در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم که لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست . همچنین اطلاعات مفید و سودمندی در رابطه با این موضوع خدمت شما ارائه دهیم. برای این که بهتر بدانید که لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست ما را همراهی نمایید.
مقدمه
در این مقاله سعی داریم تا در خصوص لاپاراسکوپی روده بزرگ اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم.
همچنین درباره روده بزرگ، جراحی لاپاراسکوپی، مراقبت های پیش از جراحی، رژیم غذایی مناسب بعد از جراحی، مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی و سایر سوالات دیگر که در این راستا برای شما مطرح می شود، مطالب کاملی را ارائه می نماییم. با ما همراه باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله جراحی لاپاراسکوپی چیست را مطالعه کنید.
اینفوگرافیک لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست
لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست
لاپاراسکوپی روده بزرگ جراحی است که در آن برای حذف تومورهای خوش خیم و بدخیم، قسمتی از روده توسط جراحان حذف می شود.
آن چه در نوشتار لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد:
روده بزرگ چیست؟
ساختار و کارکرد روده بزرگ را توضیح دهید؟
نشانه های بیماری کولیت اولسروز (روده بزرگ) را ذکر کنید؟
بیماری های التهابی روده بزرگ را نام ببرید؟
بیماران مبتلا به بیماری کرون بایستی از چه برنامه غذایی پیروی نمایند؟
اقدامات قبل از لاپاراسکوپی روده بزرگ را نام ببرید؟
نحوه انجام لاپاراسکوپی روده بزرگ به چه صورت است؟ توضیح دهید.
مزیت های لاپاراسکوپی روده بزرگ را نام ببرید؟
آیا بیماران بلافاصله بعد از جراحی فوق اجازه رانندگی دارند؟
تغییر راندمان روده بزرگ بعد از لاپاراسکوپی به چه صورت است؟ توضیح دهید.
از مصرف چه مواد غذایی بعد از لاپاراسکوپی که سبب اسهال بیماران می شود، بایستی خودداری نماییم؟
مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست ؟
چه محصولات غذایی در مهار کردن گاز شکم بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ مناسب است؟
رابطه جنسی بیماران بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ به چه صورت است؟
درصورت بروز چه علائمی بیماران بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ بایستی به جراح متخصص مراجعه نمایند؟
نتیجه گیری
روده بزرگ
در ابتدای مقاله لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست، در مورد روده بزرگ و عملکرد و ساختمان آن نیز توضیحاتی را برای شما ارائه می نماییم. قسمت پایانی دستگاه گوارش در بدن هر فرد را روده بزرگ یا Larg intestine می گویند. بهتر است بدانید که در این قسمت، آب موجود در مواد غذایی و همچنین جذب آب مصرفی و فقط باقیمانده مواد دفعی به صورت جامد قرار دارند. به طور کلی روده بزرگ از سه بخش:
1) کورروده ( Cecum) 2) پس روده یا کولون Colon)) 3) راست روده (Rectum) تشکیل شده است.
لازم است متذکر شد که آناتومی بخش کولون روده به چهار بخش دسته بندی می شود که عبارتند از:
1) کولون صعودی و یا بالا رو 2) کولون افقی 3) کولون نزولی یا پایینی 4) کولون سیگموئیدی
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله سندروم روده تحریک پذیر را مطالعه کنید.
ساختار و کارکرد روده بزرگ
روده بزرگ همچون محفظه ای برای مواد تخلیه شده از بخش روده کوچک که به مراتب دارای قطر بیشتری است، به کار برده می شود. روده کوچک دارای قطری دو و نیم سانتیمتری و همچنین روده بزرگ دارای قطر شش سانتیمتری برآورد شده است. علاوه براین، طول روده فوق صد و پنجاه سانتیمتر است (به میزان کمتر از 4/1 طول روده کوچک محاسبه شده است.) از اصلی ترین وظیفه روده بزرگ می توان به جذب آن اشاره کرد.
این روده در داخل حفره های شکمی قرار گرفته و نواحی روده کوچک را به طور کامل در بر گرفته است. قسمت بالایی روده بزرگ به شکلی قرار گرفته است که با دیواره های تحتانی معده در رابطه است.
قسمت جلویی روده بزرگ پوشیده شده از پرده صفاتی است. سلول های سطح درونی این روده همانند دیگر قسمت های لوله گوارشی، سبب تسهیل انتقال محتویات، مخاط تولید شده، جابجایی در زمان عبور می شود.
این روده در بردارنده تعداد بسیاری از باکتری هاست که انواع ویتامین های ضروری برای واکنش های سوخت و ساز بدن و همچنین ویتامین های ضروری نظیر ویتامین انعقاد خون (K)، نیاسین(B3) و تیامین (B1) که به منظور سلول های عصبی است را فرآوری و تولید می کند.
خون رسانی و اعصاب
خون رسانی شریانی به بخش روده بزرگ از سوی رگ های روده بند بالایی و همچنین جلویی، رگ های مرتبط به استخوان درونی لگن، شاخه هیپوگاستریک فراهم می گردد.
رگ های خونی برای ورود به این بخش برگرفته از شاخه هایی هستند که به شکل رج هایی دارای قوس می باشند و در انتها به رگ های روده بند فوقانی و همچنین پایینی تخلیه و سرانجام همراه با سیاهرگ طحال، سبب تشکیل سیاهرگ های متداول کبدی می شوند که از آنجا به داخل کبد وارد می شوند.
اعصاب روده بزرگ شباهت بسیاری به روده کوچک دارد که تحت کنترل و نظارت دستگاه های عصبی پاراسمپاتیک و همچنین سمپاتیک است.
پیشنهاد می کنیم از پست فلوشیپ لاپاراسکوپی چیست دیدن کنید.
انقباضات روده بزرگ
انقباضات موضعی (قطعه ای) توسط امواج رفت و برگشتی سبب درهم آمیختن محتویات روده و همچنین افزایش تماس آن ها با مخاط روده می گردد. این روده همراه با تحریکاتی از سوی جویدن و همچنین ترکیباتی همچون:
1) چربی ها 2) هورمون های گاسترین(پپتیدی) 3) نمک صفراوی جذب نشده 4) کوله سیستوکینین
انقباضات خود را شروع می نماید.
لازم به ذکر است که فعالیت های الکتریکی ماهیچه های این روده در مقابل روده کوچک به مراتب بسیار دشوار و پیچیده است. حرکات اساسی ریتمیک روده در بخش پایینی دیستال این روده و همچنین راست روده بسیار متنوع است.
همچنین فعالیت های موج آرام که از بخش کولون بالارو تا بخش کولون پایین رو که سبب بروز این انقباضات می شود، با سرعتی در حدود یازده بار در دقیقه ایجاد می شود، این در حالی است که این امواج آهسته در بخش کولون سیگموئیدی و همچنین راست روده تقریباً شش بار در دقیقه است.
بیماری های التهابی روده
این روده نیز ممکن است بر اثر عوامل متعددی دچار بروز التهابات روده بزرگ گردد که احتمال دارد در این شرایط جراحان متخصص برای روند بهبودی اقدام به جراحی لاپاراسکوپی روده بر روی بیماران نمایند. اختلالات التهابی روده و یا Inflammatory Bowel Disease به دو گروه کولیت اولسراتیو و همچنین کرون دسته بندی می شود که در زیر به طور کامل توضیح خواهیم داد.
بیماری کرون
از نظر متخصصین زمانی که بافت های لوله گوارشی سبب التهاب می شوند (بیماری کرون) در فرد رخ می دهد. نفوذ این بیماری بیشتر بر روی بافت های آسیب دیده است که گاهی ناتوان کننده و یا بسیار دردناک است و بایستی متذکر شد که در بعضی از مواقع ادامه حیات را برای فرد غیر ممکن می کند.
بیماری فوق ممکن است در هر قسمت از دستگاه گوارش در بیماران متعدد نمایان گردد. در بعضی از بیماران بخش پایانی ایلئوم (روده کوچک) دچار صدمه می شود و در برخی دیگر نیز احتمال دارد تا در سراسر کولون یا روده بزرگ این التهابات ایجاد شود.
در مجموع متداولترین مناطقی که سبب بروز بیماری کرون در بیمار می شود، بخش پایانی روده بزرگ و همچنین روده کوچک است.
علت اصلی این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است
علت اصلی این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است اما از نظر پزشکان، رژیم غذایی نادرست و همچنین استرس می توانند در تشدید این عارضه تاثیرگذار باشد و نه علت بروز بیماری کرون. شاید نقص وراثت و همچنین ایمنی بدن از علت های احتمالی بیماری کرون است که تنها این امر توسط مجرب ترین و با سابقه ترین پزشکان متخصص قابل تشخیص خواهد بود.
نکته حائز اهمیتی که در خصوص این بیماری بایستی متذکر شویم این است که شاید این بیماری در هر رده سنی روی دهد، اما در مجموع در اکثر جوانان و همچنین پیش از سن سی سالگی کرون ممکن است در فرد نمایان گردد.
نشانه های کرون
نشانه های بیماری فوق به طور معمول از آرام تا شدید قابل تغییر است که این شدت عارضه سبب تشخیص جراح متخصص به سوال جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست منجر می گردد.
بعضی از بیماران به شکل ناگهانی نشانه های شدید را تجربه می نمایند. در بعضی از مواقع در دوره هایی از این بیماری، نشانه ها به شکل کامل حذف می گردند که متخصصین به این گام از دوره (خاموشی بیماری) می گویند که بیماران بایستی با تصور از صحت و سلامتی کامل، مبادرت به قطع استفاده از داروهای تجویز شده از سوی پزشکان نمایند.
پیشنهاد می کنیم از پست جراحی چاقی لاپاراسکوپی دیدن کنید.
دل پیچه و استفراغ و تهوع
بیماری کرون در مدت زمان بیداری دارای نشانه هایی نظیر دل پیچه به همراه استفراغ و تهوع، دردهای شکمی و اسهال شدید پیوسته که اکثراً به داروهای متداول پاسخگو نخواهد بود،
حس فقدان انرژی و خستگی مفرط، تب خفیف که برآمده از عفونت و یا التهاب که بیشتر از یک الی دو روز به طول بیانجامد، تقلیل اشتها و همچنین از دست دادن بدون علت وزن، جراحت های دهانی نظیر آفت، مشاهده خون مخفی، تیره، ناپیدا و روشن در مدفوع بیمار، اختلالات ناحیه مقعد که مشمول خروج چرک،
خون و درد که بیشتر بر اثر التهابات در نزدیکی مقعد رخ می دهد و شاید این احتمال نیز وجود داشته باشد که ترشحات فوق از طریق چندین تونل بسیار ظریف پوستی که در این ناحیه ایجاد شده است، در بیماران رخ دهد که از نظر پزشکی به این گام (فیستول) می گویند.
در مجموع از نشانه های شدید بیماری فوق می توان به التهابات مفاصل، پوست و چشم، مجرای صفراوی، التهاب کبد، رشد جنسی و تاخیر بلوغ در کودکان متذکر شد.
علاوه بر آن بایستی در مورد عوامل خطر و همچنین تشدید بیماری به مواردی از جمله:
1) سوابق خانوادگی 2) استعمال سیگار 3) سفید پوستی 4) زندگی در شرایط آب و هوای شمالی 5) پیروی از رژیم های غذایی پرچرب 6) زندگی در مجاورت شهرهای صنعتی 7) استفاده از داروهای ضدالتهابی نظیر ناپروکسن سدیم، ایبوپروفن و دیکلوفناک سدیم که سبب بروز التهابات روده و همچنین تشدید عارضه در فرد می گردد.
بنابراین تمامی موارد بیان شده از نشانه های بیماری روده بزرگ (کرون) است که جراحان متخصص به منظور پیشگیری از روند بیماری و ادامه حیات بیمار، لاپاراسکوپی روده بزرگ را برای این گروه از بیماران به منظور دستیابی به پاسخ لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست تجویز می نمایند.
تست ها و شیوه های تشخیصی
در بخش قبلی از نوشتار لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست نشانه های کرون را بررسی کردیم. در این قسمت از مبحث لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست شیوه های تشخیص را مورد ارزیابی قرار می دهیم. با ما بمانید.
متخصصین برای تست ها و شیوه های تشخیصی بیماری کرون روده بزرگ از کولونوسکوپی به همراه نمونه برداری،رادیولوژی، تست کم خونی، سی تی اسکن، کپسول آندوسکوپی، تست تشخیص عفونت، MRI روده باریک، دابل بالن آندوسکوپی و در نهایت از تصویربرداری روده کوچک نیز استفاده می نمایند.
بعد از انجام آزمایش های لازم برای تشخیص بیماری فوق که بروز آن در روده بزرگ است، متخصصین به منظور درمان بیماری کرون موارد زیر را بیان می نمایند که:
از نظر متخصصین هیچ معالجه شناخته شده ای برای مداوای بیماران مبتلا به این اختلال وجود ندارد
از نظر متخصصین هیچ معالجه شناخته شده ای برای مداوای بیماران مبتلا به این اختلال وجود ندارد، اما به منظور روند بهبودی بیشتر، پزشکان مجرب می توانند با تجویز داروهای مناسب با این عارضه تا حد قابل توجهی تقلیل در این نشانه ایجاد نمایند و یا مدت طولانی علائم بروز در آن را خاموش نگه دارند.
شیوه های معالجه در بیماران متعدد، متغیر است. لازم است متذکر شویم که پزشکان متخصص برای معالجه بیماران در گام نخست، ابتدا داروهای سازگار با بیمار را تجویز می نمایند تا به تدریج میزان دوز دارویی را بیشتر و از داروهای قوی تر برای درمان این گروه از بیماران استفاده نمایند.
نکته حائز اهمیت این است که این گروه از بیماران مبتلا در شرایطی اجازه تحصیل، مسافرت، ازدواج و همچنین بارداری را همچون افراد دیگر دارند که به صورت همیشگی از این داروها استفاده نموده و مصرف آن را به هیچ عنوان قطع نکنند.
در مواردی که کلیه داروهای مصرفی در بهبود بیماران تاثیرگذار نبود، پزشکان متخصص برای روند بهبودی، جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ را به بیماران توصیه می نمایند.
رژیم غذایی بیماران مبتلا به بیماری کرون
بر اساس مطالعات انجام شده در خصوص لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست شواهدی که حاکی از مصرف مواد غذایی که سبب بروز التهابات در روده بزرگ می شود وجود ندارد.
اما مواد غذایی و همچنین نوشیدنی هایی نیز وجود دارد که سبب تقلیل التهاب نشانه های این عارضه می شود. بهتر است خوراکی هایی که میزان شدت نشانه های شما را در ابتلا به این بیماری بیشتر می نماید را به خاطر بسپارید و از استفاده ی آن ها جلوگیری نمایید.
استفاده از محصولات لبنی را تا حد بسیاری از برنامه غذایی خود بکاهید و همچنین مواد غذایی کم چرب را جایگزین مواد غذایی پرچرب نمایید. اگر با مصرف محصولات فیبر دار مشکل دارید، استفاده از آن را تا حد قابل توجهی کاهش دهید.
این گروه از بیماران بهتر است که میوه و همچنین سبزیجات را به صورت طبخ شده استفاده نمایند. متخصصین در این راستا متذکر می شوند که الکل، مواد غذایی سرخ شده و همچنین کافئین را از برنامه روزانه ی خود حذف نمایند. زیرا احتمال دارد که این امر وضعیت بیماران را بدتر نماید.
بیماری کولیت اولسروز
همان طور که در قسمت پیشین از مطلب لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست اشاره کردیم، این بیماری نیز یکی دیگر از اختلالات موجود در روده بزرگ است. به طور کلی یک اختلال التهابی روده بزرگ IBD که سبب التهابات دراز مدت و همچنین جراحت در سیستم گوارش بیمار می گردد، بیماری (کولیت اولسروز) است.
این بیماری پوشش درونی کولون(روده بزرگ) و همچنین مقعد (رکتوم) را تحت شعاع قرار می دهد و به طور معمول نشانه های موجود در این عارضه به صورت ناگهانی بروز می کند.
نشانه های بیماری کولیت اولسروز
نشانه های بیماری فوق با توجه به شدت التهابات روده، متغیر بوده است. اکثر بیماران مبتلا به این عارضه نشانه های متوسط و خفیفی را دارند. بر همین اساس با توجه به این که کدام قسمت از روده بزرگ بیشتر دچار التهاب شده است، احتمال دارد با نشانه های زیر همراه گردد که عبارتند از:
1) اسهال؛ که اکثراً با چرک و یا خون همراه است. 2) درد مقعد 3) دل پیچه 4) درد شکم 5) خونریزی مقعدی 6) حس دفع مدفوع با پیچ و زور 7) رشد نکردن کودکان 8) خستگی 9) تب 10) کاهش وزن؛ از نشانه های کولیت اولسروز روده بزرگ است.
علت بروز بیماری کولیت اولسروز
نقص سیستم ایمنی بدن یکی از علل احتمالی بروز این اختلال در بیماران است. زمانی که دستگاه ایمنی بدن شما سعی می کنند که به مبارزه با باکتری ها و یا ویروس های مهاجم بپردازد، بروز پاسخ ایمنی غیر عادی می تواند موجب حمله دستگاه ایمنی بدن به بافت های دستگاه گوارش بیمار گردد.
احتمال دارد که وراثت هم در بروز این عارضه تاثیرگذار باشد. نکته مهم این است که کولیت اولسروز در اشخاصی که یکی از اعضای خانواده به این عارضه مبتلا هستند، رایج تر خواهد بود.
بنابراین می توان بیان کرد که در حال حاضر اغلب بیمارانی که به این عارضه دچار شده اند دارای سوابق خانوادگی نیستند، بلکه ممکن است براثر استرس و یا رژیم های غذایی ناسالم به تدریج به بروز این عارضه مبتلا گردند.
در ادامه بهتر است که برای شیوه های تشخیص این بیماری بیان نماییم که:
متخصصین برای تشخیص؛ از رادیوگرافی ساده شکم، تست خون، سی تی اسکن، نمونه مدفوع و کولونوسکوپی استفاده می نمایند تا از این طریق بهتر بتوانند شیوه های درمانی موثر را برای بیماران توصیه نمایند.
درمان کولیت اولسروز
معالجه بیماری فوق نیز در مراحل نخست از سوی پزشکان متخصص به روش دارو درمانی صورت می گیرد و در برخی موارد شدیدتر، برای مداوا از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ استفاده می شود.
امروزه درمان قطعی برای این عارضه از روده بزرگ وجود ندارد و علاوه براین معالجه این گروه از بیماران با یکدیگر مغایرت دارد. در پروسه درمان بیماری پزشکان متخصص از دستورالعمل ها و شیوه های متغیری برای معالجه بیماران استفاده می نمایند.
همان طور که بیان نمودیم، پزشکان برای معالجه بیماران در مراحل نخست از داروهای خوراکی سازگار استفاده می نمایند و سپس میزان دوز دارویی و یا مراحل جراحی را بر روی بیماران آغاز می نمایند. بیماران بایستی به این نکته توجه داشته باشند که به هیچ عنوان بدون تشخیص پزشک مربوطه اقدام به قطع دارو نکند زیرا این امر ممکن است سبب تشدید عوارض بیماری روده بزرگ و همچنین عقبگرد معالجه بیماری در فرد گردد.
احتمال دارد که پزشکان متخصص رژیم به خصوصی را به روش تزریق وریدی و یا لوله تغذیه که هر دو به صورت داخلی صورت می گیرند، برای معالجه کولیت اولسروز به بیماران توصیه نمایند که به روند بهبودی تغذیه این گروه از بیماران کمک شایانی می نماید و در نهایت به روده شما فرصت استراحت کوتاهی را می دهد که در پروسه صحت و سلامتی بیمار می تواند تاثیرگذار باشد. متخصصین برای تقلیل التهابات روده در بیمارانی که با این عارضه همراه هستند، استراحت روده را موثرترین گزینه بر می شمارند.
احتمال دارد که پزشکان مجرب برای درمان بیماران از شیوه های تغذیه ای به شکل کوتاه مدت به همراه درمان دارویی نیز استفاده نمایند
. بایستی متذکر شد که در اکثر مواقع پزشکان متخصص بهترین شیوه معالجه را جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ برای بیماران توصیه می نمایند.
به این معنا که جراح متخصص در این جراحی اقدام به حذف کامل روده بزرگ می نماید. در اکثر موارد، این متد به نام (آناستوموز ileoanal) را در بر می گیرد. به طوری که جراح با ایجاد کیسه ای در بخش انتهایی روده که به شکل مستقیم به مقعد وصل است، برای بیماران این فرصت را ایجاد می نمایند تا دفع مدفوع به راحتی از طریق این روده صورت بگیرد.
البته بایستی متذکر شد که در بعضی از موارد استفاده از این متد غیر قابل استفاده است، که در این صورت جراحان متخصص با ایجاد یک حفره باز همیشگی در شکم که از نظر پزشکی استومای ایلئومی نام دارد، مدفوع را به کیسه ی بیرونی منتقل می نمایند.
با ادامه ی مبحث علمی کاربردی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست همراه شما عزیزان هستیم. با ما بمانید.
توصیه هایی برای بهبود و صحت بیماری
در بعضی مواقع احتمال دارد که در رویارویی با عارضه بیمار، احساس درماندگی بسیار زیادی نمایید که در این راستا تغییر در برنامه رژیم غذایی و همچنین سبک زندگی می تواند در طولانی شدن مدت دوره ی سلامتی و کاهش عود مجدد بیماری کمک زیادی نماید.
برخی از نوشیدنی ها و مواد غذایی هستند که سبب تقلیل نشانه های بیماری به خصوص در مواقعی که بیماری فوق به وضوح در فرد نمایان است، گردد. بنابراین از خوراکی هایی که می تواند در کاهش روند بیماری به فرد کمک شایانی نماید، می توان به موارد زیر اشاره کرد که شامل:
– محدود نمودن فرآورده های لبنی؛ زیرا احتمال دارد سبب بروز نفخ، اسهال و دردهای شکمی در فرد گردد. براساس مطالعات پزشکی صورت گرفته، بدن بیمارانی که با عارضه کولیت اولسروز همراه هستند، هضم لاکتوز موجود در فراورده های شیر برای آن ها سخت و دشوار است. به همین منظور متخصصین توصیه می نمایند که بیماران از مصرف این خوراکی ها جداً خودداری نمایند.
چربی موجود در مواد غذایی
– چربی موجود در مواد غذایی از روده عبور کرده و در نهایت سبب بدتر شدن اسهال در بیماران مبتلا به کولیت اولسروز روده بزرگ می شود. سس، کره، مواد غذایی سرخ شده، مارگارین، خامه که جزء مواد غذایی چرب هستند را بایستی از برنامه غذایی بیماران حذف نمایید و مواد غذایی کم چرب را جایگزین آن ها کنید.
– در صورتی که با التهابات روده بزرگ و یا نشانه های شدید آن همراه هستید، بهتر است تا بهتر شدن نشانه ها به شکل موقت از مصرف مواد غذایی دارای فیبر بالا همچون سبزیجات، میوه های تازه و همچنین غلات کامل که احتمال دارد نشانه های عارضه فوق را به تدریج بدتر نماید، دقت بسیار نمایید.
– از وعده های غذایی کوچک در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایید.
از موثرترین توصیه های درمانی به بیماران مبتلا به روده بزرگ
– از موثرترین توصیه های درمانی به بیماران مبتلا به روده بزرگ، مصرف مقدار بسیار زیاد مایعات در طی روز است. نوشیدنی های حاوی کافئین و همچنین الکل می تواند سبب تشدید تحریکات روده بزرگ شوند و در نهایت اسهال را در بیماران بدتر نماید. لازم به ذکر است که نوشیدنی های گازدار نیز در اکثر موارد سبب تولید گاز معده در بیماران می شود.
– بیماری فوق سبب تقلیل در جذب مولتی ویتامین، مواد معدنی و همچنین مواد مغذی در فرد می شود. توصیه می شود که پیش از استفاده از هر گونه مکمل و یا ویتامین با توجه به مشکل ایجاد شده با پزشک مرتبط گفت و گو نمایید.
– چنان چه شما با کاهش وزن تدریجی همراه هستید و یا نسبت به استفاده از محصولات غذایی بی اشتها شده اید، بهتر است با متخصص تغذیه مشاوره و مشورت نمایید.
استرس
– استرس می تواند نشانه های التهاب روده بزرگ را به مراتب افزایش دهد و یا شاید به شروع و همچنین شعله ور شدن این عارضه دامن زند.
– اغلب بیماران مبتلا به مشکلات گوارشی از مکمل های دارویی برای معالجه خود استفاده می نمایند که بهتر است تحت نظر متخصصین این حوزه صورت بگیرد.
کلیه موارد ذکر شده از توصیه های غذایی برای بیماران مبتلا به اختلالات روده بزرگ (کولیت اولسروز) است که می تواند در پیشگیری از روند بیماری فوق به بیماران کمک شایانی نماید.
جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست ؟
در مجموع، جراحی لاپاراسکوپی شامل پروسه ی است که طی جراحی، قسمتی از روده توسط جراحان متخصص برای معالجه تومورهای بدخیم و همچنین خوش خیم حذف می گردد.
در حال حاضر جراحان متخصص از این جراحی تاثیرگذار و موثر به منظور پیشگیری از روند توسعه سرطان در بدن بیماران مبتلا به عارضه روده بزرگ استفاده می نمایند. لازم به ذکر است که این شیوه جراحی به روش جراحی باز نیز انجام می گیرد، اما به جهت کوتاه بودن دوران نقاهت بیماران، بیشتر شیوه جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ را برای درمان خود انتخاب می نمایند.
در پروسه جراحی لاپاراسکوپی، جراحان متخصص و با سابقه با ایجاد برش های کوچک از شدت درد و همچنین خونریزی بیماران تا حد قابل توجهی کاهش می دهند. زیرا این متد جراحی نوین به میزان روش های جراحی معمول ایمن و مطمئن است.
در ادامه نوشتار لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست به شیوه انجام جراحی می پردازیم با ما بمانید.
شیوه انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ
در طی این جراحی، جراحان متخصص بعد از بیهوشی عمومی بیماران چندین شکاف کوچک به اندازه سه الی پنج سانتیمتر را در ناحیه تحت عمل جراحی ایجاد می نمایند و همچنین با استفاده از لوله های کوچک که کانولا نام دارند و از دوربین های پیشرفته و مجهز تشکیل شده است، از طریق این شکاف ها برای اعمال جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ استفاده می نمایند.
جراحان متخصص با انجام این جراحی اقدام به حذف و یا تفکیک اجزای سرطانی در روده بزرگ برای روند بهبود پروسه درمانی استفاده می کنند. این امر سبب می گردد که میزان صدمات به بافت های سالم دستگاه گوارشی در بیماران نیز به مراتب کاهش یابد. به طور معمول جراحان کولورکتال از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ به منظور معالجه بیماری هایی مانند:
- پرولاپس رکتوم 2) نشت بی اختیاری در مدفوع و ادرار 3) بیماری کرون 4) سرطان کولون 5) کولیت زخم 6) انواع سرطان های رکتوم و همچنین پولیپ هایی که از طریق کولونوسکوپی قابل حذف نیستند، استفاده می نمایند.
نکته در مورد جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ
لازم به ذکر است که جراحان متخصص از جراحی فوق بیشتر برای بیمارانی که از درد و ناراحتی شکم بسیار رنج می برند و همچنین در مواقعی که بیماران به تومورهای خوش خیم و یا بدخیم مبتلا هستن،د استفاده می نمایند.
اقدامات لازم پیش از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست ؟
جراحان متخصص برای انجام جراحی لاپاراسکوپی فوق، پیش از جراحی، دستورالعمل هایی را به بیماران متذکر می شوند که روند اعمال جراحی را آسانتر و همچنین بدون هیچ گونه عارضه در حین جراحی برای بیماران صورت می پذیرد. در اولین اقدام جراح متخصص آزمایشات لازم را برای آگاهی و ارزیابی بیشتر از روده بزرگ در بیماران تجویز می نمایند.
نکاتی را نیز قبل از شب جراحی به بیماران متذکر می شوند که عبارتند از:
1) استحمام 2) پرهیز از آشامیدن و یا مصرف مواد غذایی
در صورتی که بیماران به انجام این نکات پایبند نباشند، جراحان انجام جراحی لاپاراسکوپی روده را به زمان دیگری موکول می نمایند. البته بیماران نیز در جلسات مشاوره پیش از جراحی می توانند در مورد لاپاراسکوپی روده بزرگ، روند جراحی و مزیت های آن با جراح متخصص مشورت و گفت و گو نمایند.
به طور کلی اگر بخواهیم در خصوص آمادگی پیش از جراحی کولون (روده بزرگ) توضیحاتی را ارائه نماییم، بایستی متذکر شویم که:
– روز پیش از جراحی، لازم است که بیماران تنها از مایعات رقیق شده و فاقد از هر گونه پارتیکل مصرف نمایند.
– پودر (PEG) که جراح متخصص برای این گروه از بیماران تجویز نموده اند را بایستی از روز پیش از جراحی استفاده نماید. (این پودر را در آب حل نموده و میل می نماید.
برخی از بیماران با تهوع، نفخ شدید و استفراغ همراه می شوند. بایستی بیان نمود که در افراد میانسال، ریسک مشکلات الکترولیتی و آب نیز بروز می نماید). نکته مهم این است که در این گروه از بیماران دستورالعمل های قبل از جراحی در بخش ارائه می گردد و از انجام دادن آن بیرون از بیمارستان خودداری نمایید.
استفاده آنتی بیوتیک خوراکی
– از دیگر اقدامات پیش از جراحی به منظور تقلیل عود میکروبی استفاده آنتی بیوتیک خوراکی است. بعضی از متخصصین بر این باورند که تقلیل لود میکروبیال، موجب تقلیل گازهای درون روده در بیماران می شود. از مناسب ترین آنتی بیوتیک ها می توان به اریترومایسین، سه دوز نئومایسین پیش از جراحی و یا مترونیدازول به جای اریترومایسین نیز اشاره کرد.
– آنتی بیوتیک هایی که بر روی طیف گسترده ای از باکتری ها به این گروه از بیماران تجویز می شود، در داخل ورید تزریق می شود. هدف از این امر، تقلیل لود میکروبیال در جراحت های پوستی و همچنین زیرجلدی است و به همین منظور، پیش از جراحی، جراحان متخصص آنتی بیوتیک را توصیه می نمایند. یک آنتی بیوتیک مناسب می تواند مخلوطی از مترونیدازول و همچنین سفتریاکسون باشد.
جلوگیری از DVT
– جلوگیری از DVT، در روز جراحی در زمان جراحی میزان یک دوز انوکساپارین کفایت می کند. علاوه بر این از ابزارهای فشار دهنده ساق پا نیز به بیماران توصیه می گردد.
– از بیزاکودیل برای بالا بردن میزان حرکات روده ها که به صورت خوراکی و یا رکتال تجویز می شود، می تواند سبب تخلیه سریع روده بیمار پیش از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ گردد.
– دستورالعمل های پیش از جراحی روده بزرگ موجب استفراغ، نفخ و تهوع می گردد. به همین منظور بهره مندی از پلازیل می تواند به تقلیل این موضوع کمک شایانی نماید.
در این راستا سوالی که ممکن است برای شما مطرح شود به این موضوع اختصاص دارد که برای انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ، چگونه می توان بهترین جراح روده را انتخاب نمود؟
بهتر است بدانید که به جراحان متخصص در عرصه معالجه اختلالات روده بزرگ، جراح رکتوم و یا کولون می گویند. تخصص این جراح، جراحی دستگاه گوارش و همچنین جراحی عمومی است که به شکل کاملاً تخصصی در جراحی بخش دفعی سیستم گوارش بیماران تمرکز دارند.
جراح متخصص روده، دوره های فوق تخصصی خود را در این عرصه با موفقیت سپری کرده است و با شیوه های جراحی و همچنین غیر جراحی به معالجه مشکلات روده بزرگ در بیماران می پردازد.
در صورتی که با هر یک از نشانه هایی که در زیر به آن اشاره می نماییم که می تواند بیانگر عارضه مقعدی در بیمار باشد، بایستی به مجرب ترین و باسابقه ترین جراح رکتوم مراجعه نمایید که عبارتند از:
1) با درد شدید ناحیه مقعد همراه هستید 2) بیماران مبتلا به ورم در ناحیه مقعد 3) بیمارانی که در زمان دفع مدفوع با خونریزی همراه هستند
و از همه مهمتر در مواردی که شما در اغلب مواقع با عارضه یبوست همراه هستید و سایر شیوه های درمانی برای شما مثمرثمر نبوده است، می توانید به جراحان متخصص کولون مراجعه نمایید و در خصوص این که لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست اطلاعاتی کسب نمایید.
جراحی لاپاراسکوپی
به طور معمول جراحی لاپاراسکوپی به شکل سرپایی انجام می گیرد. به عبارتی شما در همان روز بعد از اتمام جراحی می توانید از بیمارستان مرخص شوید. احتمال دارد که جراحی فوق در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی و یا در مجهزترین کلینیک ها توسط مجرب ترین جراحان متخصص صورت پذیرد.
معمولا جراحان متخصص برای اعمال جراحی فوق از بیهوشی عمومی استفاده می نمایند تا از این طریق شما در طی جراحی به خواب عمیقی فرو روید و هیچ گونه دردی را احساس نکنید.
کادر درمانی از طریق سرمی که به صورت وریدی به شما تزریق نموده اند، ماده بیهوشی و همچنین سایر مایعات دیگر را برای بدن شما فراهم می سازند.
در بعضی از موارد نیز، جراحان متخصص برای انجام جراحی از بی حسی موضعی استفاده می نمایند
در بعضی از موارد نیز، جراحان متخصص برای انجام جراحی از بی حسی موضعی استفاده می نمایند که در این صورت تنها محل تحت جراحی مورد بی حسی قرار می گیرد و شما با هوشیاری کامل و عاری از هر گونه درد تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ قرار می گیرد. در طی جراحی، جراح متخصص از برش هایی به اندازه سه الی پنج و سه دهم سانتیمتر در ناحیه تحتانی شکم ایجاد می نمایند،
سپس کانولا لوله بسیار نازک مخصوص جراحی لاپاراسکوپی را داخل محل مورد نظر می نمایند و سپس از طریق گاز کربن دی اکسید، شکم بیمار را برای انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ متورم می سازند. لازم به ذکر است که متورم شدن با کمک این گاز سبب می گردد که جراح در حین انجام جراحی دقت و تمرکز بیشتری بر روی اندام های شکمی داشته باشند.
هنگامی که شکم بیمار متورم شد، پزشک لاپاراسکوپ را داخل شکاف های ایجاد شده می نمایند. همان طور که بیان نمودیم، لاپاراسکوپ ها به دوربین هایی متصل هستند که تصاویر درونی شکم را به مانیتوری که در بیرون متصل است، ارسال می نمایند تا از این طریق جراح متخصص برای اعمال جراحی تسلط کامل داشته باشد.
هنگامی که کلیه مراحل جراحی روده بزرگ به پایان رسید، گاز کربن دی اکسید و همچنین سایر ابزارهای پزشکی را از درون شکم بیمار بیرون می آورند و در انتها شکاف های ایجاد شده را بخیه نموده و با بانداژ کاملاً می بندند.
نتیجه حاصل از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ
لازم به ذکر است که نتیجه برآمده از جراحی فوق بسته به شیوه انجام لاپاراسکوپی و همچنین یافته های پزشکی دارد. در اکثر موارد، بیماران تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی با کمترین ناراحتی و یا درد در کوتاهترین زمان بهبود می یابند. به این علت که جراح تنها از شکاف های بسیار کوچک بر روی بدن بیماران استفاده می نمایند. در صورتی که بیماران بعد از انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ با یکی از مشکلات زیر مانند:
1) تب و یا سردرد 2) خونریزی، قرمزی و یا ترشح در ناحیه برش 3) استفراغ و یا حالت تهوع و همچنین دردی که با مسکن های قوی التیام نمی یابد، بایستی به جراح متخصص مراجعه نماید و وی را در جریان روند درمانی خود قرار دهید.
جراحی لاپاراسکوپی دستگاه گوارش تقریباً از پانزده سال پیش مورد تایید تمامی جراحان متخصص و همچنین انجمن های علمی قرار گرفته است. در حال حاضر نخستین اولویت برای جراحی های سرطان دستگاه گوارش به خصوص رکتوم و کولون واقع شده است. از دیگر مزیت های لاپاراسکوپی می توان به:
کاهش میزان درد بعد از جراحی، تقلیل ریسک فتق جدار شکم، ریسک چسبندگی کمتر انسداد روده و همچنین روده بعد از لاپاراسکوپی و همچنین کوتاه بودن زمان بستری در بیمارستان اشاره کرد.
شیوه های مراقبت بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست؟
بعد از این که جراح متخصص اجازه ترخیص بیماران را از بیمارستان صادر نمود، این گروه از بیماران دوره پراسترس و اضطرابی را به همراه خواهند داشت و تمام دغدغه روزمرگی آن ها مشکلات بعد از جراحی و همچنین سیستم گوارشی است.
اغلب بیماران بعد از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ از این که قادر نباشند تا در منزل از خود مراقبت نمایند، اطمینان نداشته و با درگیری های بسیاری همراه می شوند که این استرس و اضطراب دوران نقاهت بعد از جراحی را سخت تر و طولانی تر می نماید.
بایستی خاطر نشان کنیم که شرایط دوران نقاهت پس از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ برای کلیه بیماران یکسان نخواهد بود و وضعیت آن به میزان سلامتی پیش از جراحی، سن و همچنین شیوه جراحی بستگی دارد.
خستگی عاطفی و جسمی
خستگی عاطفی و همچنین جسمی پس از جراحی لاپاراسکوپی سرطان کولون(روده بزرگ) امری طبیعی است و سپری کردن آن در طی چندین هفته یا چندین ماه زمانبر است. زمانی که شما به منزل بر می گردید، بهتر است که چند روزی را به صورت کامل استراحت نمایید و در این مدت از یک همراه مساعدت و یاری بگیرید.
از یک برنامه روزانه ی مناسب برای خود استفاده کنید تا به راحتی این دوران را پشت سر بگذارید. به صورت منظم روزانه از تخت با کمک یک همراه پایین بیایید و لباس مناسب با شرایط جسمی خود را بپوشید. جراحان متخصص مناسب ترین فعالیت ورزشی برای این گروه از بیماران را پیاده روی معرفی می نمایند.
زیرا این امر به کاهش لخته های خونی و همچنین عفونت قفسه سینه بعد از جراحی کمک زیادی می نماید و سبب تقویت عضلات و بدن فرد و همچنین اضطراب نیز می شود.
در ادامه شیوه های مراقبت بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست بایستی متذکر شد که:
بهتر است از پله ها به آرامی بالا و پایین بروید و در منزل چند قدمی راه بروید. بایستی توجه نمایید که پیاده روی مختصر نیز احتمال دارد که به خستگی شما بعد از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ بیفزاید.
بازگشت مجدد به برنامه روزمرگی پروسه ی تدریجی است، پس تلاش نمایید که روزانه مسافت کمی را برای تسریع در بهبودی بعد از جراحی لاپاراسکوپی انجام دهید و کم کم به مسافت و همچنین سرعت خود اضافه کنید.(البته بهتر است این امر با اجازه و تشخیص جراح متخصص لاپاراسکوپی صورت پذیرد).
تا چهل و دو روز پس از انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ، از بلند کردن اجسام سنگین اجتناب نمایید تا این امکان را برای بدن خود فراهم سازید تا در کوتاهترین زمان التیام یابد. براساس یک روش کلی نبایستی هیچ شیء که از یک کتری پر آب سنگین تر است را بعد از جراحی بلند کنید.
در ماه نخست پس از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ فعالیت های سبکی نظیر آشپزی، شست و شو و همچنین گردگیری را به صورت مختصر و سبک انجام دهید.
بعد از گذشت یک ماه شما قادر خواهید بود که میزان فعالیت های روزانه ی خود را افزایش دهید
بعد از گذشت یک ماه شما قادر خواهید بود که میزان فعالیت های روزانه ی خود را افزایش دهید و اموری همچون اتو زدن، تعویض ملافه و یا پهن کردن لباس را به آرامی انجام دهید.
بعد از شش هفته می توانید به انجام امور متداول در زندگی نظیر بولینگ، باغبانی سبک، فعالیت های کم برخورد، پیاده روی طولانی و همچنین رقصیدن بپردازید.
با ورود به هفته هشتم در صورتی که احساس می نمایید که با بهبود وضعیت جسمی همراه هستید، این امکان را دارید که از سایر امور سنگین همچون گلف، شنا و دیگر فعالیت های ورزشی مجدداً استفاده نمایید.
دستورالعمل رانندگی بعد از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست؟
جراحان متخصص به بیمارانی که این عمل جراحی را برای بهبود وضعیت جسمی خود انتخاب نموده اند، بایستی تا هنگامی که به طور کامل قدرت انجام حرکات سریع و همچنین ترمزهای اضطراری را در زمان رانندگی نداشته باشند، بهتر است از انجام رانندگی خودداری نمایند. به طور معمول بهتر است به مدت چهار الی شش هفته برای شروع مجدد رانندگی صبوری نمایند.
اگر برای تسکین درد از مسکن های قوی استفاده می نمایید که سبب اخلال در تمرکز شما می شود، به هیچ عنوان رانندگی نکنید. دستورالعمل های ذکر شده برای انجام رانندگی بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ می تواند در این راستا به بیماران کمک شایانی نماید.
تغییر کارکرد روده بزرگ
روده و یا شکم در گام های نخست دوران نقاهت پس از جراحی لاپاراسکوپی سرطان روده بزرگ حساس تر می شوند. کارکرد روده بزرگ اغلب بیماران، پس از جراحی فوق تغییر می نماید.
زیرا جراح متخصص در حین لاپاراسکوپی قسمتی از روده بزرگ بیماران را حذف می کنند که این امر سبب کوتاه تر شدن روده بیماران نسبت به گذشته می شود.
این بیماران بعد از جراحی سریعتر مدفوع را دفع می کنند و شاید مدفوع این گروه از بیماران شل تر و یا تعداد دفعات دفع آن ها نیز بیشتر باشد.
در بعضی موارد احتمال دارد که این امر ماه ها به طول بیانجامد تا به تدریج روده جا بیفتد و علاوه براین به موقعیت تازه خود خو گیرد، هر چند نشانه های اغلب بیماران با گذشت زمان و پیروی از دستورالعمل های پزشکی قابل اجرا و مدیریت است.
چنان چه راندمان روده و شیوه اجابت مزاج همچون پیش از جراحی نمی شود، اغلب بیماران طرح نوینی را برای بهبود سلامتی خود اثبات می نمایند.
جراحان متخصص توصیه می کنند که پس از رسیدن به پاسخ جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست ظرفیت وعده های غذایی خود را تا حد امکان کاهش دهند و تعداد آن را از سه وعده به پنج الی شش وعده در طی روز برسانند.
مواد غذایی را به خوبی بجوید و از حذف وعده های اصلی غذایی نیز خودداری نمایید
مواد غذایی را به خوبی بجوید و از حذف وعده های اصلی غذایی نیز خودداری نمایید. مصرف آب فراوان در طی روز برای این بیماران بسیار مفید است و بایستی از نوشیدنی های گازدار، قهوه، چای و یا الکل کمتر استفاده نمایید. اختلالات رایج بعد از جراحی فوق که در بین تمامی بیماران شایع است را می توان به:
بی اختیاری مدفوع 2) یبوست 3) سختی در تخلیه کل روده 4) اسهال و یا شل بودن مدفوع 5) باد روده بسیار 6) فوریت استفاده از سرویس بهداشتی 7) تکرر مدفوع، اشاره کرد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله پرسش و پاسخ بای پس معده را مطالعه کنید.
آهسته بودن کارکرد روده
اگر مدفوع شما بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ شل است و در طی روز چندین بار با اجابت مزاج همراه هستید، در ماه های نخست پس از جراحی فوق، از مصرف مواد غذایی مملو از فیبر خودداری نمایید. مصرف بسیار زیاد از این گروه مواد غذایی(فیبر) سبب نفخ، اسهال و گاز معده می شود.
طبق نظر متخصصین؛ کند و یا آهسته کردن حرکات مدفوع در روده این گروه از بیماران، سختی تکرر مدفوع را تا حد بسیار حذف می کند و یا مدفوع را سفت تر می نماید که نتیجه آن آسان تر نمودن مهار مدفوع است. محصولات غذایی دارای فیبر نقش اساسی را در تنظیم راندمان روده بزرگ به همراه دارد. در مجموع دو نوع فیبر موجود است:
1) فیبر نامحلول که سبب بیشتر شدن سرعت حرکات روده در بیماران می شود. 2) فیبر محلول که این گروه از فیبرها نیز سبب کندتر کردن حرکات روده و همچنین سفت تر شدن مدفوع در بیماران می شود.
چنانچه بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ، شل و یا به صورت اسهال هستید، استفاده از محصولات غذایی که در زیر به آن اشاره می نماییم را کاهش دهید:
مواد غذایی نظیر دانه ها، برشتوک صبحانه سبوس دار و یا تولید شده از غلات کامل و چند نوع غله دیگر، سبوس، نان از خوراکی هایی به شمار می آیند که مشکل شما را تا حد قابل توجهی کاهش می دهند.
برخی از میوه ها مانند هلو، انگور، انواع توت، زردآلو، انواع آلو نیز می تواند در این امر به شما کمک نماید.
مصرف سبزیجاتی مانند سیر، لوبیا، اسفناج، کلم بروکلی، بلال، جوانه ها، پیاز، نخود فرنگی، فلفل و کلم نیز از دیگر خوراکی های کاهش دهنده در این امر به حساب می آیند.
پرهیز از موادغذایی سرخ شده و یا چرب نیز این عارضه را تا حد امکان کاهش می دهد.
برای تقلیل مشکلات نامبرده بهتر است از مصرف انواع ادویه هایی نظیر فلفل قرمز و کاری نیز خودداری نمایید.
از دیگر مواد غذایی که در رفع این مشکل حائز اهمیت است می توان به کافئین موجود در چای، قهوه، نوشیدنی های انرژی زا، نوشیدنی های حاوی شکلات و کولا نیز اشاره کرد.
کلیه موارد ذکر شده به همراه شکلات از خوراکی هایی به شمار می آیند که بیماران بایستی مصرف آن را به حداقل برسانند. البته هنگامی که حرکات روده کند و عارضه تکرر مدفوع دفع می گردد، می توانید با تجویز متخصص تغذیه از این محصولات غذایی مجدداً استفاده نمایید.
مواد غذایی که سبب کندتر شدن حرکت روده و سفت تر شدن مدفوع می شود
در بین محصولات غذایی، خوراکی هایی هستند که به سفت تر شدن مدفوع و همچنین کندتر شدن حرکات روده در بین بیماران دامن می زند که عبارتند از:
1) نان سفید 2) فرنی جو دوسر 3) مرغ 4) ماهی 5) ماست 6) کته و پاستا 7) کرده بادام زمینی 8) موز 9) پوره سیب زمینی 10) گلابی و سیب پوست کنده 11) مارشمالو
چنان چه تغییر برنامه رژیم غذایی برای مهار روده کافی نباشد، شاید نیاز باشد که از قرص های ضد اسهال و یا مکمل فیبر محلول نیز استفاده نمایید. البته بایستی متذکر شد که این گروه از بیماران بعد از انجام لاپاراسکوپی روده بزرگ با مراجعه به متخصص تغذیه و پیروی از برنامه غذایی مناسب می توانند تا حد قابل توجهی این مشکلات را برطرف نمایند.
بی اختیاری مدفوع
در مواردی که در جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ قسمتی از راست روده و یا رکتوم توسط جراحان متخصص این حوزه حذف گردد، عضلات پیرامون مقعد و یا اسفنکترها دچار صدمه قرار می گیرند و در نهایت بیمار دیگر قادر نخواهد بود تا عضلات این ناحیه را به قدر کافی منقبض نماید تا سبب خروج از مدفوع گردد.
علاوه براین شاید لاپاراسکوپی روده بزرگ به عصب رسانی عضلات هم صدماتی را وارد نماید و در انتها این امر سبب می گردد که عصب ها سیگنال های نادرستی را به مغز هدایت نمایند. به این صورت تعیین زمان دفع مدفوع و خروج گاز معده برای این گروه از بیماران با سختی های خاص خود همراه است.
پیشنهاد می کنیم از پست هزینه عمل اسلیو در بیمارستان نیکان دیدن کنید.
هنگامی که بیمار با حس دفع مدفوع همراه است و قادر نیست تا این مشکل را کنترل نماید
در مواقعی که بیمار با حس دفع مدفوع همراه است و قادر نیست تا این مشکل را کنترل نماید، براساس یک امر طبیعی کلیه عضلات خود را منقبض، نفس خود را حبس نموده و در پی استفاده از سرویس بهداشتی است که برای رفع این مشکل، جراحان متخصص به این گروه از بیماران توصیه می نمایند که فاقد از هر گونه حرکتی بنشینند و یا بایستند و علاوه بر این عضلات اسفنکترهای معقدی را منقبض نمایند تا از ضرورت فوری دفع مدفوع جلوگیری نمایند.
بهتر است با انجام تمرینات عضلات اسفنکتر در جهت تقویت آن ها اقدام نمایند. زیرا این امر به شکل منظم تری می تواند حرکات روده بزرگ را مهار و کنترل نماید و علاوه براین از خروج گاز و یا مدفوع نیز در این گروه از بیماران پیشگیری نماید.
به هر میزان که این تمرینات را بیشتر انجام دهید، بعد از جراحی با عضلات کارآمدتر و قوی تری همراه خواهید شد. به طور معمول بعد از جراحی و پیش از ترخیص از بیمارستان، جراح متخصص تمرینات اسفنکتر را که گزینه مناسبی برای رفع این مشکل است را به شما آموزش می دهند.
با ادامه ی مبحث لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست همراه شما هستیم.
مهار گاز شکم بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ
احتمالاً پس از جراحی سرطان روده بزرگ(کولون) با نفخ همراه شوید و همچنین بعد از آن نیز روده گاز بیشتری را ایجاد نماید. ممکن است نشستن طولانی مدت برای شما کمی سخت و دشوار باشد که در تمامی این گروه از بیماران امری طبیعی است.
بهتر است هر سی دقیقه یک بار از جای خود بلند شوید و وضعیت فعلی خود را تغییر دهید. زیرا این امر سبب می گردد که از تجمع گاز در معده بیماران جلوگیری شود.
در صورتی که عضلات مقعدی شما تضعیف یافته اند یا اگر بخش استوما و یا (دهانه خروج مدفوع) در روده ی جراحی شده شما ایجاد شده است، احتمال دارد شما با مهار پایین تری از خروج گاز معده همراه باشید.
مقدار گاز برآمده از محصولات غذایی که در طی روز بعد از جراحی استفاده می کنید، در تمام افراد متغیر است. محصولات غذایی مملو از فیبر به مراتب گاز بیشتری را ایجاد می کنند.
بهتر است بعد از جراحی، خوراکی های متعددی را امتحان نمایید
بهتر است بعد از جراحی، خوراکی های متعددی را امتحان نمایید و به نتیجه حاصل از آن توجه نمایید که چه نوع از محصولات برای شما مفید و اثرگذار است. لازم است مواد غذایی را که در طی روز مصرف می نمایید را یادداشت برداری کنید تا به این ترتیب بتوانید از مواد غذایی که سبب ازدیاد باد شکم بعد از جراحی فوق می شود را از برنامه رژیم غذایی خود حذف و یا مصرف آن را کاهش دهید.
به آرامی غذا میل کنید و هر لقمه را به دفعات بسیار زیاد بجوید. متخصصین تغذیه توصیه می کنند که وعده های غذایی بیشتر و همچنین کم حجم تر را جایگزین وعده های غذایی سنگین نمایید تا از این طریق بتوانید برای مهار گاز شکم بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ کنترل بیشتری را داشته باشید.
بهتر است از محصولات غذایی که سبب تولید گاز شکم بعد از جراحی می شود به موارد زیر اشاره کرد:
خوراکی هایی نظیر کلم بروکلی، خیار، جوانه ها، بلال، پیاز، کلم، اسفناج و لوبیا که بهتر است آن ها را یا به صورت آبپز استفاده کرده و یا نفخ آن ها را پیش از مصرف بگیریم.
از مصرف مواد غذایی که دارای درصد چربی بسیار بالایی هستند و لبنیات که در بروز این عارضه بعد از جراحی تاثیرگذار است نیز بپرهیزیم.
پرهیز از خوراکی های دیگر نظیر سبوس، عدس، آجیل و مواد غذایی تند و همچنین آدامس از برنامه غذایی بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ نیز در این امر می تواند به بیماران کمک زیادی نماید.
نوعی قند به نام سوربیتول که در برخی از شیرین کننده های غیر طبیعی و نیز گلابی، سیب و هلو موجود است.
تولید گاز معده بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ
تمامی مواد غذایی نامبرده می تواند سبب تولید گاز معده بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ در بیماران گردد که در این راستا بهتر است مصرف آن ها را از برنامه رژیم غذایی بعد از جراحی کاهش و یا حذف نماییم.
البته برخی از داروها نیز می تواند سبب افزایش و یا تولید گاز شکم بعد از جراحی گردد که جای نگرانی برای این گروه از بیماران نیست. زیرا استفاده از آن ها برای التیام درد و یا پیشگیری از عفونت توسط جراحان متخصص تجویز می گردد. این داروها شامل:
1) متفورمین 2) بتابلاکرها 3) آنتی بیوتیک ها 4) ایبوپروفن و ولتارول که از مسکن های ضد التهابی به شمار می آیند.5) برخی از داروهای خوراکی ضد افسردگی همچون فیبو ژل، ونلافاکسین، لاکتولوز و سیتالوپرام.
مراقبت از جراحت بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ
به طور کلی مقداری ناراحتی و همچنین درد در نواحی اطراف جراحت در برخی از بیماران امری طبیعی است. بهتر است بیماران بعد از جراحی مسکن های تجویز شده را به طور منظم استفاده نمایند و استفاده از آن ها را تا هنگامی که بتوانند فاقد از هر گونه دردی به راحتی نفس عمیق بکشند، راه بروند، سرفه کنند و یا استراحت نمایند، ادامه دهند.
بهبود یافتن و همچنین جوش خوردن محل جراحت (شکاف های ایجاد شده برای لاپاراسکوپی) چند گام دارد. به این صورت که در گام نخست احتمال دارد که فرد با حس سوزش، خارش و یا بی حسی در ناحیه جراحت همراه باشد و در مقابل ایجاد بافت های جدید با این حس همراه شوید که زخم شما برجسته و همچنین ضخیم تر می شود.
علاوه براین بیماران ممکن است که در زمان بهبودی شکاف های ایجاد شده در جراحی فوق با حس کشیدگی پوست همراه شوند که به همین منظور جراحان متخصص برای رفع این مشکل و یا نرم تر شدن پوست بیماران بعد از جراحی فوق روغن بچه را تجویز می نمایند.
از نظر جراحان، دوش گرفتن و یا استحمام بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ مانعی ندارد
از نظر جراحان، دوش گرفتن و یا استحمام بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ مانعی ندارد، مگر این که جراح مراقبت های خاصی را برای بیماران خود تجویز کرده باشد. بیماران بایستی از استحمام آب داغ بعد از جراحی خودداری نمایند و علاوه بر این از مواد ضد عفونی کننده تا هنگامی که محل جراحت به طور کامل بهبود نیافته است، خودداری نمایند.
در صورتی که با هر گونه زخم بدبو، دردناک، ترشح و یا قرمزی پوست همراه بودید، بهتر است سریعاً جراح متخصص را از بروز این عوارض مطلع نمایید تا اقدامات پیشگیرانه صورت پذیرد.
شیوه های متعدد خودیاری
از دیگر مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ می توان به شیوه های متعدد خودیاری اشاره کرد. انجام فعالیت های ورزشی منظم تا حد قابل توجهی سبب تقلیل خستگی و همچنین افزایش انرژی در بیماران می گردد.
همان طور که اشاره کردیم، بهتر است فعالیت های ورزشی را با انجام پیاده روی کوتاه آغاز نماییم و به تدریج به مقدار مسافت خود بیفزاییم. انجام تمرینات ورزشی در این راستا به بیماران کمک می کند که بهتر بخوابند و یا از اضطراب و همچنین افسردگی های بعد از جراحی جلوگیری نمایند.
ممکن است جراح متخصص برای تقلیل استرس و اضطراب های بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ درمان های مکمل را به بیماران توصیه نمایند. تلاش کنید هر روز بعد از بیدار شدن بلافاصله از تخت بلند شده و همچنین در زمان مقرری در طی روز به رختخواب بروید و استراحت نمایید.
بهتر است برای بهبودی سریعتر با دوستان خود به خرید بروید و یا در امور منزل و یا انجام باغبانی و دیگر اموری که به صحت و تندرستی شما کمک می نماید را در طی روز انجام دهید.
رابطه جنسی بعد از جراحی
در پاسخ به مراقبت های مهم بعد از جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست بایستی بگوییم که اغلب بیماران میل خود را به داشتن برقراری در روابط جنسی به دنبال مبتلا شدن به سرطان روده بزرگ و همچنین انجام لاپاراسکوپی کولون به تدریج از دست می دهند.
مشکلات جانبی لاپاراسکوپی روده بزرگ سبب می گردد که بیماران در انجام مجدد این رابطه با استرس و اضطراب همراه شوند که می تواند تاثیرات مخربی را بر روی اعصاب و روان آن ها ایجاد نماید.
ایجاد استوما و پیش بینی های دور از انتظار فعالیت روده بزرگ، سبب تاثیرات چشمگیری بر روی احساسات بیماران در خصوص وضعیت جسمی خود و یا باور آن ها از احساسات همسرشان می شود.
بنابراین از نظر جراحان متخصص هر زمان که بیماران احساس نمودند از نظر جسمی و روحی در شرایط کاملاً نرمال قرار دارند، می توانند اقدام به برقراری این ارتباط نمایند.
مناسب ترین اقدام
البته مناسب ترین اقدام این است که برای بازیابی صمیمیت و همچنین نزدیک شدن مجدد به همسر خود، در گام نخست روابط خود را با در آغوش گرفتن همسر و یا بوسه آغاز نمایید که می تواند از نظر سلامت روان نیز اثرات مثبتی را بر جای گذارد.
کلیه موارد ذکر شده از مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست می باشد که برای بهبود بیماران کمک شایانی می نماید.
نتیجه گیری
امروزه جراحان متخصص برای درمان اختلالات روده بزرگ و یا معالجه تومور بدخیم و یا خوش خیم با انجام جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ اقدام به حذف قسمتی از روده بزرگ می نمایند.
زیرا این امر مناسب ترین شیوه برای پیشگیری از روند پیشرفت سرطان در بدن بیماران است. خونریزی کمتر، شکاف های کوچک و همچنین میزان کاهش درد در بیماران سبب گردیده که اغلب افراد از متد به روز لاپاراسکوپی به منظور درمان خود استفاده نمایند.
از اینکه تا انتهای پست لاپاراسکوپی روده بزرگ چیست با ما همراه بودید متشکریم.