جدول bmi در سنین مختلف

جدول bmi در سنین مختلف

جدول bmi در سنین مختلف
جدول bmi در سنین مختلف

جدول Bmi در سنین مختلف موضوع این مقاله می باشد؛ که با مطالعه و بررسی بر روی این موضوع به بخش های مختلف آن پرداخته خواهد شد و به سؤالاتی که در مقاله مطرح می شود پاسخ داده خواهد شد.

جدول bmi در سنین مختلف
جدول bmi در سنین مختلف

پیشنهاد می کنیم از مقاله های محاسبه bmi بر اساس سن و محاسبه bmi دقیق دیدن کنید.

تاریخچه ی BMI چه بوده است؟

دستورالعمل محاسبه ی BMI به چه صورت است؟

تغییرات BMI در سنین مختلف به چه شکل است؟

صدک  BMI وضعیت وزنی کودکان به چه صورت است؟

آیا محاسبه BMI محدودیت دارد؟

محاسبه ی BMI در طول بارداری به چه صورت است؟

عوارض BMI بالا و پایین چیست؟

محاسبه ی BMI بر سلامتی چه تأثیری دارد؟

بر اساس شاخصه ی توده ی بدنی بیش از حد چه اتفاقاتی صورت می گیرد؟

وضعیت شاحص توده ی بدنی در ایران چگونه است؟

 

تاریخچه ی BMI

وزن دلخواه و ایده آل برای هر شخص دارای مفهومی متفاوت است. وزن دلخواه امکان دارد برای سلامتی مضر باشد، در صورتی که وزن ایده آل وزنی می باشد که برای عملکرد بهینه ی بدن ضروری می باشد.

ولی وزن دلخواه با وزن ایده آل متفاوت می باشد. کم کردن وزن بیشتر از حد و به طور وسواسی که این هیچ وقت برای سلامتی مناسب نمی باشد.

همه می دانند وزن بالا و داشتن اضافه وزن احتمال ابتلا به بیماری های مختلف و خطرناک را خیلی بالا خواهد برد. بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون، ناراحتی های قلبی؛ اما کم کردن وزن بیش از اندازه هم خطرهای خود را دارد.

تاریخچه ی BMI
تاریخچه ی BMI

پزشکان متخصص تغذیه برای محاسبه کردن وزن و قد افراد و به وجود آوردن اندامی متناسب برای آنان از معادلات به خصوصی بهره می برند.

معادلاتی که معمولاً با آن آشنایی دارند، یکی از این معادلات BMI می باشد. محاسبه ی BMI در داشتن اندامی متناسب مهم است. خیلی از متخصصان تغذیه و کاهش وزن با استفاده از این فرمول احتیاج به کم کردن و یا زیاد کردن وزن را تشخیص می دهند.

آدولف کوئیتلت

BMI و یا شاخص کوئیلت یک فرمول ریاضی می باشد که در بین سال های 1830 تا 1850 به وسیله ی یک دانشمند اهل بلژیک آدولف کوئیتلت به وجود آمد.

اما بعد از مدت زمانی آنسل کیز در سال 1972این اصطلاح را شاخص توده ی بدنی نام گذاشت.  این شیوه با الهام از شیوه ی وزن کشی در زیر آب به اندازه گیری حجم تقریبی توده ی بدن پرداخته است.

پس، از آن در یک نمودار که بر پایه ی علم آمار می باشد و همچنین بر روی افراد سالم و دارای وزنی نرمال می باشند، گردآوری می گردد؛

تا حجم بدنی هر شخص نسبت به عموم مردم سنجیده شود. نمودار سنجش برای مردان بر پایه ی بدنی تشکیل شده از 15 درصد چربی، 15 درصد استخوان، 45 درصد عضله و 25 درصد دیگر بافت ها تعیین شده و در زنان از 27 درصد چربی، 12 درصد استخوان، 36 درصد عضله و 25 درصد باقی مانده ی بافت ها معین می شود.

شاخص BMI با تقسیم شدن وزن بر مجذور قد، مقدار وزن در هر متر مکعب از بدن انسان سنجیده می شود. بر این پایه وزنی که برای بدن مردان مناسب است در هر متر مکعب می بایست بین 20 تا 25 کیلوگرم و در زنان 19 تا 24 کیلوگرم باشد.

دقت بالا و آسان

این شیوه به دلیل آسان بودن در استفاده از آن و دقت تقریباً بالا شیوه ی اصلی می باشد که برای محاسبه ی حجم بدن اشخاص در مراکز مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

اضافه وزن و چاقی در همه ی افراد سبب به وجود آمدن بعضی مشکلات جسمی و حتی روحی می گردد. برای به دست آوردن وزن ایده آل با توجه به قد هر شخص می بایست کارهایی را انجام داد که به آن اشاره خواهد شد.

برای محاسبه نمودن وزن ایده آل می بایست چند فاکتور مهم را در نظرگرفت. بیشتر مردم به این می اندیشندکه برای رسیدن به وزن ایده آل، تنها می بایست به قد خود توجه داشته باشند ولی حقیقت این می باشد که برای محاسبه ی درست وزن و نسبت قد به وزن، به جز قد، جنسیت و استخوان بندی هم دارای اهمیت است.

محاسبه ی BMI بر اساس واحد متریک انجام می شود و اگر بر اساس واحدهای دیگر اندازه گیری گردد، پاسخ درست در محاسبه به دست نخواهد آمد.

اگر برای محاسبه ی BMI از واحد پوند (IB) برای وزن و اینچ (in) برای قد مورد استفاده قرار گیرد، در نهایت عددی که به دست می آید را باید در 703 ضرب کرد تا عدد شاخص توده ی بدنی هر کس درست به دست آید.

توجه داشته باشید

اگر از واحد پوند (Lb) برای وزن و واحد فیت (ft) برای قد استفاده شود در نهایت عددی که به دست می آید را باید در 4.88 ضرب نمودتا عدد شاخص توده ی بدن درست به دست آید.

اگر از واحد استون (st) برای محاسبه وزن و از واحد اینچ (in) برای محاسبه ی قد استفاده شود در نهایت عددی که به دست می آید را می بایست در 9840 ضرب نمود تا عدد شاخص توده ی بدن درست حاصل شود.

محاسبه ی BMI یا شاخص توده ی بدنی، معیاری می باشد که برای اندازه گیری و مشخص کردن اضافه وزن یا چاقی بدن افراد مورد استفاده واقع می شود.

شاخص BMI به صورت مستقیم مقدار چربی بدن انسان را اندازه گیری نمی نماید، ولی تحقیقات انجام شده نشان از این دارد که محاسبه به وسیله ی BMI به شکل مستقیم با چربی های بدن که به شیوه های مختلف اندازه گیری می گردد ارتباطی تقریباً مستیم خواهد داشت.

 

دستورالعمل محاسبه ی BMI

ابتدا باید وزن را اندازه گرفته و یادداشت کرد.

وزن مناسب برای خانمی با استخوان بندی معمولی و دارای قد 154 سانتی متر (5 فوت) و 45 کیلوگرم(100) پوند می باشد.

حالا اگر فردی کوتاه تر و یا بلندتر از 154 سانتی متر باشد، اول می بایست محاسبه کرد که این اختلاف چند سانتی متر می باشد؟

اگر شخصی بلندتر از 154 باشد به ازای هر سانتی متر یک کیلو به 45 کیلو اضافه کند و اگر از کوتاه تر از آن است به ازای هر سانتی متر یک کیلو از 45 کیلو بکاهد.

اندازه گیری چربی بدن به وسیله ی کولیس و یا کالیپر چربی سنج

اندازه گرفتن چربی بدن با بررسی نمودن مقاومت بیوالکتریکی

اندازه گرفتن چربی بدن با اندازه گیری دانسیته و یا وزن در زیر آب

اندازه گرفتن چربی بدن به وسیله ی دستگاه سنجش تراکم چربی اشعه ی ایکس

به غیر از مواردی که ذکر شد محاسبه ی BMI ارتباط مستقیمی با نتایجی که از اندازه گیری چربی در بیماری های متابولیکی مثل دیابت به دست آمده است دارد

دستورالعمل محاسبه ی BMI
دستورالعمل محاسبه ی BMI

به صورت کلی، BMI شیوه ای ارزان و ساده برای بررسی کردن و طبقه بندی نمودن وزن افراد می باشد، طبق محاسبه ی BMI وزن اشخاص به چند صورت طبقه بندی می گردد:

کمبود وزن/ وزن BMI و یا سلامت/ اضافه وزن/ چاقی

انجام BMI توسط پزشکان

BMI ابزاری خیلی دقیق برای تشخیص نمی باشد. ولی قادر است وزن کودک و یا یک شخص بالغ را برای پیشبینی مشکلاتی در ارتباط با وزن بالقوه زیر نظر داشته باشد.

اگر کسی از BMI بالا و یا پایین برخوردار باشد، یک پزشک و یا سایر اشخاص که در این حوزه مشغول هستند قادرند سایر شاخص ها را نیز در نظر داشته باشند:

اندازه گرفتن ضخامت پوست، که نشان دهنده ی این است که چه اندازه چربی در بدن یک فرد بالغ و یا یک کودک موجود است. بررسی کردن رژیم و فعالیت های فیزیکی

حرف زدن در رابطه با وجود داشتن سابقه ی خانوادگی و مشکلاتی مثل بیماری های قلبی و عروقی و سایر مشکلات سلامت

نکته ی دیگر بررسی های درست برای سنجش سلامت شخص می باشد.

پزشک و متخصصان در حوزه ی سلامت بعد از دریافت کردن نتایج مربوطه خواهند توانست رژیم و برنامه ی ورزشی درست مخصوص هر شخص را ارائه دهند.

دستورالعمل تشخیص استخوان بندی و جثه

در این کار باید با یک متر دور مچ دست را اندازه گرفت.

اگر اندازه ی مچ دور دست حدود 15 سانتی متر باشد، استخوان بندی فرد معمولی می باشد. اگر اندازه ی مچ کم تر از 15 سانتی متر باشد، استخوان بندی فرد ریز می باشد و اگر بیشتر از 15 سانتی متر بود استخوان بندی فرد درشت است.

اگر استخوان بندی شخصی ریز باشد، برای محاسبه ی دقیق وزن مناسب 10 درصد وزنی که در قبل محاسبه شد را باید کم کرد و اگر استخوان بندی فرد درشت بود یک درصد به آن وزن باید اضافه نمود.

دستورالعمل مشخص کردن وزن ایده آل مناسب قد با BMI

عدد BMI برای شخصی با وزن متناسب، بین 25 تا 5/18 می باشد که نشان دهنده ی نسبت قد به وزن یک شخص متناسب می باشد. حال باید قد را اندازه گرفت و به توان 2 رساند و آن را در عدد 5/18 برای کم ترین و عدد 25 برای بیشترین وزن با قد مناسب باید ضرب کرد.

BMI در میان کودکان و بزرگسالان به یک شکل محاسبه می گردد. این محاسبه بر اساس فرمول زیر انجام می پذیرد:

وزن (کیلوگرم)/ [قد (متر)] به توان 2 برابر با شاخص توده ی بدنی

وقتی که در این فرمول برای اندازه گرفتن وزن از واحد کیلوگرم استفاده می گردد. برای اندازه گرفتن قد هم می بایست واحد متر به کار رود. از آنجا که اغلب قد را با واحد سانتی متر اندازه می گیرند، برای قرار دادن آن در فرمول BMI اول می بایست واحد آن به متر تغییر پیدا کند.

می توان در اینجا یک مثال آورد: اگر یک شخص 68 کیلوگرم وزن و دارای 165 سانتی متر قد است، شاخص توده ی بدنی او به این شکل محاسبه می گردد:

65/1 متر برابر با 165 سانتی متر: قد

68 کیلوگرم: وزن

شاخص توده ی بدنی= 68 تقسیم بر 65/1 به توان 2 برابر با 98/24 (کیلوگرم / متر مربع)

BMI در سنین مختلف

در میان بزرگسالان 20 سال و بزرگتر یک طبقه بندی استاندارد برای شاخص توده ی بدن استفاده می گردد. این طبقه بندی در میان زنان و مردان یکسان می باشد.

نسبت قد به وزن مناسب در سن های مختلف تفاوت دارد. آن وزنی که برای یک شخص 70 ساله سالم به حساب می آید برای خانمی جوان با 20 سال سن اضافه وزن محسوب می شود.

این شاخص در میان مردان در سنین مختلف به این ترتیب می باشد که دچار تغییر هم است:

شاخص BMI با توجه به سن در میان زنان به 5 دسته تقسیم می گردد

19 تا 24 سال برابر با 22 کیلوگرم بر متر مربع است.

25 تا 34 سال مساوی 23 کیلوگرم بر متر مربع می باشد.

35 تا 44 سال برابر با 24 کیلوگرم بر متر مربع می باشد.

45 تا 54 سال برابر با 25 کیلوگرم بر متر مربع است.

55 تا 64 سال هم با 26 کیلوگرم بر متر مربع برابر است.

65 سال به بالا نیز 27 کیلوگرم بر متر مربع می باشد.

این شاخص در میان زنان برای همه ی سنین یک کیلوگرم بر متر مربع از مردان پایین تر می باشد.

این شیوه به شکلی دیگرهم نشان داده می شود:

BMI زیر 5/18 شخص دچار کمبود وزن است.

BSI بین 5/18تا 9/24 باشد فرد دارای وزنی طبیعی و نرمال و سالم می باشد.

BMI بین 25 تا 9/29 باشد شخص اضافه وزن دارد.

اگر BMI  30  و یا بالاتر از آن باشد شخص دچار چاقی است.

BMI در میان کودکان

از زمان تولد تا نوجوانی همیشه یکی از دغدغه های مهم مادران قد و وزن بچه ها می باشد و آن را به طور مداوم پیگیری می نمایند.

اما مادران می بایست در جریان باشند که هر کودک سیستم و استخوان بندی مخصوص به خود را خواهد داشت و برای همه ی کودکان یک عدد دقیق را نمی توان ذکر نمود.

هر مادر قد و وزن کودک خود را می بایست از روی نمودارهای رشد بررسی کند و کودکانی که کوچک تر هستند را از روی کارت رشد بسنجند. در این حال هم تنها محدوده ی قد و وزن طبیعی، کمبود وزن، اضافه وزن و چاقی مشخص خواهد شد.

باید توجه کرد که کودکان در سنین نوجوانی امکان دارد در مقطعی افزایش و یا کاهش وزن پیدا کنند که کاملاً هم طبیعی می باشد.

در نوزادان هم این قد و وزن به طور معمول بر اساس قد و وزن زمان تولد و دیگر شرایط سنجیده خواهد شد. یک پزشک متخصص تغذیه و یا اطفال بهترین فرد می باشد که به مادر درمورد قد و وزن کودک می تواند کمک کند  

نکته

در بزرگسالان، ارزشMBI به سن و همین طور جنسیت ارتباط ندارد. با توجه به این نکته اندازه گرفتن BMI در کودکان و نوجوانان کمی متفاوت می باشد.

دختران و پسران با سرعت های مختلفی رشد می نمایند و مقدار چربی بدنشان در سن های مختلف متفاوت می باشد. از این رو اندازه گیری BMI در زمان کودکی و نوجوانی سن و جنسیت را هم دربر می گیرد. پزشکان و دیگر متخصصان این زمینه کودکان را به وسیله ی محدوده های وزنی سلامت دسته بندی نمی نمایند زیرا:

نکته
نکته

با گذشتن هر ماه از عمرشان تغییر پیدا می کنند.

بدن دخترها و پسرها با سرعت های مختلفی رشد می کند.

با قد کشیدن ان ها این شاخص ها دچار تغییر می شود.

پزشکان BMI کودکان و نوجوانان را هم مانند بزرگسالان حساب می نمایند. با اندازه گرفتن قد و وزن. بعد با BMI که به دست می آید به همراه سن فرد بر روی جدول BMI جنسیت خاص را قرار خواهند داد. نتیجه ی این کار نشان دهنده ی این است که کودک و یا نوجوان دارای وزن سالم است یا خیر.

قد و وزن یک نوزاد دختر و پسر با هم تفاوت دارد که در زیر به وزن و قد ایده آل آن بر اساس MBI اشاره می شود:

نوزاد دختر تازه متولد شده: قد 49.2 سانتی متر وزن3.3 کیلوگرم

1 ماهه: قد 53.8 سانتی متر وزن 4.3 کیلوگرم

2ماهه: قد 56.1 سانتی متر وزن 5.3 کیلوگرم

3 ماهه: قد 59.9 سانتی متر وزن 6 کیلوگرم

4 ماهه: قد 62.2 سانتی متر وزن 6.6 کیلوگرم

5 ماهه: قد 64.2 سانتی متر وزن 7.1 کیلوگرم

6 ماهه: قد 64.2 سانتی متر وزن 7.5 کیلوگرم

7 ماهه: قد 67.3 سانتی متر وزن 7.9 کیلوگرم

8 ماهه: قد 68.8 سانتی متر وزن 8.2 کیلوگرم

9 ماهه: قد 70.1 سانتی متر وزن 8.5 کیلوگرم

10 ماهه: قد 71.6 سانتی متر وزن 8.8 کیلوگرم

11 ماهه: قد 72.8 سانتی متر وزن 9 کیلوگرم

12 ماهه: قد 74.1 سانتی متر وزن 9.2 کیلوگرم

نوزاد پسر تازه متولد شده:

قد 49.8 سانتی متر وزن 2.2 کیلوگرم

1 ماهه: قد 54.8 سانتی متر وزن 4.49 کیلوگرم

2 ماهه: قد 58.4 سانتی متر وزن 5.6 کیلوگرم

3 ماهه: قد 61.4 سانتی متر وزن 6.4 کیلوگرم

4 ماهه: قد 64 سانتی متر وزن 7 کیلوگرم

5 ماهه: قد 66 سانتی متر وزن 7.5 کیلوگرم

6 ماهه: قد 67.5 سانتی متر وزن 7.9 کیلوگرم

7 ماهه: قد 69 سانتی متر وزن 8.3 کیلوگرم

8 ماهه: قد 70.6 سانتی متر وزن 8.6 کیلوگرم

9 ماهه: قد 71.8 سانتی متر وزن 8.9 کیلوگرم

10 ماهه: قد 73.1 سانتی متر وزن 9.1 کیلوگرم

11 ماهه: قد 74.4 سانتی متر وزم 9.4 کیلوگرم

12 ماهه: قد 75.7 سانتی متر وزن 9.6 کیلوگرم

فرمول محاسبه ی BMI در اشخاصی با رده ی سنی میان 12 تا 2 سال هم همان فرمول محاسبه ی BMI در سایر اشخاص می باشد.

اما با این تفاوت که بعد از انجام محاسبه عددی که به دست می آید را می بایست به صدک تبدیل کرد. برای انجام این کار سازمان بهداشت جهانی دو عدد چارت مختلف برای پسران و دختران ارائه کرده که به آن ها در ادامه اشاره خواهد شد.

برای مثال باید گفت که اگر فرزند خانواده ای پسر بچه ای 10 ساله باشد و مطابق فرمول BMI 21 حاصل شود، عدد شاخص توده ی بدنی او میان 85 تا 95 قرار داده خواهد شد.

این اتفاق این را نشان می دهد که کودک مورد نظر در معرض چاقی می باشد و به رژیم لاغری و کاهش وزن نیاز دارد. در صورتی که شاخص توده ی بدنی 21 برای یک فرد بزرگسال شاخص توده ی بدنی خوب و عادی به حساب می آید.

میانگین قد دختری دو ساله 86 سانتی متر و میانگین وزنش 12 کیلوگرم می باشد. در سن 4 سالگی میانگین قد 106 سانتی متر و میانگین وزن 16 کیلوگرم است.

در 6 سالگی میانگین قد 114 سانتی متر و میانگین وزن 21 کیلوگرم می شود. دختری 8 ساله هم میانگین قدش 127 سانتی متر و متوسط وزنش 26 کیلوگرم می شود.

در پسر بچه ها نیز تقریباً شبیه پسرها می باشد. پسر بچه های 2 ساله متوسط قدشان 86 سانتی متر و وزنشان 13 کیلو می باشد. در 4 سالگی قد پسرها 102 سانتی متر و وزنشان هم 116 کیلوگرم می شود.

تا 6 سالگی پسر بچه ها به شکل متوسط قدی مساوی با 114 سانتی متر و وزنش برابر با 21 کیلوگرم می شود. پسر بچه های 8 ساله نیز به طور تقریبی 127 سانتی متر و وزنی برابر با 25 کیلو وزن خواهند داشت.

در سن 10 سالگی پسر بچه ها تقریباً 140 سانت قد و 32 کیلو وزن دارا هستند. دختران هم در 10 سالگی حدوداً 137 سانت قد و وزنی برابر با 33 کیلوگرم دارا هستند.

ضررهای چاقی در میان کودکان

چاقی در زمان کودکی سبب اثرات زیان آوری بر بدن و زندگی شخص در دوران بزرگسالی می گردد. چاقی عوارضی را با خود به همراه دارد که در زیر به آن اشاره می شود:

ضررهای چاقی در میان کودکان
ضررهای چاقی در میان کودکان

فشار خون و کلسترول بالا از عوامل مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی در دوران بزرگسالی به حساب می آید. طبق مطالعاتی که انجام گرفته است 70 درصد کودکان که به چاقی ابتلا دارند، دچار فشار خون و کلسترول بالا هم می گردند.

به وجود آمدن مقاومت در برابر انسولین و مبتلا شدن به دیابت از نوع دو

ایجاد مشکلات تنفسی مثل آسم

ایجاد مشکلات در مفاصل و اختلالات در ماهیچه های اسکلتی

دچار شدن به بیماری های کبد چرب سنگ صفرا و رفلاکس

ایجاد استرس های فیزیولوژیکی مثل افسردگی و مشکلات رفتاری

جدول قد و وزن و سن نوجوانان:

کودکان در سن 7 تا 9 سالگی باید دارای قد 132 سانتی متر و وزن 28 کیلوگرم باشند.

کودکان 10 تا 12 ساله می بایست دارای قد 147 و وزن 37 کیلوگرم باشند.

دختران زمانی که به 13 تا 15 سالگی می رسند باید قدشان 162 و وزنشان 50 کیلوگرم باشد.

اما زمانی که دختران در سن 16 تا 19 سالگی هستند باید دارای قد 162 سانتی متر و وزن 55 کیلوگرم باشند.

پسران نوجوان 13 تا 15 ساله می بایست قد 162 و وزن 50 کیلوگرم داشته باشند.

پسرانی که به سن 16 تا 19 سالگی می رسند باید دارای قد 178 و وزن 65 کیلوگرم باشند.

دختران 12 ساله متوسط قدشان باید به 150 و متوسط وزنشان به 42 کیلوگرم برسد. دختران وقتی 14 ساله می شوند می بایست متوسط قدشان 163 و وزنشان 51 کیلوگرم شود.

پسران که به سن 12 سالگی می رسند باید قدشان 149 و وزنشان 41 کیلوگرم شود. در 14 سالگی نیز باید متوسط قدشان 163 و وزنشان 51 کیلوگرم باشد.

دختران پس از 14 سالگی تغییر چندانی نخواهند کرد. متوسط قد یک دختر 16 ساله 162 سانتی متر و وزنش 54 می شود. از 18 سالگی به بعد قد کم کم بین 162 تا 165 خواهد شد در صورتی که وزن تا 59 کیلوگرم نیز افزایش پیدا می کند.

پسران از 16 سالگی به بعد بیشتر از دختران رشد خواهند کرد. پسری 16 ساله به طور متوسط دارای قد 173 سانتی متر و وزن 61 کیلوگرم است. پس از 18 سالگی قد پسرها به شکل متوسط آن بین 173 تا 178 خواهد شد و وزنی بین 67 تا 73 کیلو گرم را دارا می شوند.

جدول قد و وزن و سن نوجوانان:
جدول قد و وزن و سن نوجوانان:

صدک BMI وضعیت بدنی

در ابتدا معنی صدک باید بیان شود. به مقدار درصد خاصی گفته می شود که نمونه های یک متغیر تصادفی هم از آن کم تر می باشد. صدک از مفاهیم حساب و کتاب ریاضی است.

صدک BMI بهترین شیوه ی ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا می باشد. برخی از اشخاص بزرگسال که دارای بدنی عضلانی هستند امکان دارد دارای BMI بالاتر از حد سلامت باشند.

در حالی که دارای چربی کمی می باشند به طور مثال (یک بدنساز). BMI این شخص چاقی را به نمایش می گذارد در حالی که چنین نمی باشد، بنابراین اندازه گیری BMI برای همه ی افراد کارایی نخواهد داشت.

بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالا امکان دارد بیشتر در کسانی رخ دهد که به جای قسمت ران ها و باسن چربی اضافه زیادتری در جای میانی بدنشان وجود دارد.

صدک BMI وضعیت بدنی
صدک BMI وضعیت بدنی

دیگر مقیاس سنجش سایز بدن چنین است: نسبت دور کمر به لگن، نسبت دور کمر به قد و ترکیب بدنی که چربی بدنی و بافت عضلانی را اندازه می گیرد.

این شبکه های محاسبه بیشتر بر روی اندازه ی چربی که یک فرد دارا است و به پخش شدن آن در بدن متمرکز می شوند.

بهترین شیوه برای اندازه گیری و محاسبه ی BMI در افرادی که ورزشکار هستند، بهره بردن از دستگاه باذی آنالیزور می باشد.

از جمله نکاتی که در استفاده کردن از دستگاه بادی آنالیزور می شود به آن ها اشاره کرد عبارتند از:

حجم توده ی چربی

توده ی عضلانی اسکلتی

مقدار آب بدن

توده ی چربی آزاد

درصد چربی بدن

نسبت دور کمر به باسن

میزان متابولیسم پایه

آنالیز چربی و عضله

اگر صدک کم تر از 5 باشد، شخص دچار کمبود وزن است. صدک مابین 5 تا 85 باشد فرد از وزنی نرمال برخوردار است. اگر صدک بین 85 تا 95 باشد شخص در معرض خطر چاقی می باشد؛ و اگر بالا ی 95 برود شخص دارای اضافه وزن است.

راه های رسیدن به وزن ایده آل

مصرف نکردن غذاهایی با کالری خالص:

از آسان ترین راه های کم کردن کالری دریافتی برای کاهش وزن و حفظ کردن آن محدود نمودن مصرف مواد کالری خالص می باشدکه در چربی های ترانس و کربوهیدرات های تصفیه شده موجود است.

کالری خالص یعنی غذاهایی که به طور کامل قند، چربی، روغن و یا الکل می باشند. این نوع مواد تنها انرژی مورد احتیاج را تعیین می نماید و دارای هیچ مواد مغذی دیگری نیست.

دقت در مصرف پروتئین:

متوسط مصرف پروتئین در مقایسه با چند دهه ی گذشته بیشتر شده است. در نهایت زیاد شدن وزن هم افزایش پیدا می کند.

زمان گذاشتن برای ورزش: برای کم کردن وزن می بایست کالری مصرفی هر فرد از کالری دریافتی او بیشتر شود. به غیر از این کالری اضافی به عنوان چربی ذخیره خواهد شد.

فعال بودن در تمام روز:

ورزش کردن برای لاغری و حفظ کردن وزن ایده آل دارای اهمیت می باشد، اما همه ی روز را به شکل جسمی فعال بودن این معنا را نمی دهد که تمام روز به ورزش پرداخته شود و از باشگاه خارج نشود.

بلکه باید از سبک زندگی کم تحرک پرهیز کرد. به راحتی در تمام روز به هر بهانه ای بیشتر باید حرکت کرد. این کار در مدیریت وزن خیلی می تواند کمک کننده باشد.

استراحت کردن:

خسته بودن بیشتر از آنچه که کسی فکرش را بکند وزن را تحت تأثیر قرار خواهد داد. همه ی افراد به بیشتر از 7 تا 9 ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارند.

استراحت کردن:
استراحت کردن:

کار کردن بر روی سطح استرس:

احساس فشار و اضطراب از سایر عواملی می باشند که همه ی تلاش های فرد برای کم کردن وزن از بین خواهد برد. استرس سبب بیشتر شدن اشتها در غذا خوردن می گردد.

هوشمندانه غذا خوردن:

اگر به خوردن غذا توجه شود. فرد به جای اینکه تلفن خود را چک کند احتمالاً متوجه خواهد شد که سیر شده و دست از خوردن می کشد.

هوشمندانه غذا خوردن:
هوشمندانه غذا خوردن:

شاخص درصد چربی بدن:

از نظر بعضی ها میزان چربی بدن یک شخص بهتر از مقیاس MBI سلامت عمومی را نشان خواهد داد. این شاخص تنها شامل اندازه گیری چربی بدن می باشد.

برای مثال: یک مرد 180 پوندی با داشتن 36 پوند چربی درصد چربی بدنش 20 درصد می باشد. برای محاسبه کردن درصد چربی بدن به راحتی مقدار چربی بدن را باید 100 برابر کرد و بر وزن کل تقسیم نمود.

برخلاف مقیاس, MBI درصد چربی بدن اختلافات بین زن و مرد را در نظر دارد.

دستگاه ها و وسایل مخصوصی برای محاسبه ی درصد چربی بدن موجود است که کافی است هر فرد بر روی آن ها بایستد و اجازه دهد جریان الکتریکی کمی از بدن عبور نماید.

محدودیت های موجود برای محاسبه BMI

در حقیقت فرمول محاسبه ی BMI برای بیشتر افراد جامعه قابل استفاده می باشد ولی، در بعضی از افراد قابلیت اندازه ی گیری خود را از دست خواهد داد؛ این محدودیت افراد زیر را شامل می شود:

بیش از اندازه بلند قد و یا کوتاه قد بودن: BMI تنها به نسبت قد بر وزن افراد سنجیده می شود قادر به تشخیص مقدار وزن استخوان ها نسبت به دیگر بافت های بدنی را نحواهد داشت. زمانی که قد افراد بیشتر از 2 متر و 10 سانت و یا کم تر از 1 متر و 51 سانت است این شاخص دقت سنجش خود را از دست خواهد داد.

ورزشکاران حرفه ای: فرمول  BMI به غیر از بافت استخوانی قادر به تعیین کردن تفاوت میان حجم و وزن عضلانی و بافت چربی را نخواهد داشت. در میان ورزشکاران حرفه ای نسبت چربی و عضله ی بدن متغیر است و با داشتن اضافه وزن و دارای BMI بالا این اشخاص چاق به حساب نمی آیند.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

BMI در افراد زیر 2 سال

در کودکانی که زیر 2 سال هستند به دلیل قد کوتاهشان فرمول BMI اشتباه عمل خواهد کرد. هر نوزاد با توجه به وزن و قدش در وقت تولد، تغذیه ی مادر در زمان بارداری و هنگام شیر دهی و ژنتیک خود رشد و وزن گیری متفاوتی را تجربه خواهد کرد؛ که به خاطر سرعت تغییرات تعیین نمودن فرمول ریاضی برای آنان عملاً امکان پذیر نیست.

محاسبه کردن BMI در زمان بارداری

بالا رفتن وزن در زمان بارداری نتیجه ی فرآیند فیزیولوژیکی است که از اجزای نمو و تکامل طبیعی مادر و جنین می باشد. این افزایش وزن به رشد جنین، مایع آمنیوتیک، بافت رحم و ترکیبات خون، ذخایر چربی و اندازه ی پستان ها مرتبط می باشد. لازم بودن افزایش وزن در زمان بارداری از سالیان پیش شناخته شده است.

طبق نتایج آخرین مطالعاتی که انجام گرفته، دامنه ی بالا رفتن وزن در زمان بارداری به نسبت دو برابر می شود. نتیجه ی تحقیقات این را نشان می دهد که اندازه ی وزن گیری مادر در زمان بارداری بر اندازه ی وزن در زمان تولد نوزاد مؤثر می باشد.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

شیوه ی معین کردن الگوی افزایش وزن مناسب

اگر جای اتصال قد به وزن BMI 18/5 را نشان دهد، مادر دارای وزنی کم است.

اگر جای اتصال قد به وزن بین 18/5 تا 9/24 قرار گیرد، مادر وزنی طبیعی دارد.

اگر قسمت اتصال قد به وزن بین 25 تا 9/29 قرار گیرد، مادر اضافه وزن دارد.

و اگر جای اتصال قد به وزن بالاتر و یا مساوی با 30 گردد، مادر چاق است.

بعد از معلوم شدن نمایه ی توده ی بدنی می توان اندازه ی افزایش وزن درست در دوره ی بارداری را معین نمود. برای مثال: اگر نمایه ی توده ی بدنی و یا BMI یک مادر باردار بیشتر از عدد 30 باشد،

این را نشان می دهد که مادر چاق است و توصیه ی لازم برای افزایش وزن مناسب وی در زمان حاملگی چیزی حدود 5 تا 9 کیلوگرم می باشد.

مادرانی که اضافه وزن دارند می بایست دست کم 7 و حداکثر 5/11کیلوگرم افزایش وزن در دوره ی بارداری داشته باشند.  اگر یک مادر بارداری خود را با وزن طبیعی شروع کرده باشد

در زمان بارداری می بایست حداقل5/11 و حداکثر 16 کیلوگرم افزایش وزن پیدا کند. مادران کم وزن می بایست در طول بارداری 5/12 تا 18 کیلوگرم وزن اضافه کنند.

مادران با BMI در اندازه ی بالای دامنه می بایست افزایش وزن اندازه ی پایین آن دامنه را دارا باشند و از این رو برای میانگین نمایه ی توده ی بدنی، مقدار میانگین افزایش وزن توصیه می گردد.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

محاسبه BMI و سلامتی

طبق گزارش بنیاد سلامت جهانی، از هر سه شخص بزرگسال در دنیا دو نفر از آن ها BMI بالاتر از حد مناسب را دارند و یکی از آن ها به بیماری چاقی مبتلا است. کسانی که به بیماری چاقی مبتلا هستند در افرادی با 2 تا 19 سال سن  نیز 17 درصد می باشد.

کشورهای مختلف با در نظر داشتن قد و وزن اشخاص به یک شاخص برای اندازه گرفتن وضعیت سلامت کشور دست می یابند. به طور مثال متوجه می گردند که آیا کشوری چاق برخوردارند یا خیر.

محاسبه BMI و سلامتی
محاسبه BMI و سلامتی

و همین طور در خیلی از موارد می توانند سیاستی برای سلامت عمومی جامعه اجرا کنند. توده ی بدنی یکی از مهم ترین متریک هایی می باشد، که مؤثر بودن برنامه به وسیله ی آن سنجیده می گردد.

سازمان جهانی سلامتی WHO از دهه ی1980 از شاخص BMI برای شاخصی به عنوان ثبت چاقی در جهان بهره برد.

مزایای بودن وزنی سالم

تثبیت کردن وزنی سالم به غیر از کم کردن خطر مشکلات سلامت دارای مزایای زیر هم می باشد:

کم شدن درد مفاصل و عضلات

بالا رفتن انرژی و قابلیت حضور داشتن در فعالیت های زیادتر

بهتر شدن تنظیم مایعات بدن و فشار خون

کم شدن فشار بر روی قلب و سیستم گردش خون

بهتر شدن و درمان الگوی خواب

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

عارضه های BMI بالا

شاخص BMI بالا این را نشان می دهد میزان چربی در بدن بالا می باشد. BMI قادر است به عنوان وسیله ای برای غربالگری وزن در اشخاص مورد استفاده قرار گیرد

ولی شیوه ای برای تشخیص توده ی چربی بدنی یا سلامت فرد محسوب نمی شود. برای اینکه بتوان تعیین نمود شخصی که طبق محاسبه ی BMI وزن اضافی را دارا است و یا اینکه سلامت او مورد خطر واقع شده است یا خیر؟ می بایست آزمون های پزشکی دیگری را هم انجام دهد. این آزمون بدین شرح است:

اندازه گرفتن توده ی چربی به شیوه ی کولیس

بررسی کردن رژیم غذایی هر شخص

بررسی نمودن فعالیت های فیزیکی روزمره شخص

بررسی کردن سابقه ی خانوادگی

انجام دادن دیگر روش های غربالگری چربی بدنی

چاقی و افزایش BMI در یک شخص این معنی را می دهد که فرد در زندگی روزانه ی خود تعادل بین انرژی دریافتی و مصرقی را نتوانسته برقرار نماید.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

این نبود تعادل و افزایش BMI امکان دارد منجر به مبتلا شدن به بیماری های گوناگونی از جمله موارد زیر گردد:

دچار شدن به بیماری های قلبی

بالا رفتن فشار خون

مبتلا شدن به بیماری های کبدی

ابتلا به آرتروز

بیماری دیابت

امکان سکته ی مغزی

به وجود آمدن سنگ کیسه ی صفرا

احتمال افزایش ابتلا به سرطان سینه، کولون و سرطان پوست در افرادی که BMI بالاتر از 40 دارند.

این نبود تعادل و افزایش BMI امکان دارد منجر به مبتلا شدن به بیماری های گوناگونی از جمله موارد زیر گردد:
این نبود تعادل و افزایش BMI امکان دارد منجر به مبتلا شدن به بیماری های گوناگونی از جمله موارد زیر گردد:

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

خطرهای وزن اضافی برای سلامت

کسانی که دارای وزن اضافی می باشند این خطرات آنان را تهدید می کند:

کار کردن قلبشان افزایش  پیدا می کند.

فشار خون، کلسترول خون و سطوح تری گلیسرید بالا می رود.

لیپوپروتئین با مقدار بالا (HDL) یا سطح کلسترول خوب را پایین خواهد آورد.

خطر مبتلا شدن به دیابت و سایر مشکلات سلامت را افزایش می دهد.

انستیتوی ملی و دیابت و گوارش و بیماری های کلیوی گفته است که داشتن اضافه وزن خطر ابتلا به بعضی از مشکلات را بالا می برد:

خطرهای وزن اضافی برای سلامت
خطرهای وزن اضافی برای سلامت

افزایش فشار خون

دیس لیپدمی، که شامل LDL یا کلسترول نادرست بالا، HDL یا کلسترول خوب پایین یا سطح بالای تری گلیسرید می گردد.

دیابت از نوع 2

بیماری های عروق کرونر قلب

سکته ی مغزی

بیماری کیسه ی صفرا و آرتروز

آپنه خواب و مشکلات تنفسی

بعضی از سرطان ها مثل آندومتر، سینه و سرطان روده

یک کودک و یا نوجوان هم اگر دچار اضافه وزن باشد خطرات زیادی سلامت او را تهدید می کند؛ هم در دوران طفولیت و هم دوران بزرگسالی.

درست شبیه چاقی در بزرگسالی این مشکل در کودکی و نوجوانی هم امکان دارد سبب به وجود آمدن مشکلات مختلف مثل بیماری های قلبی و عروقی, دیابت و آپنه خواب گردد.

انجمن قلب آمریکا گفته است که کودکانی که دارای BMI بالا می باشند بیشتر در معرض مشکلات و بیماری هایی مانند آسم، اعتماد به نفس پایین و استرس های روانی هستند.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

عارضه های BMI پایین

نداشتن تعادل انرژی منجر به لاغری خیلی زیاد شخص و کم شدن BMI به پایین محدوده ی مناسب امکان دارد سبب بیماری های زیر گردد:

پوکی استخوان

کم شدن قدرت سیستم ایمنی بدن

به وجود آمدن مشکلات قلبی

ایجاد کم خونی

هر شخص با دست یافتن به BMI مناسب در هر زمان می تواند از مزایای آن مثل نکات زیر بهره ببرد:

کم شدن درد مفاصل و عضلات

بالا رفتن انرژی و قادر بودن برای انجام دادن فعالیت های تازه

افزایش حجم مایعات بدن و کم شدن فشار خون

کم شدن فشار بر سیستم قلبی و عروقی

به وجود آمدن شرایط خوب

کم شدن چربی و قند خون و همین طور کم شدن احتمال مبتلا شدن به بیماری دیابت از نوع 2

کم شدن خطر ابتلا به مشکلات قلب و عروقی و سرطان های سینه، کولون و پوست.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

نواقص شیوه ی محاسبه ی BMI در مشخص کردن وزن نرمال

در این شیوه تنها وزن و قد مورد محاسبه قرار می گیرند و دیگر ویژگی ها در نظر گرفته نخواهد شد. بعضی افراد از استخوان های محکم تری برخوردارند و در نهایت وزن بیشتری نسبت با شاخصی با همان قد اما با استخوان هایی ضعیف تر خواهند داشت.

از آنجایی که عضلات نسبت به چربی ها دارای حجم بیشتری هستند امکان دارد فردی با عضلات کم و چربی زیاد تر چاق به نظر نرسد اما شخصی با عضلات زیادتر و چربی کم تر چاق دیده شود.

نواقص شیوه ی محاسبه ی BMI در مشخص کردن وزن نرمال
نواقص شیوه ی محاسبه ی BMI در مشخص کردن وزن نرمال

شاخص توده ی بدن در زمان و مکان های مختلف متغیر خواهد بود. توده ی بدنی افراد در کشورهای مختلف متفاوت می شود. یعنی اینکه به شرایطی مانند آب و هوا، اقلیم محل زندگی و شرایط محیطی اشخاص وابسته است.

در زمان های مختلف، افراد دارای وزن های متفاوتی هستند. از این رو گاهی با محاسبه ی BMI افراد با شرایط مختلف، عددی متفاوت به دست خواهد آمد.

در زمستان بدن برای مقابله با سرما چربی را در بدن بالا می برد. در کل افراد در زمستان وزنشان نسبت به تابستان بیشتر است. از طرف دیگر نیز چاقی و هم لاغری یا همان توده ی چربی بدن اشخاص خیلی به ژنتیک بستگی دارد. در حقیقت افراد توده ی بدنی خود را از پدر و مادرشان به ارث خواهند برد.

BMI مشخص کننده ی وضعیت سلامتی ست

شاخص وضعیت توده ی بدنی شیوه ی درستی برای وضعیت سلامتی و طبقه بندی وزنی بدن معرفی می شود و منطق تعیین BMI طبق بر قرار نمودن نسبت درست میان قد و وزن بدن فرد می باشد.

محاسبه نمودن BMI شیوه ای آسان است که میان وزن ناشی از چربی و عضلات تفاوتی قائل نمی گردد. ولی باید به این نکته توجه کرد که ورزشکاران دارای توده ی عضلانی بیشتری نسبت به دیگر اشخاص هستند و بر اساس محاسبه BMI امکان دارد شامل اضافه وزن گردند. اضافه وزنی که ورزشکاران دارند ناشی از عضلات بدن می باشد که برای بدن مفید می باشد.

همین طور طبق BMI قادر به مشخص کردن تفاوت وزن به وجود آمده طبق عضله و یا چربی نیستند. خانم ها طبق معیارهای شاخص توده ی بدنی، نسبت به مردان دارای چربی بیشتری هستند.

پس اگر ورزشکار، بدنساز و یا شخصی با قد و قامت کوتاه باشد از این معیار برای تعیین وزن مناسب برای بدنشان نمی توان استفاده کرد. مشخص کردن میزان چربی و عضلات بدن بهترین روش تخمین شرایط درست برای بدن می باشد.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

بهترین روش برای کم کردن BMI

تا حالا در این مقاله بیان شده است که BMI بالا تا چه اندازه قادر است برای بدن مشکل به وجود آورد و چه بیماری هایی را ایجاد کند. اما باید به این نکته توجه داشت که روش هایی برای کاهش آن وجود دارد یا خیر! که در زیر به آن اشاره می شود:

داشتن برنامه ی غذایی مناسب:

یک برنامه ی غذایی برای کاهش وزن سالم، قادر است سرشار از غذاهایی مغذی و خوب مانند انواع میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، آجیل ها، دانه ها، پروتئین های بی چربی و همچنین چربی های سالم باشد.

یکی از روش هایی که به کم کردن وزن کمک می کند، کاهش مقدار قند در برنامه ی غذایی می باشد. پیگیری کردن یک برنامه ی غذایی سالم، مزایای بسیار زیادی برای سلامتی دارد از جمله ی آنها می توان به کم شدن بیماری های قلبی و عروقی و کم کردن التهاب در بدن اشاره نمود

یک برنامه ی غذایی سالم بیشتر تمرکزش را بر روی مصرف کردن میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، آجیل ها، ماهی های چرب و روغن زیتون می گذارد.

داشتن برنامه ی غذایی مناسب:
داشتن برنامه ی غذایی مناسب:

در برنامه های این چنینی میزان مصرف گوشت قرمز و شیرینی ها کم می گردد. این نوع از شیوه ی غذا خوردن سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان می باشد که برای حس سیری خیلی می تواند مفید واقع شود و برای بدن مواد مغذی سالم را ایجاد کند.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

ورزش:

هر نوع ورزشی مفید می باشد حتی اگر نتیجه ی مستقیم آن باعث کاهش وزن نشود. با تمام این ها بهترین شیوه برای کم کردن MBI اضافه نمودن ورزش به یک برنامه ی غذایی سالم و متعادل می باشد.

اضافه نمودن فعالیت های بدنی به همه ی روز و محدود نمودن ساعت های یک جا نشینی امکان دارد برای سلامت فرد مفید واقع شود.

ورزش:
ورزش:

ورزش های هوازی با شدت متوسط، ورزش های ترکیبی با شدتی بالا و ورزش های قدرتی همه برای بالا بردن سطح سلامت بدن مفید می باشند.

با استفاده از ورزش های هوازی مقدار بسیاری از کالری سوزانده می شود و ورزش با شدت متعادل قادر است کمک نماید، بدن خیلی بهتر چربی ها را از بین ببرد.

انجام دادن ورزش با شدت بالا قادر است در مدتی کم بازگشت بسیار بزرگی به همراه آورد. ورزش های ترکیبی با شدتی بالا همین طور میزان کالری بیشتری را سوزانده و در ادامه ی انجام دادنشان مقدار سوخت و ساز را تا چند ساعت بعد ادامه دار خواهد کرد.

در طی کم کردن وزن، انجام دادن ورزش های قدرتی باعث می شود مقدار بافت عضلانی را بالا برده و آن ها را جایگزین چربی ها بنماید. باید در نظر گرفت داشتن MBI سالم فقط شاخصه ی سالم بودن نمی باشد. افراد می توانند مقدار زیادی چربی بدنی داشته باشند

و همین طور در محدوده ی MBI معمولی باقی بمانند. برای کمک کردن به حفظ بافت عضلانی و کم کردن چربی ها، انجام دادن ورزش های قدرتی در کاهش وزن کمک کننده است؛

به وجود آوردن تغییرات پایدار تا مدت ها می ماند: برای اینکه BMI یک شخص تا مدت ها پایین نگه داشته شود، خیلی اهمیت دارد تغییراتی به وجود آید که تا مدت ها اثرش پایدار باشد.

برنامه های غذایی سخت و محدود امکان دارد بتواند کمک کند وزن خیلی زود کاهش پیدا کند اما اصولاً قادر نیست این کاهش وزن را تا مدت طولانی حفظ کند.

تغییر دادن عادات غذایی و ورزش بهترین روش برای کم کردن BMI در نظر گرفته می شود. باید در نظر داشت تنها تغییر یک شماره و انجام دادن هر کاری برای دست یافتن به آن مهم نمی باشد. می بایست برای تغییر اساسی در سلامت تغییرات مناسب انجام داد.

BMI یکی از وسیله های سنجش سلامت می باشد ولی زمانی به خوبی جواب خواهد داد که با آزمایش های گوناگون و اندازه گیری های دیگر همراه باشد.

خیلی از متخصصان توصیه می نمایند که عادت های خود را کم کم تغییر داده و آرام آرام آن ها را به تعهدهای طولانی مدت تبدیل نمایید.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

شاخص توده ی بدنی بیش از حد

افرادی که شاخص توده ی بدنی آنان از حد نرمال بیشتر باشد، در حقیقت دچار اضافه وزن می باشند. چاقی و اضافه وزن از عوامل بیماری های غیر واگیر مثل بیماری های قلب و عروقی، دیابت، فشار خون بالا، چربی خون بالا و… می باشد.

به غیر از این، اضافه وزن فاکتورهایی مثل کلسترول بالا و قند خون بالا که از عوامل بیماری های غیر واگیر می باشند را هم بالا خواهد برد.

پس رساندن شاخص توده ی بدنی و یا BMI به حالت طبیعی یا در حقیقت اضافه وزن به پیشگیری از بیماری های غیر واگیر کمک بسیار زیادی خواهد کرد. برای اینکه بتوان شاخص توده ی بدنی را به حد نرمال رساند، شیوه های مختلفی موجود است. ورزش کردن روشی درست و اصولی و ارزان برای کاهش وزن می باشد.

روش دیگر برای کاهش وزن و رساندن شاخص توده ی بدنی به اندازه ی طبیعی، بهره بردن از رژیم لاغری می باشد که شکل های متفاوتی از آن موجود است.

رژيم های لاغری امکان دارد دارای عوارض باشند، اما از سایر شیوه های لاغری عوارض کمتری دارند. استفاده کردن از قرص لاغری روشی دیگر برای کاهش وزن می باشد.

این شیوه امکان دارد عوارض جانبی داشته باشد و احتمال بازگشت وزن وجود دارد. بعضی افراد هم جراحی های لاغری را برای رسیدن به BMI طبیعی انتخاب می نمایند که عوارض و دوران نقاهت بسیاری به دنبال خواهد داشت.

وضعیت شاخص توده ی بدنی در ایران

طبق آخرین مطالعاتی که در زمینه ی محاسبه ی BMI بر روی جمعیت ایران انجام پذیرفته، حدوداً 23 درصد از مردم ایران اضافه وزن دارند یا به چاقی دچار هستند در این بین زنان دو برابر مردان دارای اضافه وزن هستند به صورتی که شاخص توده ی بدنی 30 درصد از زنان در ایران بیشتر از 30 محاسبه شده است.

وضعیت شاخص توده ی بدنی در ایران
وضعیت شاخص توده ی بدنی در ایران

دلیل استفاده ی BMI برای چاقی

BMI برای بررسی چاقی و اضافه وزن در جمعیت های مختلف شاخصی درست و خوب محسوب می شود. چون برای محاسبه کردن این شاخص تنها به اندازه گرفتن قد و وزن اشخاص احتیاج دارد.

و همین طور اندازه گرفتن شاخص توده ی بدنی شیوه ای ارزان قیمت و قابل انجام دادن در کلینیک ها و سازمان ها بهداشت در کشورهای مختلف به حساب می آید.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

تعریف چاقی

چاقی شرایطی می باشد که در آن شخص دارای وزن زیاد و یا از چربی بدنی بالایی برخوردار است که امکان دارد سلامت شخص را با خطر روبرو نماید.

به صورت کلی، وقتی که شخصی 20 درصد از وزن طبیعی خود سنگین تر شود، شخصی چاق محسوب می شود. با توجه نمودن به محاسبه انجام شده شاخص توده ی بدنی BMI در اشخاص چاق بالای 30 می باشد.

چاقی در انسان ها خطر مبتلا شدن به خیلی از بیماری های متابولیکی و بیماری هایی مثل آرتروز و بعضی از سرطان ها را بالا می برد. مریضی های متابولیکی شامل خیلی از اختلالاتی می شود که منجر به فشار خون بالا، دیابت از نوع دو و بیماری های قلبی و عروقی می گردد.

تعریف چاقی
تعریف چاقی

روش های درمان چاقی و ماندن وزن در سلامت با داشتن شیوه ی زندگی درست و یک رژیم غذایی سالم و انجام دادن فعالیت های روزانه میسر می گردد. ولی در بعضی موارد سخت برای درمان چاقی، بیمار به انجام عمل جراحی و برداشتن چربی محتاج است.

دلایل مبتلا شدن به چاقی در اشخاص مختلف امکان دارد متفاوت باشد، بعضی از دلایل مبتلا شدن به این بیماری در زیر بیان شده است:

دریافت کردن کالری روزانه بیش از حد لازم:

وقتی که شخص بیش از اندازه ی لازم برای بدن خود کالری دریافت کند. مقدار اضافه ی این کالری به شکل چربی در بدن باقی می ماند و همین اتفاق سبب ابتلا به چاقی در خیلی اشخاص می گردد. از طرفی بعضی از مواد غذایی مثل کربوهیدرات ها و مواد غذایی چرب، بیشتر از دیگر خوراکی ها خطر مبتلا شدن به چاقی را بالا می برد.

دریافت کردن کالری روزانه بیش از حد لازم:
دریافت کردن کالری روزانه بیش از حد لازم:

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

نوع زندگی کم تحرک:

در جامعه ی امروزی نوع زندگی کم تحرک با بهره بردن از وسایل نقلیه و همچنین استفاده کردن از وسایل هوشمند خیلی رواج گردیده است.

در این حالت اشخاص با توجه داشتن به مواد غذایی و کالری که دریافت می نمایند، انرژی کم تری سوزانده می شود. پس انرژی مازاد به صورت چربی در بدن باقی می ماند.

نوع زندگی کم تحرک:
نوع زندگی کم تحرک:

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

خواب کافی نداشتن:

طبق مطالعاتی که بین سال های 1977 تا 2012 در انگلستان انجام شده است، کمبود خواب به طور مشخص خطر مبتلا شدن به چاقی را بالا می برد.

خواب کم و نادرست سبب ایجاد تغییراتی در هورمون های بدن می گردد که اشتها را بالا می برد. هورمونی که به دلیل خواب نا کافی در بدن افزایش می یابد، هورمون گرلین می باشد که به هورمون اشتها معروف می باشد.

کمبود خواب همین طور سبب کم شدن ترشح هورمون لپبین در بدن می گردد که وظیفه ی آن سرکوب کردن اشتها می باشد.

خواب کافی نداشتن:
خواب کافی نداشتن:

اختلال غدد درون ریز:

اختلالات غدد درون ریز بدن علی الخصوص غددی که هورمون های واکنش های متابولیسمی بدن را ایجاد می نمایند، در مبتلا شدن افراد به سندرم های متابولیکی مثل دیابت از نوع دو و کم کاری تیروئید دخالت داشته باشند فرد را در دسته خطر ابتلا به چاقی می گذارند.

مصرف کردن بعضی داروها:

مصرف کردن بعضی از داروها سبب بالا رفتن وزن و مبتلا به چاقی می گردد. از جمله ی این داروها به داروهای گروه «آنتی سایکوتیک آتیپیک» مثل اولانزپین، داروهای ضد دیابت مثل تولبوتامید، داروهای هورمونی و استروئیدی و بعضی از داروهای افسردگی می توان اشاره نمود.

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

سابقه ی ژنتیکی:

بعضی ژن ها در ژنوم انسان شناسایی می شود که به آن ها ژن های مرتبط با چاقی گفته می شود. این ژن ها مسئول مبتلا شدن بعضی از افراد به چاقی می باشد. فعالیت این ژن ها سبب به وجود آمدن چاقی در اشخاص می گردد چون این ژن ها قادرند هورمون اشتها یا گرلین را در بدن بالا ببرند. به غیر از این ژن ها FTO سبب بروز پرخوری در بعضی از اشخاص می گردد.

سابقه ی ژنتیکی:
سابقه ی ژنتیکی:

استرس:

در شرایطی که استرس زا است، بدن هورمونی به اسم کورتیزول ترشح می نماید. این هورمون سبب بیشتر شدن اشتها و دریافت کردن مواد مغذی، بیش از اندازه نیاز بدن می گردد. برای همین بعضی از افراد وقتی که مدت زمانی زیاد در فضای استرس آور بمانند، به چاقی دچار می گردند.

استرس:
استرس:

تعریفی از اضافه وزن

اصطلاح اضافه وزن وقتی به کار می آید که وزن شخص در محدوده ی میان طبیعی و چاقی قرار می گیرد. سازمان تحقیقات ملی آمریکا اصطلاح اضافه وزن را با توجه به شاخص توده بدنی تعریف می نماید. در اشخاصی که اضافه وزن دارند، BMI بین 25 تا 9/29 قرار دارد

تعریفی از اضافه وزن
تعریفی از اضافه وزن

شما در حال مطالعه مقاله جدول bmi در سنین مختلف هستید.

نتیجه گیری

در مقاله ی مورد نظر که با موضوع BMI و شاخص توده ی بدن مورد مطالعه و برررسی قرار گرفت؛ و به سؤالات بسیاری در این زمینه پاسخ داده شد.

بحث اصلی این مقاله BMI برای سنین مختلف است. در این مورد تا جایی که از دست نویسنده بر می آمد توضیح داده شده است.

BMI برای مشخص کردن سلامت هر شخص بر اساس وزن، قد، جثه و خیلی عوامل دیگر که معمولاً وزن نرمال و یا غیر طبیعی برای هر کس را نشان می دهد

نتیجه گیری
نتیجه گیری

و به او کمک می کند تا با بررسی دقیق از این طریق با روش های مختلفی مثل ورزش به وزن ایده آل و طبیعی خود برسد و اگر وزنی درست دارد همان را به خوبی بتواند حفظ نماید.

BMI دارای فرمول خاص

BMI یک فرمول خاص دارد که باید طبق آن پیش رفت. شاخص توده ی بدنی همان طور که گفته شد برای سنین مختلف متفاوت است و فرق می کند اما در کودکان که هم پسر و دختر بودن آنان مؤثر است و هم در هر سنی که هستند وزن، استخوان بندی آنان دارای اهمیت می باشد.

اما در بزرگسالان خیلی تفاوتی نمی کند زیرا دیگر قد و وزن و بافت های بدن خیلی در تغییر نمی باشند. نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که BMI همیشه هم دقیق و درست اندازه گیری را انجام نمی دهد و برای همه ی افراد درست صدق نمی کند.

زیرا ممکن است اندام و بافت بدنی شخصی طبق این فرمول ها نباشد و از استخوان بندی ریزتر و یا درشت تری برخوردار باشد و یا اگر شخصی ورزشکار باشد سنجیدن سلامت بدن او طبق BMI خیلی صحیح نیست

زیرا هیکل و بافت بدن وی طی سال های ورزش کردن او تغییر پیدا کرده و شاخص توده ی بدنی او درست به دست نمی آید. در کل باید گفت که BMI برای عموم مردم و شناخت از سلامت بدن مناسب است اما گاهی هم استثناهایی اتفاق می افتد که باید آن ها را در نظر گرفت.

از اینکه تا پایان مقاله جدول bmi در سنین مختلف ما را همراهی کردید متشکریم.

امتیاز: 0 / 5. رای: 0

مقالات زیر را حتما مطالعه کنید

10 پاسخ

  1. عاااالی بود ممنون

    فقط نمودار صدک رو در دختران و پسران نذاشته بودید
    ممنون میشم بذارید

    تو کلاس پسر ۷ ساله م از بچه ها BMI گرفته بودن
    بدون لحاظ صدک ،
    اعلام کردن :
    ۸۰ درصدشون ( ۲۰ نفر) کاهش وزن دارن
    ۲ نفر کمی اضافه وزن
    ۲ نفرم کاهش وزن بسیار شدید

    درصورتی که اون ۸۰ درصد باید طبیعی قلمداد بشن
    دو نفر کمبود وزن
    دو نفر اضافه وزن به طرف چاقی
    قد یکی شون ۱۳۷ و وزنش۴۸/۵ بود

    فک کنید قراره به یک کلاس بگن
    بیشتر بخورید که کمبود وزن تون جبران شه !!
    بااعمال ناقص این فرمولا
    همه رو به سمت چاقی سوق میدن

  2. سلام من پسرم ۱۱ساله هست وقت او ۱۳۲ وزن ۲۸ کیلو دارد تحرک زیاد ولاغر انجام تغذیه هم خوب ایا خوبه یا نه؟

  3. با عرض سلام و ادب خدمت شما
    ببخشید سؤالی درباره جدول ، لوح یا نمودارِ bmi در بزرگسالان داشتم.

    خواستم بپرسم وقتی بدن خانوم‌ها چربیِ بیشتری دارد و بدن آقایان عضلهٔ بیشتر ، پس چرا نمودار bmi آنها یکی است؟! و در واقع چرا به سن و همین طور جنسیت ارتباط ندارد و مانند کودکان و نوجوانان متفاوت نیست و تفکیک جنسیتی نشده.

    با تشکر از شما

  4. سلام. من دختری ۱۲ سال و پنج ماهه هستم
    قدم ۱۵۴ و وزنم ۳۶ کیلو. آیا من اضافه وزن دارم یا طبیعی است و یا کمبود وزن دارم؟!

  5. سلام من دخترم و ۱۶ سالمه و قدم ۱۵۳هست چیکار کنم قدم بلند شه البته پدرومادرم هردو کوتاه هستند

  6. من الان حدود 17 کیلو اضافه وزن دارم میشه راهنمایی کنید که باید چکار کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک تماس بگیرید