با انجام تمرینات ورزشی مناسب و یا برنامه رژیم غذایی استاندارد و مطلوب میزان قند خون در دیابت نوع 2 را مهار نمایند، شاید استفاده از داروهای خوراکی به پروسه مهارت عارضه فوق کمک شایان نماید.
داروهای خوراکی بسیار زیادی موجود است که به طور معمول به شکل ترکیبی که از سوی متخصصین مجرب غدد برای بیماران تجویز شده است میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
برخی از این داروها سبب تحریک پانکراس(لوزالمعده) نسبت به تولید مضاعف هورمون انسولین میشود و برخی دیگر سبب افزایش تاثیر گذاری بر روی هورمون فوق نیز میشود و باید بیان نمود که در برخی موارد از هضم نشاسته نیز در فرد پیشگیری می نماید. بعضی از داروهای مصرفی جهت معالجه دیابت نوع دو به کنترل تجزیه هورمون انسولین کمک شایانی می کند.
انسولین شیوه ی دیگر جهت مهار دیابت نوع دو به شمار می آید.
و در انتها انسولین شیوه ی دیگر جهت مهار دیابت نوع دو به شمار می آید. برخی از متخصصین غدد با آغاز درمان بیمار، انسولین را نیز به بیماران تجویز می نمایند تا از این طریق میزان قند خون در دیابت نوع 2 به شکل صحیح تری کنترل و مهار گردد.
انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که با خرد شدن بافت های بتا در بدن همراه هستند نیز مورد استفاده قرار می گیرد. منظور از شکست این سلولها به مفهوم بافت های موجود در پانکراس است که در عملکرد گلوکز خون بالا قدرت تولید هورمون انسولین را ندارد.
در این حالت تزریق از طریق پمپ های انسولین و یا انسولین درمانی بایستی به امر عادی در طی روز تبدیل شود تا صحت و سلامتی بدن فرد را تضمین نماید.
کلیه موارد ذکر شده از مراحلی است که میتواند در مهار و کنترل دیابت نوع دو به بیماران مبتلا کمک بسزایی نماید.
درمان دیابت نوع دو با تزریق غیر انسولینی
در حال حاضر با پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه پزشکی داروهای نوینی جهت افرادی که به عارضه دیابت نوع دو مبتلا هستند روانه بازار و در اختیار بیماران قرار گرفته است. از جمله داروهای تزریقی غیر انسولینی می توان به Symlink (پراملینتاید)، Byetta ( اگزناتاید)، Victoza ( لیراگلوتاید) متذکر شد.
آزمایش گلوکز جهت شناسایی دیابت نوع دو
آزمایش قند خون این امکان را برای شما فراهم می سازد تا از این طریق میزان گلوکز خون را مهار و کنترل نماید. درخصوص اینکه انجام آزمایش تشخیصی دیابت را به چه صورت انجام دهیم به میزان قند خون در دیابت نوع 2 بستگی دارد، برهمین اساس میزان قند خون در دیابت نوع 2 بسیار حائز اهمیت است.
نوع شیوه درمانی و همچنین نوسانات گلوکز خون در انجام نوع شیوه آزمایش جهت شناسایی دیابت نوع دو تاثیرگذار است. از متداول ترین شیوه های رایج در خصوص میزان گلوکز خون اندازه گیری مقدار سطح قند خون قبل و پس از مصرف مواد غذایی، پیش از خواب و همچنین انجام فعالیتهای ورزشی است که متخصصین به بیماران توصیه می نمایند.
کنترل بر روی میزان قند خون جهت افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند نیز کاربردی است و از این طریق به بیمار کمک می کند تا مقدار آن را تقلیل نماید.
حال با انجام تست گلوکز خون سوالی که برای شما مطرح میشود این است که گلوکز خون طبیعی و نرمال بایستی به چه میزان باشد؟
قندی که در بدن همه افراد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد ( گلوکز ) است. قند موجود در میوه ها ( فروکتوز) و در شیر (لاکتوز) است که پس از مصرف در بدن فرد تبدیل به گلوکز و در نهایت تبدیل به انرژی میشود.
عدد بدست آمده از گلوکز خون بیانگر پیشرفت و نوع بیماری است، چنانچه عدد گلوکز خون کمتر از ( صد ) باشد شخص به این عارضه مزمن دچار نیست و مقدار گلوکز خون نرمال است اما اگر در حدود ( صد الی صد و بیست و شش) باشد فرد به پیش دیابت مبتلاست که از نظر متخصصین بیشتر از افراد دیگر مستعد ابتلا به عارضه فوق در آینده ی نزدیک هستند.
گلوکز بیشتر از (130 mg/dl) بیانگر نوع یک این بیماری است که بایستی بیمار بلافاصله تحت مراقبت و درمان قرار گیرد. اشخاصی که با نشانه های غیرطبیعی در بدن خود همراه هستند بایستی به پزشک متخصص غدد مراجعه نمایند و پس از ارزیابی های لازم در مورد میزان قند خون در دیابت نوع 2 در صورتی که مقدار قند خون طبیعی و نرمال نبود، مقدار گلوکز خون بایستی مرتباً تحت کنترل قرار بگیرد.
بیماران با تهیه دستگاه های مخصوص قند خون میتوانند در منزل به صورت منظم ناشتا و یا بعد از صرف مواد غذایی مقدار گلوکز خون را ارزیابی نمایند. افراد سالمند بایستی در برنامه رژیم غذایی خود از محصولات غذایی که دارای کالری پایین هستند و یا نسبت به سایر مواد غذایی سبک تر هستند را مصرف نمایند.
نمودار هموگلوبین در بدن
نمودار هموگلوبین در بدن هر فرد بیانگر مقدار گلوکز خون است، بنابراین درصورتیکه مقدار هموگلوبین در بدن بیش از حد بالا باشد و میانگین گلوکز خون، نود روزه باشد، بیمار بایستی تحت نظر متخصصین اقدامات لازم را جهت معالجه انجام دهد.
چنانچه این عدد از حد نرمال هم بیشتر باشد فرد به دیابت نوع یک مبتلا است که همراه با سرگیجه، تکرر ادرار و همچنین پرنوشی نیز همراه است.
در دیابت نوع دو، گلوکز خون بالا نبوده و هیچ نشانه ی را نیز به همراه ندارد و تشخیص عارضه بایستی با انجام آزمایش مورد بررسی قرار گیرد و پس از شناسایی میزان قند خون در دیابت نوع 2 بیمار باید شیوه های درمانی مناسب را تحت نظر متخصصین جهت حفظ سلامتی بدن انجام دهند.
حال چنانچه میزان گلوکز خون در بیمار بالا بود بایستی به موارد زیر توجه نماید:
از برنامه رژیم غذایی مناسب که سبب کاهش میزان قند خون در دیابت نوع 2 میشود استفاده نماید.
از تجمع چربی های انباشته در ناحیه شکم و پهلوها و همچنین چاقی نیز پیشگیری نماید.
از تمرینات ورزشی مناسب و سبک در طی روز استفاده کنید.
در استفاده از مواد غذایی فرآوری شده و همچنین فست فود ها نیز زیاده روی نکنید. زیرا فست فودها به شکل غیرطبیعی با کربوهیدرات های مصنوعی و تصفیه شده و همچنین چربی های مضر اشباع میشوند که این مسئله ریسک ابتلا به این بیماری مزمن را افزایش میدهد.
میزان طبیعی گلوکز خون
گلوکز خون نرمال- ناشتا:
بیماران مبتلا به دیابت نوع دو میزان گلوکز خون در حالت ناشتا بایستی در حدود (130 – 80 mg/dl) باشد. و جهت افرادی که به این عارضه مزمن مبتلا نیستند نیز در حدود ( 99- 70 mg/dl ) است.
گلوکز خون طبیعی- دو ساعت پس از مصرف مواد غذایی
میزان قند خون در دیابت نوع 2 جهت افراد مبتلا به این بیماری مزمن بایستی کمتر از 180 mg/dl و همچنین در افراد سالم نیز کمتر از 140 mg/dl باشد.
HbA1c
تست طولانی مدت قند خون موجود است که به هموگلوبین (A1c)،(HbA1c)،(A1C) نیز معروف است. همانطور که بیان نمودیم این تست میزان میانگین شصت الی نود روز را مشخص می نماید. بهتر است بدانید (HbA1c) به شکل درصد مشخص میشود. به عنوان مثال در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو این مقدار به میزان هفت درصد و یا کمتر و در افراد سالم نیز کمتر از پنج و نیم درصد است.
گلوکز خون طبیعی – دیابت بارداری
در بانوان باردار مقدار گلوکز خون در گلوکز ناشتا و پیش از مصرف مواد غذایی (92 mg/dl) و پس از مصرف محصولات غذایی (120 mg/dl) است.
میزان گلوکز طبیعی در مادران باردار و مبتلا به سابقه دیابت
گلوکز ناشتا و پیش از غذا (60-99 mg/dl) و همچنین پس از مصرف مواد غذایی (100-129 mg/dl) است و مقدار HA1c نیز کمتر از شش درصد است.
اطلاعات ذکر شده از مقدار گلوکز خون به شما کمک می کند تا میزان قند خون در دیابت نوع 2 را به درستی تشخیص دهید.
رژیم غذایی و تغذیه در بیماران دیابتی
در مجموع یکی از اصلی ترین قسمت های جلوگیری از پیشرفت این بیماری مزمن و موفقیت در پروسه بهبود و کنترل میزان گلوکز خون تقلیل شدت این عارضه پیروی از دستورالعمل های تغذیه ی و برخورداری از یک برنامه رژیم غذایی مناسب و دقیق است. لذا در این راستا سعی داریم درباره بدترین و بهترین مواد غذایی سالم و مفید برای دیابتی ها مطالبی را ارائه نمایم.
بهترین و مناسب ترین محصولات غذایی و خوراکی جهت افراد مبتلا به دیابت
از مفیدترین خوراکی ها که به بیماران مبتلا به دیابت نوع دو کمک بسزایی می نماید میتوان به:
1) پنیرهای کم چرب 2) نان سبوس دار 3) بوقلمون و مرغ فاقد پوست 4) سیب زمینی کباب شده 5) ماهی کبابی و یا بخارپز 6) آرد گندم 7) سبزیجات تازه به شکل بخارپز و یا خام 8) برنج قهوه ای که از غلات سبوس دار هستند 9) ذرت 10) سبزیجات یخ زده 11) سبزیجات کم نمک کنسروی 12) اسفناج، کاهو و سبزیجات سبز 13) ماست و شیر کم چرب 14) پنیر و خامه کم چرب 15) میوه های کنسرو شده 16) مربای فاقد قند و یا کم قند 17) آبمیوه های طبیعی 18) سس مایونز کم چرب 19) گوشت کباب شده 20) تخم مرغ، لوبیا و مغز میوه
از مواد غذایی هستند که دیابتی ها میتوانند در برنامه رژیم غذایی خود از آن به میزان استاندارد استفاده نمایند.
اما خوراکی های نیز هستند که بیماران مبتلا به دیابت بایستی از خوردن آنها خودداری نمایند که عبارتند از:
1) گوشت سرخ شده 2) پنیر معمولی 3) مرغ دارای پوست 4) کنسرو میوه ها با شیره بسیار غلیظ 5) ماست، شیر، خامه، پنیر و بستنی دارای درصد چربی بالا 6) روغن نباتی و همچنین کره هیدروژنه 7) سس های مایونز معمولی 8) پف فیل های کره ای 9) آرد سفید 10) سبزیجات طبخ شده با پنیر، سس و کره فراوان 11) لواشک های میوه ای 12) ترشی ها 13) آب میوه های غیرطبیعی 14) مربا معمولی
15) ماهی سرخ شده 16) نان سفید 17) ترشی های کلم برگ 18) چیپس 19) سرخ شده سیب زمینی
و همچنین انواع نوشیدنی ها مانند آب جو معمولی، قهوه، نوشابه، شکلات داغ، قهوه به همراه خامه و شکر، چای شیرین من جمله مواردی است که دیابتی ها بایستی از مصرف آنها پرهیز نمایند.
تغذیه دیابتی ها در عمل
بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بایستی بخش اعظمی از محصولات غذایی شان اختصاص به غلات کامل، میوه ها و سبزیجات داشته باشد و آبمیوه های غیر طبیعی و ناسالم را از برنامه غذایی خود حذف نمایند. بایستی جایگزین مناسبی برای استفاده از شکرهای سفید و همچنین گوشت های چرب و روغن های مضر در برنامه غذایی خود پیدا نماید.
آنها بایستی از مصرف محصولات فرآوری شده صنعتی در برنامه غذایی خود پرهیز نمایند و به منظور دستیابی به این تغذیه ی سالم خود شروع به آشپزی با سالم ترین مواد غذایی نمایند.
بیسکویت های صنعتی، مواد غذایی آماده، نان های روغنی که جزء محصولات فرآوری شده محسوب می شوند بایستی از برنامه غذایی بیماران به منظور میزان قند خون در دیابت نوع 2 حذف گردد.
خوراکی های موجود در بشقاب یک فرد دیابتی
خوراکی های موجود در بشقاب یک فرد دیابتی شامل (غلات + پروتئین+ سبزیجات) است. اضافه بر مواردی که بصورت عملی به دیابتی ها متذکر می شویم، مهم است که یک بیمار مبتلا به دیابت بداند که خوراکی های که در طی روز استفاده می کند بایستی به چه نحوه ی ترکیب و در کنار هم استفاده شود.
پروتیئن ها ضروری ترین ماده غذایی است که در سبزیجات، ماهی ها، گوشت پرندگان و همچنین خمیر توفو موجود است. علاوه بر این غلات را بصورت بلغور و برنج کامل، خمیر و نان و همچنین بلغور نیز میتوان در برنامه غذایی به میزان مناسب استفاده نمود. بهتر است سبزیجات را با کمی روغن زیتون و یا کلزا برای مصرف تهیه کنید.
دیابتی ها بایستی محصولات غذایی که به آنها علاقه بسیار دارند را از برنامه غذایی خود حذف نمایند. لازم است شیوه ی را انتخاب نماید که در کنار آن به میزان خیلی کم از خوراکی های مورد علاقه که از افزایش گلوکز خون پیشگیری می کند را در برنامه غذایی خود استفاده نماید.
مصرف دسر در برنامه غذایی دیابتی ها
بایستی متذکر شد که استفاده از دسرها نیز میتواند سبب افزایش مقدار گلوکز خون در بیماران دیابت نوع دو شود. بیماران می توانند از شیوه های مناسب جهت استفاده از دسرها در برنامه رژیم غذایی خود بکار ببرند. به عنوان مثال:
– شیرین کننده های مصنوعی را در تهیه دسرهای موجود در برنامه غذایی استفاده نماید.
– مقدار دسری که در طی هفته مصرف می نماید را تا حد زیادی کاهش دهید. به عنوان مثال از یک تکه بستنی در طی روز استفاده نماید و یا بخش کمتری از دسر را میل نماید.
– شما بایستی در کنار پیروی از یک برنامه رژیم غذایی مناسب بتوانید سالم ترین دسرها را جایگزین نماید.
در تهیه دسرها از مواد مغذی استفاده نماید
– در تهیه دسرها از مواد مغذی استفاده نماید به عنوان مثال بهتراست دیابتی ها از میوه های تازه، غلات کامل و همچنین روغن سبزیجات در هنگام تهیه دسر استفاده نمایند.
– لازم است گستره خوراکی های مصرفی خود را در تهیه سالم ترین دسرهای مخصوص دیابتی ها ارتقا دهید و همچنین میوه و یا ماست کم چرب را جایگزین کیک و یا بستنی کنید.
موارد ذکر شده به شما کمک می کند که از دسرها به عنوان یک میان وعده ی سالم با توجه به مقدار گلوکز خون در برنامه غذایی خود استفاده نماید. در مجموع مواد غذایی رژیمی مناسب ترین انتخاب برای دیابتی هاست.
اگر توجه کرده باشید بر روی تمامی محصولات غذایی برچسب رژیمی ذکر شده است که به این مفهوم نیست که محصولات غذایی شما جزء مفید ترین گزینه جهت بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است. در تعیین کلیه خوراکی ها بایستی به برچسب غذایی آن که مقدار کالری و همچنین مواد سازنده در آن را ذکر شده است اطمینان کامل حاصل نماید.
لزوم رعایت از برنامه رژیم غذایی در دیابت نوع دو
بهتر است متذکر شویم که این عارضه مزمن به عنوان بیماری خاموشی شناخته شده است که همانطور که بیان نمودیم در هر رده سنی در فرد نمایان میشود. اکثر علائم بروز در دیابتی ها بر اثر کم تحرکی و همچنین پیروی نکردن از یک برنامه رژیم غذایی مناسب است.
افرادی که رژیم غذایی آنها مملو از کربوهیدرات ها، گوشت و قندها بیش از نیاز کالری مصرفی در طی روز است به تدریج سبب بروز چاقی، تجمع چربی های انباشته در ناحیه کمر و شکم و همچنین افزایش چربی خون بالا همراه میشوند.
هنگامی که متخصصین از طریق آزمایش های مرتبط نوع دیابت را در فرد تشخیص می دهند به بیماران متذکر می شوند که مهمتر از درمان دارویی دقت داشتن به برنامه رژیم غذایی در این گروه از دیابتی هاست.
پیروی از برنامه رژیم غذایی ترازمند و متعادل
مناسب ترین و پایدارترین دستورالعمل های که متخصصین تغذیه به بیماران مبتلا به دیابت نوع دو توصیه می نمایند، رعایت از برنامه رژیم غذایی ترازمند و متعادل است که دارای تمامی ویتامین ها و مواد مغذی است.
بطور معمول رژیمی که برای دیابتی های توصیه می گردد، اساساً رژیم لوکرب است که در آن کربوهیدرات ها به هیچ عنوان از برنامه غذایی بیماران قطع نمی شود.
بنابراین بیماران نبایستی از شیوه های خودسرانه جهت معالجه و مهار بیماری دیابت استفاده نمایند بلکه تنها بایستی از متدهای کنترل کننده بر اساس توصیه های پزشکی به همراه درمان اصلی که از سوی متخصصین غدد پیشنهاد میشود در این مسیر استفاده نمایند تا از این طریق بتوانند میزان گلوکز خون خود را کنترل کنند.
در این راستا سعی میکنیم نکات مهم و کلیدی که بیماران بایستی در پروسه رژیم غذایی از آن پیروی نمایند را متذکر شویم که عبارتند از:
دقت به میزان کالری دریافتی در طی روز جهت فراهم نمودن انرژی جهت توجه به متابولیسم بدن که لازم است از سوی متخصصین تغذیه به منظور میزان گلوکز خون تنظیم گردد.
افرادی که با افزایش وزن همراه هستند، رژیم ساماندهی شده آنها بایستی اضافه بر مهار بیماری دیابت نوع دو در از دست دادن وزن در بیماران نیز موثر و تاثیرگذار باشد.
حذف تمام محصولات غذایی مضر جهت افراد مبتلا به دیابت نوع دو که در بردارنده خوراکی های شیرین کننده و همچنین مواد گلوکزی مصنوعی من جمله نوشابه ها و آبمیوه های غیرطبیعی که میتوانند در افزایش میزان گلوکز خون در این گروه از بیماران اثر گذار باشد.
استفاده از محصولات غذایی کربوهیدراتی
جهت استفاده از محصولات غذایی کربوهیدراتی بایستی محدودیت و همچنین کنترل در هر وعده غذایی تنظیم گردد، نظیر استفاده متعادل برنج، نان، ماکارونی، سیب زمینی است.
بیماران مبتلا به دیابت نوع دو جهت میزان گلوکز خون بایستی تنوعی از محصولات غذایی تازه و سالم نظیر سبزیجات و همچنین انواع میوه را در برنامه رژیم غذایی خود به همراه داشته باشند تا کلیه ویتامین ها و مواد مغذی ضروری بدن فراهم شود و میزان گلوکز خون در حد نرمال و طبیعی قرار گیرد.
تصحیح در پروسه پخت بعضی از محصولات غذایی من جمله آبکش نمودن برنج جهت از دست دادن نشاسته موجود در آن، آب پز و یا کبابی نمودن سیب زمینی و سایر خوراکی های دیگر که میتواند به تدریج در مقدار گلوکز خون دیابتی ها تغییرات قابل توجهی را ایجاد نماید.
حذف کلیه فست فودها از برنامه غذایی به دلیل طبخ و مواد نامرغوبی که جهت تهیه آنها بکار برده میشود.
چاشنی های مناسب نظیر آب نارنج و همچنین لیمو تازه را جایگزین سس های چرب نمایم.
کلیه نکات ذکر شده از مواردی هستند که میتواند سبب تثبیت میزان گلوکز خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شود.
افرادی که بیشتر در معرض دیابت نوع دو قرار دارند
همانطور که توضیح دادیم این بیماری عارضه ی است که با بالا رفتن مقدار گلوکز خون بر اثر بی نظمی در ترشح و یا اثر هورمون انسولین در جذب گلوکز ایجاد میشود. طبق مطالعات انجام شده، بالغ بر نود درصد از دیابتی ها به دیابت نوع دو مبتلا هستند.
در طی سالهای اخیر، گسترش دیابت نوع دو به شکل بی رویه ی روند صعودی داشته است و بر مبنای وزارت بهداشت، یازده درصد بزرگسالان در کشورمان بالای رده سنی بیست و پنج سال بودند که تقریباً بیست و پنج درصد دیگر از بیماران مبتلا به این عارضه از وجود دیابت در بدن اطلاع کافی ندارند. اطلاعات پزشکی بیانگر این است که بعضی از فاکتورها سبب بالا رفتن خطر ابتلا به عارضه فوق میشود که عبارتند از:
پیشینه خانوادگی
در مجموع افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها به دیابت نوع دو مبتلا هستند بایستی نسبت به سایر افراد عادی بیشتر تحت مراقبت و کنترل گلوکز خون قرار گیرند و با تغییر در شیوه زندگی و همچنین عادات تغذیه ی از ابتلا به این عارضه پیشگیری نمایند.
شیوه زندگی
با افزایش سن ریسک ابتلا به بیماری دیابت نوع دو به در افراد نیز بیشتر میشود، به این علت که، لوزالمعده و یا همان پانکراس قادر نیست به خوبی همچون گذشته هورمون انسولین ترشح نماید.
علاوه بر این مقاومت سلول ها نیز به این هورمون به مراتب بیشتر میشود. چنانچه فرد فعالیت های بدنی کمتری داشته باشد، ریسک افزایش اضافه وزن، سلامتی او را بیشتر تهدید می کند زیرا از نظر متخصصین اضافه وزن بالا و همچنین نداشتن تحرک کافی، هر دو از فاکتورهای ریسک ابتلا به دیابت نوع دو هستند که با انجام تمرینات فیزیکی مناسب در طی روز میتوان مقاومت به این هورمون را تا حد قابل توجهی کاهش داد.
برخورداری از برنامه رژیم غذایی ناسالم
شیوه غذا خوردن نقش حائز اهمیتی در جلوگیری و یا ابتلا به بعضی از بیماریها را به همراه دارد. استفاده از محصولات غذایی ناسالم و نامرغوب میتواند شخص را به آسانی در معرض گرفتاری به دیابت نوع دو قرار دهد. به منظور برخورداری از یک رژیم غذایی سالم بهتر است به همراه وعده های اصلی غذایی به مقدار کافی از سبزیجات تازه و سالم استفاده نماید.
نان سبوس دار و همچنین غلات سبوس دار را جایگزین نان سفید نمایم. بهتر است افراد مواد غذایی را به آرامی و کاملاً بجوند به این علت که این امر در جلوگیری از پرخوری در فرد می تواند تاثیرگذار باشد.
علاوه بر این از استفاده بسیار مواد غذایی اشتهاآور نظیر ترشی، آبلیمو، سرکه و غیره به همراه مواد غذایی خودداری نماید و پیش از صرف غذا ابتدا از یک پیش دستی سبزیجات استفاده کنید تا از این طریق دریافت کربوهیدرات ها تا حد قابل توجهی تقلیل یابد.
از استفاده مواد غذایی فرآوری شده و نیمه آماده، پرنمک و همچنین سرخ کردنی نیز خودداری نماید و سعی کنید که در زمان طبخ مواد غذایی از ادویه های که دارای طبع گرمی هستند همچون دارچین، زنجبیل و زرد چوبه نیز استفاده نماید.
سندرم متابولیک
مجموعه ای از ریسک فاکتورهای که میتواند سبب بروز بیماری دیابت نوع دو در فرد شود را سندرم متابولیک می گویند. بخش های سندروم متابولیک شامل تری گلیسرید بالا، افزایش گلوکز خون ناشتا، پرفشاری و همچنین کلسترول پایین (HDL) است.
بایستی متذکر شویم اشخاصی که با سه مورد از این نشانه ها همراه هستند به سندرم متابولیک مبتلا و نسبت به سایر افراد دیگر بیشتر در معرض دیابت نوع دو هستند.
پیروی از برنامه رژیم غذایی مناسب و استاندارد، انجام فعالیت های ورزشی و همچنین تصحیح الگوی محصولات غذایی نامرغوب میتواند خطر گرفتاری به این عارضه مزمن را تا حد زیادی کاهش دهد.
فشارخون بالا
براساس مطالعات صورت گرفته بین فشار خون بالا و همچنین دیابت رابطه مستقیمی وجود دارد. افزایش فشار خون در ابتلای فرد به این بیماری خاموش بسیار تاثیرگذار بوده، همچنین از جهت دیگر ترکیب دیابت و همچنین فشارخون بالا فاکتور بسیار خطرناکی جهت ابتلای بیمار به حملات قلبی و عروقی و همچنین سکته مغزی در فرد است.
استفاده از صبحانه مقوی و مفید، حذف محصولات غذایی سرخ کردنی و فست فودها، مصرف کمتر گوشت قرمز، اجتناب از مصرف محصولات پرنمک، بهره مندی از سه الی چهار واحد سبزیجات و میوه های تازه در طی روز، تقلیل در حجم مواد غذایی و همچنین تقسیم آن به قسمت های بیشتر در طی روز و انجام تمرینات فیزیکی از فاکتورهای هستند که سبب تقلیل ریسک ابتلا به افزایش فشارخون در بیماران میشود.
دیابت بارداری
ابتلای بانوان به دیابت بارداری، ریسک ابتلا به این بیماری مزمن را در بانوان تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد. طبق تحقیقات این عارضه در سه الی چهار درصد از بانوان باردار مشاهده میشود.
رعایت از برنامه رژیم غذایی مطلوب و استاندارد در این دوره حساس و علاوه بر این از دست دادن بخش زیادی از وزن بعد از حاملگی و تغذیه نوزاد از طریق شیر مادر می تواند خطر دیابت بارداری را در بارداری های بعدی را تا حد زیادی کاهش دهد.
بانوان باردار بایستی جهت کنترل میزان قند خون پیوسته در چند نوبت این اندازه گیری را انجام دهند تا از این طریق بر روی مقدار آن نظارت بیشتری داشته باشند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
این عارضه در بانوان به طور معمول با ریزش مو، آکنه، قاعدگی های نامنظم، رشد موهای مردانه در قسمت صورت، مشکلات هورمونی و همچنین بالا بودن وزن از نشانه های ابتلا به این بیماری در بانوان است.
در این گروه از بیماران مقاومت به هورمون انسولین قابل مشاهده است و به این ترتیب معالجه این سندرم با بهره مندی از تمرینات ورزشی مناسب، معالجه دارویی زیر نظر متخصصین غدد و همچنین تغذیه مفید به منظور جلوگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.
کلیه موارد نامبرده از افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دو قرار می گیرند که با رعایت از تمامی دستورالعمل های پزشکی و همچنین اندازه گیری میزان گلوکز خون می توانند از پیشرفت این عارضه و یا بروز بیماری های متعدد پیشگیری نمایند.
نمودار گلوکز خون و استفاده آن
شاخص گلوکز خون( شاخص گلیسمی) مناسب ترین ابزاری است که میتواند در آگاهی از مفید ترین محصولات غذایی نامبرده یاری گرفت و در جلوگیری و همچنین معالجه پیامدهای متداول همچون اضافه وزن و همچنین دیابت استفاده کافی نمود.
شاخص فوق سنجشی از صفر تا صد محصولات غذایی است که بر مبنای میزان گلوکز خون دسته بندی می شوند. به شکلی که محصولات غذایی نظیر گلوکز که بلافاصله وارد جریان خون میشوند، بالاترین شاخص در این نمودار را شامل می شوند.
در خصوص مقدار قند خون در دیابتی ها لازم است مواد غذایی که دارای درصد گلیسمی کمتری هستند را متذکر شویم. خوراکی های که دارای شاخص گلوکز خون ( شاخص گلیسمی) پایینی هستند یعنی کمتر از پنجاه و پنج، از سرعت جذب کمتری برخوردار هستند و در این راستا مهار شدن انرژی به زمان بیشتری نیاز دارد که راندمان این امر حس سیری مضاعفی را برای شخص به ارمغان دارد.
بنابراین از محصولات غذایی که دارای گلیسمی کمتری هستند میتوان به:
1) کلیه حبوبات مانند پاستای گندم کامل، نخود، گندم سبوس دار، لوبیا دارای نمودار گلیسمی پایینی هستند که دیابتی ها با مصرف آنها میتوانند مقدار گلوکز خون را تثبیت نمایند.
2) میوه های من جمله گلابی، سیب، پرتقال و زردآلو نیز جزء گلیسمی پایینی هستند.
3) از محصولات دیگری که دارای نمودار گلیسمی پایینی است اختصاص به صیفی جات و همچنین سبزیجات مانند کلم بروکلی، اسفناج، فلفل، تره فرنگی، پیاز، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ سبز، گل کلم هستند.
4) قارچ ها، مغزها و همچنین ماست و شیر نیز از خوراکی های دیگری هستند که دارای شاخص گلوکز خون پایینی هستند.
این محصولات غذایی به دیابتی ها کمک می کند تا مقدار گلوکز خون آنها در حد نرمال و ثابتی قرار گیرد. لذا پیشنهاد می شود این گروه از هرم غذایی که دارای گلوکز کمی هستند به مراتب بیشتر در رژیم غذایی بیماران دیابت نوع دو گنجانده شود و استفاده از آنها به یک عادت تبدیل شود.
محصولات غذایی با شاخص گلیسمی متوسط
خوراکی های که در زیر به آن اشاره می نمایم از مواد غذایی به شمار می آیند که دارای شاخص (56- 69) است که جذب انرژی آنها از طریق سیستم گوارش در حد معمولی قرار دارد. این محصولات شامل:
1) فرنی 2) بیسکویت حاوی جو 3) پاستای سفید 4) رشته فرنگی 5) کلیه نان های حاوی دانه های کامل گندم 6) خرمای تازه 7) ریشه چغندر 8) میوه های مانند انجیر،انگور و کیوی هستند.
بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با استفاده از این مواد غذایی در برنامه رژیم غذایی خود که از شاخص گلوکز خون متوسطی برخوردار هستند میتوانند مقدار قند خون خود را در حد استاندارد و نرمال قرار دهند.
خوراکی هایی با شاخص گلیسمی بالا
این گروه از محصولات غذایی خیلی سریع انرژی خود را وارد جریان خون می نمایند و سبب افزایش گلوکز خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و همچنین ترشح هورمون انسولین در بدن میشوند. به این عبارت جذب انرژی بالا در یک بازه زمانی کم، تقلیل ترشح هورمون های رشد و همچنین قطع چربی سوزی را نیز به همراه دارد.
پیشنهاد می شود به منظور پیشگیری از ابتلا به اضافه وزن بالا از محصولات غذایی که در زیر به آن اشاره می نمایم کمتر در برنامه غذایی خود استفاده نماید. اغلب خوراکی های که دارای شاخص گلیسمی پایینی هستند را به همراه مواد غذایی استفاده کنید تا از این طریق به تعادل گلیسمی کامل دست یابید. از خوراکی های دارای گلیسمی بالا میتوان به:
1) شکر 2) عسل 3) گلوکز 4) آناناس 5) کشمش 6) هندوانه 7) کیک برنجی 8) خرمای خشک 9) نان تصفیه شده و سفید
متذکر شد. نکته حائز اهمیت این است که شاخص گلیسمی به شکلی است که به طبخ و تهیه انواع محصولات غذایی بستگی دارد. در حقیقت هر چه مواد غذایی بیشتر طبخ و نرم تر شوند به مراتب سرعت جذب انرژی در بدن نیز بالا می رود.
در مجموع بایستی متذکر شد که این محصولات که دارای گلیسمی بالای هستند بهتر است با سایر خوراکی های دیگر که از شاخص گلیسمی کمتری برخوردار هستند استفاده نماید تا از این طریق تعادل کامل بین این شاخص برقرار گردد.
درخصوص ارتباط استفاده از مواد غذایی با گلیسمی نسبتاً بالا به کلیه اشخاص حتی افرادی که از نظر وضعیت جسمی در شرایط مطلوبی قرار دارند پیشنهاد میشود که از این گروه مواد غذایی در طی روز کمتر استفاده نمایند، به این علت که ضریب ریسک ابتلا به اضافه وزن و چاقی را که رابطه مستقیمی با دیابت نوع دو دارد را به مراتب افزایش میدهد.
شیوه اندازه گیری و مهار گلوکز خون
نظارت منظم بر روی میزان گلوکز خون بخش اساسی از برنامه مهار دیابت محسوب میشود. مناسب ترین برنامه های نظارت دیابت بر مهار این بیماری خاموش خود فرد است که بایستی به صورت منظم تست های مورد نظر را که پزشک متخصص غدد به آنها تجویز می نماید نظیر تست هموگلوبین گلیکوزیله را انجام نمایند. تعداد دفعات تست های گلوکز خون به نوع برنامه های درمانی و همچنین نوع دیابت و از همه مهمتر شدت میزان گلوکز خون بستگی دارد.
دیابت نوع یک در بزرگسالان
این گروه از دیابتی ها بایستی در طی روز دو الی ده بار میزان گلوکز خون خود را پیش از صبحانه، بعد از مصرف مواد غذایی و در برخی موارد دو ساعت بعد از مصرف وعده های اصلی، قبل و پس از فعالیتهای فیزیکی و در زمان خواب نیز اندازه گیری نمایند.
پیشنهاد می کنیم از پست داروهای پیشگیری از دیابت دیدن کنید.
دیابت نوع یک در کودکان
بایستی حداقل چهار بار در طی روز میزان گلوکز خون این گروه از دیابتی ها را اندازه گیری نمایم به این صورت که، پیش از استفاده از وعده های اصلی غذایی و در زمان خواب نیز انجام شود. علاوه بر این نیز شاید نیاز باشد تا یک الی دو ساعت بعد از استفاده از وعده های اصلی، در طی شب و یا پیش و بعد از انجام تمرینات ورزشی اندازه گیری میزان گلوکز خون صورت پذیرد.
دیابت نوع دو ( در بیمارانی که از انسولین و یا دیگر داروهای مهار دیابت استفاده می نمایند)
دفعات تکرار برآورد میزان گلوکز خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بسته به میزان انسولین مصرفی و همچنین استفاده از دیگر داروها دارد. بیمارانی که نیاز مبرم به تزریق انسولین به منظور کاهش گلوکز خون دارند، بایستی ناشتا، پیش از وعده های اصلی غذایی، پیش از خواب و همچنین در طی شب این سنجش را به صورت منظم انجام دهند.
بیمارانی که از دیگر داروها و یا انسولین استفاده می نمایند، حداقل بایستی به صورت ناشتا و همچنین پیش ازخواب سنجش گلوکز خون را انجام دهند. البته بیمارانی که به انسولین کمتری نیاز دارند، بایستی در طی روز تنها یک نوبت انسولین تزریق نمایند.
به این صورت که بایستی ناشتا پیش از تزریق انسولین و همچنین پیش از وعده های اصلی غذایی و در طی شب میزان گلوکز خون خود را اندازه گیری نمایند.
افرادی که نیازی به انسولین ندارند، اما از برنامه رژیم غذایی مناسب با شاخص گلیسمی پایین و از داروهای خوراکی مخصوص استفاده می نمایند به دفعات کمتری از نظارت و مهار گلوکز خون در طی روز نیاز دارند.
در پایان چگونه لاغر شویم بدون رژیم را مطالعه کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله در خصوص مقدار گلوکز خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دادیم. دیابتی ها با انجام تمرینات ورزشی مناسب و همچنین استفاده از مواد غذایی که دارای شاخص گلیسمی کمتری هستند میتوانند میزان گلوکز خون خود را در طی روز کنترل نمایند.
پیشنهاد می کنیم از پست داروی تقویتی برای افراد دیابتی دیدن کنید.
بسیار مفید بود
ولی در موردمصرف برنج ایکس شده یا معمولی ، معلومنبود کدام بک بهتر است
در مورد افت قند نیز توضیح نداده بودند
حد پایین قند را مشخص نکرده اند و حدود انرا نسبت به روش صحیح نیز توضیح نداده اند