محاسبه bmi دقیق

محاسبه bmi دقیق

محاسبه bmi دقیق
محاسبه bmi دقیق

در این مقاله قصد داریم موضوع محاسبه BMI دقیق را مورد بررسی قرار دهیم.

هنگامی که در بدن چربی زیادی انباشته شود، سبب به وجود آمدن اضافه ‌وزن و چاقی برای فرد می شود که در این راستا فرد با خطرات بسیاری دست ‌و پنجه نرم می‌ کند،

محاسبه bmi دقیق
محاسبه bmi دقیق

زیرا اضافه‌ وزن و چاقی برای بدن مفید نمی ‌باشد و دارای ضرر و زیان بسیاری است. اغلب پزشکان توصیه می‌ کنند که تناسب اندام را در بدن خود حفظ کنید. به همین جهت شاخص توده بدنی یا BMI (Body WEIGHT Index) یک ابزار قدرتمند برای تشخیص میزان چربی ‌های انباشته ‌شده در بدن، توسط مقایسه وزن و قد هر فرد می باشد.

به‌ طورکلی این ابزار به واسطه وزن و قد می ‌تواند تخمین بزند و تشخیص دهد که میزان چاقی یک فرد چقدر است و برای آن محاسبات شاخص توده بدنی را انجام دهد. اختراع شاخص توده بدنی به واسطه فردی دانشمندی از کشور بلژیک بنام آلدوف کوتله بوده است.

محاسبه راحت

میزان محاسبه آن راحت می باشد تا از این طریق بتوانید تشخیص دهید که چه میزان چربی در بدن شما انباشته شده است.

امروزه همه افراد اهمیت بسیار زیادی به سلامتی اجزای بدن و همین‌ طور تناسب اندام برای بدن خود می دهند. اغلب پزشکان برای درمان چاقی‌ های بیش از حد، توصیه می ‌کنند که محاسبه وزن ایده آل و اندازه اضافه وزن با توجه به خصوصیات فیزیکی هر فردی انجام ‌پذیر است

و دانستن این عملکرد یک امر بسیار ضروری برای حفظ کردن تناسب اندام می باشد. برای این ‌که بتوانیم وزن مناسب و ایده ‌آل خود را تشخیص دهیم، شاخص ‌های زیادی لازم است تا از این طریق بتوان تشخیص داد

محاسبه راحت
محاسبه راحت

که چه میزانی، وزن ایده‌آل اندام ما می باشد. یکی از این شاخصه ‌های مهم، BMIیا شاخص توده بدنی (Body WEIGHT Index) است که البته نام دیگر آن شاخص کوتله می باشد. به واسطه این شاخص می ‌‌توان میزان تناسب برای قد و وزن هر شخصی را محاسبه کرد.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با محاسبه و تشخیص شاخص توده بدنی نکات مفید و کاربردی در اختیار شما قرار دهیم تا از این جهت بتوانید به سادگی محاسبه شاخص توده بدنی خود را انجام دهید.

اگر شما نیز قصد دارید در رابطه با شاخص توده بدنی و نحوه محاسبه آن بیشتر اطلاعات کسب کنید، پیشنهاد می دهیم در ادامه این مقاله ما را همراهی بفرمایید.

شما می ‌توانید با استفاده از فهرست زیر دسترسی آسانی به عنوان‌ های مورد نظر خود داشته باشید:

شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

محاسبه دقیق شاخص توده بدنی (BMI) چگونه انجام میشود؟

آیا با شاخص توده بدن آشنایی دارید؟

شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

آیا اطلاعاتی کلی در رابطه با شاخص توده بدنی (BMI) دارید؟

چه تفاوت‌ های نژادی در شاخص توده بدنی (BMI ) وجود دارد؟

محاسبه دقیق شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می گیرد؟

اعداد شاخص توده بدنی (BMI ) به چه معنایی هستند؟

موارد کاربرد شاخص توده بدنی (BMI ) چیست؟

محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟

مزایای داشتن شاخص توده بدنی (BMI ) مناسب کدام موارد هستند؟

تأثیرات نامناسب بودن شاخص توده بدنی (BMI ) بر سلامت چیست؟

آیا با فاکتورهای خطرزا در مینه شاخص توده بدنی آشنا هستید؟

برخی از محدودیت ‌های استفاده کردن از شاخص توده بدنی (BMI ) کدام موارد هستند؟

خطای اندازه‌ گیری در شاخص توده بدنی (BMI ) به چه صورت می باشد؟

میان عضله و چربی در شاخص توده بدنی (BMI ) چه تفاوت هایی وجود دارد؟

محاسبه دقیق چاقی با شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می پذیرد؟

نقش شاخص توده بدنی (BMI ) در برنامه ‌ریزی سلامتی چیست؟

جمع بندی مطالب

 

آیا با شاخص توده بدن آشنایی دارید؟

شاخص توده بدنی (BMI) ابزار کاربردی و مفید برای غربالگری می باشد که به واسطه آن می‌‌توان تشخیص داد که فرد مورد نظر به نسبت میزان قد خود وزن کمی دارد یا دچار اضافه‌ وزن و چاقی بیش از حد شده است. به ‌طور کلی اگر شاخص توده بدنی برای یک فرد بالاتر از محدوده سالم BMI باشد، می ‌‌توان گفت:

آیا با شاخص توده بدن آشنایی دارید؟
آیا با شاخص توده بدن آشنایی دارید؟

این فرد در معرض خطر بیماری‌ های متفاوتی وجود دارد و ممکن است سلامتی این فرد در خطر باشد. مقدارهای BMI یا شاخص توده بدنی برای هر سن و جنسیتی به طور یکسانی عمل می کنند. با توجه به طبقه ‌بندی وزن استاندارد در دنیا، شاخص توده بدنی برای افراد مشخص می‌ گردد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

شاخص توده بدنی و کلمه اختصاری (BMI) مخفف کلمه Body WEIGHT Index می‌ باشد که در اصطلاح عامیانه به طور اختصار اغلب افراد آن را با نام (BMI) می ‌شناسند.

شاخص توده بدنی یا همان (BMI) راهکار مناسبی برای اندازه ‌گیری مقدار چاقی و لاغری هر فرد می ‌باشد و از این جهت می ‌تواند دسته‌ بندی افراد را برای دست های چاق و لاغر در نظر بگیرد.

اغلب افراد در صدد هستند تا بدانند چگونه می ‌‌توان محاسبه (BMI) و شاخص توده بدنی را انجام داد تا از این طریق بتوان دسته بندی حالت بدن خود را تشخیص داد. لازم است بگوییم که (BMI) به واسطه دو عدد حاصل می‌شود.

شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟
شاخص توده بدنی (BMI) چیست؟

این دو عدد باید از جرم یا وزن بدن و قد در نظر گرفته شوند. در حالت کلی، (BMI) و شاخص توده بدنی یک مقیاس بسیار متناسب برای میزان اندازه‌ گیری چربی های بدن افراد و برقرار نمودن تناسب اندام برای آن ‌ها می ‌باشد که می‌تواند این محاسبه را به واسطه نسبت وزن بر قد انجام دهد.

یعنی دو مشخصه‌ای که نیاز است برای به دست آوردن شاخص توده بدنی از آن ها استفاده کنیم، قد و وزن می باشند. (BMI) یا شاخص توده بدنی از راه حاصل تقسیم میزان وزن افراد بر مجذور قد محسابه می‌گردد و از این طریق می‌‌ توان شاخص توده بدنی را به دست آورد.

افراد بالای 20 سال

محاسبه شاخص توده بدنی اغلب برای تمام افراد بالای ۲۰ سال عددی درست را نشان می دهد و محاسبه گیری دقیقی دارد. فرقی نمی ‌کند که جنس شما مذکر باشد یا مؤنث، باید بدانید که شاخص توده بدنی می ‌تواند تشخیص درستی از میزان چربی‌ های بدن شما و تناسب اندام شما در نظر بگیرد

البته لازم است بدانید که اعداد متوسط شاخص توده بدنی برای کودکانی که بالای ۲ سال دارند، مقداری تفاوت دارد. با توجه به مطالب بالا در حالت کلی شاخص توده بدنی قصد دارد به ما نشان دهد که میزان تناسب اندام ما چگونه می باشد.

افراد بالای 20 سال
افراد بالای 20 سال

اگر دچار کاهش وزن هستیم، می ‌تواند از این طریق به ما هشدار دهد که باید به وزن خود اضافه کنیم و یا اگر اندام متناسبی داریم، برای حفظ کردن آن تلاش کنیم. همین ‌طور اگر فردی دچار اضافه وزن می باشد، با تشخیص شاخص توده بدنی، می ‌تواند برای برطرف نمودن چربی ‌های اضافه بدن خود اقدام کند و از این طریق وزن خود را کاهش دهد تا به تناسب ایده‌آلی در شاخص توده بدنی برسد.

همان‌ طورکه گفته شد، دو شاخصه مهمی که برای به دست آوردن (BMI) کاربرد اصلی دارد و در حقیقت به واسطه این دو می ‌‌توان شاخص توده بدنی را به دست آورد

مقایسه وزن و قد فرد می باشد. بهتر است بدانید که در حالت کلی شاخص توده بدنی، میزان چاقی را برای شما محاسبه و اندازه‌گیری نمی‌کند، بلکه می ‌تواند با تشخیصی که برای شما می‌ دهد، سلامت وزن شما را با توجه به میزان قد تخمین بزند. با استفاده از این ابزار می ‌‌توان محاسبه چاقی اندام خود را انجام داد.

بهتر است بدانید که شاخص توده بدنی در حدود سال ‌های ۱۸۳۰ تا ۱۸۵۰ به واسطه شخصی به نام آدولف کوتله که یک دانشمند بلژیکی معروف می باشد، اختراع شد. از همین جهت نام دیگر شاخص توده بدنی شاخص کوتله نیز می‌باشد و ممکن است برخی از افراد آن را با این نام بشناسند.

همان طور که ذکر کردیم، محاسبه کردن شاخص توده بدنی بسیار راحت و برای هر فردی قابل اجرا می ‌باشد. فقط کافیست که شما میزان قد و وزن خود را در فرمولی که برای شما در نظر گرفته شده است، قرار دهید تا به واسطه آن بتوانید شاخص توده بدنی خود را تشخیص دهید و از این جهت میزان چربی‌ های بدن خود را شناسایی کنید.

این شاخص به واسطه تقسیم وزن هر فرد به کیلوگرم بر توان دوم قد آن فرد حاصل می‌ گردد و از طریق این فرمول می ‌‌توان دسترسی بسیار راحتی به شاخص توده بدنی داشت.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

آیا اطلاعاتی کلی در رابطه با شاخص توده بدنی (BMI) دارید؟

قصد داریم برای شما درباره نکات مهم و اطلاعات کلی با شاخص توده بدنی صحبت کنیم. در ادامه این مقاله می‌توانید در رابطه با جزئیات شاخص توده بدنی اطلاعات مفصل و کامل تری را دریافت کنید، اما اگر نیاز به یک سری اطلاعات کلی دارید، پیشنهاد می دهیم، ادامه این مطلب را مطالعه کنید.

شاخص توده بدنی می ‌تواند بر اساس وزن و قد افراد، محاسبه BMI را انجام دهد.

BMI یا شاخص توده بدنی یک راهکار بسیار ساده، غیرمستقیم و ارزان می باشد تا به واسطه آن اندازه چربی ‌های بدن محاسبه شود.

آیا اطلاعاتی کلی در رابطه با شاخص توده بدنی (BMI) دارید؟
آیا اطلاعاتی کلی در رابطه با شاخص توده بدنی (BMI) دارید؟

در شاخص توده بدنی عوامل متعددی مانند: جنسیت، سن، قومیت و توده‌ های عضلانی افراد اهمیتی ندارد.

به واسطه شاخص توده بدنی افراد بالای ۲۰ سال می ‌توانند طبقه ‌بندی وزنی استاندارد خود را هم در جنسیت مرد و زن تشخیص دهند. همین‌طور BMI می ‌تواند هم برای کودکان و هم برای نوجوانانی که سنی از ۲ تا ۲۳ سال دارند، در نظر گرفته شود.

برای در نظر گرفتن میزان چربی بزرگسالان و کودکان از شاخص توده بدنی استفاده می شود.

طبق تحقیقات نشان داده شده، شاخص توده بدن نمی ‌تواند به طور دقیق میزان چربی های افراد را بررسی کند و نمی‌ توان آن را به ‌‌عنوان یک ابزار پزشکی در نظر گرفت.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

چه تفاوت‌ های نژادی در شاخص توده بدنی (BMI ) وجود دارد؟

شاخص توده بدنی یک روش بین ‌المللی برای در نظر گرفتن میزان چربی های افراد می ‌باشد و عددهایی که به نمایش می‌گذارد، معمولاً برای اغلب کشورهای غربی به طور یکسان می باشد، اما ممکن است این میزان در برخی از کشورها و برای برخی از نژادها مختلف باشد.

به‌‌ عنوان نمونه شاخص توده بدنی در ژاپن به صورت نرمال ما بین 5/18 تا ۲۳ می باشد، اما در کشورهای غربی تقریباً شاخص توده بدنی نرمال تا ۲۵ افزایش یافته است.

چه تفاوت‌ های نژادی در شاخص توده بدنی (BMI ) وجود دارد؟
چه تفاوت‌ های نژادی در شاخص توده بدنی (BMI ) وجود دارد؟

لازم به ذکر است بدانید شاخص توده بدنی در کشور ما ایران مورد تحقیق بسیاری قرار گرفته است و اغلب پزشکان برای مردان شاخص توده بدنی بین ۲۱ تا ۲۵ و برای زنان شاخص توده بدنی بین ۲۳ تا ۳۵ را در نظر گرفته اند.

صفحه محاسبه bmi زنان را مطالعه کنید.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

محاسبه دقیق شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می گیرد؟

محاسبه و اندازه‌گیری شاخص توده بدنی کار بسیار راحتی می باشد و نیاز به تخصص زیادی ندارد. شما با یک عمل تقسیم ساده با استفاده از دو عدد وزن و قد خود می ‌توانید به راحتی میزان شاخص توده بدنی خود را تشخیص دهید و از این جهت به میزان چربی ‌های مورد نظر در بدن خود دست پیدا کنید.

بسیاری از افراد لازم می‌ دانند که روش اندازه ‌گیری شاخص توده بدنی را بهتر بشناسند تا از این طریق بتوانند محاسبه دقیقی برای شاخص توده بدنی اندام خود در نظر بگیرند.

محاسبه دقیق شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می گیرد؟
محاسبه دقیق شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می گیرد؟

همان‌ طورکه گفتیم محاسبه شاخص توده بدنی کار بسیار راحتی می ‌باشد. در ادامه قصد داریم برای شما شرح دهیم که چگونه می ‌‌توان میزان شاخص توده بدنی برای هر فرد را به دست آورد. لطفاً در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

برای محاسبه شاخص توده بدنی فرض کنید فردی با قد ۲ متر و وزن ۱۰۰ کیلوگرم می‌ خواهد میزان شاخص توده بدنی خود را محاسبه کند. این فرد باید عدد ۱۰۰ را تقسیم بر ۴ کند که از این جهت به عدد ۲۵ می ‌رسد و می ‌‌توان میزان شاخص توده بدنی را برای این فرد ۲۵ در نظر گرفت

البته اگر این محاسبه برای شما مقدار اندکی سخت می ‌باشد و نمی ‌توانید از این طریق به شاخص توده بدنی خود دسترسی پیدا کنید،

می ‌توانید از جدول‌ های BMI استفاده کنید و به آن ‌ها مراجعه کنید و بعد از پیدا کردن میزان قد و وزن خود بر روی این جدول‌ ها، به عدد شاخص توده بدنی خود برسید و از این جهت میزان BMI خود را تشخیص دهید.

یک روش بهتر که از طریق آن می ‌توانید شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید، از طریق ماشین ‌حساب می ‌باشد. شما باید از این جهت به واسطه ماشین‌حساب، وزن میزان وزن خود را ۲ بار بر قد خود تقسیم کنید.

به طور نمونه مثلاً فردی وزن ۶۰ کیلوگرم و قد ۱۷۰ سانتی ‌متر دارد. این فرد باید یک ‌بار وزن خود را بر 7/1 تقسیم کند و به عدد مطلوبی برسد.

وقتی فرد عدد ۶۰ را بر روی 7/1 تقسیم می‌کند به عدد 3/35 دست پیدا می کند. به ‌همین جهت باید مجدداً این عدد را بر روی 7/1 تقسیم کند تا از این طریق، حاصل به دست آمده شاخص توده بدنی آن را نشان دهد.

برای محاسبه شاخص توده بدنی جنسیت افراد تأثیری ندارد و مهم نمی ‌باشد. یعنی چه فرد زن باشد و همچنین مرد باشد، تأثیری در تشخیص شاخص توده بدنی فرد ندارد

زیرا فرمولی که برای محاسبه BMI افراد استفاده می ‌شود، یکسان است و جنسیت در این فرمول تغییری حاصل نمی‌کند و همگی افراد از یک روش برای به دست آمدن شاخص توده بدنی استفاده می‌کنند

 

همچنین لازم به ذکر است در این رابطه بیشتر بدانید که ممکن است شاخص توده بدنی ورزشکاران اندکی نسبت به افراد عادی متفاوت باشد، زیرا ورزشکارانی که در سطح حرفه ای فعالیت می کنند، در مقایسه با افراد معمولی دارای بافت ‌های عضلانی زیاد تری هستند

و از این جهت شاخص توده بدنی BMI این افراد نسبت به افراد عادی که ورزش نمی‌ کنند، میزان کمی بیشتر می باشد. همین ‌طور بهتر است بدانید که کودکان و افرادی که بیماری ‌های شدیدی مانند معلولیت و از این ‌دست بیماری ‌ها را دارند، در رابطه با محاسبه کردن شاخص توده بدنی، BMI معیاری برای تشخیص تناسب وزن و قد افراد نمی‌ باشد.

اعداد شاخص توده بدنی ( BMI ) به چه معنایی هستند؟

به این دلیل که افراد در ظاهر خود از لحاظ قد و بدن بسیار متفاوت هستند و با با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند، به واسطه شاخص توده بدن می ‌‌توان وزن طبیعی را نسبت به قدر در نظر گرفت.

BMI که در بزرگسالان بالاتر از اندازه طبیعی خود باشد، نمایان گر این است که شما وزن اضافی دارید و وزن فعلی شما سنگین‌ تر از ایده‌آلی است که برای تناسب اندام نیاز است، داشته باشید.

اعداد شاخص توده بدنی ( BMI ) به چه معنایی هستند؟
اعداد شاخص توده بدنی ( BMI ) به چه معنایی هستند؟

از همین جهت برای این ‌که بتوانید بهتر تشخیص دهید که شاخص توده بدنی شما بیانگر چه چیزی می باشد، پیشنهاد می دهیم در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا در رابطه با محدوده اعداد شاخص توده بدنی برای شما صحبت کنیم و از این جهت اطلاعات بسیاری در اختیار شما قرار دهیم.

شاخص توده بدن زیر 5/18:

وقتی شاخص توده بدنی شما زیر 5/18 می‌ باشد، به این معناست که شما دچار کمبود وزن بسیاری می باشید، البته لازم است بدانید که دلایل بسیاری برای نشان دادن این عدد می ‌تواند وجود داشته باشد.

باید تلاش کنید تا با استفاده از ورزش و استفاده کردن از مواد غذایی پروتئین دار وزن خود را افزایش دهید تا سلامت جسمی بهتری داشته باشید و میزان شاخص توده بدنی شما تغییر کند.

شاخص توده بدنی ما بین 5/18تا 9/24:

اگر فردی شاخص توده بدنی بین 5/18 الی 9/24 داشت، نشانگر این می باشد که این فرد دچار تناسب اندام ایده آلی می باشد. افرادی که این شاخص توده بدنی برای آن ‌ها در نظر گرفته می شود، عملاً اندام و تناسب زیبایی در وزن خود دارند.

این افراد باید بتوانند با در نظر گرفتن یک برنامه غذایی مقوی و درست و با استفاده از فعالیت ‌های بدنی مانند ورزش های سبک، پیاده‌ روی و غیره اندام تناسبی خود را حفظ کنند و سبب شوند تا از این جهت میزان شاخص توده بدنی این افراد از این سطح بالاتر یا پایین ‌تر نرود و در حد طبیعی خود باقی بماند.

شاخص توده بدنی ۲۵ یا بیشتر از آن:

اگر فردی شاخص توده بدنی ۲۵ یا بالاتر از آن داشته و وزن ایده‌آل و مناسبی دارد، اما احتمال دارد اندکی دچار اضافه ‌وزن شده باشد. یعنی به‌ طور کلی میزان کمی نسبت وزن آن‌ ها به قدشان بیشتر می ‌باشد که از این جهت این افراد باید بسیار مراقب باشند و در میزان استفاده از غذاهای چرب و غذا های نامناسب دقت کنند.

همین ‌طور با استفاده از ورزش ‌های متفاوت بتوانند میزان شاخص توده بدنی خود را در سطح زیر ۲۵ قرار دهند. این افراد ممکن است بعد از اضافه وزن، در خطر انواع بیماری ‌های متفاوت مانند: بیماری ‌های سکته مغزی و دیابت نوع ۲ باشند.

از همین جهت باید به این شاخص توده بدنی واکنش نشان دهند و یک رژیم غذایی به همراه ورزش مناسب برای بدن خود در نظر بگیرند تا از بیشتر شدن میزان شاخص توده بدنی خود جلوگیری کنند.

شاخص توده بدنی ۳۰ الی ۳۵:

اگر شاخص توده بدنی فردی عددی بین ۳۰ تا ۳۵ را نشان دهد، نشان‌دهنده این می ‌باشد که این فرد دچار اضافه وزن می باشد و در واقع این افراد چاق هستند و از بیماری چاقی رنج می ‌برند. همان طور که ذکر کردیم بیماری چاقی خطر ابتلا به بیماری ‌های بسیاری مانند:

دیابت و سکته مغزی را افزایش می‌ دهد. این افراد باید به ‌سرعت تلاش کنند تا بتوانند با استفاده از تحرک بسیار تناسب اندام بهتری را برای خود به ارمغان بیاورند، البته لازم است بگوییم کاهش وزن از راه‌ های اصولی تاثیر مثبت و به سزایی بر روی اندام این افراد می‌گذارد.

پس تلاش کنید که با استفاده از راه ‌های اصولی و کم کم به تناسب دلخواه خود برسید تا شاخص توده بدنی شما پایین ‌تر از عدد 30 را نشان دهد.

شاخص توده بدنی ۳۵ به بالاتر:

اگر شاخص توده بدنی فردی بالاتر از ۳۵ باشد، باید بگوییم این فرد به چاقی مفرط دچار شده است و اضافه وزن بسیار شدیدی دارند.

این افراد اضافه ‌وزن بسیار شدیدی دارند و باید به سرعت نزد پزشک های تغذیه برای برقرار کردن تناسب اندام خود و کاهش وزن اقدام کنند تا بتوانند به سرعت سلامتی خود را باز یابند.

در غیر این صورت درصدد مبتلا شدن به بیماری ‌های بسیار خطرناکی هستند و از این طریق می ‌تواند سلامتی آن‌ ها را به خطر بیندازد.

شاخص توده بدنی مناسب از لحاظ سن در رده بندی زیر قرار می گیرد:

ما بین ۱۹ الی ۲۴ سال = ۲۲

ما بین ۲۵ الی ۳۴ سال = ۲۳

ما بین ۳۵ الی ۴۴ سال = ۲۴

ما بین ۴۵ الی ۵۴ سال = ۲۵

ما بین ۵۵ الی ۶۴ سال = ۲۶

اگر بخواهیم کمی جزیی تر در رابطه با معیار های شاخص توده بدنی بنویسیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

تا BMI از BMI وضعیت بدنی
۱۵ لاغری به شدت بغرنج
۱۶ ۱۵ لاغری بغرنج
۱۸.۵ ۱۶ دارای کمبود وزن
۲۵ ۱۸.۵ وزن طبیعی
۳۰ ۲۵ دارای اضافه وزن
۳۵ ۳۰ کلاس یک چاقی (ملایم)
۴۰ ۳۵ کلاس دو چاقی (شدید)
۴۵ ۴۰ کلاس سه چاقی (بغرنج)
۵۰ ۴۵ کلاس چهار چاقی (به شدت بغرنج)
۶۰ ۵۰ کلاس پنج چاقی (ابرچاقی)
۶۰ کلاس شش چاقی (ابرچاقی شدید)

در این رابطه بهتر است بدانید که اعدادی که برایتان ذکر کردیم، به طور دقیق و حتمی در نظر گرفته نشده‌اند، زیرا امکان دارد یک شخصی با شاخص توده بدنی ۲۷ وزنی نرمال داشته باشد

اما فرد دیگری دارای شاخص توده بدنی ۲۳ باشد، ولی نیاز به کاهش وزن و آب کردن چربی ‌های بدن خود داشته باشد، اما حتما می دانید این یک امر بدیهی است، فردی که شاخص توده بدنی ۵۰ دارد، بیش از اندازه لاغر نیست و امکان خطای کمتری در شاخص توده بدنی وجود دارد.

هر چند که ممکن است شاخص توده بدنی تشخیص قطعی و دقیقی برای شما در نظر نداشته باشد، اما با توجه به این ابزار می توانید موقعیت بدنی خود را بهتر بشناسید و تشخیص دهید که تناسب اندام شما در چه مرحله‌ای صورت می‌گیرد

و اگر در حال چاقی بودید و یا از معضل اضافه وزن رنج می ‌برید، می‌توانید فوراً به واسطه یک پزشک متخصص برای برطرف نمودن چربی های موجود در بدن خود اقدام کنید.

به ‌طور کلی شاخص توده بدنی می‌تواند یک معیار کلی برای شما در نظر بگیرد تا از این وجه بتوانید کمبود وزن یا اضافه وزن خود را بهتر شناسایی کنید.

موارد کاربرد شاخص توده بدنی (BMI ) چیست؟

به طور کلی شاخص توده بدنی یک روش بسیار مناسب برای اندازه‌گیری میزان چربی ‌های بدن می باشد، اما بهتر است بدانید که این روش به اندازه‌ای دقیق و ثابت نمی ‌باشد و نمی توان از آن به‌‌ عنوان یک معیار در مسائل پزشکی استفاده کرد و با اطمینان گفت:

که شاخص توده بدنی می ‌تواند تشخیص درستی برای ما به‌ همراه داشته باشد، اما این روش یک ابزار بسیار قوی و قدرتمند می ‌باشد که می‌ تواند از این جهت غربالگری و شناسایی مشکلاتی که ممکن است توسط اضافه وزن برای بدن حاصل شود را تشخیص دهد.

موارد کاربرد شاخص توده بدنی (BMI ) چیست؟
موارد کاربرد شاخص توده بدنی (BMI ) چیست؟

این روش اغلب در افراد بزرگسال که اضافه وزن دارند، استفاده می شود. برای نمونه ممکن است فردی بعد از استفاده از روش شاخص توده بدنی، به عدد بالایی در شاخص توده بدنی برسد و تشخیص دهد که اضافه وزن دارد

اما برای این‌که بدانیم این اضافه وزن برای او خطرآفرین می ‌باشد یا خیر، نیاز است که یک پزشک متخصص تغذیه ارزیابی ‌های لازم را در این رابطه برای فرد مورد نظر در نظر بگیرد تا به واسطه آن بتواند تشخیص درستی برای درمان و پیشگیری از چاقی فرد مورد نظر بگیرد.

عوامل بسیار زیادی برای این ‌که پزشک مورد نظر بتواند تشخیص دهد که چاقی یک فرد خطرآفرین می‌باشد یا خیر وجود دارند.

ضخامت پوست

ممکن است میزان ضخامت پوست هر فرد بر روی این تشخیص پزشک تاثیرگذار باشد و همین ‌طور میزان تحرک یک فرد نقش عمده و اساسی در رابطه با شناسایی چاقی و اضافه وزن فرد دارد

همچنین ممکن است فردی در اثر سوابق خانوادگی نشانه‌ هایی از چاقی را داشته باشد و در صدد اضافه وزن باشد. پزشک مورد نظر با توجه به عوامل متعددی مانند عوامل زیر می‌تواند تشخیص درستی از میزان اضافه وزن و خطر آفرین بودن آنها بدهد:

  • ارزیابی رژیم‌ های غذایی بیمار
  • تحرک و فعالیت های بدنی فرد
  • سوابق خانوادگی و ارثی
  • اندازه‌گیری ضخامت پوست
  • سایر غربالگری‌های پزشکی

لازم است این نکته را نیز در نظر بگیرید که به واسطه محاسبه کردن شاخص توده بدنی BMI کالری دریافتی برای بدن شما مشخص نمی ‌شود و نمی‌توانید دریافت کنید که چه میزان کالری برای شما مناسب می باشد.

شاخص توده بدنی فقط می ‌تواند برای شما تشخیص دهد که آیا لازم است بدن شما کالری کمتری نسبت به قبل دریافت کند یا خیر. برای این‌که بتوانید کالری روزانه خود را نیز محاسبه کنید

روش ‌های متفاوتی وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانید تشخیص دهید چه میزان کالری در طول روز برای شما مناسب می باشد. همین ‌طور با مراجعه به پزشک مورد نظر و متخصص تغذیه می ‌توانید میزان کالری دریافتی خود را تشخیص دهید.

محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟

دو دلیل عمده و اصلی وجود دارد که کودکان بین ۲ تا ۲۰ سال نمی ‌توانند از شاخص بدنی BMI برای تشخیص چربی ‌ها استفاده کنند. در ادامه قصد داریم برای شما در رابطه با این موضوع صحبت کنیم.

محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟
محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟

یکی از دلایل اصلی و مهم آن این می باشد که این گروه از رده ‌بندی سنی، تفاوت بدنی بسیاری با بزرگسالان دارند. یعنی اگر شخصی 15 سال داشته باشد و قد و وزنش مساوی با یک فرد 25 ‌ساله باشد، امکان دارد در ظاهر و از شرایط سنی شرایط مشابهی با فرد 25 ساله نداشته باشد.

دلیل دومی که تشخیص داده شده که از شاخص توده بدنی برای کودکان علی ‌الخصوص برای بچه ‌های زیر ۱۰ سال استفاده نشود، این است که این افراد حساسیت بالایی برای خود تشخیصی، خود درمانی و تجویز های خود سرانه دارند.

محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟
محاسبه شاخص توده بدنی (BMI ) در کودکان چگونه می ‌باشد؟

به طور مثال اگر فردی بتواند به واسطه شاخص توده بدنی تشخیص دهد که کودک چهار ساله آن دچار اضافه ‌وزن و چاقی می باشد، نحوه غذا و روش زندگی آن را عوض می‌کند و به شکلی غیر اصولی میزان حجم غذای وارده برای کودک را کاهش می ‌دهد

که از این جهت می ‌تواند آسیب‌ های بسیار زیادی برای کودک به همراه داشته باشد و امکان دارد که این راهکار خطرآفرین باشد و بدون کودک، مواد لازمی که نیاز دارد را دریافت ننماید.

در این روند به دلیل این‌که بتوان تشخیص دقیق ‌تر و درست ‌تری داد، عموماً شاخص توده بدنی کودکان را با کودکان دیگری که در جنسیت و سن آن ‌ها می باشند،

در حالت مقایسه قرار می ‌دهند و از این جهت می ‌توانند تشخیص بدهند که کودک در چه صدکی قرار دارد و از این جهت می ‌توانند برای او چاقی یا لاغری در نظر بگیرند. برای نمونه دخترانی که سن ۱۲ تا ۱۶ سال دارند، نسبت به پسران در همین رده سنی ۱ واحد شاخص توده بدنی BMI بیشتری دارند،

زیرا در حالت کلی دختران می ‌توانند زودتر از پسران به بلوغ برسند. از همین جهت برای تشخیص شاخص توده بدنی و تشخیص چاقی در کودکی نیاز است که دو مسئله جنسیت و سن نیز مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا مطمئناً دو کودکی که ۴ و ۱۴ ساله می باشند با شاخص توده بدنی یکسان وضعیت ظاهری یکسانی نخواهند داشت.

از همین جهت پزشکان تاکید دارند که موضوع اضافه ‌وزن و چاقی را برای کودکان خود یک عملکرد حیاتی و جدی بدانید و اگر تخصص کافی در رابطه با درمان آن ندارید، از خود درمانی ها پیشگیری کنید

مراجعه به پزشک

و با مراجعه به یک پزشک متخصص، روند درمان کودک خود را بهبود ببخشید. در آمریکا برای افراد بالغی که می ‌خواهند شاخص توده بدنی خود را تشخیص دهند،

دو گروه متفاوت زنان و مردان در سنین های متفاوتی وجود دارد. دسته ‌بندی این جدول‌ ها می ‌تواند قابل اعتماد تر باشد و نسبت به این‌ که یک جدول کلی برای همه افراد در نظر گرفته شود، تشخیص بهتری را به‌ همراه دارد.

همان طور که در مطالب بالا برایتان ذکر کردیم، محاسبه کردن دقیق شاخص توده بدنی برای افراد عادی و کودکان متفاوت می باشد و طریقه محاسبه آن به گونه دیگری صورت می‌گیرد.

مراجعه به پزشک
مراجعه به پزشک

هر چند که کلیت استفاده از شاخص توده بدنی و اندازه‌ گیری یا محاسبه آن مانند شاخص توده بدنی برای بزرگسالان می ‌باشد، اما با این تفاوت که برای کودکان با توجه به سن و جنسیت آن ‌ها کمی تفاوت دارد و از همین جهت می ‌تواند میزان شاخص توده بدنی آن‌ ها را با افراد عادی و بزر‌سال تفاوت دهد.

برای این‌که بتوان شاخص توده بدنی را در کودکان بهتر تشخیص داد، پزشکان به وزن، قد، سن و جنسیت کودک دقت می‌ کنند تا از این طریق بتوان وزن ایده‌آل برای کودکان محاسبه کرد. راهکار بسیار مهمی که از آن می ‌‌توان برای تشخیص شاخص توده بدنی کودکان استفاده کرد،

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

نتیجه صدک

نتیجه صدک BMI نام دارد که به واسطه متخصصان تغذیه این روش برای کودکان صورت می‌گیرد تا از این طریق بتوانند میزان تناسب اندام کودک را بسنجند.

همین ‌طور به واسطه نتیجه صدک، متخصصان می ‌توانند تشخیص دهند که آن‌گونه که انتظار می رفت یک کودک رشد عادی داشته یا رشد آن غیر اصولی می باشد و در چند دسته ‌بندی قرار می‌گیرد:

  • کمبود وزن: زیر صدک ۲
  • وزن سالم: بین صدک ۲ و ۹۰
  • اضافه وزن: بین صدک ۹۱ و ۹۷
  • چاق: روی صدک ۹۸ یا بالاتر از آن

با توجه به موارد ذکر شده اغلب کودکان باید در مرحله وزن ایده آل باشند. اگر کودکی باشد که بعد از تشخیص پزشک و شاخص توده بدنی محدوده آن بالاتر از حد طبیعی باشد،

نتیجه صدک
نتیجه صدک

تحت نظر پزشک

باید زیر نظر یک پزشک متخصص باشد تا از این جهت بتواند به وزن ایده‌آل خود را به دست بیاورد و بتوان از بیماری ‌هایی که ممکن است در آینده برای او مشکل ایجاد کند، پیشگیری کرد،

زیرا اضافه وزن مشکلات بسیاری برای سلامتی جسمی کودک به ‌همراه خواهد داشت و از این طریق می‌تواند مانع یک زندگی خوب برای او شود. طبق تحقیقات نشان داده، کودکانی که اضافه ‌وزن دارند و از آن رنج می ‌برند

و یا دچار چاقی هایی در کودکی هستند، بعد ها به مرور زمان وقتی که سن آن ‌ها افزایش پیدا می‌کند، دچار بیماری و معضل چاقی نیز می شوند. به همین سبب پیشنهاد می‌ دهیم

اگر کودک شما نیز از مشکل اضافه وزن دارد، هر چه زودتر اقدام به کاهش وزن برای او کنید و کودک خود را تحت نظر یک پزشک معالج در نظر بگیرید تا در آینده کودک شما به بیماری‌ های متعددی دچار نشود.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

مزایای داشتن شاخص توده بدنی (BMI ) مناسب کدام موارد هستند؟

برای این‌ که بتوانید شاخص توده بدنی مناسب و ایده‌آلی داشته باشید، برنامه ورزش و فعالیت‌ های تحرکی می‌ تواند کمک به سزایی برای شما باشند و از این جهت شاخص توده بدنی شما را در سطح مناسب و تعادل قرار دهند. از جمله شما با داشتن وزن مناسب می‌ توانید بسیاری از درد ها و بیماری ‌ها را برای خود کاهش دهید.

مزایای داشتن وزن مناسب برای شما باعث می ‌شود که درد کمتری در مفاصل و ماهیچه‌ ها حس کنید و از همین جهت انرژی شما برای انجام فعالیت ‌های روزمره خود بیشتر می‌ شود و می ‌توانید ساعات بیشتری فعالیت داشته باشید. همین ‌طور وزن مناسب می ‌تواند به بهبود گردش مایعات بدن کمک کند

و از همین طریق فشارخون شما را نیز بهبود ببخشد. همین ‌طور داشتن تناسب اندام و وزن متناسب باعث می ‌شود که فشار بر قلب کاهش بیابد و گردش خون در بدن فرد به‌ خوبی صورت بگیرد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

بهبود الگوی خواب

یکی دیگر از مزایای داشتن وزن مناسب، می ‌تواند بهبود الگوی خواب برای فرد باشد تا از این جهت فرد بتواند خواب مناسب و بهبودی را تجربه کند.

همین ‌طور به واسطه کاهش وزن می ‌‌تواند کاهش تری گلیسیرین خون، قند خون و خطر مبتلا شدن به دیابت نوع دوم را کاهش دهد. از همین جهت اضافه وزن می ‌تواند عملکرد قلب را دچار اختلال کند و از این جهت با مشکلاتی رو به رو باشد.

همین‌طور می ‌تواند باعث افزایش یافتن میزان فشار خون و افزایش میزان کلسترول و تری گلیسیرین در خون بشود و از همین جهت سطح کلسترولی که برای بدن مفید می ‌باشد را کاهش می‌ دهد.

همان طور که ذکر کردیم اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به دیابت در افراد را بسیار زیاد کند و از این جهت باعث آسیب دیدن به سلامتی افراد شود.

افرادی که دارای اضافه وزن هستند، می‌ توانند در روش زندگی خود برای کاهش وزن بسیار مؤثر باشند و از این جهت حدود ۳ تا ۵ درصد میزان کاهش وزن را برای خود به همراه داشته باشند

و به واسطه کاهش وزن خود میزان سطح قند خون تری گلیسیرین و خطر مبتلا شدن به دیابت های مختلف را کمتر کنند و از این جهت نگرانی برای خود به همراه نداشته باشند.

همین طور که ذکر کردیم کاهش وزن زیاد نیز می ‌تواند به کاهش فشار خون و بهبود یافتن اندازه کلسترول خون کمک تاثیرگذاری کند.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

تأثیرات نامناسب بودن شاخص توده بدنی (BMI ) بر سلامت چیست؟

ممکن است شاخص توده بدنی شما نامناسب و در وضعیت متعادلی قرار گرفته باشد. حتماً می ‌دانید که اگر شاخص توده بدنی شما در شرایط متناسبی نباشد، تأثیرات نامناسب و منفی دارد که ممکن است بر روی سلامت شما اثرگذار باشند و از این جهت امکان خطر برای سلامت جسمانی شما بیشتر می شود.

طیف ‌های متعددی در رابطه با شاخص توده بدنی بین وزن و بیماری ‌هایی که ممکن است خطرناک باشند، در نظر گرفته شده است.

تأثیرات نامناسب بودن شاخص توده بدنی (BMI ) بر سلامت چیست؟
تأثیرات نامناسب بودن شاخص توده بدنی (BMI ) بر سلامت چیست؟

افرادی که شاخص توده بدنی آن ‌ها نامناسب می ‌باشد و از چاقی رنج می‌ برند، نسبت به افرادی که شاخص توده بدنی آن ‌ها متناسب و متعادل می باشد، بیماری ‌های مختلف و مشکلات سلامتی زیادی را تجربه می‌کنند و می ‌توانند از این طریق، خطر ابتلا به بیماری ‌های متنوعی را افزایش دهند.

در ادامه برای شما بیماری‌ هایی که ممکن است در اثر افزایش وزن و بالا بردن شاخص توده بدنی برای شما اتفاق بیفتد را نام می‌ بریم:

  • چربی خون بالا
  • دیابت نوع ۲
  • فشار خون بالا
  • سکته مغزی
  • بیماری‌ های قلبی و عروقی
  • بیماری‌ های کیسه صفرا
  • اختلالات بسیار در خواب
  • آرتروز استخوانی
  • برخی از سرطان ‌ها مانند: سرطان سینه، سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد و غیره

بیماری‌ هایی که برایتان ذکر کردیم با توجه به شاخص توده بدنی نامتناسب ممکن است برای افراد رخ دهد. پس پیشنهاد می‌کنیم اگر شما از چاقی و اضافه ‌وزن رنج می ‌برید، فوراً اقدام به کاهش وزن به واسطه فعالیت زیاد و تغییر روش سبک زندگی خود کنید تا از بیماری ‌هایی که ذکر کردیم جلوگیری کرده باشید.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

آیا با فاکتورهای خطرزا در مینه شاخص توده بدنی آشنا هستید؟

از جمله بیماری ‌هایی که در مطالب بالا برایتان ذکر کردیم، بیماری‌ هایی هستند که به واسطه چاقی و اضافه ‌وزن فراوان ممکن است برای شما در نظر گرفته بشوند. اگر شما چاقی مفرط داشته باشید، احتمال داده می ‌شود فاکتورهای خطر زا نیز برای شما به همراه داشته باشد.

آیا با فاکتورهای خطرزا در مینه شاخص توده بدنی آشنا هستید؟
آیا با فاکتورهای خطرزا در مینه شاخص توده بدنی آشنا هستید؟

این عوامل خطرزا عبارتند از:

  • قند خون بالا
  • عدم فعالیت ‌های بدنی و ورزشی
  • مصرف سیگار و الکل
  • سابقه خانوادگی
  • بیماری قلبی
  • چربی خون بالا
  • سطح پایین کلسترول خوب در بدن
  • سطح بالای کلسترول بد در خون

اگر فردی شاخص توده بدنی آن‌ ۳۰ یا بیشتر از آن می ‌باشد، این فرد دچار اضافه وزن می باشد. حال اگر فردی از اضافه ‌وزن رنج می ‌برد و همین طور در کنار آن دو عامل از فاکتورهای خطرزا را به‌ همراه داشت، ما توصیه می‌کنیم که این افراد به سرعت در صدد کاهش وزن برآیند.

به ‌طوری‌که حتی یک کاهش وزن بسیار اندک و جزئی می ‌تواند برای آن ‌ها بسیار مفید واقع شود و خطر مبتلا شدن به این بیماری ‌ها را برای آن ‌ها به حداقل برساند.

لازم به ذکر است بدانید، افرادی که چاق هستند و کمتر از دو فاکتور از عوامل خطرزا را به‌ همراه دارند، خطر کمتری آن‌ ها را تهدید می ‌کند و ممکن است میزان درصد کمتری خطر آفرین باشد

اما این افراد نیز باید برای کاهش وزن خود تلاش کنند و اجازه ندهند که وزن آن ‌ها بیشتر از حد معین شده برسد تا بتوانند سلامت خود را حفظ کنند.

برخی از محدودیت ‌های استفاده کردن از شاخص توده بدنی (BMI ) کدام موارد هستند؟

به طور کلی شاخص توده بدنی می ‌تواند نتایج قابل ‌قبولی برای اغلب زنان و مردان نمایش دهد، اما ممکن است در برخی موارد دارای محدودیت ‌های خاصی باشد که در ادامه برای شما برخی از محدودیت ‌های شاخص توده بدن را عنوان می‌ کنیم:

ممکن است در برخی موارد شاخص توده بدنی، میزان BMI را اشتباه نشان دهد. مثلاً برای ورزش‌کاران و همچنین کسانی که بافت ماهیچه ‌ای بسیار متراکم دارند، می ‌تواند ضریب آن با خطا انجام شود. مثلاً در این افراد شاخص توده بدنی مقداری بیشتر از اندازه واقعی نشان داده می‌ شود.

به دلیل این‌که این افراد ماهیچه ‌های مستحکم و متراکمی دارند، اضافه وزنی که برای آن ‌ها صورت می‌گیرد چربی اضافه بدن نمی‌ باشد، بلکه بافت ‌های ماهیچه ای هستند. از همین جهت ممکن است شاخص توده بدن برای این افراد، دچار ضریب خطا شود.

بهتر است بدانید که در رابطه با افراد سالمند نیز محدودیت هایی در رابطه با شاخص توده بدنی وجود دارد. به دلیل این‌که امکان دارد اضافه وزن افراد سالمند را کمتر از میزان واقعی آن به نمایش بگذارد. همین ‌طور بهتر است بدانید که محاسبه شاخص توده بدنی برای خانم ‌های باردار روشی کاربردی و مناسب نمی ‌باشد.

خطای اندازه‌ گیری در شاخص توده بدنی (BMI ) به چه صورت می باشد؟

همان‌ طورکه در مطالب بالا گفتیم، ممکن است در روش اندازه‌گیری شاخص توده بدنی خطاهایی نیز رخ دهد، زیرا این شاخص بر حسب قد و وزن می ‌تواند میزان چربی ‌های بدن را تشخیص دهد، اما امکان دارد در برخی افراد اشتباهاتی رخ دهد.

به ‌طورکلی شاخص توده بدنی یا همان BMI افرادی که قد بلندی دارند را حدوداً ۱۰ درصد چاق ‌تر از واقعیت در نظر می‌گیرد.

همین‌ طور برعکس و برای افرادی که قد کوتاهی دارند، احتمال دارد شاخص توده بدنی میزان 10 درصد آن ‌ها را لاغرتر از آن چه که هستند، نشان دهد. به ‌طورکلی در این رابطه ممکن است فردی قد کوتاهی داشته باشد،

اما از چربی ‌های زیادی رنج ببرد، ولی در شاخص توده بدنی وضعیت نرمالی برای او در نظر گرفته شود یا بالعکس فردی که قد بلندی دارد و دارای وزن نرمالی می باشد، اما در شاخص توده بدنی چاق در نظر گرفته شود.

در برخی موارد مشاهده شده است ۲ فرد که به طور یکسان قد و وزن مساوی با یکدیگر دارند، اما از نظر اندام یکی درشت و دیگری ریز اندام می باشد.

به ‌طور کلی برای نمونه ۲ مرد بالغ با قد ۱۸۰ وزن ۷۰ کیلوگرم را در نظر می‌گیریم. قطعاً این ۲ فرد شرایط فیزیکی مشابه هم ندارند و ممکن است یکی از این ۲ فرد اندامی ورزیده تر و درشت تر داشته باشد و دیگری ریز نقش باشد.

به همین جهت ممکن است شاخص توده بدنی برای آن‌ ها یک عدد را در نظر بگیرد و چاقی و یا لاغری این افراد با هم برابری داشته باشد، درصورتی که در ظاهر این‌گونه نمی ‌باشد.

 

میان عضله و چربی در شاخص توده بدنی (BMI ) چه تفاوت هایی وجود دارد؟

در برخی اوقات شاخص توده بدنی ممکن است عضله و چربی را با هم اشتباه بگیرد و تشخیص نادرستی دهد، زیرا در برخی موارد افراد دارای عضله‌ های بسیاری هستند و شاخص توده بدنی آن‌ ها با چربی اشتباه گرفته می شود.

حال فرض کنید که شخصی قد ۱۸۰ سانتی‌ متر داشته باشد و در همین راستا بتواند حدود ۱۰ کیلوگرم از وزن و چربی های بدن خود را از دست دهد و در مقابل آن ‌ها ۱۰ کیلو عضله برای بدن خود بسازد.

اگر دو تصویر از این فرد قبل از عضله سازی و بعد از عضله سازی در کنار هم بگذاریم، به خوبی می ‌‌توان تشخیص داد که پیشرفت چشمگیری در بدن او انجام شده است و چربی ‌های متداول آن به عضله تبدیل شده اند، ولی شخص مورد نظر و شاخص ‌های توده بدنی آن تغییری حاصل نکرده است.

به همین دلیل مهم ترین ضعف شاخص توده بدنی می ‌تواند این باشد که این شاخص قادر به تشخیص چربی و عضله نیست و در هر دو صورت شاخص توده بدنی را یکسان نشان می دهد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

توجه داشته باشید

به‌‌ عنوان نمونه ۲ فرد را با هم مقایسه می‌کنیم که از نظر قد و وزن با هم یکسان هستند. یکی از این افراد دارای چربی ‌های اضافه می باشد، ولی فرد دیگر با همان وزن بدنی عضلانی دارد.

وقتی که شاخص ‌های توده بدنی را برای این ۲ فرد امتحان می‌کنیم، عدد آن یکسان می شود. در صورتی که در ظاهر وضعیت بدنی این دو شخص یکی نمی ‌باشد.

همین ‌طور بهتر است بدانید که اگر شخصی اضافه وزن داشته باشد و به دلیل این‌که رژیم غلط در برنامه خود داشته است و همین ‌طور تحرک کافی و فعالیت‌ های جسمانی نداشته است، دچار عضله سوزی شود، شاخص توده بدنی او نیز تصحیح می ‌شود و بهبود می‌ یابد.

اغلب متخصصین دریافته اند که شاخص توده بدنی بیشتر از این ‌که بتواند تشخیص دهد فردی چاق می ‌باشد، توانایی تشخیص چاق نبودن شخص را دارد

و از این جهت می‌ تواند تشخیص دهد که فرد مورد نظر می ‌تواند در دسته ‌بندی گروه چاق قرار بگیرد یا به احتمال بسیار قوی چاق نمی ‌باشد، اما ممکن است فردی با معیارهای چاق بودن در شاخص توده بدنی گزارش شود.

در کل ممکن است فرد مورد نظر چاق نباشد، علی ‌الخصوص ورزشکارانی که چربی‌ های بدن آن ‌ها کمتر از ۱۵ درصد می ‌باشد و اندام‌ هایی عضلانی و مستحکم دارند، امکان این ‌که شاخص توده بدنی، آن ها را چاق تشخیص بدهد، بسیار زیاد است.

به ‌طورکلی شاخص توده بدنی، قادر به تشخیص وزن اضافه در اثر چربی ها و یا عضلات نمی ‌باشد. به‌‌ عنوان نمونه وقتی شاخص توده بدنی بالای ۴۰ باشد، در جدول شاخص توده بدنی فرد بسیار چاق محسوب می ‌شود، در صورتی که امکان دارد شاخص توده بدنی این فرد در اثر عضلات بالا باشد و چربی ‌های اضافی در بدن او وجود نداشته باشد.

محاسبه دقیق چاقی با شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می پذیرد؟

در مطالب بالا برایتان ذکر کردیم که به کمک شاخص توده بدنی می‌ توانید یک شناخت کلی نسبت به وزن خود و اندازه ‌گیری درصدهای چاقی و یا لاغری داشته باشید

اما ذکر کردیم که این معیار برای شما با دقت بسیاری صورت نمی‌گیرد و نمی ‌توان به طور قطع گفت که یک فرد با شاخص توده بدنی چاق می باشد یا لاغر.

ممکن است فردی با شاخص توده بدنی ۲۱ دارای دستانی لاغر، پاهایی غیر عضلانی و شکمی بسیار بزرگ برآمده باشد که این افراد در دسته‌ بندی وزن های طبیعی و نرمال جای داده نمی ‌شوند.

ممکن است که این فرد وزن خوبی داشته باشد، مثلاً ۷۰ کیلوگرم، برای کسی که قد ۱۸۰ دارد، وزنی مناسب می باشد،

محاسبه دقیق چاقی با شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می پذیرد؟
محاسبه دقیق چاقی با شاخص توده بدنی (BMI ) چگونه صورت می پذیرد؟

اما این شخص باید در روش زندگی خود اصلاحاتی انجام دهد و با توجه به رژیم غذایی مناسب بتواند میزان زیادی از حجم شکم خود را کاهش دهد و می تواند به جای شکم خود عضله ‌سازی کند.

از همین جهت این فرد نیازمند برنامه‌ هایی برای تمرین و فعالیت های جسمانی خود می ‌باشد و برای این‌که بتوان تشخیص دقیق داد و فهمید که درصد چربی شما چقدر می‌ باشد، باید به متخصص تغذیه مراجعه کنید و از طریق ترکیب بدنی دقیق می‌‌ توان پی برد که فردی چاق هستید یا لاغر.

به طور معمول پزشکان متخصصان برای این‌که تشخیص دهند میزان چاقی و لاغری شما به چه اندازه می باشد، نیازمند این هستند که اندازه‌گیری‌ هایی از دور کمر، دور مچ، دور گردن، دور شکم شما داشته باشند

تا از این طریق بتوانند آن را با قد و وزن شما مطابقت بدهند و بدانند که شرایط بدن شما در حالت نسبی و متعادل به سر می ‌برد یا شما دچار اضافه وزن هستید؟

شاخص توده بدنی (BMI ) در برنامه‌ریزی سلامتی

در کشورهای دیگر برنامه ‌ریزی مشخصی برای قد و وزن افراد وجود دارد. متخصصین این کشورها با در نظر داشتن قد و وزن اشخاص می ‌توانند شاخص توده بدنی را در وضعیت سلامتی کشور مشاهده کنند و از همین جهت متوجه می ‌شوند که کشور آن‌ ها دچار خطرات چاقی می ‌باشد یا خیر.

همین‌ طور در اکثر موارد وقتی راهکاری برای سلامت عمومی افراد جامعه در نظر گرفته می شود. شاخص توده بدنی یکی از عامل ‌های بسیار مهمی است که در این روند تأثیر به سزایی می‌ گذارد و با برنامه ‌ریزی دقیق و سنجیده ای عمل می کند.

شاخص توده بدنی (BMI ) در برنامه‌ریزی سلامتی
شاخص توده بدنی (BMI ) در برنامه‌ریزی سلامتی

به‌‌ عنوان نمونه اگر در یک کشور شرایطی مثل تورم و کمیابی کالاهای مهم و ضروری وجود داشته باشد، دولت آن کشور به کمک شاخص توده بدنی می‌آید

و می ‌تواند با استفاده از تغییر دادن در روند کالری ‌های دریافتی مردم آن کشور، برنامه‌ ریزی ‌های معینی در رابطه با جبران این کمبود کالری آن‌ ها در نظر بگیرد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

کویت چاق ترین کشور

در سال 1980 سازمان جهانی سلامتی به نام WHO نمونه ای از شاخص توده بدنی BMI را به‌‌ عنوان یک شاخص بسیار مفید برای ثبت اضافه وزن و چاقی افراد در جهان نمود. به ‌‌عنوان نمونه تشخیص دادند که کویت چاق ‌ترین کشور جهان می باشد.

کویت چاق ترین کشور
کویت چاق ترین کشور

به همین ترتیب ایالات متحده با شاخص توده بدنی 8/28 جایگاه هفدهم در جهان را دارد، اما کشور ما ایران اوضاع خوبی به نسبت کشورهای دیگر دارد، زیرا شاخص توده بدنی در ایران 2/26 می ‌باشد و ما هشتادمین کشور چاق در کل جهان می ‌باشیم.

کویت چاق ترین کشور
کویت چاق ترین کشور

کشورهای دیگر مثل کره جنوبی، کره شمالی، تایلند، کامرون، ژاپن، هند در لیست کشورهایی می ‌باشند که شاخص توده بدنی آن ‌ها ۲۵ در نظر گرفته شده است.

دو نکته ویژه وجود دارد که در کشورهای چاق زیاد به چشم می خورد. نکته اول این می ‌باشد که حدود ۶۷ درصد از کشورهای دنیا شاخص توده بدنی بالاتر از ۲۵ دارند. نکته دوم در این رابطه این می‌ باشد که هیچ کشوری وجود ندارد که شاخص توده بدنی آن زیر بیست و یک باشد.

به‌ طورکلی در دنیا اغلب چاقی ها برای مردان شایع ‌تر می باشد تا برای زنان، البته لازم است بدانیم در برخی از کشور های توسعه ‌یافته مانند: لهستان، ایتالیا، کانادا، آلمان، فرانسه، هلند، ژاپن و کره این روند برعکس عمل می‌کند و به ‌طور میانگین زنان در این کشورها دارای اضافه وزن بیشتری نسبت به مردان هستند و از مردان چاق ‌تر می باشند.

کالری ارزان

به دلیل این ‌که در همه کشورها کالری ارزان زیاد می باشد، ارزش غذایی بالایی برای آن ‌ها در نظر گرفته نشده است.

کالری ارزان
کالری ارزان

مثلا استفاده از آرد سفید و شکر کالری بسیاری برای افراد به همراه دارد و باعث می ‌شود که اغلب کشورها چاقی را تجربه کنند و حتی جوامع فقیر و کشورهایی که از لحاظ مادی کشور های کم درآمدی هستند در خطر ابتلا به چاقی قرار بگیرند.

اغلب کشورها یک برنامه ‌ریزی درست در رابطه با فرهنگ ‌سازی و تشویق مردم به رژیم ‌های غذایی مناسب و اصولی دارند و از این جهت تلاش می‌ کنند تا آمار فعالیت های بدنی افراد را بالاتر ببرند تا از این جهت سلامت جسمانی آن ‌ها را تامین کنند

و بتوانند شاخص توده بدنی کشور خود را به حالت استاندارد برسانند. در این روند کشور ژاپن یکی از کشورهای موفق می باشد که شاخص توده بدنی بسیار مناسب و ایده‌آلی دارد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

جمع بندی مطالب

امروزه اغلب افراد در دنیا از چاقی و اضافه ‌وزن رنج می ‌برند و نگران اندام متناسبی برای خود هستند.

بهترین راهکار برای مقابله با چاقی مفرط، مراجعه به جراح چاقی است.

اغلب افراد آشنایی لازم در رابطه با شاخص توده بدنی BMI را ندارند و ممکن است برای آن ‌ها در این راه سوالاتی پیش بیاید.

جمع بندی مطالب
جمع بندی مطالب

در این مقاله قصد داشتیم به طور کامل و جامع برای شما در رابطه با شاخص توده بدنی BMI صحبت کنیم تا از این طریق بتوانید اطلاعات بهتری در رابطه با آن داشته باشید.

جمع بندی مطالب
جمع بندی مطالب

به ‌طورکلی شاخص توده بدن یک مقیاس بسیار مناسب و ابزار قدرتمندی برای اندازه‌گیری چربی ‌های بدن می باشد و از این جهت می ‌تواند، با توجه به نسبت وزن بر قد افراد تشخیص دهد که فرد دچار اضافه وزن و چاقی می باشد و یا ممکن است از لاغری بیش از حد رنج ببرد.

به واسطه تقسیم وزن بر مجذور قد شاخص توده بدنی به دست می‌آید. شاخص توده بدنی همان ‌طورکه در مطالب بالا گفته شد، برای تمامی افراد، بدون در نظر گرفتن محدودیت، بالاتر از سن 18 سال کاربرد دارد و می ‌تواند تشخیص دهد که بدن شما چه وضعیتی پیش رو دارد.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

در مطالب بالا سعی کردیم تعریف کامل و جامعی از شاخص توده بدنی برای شما به همراه داشته باشیم.

همین ‌طور اطلاعات کلی و کامل شده ‌ای در رابطه با شاخص توده بدنی در اختیار شما قرار دادیم.شرح دادیم که به واسطه فردی ریاضی‌دان و اخترشناس در بلژیک شاخص توده بدنی اختراع شده است و توانسته از این جهت میزان درصد چربی های بدن افراد را مشاهده کند.

بهتر است بدانید در رابطه با شاخص توده بدنی تفاوت‌ هایی در نژاد ها وجود دارد. اغلب کشورها به طور یکسان در مورد شاخص توده بدنی اندازه‌گیری می‌ کنند.

در حالت نرمال این شاخص بین ۱۸ تا ۲۳ می ‌باشد، اما در کشور ما ایران شاخص توده بدنی برای افرادی که سن ۲۱ تا ۲۵ سال دارند، بین ۲۳ تا ۳۵ می ‌باشد.

در مطالب بالا برایتان ذکر دادیم که محاسبه دقیق BMI چگونه صورت می‌گیرد و برای شما با استفاده از مثال ‌ها و نمونه ‌هایی که آوردیم، توانستیم شرح دهیم که افراد چگونه می ‌توانند به شاخص توده بدنی خود دسترسی پیدا کنند. هر عددی در شاخص توده بدنی دارای معنای خاصی می باشد.

به واسطه مطالب بالا توانستیم معانی اعدادی که در شاخص توده بدنی در نظر گرفته می ‌شوند را برای شما شرح دهیم و بگوییم که چه میزان شاخص توده بدنی متناسب می باشد و معنای هر کدام از اعدادی که در BMI نشان داده می شوند، چیست.

همین طور با استفاده از مطالب بالا موارد کاربرد شاخص توده بدنی را برای شما شرح دادیم تا به واسطه آن بتوانید اطلاعات ارزنده ای داشته باشید.

ممکن است سوال بسیاری از افراد این باشد که شاخص توده بدنی برای تمامی سنین یکسان می باشد؟ باید بگوییم جواب این سوال خیر می باشد، زیرا شاخص توده بدنی برای کودکان متفاوت است

در مطالب بالا در رابطه با این موضوع به طور مفصل برای شما صحبت کردیم تا بتوانید از این جهت شاخص توده بدنی کودکان خود را تشخیص دهید.

همان ‌طورکه می‌ دانید هر راهکاری مزیت ‌ها و ویژگی‌ های منحصر به ‌فردی برای خود شامل می ‌شود. در مطالب بالا در رابطه با مزایای شاخص توده بدنی کاملاً به طور کامل صحبت کردیم.

اگر شاخص توده بدنی شما عددی نا مناسب را نشان دهد، مسلماً تأثیرات منفی بر روی بدن شما خواهد گذاشت. در مطالب بالا تأثیرات نامناسبی که ممکن است در رابطه با نامناسب بودن شاخص توده بدنی شما در نظر گرفته شود را عنوان کردیم.

شما در حال مطالعه مقاله محاسبه bmi دقیق هستید.

فاکتورهای خطرزا

همین ‌طور فاکتورهای خطرزا می ‌توانند مشکل اضافه وزن شما رو دو چندان کنند. ممکن است برخی از محدودیت ‌ها در رابطه با استفاده کردن از شاخص توده بدنی وجود داشته باشند که در مطالب بالا برای شما آن ‌ها را ذکر کردیم.

اغلب افراد سوال دارند که آیا ممکن است در رابطه با شاخص توده بدنی، خطا و اشتباهاتی رخ دهد؟ در مطالب بالا مفصلاً در رابطه با موضوع خطا و اشتباهات شاخص توده بدنی صحبت کردیم.

تفاوت زیادی بین عضله و چربی در شاخص توده بدنی وجود دارد. ممکن است فردی وزن بالایی داشته باشد، اما شامل چربی نباشد.

فاکتورهای خطرزا
فاکتورهای خطرزا

از همین جهت شاخص توده بدنی آن با یک فرد دارای چربی برابری می کند. محاسبه دقیق BMI را برای شما در مطالب بالا عنوان کردیم تا به واسطه آن بتوانید برنامه ‌ریزی درستی در روند سلامت خود داشته باشید. امیدواریم که توانسته باشیم با تهیه مطالب مقاله محاسبه bmi دقیق اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم.

امتیاز: 0 / 5. رای: 0

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید